1 Φεβρουαρίου 2015 at 17:50

Ο θυμωμένος Έλληνας

από

Ο θυμωμένος Έλληνας

«Του Ρωμιού η γνώση έρχεται στο τέλος»

Γράφει ο καφετζής

Το ‘χει φαίνεται η μοίρα της Ελλάδας, κάθε τρεις και λίγο, να βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος. «Είστε τρελοί εσείς οι Έλληνες», «τί πάτε να κάνετε;» λένε κατά λέξη πολλοί ξένοι στους ελληνικής καταγωγής μετανάστες του εξωτερικού· ωστόσο, το κλίμα έχει αλλάξει σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο διάστημα, όταν οι Έλληνες, απαξιωτικά, θεωρούνταν οι τεμπέληδες του νότου που δημιουργούν προβλήματα στο ευρωπαϊκό σπίτι·  το βαρύ γερμανικό Spiegel, γράφει: «Αλέξης Τσίπρας, ο εφιάλτης της Ευρώπης: Οδηγός που πηγαίνει ανάποδα».

Πρωτοσέλιδο της Le Monde με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα
Πρωτοσέλιδο της Le Monde με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

«Ο θυμωμένος Έλληνας» είναι ένας άλλος χαρακτηρισμός που χρησιμοποιεί το περιοδικό και κάνει λόγο για «γερμανική κυριαρχία»: «Ο νικητής των εκλογών της Αθήνας, Αλέξης Τσίπρας, θέλει μία άλλη Ευρώπη σε σχέση με εκείνη της Άνγκελα Μέρκελ. Η επιτυχία του αναζωπυρώνει τη δυσθυμία ενάντια στη γερμανική κυριαρχία. Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας ελπίζουν, επίσης, σε ένα τέλος της πολιτικής λιτότητας».

Στην ιστοσελίδα του, μετά την συνάντηση του Βαρουφάκη με τον Ντάισελμπλουμ, αναφέρει: «Σκάνδαλο στην Αθήνα: Η νέα ελληνική κυβέρνηση επέλεξε τη σκληρή αντιπαράθεση. Δεν πρόκειται να συνεργαστεί πλέον με τους ελεγκτές των διεθνών πιστωτών, επειδή απορρίπτουν τη λιτότητα». Και συμπληρώνει πως «μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Eurogroup επήλθε αναστάτωση», ενώ Guardian, Liberation, Financial Times, Il Manifesto και άλλες ξένες εφημερίδες φιλοξενούν στο πρωτοσέλιδό τους φωτογραφίες από τους πανηγυρισμούς υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και φωτογραφίες με τον επικεφαλής Αλέξη Τσίπρα.

Ο νέος υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και γνώση έχει και πείρα· σύμφωνα με το Βήμα, όπλο του είναι ο Μακιαβέλι, κι αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε λιγάκι επίκαιροι -αφού το τελευταίο διάστημα έχουμε αναφερθεί εκτεταμένα στη σκέψη του Ιταλού στοχαστή.

Αν λοιπόν δούμε την υπόθεση της Ελλάδας μακιαβελικώς, για ανθρωπιστικούς ή ηθικούς λόγους, οι καλοί μας σύμμαχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα δίσταζαν ποτέ να μας τσακίσουν κυριολεκτικά· αυτό συνέβη, άλλωστε, κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου: οι γερμανικές αξιώσεις κυριαρχίας ή καλύτερα οι επιδιώξεις της γερμανικής βιομηχανίας για «ζωτικό χώρο» και νέες αγορές αιματοκύλησαν την Ευρώπη και κόστισαν δεκάδες εκατομμύρια νεκρούς· οι εποχές άλλαξαν βεβαίως, κι αν δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε τους σημερινούς Γερμανούς για τα εγκλήματα του φασισμού, μπορούμε να τους θυμίσουμε τις περιβόητες πολεμικές αποζημιώσεις που δεν λάβαμε ποτέ. Οι ναζί, μεταξύ άλλων, σήκωσαν όλα τα αποθέματα σε χρυσό των ελληνικών τραπεζών, προχώρησαν σε συστηματικές κατασχέσεις αγροτικών προϊόντων και έκοψαν άχρηστα κατοχικά μάρκα ληστεύοντας ανοιχτά το λαό – το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες θάνατοι από πείνα, σε όλη τη διάρκεια της κατοχής – κι αυτά, ενώ ο Χίτλερ θαύμαζε τον ελληνικό πολιτισμό.

Όσοι λένε ότι το ελληνικό παραγωγικό μοντέλο ήταν παρασιτικό έχουν γενικά δίκιο: υπήρχε πράγματι αναντιστοιχία ανάμεσα σ’ αυτά που παράγονταν και σ’ εκείνα που καταναλώνονταν· αυτό, φυσικά, δεν κάνει πιο ηθική την πολιτική πολλών ευρωπαϊκών χωρών, ούτε τη διαδεδομένη πρακτική κάποιων πολυεθνικών, οι οποίες λάδωναν εν ψυχρώ δεκάδες αξιωματούχους τρίτων χωρών, και παρασιτικότατα κέρδιζαν δισεκατομμύρια. Ας έχουμε δε υπόψη μας, ότι το μεγαλύτερο μέρος των «επιδοτήσεων» προς την Ελλάδα, επέστρεφε στην ευρωπαϊκή βιομηχανία, μέσω της αγοράς βιομηχανικών και άλλων προϊόντων για πολλά χρόνια. Ενδεικτικά, ας δούμε την εξέλιξη των  εμπορικών συναλλαγών Ελλάδος – Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας (Ιανουάριος-Οκτώβριος 2014). Σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του κρατιδίου, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ΒΡΒ παρουσίασαν ανεπαίσθητη μείωση κατά -1,3% το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, έναντι του ιδίου χρονικού διαστήματος το 2013, ενώ το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στην Ο.Δ. Γερμανίας μειώθηκε κατά -4,1%. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές στη ΒΡΒ ανήλθαν σε 286,9 εκ € κατά το διάστημα αυτό. Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό και το ύψος του ανήλθε σε –307,6 εκ. € σε βάρος της ΕλλάδοςΟι ελληνικές εισαγωγές από τη ΒΡΒ παρουσίασαν αύξηση κατά 17,7%  και ανήλθαν σε 594,5 εκ. €.

Οι ελληνικές εισαγωγές από τη ΒΡΒ παρουσίασαν αύξηση κατά 17,7%  και ανήλθαν σε 594,5 εκ. €.
Οι ελληνικές εισαγωγές από τη ΒΡΒ παρουσίασαν αύξηση κατά 17,7% και ανήλθαν σε 594,5 εκ. €.

 Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του κρατιδίου, οι ελληνικές εξαγωγές προς τη ΒΡΒ παρουσίασαν ανεπαίσθητη μείωση κατά -1,3% το δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2014, έναντι του ιδίου χρονικού διαστήματος το 2013, ενώ το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών στην Ο. Δ. Γερμανίας μειώθηκε κατά -4,1%. Συγκεκριμένα, οι ελληνικές εξαγωγές στη ΒΡΒ ανήλθαν σε 286,9 εκ € κατά το διάστημα αυτό. Το εμπορικό ισοζύγιο παρέμεινε ελλειμματικό και το ύψος του ανήλθε σε -307,6 εκ. € σε βάρος της Ελλάδος. Οι ελληνικές εισαγωγές από τη ΒΡΒ παρουσίασαν αύξηση κατά 17,7%  και ανήλθαν σε 594,5 εκ. €.*

Η «φιλία» είναι μια υπόθεση μεταξύ ιδιωτών και μόνο οι αδύναμοι την επικαλούνται στα σοβαρά· οι διεθνείς σχέσεις καθορίζονται μονάχα με «τ’ άρματα», δηλαδή με τη γεωπολιτική ισχύ μια χώρας, και ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό. Καθώς φαίνεται, η «ελληνική εξέγερση κατά της λιτότητας», θα επηρεάσει σοβαρά τις εξελίξεις στις σχέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, κι οπωσδήποτε θα χρησιμοποιηθεί από τη Γαλλία στην αντιπαράθεσή της με τη Γερμανία για το μέλλον της Ευρώπης. Όπως και να γίνει, η ταχεία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας (πρέπει να) παραμείνει ένας από τους βασικότερους στόχους της νέας κυβέρνησης· εφόσον η Ελλάδα αποτινάξει ένα μέρος του δυσβάσταχτου και προπαντός αντιπαραγωγικού χρέους, αυτό που θα κρίνει το μέλλον της, είναι η παραγωγή πραγματικού πλούτου· ο σοφός λαός το έχει πει αλλιώς: «Δεν θέλει το σκαφίδι ξύσιμο, αλλά το αμπάρι γέμισμα

Λιτός βίος! Η πιο επικούρεια δήλωση που έκανε ποτέ Έλληνας υπουργός οικονομικών· ακόμα και οι σαραντάρηδες, θυμόμαστε τους Έλληνες να ζουν απλά, λιτά και περήφανα. Ας ελπίσουμε, ότι θα κάνουμε από ανάγκη όσα δεν πράξαμε από φρονιμάδα, πριν να σφίξουν τα γάλατα. Αυτά για σήμερα και να μη φοβάσαι!· βγαίνω να χαρώ τον υπέροχο ελληνικό ήλιο κι έναν διπλό εσπρέσσο, στην πρώτη  χώρα του κόσμου που κατελήφθη από τους ευρωκομμουνιστάς.

THE TIMES
THE TIMES

*Οι δηλώσεις είναι από εδώ:, http://www.protothema.gr/economy/article/447372/o-tsipras-sto-protoselido-tou-spiegel-os-efialtis-tis-europis/ και τα οικονομικά στοιχεία από εδώ: http://www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57&fid=42602#

(Εμφανιστηκε 583 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.