18 Φεβρουαρίου 2014 at 06:53

Κλωνοποίηση ανθρώπου και βιοηθική

από

Κλωνοποίηση Ανθρώπου και βιοηθική.

Γράφουν οι Έφη Γεωργοπούλου και Όλγα Μαντενούδη

 

Μια  πρόταση συνεργατικής διδασκαλίας

της έκθεσης Γ΄ Λυκείου & της Βιολογίας κατεύθυνσης.

Dna on earth

Η παρούσα παρουσίαση συνιστά μια ιδέα που ανέκυψε κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος έκθεσης στη  Γ΄ Λυκείου στο θεματικό πεδίο της κλωνοποίησης και των συνακόλουθων γενετικών τροποποιήσεων. Ειδικότερα, διατυπώθηκε μια απορία αναφορικά με καθαρά επιστημονικό βιοτεχνολογικό ζήτημα και η λύση ήταν η αναζήτηση της «ειδικού επιστήμονα» που έτυχε να παραδίδει το μάθημα της Βιολογίας κατεύθυνσης στην ακριβώς απέναντι πόρτα…

Σε επιστημονικό επίπεδο η «συνεργατική μάθηση» απαντάται στο πεδίο της «εκπαίδευσης Ενηλίκων», στο οποίο προωθούνται εναλλακτικοί τρόποι διδασκαλίας που συνάδουν με την ενηλικιότητα και  την ανάγκη των ενηλίκων να μαθαίνουν εύκολα και βιωματικά. Παρ’ όλα αυτά, πολλά από τα καινοτόμα  στοιχεία αυτής της διδακτικής  βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και στην εκπαίδευση των ανηλίκων, με την ιδέα ότι η «συμβατική» εκπαίδευση θεωρείται ήδη παρωχημένη και βαρετή για την πλειονότητα του μαθητικού πληθυσμού. Πρόκειται, επομένως, για μια πρόταση – αλλαγής ενάντια στην ανία του συμβατικού μαθήματος με τη βοήθεια των τεχνολογικών μέσων διδασκαλίας ( εικόνα και ήχος).

Στο πλαίσιο αυτής της συνεργατικής διδασκαλίας, αμφότερες οι εκπαιδεύτριες συμμετέχουν στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη του περιεχομένου  και την υλοποίηση μιας διδακτικής δραστηριότητας (Robinson & Schaible  στο Γιαννακοπούλου & Χασάπης  2012).            Κατά τη διδασκαλία, εκθέτουν το θεματικό περιεχόμενο και αναπτύσσουν δραστηριότητες  ανταλλάσσοντας ιδέες  και συζητώντας μεταξύ τους και με τους εκπαιδευόμενους. Στην ίδια λογική, δε συνεργάζονται μόνο οι εκπαιδευτές , αλλά υποκινείται η συνεργασία  των εκπαιδευομένων με ασκήσεις σε ομάδες, συζητήσεις, αλληλοερωτήσεις. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση αξιοποιείται η «μαγεία» της έβδομης τέχνης, με στόχο τη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση του ενδιαφέροντος των μαθητών.

Μπορείτε να κατεβάσετε την παρουσίαση σε μορφή pptx απο εδώ.

 

Ενδεικτική βιβλιογραφία που αξιοποιήθηκε:

Γιαννακοπούλου, Ε. & Χασάπης Δ. (2012). Η Συνεργατική Διδασκαλία στην Εκπαίδευση Ενηλίκων. Εκπαίδευση Ενηλίκων, 26, 22-27.

Γιάνναρου, Λ. (2012, 12 Φεβρουαρίου). Επιλογή φύλου με… παραγγελία σε «ειδικούς» : Τι λέει ο νόμος – Κρούσμα στην Ελλάδα. Καθημερινή. http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_ell_2_02/12/2012_503683.

Κατσιμίγκας, Γ. & Καμπά, Α. (2010). Ηθική – Θεολογική και Νομική Προσέγγιση της Κλωνοποίησης. Νοσηλευτική , 49, 338–346. http://www.hjn.gr/actions/get_pdf.php?id=240.

Κοντογιάννη, Ε. (2004). Θεραπευτική κλωνοποίηση: μια εκπληκτική πρόκληση. Κράμα. http://www.ivf.gr/pressroom_82.html.

Παπαβασιλείου, Θ. ( 2009, 25 Απριλίου). Εφικτή μόνο η θεραπευτική κλωνοποίηση. Τα νέα.gr. http://ygeia.tanea.gr/default.asp?pid=8&ct=17&articleID=6563&la=1.

Tριανταφυλλίδης, Κ. (2005). Οικονομία και Δίκαιο στη Βιολογία. Α.Π.Θ: Τμήμα Βιολογίας.

Τσώλη, Θ. (2012, 09 Δεκεμβρίου). Τα νέα βλαστικά κύτταρα. Το Βήμα Science. http://www.tovima.gr/science/article/?aid=487732.

 (2013, 12 Σεπτεμβρίου). Βλαστικά κύτταρα σε ζώντα οργανισμό δημιούργησαν οι επιστήμονες. Τα νέα της υγείας. http://www.news.gr/ygeia/taneathsygeias/article/93946/vlastikakyttarasezontaorganismodhmioyrghsano.htm.

 

ΤΑΙΝΙΕΣ :

Μπένεντεκ Φλίγκαουφ ( Σκηνοθεσία) (2010).Μήτρα ( Womb).Γερμανία – Ουγγαρία – Γαλλία.

MichaelBay ( Σκηνοθεσία ( 2005). The Island. USA.

Andrew Niccol ( ΣκηνοθεσίαΣενάριο).(1997). Gattaca. USA.

 

(Εμφανιστηκε 1,923 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.