26 Ιανουαρίου 2018 at 12:16

Η περί του ανθρώπου διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας μας

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16η Διδακτική περίοδος, μάθημα 16ο

Τετάρτη 31-1-2018, 7μ.μ.

στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

 

ΘΕΜΑ: «Η περί του ανθρώπου διδασκαλία

των Πατέρων της Εκκλησίας μας»

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Αλεξάνδρα Μπαΐρα, φιλόλογος

Το Πνευματικό μας Συμπόσιο «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ», συμμετέχει στην εκδήλωση για τους Τρεις Ιεράρχες που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Φιλολόγων μαζί με την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη .

Εισηγήτρια του θέματος θα είναι η Αλεξάνδρα Μπαΐρα, φιλόλογος, τακτικός συνεργάτης και βασικός συντελεστής της επιτυχίας αυτού του μοναδικού, ανά την Ελλάδα, πνευματικού μας Συμποσίου.

Συγκεκριμένα:

Η Εκκλησία και η Πολιτεία στις 30 Ιανουαρίου τιμά τους τρεις Ιεράρχες, Μέγα Βασίλειου, Γρηγορίου Ναζιανζηνού και Ιωάννη Χρυσοστόμου. Όμως η φιλοσοφία της Ορθοδοξίας αποτελεί ένα όλον, που το χαρακτηρίζει θαυμαστή ενότητα. Είναι η ενότητα που σφραγίζεται από το γεγονός ότι αναβλύζει από το ίδιο βάθος, που δεν είναι άλλο παρά η αλήθεια του Ευαγγελίου. Έτσι όταν η προσοχή μας στρέφεται στους τρεις Ιεράρχες, μαζί μ’ αυτούς στρέφεται και προς όλους τους μεγάλους πατέρες της ορθοδοξίας. Οιστρηλατημένοι όλοι τους από τη θεία διδασκαλία έκτισαν με τη σοφία τους τη χριστιανική σκέψη, τη «θέαση» δηλαδή του κόσμου και των εν τω κόσμω και ιδιαίτερα του ανθρώπου κάτω από την έμπνευση του Πνεύματος της χριστιανικής αλήθειας.

Το μάθημα αφιερώνεται στον μεγάλο Δάσκαλο μου Βασίλειο Τατάκη, γιατί Χριστιανισμός και Ελληνισμός αποτελούν κεντρικό θέμα της φιλοσοφικής του σκέψης. Η συνάντηση του Ελληνικού και Χριστιανικού πνεύματος – ομολογεί ο ίδιος – έμελλε να αποβεί η πηγή των περισσοτέρων έργων του, γιατί όλο και μεγαλύτερη του αποκαλυπτόταν η σπουδαιότητα του συναπαντήματος αυτού, όλο και σπουδαιότερο επίτευγμα του Ελληνικού πνεύματος έκρινε τη συνδρομή του στη θεμελίωση της Χριστιανικής σκέψης.

Όμως υπάρχει και ένας άλλος λόγος που μας επιτρέπει εμάς τους Σερραίους αυτόν τον υποδειγματικό δάσκαλο να τον θεωρούμε δικό μας! Ένα από τα πρώτα Σχολεία της Μέσης Εκπαίδευσης που υπηρέτησε, πριν εκλεγεί στην έδρα της Φιλοσοφίας του ΑΠΘ ήταν το Γυμνάσιο Αρρένων Σερρών, που δεν έπαψε ποτέ να το σκέφτεται με περίσσια συγκίνηση.

Η Αλεξάνδρα των γραμμάτων μας, με το υπέροχο πολυετές ταξίδι στα πλούσια τοπία του Ελληνικού πνεύματος, με την εισήγηση της αυτή προσεγγίζει και μια άλλη κορυφαία ενότητα, της Ορθόδοξης φιλοσοφίας, αρμονικά συζευγμένης με το Ελληνικό πνεύμα του ανθρωπισμού και του πολιτισμού γενικότερα.

Πληρότητα γνώσης, έρωτα για τα Ελληνικά γράμματα, γοητεία διδακτικής και ανθρωπιάς χαρακτήρισαν και χαρακτηρίζουν την εισηγήτρια μας από την ακμάζουσα νεότητα της εκπαίδευσης μέχρι τα ώριμα της σπουδαίας κοινωνικής προσφοράς.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων) και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                Σύνδεσμο Φιλολόγων

    Ζήσης Μητλιάγκας                                    Δώρα Μπαγανά

        Φιλόλογος                                                   Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 259 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.