16 Αυγούστου 2016 at 21:41

Η φοροδιαφυγή και η ανάγκη πάταξής της

από

Η φοροδιαφυγή και η ανάγκη πάταξής της

Οικονομικά δεν γνωρίζω, αλλά πρέπει να πω ότι με κίνησε το ενδιαφέρον το άρθρο του παλαιού φίλου δημοσιογράφου Κλέαρχου Τσαουσίδη, που περνάει δύσκολες μέρες έχοντας σοβαρό πρόβλημα υγείας. (σημ. Το τελευταίο το σημειώνω γιατί και ο ίδιος το επικαλείται στην επιχειρηματολογία του). Μου έστειλαν το άρθρο μέσω του «ΔΙΑΛΟΓΟΥ» (dialogos dep) των πανεπιστημιακών και το μοιράζομαι μαζί σας και εσείς θα κρίνετε, με νηφάλια σκέψη και χωρίς τις όποιες προκαταλήψεις, αν και κατά πόσο αποτυπώνει, αλλά και κριτικάρει τα όσα πράγματι συμβαίνουν στις μέρες μας.

Από την πλευρά μου έχω να προσθέσω, πως με δεδομένη τη μεγάλη φοροδιαφυγή είναι αδύνατο να μειωθεί ο υψηλός -και αναμφίβολα άδικος- ΦΠΑ, που κάποιοι επικαλούνται …για να φοροδιαφεύγουν!  Κι αυτό γιατί το επιχείρημα  είναι εκ των πραγμάτων έωλο, αν σκεφτεί κανείς ότι και με χαμηλότερο ΦΠΑ πάλι η φοροδιαφυγή …βασίλευε, αποτελώντας για πολλούς …”κίνητρο” επιχειρηματικότητας! Άρα άμεσος στόχος θα πρέπει να είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής, ώστε να είναι εφικτή και η μείωση του ΦΠΑ. Στην απόφαση για το ποιό από τα δύο θα πρέπει να προηγηθεί, ατον αέναο αυτό κύκλο της φοροδιαφυγής και του υψηλού ΦΠΑ, θα πρέπει ασφαλώς να λειφθεί υπόψη ότι εν τω μεταξύ τρέχουν  οι υποχρεώσεις του Κράτους (μισθοί, συντάξεις, δανεικά ολόκληρων δεκαετιών ασυδοσίας κ.λπ.)…

Διαβάστε στη συνέχεια το άρθρο του Κλ. Τσαουσίδη, που ακολουθεί.

Γιάννης Κ. Αικατερινάρης

αρχιτέκτων

Στα καθ΄ ημάς, έχουμε π.χ. τον ταβερνιάρη της Περαίας που με 29 παρέες στο μαγαζί του δεν έχει κόψει ούτε μια απόδειξη διότι «αυτός που έβαλε στην κάσα ήταν καινούργιος».
Στα καθ΄ ημάς, έχουμε π.χ. τον ταβερνιάρη της Περαίας που με 29 παρέες στο μαγαζί του δεν έχει κόψει ούτε μια απόδειξη διότι «αυτός που έβαλε στην κάσα ήταν καινούργιος».

Τίτλος άρθρου: Φοροκλέπτες: Βουβή η ΝΔ, ασπιρίνες τα μέτρα

               Του ΚΛΕΑΡΧΟΥ ΤΣΑΟΥΣΙΔΗ

               Η είδηση έρχεται από το Ιράν: Δημοπρατείται η περιουσία του δισεκατομμυριούχου Μπαμπάκ Ζαντζανί, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για διαφθορά και φοροδιαφυγή ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ και καταδικάστηκε σε θάνατο.

               Βλέπω ήδη τον Άδωνη και τους άλλους νεοδημοκράτες της ίδιας νοημοσύνης να πετιούνται ως το ταβάνι κραυγάζοντας ότι μετά από τη Βόρεια Κορέα τώρα θέλουμε να γίνουμε Ιράν και αναπαράγουμε την είδηση. Αυτά δεν λέγονται, δεν γράφονται. Τους κατανοώ. Όχι μόνο διότι στην Ελλάδα η θανατική ποινή καταργήθηκε, αλλά διότι το δεξιό «επιχειρείν» αλά ελληνικά σημαίνει φοροδιαφυγή, χαντάκωμα των κερδών, παράνομων ή νόμιμων, σε τράπεζες της Ελβετίας μέσω αλυσίδας εξωχώριων εταιριών, διαρπαγή κρατικών επιδοτήσεων, τραπεζικά δάνεια (πάντα αγύριστα) κ.λπ. Με την αντιπαροχή που όλοι γνωρίζουμε.

               Δεν έχω αυταπάτες για το θεοκρατικό καθεστώς του Ιράν που από τρομοκρατικό πέρσι, έγινε φέτος καλός εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών και οι σιίτες μουλάδες είναι τώρα χρήσιμοι απέναντι στους σουνίτες ταλιμπάν, Isis κ.λπ. Όμως, ξέρετε, και στις ΗΠΑ, την κοιτίδα του σύγχρονου νεοφιλελευθερισμού, η φοροδιαφυγή είναι ποινικό αδίκημα που επισύρει ποινές κάθειρξης κι απίστευτα πρόστιμα.

               Οι «φουκαράδες»

               Στα καθ΄ ημάς, έχουμε π.χ. τον ταβερνιάρη της Περαίας που με 29 παρέες στο μαγαζί του δεν έχει κόψει ούτε μια απόδειξη διότι «αυτός που έβαλε στην κάσα ήταν καινούργιος». Ελπίζω η Επιθεώρηση Εργασίας να έλεγξε αυτόν τον ισχυρισμό που θα τον κάνουν παντιέρα οι δικηγόροι του, τώρα που έσπασε και τις σχετικές σφραγίδες του κλεισίματος και ξανάνοιξε το μαγαζί σαν να μην είχε γίνει τίποτα. «Διότι -είπε- ένα καλοκαίρι περιμένουμε κι εμείς για να δουλέψουμε».

               Το κλέψιμο του ΦΠΑ που πληρώνουμε στον άτυπο λογαριασμό -συνήθως δελτίο παραγγελίας- τι σχέση έχει με το πότε δουλεύει ή δεν δουλεύει; Το ίδιο ακούμε στα νησιά όπου ένα χταποδάκι με μια χωριάτικη και ένα τσίπουρο φτάνουν τα 25 ευρώ, ένα δωμάτιο που βρωμάει λόγω της προηγούμενης χρήσης, τιμάται μόνο 50 ευρώ και μια ομπρέλα με δυο ξαπλώστρες φτάνουν από 10 έως άπειρον (ανάλογα με την παραλία) και εισάγουμε ντομάτες από την Πολωνία… Και πέφτουν τα έσοδα του Ιουλίου!

               Όποιος αφελής, λοιπόν, νομίζει ότι με κλείσιμο δυο ημερών σε 5 μαγαζιά τον Αύγουστο θα κάνει νομοταγείς τους μάστορες της φοροδιαφυγής, που συνεπικουρούνται και από «αγανακτισμένους κατοίκους» (βλέπε χτισμένους μπράβους), όταν πάει για έλεγχο το ΣΔΟΕ, μάλλον είναι βαθιά νυχτωμένος. Και είναι κρίμα όταν η κυβέρνηση γενικά προχωρά σε κοσμογονικές αλλαγές, η φορολόγηση να είναι ακόμη δεξιόστροφη.

 Και ο λαλίστατος κ. Κουμουτσάκος σιωπά αιδημόνως. Γι’ αυτόν δουλεύουμε..

Αποδείξεις; Γιατί;

 Όταν σου λένε ζήτα απόδειξη μαζί με τη βεβαίωση της ηλεκτρονικής πληρωμής κι εσύ ξέρεις ότι η απόδειξη θα σου ανεβάσει το κόστος του παντελονιού, των παπουτσιών ή της αλλαγής μπιντέ κατά 25%, τι θα προτιμήσεις; Όταν η συλλογή αποδείξεων δεν σημαίνει την παραμικρή απαλλαγή για τον έντιμο και συνεπή φορολογούμενο, αλλά από του χρόνου θα είναι και μειονέκτημα αν δεν φτάνει ένα συγκεκριμένο ποσοστό των εσόδων που δηλώνονται (το ξαναζήσαμε), τότε εκεί στο υπουργείο μάλλον έχουν βραχυκυκλωθεί από το γνωστό βαθύ κράτος που έχει βαλθεί να ξεφτιλίζει καθημερινά την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

               Ρωτάει ο κ. Αλεξιάδης (και επιλέγω αυτόν διότι δεν περνάει μέρα να μην τον δω, ακούσω ή διαβάσω) πόσα χρήματα πρέπει να διαθέτει ετησίως ένας καρκινοπαθής που δεν έχει την τύχη (όπως εγώ) να καλύπτεται σε μεγάλο ποσοστό από ένα (ακόμη) ευγενές ταμείο; Και αφήνω τη διαδικασία έγκρισης π.χ. ενέσεων ή απαραίτητων εξετάσεων που αν δεν υπάρχει κάποιος άλλος να την τρέξει, τότε ο ανήμπορος από τις χημειοθεραπείες άνθρωπος, ή καταδικάζεται ή πληρώνει με τα τελευταία του χρήματα. Αλλά τα έξοδα αυτά δεν εκπίπτουν, έστω στο ένα έκτο, όταν δεν ξεπερνούν τα 1.200 ευρώ. Κι έτσι ο άρρωστος δεν ζητάει απόδειξη. Τόσο απλά.

               Έχω κουραστεί να ακούω ότι θα εφαρμοστούν σύγχρονα συστήματα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής. Ίσαμε να τα φτιάξουμε, είναι τόσο αντίθετο με τις ιδεοληψίες μας να καλέσουμε το IRS (Internal Revenue Service), την αμερικάνικη υπηρεσία καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, να μας αναλάβει; Άλλως πως, οι μη δυνάμενοι να αποκρύψουν εισοδήματα θα πληρώνουν απίστευτα ποσά ως συμπληρωματικό φόρο και ΕΝΦΙΑ και οι αγέρωχοι ταβερνιάρηδες, ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων ή και επαύλεων, υδραυλικοί, γιατροί, ηλεκτρολόγοι, δικηγόροι και πωλητές λαϊκών αγορών θα εξακολουθούν να μένουν στο ακαταδίωκτο, έχοντας και την ανοχή ή συμπαράστασή μας!

               Έτσι, οι ευεπίφοροι στην προπαγάνδα της δεξιάς θα τη χειροκροτούν και θα βρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ.

(Εμφανιστηκε 297 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.