29 Απριλίου 2013 at 07:09

Εμείς και ο Κόσμος

από

Εμείς και ο Κόσμος… 

Γράφει ο Μανόλης Πλούσος

heic0503a«Ας εξετάσουμε τώρα τον μοναδικό πλανήτη στον οποίο σίγουρα ξέρουμε ότι υπάρχουν άνθρωποι, και ο οποίος πρέπει να μας ενδιαφέρει περισσότερο απ΄ όλους γιατί είναι δικός μας. Ταξιδεύουμε μαζί του στο διάστημα, σαν επιβάτες ενός πλοίου, και πολλοί από εμάς ούτε  σκέφτηκαν ποτέ να δουν κάποιο άλλο τμήμα του πλοίου εκτός από την καμπίνα στην οποία είναι κλεισμένοι. Μερικοί περίεργοι επιβάτες (οι γεωγράφοι) επισκέφτηκαν τον θάλαμο πλοήγησης, και μερικοί άλλοι (οι γεωλόγοι) κοίταξαν τα αμπάρια, κι όμως είναι αλήθεια οι περισσότεροι ταξιδιώτες στη μια μεριά του πλοίου ξέρουν πολύ λίγα, ακόμη και σήμερα, για τους συνταξιδιώτες του στην άλλη μεριά του. Πόσο λιγότερα, λοιπόν, πρέπει να ξέρουμε εμείς για το ίδιο το πλοίο αφού, μολονότι γεννηθήκαμε πάνω του, ποτέ δεν το εγκαταλείψαμε για να το δούμε απ΄ έξω». Αυτά τα λόγια ανήκουν στον Samuel  Pierpont  Langley, έναν πιονέρο των αιθέρων και αστρονόμο, και διατυπώθηκαν στο πολύ μακρινό 1891… Εν τέλει στις 20 Ιουλίου 1969 το είδος μας κατάφερε για πρώτη φορά να ατενίσει το πλοίο πάνω στο οποίο ταξιδεύει στον κοσμικό ωκεανό από τη…σωσίβια λέμβο, τη Σελήνη. «Ένα μικρό βήμα για έναν άνθρωπο, ένα μεγάλο άλμα για την ανθρωπότητα». Ήταν η αρχή της προσπάθειας της ανθρωπότητας να ξεφύγει από την γενέθλια κλίνη της και να κάνει τα πρώτα της βήματα μέσα στο «παιδικό δωμάτιο» που λέγεται ηλιακό σύστημα. Το όνειρο του Ιουλίου  Βερν για ένα ταξίδι στη Σελήνη μετ΄ επιστροφής έγινε πραγματικότητα. Η γνωσιολογική επανάσταση του αιώνα του Βερν προίκισε την φυσική με τις θεωρητικές αρχές της, ενώ ο αμέσως επόμενος αιώνας, ο 20ος, προσέθεσε τις λύσεις της τεχνικής πραγμάτωσης του εγχειρήματος μέσα από το ιδιοφυές μυαλό του πρώην SS, Werner  Von  Braun. Ο ιθύνων νους του προγράμματος Apollo θα μπορούσε να φιγουράρει δίπλα στους πρωτοπόρους των εξερευνήσεων και των ανακαλύψεων αν δεν υπήρχε το… «μελανό σημείο» στο βιογραφικό του.

Κοινό σημείο και των τριών προαναφερθέντων προσωπικοτήτων ήταν η βαθιά πίστη τους στην επιστημονική γνώση και στη δυνατότητα που αυτή δίνει στον κάτοχο της να διευρύνει την φαντασία του. Το κλειδί ολόκληρης της ανθρώπινης εξέλιξης. Το πείραμα απαιτεί φαντασία, η διόρθωση ενός σφάλματος απαιτεί φαντασία, η ίδια η επιβίωση εν τέλει απαιτεί φαντασία που σπάει τα θέσφατα των αρτηριοσκληρωτικών παραδόσεων και μας ανεβάζει σταδιακά στην εξελικτική κλίμακα. Η επιστημονική φαντασία είναι αυτή που μετατοπίζει συνεχώς τα όρια των ανθρώπινων δυνατοτήτων και βάζει τον πήχη του εφικτού κάθε φορά ψηλότερα. Ό,τι σε προηγούμενες εποχές θεωρούταν άπιαστο, απίθανο, φανταστικό μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας σταδιακά πραγματώνεται. Μάλιστα σε τέτοιο σημείο που η μελλοντικές τεχνολογίες ίσως να διακρίνονται δύσκολα από τη…μαγεία. Η φαντασία των πρώτων θαλασσοπόρων έπλαθε σειρήνες, θαλάσσια κήτη, κύκλωπες και κάθε λογής μυθικούς τόπους με παράξενους πολιτισμούς. Οι θαλασσοπόροι των άστρων στους αιώνες που έρχονται θα στηρίζουν την φαντασία τους όχι στο φόβο που προκαλείται όταν αντιμετωπίζεις το άγνωστο άλλα στη σιγουριά που σου δίνουν τα ασφαλή επιστημονικά δεδομένα. Τα οποία όπως αποδεικνύει η μέχρι τούδε εμπειρία μας αλλάζουν άρδην όσο εφευρίσκουμε νέα εργαλεία για να προσδιορίσουμε τη θέση μας επακριβώς στο συμπαντικό χάρτη. Μόλις στα 1995 βρέθηκε ο πρώτος πλανήτης εκτός ηλιακού συστήματος και έκτοτε, τη συμβολή τηλεσκοπίων σε τροχιά καθώς και επίγειων, έχουν ανακαλυφθεί χιλιάδες σε αντίστοιχα πλανητικά συστήματα με το δικό μας.

Ό,τι σε προηγούμενες εποχές θεωρούταν άπιαστο, απίθανο, φανταστικό μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας σταδιακά πραγματώνεται. Μάλιστα σε τέτοιο σημείο που η μελλοντικές τεχνολογίες ίσως να διακρίνονται δύσκολα από τη...μαγεία.
Ό,τι σε προηγούμενες εποχές θεωρούταν άπιαστο, απίθανο, φανταστικό μέσω της επιστήμης και της τεχνολογίας σταδιακά πραγματώνεται. Μάλιστα σε τέτοιο σημείο που η μελλοντικές τεχνολογίες ίσως να διακρίνονται δύσκολα από τη…μαγεία.

Μια σκέψη διατυπωμένη πολλάκις στην πανανθρώπινη ιστορία αποκτά επιστημονικό έρεισμα και κάνει ακόμη και το ίδιο το Βατικανό να αναθεωρεί- όσο δύναται…- σχετικά με την ύπαρξη ζωής στο σύμπαν. Η ύπαρξη ζωής, και δη νοήμονος, εκτός του ηλιακού μας συστήματος είναι το αμέσως επόμενο όριο που καλείται να ξεπεράσει η ανθρώπινη σκέψη. Η μοναδικότητα της επίγειας ζωής που καλλιεργήθηκε αιώνες τώρα από την χριστιανική εκκλησία στον δυτικό πολιτισμό αρχίζει να εμφανίζει σημαντικές ανακολουθίες μπροστά στην επιστημονική βάσανο. Ολόκληρη η αστρονομική κοινότητα ζει, εργάζεται και αναπνέει για την στιγμή που κάποιο ασθενικό τεχνητό σήμα σταλμένο από νοήμονα πολιτισμό θα εμφανιστεί στα ραδιοτηλεσκόπια που οργώνουν το στερέωμα. Η στιγμή αυτή θα είναι η σημαντικότερη  του είδους μας καθώς πλέον θα αποτελούμε και επίσημα κομμάτι του συμπαντικού πολιτισμού με όλες τις ποικιλίες του. Το πολλά υποσχόμενο SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) συνδέει μεταξύ τους εκατοντάδες ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο διευρύνοντας τις πιθανότητες επαφής. Ένα πρόγραμμα με ζωή όχι μεγαλύτερη των 40 χρόνων…

Οι νέοι θαλασσοπόροι των άστρων δεν ρωτούν «αν» αλλά «πού» υπάρχει ζωή. Ερευνούν συνεχώς και προς όλες τις κατευθύνσεις και χαράζουν νέες ρότες, διαστρικές αυτή τη φορά. Ο καθηγητής θεωρητικής φυσικής του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Michio  Kaku, έχει διαχωρίσει τους πολιτισμούς στο σύμπαν σε τρία επίπεδα. Τους πλανητικούς που έχουν κυριαρχήσει πάνω στον πλανήτη τους, τους γαλαξιακούς που έχουν εξαπλωθεί στον γαλαξία τους και τέλος τους διαγαλαξιακούς που έχουν διασπαρθεί σε πέραν του ενός γαλαξίες. Ο ανθρώπινος πολιτισμός σε αυτή την κλίμακα δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη ούτε το πρώτο…Η θεωρία αυτή μπορεί να ιδωθεί και από την άλλη πλευρά. Την πιθανή επαφή με εμάς πιο προηγμένων πολιτισμών, στο παρελθόν ή και στις μέρες μας. Ήδη στη δεκαετία του 1960 ένας ρηξικέλευθος Ελβετός ο Erich  von  Daeniken εξέφρασε την πεποίθηση του ότι η γη κατά το παρελθόν δέχτηκε επισκέψεις προηγμένων πολιτισμών που κατά κάποιο τρόπο έβαλαν το…χεράκι τους στην ανθρώπινη εξέλιξη. Μια θεωρία με πλήθος ενδείξεων αλλά απουσία αποδείξεων, μέχρι τη μέρα που η αρχαιολογική σκαπάνη θα χτυπήσει στην άτρακτο ενός διαστημοπλοίου από άλλο κόσμο…

Τα αρχαία μάλιστα ινδικά κείμενα αναφέρονται στα «ιπτάμενα οχήματα», τα «Vimana», με τα οποία οι θεοί πετούσαν στους αιθέρες.
Τα αρχαία μάλιστα ινδικά κείμενα αναφέρονται στα «ιπτάμενα οχήματα», τα «Vimana», με τα οποία οι θεοί πετούσαν στους αιθέρες.

Η σημαντικότερη όμως προσφορά της επιστημονικής φαντασίας σήμερα έγκειται στην διάδοση της αντίληψης ότι «δεν είμαστε μόνοι». Η επαφή «τρίτου τύπου» βέβαια ακόμη φαντάζει μακρινή για τα ανθρώπινα δεδομένα, όχι όμως και για τα δεδομένα του πολιτισμού του πετυχημένου Star Trek. Ο καπετάνιος του διαστημοπλοίου Enterprise James T. Kirk οργώνει τους γαλαξίες «αναζητώντας νέες μορφές ζωής και νέους πολιτισμούς». Πολιτισμοί που έχουν δαμάσει τα στοιχεία του σύμπαντος και τους φυσικούς νόμους σίγουρα θα έχουν καλύτερους τρόπους να ταξιδεύουν στα άστρα από το να καβαλάνε ένα πελώριο…πυροτέχνημα όπως οι ξεπερασμένοι πύραυλοι και τα άρτι αποσυρθέντα διαστημικά λεωφορεία μας. Τα αρχαία μάλιστα ινδικά κείμενα αναφέρονται στα «ιπτάμενα οχήματα», τα «Vimana», με τα οποία οι θεοί πετούσαν στους αιθέρες. Το πλήθος των αναφορών σε διάφορα κείμενα από όλα τα μήκη και πλάτη της γης και από όλες τις χρονικές περιόδους, για ιπτάμενα αντικείμενα, έχει οδηγήσει τους θιασώτες της «παρεμβατικής εξέλιξης» στο συμπέρασμα ότι βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο προηγμένων πολιτισμών πολλές χιλιάδες χρόνια.

Υπό παρακολούθηση ή μη, το γεγονός παραμένει. Η ανθρωπότητα όσο εξελίσσεται τεχνολογικά και διευρύνει τα όρια δράσης της μέσα στον Κόσμο, πρέπει να ετοιμάζεται για στενές επαφές «τρίτου τύπου» με άλλους πιο προηγμένους ή πιο καθυστερημένους πολιτισμούς. Στην δεύτερη περίπτωση η πρωτοβουλία ανήκει σε εμάς. Θα συμπεριφερθούμε με απληστία, θα υποδουλώσουμε, θα καταστρέψουμε έναν λιγότερο αναπτυγμένο πολιτισμό, όπως ακριβώς έκαναν οι κονκισταδόρες σε όλη την αμερικανική ήπειρο ή θα τους παρακολουθήσουμε διακριτικά και εκ του μακρόθεν αποφεύγοντας να ταράξουμε την φυσική ροή της εξέλιξης τους; Στην πρώτη όμως περίπτωση η πρωτοβουλία θα ανήκει σε έναν πολιτισμό άγνωστο προς εμάς και σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι ώστε να μην αντιμετωπίσουμε εμείς την μοίρα των προκολομβιανών πολιτισμών. Γιατί και μόνο η ικανότητα διαστρικού ταξιδιού τοποθετεί έναν πολιτισμό ψηλότερα στην εξελικτική κλίμακα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι έχει εξελιχτεί και ηθικά…  

Το πολλά υποσχόμενο SETI (SearchforExtraterrestrialIntelligence) συνδέει μεταξύ τους εκατοντάδες ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο διευρύνοντας τις πιθανότητες επαφής. Ένα πρόγραμμα με ζωή όχι μεγαλύτερη των 40 χρόνων...
Το πολλά υποσχόμενο SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) συνδέει μεταξύ τους εκατοντάδες ραδιοτηλεσκόπια ανά τον κόσμο διευρύνοντας τις πιθανότητες επαφής. Ένα πρόγραμμα με ζωή όχι μεγαλύτερη των 40 χρόνων…

 

Διαβάστε:      Καρλ  Σάγκαν,  «Η ζωή στο Σύμπαν»

                        Εριχ  Φον  Νταίνικεν,  «Όταν ήρθαν οι θεοί»

Δείτε :        CosmosCarlSagan,  Η εγκυκλοπαίδεια του σύμπαντος

  

(Εμφανιστηκε 720 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.