27 Απριλίου 2018 at 19:07

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Η Ανθρωπιστική – Ουμανιστική Θεώρηση του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16η Διδακτική περίοδος,

μάθημα 25ο (Τετάρτη 2 Μαΐου),

μάθημα 26ο (Τετάρτη 9 Μαΐου)

Ώρα 7μ.μ. στο Μαξίμειο Σερρών

ΘΕΜΑ: Η Ανθρωπιστική – Ουμανιστική Θεώρηση του ανθρώπου από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. 

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Φιλοκτήμων Φάκας, Θεολόγος -Φιλόλογος.

Ο ανθρωπισμός, κύριο γνώρισμα της προσπάθειας του ανθρώπου για αναβάθμιση των ανθρωπίνων σχέσεων και την πολιτισμένη και καλύτερη πορεία και διαβίωση της κοινωνίας των ανθρώπων, είναι το θέμα που θ’ αναπτύξει στα δύο επόμενα μαθήματα του Πνευματικού και Συμποσίου, ο Φιλοκτήμων Φάκας, βασικός συνεργάτης εξ αρχής και ουσιαστικός συντελεστής επιτυχίας αυτού του μοναδικού, ανά την Ελλάδα, Πνευματικού μας Συμποσίου.

Συγκεκριμένα:

Ο ανθρωπισμός αναφέρεται στην προσπάθεια του ανθρώπου να αναπτύξει και να καλλιεργήσει μέσω της παιδείας όλες τις σωματικές και προπαντός τις πνευματικές του ικανότητες, που θα τον βοηθήσουν να συμβιώνει αρμονικά με τους συνανθρώπους του στα πλαίσια της ελευθερίας της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης, θα τον βοηθήσουν δηλαδή να γίνει «κατ’ αλήθειαν άνθρωπος». Δίνει, μ’ άλλα λόγια, ο ανθρωπισμός ξεχωριστή βαρύτητα στον άνθρωπο. Επιδιώκει την πνευματική του προαγωγή και ολοκλήρωση, Τα πάντα υπηρετούν τον άνθρωπο.

Στον Δυτικοευρωπαϊκό χώρο ο ανθρωπισμός είναι ο γνωστός ως ουμανισμός, όρος τον οποίο διαμόρφωσε ο Βαυαρός Νιτχάμερ, και σημαίνει συγκεκριμένα την παιδεία και τη μόρφωση του ανθρώπου, που στηρίζεται στα κλασσικά γράμματα της αρχαιότητας, στην αρχαία δηλαδή ελληνική και αργότερα λατινική γλώσσα και γραμματεία.

Τις πρώτες αρχές του ανθρωπισμού τις συναντάμε στην αρχαία ελληνική γραμματεία. Ο Αρίστιππος ο Κυρηναίος είναι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο ανθρωπισμός. Κορυφαίοι εκπρόσωποι των ελληνικών γραμμάτων διατύπωσαν κατά καιρούς καταπληκτικές ανθρωπιστικές αρχές. Προέβαλαν σπουδαίες κατά τη γνώμη τους αρετές και υπέδειξαν συγκεκριμένα ανθρώπινα πρότυπα.

Σ’ αυτές τις ανθρωπιστικές αρχές που διατυπώθηκαν από εκπροσώπους των διαφόρων φάσεων του ανθρωπισμού, που διαμορφώθηκαν στο διάβα των αιώνων, θα αναφερθούν τα δυο μαθήματα που θα γίνουν στις 2 και 9 Μαΐου.

Οι φάσεις αυτές είναι:

  1. Ο ανθρωπισμός στην προχριστιανική Ελληνική αρχαιότητα.
  2. Ο Ρωμαϊκός ανθρωπισμός.
  3. Ο Χριστιανικός ανθρωπισμός.
  4. Ο ανθρωπισμός της Αναγέννησης.
  5. Ο ανθρωπισμός των μετέπειτα χρόνων.

Ο Φιλοκτημών Φακας, με πληρότητα Ελληνικής και Χριστιανικής παιδείας, πρόσφερε πολλά ως παιδαγωγός υψηλού ήθους και κύρους στη δημόσια Έκθεση. Πέραν αυτών συνέχισε να λειτουργεί ως ένα φωτεινό και ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας μας. Με τη συμμετοχή του, εξ αρχής, στα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, με λιτό και ουσιαστικό λόγο, υποβοηθούμενο και από άριστη γνώση των προϊόντων του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού, προσφέρει στους πολλούς συμπολίτες μας που παρακολουθούν αυτά τα μαθήματα, μια υπέροχη τροφή πνευματικού και ηθικού χαρακτήρα στην ξεραμένη από ιδανικά και αξίες εποχή μας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η Α.Ε. Ουστριάς (ΤΟΥΟΤΑ) και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                Σύνδεσμο Φιλολόγων

    Ζήσης Μητλιάγκας                                     Δώρα Μπαγανά

        Φιλόλογος                                                    Φιλόλογος

 

 

(Εμφανιστηκε 508 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.