21 Ιουνίου 2017 at 15:32

Δημοκρατία – Δογματισμός και Ολοκληρωτισμός (Μέρος Πρώτο)

από

Δημοκρατία – Δογματισμός και Ολοκληρωτισμός (Μέρος Πρώτο)

Υποκείμενο – Αντικείμενο

(Θεώρηση γραμματική και κοινωνικοπολιτική, με βοηθούς τον Δημοσθένη και τον Αριστοτέλη)

Στη γραμματική, το Υποκείμενο, σε γενική θεώρηση, είναι το πρόσωπο που ενεργεί, ενώ το Αντικείμενο είναι αυτό στο οποίο μεταβαίνει η ενέργεια του ρήματος και το οποίο αφορά η ενέργεια του Υποκειμένου.

Στην Πολιτική Λειτουργία μιας κοινωνίας, τώρα: Υποκείμενο είναι ο πολίτης που δρα, ο άνθρωπος μιας κοινωνίας, ενώ Αντικείμενο είναι τα προβλήματα της κοινωνίας και η αντιμετώπισή τους, με σκοπό να γίνεται η ζωή των πολιτών όσο το δυνατόν καλύτερη. (Αριστοτέλης: ως βέλτιστος ο βίος των πολιτών…)

Από τη θέση τώρα που έχει στα διάφορα πολιτεύματα το Υποκείμενο, δηλαδή ο ενεργών πολίτης, κρίνεται η μορφή του πολιτεύματος και κατ’ επέκταση η κοινωνική κατάσταση, τα αποτελέσματα στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και η μορφή και η ποιότητα της ζωής των πολιτών…

Ας τα πάρουμε τώρα με τη σειρά:

  1. Στη Δημοκρατία και κυρίως στην άμεση της Αρχαίας Ελλάδας, αυτός που ενεργεί, αυτός που είναι ο κύριος και ο υπεύθυνος της δράσης, το υποκείμενο δηλαδή γραμματικά, είναι ο πολίτης, με άλλα λόγια ο Δήμος (δημοκρατία) και ο σκοπός της δράσης είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων και η βελτίωση των συνθηκών ζωής (Αριστοτέλης).

Στην περίπτωση αυτή ο εκάστοτε αρχηγός μιας πολιτικής δραστηριότητας είναι άμεσα εκλεγόμενος από τον κυρίαρχο πολίτη για τον συντονισμό  της δράσης των πολιτών και για την επίτευξη των σκοπών της κοινωνίας.

Όπως αναφέρει ο Δημοσθένης ο άρχων αυτός και λογοδοτεί (λόγου δίδωμι) και υφίσταται τις συνέπειες της δραστηριότητας του (ευθύνας υπέχω…) και είτε τιμάται, είτε κατά κανόνα τιμωρείται.

Για τον Δημοσθένη η πιο μεγάλη τιμή για έναν πολίτη ήταν να τον εκλέξουν πρώτο οι συμπολίτες του, οι οποίοι είναι ίσοι και όμοιοι με αυτόν και ποτέ, στον καιρό της ακμάζουσας δημοκρατίας, δεν έστηναν αγάλματα τιμής για τους ηγέτες όσο σπουδαίοι και αν ήταν.

Έτσι λοιπόν το δημοκρατικό πολίτευμα, όπου κυρίαρχος των αποφάσεων και της δράσης είναι ο κάθε πολίτης (ο δήμος δηλαδή) διαθέτει ένα  πλήθος δυνάμεων πολιτικής δράσης, όσο κανένα άλλο πολίτευμα. Το δημοκρατικό δηλαδή πολίτευμα απελευθερώνει, ενεργοποιεί και αξιοποιεί το ανθρώπινο δυναμικό μιας κοινωνίας και για αυτό η μεγαλύτερη πρόοδος στην ανθρωπότητα παρουσιάστηκε και παρουσιάζεται στις κοινωνίες, όπου λόγω της δημοκρατίας απελευθερώνεται, ενεργοποιείται και αξιοποιείται το ανθρώπινο δυναμικό!

Ο διακεκριμένος πρόεδρος των Η.Π.Α. Μπαράκ Ομπάμα εκφώνησε συμβολικά τον τελευταίο λόγο της θητείας του προς όλη την οικουμένη από την Αθήνα, γενέτειρα και σύμβολο της ακμάζουσας  δημοκρατίας.

Τόνισε με έμφαση ότι η πρόοδος της πατρίδας του και των άλλων δημοκρατικών κοινωνιών οφείλεται στο ότι αυτοί, έχοντας ως οδηγό τη δημοκρατία, απελευθέρωσαν, ενεργοποίησαν και αξιοποίησαν το ανθρώπινο δυναμικό της, όπως, τονίζει ο Ομπάμα, το αναφέρει ο Περικλής στο πιο σπουδαίο κείμενο για την Δημοκρατία, στον Επιτάφιο!!!

Η δική μας πολιτική ηγεσία, τον άκουγε αποχαυνωμένη και χάσκουσα, σαν να επρόκειτο ο επιτάφιος να είναι προϊόν ξένου Πολιτισμού, όντας παγιδευμένη από τον καριερισμό και στους μηχανισμούς εξουσίας είτε κληρονομικού χαρακτήρα είτε ενός ξύλινου δογματισμού εκτός πραγματικότητας και εκτός του ότι σνομπάρει, αγνοεί στην ουσία όσα σπουδαία άφησε στην ανθρωπότητα ο ελληνισμός, τα οποία είναι η πιο εγγυημένη συνταγή προόδου και ευημερίας των ανθρώπων.

(Έπεται συνέχεια)

 Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 564 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.