ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
16η Διδακτική Περίοδος μάθημα 31ο,
Τετάρτη 6 Ιουνίου 2018, ώρα 7μμ.,
στο Μαξίμειο Σερρών
Θέμα: Η Κοσμογονία του Πλάτωνα
Εισηγητής: Θεολόγης Ανδρονίδης, χημικός
Στο τελευταίο μάθημα της φετινής 16ης, διδακτικής περιόδου, ο Θεολόγης Ανδρονίδης, σταθερός συνεργάτης και βασικός συντελεστής της επιτυχίας του Πνευματικού μας Συμποσίου «Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας», θα αναφερθεί για την κοσμοπολίτικη θεωρεία του Πλάτωνα, κορυφαίου διανοητή της ανθρωπότητας.
Συγκεκριμένα:
Ο Ανδρονίδης Θεολόγης σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην αναλυτική Χημεία από το πανεπιστήμιο της Μπολόνια της Ιταλίας. Είναι εν ενεργεία καθηγητής στο Γυμνάσιο του Ν. Σκοπού.
- Το πρώτο μάθημα που παρέδωσε ήταν το 2007 με τίτλο: Τα μαθηματικά στην Αρχαία Σκέψη. Έκτοτε παραδίδει, τακτικά, μαθήματα κάθε χρόνο:
- Ο χρόνος στη Βυζαντινή Φιλοσοφία (2008)
- Λαβύρινθοι (2009)
- Τεχνολογικά επιτεύγματα στα έργα του Ομήρου (2010)
- Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (2011)
- Η δίδυμη γέννηση της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας (2011)
- Το υγρό πυρ (2011)
- Τα πρώτα βήματα της Νομισματοκοπίας (2012)
- Μηχανικές Εφευρέσεις στην Αρχαία Ελλάδα (2013)
- Πυθαγόρας. Η Μουσική, τα Μαθηματικά κα η Φιλοσοφία (2014)
- Ελληνιστική Τεχνολογία (2014)
- Στωικοί – Μάρκος Αυρήλιος (2015)
- Αρχιμήδης- Η μεγαλύτερη ιδιοφυία της αρχαιότητας (2015)
- Έλληνες της Δύσης (2016)
- Από την Κοσμογονία των Μύθων στην Ατομική Θεωρία του Δημόκριτου (2016-17)
Το θέμα με τίτλο, Η Κοσμογονία του Πλάτωνα, θα αναπτυχθεί στο επόμενο μάθημα, το οποίο εντάσσεται σε έναν κύκλο μαθημάτων που ξεκίνησαν το 2016 και αφορούν την κοσμογονία των αρχαίων Ελλήνων και ειδικότερα την απορία των αρχαίων από τι είναι φτιαγμένος ο κόσμος.
Ο Πλάτων στο έργο του, Τίμαιος, εκθέτει τις απόψεις του ως φυσικός φιλόσοφος. Ο διάλογος αυτός, είναι ένα από τα πλέον σημαντικά έργα του στο οποίο αναπτύσσονται οι απόψεις του μεγάλου αυτού φιλοσόφου σχετικά με τη δημιουργία του κόσμου και την σύστασή του. Για το λόγο αυτό φέρει και τον υπότιτλο «Περί φύσεως». Είναι ένα έργο που ανήκει στην τελευταία συγγραφική περίοδο του Πλάτωνα στο οποίο αναπτύσσει τις κοσμολογικές καθώς και τις ανθρωπολογικές του θέσεις.
Κανένας άλλος Πλατωνικός διάλογος και πιθανόν κανένα άλλο φιλοσοφικό κείμενο δεν διαβάστηκε τόσο όσο ο Τίμαιος. Αν και η επικαιρότητα του Τίμαιου υπέστη σοβαρό πλήγμα με την επικράτηση της σύγχρονης φυσικής από τον 17° αιώνα και μετά, παρόλα αυτά για 2000 χρόνια ο Τίμαιος ήταν στην ουσία όλος ο Πλατωνισμός, το καταφύγιο του μυστικιστή και του μαθηματικού, το μανιφέστο της τελεολογίας.
Κατά τον Πλάτωνα, ο κόσμος μας δημιουργήθηκε από τον Δημιουργό, τον μεγάλο Αρχιτέκτονα, από υλικά που προϋπήρχαν κατά μίμηση ενός τέλειου μη υλικού σχεδίου. Το αρχικό αυτό υπόδειγμα συγκεντρώνει όλα εκείνα τα στοιχεία της τελειότητας, της αρμονίας και της ωραιότητας από τον Κόσμο των Ιδεών, ο οποίος είναι αιώνιος και αμετάβλητος. Και τα υλικά αυτά δεν είναι άλλα από τα 4 στοιχεία.
Ο Πλάτων προσπαθεί να μοντελοποιήσει τις αλλαγές που συμβαίνουν στην ύλη και διατυπώνει θεμελιακούς νόμους, σύμφωνα με τους οποίους συντελείται το γεγονός του μετασχηματισμού των στοιχείων της φύσης. Κάνοντας ένα χρονικό άλμα στο σήμερα, όλη η θεωρεία της χημείας βασίζεται στην μαθηματικοποίηση αυτών των αλλαγών που συμβαίνουν στις χημικές αντιδράσεις. Και εδώ βρίσκεται η μεγαλοφυΐα του.
Ο Θεολόγης Ανδρονίδης, εκπαιδευτικός στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, με βάθος ενδιαφερόντων και παιδείας, μας παρουσίασε, με εξαίρετες εισηγήσεις. Θέματα φιλοσοφικά – επιστημονικά – κοινωνικοπολιτικά, του πολιτισμού, των προγόνων μας, μέχρι τα βυζαντινά χρόνια, Όμηρος, μηχανισμός Αντικυθήρων, Φιλοσοφία και Δημοκρατία, Μηχανικές Εφευρέσεις, Πυθαγόρας, μουσική, φιλοσοφία, μαθηματικά, Αρχιμήδης, Μάρκος Αυρήλιος, Δημόκριτος κ.α. είναι λίγα από τα θέματα που ανέπτυξε στην πολύχρονη συνεργασία μας,
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.
Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Χορηγοί:
η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)
η Α.Ε. Ουστριάς (ΤΟΥΟΤΑ) και
η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Για το
Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σύνδεσμο Φιλολόγων
Ζήσης Μητλιάγκας Δώρα Μπαγανά
Φιλόλογος Φιλόλογος