16 Μαΐου 2018 at 19:08

ΜΜΕ: Το ασήμαντο απέναντι στην ιστορική μνήμη

από

ΜΜΕ: Το ασήμαντο απέναντι στην ιστορική μνήμη

του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη

αρχιτέκτονα

Τις δυο τρεις τελευταίες ημέρες βιώσαμε το σημαντικό και το χρήσιμο της ενημέρωσης, όπως το εκλαμβάνουν τα περισσότερα τουλάχιστον από τα ελληνικά ΜΜΕ! Έδωσαν πλήρεις πληροφορίες και κάλυψαν απολύτως τις αγωνίες μας για τις συνήθειες του βρετανικού πριγκηπικού ζεύγους, για το πόσο ευχαριστήθηκαν από τη μπουγάτσα μας, για το ποιες είναι οι προτιμήσεις της Καμίλας -Δούκισσας της Κορνουάλης για να μην ξεχνιόμαστε- …ακόμη και για τα χρώματα των πιο προσωπικών της ενδυμάτων…! Διάχυτη η συγκίνηση, τουλάχιστο από εκείνους που δεν σέβονται απλώς τους θεσμούς των άλλων χωρών -αυτονόητη άλλωστε υποχρέωση-, αλλά τους θεωρούν ίσως ως έναυσμα πρόκλησης των δικών τους οραματισμών …

Τις δυο τρεις τελευταίες ημέρες βιώσαμε το σημαντικό και το χρήσιμο της ενημέρωσης, όπως το εκλαμβάνουν τα περισσότερα τουλάχιστον από τα ελληνικά ΜΜΕ!
Τις δυο τρεις τελευταίες ημέρες βιώσαμε το σημαντικό και το χρήσιμο της ενημέρωσης, όπως το εκλαμβάνουν τα περισσότερα τουλάχιστον από τα ελληνικά ΜΜΕ!

Τα περισσότερα από τα κανάλια, τα αποκαλούμενα και «μέσα μαζικής πληροφόρησης», θεώρησαν «ιστορική» την επίσκεψη του βρετανικού πριγκηπικού ζεύγους στην Ελλάδα, αλλά την ίδια ώρα ξέχασαν να πληροφορήσουν τις νεότερες γενιές για ένα άλλο πραγματικά ιστορικό γεγονός. Ήταν αυτό που συνέβη τις ίδιες μέρες πριν από 73 χρόνια, στις 9 Μαΐου του 1944, όταν στο προάστιο Κάρλσχορστ του Βερολίνου υπογράφηκε η άνευ όρων συνθηκολόγηση της χιτλερικής Γερμανίας με τις Συμμαχικές δυνάμεις. Λίγο τους απασχόλησε ότι αυτό σηματοδότησε τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και έδωσε τέλος σε μια από τις πιο αιματοβαμμένες περιπέτειες στην Ιστορία της ανθρωπότητας, σε ένα πόλεμο που στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, ανάμεσα στα οποία αθώα παιδιά και άμαχο πληθυσμό…

Για την ιστορία, που δυστυχώς γνωρίζουν πολύ λίγοι από τις νεότερες γενιές, επί πληθυσμού στην Ελλάδα 7,5 περίπου εκατομμυρίων εκείνη την εποχή, είχαμε ως χώρα κάτι λιγότερο από 500.000 θύματα. Τα 15.700 ήταν από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 1941, περίπου 10.000 νεκροί ήταν από τις συνακόλουθες ελληνογερμανικές συγκρούσεις και άλλοι τόσοι από τις μάχες της Μέσης Ανατολής, από εκτελέσεις αντιστασιακών και άμαχων κατά την τριπλή Κατοχή (Γερμανών, Βούλγαρων και Ιταλών) περίπου 68.000 και από πείνα και κακουχίες εκατοντάδες χιλιάδες, που κατά πολλούς ανέρχονται στις 300.000… Κοντά στις απώλειες αυτές, υπήρξαν απίστευτες οικονομικές -και όχι μόνο- καταστροφές πολιτών, αλλά και της ίδιας της χώρας…

Αλλά γιατί να μονολογώ τώρα για τέτοια ζητήματα, άλλα τώρα προέχουν… Ίσως για πολλούς εντεταλμένους, υποτίθεται, για να δίνουν χρήσιμες για την κοινωνία πληροφορίες, …άλλα είναι τα σημαντικά και αλλού θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα… Ας παρακολουθήσουν λοιπόν τί συμβαίνει σε άλλες χώρες με τα αντίστοιχα ΜΜΕ κι ας βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη.
Συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη.

Υστερόγραφο: Και κάτι ενθαρρυντικό. Όταν σε σχετική εκπομπή του δημοτικού ραδιοφώνου της Θεσσαλονίκης (9-5-2018) αναφέρθηκα στην αναγκαιότητα διάσωσης της ιστορικής μνήμης, ένας εκ των συνομιλητών, ο πρόεδρος του «Ιστορικού και συλλεκτικού αρχείου της Θεσσαλονίκης» Μάνος Μαλαμίδης, μου επεσήμανε ότι για πρώτη φορά φέτος παραβρέθηκαν τόσοι πολλοί έλληνες και ξένοι -ιδιαίτερα Ρώσοι-στην εκδήλωση της λήξης του Β΄ παγκοσμίου πολέμου, που έγινε όπως κάθε χρόνο, στα συμμαχικά νεκροταφεία του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη. Μόνο που αυτή η ενθαρυντική για την αξιοπρέπειά μας είδηση …σχεδόν «δεν βγήκε στον αέρα»!

(Εμφανιστηκε 334 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.