20 Φεβρουαρίου 2014 at 13:25

Η αρχιτεκτονική ως συμβολή στο οπτικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη

από

Η αρχιτεκτονική ως συμβολή στο οπτικό περιβάλλον και στην ανάπτυξη

Όπερα
Όπερα

του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη

αρχιτέκτονα,  π. πρόεδρου του ΤΕΕ τ. Κεντρικής Μακεδονίας 

Αρναία Χαλκιδικής, 1984.
Αρναία Χαλκιδικής, 1984.

Με αφορμή ένα αρχείο με “ταυτότητες” σημαντικών κτιρίων-μνημείων της Αθήνας, που μου έστειλε προσφάτως φίλος (σ.σ. το επισυνάπτω στο τέλος), έκανα ορισμένες σκέψεις. Περισσότερο ήθελα να θέσω ορισμένα ερεθίσματα προβληματισμού, ώστε να ανοίξει ένας διάλογος για το πώς αξιολογείται στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα η αρχιτεκτονική δημιουργία.  Κι αυτός ο διάλογος θα αποδώσει περισσότερο, αν δεν περιοριστεί μόνο ανάμεσα στους αρχιτέκτονες και στους κάθε είδους συνεργαζόμενους, που παράγουν αρχιτεκτονικό έργο. Θα γίνει αποδοτικότερος, αν πάρουν μέρος δημιουργοί, διοικούντες και χρήστες, ώστε να αντιληφθούν όλοι τον ρόλο και την χρησιμότητα των έργων οικιστικής υποδομής, δηλαδή των έργων που μπορούν  να σηματοδοτήσουν  το οπτικό περιβάλλον ενός τόπου και να συμβάλουν, στη συνέχεια, στην ανάπτυξή του.

 Μου μένει πάντα στη μνήμη μου, ως παράδειγμα, η όπερα του Σίδνεϊ της Αυστραλίας και τα πλήθη κόσμου που καθημερινά επισκέπτονται την πόλη, για να θαυμάσουν ανάμεσα στα άλλα το λαμπρό αρχιτεκτονικό επίτευγμα! Η όπερα, με το πέρασμα του χρόνου, ξεπέρασε στις προτιμήσεις των επισκεπτών ακόμη και τη γνωστή και σε μικρή απόσταση ευρισκόμενη γέφυρα, ένα μνημείο σήμα κατατεθέν της πόλης! Κάτι αντίστοιχο άρχισε να συντελείται σήμερα, έστω και με μικρότερα μεγέθη επισκεψιμότητας, και με την πρόσφατη διαμόρφωση της νέας παραλίας στη Θεσσαλονίκη!

Πολύγυρος, σχέδιο οικίας
Πολύγυρος, σχέδιο οικίας

Δεν αποτελεί ασφαλώς σύμπτωση ότι και τα δυο έργα είναι αποτελέσματα επιτυχών αρχιτεκτονικών διαγωνισμών και όχι κατευθείαν αναθέσεων μελετών – όπως συνήθως γινόταν για γνωστούς πάντα λόγους στη χώρα μας, σε όλα τα επίπεδα και με τις συνήθεις συνέπειες…

Νικήτη Χαλκιδικής, παλιό χωριό
Νικήτη Χαλκιδικής, παλιό χωριό

Συχνά αναρωτιέμαι πόσες ευκαιρίες χάθηκαν για την απόκτηση έργων υψηλής αισθητικής σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, η οποία θα έπρεπε να υπερηφανεύεται για τα μνημεία και την πλούσια αρχιτεκτονική κληρονομιά της, για τα μοναδικά δημιουργήματα του απώτερου λαμπρού παρελθόντος της…

Πολύγυρος Χαλκιδικής
Πολύγυρος Χαλκιδικής

 Όσο κι αν επικαλείται κανείς χίλιες δικαιολογίες, η απάντηση είναι απλή και μονοσήμαντη – σε ό, τι τουλάχιστον αφορά στην ασκούμενη πολιτική τεχνικών έργων κατά τις τελευταίες δεκαετίες. Πρυτάνευε συνήθως η «λογική» του ρουσφετιού,  που οδηγούσε στην πραγματοποίηση έργων με υψηλότερα κόστη, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στο εξωτερικό ή με τα προκύπτοντα στη χώρα μας από αξιόπιστους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς… Και το χειρότερο αυτά είχαν, τις περισσότερες τουλάχιστον φορές, αισθητικό αποτέλεσμα αντιστρόφως ανάλογο με το κόστος τους…

Η όπερα του Σίδνεϊ της Αυστραλίας
Η όπερα του Σίδνεϊ της Αυστραλίας

Με αυτές τις σκέψεις, εύχομαι να υπάρξει αρχείο κτιρίων-μνημείων όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και όλων των οικισμών της Επικράτειας. Να καταγραφούν δηλαδή οι αξιόλογες κατασκευές και πολύ περισσότερο τα οικιστικά σύνολα όλης της χώρας, που αναδεικνύουν την Αρχιτεκτονική και τον μεγάλο αριθμό μνημείων της, και να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας -όσο δύσκολο κι αν είναι στους χαλεπούς καιρούς μας.

Νέα παραλία Θεσσαλονίκης
Νέα παραλία Θεσσαλονίκης

Γιατί θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό -από τους ιθύνοντες κυρίως- ότι το αρχιτεκτονικό και το μνημειακό απόθεμα της χώρας αποτελούν, παράλληλα με το φυσικό περιβάλλον της, βασικούς πυλώνες για την ανάπτυξή της. Ιδιαίτερα σε τουριστικές περιοχές -όπως η Χαλκιδική- αυτό είναι απόλυτα επιτακτικό. Αλλιώς βλέπω πως, με τις συγκεκριμένες καταστροφικές επιλογές που οι ιθύνοντες ονοματίζουν «ανάπτυξη» (βλ. για παράδειγμα την επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική), κινδυνεύουν να χαθούν και τα τελευταία συγκριτικά πλεονεκτήματά τους…

Παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι, στον Πολύγυρο
Παραδοσιακό πέτρινο γεφύρι, στον Πολύγυρο

Τα σημαντικά κτίρια και τα οικιστικά σύνολα θα πρέπει να καταγραφούν σε όλη την Επικράτεια και να μην περιοριστούν σε εκείνα της αστικής αρχιτεκτονικής στην Αθήνα, στην Θεσσαλονίκη και στις άλλες μεγάλες πόλεις (κλασικιστικά, εκλεκτικιστικά κ.λπ.). Να καταγραφούν, δηλαδή, και να προστατευτούν και οι λίγες δυστυχώς εναπομείνασες κατασκευές του μοντέρνου κινήματος της Αρχιτεκτονικής, από το μεσοπόλεμο και μετά – όπως φυσικά και τα αξιόλογα δείγματα της λαϊκών-αγροτικών κατασκευών (ναοί, σπίτια, γέφυρες κ.λπ.).

Άγος Νικόλαος
Άγος Νικόλαος

Είναι ακόμη χρήσιμο να γίνει κατανοητό, όχι μόνο από τους αρχιτέκτονες -άνεργους δυστυχώς σήμερα- αλλά και από όλους τους πολίτες, ότι το οικιστικό-οπτικό περιβάλλον δεν το σηματοδοτούν μόνο τα κτίρια-μνημεία του παρελθόντος, αλλά και τα σπουδαία δείγματα της σύγχρονης αρχιτεκτονικής δημιουργίας!

Νέα παραλία στη Θεσσαλονίκη
Νέα παραλία στη Θεσσαλονίκη
Κούνιο, 1932
Κούνιο, 1932

Κι όλα αυτά έχοντας στο νου ότι άλλο πράγμα είναι ο οφειλόμενος σεβασμός και η προστασία του αρχιτεκτονικού και μνημειακού πλούτου της χώρας κι άλλο αντιγραφή και απομίμηση παλαιών κατασκευών-κτισμάτων στη σύγχρονη αρχιτεκτονική δημιουργία, που πολλοί αδόκιμα ονοματίζουν… “παραδοσιακή”! (σ.σ. Μια προσπάθεια καταγραφής του μνημειακού και αξιόλογου αρχιτεκτονικού αποθέματος της χώρας επιχειρήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αλλά όπως συνήθως, χωρίς κανένα πρακτικό αποτέλεσμα…)  Γιατί στο απώτερο μέλλον δεν θα πρέπει να υπάρχει μόνο αναφορές στα στυλ  της  Αρχιτεκτονικής του 19ου ή του 20ου αιώνα, για παράδειγμα, αλλά και στην αυθεντική δημιουργία των αρχών του αιώνα μας και του σήμερα! Γιατί στην κάθε εποχή θα πρέπει να υπάρχουν αποτυπώματα της αντίστοιχης σύγχρονης δημιουργίας, είτε πρόκειται για Αρχιτεκτονική, είτε για οποιαδήποτε άλλη μορφή Τέχνης!

Συνημμένο: http://www.eie.gr/archaeologia/gr/arxeio.aspx

Οδηγία: Κάνετε κλικ πάνω στο όνομα του κτιρίου για να δείτε τα στοιχεία του. 

Πολύγυρος 14-2-2014

(Εμφανιστηκε 1,898 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.