9 Ιανουαρίου 2016 at 15:59

Το καπελάδικο της μνήμης και της παράδοσης

από

Το καπελάδικο της μνήμης και της παράδοσης

Του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη

Ένα ταξίδι στη Β. Ιταλία, στην περιοχή γύρω από τον μυχό της Αδριατικής θάλασσας, μας γέμισε εμπειρίες κι όμορφες εικόνες. Η φιλοξενία από τους συμπέθερους μας στην Gorizia, κοντά στην Τεργέστη, και την ευρύτερη Περιφέρεια Friuli Venezia Giulia μας έδωσε την δυνατότητα να γνωρίσουμε τα μνημεία και κυρίως τα γοητευτικά μυστικά της περιοχής.

Παραδοσιακό καπελάδικο στην Gorizia
Παραδοσιακό καπελάδικο στην Gorizia

Ένα καπελάδικο, ωστόσο, στο ιστορικό κέντρο της Gorizia μας κίνησε την περιέργεια.  Μας θύμισε εκείνο το μικρό «πιλοποιείο»  στη Θεσσαλονίκη, που για ολόκληρες δεκαετίες στόλιζε την οδό Αγίου Δημητρίου. Το γκρέμισαν όπως και τόσα άλλα μνημεία του νεώτερου πολιτισμού μας, σβήνοντας μνήμες και ιστορία!

Ανάμεσα στα ζωντανά μνημεία της Ιταλικής πόλης, αυτά που διασώζουν την παράδοση και το πνεύμα της, συμπεριλαμβάνεται και το καπελάδικο.  Δεν το επισκέπτονται  μόνο οι τουρίστες. Εξυπηρετεί και ντόπιους πελάτες με ανατομικές ιδιομορφίες στο κεφάλι, στενοκέφαλους, στραβοκέφαλους, με μικρά ή μεγάλα κεφάλια και πάει λέγοντας! Αν και δεν είχαμε την αίσθηση ότι …ανήκουμε σε κάποια ιδιαίτερη κατηγορία,  η περιέργεια κι εκείνο το διαβολεμένο κρύο μας έσπρωχναν να μπούμε μέσα!

Οι εκπλήξεις διαδέχονταν η μια την άλλη. Μα πιο πολύ άξιζε η συζήτηση με την ηλικιωμένη ιδιοκτήτρια. Ήξερε την ιστορία του τόπου της, όσο καλά και την εξέλιξη του καπέλου! Επιβεβαίωνε με την συμπεριφορά και τις γνώσεις της το υψηλό επίπεδο κουλτούρας των κατοίκων της περιοχής, τον σεβασμό στην ιστορία, στην παράδοση, στο δημόσιο χώρο…DSC04550

Η τέχνη της πιλοποιίας, όπως και πολλά άλλα  παραδοσιακά επαγγέλματα στην Ιταλία, δεν προβάλλονται μόνο ως  είδη τουριστικού ενδιαφέροντος. Ικανοποιούν, παράλληλα, και τις καλλιτεχνικές ανησυχίες των κατοίκων, ιδιαίτερα εκείνων που αναζητούν τα στοιχεία της ιδιαιτερότητας των πραγματικών Τεχνών! Κι ας μη νομίσει κανείς ότι οι υπηρεσίες και τα αντίστοιχα προϊόντα των παραδοσιακών επαγγελμάτων είναι ιδιαίτερα ακριβά, όπως άλλωστε και πολλά καταναλωτικά είδη στη γείτονα χώρα.

Ιταλία στην Gorizia 29-12-2015
Ιταλία στην Gorizia 29-12-2015

Όταν τελείωσε η συζήτησή μας βγήκαμε από το κατάστημα της γηραιάς κυρίας φορώντας βολικά καπέλα, …χωρίς όμως να έχουμε την αίσθηση του «καπελωμένου»! Βρεθήκαμε σε μια μικρή, πεντακάθαρη και καλά σχεδιασμένη πλατεία, όπως άλλωστε είναι οι περισσότερες στην Ιταλία. Αντικρίσαμε στημένο στο κέντρο της ένα καλοφτιαγμένο άγαλμα, έναν άντρα που κρατούσε καπέλο. Όπως έκανα λίγο νωρίτερα με την ιδιοκτήτρια του καταστήματος, φωτογραφήθηκα μαζί του ατενίζοντας κι εγώ την όμορφη πόλη της Gorizia!

Γιάννης Κ. Αικατερινάρης

Πολύγυρος

Ιταλία στην Gorizia 29-12-2015

Πέντε γυναίκες με καπέλα
Πέντε γυναίκες με καπέλα
(Εμφανιστηκε 991 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.