29 Ιουλίου 2013 at 22:11

Θα πούμε το νερό νεράκι…!

από

Θα πούμε το νερό νεράκι…!

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΚΑΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ 

του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη
Όταν υπάρχει δημόσια τηλεόραση στην υπηρεσία των πολιτών, συχνά λέγονται συνταρακτικές αλήθειες! Προσφάτως η Γερμανική δημόσια τηλεόραση, μ’ ένα αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που αφορά σε συντονισμένες προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να περάσει η διαχείριση των νερών σε ιδιώτες και πιο σωστά σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρίες, αναδεικνύει το μελλοντικό πρόβλημα του νερού, ως δημόσιου αγαθού…
ΚΑΚΑΒΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011
ΚΑΚΑΒΟΣ-ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2011

Αν λοιπόν, λέω αν, το πρόβλημα  διαχείρισης του νερού παίρνει πλέον τεράστιες διαστάσεις για όλο τον κόσμο, ως προς την τιμή κατανάλωσης, αλλά και ως προς την ποιότητά του, καταλαβαίνει κανείς τι θα συμβεί στη Χαλκιδική με τις τεράστιες ποσότητες άντλησης νερού που χρειάζεται η ELDORADO GOLD για την εξόρυξη χρυσού… Είναι προφανές ότι η εξαγγελθείσα κατασκευή φραγμάτων στη ΒΑ Χαλκιδική δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα λειψυδρίας που θα δημιουργηθεί -εκτός των άλλων- στις κωμοπόλεις και τα  χωριά της περιοχής, όταν το μοναδικό βουνό υδροδοσίας τους είναι  ο  Κάκαβος, όπου και οι Σκουριές…   Ενδεχομένως ως Χαλκιδικιώτης να είναι λογικό να ανησυχώ περισσότερο, αλλά θα πρέπει να καταλάβει ο καθένας ότι το πρόβλημα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη και την ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης… Άλλωστε σ’ αυτό δρομολογήθηκαν πλέον  και οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ… Το ερώτημά μου λοιπόν είναι αν θα ακολουθήσει η Δημοτική Αρχή Θεσσαλονίκης την τακτική του Πόντιου Πιλάτου, που τηρεί μέχρι σήμερα για τα μεταλλεία χρυσού. Αλλά φίλοι μου της Θεσσαλονίκης για ξανασκεφτείτε το λιγάκι…  Το πρόβλημα παίρνει τεράστιες διαστάσεις και για την …συμπρωτεύουσα (ασ την πούμε έτσι…), καθώς είναι πολλαπλό, αφού εκτός των προαναφερομένων για την Χαλκιδική, όπου και Θεσσαλονικιοί παραθεριστές,  θα υπάρχουν καθημερινά  (βλέπε και εγκριθείσα ΜΠΕ της εταιρίας) και οι χιλιάδες τόνοι επικίνδυνης σκόνης που  ασφαλώς θα “ταξιδεύουν” -…ανταποδοτικά!-  …προς την Σαχάρα… Και δεν θα  παρακάμπτουν την Θεσσαλονίκη, όπως ενδεχομένως πιστεύετε, αλλά θα “αναπνέονται” και  θα “επικάθονται” πάνω στα σπίτια και τους δημόσιους χώρους της πόλης! Μην αδιαφορείτε, λοιπόν,  κι άλλο κ. Μπουτάρη και όσοι πολιτειακοί παράγοντες τηρείτε μια ανάλογη -παθητική- στάση  σε τόσο σοβαρά ζητήματα …

Επισυνάπτω, εκτός από το σχετικό video και το επεξηγηματικό κείμενο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο.

http://youtu.be/BW9P15X2Dto

Η εκπομπή της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης «Monitor» έκανε πρόσφατα μια έρευνα για τις πιέσεις που ασκεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις χώρες μέλη της Ε.Ε. για να ιδιωτικοποιήσουν τις υπηρεσίες ύδρευσης.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περιοχή Pacos de Ferreira της Πορτογαλίας όπου επιβλήθηκε η ιδιωτικοποίηση και όπου μέσα σε λίγα χρόνια τα τιμολόγια αυξήθηκαν 400 τα εκατό και συνεχίζουν με αύξηση 6 τα εκατό κάθε χρόνο. «Δεν μπορούμε πια να πιούμε νερό, όπως πίναμε στο παρελθόν, δεν είναι καλό» λένε οι κάτοικοι της περιοχής που ήταν από την αρχή αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση.

Το 8λεπτο βίντεο στη συνέχεια πηγαίνει στο κέντρο του προβλήματος στις Βρυξέλλες. Εκεί ερευνά σε βάθος την κατάσταση και παρουσιάζει έγγραφα που αποδεικνύουν την απόφαση για «άνοιγμα της αγοράς» του νερού, ξεκινώντας από τις χώρες του Νότου, μια αγορά που την υπολογίζουν σε τριψήφια δις. Όσο για τους ποιους έχει ως συμβούλους, στην ομάδα ειδικών που χαράσσουν την πολιτική του νερού, ο επίτροπος Barnier ο ισχυρός άντρας της Commission, το ρεπορτάζ μας πληροφορεί ότι είναι το Steering Group που αποτελείται από τους γενικούς διευθυντές των μεγαλύτερων πολυεθνικών του χώρου. «Το γκρουπ δεν το επέλεξα εγώ» δηλώνει ο Barnier, «Αν με ρωτάτε αν θα έπρεπε να είναι αυτό το γκρουπ πιο ισορροπημένο απαντάω ναι» λέει όταν ο δημοσιογράφος του διαβάζει τη λίστα των συμμετεχόντων… «Νερό ένα ανθρώπινο δικαίωμα ή μια μπίζνες δισεκατομμυρίων δολαρίων;» «Φαίνεται ότι οι Βρυξέλλες αποφάσισαν». «Στο μέλλον το νερό θα ανήκει στις πολυεθνικές αντί σε όλους εμάς.»

Με αυτές τς φράσεις κλείνει ένα ρεπορτάζ μιας πραγματικής εκπομπής ειδήσεων,

μιας πραγματικής δημόσιας τηλεόρασης .

Της γερμανικής… Και στα δικά μας!

Πολύγυρος 29-7-2013
Γιάννης Κύρκου Αικατερινάρης
αρχιτέκτων, π. πρόεδρος του ΤΕΕ/ΚΜ
(Εμφανιστηκε 431 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.