14 Φεβρουαρίου 2015 at 16:18

Τα δύσβατα μονοπάτια της ανάπτυξης

από

Τα δύσβατα μονοπάτια της ανάπτυξης

Γράφει ο Ευθύμης Τσιλικίδης

Η “αποκατάσταση του δικαίου” την οποία ορθά ανέφερε ως προτεραιότητα στις  δηλώσεις του (12/2) από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός είναι απαραίτητη (το προηγούμενο πρόγραμμα της «εσωτερικής υποτίμησης» οδηγούσε μέσα από τις νέες περικοπές με μαθηματική ακρίβεια στη φτωχοποίηση-εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού του πληθυσμού και σε μια μόνιμη κατάσταση εξαίρεσης [1]), αλλά δεν δημιουργεί ανάπτυξη, η οποία δίνει αυτονόητα τη δυνατότητα γρηγορότερης αποκατάστασης του δικαίου και διασφαλίζει την μακροχρόνια παραμονή της αριστεράς στην εξουσία.

Εδώ μάλλον χρειάζεται μια πρόταση παραγωγικής ανασυγκρότησης πιο τολμηρή από την κεϋνσιανή/σοσιαλδημοκρατική αύξηση της ζήτησης, την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αξιοποίηση των υπολοίπων της τάξης του 1,5 με 2% του (αβέβαιου ότι θα επιτευχθεί) πρωτογενούς πλεονάσματος (πιθανό ύστατο σημείο υποχώρησης της ΕΕ) σε δημόσιες επενδύσεις. Η κυβέρνηση χρειάζεται ιδέες, εμπνεύσεις, διάλογο, λαϊκή στήριξη και αντίβαρα από τα αριστερά της, στη θεωρία και στην πράξη. Δεν γνωρίζω βέβαια πόσο υλικό-ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο, με δεδομένο το συντηρητισμό του εκλογικού σώματος, τη συνύπαρξη με τους ΑΝΕΛ στη διακυβέρνηση και την άγονη-δύσθυμη στάση της ευρύτερης αριστεράς. Όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις [2], η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει τη στήριξη ολοένα και μεγαλύτερου ποσοστού του εκλογικού σώματος, αλλά όχι των υπόλοιπων κομμάτων. Εντούτοις, δεν είναι ακόμη σαφές αν αυτή η στήριξη θα συνεχιστεί στην περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν κάποιο μετρήσιμο όφελος στην ελληνική πλευρά ή τα κέρδη εξανεμιστούν στην πορεία.

Ταυτόχρονα η πρόταση ανάπτυξης έτσι όπως αναπτύσσεται με την έως τώρα στρατηγική θα πρέπει να αποδώσει σε βάθος χρόνου μέσα στο νεοφιλελεύθερο νομικό και πολιτικό περιβάλλον της ΕΕ. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και υπάρχουν οι γνωστές ρήτρες, απαγορεύσεις, αντιφάσεις και φυσικά υπονομεύσεις, φανερές και κρυφές, από τις πολιτικές/οικονομικές ελίτ. Επιπλέον, η γερμανική/νεοφιλελεύθερη κυριαρχία στην Ευρώπη δείχνει -τουλάχιστον προς το παρόν- αδιαμφισβήτητη.

Καθόλου απλά τα πράγματα, αν θέλουμε να λέμε την αλήθεια, για όποιον θέλει να ασκήσει κοινωνική πολιτική και να προβεί σε αριστερές μεταρρυθμίσεις με κρατικό παρεμβατισμό, όπως, νομίζω, φάνηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι η πολιτική σύγκρουση στην Ευρώπη είναι πρωτίστως Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Αριστεράς, η αριστερή φωνή θα ενοχλεί πάντα και οι ευρωπαϊκές τρικλοποδιές στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν θα σταματήσουν ποτέ. Ποιος είναι ο πιθανότερος νικητής μιας μακροχρόνιας συνύπαρξης-αναμέτρησης ΣΥΡΙΖΑ-ΕΕ, όταν οι κανόνες θα υπαγορεύονται κυρίως από την τελευταία;

Έτσι, παρά την απουσία πολιτικής και κοινωνικής προετοιμασίας, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια λογική συμφωνία για το χρέος, θα κυριαρχήσει η εθνική ομοψυχία και δεν θα απειληθεί η κοινωνική συνοχή, προτιμητέος είναι, κατά τη γνώμη μου, ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ. Όσα ρίσκα κι αν περιλαμβάνει, θα οδηγηθούμε σε μια -κατά το δυνατό- απομάκρυνση από την κυριαρχία των αγορών και τη σταδιακή επιστροφή σε μια ανεξάρτητη εθνική πολιτική, όπως έκανε πριν 14 περίπου χρόνια η Αργεντινή. Τότε ίσως μόνο οι -αναπόφευκτες σε κάθε περίπτωση- θυσίες πιάσουν μελλοντικά τόπο. Ωστόσο, η άσκηση και αυτής της πολιτικής θα είναι επίσης δύσκολη και μοναχική, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Εκτός αν η κυβέρνηση διαθέτει κρυφά αναπτυξιακά ατού ή και τη δυνατότητα επίτευξης διεθνών συμφωνιών που ακόμη δεν γνωρίζουμε.

Παραπομπές

[1] Ο σχεδιασμός του ΔΝΤ με βάση το προηγούμενο πρόγραμμα που συμφωνήθηκε από Τρόικα-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προέβλεπε στην καλύτερη περίπτωση 13% ανεργία (με υφηλό –προφανώς- το ποσοστό των μακροχρόνιων ανέργων από τη στιγμή που το 2015 η ανεργία ξεπερνά το 25%) και χρέος στο 130% περίπου του ΑΕΠ για το 2019.

Mark Weisbrot et al (2015). The Greek economy: Which way forward?

http://www.cepr.net/documents/greek-economy-2015-01.pdf

[2] Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Marc, την πρώτη μετά τις εκλογές της 25/1/2015, για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, η στάση της κυβέρνησης απέναντι στις συζητήσεις με τους εταίρους ανέβασε πολύ ψηλά τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που έφτασε στο 45,4%, ενώ η ΝΔ υποχώρησε στο 18,4%.

 http://www.koutipandoras.gr/article/133372/meteklogiki-dimoskopisi-mprosta-o-syriza-me-27-monades

(Εμφανιστηκε 451 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.