22 Ιανουαρίου 2018 at 15:32

Μαθήματα κλασικής παιδείας – Αντιγόνη του Σοφοκλή και Ισμήνη του Ρίτσου, μια συνανάγνωση

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16η Διδακτική περίοδος, μάθημα 15ο

Τετάρτη 24-1-2018, 7μ.μ., στο Μαξίμειο Σερρών

ΘΕΜΑ: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή – «Ισμήνη» του Γιάννη Ρίτσου:

 μια συνανάγνωση.

ΕΙΣΗΓΗΤΡΙΑ: Ντίνα Παπούδα, φιλολόγος

Με δύο ηρωίδες, εμβληματικά σύμβολα της Ελληνικής δραματουργίας και γενικότερα του Ελληνικού δημιουργικού πνεύματος, πανάρχαιων και νεωτάτων χρόνων, την Αντιγόνη, μέσα από τη ματιά του Σοφοκλή και την Ισμήνη, μέσα από τη ματιά του κορυφαίου Νεοέλληνα δημιουργού, του Γιάννη Ρίτσου θα ασχοληθεί στο επόμενο μάθημα η εκλεκτή φιλόλογος Ντίνα Παπούδα.

Η Μαριάνθη Σοντάκη ως Ισμήνη του Ρίτσου (πηγή)

Η δυνατή, αλλά συναισθηματική και ανθρώπινη Αντιγόνη του Σοφοκλή, και η ρεαλίστρια και κάπως δειλή Ισμήνη, με την ματιά πλέον του κορυφαίου Γιάννη Ρίτσου, μας βοηθούν να νιώσουμε ουσιαστικότερα την ανθρώπινη περιπέτεια μέσα από τα μάτια κορυφαίων δημιουργών του ανθρώπινου πνεύματος.

Συγκεκριμένα:

Παρουσιάζεται με σύντομη αναφορά η προβληματική της πρόσληψης της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από το νεότερο κόσμο, κυρίως κατά τον 19ο και 20ο αιώνα, έργου που έχει την πιο μεγάλη και ισχυρή εμβέλεια και διείσδυση στο φανταστικό του νεωτερικού ανθρώπου από όλα τα σωζόμενα κείμενα της αρχαίας ελληνικής γραμματείας. Η εισήγηση επικεντρώνεται στην πρόσληψη του συγκεκριμένου έργου από τον Γ. Ρίτσο, όπως αυτή αποτυπώνεται στον ποιητικό μονόλογο «Ισμήνη».

 Η Ντίνα Παπούδα φιλόλογος – παιδαγωγός, με εξαίρετη επιστημονική κατάρτιση και υψηλό παιδαγωγικό και ανθρώπινο ήθος, υπηρετεί στη Δημόσια εκπαίδευση και προσφέρει πολύτιμη βοήθεια στους νέους μας ανοίγοντας τους δρόμους της γνώσης και βοηθώντας τους να αποκτήσουν εφόδια πολύτιμα για τη ζωή τους.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων) και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                Σύνδεσμο Φιλολόγων

    Ζήσης Μητλιάγκας                                    Δώρα Μπαγανά

        Φιλόλογος                                                  Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 254 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.