26 Ιουλίου 2013 at 07:16

Δρυάδες: Δίκτυο σποροπαραγωγής, για την διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών

από

 “Δρυάδες”

Δίκτυο σποροπαραγωγής, για την διατήρηση παραδοσιακών ποικιλιών.

Το δίκτυο “Δρυάδες”είναι ένα δίκτυο μεταξύ ατόμων και ομάδων που ασχολούνται ή θέλουν να ασχοληθούν με τη καλλιέργεια-κυρίως αστική- καi τη διατήρηση σπόρων παραδοσιακών ποικιλιών. Όποιος λοιπόν καλλιεργεί σε ταράτσα- μπαλκόνι, κήπο, χωράφι αστικά και περιαστικά μπορεί να συμμετέχει στο δίκτυο.

           Οι “Δρυάδες” παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτο καθαρών ποικιλιών -Δωρεάν- και οι καλλιεργητές οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 30% με 50% της παραγωγής να την κρατήσουν για σπόρο. Παράλληλα δεν επιτρέπεται η καλλιέργεια άλλης ποικιλίαςτου ίδιου είδους για αποφυγή της σταυρογονιμοποίησης και εκφυλισμότης ποικιλίας. Επίσης αν οι γείτονες καλλιεργούν καλό θα ήταν να συνεννοηθούμε μαζί τους, ώστε να αποφύγουμε τις σταυρογονιμοποιήσεις.

 Οι "Δρυάδες" παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτο καθαρών ποικιλιών -Δωρεάν- και οι καλλιεργητές οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 30% με 50% της παραγωγής να την κρατήσουν για σπόρο.
Οι “Δρυάδες” παρέχουν σπόρους ή σπορόφυτο καθαρών ποικιλιών -Δωρεάν- και οι καλλιεργητές οφείλουν να φροντίσουν τουλάχιστον πέντε φυτά μίας ποικιλίας και το 30% με 50% της παραγωγής να την κρατήσουν για σπόρο.

Οι σπόροι δίνονται στο δίκτυο και έπειτα στις τράπεζες σπόρων.

           Οι “Δρυάδες” έχουν ήδη στήσει μια τράπεζα σπόρων, αυτή στο Συνεργατικό Καφενείο στη Ακαδημία Πλάτωνος (http://european-village.org/) και έχουν ως όραμα τη δημιουργία πολλών τραπεζών και πυρήνων καλλιεργητών σποροφυλάκων σε συνοικίες και γειτονιές της πόλης, τη δικτύωση μεταξύ τους και τη δημιουργία τοπικών υποδικτύων που θα μπορούν να παράγουν σπόρια για να καλύπτουν τη τράπεζά τους. Οργανώνοντας λοιπόν τη σποροπαραγωγή διατηρούνται καθαρές οι ποικιλίες και οι σπόροι μοιράζονται Δωρεάν από τις τράπεζες.

Το απλό αυτό μοντέλο μπορεί να αναπαραχθεί και να λειτουργεί με οριζόντιες δομές και χωρίς κεντρική διαχείριση.

           Παράλληλα, με τη προτροπή και τη συμμετοχή των ”Δρυάδων”, έχουν παραχωρηθεί δύο στρέμματα γης για καλλιέργεια στο Μενίδι και στο Γαλάτσι. Η γη αυτή θα καλλιεργηθεί για παραγωγή σπόρου για το δίκτυο και τροφής για τους καλλιεργητές.

           Τέλος το δίκτυο σκοπεύει στην δημιουργία ανοιχτού ”forum” στο διαδίκτυο όπου να δίδονται πληροφορίες για καλλιεργητικές περιποιήσεις, μεθόδους συλλογής και διατήρησης σπόρων, συσκευασία και ανταλλαγή. Οι επαφές των ”μελών” του δικτύου θα γίνονται μέσω κλειστής ”mailιnglist” και βέβαια μέσω επισκέψεων των μελών στους ”κήπους” για γνωριμία, συμβουλές, σποροανταλλαγή και γευσιγνωσία άλλων ποικιλιών.

       Καλούμε λοιπόν όσους ενδιαφέρονται ακόμα και αν συμπλήρωσαν το δελτίο του δικτύου στις εκδηλώσεις μας να στείλουν ένα περιγραφικό mail στο δίκτυο, ( [email protected]) ώστε να δημιουργηθεί η mailinglist που θα είναι και ο βασικός τρόπος επικοινωνίας μεταξύ των μελών.

Με χαρά και τιμή

Για το δίκτυο

“Δρυάδες”

Βασίλης-Μαρίνα.

Συμβουλές και πληροφορίες καλλιεργητικής φροντίδας και σποροφύλαξης θα βρείτε :http://www.peliti.gr/

 http://www.ftiaxno.gr/

(Εμφανιστηκε 981 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.