26 Ιουλίου 2013 at 22:17

Περί αθηναϊκής προφοράς

από

Περί αθηναϊκής προφοράς

Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τουρκολογία στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε το 1975. Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, πολέμιος των ακαδημαϊκών και του κατεστημένου, ο Πετρόπουλος ήταν ο πρώτος λαογράφος στην Ελλάδα που ασχολήθηκε με το "περιθώριο" και κατέγραψε πρόσωπα και πράγματα περιφρονημένα από την επίσημη ιστορία της χώρας του. Έζησε από κοντά ρεμπέτες, αλήτες, μάγκες, πόρνες και ομοφυλόφιλους, φυλακισμένους, συμμορίτες και καταδιωκόμενους, που έγιναν οι 'ήρωες' των βιβλίων του.
Ο Ηλίας Πετρόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1928, σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης και τουρκολογία στο Παρίσι όπου και εγκαταστάθηκε το 1975. 

Στην επιβολή της αθηναϊκής προφοράς (μιας προφοράς, ενίοτε, μαγκίζουσας) έπαιξε τεράστιο ρόλο η μαζική στράτευση της εποχής του Ανταρτοπολέμου, τα θεατρικά μπουλούκια  και το ραδιόφωνο. Η τηλεόραση διαδόθηκε μετά το 60. Η τηλεόραση ήταν, και είναι, ο οδοστρωτήρας πού ισοπέδωσε την προφορά των Ελλήνων, καταστρέφοντας συγχρόνως όλες τις παμπάλαιες ντοπιολαλιές. Η μοναδική μειονότητα που αντιστάθηκε ήσανε οι Πόντιοι — και  ίσως κάποιοι βουνίσιοι της Κρήτης και της Πίνδου. Μα, στο τέλος, όλοι θα καταθέσουν τα όπλα. Την τελευταία εικοσαετία η τηλεόραση έγινε η αιτία της εμφάνισης ενός, ας πούμε, αρνητικού γλωσσικού φαινομένου. Υπαινίσσομαι την (τουλάχιστον) περίεργη προφορά κάποιων εκφωνητριών, πού μιλάνε τα ελληνικά σαν νάχουν έναν που…ο στο στόμα τους. Συμπέρασμα: η εθνοπροφορά των ελληνικών και ξένων μειονοτήτων ηττήθηκε οριστικώς από την αθηναϊκή προφορά, που προστατεύτηκε επαρκώς και τελεσφόρως από το Κράτος.

Ηλίας Πετρόπουλος

(Εμφανιστηκε 1,889 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.