ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ: Προφανής η έλλειψη συμβατότητας ανάμεσα σε
ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΧΡΥΣΟΥ
του Γιάννη Κ. Αικατερινάρη, αρχιτέκτονα
Η Χαλκιδική είναι μια από τις κατεξοχήν περιοχές της Ελλάδας που παράγουν και εξάγουν μεγάλες ποσότητες ποιοτικού μελιού. Κατά τον κ. Ανδρέα Θρασυβούλου, εξειδικευμένο στο αντικείμενο της μελισσοκομίας καθηγητή της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ, μόνο στην περιοχή του Κακάβου, όπου προγραμματίζεται η ρυπογόνα και καταστροφική εξόρυξη χρυσού, υπάρχουν 180.000 μελίσσια! Όσα, όπως λέει, έχει όλο το σύμπλεγμα των Βρετανικών νήσων.
Είναι πρόδηλη η απάντηση στο ερώτημα αγωνίας των πολλών για την συμβατότητα μιας τέτοιας παραγωγικής δραστηριοτήτων σε μια μικρή, αλλά προικισμένη περιοχή. Πρόδηλη, βεβαίως, απ’ όσους είναι ενημερωμένοι για τις συνέπειες της εξόρυξης χρυσού, αργύρου και χαλκού.
Με τις δημοσιοποιημένες συνθήκες της επέκτασης των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στη ΒΑ Χαλκιδική είναι βέβαιο πως θα υπάρξει σταμάτημα της μελιτοφορίας, όπως άλλωστε και ανακοπή πολλών άλλων παραδοσιακών και κερδοφόρων παραγωγικών δραστηριοτήτων (ελαιοκομία, κτηνοτροφία, κ.λπ), πέρα βέβαια από την καταστροφή του περιβάλλοντος, την απώλεια νερών και την υποβάθμιση των συνθηκών των τουριστικών υπηρεσιών.
Τώρα, λοιπόν, είναι ακόμη μεγαλύτερη η ανάγκη να αφήσει η εξουσία τις γενικόλογες διακηρύξεις περί “ανάπτυξης”, να αφήσει την επιβολή με την βία των όποιων απόψεών της για την εξόρυξη και προ παντός να ανοίξει ένα διάλογο με την τοπική κοινωνία, που ποτέ δεν έκανε…
Πολύγυρος 8-7-2013
(Εμφανιστηκε 728 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)