18 Ιουλίου 2013 at 18:24

ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΝ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

από
ΤΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΟΥΝ, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΞΙΟΠΙΣΤΑ, ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη 

Τον ναό της Αφροδίτης στην σημερινή πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μνημείο  του έκτου π.Χ. αιώνα,   προσπαθούν οι αρμόδιοι της κεντρικής εξουσίας να “καταχώσουν” κάτω από τα θεμέλια μιας υπό ανέγερση πολυκατοικίας! Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά… Αναρωτιέμαι, λοιπόν, αν αποτελεί  σύμπτωση το γεγονός ότι αντί για την απαιτούμενη στην περίπτωση αυτή απαλλοτρίωση, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) πήρε μια τέτοια απόφαση εξαφάνισης -ουσιαστικώς- του μνημείου.  Αναρωτιέμαι, ακόμη, γιατί τέτοιες πρακτικές περιορισμού των δαπανών του Δημοσίου αφορούν, κυρίως, σε μνημεία της Περιφέρειας;

 Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό μνημείο, κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών.

Ένα παράξενο μυστικό, ένα μοναδικό μνημείο, κρύβεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, στην πλατεία Αντιγονιδών.

Αλλά η υποβάθμιση της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης της Θεσσαλονίκης άρχισε με ραγδαίους ρυθμούς, κυρίως από την εποχή που ανέλαβε υπουργός Πολιτισμού  ο σημερινός πρωθυπουργός κ. Α. Σαμαράς. Υπενθυμίζω την απόφασή του (μια από τις πρώτες που πήρε ως ΥΠΕΚΑ) για ακύρωση των ενεργειών, που είχαν γίνει  από τους προκατόχους του, σχετικά με την εξαγορά από το Ελληνικό Δημόσιο του “κόκκινου σπιτιού” της πλατείας Αγίας Σοφίας, προκειμένου να στεγαστούν σε ιδιόκτητο δημόσιο κτίριο όλες οι Υπηρεσίες Πολιτισμού της πόλης.

 Τον ναό της Αφροδίτης στην σημερινή πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μνημείο του έκτου π.Χ. αιώνα, προσπαθούν οι αρμόδιοι της κεντρικής εξουσίας να "καταχώσουν" κάτω από τα θεμέλια μιας υπό ανέγερση πολυκατοικίας!
Τον ναό της Αφροδίτης στην σημερινή πλατεία Αντιγονιδών Θεσσαλονίκης, ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον μνημείο του έκτου π.Χ. αιώνα, προσπαθούν οι αρμόδιοι της κεντρικής εξουσίας να “καταχώσουν” κάτω από τα θεμέλια μιας υπό ανέγερση πολυκατοικίας!

Τώρα μετά τον κ. Τζαβάρα, περιμένουμε -ως πότε άραγε;- μήπως και ενδιαφερθεί ο σημερινός υπουργός Πολιτισμού Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Π. Παναγιωτόπουλος,  ώστε να σωθεί το μοναδικό μνημείο στο οποίο αναφέρθηκα που, αν μη τι άλλο, τεκμηριώνει την ιστορία της πόλης.

(φωτογραφία από το Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο
(φωτογραφία από το Μουσείο Περγάμου στο Βερολίνο
Αλλά είναι πασίγνωστο πως πάντα, αντί για μια δυναμική προσπάθεια ανάδειξης τέτοιων μνημείων με βαθιές ρίζες στο ελληνικό πνεύμα, επιλέγεται -ή επιλεγόταν μέχρι πρόσφατα- η οργάνωση συλλαλητηρίων και η δια κραυγών “επικύρωση” της ελληνικότητας του Μακεδονικού χώρου! Κι όλα αυτά γιατί τα μνημεία της Θεσσαλονίκης απαξιώνονται στο σύνολό τους, με πιο πρόσφατη περίπτωση  τις αρχαιότητες του σταθμού μετρό, στη διασταύρωση Εγνατίας και Βενιζέλου, που βρέθηκαν κατά τις εργασίες των εκσκαφών του…
(Δείτε στη συνέχεια το ενδιαφέρον video με στοιχεία και απόψεις για την διάσωση του ναού της Αφροδίτης)

http://www.thessalonikiartsandculture.gr/blog/dimitris-symeonidis/naos-tis-afroditis-o-parthenonas-tis-thessalonikis#.UdxiMfn-Gcc

(Εμφανιστηκε 1,679 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.