3 Απριλίου 2013 at 12:13

Οι γιοί των αετών

από

Οι γιοί των αετών

Γράφει ο Μανόλης Πλούσος

Η πρώιμη ιστορία των Αλβανών χάνεται στην ομίχλη της ιστορίας και στη μίξη εθνών, λαών και γλωσσών που συντελείται ασταμάτητα στο χώρο της βαλκανικής. Ως τον 11ο μ.Χ. αιώνα δε σώζεται καμία πηγή που να αναφέρεται στους Αλβανούς. Κατά πάσα πιθανότητα έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Ιλλυριούς που κατοικούσαν από τα αρχαία χρόνια στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούμαστε αποκλειστικά από αρχαιολογικές ανασκαφές που αποκαλύπτουν ένα υλικό πολιτισμό με ρωμαϊκά και βυζαντινά στοιχεία. Η γλώσσα των Ιλλυριών μας είναι σχεδόν άγνωστη αλλά γνωρίζουμε ότι η αλβανική ανήκει στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και δεν κατάγεται από τις σλαβικές, λατινικές ή τουρκικές. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη για προέλευση της αλβανικής από την ιλλυρική γλώσσα (αυτοχθονισμός). Το όνομα «Αλβανός» σχετίζεται με το Αλβανόν όρος κοντά στο Λάτιο, περιοχή όπου είχαν εγκατασταθεί ιλλυρικοί πληθυσμοί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους . Δεν πρέπει οι γείτονες μας να συγχέονται με την Αλβανία του Καυκάσου, που ήταν γνωστή στους αρχαίους γεωγράφους ( Στράβων) και ιστορικούς (Πλούταρχος), και αποτελούνταν από ένα κράμα αυτοχθόνων φυλών που μιλούσαν μια γλώσσα κοντά στη διάλεκτο του Νταγκεστάν. Οι σημερινοί βαλκάνιοι Αλβανοί  πάντως ονομάζονται Shqiptar (γιοι των αετών) και η χώρα τους Shqiperia.

Γεώργιος Καστριώτης
Γεώργιος Καστριώτης

Οι πρώτη μαρτυρία για το λαό αυτό είναι του 1080 από τον Μιχαήλ Ατταλειάτη και στα 1143 αναφέρονται στην «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής. Αναφέρονται ως «Αρβανίται» και η χώρα τους ως «Άρβανον» ή «Άρβανα».  Παραπλήσια ο Γεώργιος Ακροπολίτης τους  ονομάζει «Αλβανίται».Οι περισσότερες μαρτυρίες σχετικά με αυτόν το λαό έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από τον 11ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και 15ο μ.Χ. αιώνα μπαίνουν σε μια διαδικασία μετακινήσεων στη βαλκανική και εγκαθίστανται, άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε δια της βίας, σε πολλές, παράλιες κυρίως, περιοχές της σημερινής Ελλάδας. Από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία ως την Αττικοβοιωτία και την Πελοπόννησο . Σε πολλές περιοχές ακόμη και σήμερα σώζονται τοπωνύμια αλβανικής προέλευσης που ξέφυγαν από την αλλαγή τοπωνυμίων του 1923, ως αποτέλεσμα του ερχομού των ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας και της προσπάθειας εξελληνισμού κάθε τι που παρέπεμπε σε ένα πολυφυλετικό και πολυγλωσσικό παρελθόν. Οι λόγοι που οδήγησαν αυτές τις φυλές στην μετακίνηση ίσως σχετίζονται με την σταδιακή φεουδαρχοποίηση της περιοχής μετά την αποδυνάμωση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και την επακόλουθη αναταραχή από τους συνεχείς πολέμους ανάμεσα στα δεσποτάτα που κάλυπταν το κενό εξουσίας. Οι Αλβανοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε πλήθος ηγεμονίσκων της περιοχής και αμείβονταν με τίτλους και γη. Έτσι άρχισε σταδιακά να διαμορφώνεται μια αλβανική αριστοκρατία επικεφαλής σε διάφορες περιοχές (archondie) η οποία όμως εξουσιαστικά απομακρυνόταν από το παραδοσιακό πατριαρχικό μοντέλο της φατρίας που ήταν συνηθισμένοι οι Αλβανοί. Ειδικά σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές ο κοινοτικός βίος ανθούσε ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κοινότητες αυτές δεν αναγνώριζαν καμία εξουσία και επιδίδονταν επιτυχώς στη ληστεία, πράγμα που βελτίωνε τις μαχητικές τους ικανότητες σε τέτοιο βαθμό που οι Ενετοί τους θεωρούσαν εξαιρετικούς μισθοφόρους (stradioti).

Στα 1190 οι Αλβανοί καταφέρνουν να ιδρύσουν και την πρώτη ηγεμονία τους, της Κρόιας, που θα διατηρηθεί ως το 1216. Η περιοχή της σημερινής Αλβανίας θα αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα στο δεσποτάτο της Ηπείρου και της αυτοκρατορίας της Νίκαιας για να καταλήξει στον …Κάρολο τον Ανδεγαυικό (Charles d’ Anjou) το 1266! Ο ίδιος ανακηρύχτηκε «rex Albaniae» και ίδρυσε στα 1272 το βασίλειο της Αλβανίας. Δείχνοντας όμως υπερβολική συμπάθεια προς Γάλλους και Ιταλούς, στους οποίους μοίρασε τα «φιλέτα» των εδαφών, εξαγρίωσε τους ντόπιους και η αντίθεση ανάμεσα σε δυτικούς δυνάστες και γηγενείς οξύνθηκε με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να συμπράξουν με Βυζαντινούς σε επιχειρήσεις ενάντια στον Κάρολο. Την κατάσταση εκμεταλλεύεται ο κραταιός στα 1343 Στέφανος Δουσάν της Σερβίας που κατακτά την περιοχή και την κρατά ως το θάνατο του στα 1355. Την ξένη κυριαρχία αντικατέστησαν μικρές ηγεμονίες όπως του Κάρολου Τόπια στα 1359 που εξουσίαζε μια περιοχή κοντά στα σημερινά Τίρανα. Πολλοί τον αποκαλούσαν  «princeps Albaniae». Στα βόρεια συναντούμε την οικογένεια Μπάλσα να έχει επεκτείνει την εξουσία της ως το Μαυροβούνιο ,ενώ η ίδια οικογένεια μέσα από επιγαμίες επέβαλε την εξουσία της προς τον Αυλώνα.  Να σημειωθεί ότι οι Τόπια ήταν ορθόδοξοι και οι Μπάλσα από το 1369 είχαν προσχωρήσει στον καθολικισμό και ενισχύονταν από τους Βενετούς. Η σταθερή στρατηγική που εφάρμοσαν στο Αιγαίο οι Ενετοί ακολουθείται  και στην περίπτωση των Αλβανών. Προσεταιρισμός ντόπιων ηγεμονίσκων και προσάρτηση τους στο καθολικό άρμα για ευκολότερο έλεγχο. Πάντως στην καθοριστική αναμέτρηση ανάμεσα στους Τόπια και τους Μπάλσα στα 1385 νικητής αναδείχτηκε ο Τόπιας με τη συνδρομή Τούρκων οι οποίοι μετά τη νίκη αποχώρησαν αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα…

Αγαλματίδιο Αλβανού πολεμιστή του 18ου αιώνα
Αγαλματίδιο Αλβανού πολεμιστή του 18ου αιώνα

Ο 14ος αιώνας χαρακτηρίζεται από πλήθος εξεγέρσεων που στρέφονται ενάντια στους ξένους κυρίαρχους και στους Αλβανούς φεουδάρχες. Την περίοδο αυτή παρατηρείται ομαδική έξοδος αλβανικών ορεινών πληθυσμών. Μια προς βορρά ως τη Ραγούζα και τον Δούναβη και η άλλη προς νότο μέχρι την Πελοπόννησο. Στα 1358 βρίσκουμε Χιμαριώτες στην Ήπειρο και στα Ιωάννινα, σύμφωνα με το Χρονικό των Τόκκων. Ένα σημαντικό αλβανικό δεσποτάτο την ίδια περίοδο ιδρύεται στην περιοχή την νότιας Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας από δύο ισχυρές αλβανικές οικογένειες, των Λιόσηδων στο τμήμα προς τον Αμβρακικό και των Μπούηδων με έδρα τη Ναύπακτο. Τέτοια ήταν η ισχύς του κρατιδίου που στα 1378-85 ο Γκίνης Σπάτας κατέλαβε τη Λευκάδα και κατέσφαξε την ντόπια αριστοκρατία.  Στα 1403 μάλιστα ο Μαυρίκης Μπούας Σγουρός κατέλαβε και τα Ιωάννινα. Με την παράδοση της Ναυπάκτου στους Ενετούς ο Παύλος Μπούας Σπάτας εγκαταλείπει τη Ναύπακτο με 10.000 Μπούηδες και εγκαθίσταται στα  1407 στην Πελοπόννησο. Η κυριαρχία των Αλβανών στην Ήπειρο τεκμηριώνεται και από μαρτυρίες του Γρηγορά και του Χαλκοκονδύλη που τονίζουν ότι αν κάποιος ήθελε να ελέγξει την Ήπειρο και την Ακαρνανία έπρεπε πλέον να λαμβάνει υπόψη και τους Αλβανούς αφού σε αυτές τις περιοχές είχε συντελεστεί μια φυλετική μεταβολή υπέρ τους.

Στη Θεσσαλία εμφανίζονται να εγκαθίστανται περι τα 1318 στην περιοχή Φανάρι της Καρδίτσας 12.000 Μαλακασαίοι, Μπούηδες και Μεσσαρίτες που επιδίδονται σε πλιάτσικο στη πεδινή Θεσσαλία.. Ο Marino Sanudo Torsello σε έξι γράμματα του επισημαίνει την παρουσία Αλβανών στη Θεσσαλία γύρω στα 1315. Ο Καντακουζηνός αναφέρει και την περίπτωση κάποιου ευγενούς ονόματι Συριωάννη που στα 1315 κατέφυγε ανάμεσα « εις Αλβανούς, οι περί Θετταλίαν οικούσιν, αυτόνομοι νομάδες», για να ξεφύγει από τον Ανδρόνικο Β΄. Ο ίδιος αναφέρει πως ο κύριος της περιοχής ,ο Ιωάννης της Θεσσαλίας, στα 1342 είχε στρατό ως επί το πλείστον αποτελούμενο από Αλβανούς. Οι φοβεροί και τρομεροί Καταλανοί της « Καταλανικής Εταιρείας» προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες τους πλήρωναν Αλβανούς μισθοφόρους υπό τη διοίκηση των αρχηγών των φατριών τους, όπως έγινε στα 1350 με λεηλασίες σε βενετικές κτήσεις στη Θεσσαλία.

Με την ιδιότητα των μισθοφόρων οι Αλβανοί εξαπλώνονται και προς Βοιωτία και Αττική. Συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Σπερχειού συναντούμε τον κόμη de Mitra στα 1381  περιτριγυρισμένο από σημαντικό αριθμό Αλβανών. Ειδικά στην Αττικοβοιωτία τόσο οι Καταλανοί όσο και Έλληνες δεσπότες τους προσκαλούν για εγκατάσταση ώστε να αντιμετωπιστεί η ολιγανθρωπία που μάστιζε πολλές περιοχές. Ο ιστορικός Δούκας σημειώνει ότι στα 1420 οι Αλβανοί αποτελούν «μυριάριθμον γένος» στις περιοχές αυτές. Ακόμη και σήμερα μια πληθώρα τοπωνυμίων στην περιοχή ανάμεσα στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό μαρτυρούν τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως Βίλια, Λουτούφι, Μπράτσι (Τανάγρα), Νταριμάρη (Δάφνη), Τραγάνα κ.λπ. Στην Αττική ο Ραμόν ντε Βιλανόβα, Ισπανός γενικός επίτροπος, εγκατέστησε στα 1383 Αλβανούς στα χωριά Λιόσια, Καματερό και Χασιά. Για τους πολυπληθείς Αλβανούς των Μεσογείων ο Κ. Μπίρης εκτιμά ότι εγκαταστάθηκαν εκεί από τους Ατζαγιόλη στα 1418 και συγκεκριμένα στα χωριά Σπάτα, Λούτσα, Λιόπεσι (Παιανία), Κορωπί, Μαρκόπουλο, Βάρη, Κερατέα κ.λπ.

Αρχηγός της φυλής των Σκρέλι (Skreli) 1906
Αρχηγός της φυλής των Σκρέλι (Skreli) 1906

Στην Πελοπόννησο ο Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος εγκαινιάζει μια πολιτική πληθυσμιακής ανασυγκρότησης στηριζόμενος στο αλβανικό στοιχείο. Στα 1407 10.000 Αλβανοί εγκαθίστανται στην Πελοπόννησο σε γαίες που είχαν μείνει ακαλλιέργητες. Άλλοι μετά την τουρκική επέκταση στην Αλβανία πέρασαν στα 1417 από τη  Ναύπακτο στην Αχαΐα και από τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. αντιπροσώπευαν μια υπολογίσιμη δύναμη, τόσο που ο τελευταίος ηγεμόνας της Αχαΐας Centurione Zaccaria τους χρησιμοποιούσε στο στρατό του. Όπως και στην Ήπειρο γίνονται απαραίτητοι σε όσους θέλουν να καθιερωθούν στρατιωτικά. Έχουν δε τέτοιες δυνατότητες που ξεσηκώνονται και ενάντια στους Τούρκους στα 1423. Ο Τουρχάν πασάς που τους κατέσφαξε έστησε και ένα λόφο από τα κρανία τους, που σύμφωνα με τον Χαλκοκονδύλη αριθμούσαν περι τα 800…Στα 1454 μάλιστα σε αντιβυζαντινή επανάσταση κινητοποιήθηκαν 30.000 Αλβανοί στρατιώτες οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από συνδυασμένες επιχειρήσεις Ελλήνων πιστών στο Μυστρά και τον Τουρχάν.

Για το υπόλοιπο της ιστορίας τα φύλα αυτά σταδιακά εξελληνίζονται με τη συνεισφορά και της θρησκείας, αφού οι Αρβανίτες που κινήθηκαν προς νότο ήταν ως επί το πλείστον ορθόδοξοι ή κατέληξαν ορθόδοξοι, ενώ η γλώσσα τους ήταν μόνο προφορική. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη συγκολλητική ουσία των γηγενών με τους νεοφερμένους. Η Οθωμανική κατάκτηση λείανε ακόμη περισσότερο τις διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που η αλβανική εθνική  φορεσιά ,η φουστανέλα, να αποτελεί το κατεξοχήν ένδυμα των Ελλήνων… Άλλωστε και οι ίδιοι οι Οθωμανοί υποβοήθησαν αυτήν τη μίξη Ελλήνων και Αλβανών χριστιανών αναγνωρίζοντας στα millet της αυτοκρατορίας τους αμιγώς θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ό, τι αφορούσε τους Έλληνες χριστιανούς αφορούσε όλους τους χριστιανούς. Έτσι θα δούμε την Ελληνοαλβανική σύμπραξη στα χρόνια του 1821, μέσα από αντιπαραθέσεις και συμβιβασμούς, να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για την απελευθέρωση. Η συμβίωση αιώνων οδήγησε τους Έλληνες και τους Αλβανούς σε μια κοινή ζωή, όπου συμφωνούσαν στα ουσιώδη, και μια συνειδητή από ένα σημείο και μετά πολιτιστική συγγένεια.

Διαβάστε επίσης: «Οι Αλβανοί» της Μιράντα Βίκερς.

                             «Οι λαοί των Βαλκανίων» του Βασίλη Ραφαηλίδη.

                             «Οι Αλβανοί στην Ελλάδα (13ος-15ος αι.) του Alain Ducellier.

 

(Εμφανιστηκε 8.689 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

88
Leave a Reply

avatar
71 Comment threads
17 Thread replies
0 Ακόλουθοι
 
Με τις περισότερρες αντιδράσεις
Δημοφιλή αυτή την περίοδο
25 Συγγραφείς σχολίων
O νοων νοειτωΠετροςΓερμανικές αναφορές για τους ΑλβανοτσάμηδεςΥπήρχανε ΑλβανοΤσαμηδες και ΕλληνοΤσαμηδεςΝεα Ηπειρος Συγγραφείς προσφάτων σχολίων

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

  Εγγραφή  
Νεότερα Παλαιότερα Ψήφοι
Ενημέρωση όταν
Ιωάννης ο Περιπατητής
Guest
Ιωάννης ο Περιπατητής
minοtayros
Guest
minοtayros

ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ [ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ;;;;;; ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ ΥΔΡΑ , ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑΛΛΑΣΟΠΟΡΩΝ ΝΗΣΙΟΤΩΝ [ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ,ΨΑΡΩΝ , ,ΚΡΗΤΗΣ , ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΣΑΜΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ]…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ [ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ… Διαβάστε περισσότερα »

O νοων νοειτω
Guest
O νοων νοειτω

Πάμε στα σοβαρα…. Από που ήρθε η πλειοψηφεία των Ελληνων Αρβανιτων;;; Το σημαντικό είναι οι παραδόσεις των ιδιων των Αρβανίτων όπως κάποτε είχε παρουσιάσει ο Μπουας. ¨Το κείμενο που ακολουθεί είναι απ’ το βιβλίο “Athenes, Ancienne et Nouvelle” του Guillet de la Guilletiere, 1676, σελίδα 89. »’Ils sont en par……. Magnottes sont sur mer…” Μτφ »»Ενα μέρος τους [δηλ των Αρβανιτων της Αττικής ] προέρχεται … απ’ τα μέρη που είναι κοντά στην Απολιμένα και την Σαπόζα κι ένα άλλο απ’ την περιοχή της Ηπείρου κοντά στα βουνά της Χειμάρας»». Τα μερη αυτα ειναι η Μουζακιά και εν μερει Μαλακάστρα… Διαβάστε περισσότερα »

minoas
Guest
minoas

ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ ΥΔΡΑ , ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΚΛΠ ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ [ ΒΡAKA ] ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑΛΛΑΣΟΠΟΡΩΝ ΝΗΣΙΟΤΩΝ [ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ,ΨΑΡΩΝ , ,ΚΡΗΤΗΣ , ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΣΑΜΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ]…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ [ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ….ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΔΝΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΧΩΡΙΑ;;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1821 [ΑΡΑ… Διαβάστε περισσότερα »

Πετρος
Guest
Πετρος

Αλβανικη φουστανελα αλβανικα παραμυθια

Ερανιστής
Admin

Καλημέρα σε όλους. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για όλα τα θέματα που αναφέρονται στα σχόλια. Μερικές παρατηρήσεις: Ο Ηλίας Πετρόπουλος, στη Φουστανέλλα, αναφέρεται αναλυτικά και με στοιχεία. https://www.scribd.com/doc/45611038/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%97-%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1 Επίσης ο Φίνλευ, εθελοντής και αυτόπτης, στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, γράφει αρκετά και περιγράφει ακριβώς για ποιά ακριβώς φουστανέλλα μιλάμε – αυτή που καθιερώθηκε στους Ευζώνους είναι πολύ διαφορετική, και αναφέρει ρητά ότι φουστανέλλα φορούσαν οι Τόσκοι, και οι Τσάμηδες, ως παρακλάδι, και βεβαίως οι Αρβανίτες, οι Σουλιώτες και πολλοί ακόμα. Το ρούχο ήταν για ορεσίβιους, μάλλινος χιτώνας κλπ. . Ποιός φόρεσε πρώτος φουστανέλα, είναι αδύνατο να πούμε. Την περίοδο της… Διαβάστε περισσότερα »

manolo plouzo
Guest
manolo plouzo

Αγαπητέ Μίνωα και Μινόταυρε, θεωρώ ότι στο ζήτημα της εθνικής φορεσιάς μας μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Πλήθος περιηγητών που ταξίδεψαν σε όλη την Ήπείρο, κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα δίνουν ακριβώς τις ίδιες περιγραφές για την ενδυμασία των Αλβανών. Ο Ντ. Έρκαρτ επί παραδείγματι, Σκωτσέζος περιηγητής στα 1830 στην Ήπειρο και στην Αλβανία συναντάει παντού «φουστανελοφόρους σκιπετάρηδες». Κατά πάσα πιθανότητα οι Τόσκηδες πρέπει να ήταν αυτοί που διέδωσαν την φουστανέλα νοτιότερα. Η ορθόδοξη πίστη τους ήταν αυτή που τους επέτρεψε να συγχρωτιστούν και να ενσωματωθούν με τους ντόπιους. Θα σταθώ λίγο σε αυτό καθώς ο Μίνωας αναφέρει πως… Διαβάστε περισσότερα »

ΦΙΝΟΣ
Guest
ΦΙΝΟΣ

ακριβως επειδή το ποιος πρωτοφορεσε τη φουστανελα είναι αγνωστο όπως λετε και εσεις αρα είναι κριμα και αδικο να τη χαρακτηρίζουμε αλβανικη…και αυτό γιατι στη γειτονα χωρα ο ακραιος εθνικισμος -μεγαλοαλβανισμος επισημά και ανεπίσημα τοσο στο λαο οσο και στις κυβερνησεις είναι συνεχως αυξανόμενος…αρα ειναι κριμα να κανουμε τη χαρη στους εθνικιστες αλβανους…… δευτερον και εξισου σημαντικο…ουτε ολοι οι τοσκηδες την φορουν … για παράδειγμα στην ανατολικη και βορεια λαμπερια [περιοχη της νοτιας τοσκεριας οπως και στη πεδιαδα της μουζακιας οι περισσοτεροι αλβανοι δεν φορουν τη φουστανελα παροτι τοσκηδες….και κατι εξισου σημαντικο οι γκεκηδες αλβανοι [ειτε της αλβανιας ειτε των… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

ΑΜΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ…ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ….ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…….ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ] ΑΛΒΑΝΩΝ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΡΑ ΣΤΑ… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

Έλλην, θα μείνω μόνο στο σχόλιο για τον Φίνλεϊ, επειδή τυχαίνει να τον έχω διαβάσει. Ο άνθρωπος είναι ιστορικός και πολύ προσεχτικός στις αναφορές και τις μεθόδους του. Η Ιστορία του μεταφράστηκε από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος κάνει και λίγες παρατηρήσεις σχετικά με την ακρίβεια όσων μεταφράζει (όχι όμως για τη φουστανέλα). Ασφαλώς και πρέπει να κρίνουμε τις πηγές, όπως λέτε. Η αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, αν θυμάμαι καλά, είναι παράθεση γνώμης άλλων ιστορικών. Θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε συγκεκριμένα και με στοιχεία μία, έστω, ιστορική ανακρίβεια του Φίνλει. Ούτε τα περί εμπάθειας συμμερίζομαι: νομίζω γενικά τεκμηριώνει αυτά… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

ακου να δεις τι πιστευω…σε οτι αφορα την παραθεση γνωμης αλλων ιστορικων.. και αυτο ακομα ανακριβεια ειναι και μαλιστα αρκετα σοβαρη …. καθοτι οταν κανει καποιος ιστορικη αναλυση δεν πρεπει να παραθετει αποψεις [οι οποιες μαλιστα ειναι και απιθανες-ειναι απλες υποθεσεις χωρις ουτε καν μια ενδειξη περι αλβανοφωνιας απο οποιονδηποτε αρχαιο ] και αρα απαιτουν ιστορικα αλματα και αλματα στη λογικη , χωρις να γραψεις τον οποιονδηποτε ενδοιαμσο σου συγχρονως…γιατι ετσι αφηνεις να εννοηθει οτι αυτο που εγραψες ειναι κατι πολυ πιθανο για αυτο και το παραθετεις χωρις οχι απλα να το διασταυρωσεις αλλα ουτε να εχεις μια κριτικη ματια… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

ισως στο πρωτο σχολιο να ημουνα λιγο υπερβολικος … παντως ειναι αληθεια οτι οι ανακριβεις δεν ειναι »’απειροελαχιστες» στο εργο του…..ειναι ομως αρκετες

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

οσο για την αυστηροτητα….σιγουρα καλα κανει…αλλα απο την αυστηροτητα δεν ειναι καιι πολυ δυσκολο να περασει καποιος στην εμπαθεια….ειναι λεπτες οι ισοροπιες

Ερανιστής
Admin

Έλλην, προφανώς είναι πρακτικώς αδύνατο να συζητήσουμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που θίγετε (κρίμα που δεν μπήκατε στον κόπο να γράψετε σε word, ώστε ν΄αποφύγετε κάποια λάθη που νομίζω αδικούν τις απόψεις σας). Για τον Φίνλεϊ και τα υπόλοιπα, όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει το βιβλίο, στη σελίδα 79, του πρώτου τόμου, όπως είδα (σχετική βιβλιογραφία υπάρχει κι εδώ:http://eranistis.net/wordpress/2014/03/24/vivlia/ ) Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, νομίζω και ο Παπαρρηγόπουλος και άλλοι αναφέρουν τον Γκούρα ως Αρβανίτη. Η περίπτωση του Ανδρούτσου χρειάζεται ίσως ειδικό άρθρο. Γενικά, οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ο Φίνλεϊ, εκτός από την… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ….»»»Τον 19ο τέλος αιώνα σημαντικές πληροφορίες αντλούμε από τον εθνολογικό χάρτη του Γ. Σωτηριάδη, ντοκουμέντο του 1918 που χρησιμοποίησε και ο Βενιζέλος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του. Στον χάρτη του ο κεντρικός τομέας της Ηπείρου ήταν καθαρά αλβανικός με τους Έλληνες να υπερτερούν από την Άρτα και κάτω. ΦΙΛΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ….ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΩΣΟΠΕΙΑ ΝΑ ΕΒΓΑΛΕ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ,,,,,ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΓΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ [ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΛΠ] ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ….»»ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ»»;;.. .ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ…Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟ… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

αξια προσοχης ειναι η περιοχη της Μοσχοπολης-βοσκοπολης [ voskopojie στα αλβανικα] ελληνοβλαχοι οι κατοικοι του [ ως σημερα μελληνικη εθνικη συνειδηση ως σημερα]…..μια περιοχη με κατοικους αλβανους τοσκηδες και βλαχους ολοι ορθοδοξοι μεχρι την αφιξη των τουρκων ….που εγινε κατα τον 17 αιωνα μια περιοχη αλβανικη μουσουλμανικη με αρκετα βλαχικα ορθοδοξα χωρια….τα οποια βλαχοχωρια μετα τον εξισλαμισμο των αλβανων [ και το ελευθερο απο την τουρκικη διοικηση πλεον για πλιατσικο εναντια των ρουμ συντοπιτων τους] μαζευτηκανε στην περιοχη εκεινη και χτισαν την βοσκοπολη η οποια με την παροδο των ετων εφτασε να αριθμει 40000 κατοικους και αλλαξε το ονομα της… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ ….. ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ , ΚΟΡΥΤΣΑΣ ,ΠΡΕΜΕΤΗΣ , ΒΛΟΡΑΣ ΒΟΣΚΟΠΟΓΙΕ ΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ , ΜΠΕΡΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΜΑΛΑΚΑΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΚΙΑΣ …ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΕΙΝΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ….ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ [ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΛΟΡΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ ΚΛΠ] ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΡΙΝΑ -ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ…..ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ [ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΚΟΥΜΠΗΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ 2/3 ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΩΣ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ-ΤΕΤΟΒΟ… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

Το οτι η ηπειρος ητανε επι τουρκοκρατιας ελληνικη [ δηλαδη πλειοψηφουσανε οι ελληνικης γλωσσας και συνειδησης κατοικοι] ως βορεια στο Αργυροκαστρο [ τα περιχωρα τη πολεως για να μαστε ακριβεις ] , αποδεικνυεται και απο αλλα γεγονοτα…..πχ οι »τουρκοι» της πολεως των ιωαννινων.. ηταν απογονοι αρχικα των τουρκων εγταταστημενων εντος της πολεως και των κατα καιρους εξισλαμισμενων ντοπιων…..εε .. αυτοι οι εξισλαμισμενοι συμφωνα με ολες τις πηγες της εποχης ηταν ελληνοφωνοι [ και λιγοτερο τουρκοφωνοι , με μειωμενη συνεχως την τουρκοφωνια με τα χρονια ακριβως επειδη τοσο ο χριστιανικος περιγυρος οσο και οι νεοεξισλαμισθεντες ηταν ελληνοφωνοι της περιοχης και οχι… Διαβάστε περισσότερα »

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

εχουν αλλη μια ομοιοτητα με τους τουρκοκρητικους….η οποια και σε αυτη την περιπτωση οφειλοτανε στην εντπιοτητα…..τον φανατικο ισλαμισμο….. o παιραιβος τους αναφερει ως θρησκους…πραγμα που δεν κανει για τις αλλες αλβανικες φυλες [πραγματα τα οποια ειναι γνωστα ως σημερα]…..ο αραβαντινος την ιδια εποχη αναφερει για τους τουρκοτσαμηδες… »’των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος»»»»….. αυτο επιβεβαιωνεται και απο το εξης περιστατικο…. Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η γνωστή σε όλους μας Παναγία στην Κένταλη, (συνοικισμός του Μαργαριτίου), κτίστηκε το 1825, έξω απο τον οικισμό του Μαργαριτίου διότι οι εξισλαμιθέντες τουρκοτσιάμηδες δεν επέτρεπαν μέσα στα όρια της… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

ΕΛΛΗΝ, είστε κλασικό παράδειγμα νεοελληνικής προχειρότητας. Ο τρόπος που γράφετε είναι απαράδεκτος και δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους αναγνώστες και τη σελίδα. Τόσο δύσκολο είναι να βάλετε τόνους και τελείες; παρακαλώ, να γράφετε σωστά ελληνικά, αλλιώς είμαι αναγκασμένος να κόψω τυχόν επόμενα σχόλια.
για τους Σουλιώτες: http://eranistis.net/wordpress/2015/12/23/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF/

ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ
Guest
ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

αν εγραψα κατι ιστορικα ανακριβες ας μ το πεις….κανενα προβλημα……οσο για την ελλειψη σεβασμου…εγω παντως δε νομιζω να προσβαλα κανενα……..οσο για διαγραφη σχολιων μονο και μονο λογω »ορθογραφιας»…μην ανησυχειτε….δεν προκειται να στειλω αλλο σχολιο…..αφου δεν εχετε ορεξη για κουβεντα η ανταλλαγη αποψεων….
και οι δυλεξικοι δεν ειμαστε ουτε ασεβεις προς τους αναγνωστες [οπως με χαρακτηρισατε] , ουτε και »»ηλιθιοι»» …. εκτος και αν δικαιωμα στην αποψη εχουν μονο οσοι ειναι αριστοι χειριστες ης ελληνικης γλωσσας και του πληκτρολογιο……

Ερανιστής
Admin

Έλλην, αν είστε όντως «δυσλεξικός», υπάρχει το αυτόματο σύστημα διόρθωσης στο Word. Ούτε για ηλίθιους έγραψα, ούτε για «άριστους» χειριστές της γλώσσας. Με το περιεχόμενο δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως είδατε δημοσιεύσαμε τα σχόλιά σας.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ »ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΟΥΝΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ .ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗΓΗΘΕΙ »’ΤΥΧΑΙΝΕΙ»’ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ , ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΠ O Finley σε μια ταση υποτιμησεως των νεοελληνων αναφερει οτι τα Αφραφα παραμεινανε »ελληνικα» σε αντιθεση με αλλες γειτονικες των Αγραφων περιοχες που »υποτιθετε» προσμιχτηκανε ειτε με βουλγαρους ειτε με αλβανους κλπ κλπ [οπως αναφερει ο ιδιος ] χωρις βεβαια να ανεφερει ποια ειναι αυτη η »γειτονικη» των Αγρφων περιοχη η οποια »’προσμιχτηκε»» υποτιθετε με αλβανους. Ως γνωστον τοσο στα… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

φουστανέλα κλπ. ο Φίνλει ελέγχεται, όπως κάθε πηγή. Αυτά που γράφετε χρειάζονται τεκμηρίωση, προφανώς θεωρείται τον εαυτό σας «πηγή». Στον πρώτο τόμο, ο Φ. γράφει επί λέξει για τα Άγραφα: ‘Ο πληθυσμός των Αγράφων είναι ελληνικής φυλής, άνευ μίγματος Βουλγαρικού, Σλαβικού και Βλάχικου αίματος, εξ ου βρύουσι τα γειτονικά διαμερίσματα. Φαίνεται τω όντι ότι επιτυχώς αντέστη εις τον μέγαν Σλαβικόν αποικισμόν της Ελλάδας κατά την μετατροπήν της Ρωμαϊκής εις την Βυζαντινήν αυτοκρατορίαν, το οποίον εφύτευσε νέα γεωγραφικά ονόματα εις την λοιπήν Ελλάδα» Υπάρχουν κι άλλες σχετικές αναφορές. Πάντως, ο Παπαδιαμάντης, που μετάφρασε τον Φ. δεν επισημαίνει καθόλου αυτά που λέτε,… Διαβάστε περισσότερα »

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

ο Φίνλει ελέγχεται, όπως κάθε πηγή ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ. Ο Φ. ήταν και αυτόπτης ΣΥΜΦΩΝΩ .. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ [ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ] …. Στον πρώτο τόμο, ο Φ. γράφει επί λέξει για τα Άγραφα: “Ο πληθυσμός των Αγράφων είναι ελληνικής φυλής, άνευ μίγματος Βουλγαρικού, Σλαβικού και Βλάχικου αίματος, εξ ου βρύουσι τα γειτονικά διαμερίσματα ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ .. ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 67. Αυτά που γράφετε χρειάζονται τεκμηρίωση, προφανώς θεωρείται τον εαυτό σας «πηγή». ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΙΣ… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

φίλε, στην ιστορία, όποιος θέλει να αντικρούσει κάτι, οφείλει να παραθέσει ακριβείς πηγές. Στο κακογραμμένο και ανορθόγραφο σχόλιο σας δεν αναφέρετε ούτε μία. Τα περί «ιερών αγελάδων» είναι δικά σας. Αναμένουμε λεπτομερείς αναφορές.
Ως ιστοσελίδα, έχουμε ανεβάσει τουλάχιστον 37 βιβλία – πηγές για το 21 (δεν υπολογίζω τα κείμενα και άλλες παραπομπές). Το επιχείρημα σας «όποιος ξέρει από Μαντίνεια> κλπ. είναι τουλάχιστον γελοίο.
και κάτι τελευταίο: τα κεφαλαία γράμματα ΦΩΝΑΖΟΥΝ. κόφτα, μας κούφανες.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ….ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΣΟ. ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΡΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΛΟΓΟ…ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ…NO PROBLEM…. Στο κακογραμμένο και ανορθόγραφο σχόλιο σας δεν αναφέρετε ούτε μία Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ »ΑΛΒΑΝΙΚΟ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ….. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΩΡΙΑ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ PHILIPSON [ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ] ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ;Ο εθνογραφικός αυτός Χάρτης έχει σχεδιασθεί το 1890 από γερμανικό οίκο, (ο σχεδιαστής Alfred Philippson είναι Γερμανός καθηγητής και γεωγράφος … ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ ΕΔΩ…… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

ο σύνδεσμος δε βγάζει πουθενά. Δεν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης. Ούτε καν καταλαβαίνεις τι σου λέω. Αυτό θα πει αρβανίτικο κεφάλι.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

comment image
ΣΤΟ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ …
ΜΕΛΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 95 ΤΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ VON HAHN ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣΣΤΟ ΜΩΡΙΑ KAI ME TON ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ….
ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ [ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ]
Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ »ΚΑΠΟΤΕ» ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝ [ΠΧ ΚΟΡΩΝΗ ]

Ερανιστής
Admin

χρήσιμος ο χάρτης, αν και είναι μεταγενέστερος (1890). Ο Φ. έγραψε «Ιστορία της ελληνικής φυλής», από την εποχή των Ρωμαίων (αν θυμάμαι καλά τον τίτλο) μεταφράστηκαν μόνο οι δύο τελευταίοι τόμοι. Έγραψε ακόμη έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και διατηρούσε πρότυπο αγρόκτημα. Μεταφρασμένη από τον Παπαδιαμάντη αλλά ανέκδοτη είναι και η σημαντική ιστορία της Επανάστασης του Γόρδωνα. Ο Φ. είχε υπόψιν του και τον ακριβέστατο Άγγλο Λικ. Αλβανοί, Έλληνες και γενικώς χριστιανοί αλλαξοπίστησαν μαζικά στην Πελοπόννησο – ο Φ. υπολογίζει σε 20.000 μόνο τους εξισλαμισθέντες Έλληνες που σφαγιάστηκαν το πρώτο έτος της επανάστασης. Οι Αλβανικές μελέτες του Χαν,… Διαβάστε περισσότερα »

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

Λιγα λογια για τον Hahn
ο Johann Georg von Hahn(Albaneische Studien,1854)
Δεχόμενοι τα γραφόμενα του Hahn ως πιο σημαντικά από κάθε άλλον της εποχής του λόγω των γνώσεων του περί αλβανολογίας και της διαμονής τόσων χρόνων στην Ελλάδα βλέπουμε ότι ο αριθμός των Αρβανιτών υπολογιζεται σε 158.000 το οποίο αντιστοιχεί ποσοστό περίπου 14 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού της τότε ελεύθερης Ελλάδος [Μωριας ,Ρουμελη και Ευβοια – Κυκλαδες] όταν είχε πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 1856 1.096.810.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

Άρα πουθενά δεν φαίνεται ότι στην Ήπειρο, μέχρι και το 1923, οι Έλληνες είναι πλειοψηφία. ΠΑΝΤΩΣ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 , ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΠΡΙΝ ΤΟ 1923 ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ , ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»’ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »» ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

σε ποιό βιβλίο τα λέει αυτά ο Johann Georg von Hahn; υποθέτω βρήκατε το αγγλικό πρωτότυπο ή κάποια άλλη έγκυρη πηγή. (Ελπίζω να μην τα κάνατε αντιγραφή από αλλού, σας έχω ικανό). Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να ελέγξω αν όσα γράφει είναι ακριβή. Είναι δύσκολη και κοπιαστική δουλειά.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

Ελπίζω να μην τα κάνατε αντιγραφή από αλλού, σας έχω ικανό. ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ;;;; ΘΙΧΤΗΚΑΜΕ ΠΟΥ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ;;;;; σε ποιό βιβλίο τα λέει αυτά ο Johann Georg von Hahn; υποθέτω βρήκατε το αγγλικό πρωτότυπο κάποια άλλη έγκυρη πηγή. ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΧΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ …. ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ »ΒΛΕΠΩ» ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ »’ΔΥΣΠΙΣΤΟ»’ ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΝΟΥΜΕΡΑ ME TON PHILIPSON KAI TON ΗΑΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΧ O ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΠΙΡΗΣ. Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΚΟΡΥΛΟΣ ΣΤΟ… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

Φίλε κακογράφε, ούτε σειρά Χαν δεν έχεις μεταφράσει, ατυχώς. Τα μόνα πράγματα που αξίζουν από αυτά που αναφέρεις -και τα μόνα που έχουν μια λογική συνοχή- είναι κλεμμένα από εδώ: http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=1248
ή από δω: http://kleftouria.blogspot.gr/2008_04_01_archive.html
δεν είναι κακό να βρίσκεις στοιχεία, είναι όμως γελοίο να τα παρουσιάζεις ως δικά σου.
Ψεύδεσαι ασυστόλως λοιπόν, όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση. Τέλος, με κούρασες. Κάθε προσπάθεια να σου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει ιστορική έρευνα είναι μάταιη.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

Φίλε κακογράφε, ούτε σειρά Χαν δεν έχεις μεταφράσει, ατυχώς ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΚΡΙΤΑ… ΟΜΟΛΟΓΩ….. ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΚΥΡΗΣΩ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΤΗΣ »’ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ »» ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ…ΑΝΤΕ ΜΠΑΝΕ ΚΑΙ ΦΕΡΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ …. ΠΑΝΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ , ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΝΩΣΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ, ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑ ΗΣΟΥΝΑ . ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ . ΦΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΩ. ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΟΜΩΣ ..ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ .. ΟΙ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ… Διαβάστε περισσότερα »

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

δεν είναι κακό να βρίσκεις στοιχεία, είναι όμως γελοίο να τα παρουσιάζεις ως δικά σου ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ..ΜΑ ΟΛΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ…ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ… »»ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΗΚΑ»’ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ »’ΕΛΕΥΘΕΡΗ [ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ] ΕΡΕΥΝΑ»’ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ »’ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»’ …ΚΟΛΙΑ ΜΠΟΛΙΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΞΑΔΕΡΦΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ… Ψεύδεσαι ασυστόλως λοιπόν, όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση. ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΚΡΙΤΑ ΜΗΝ »’ΒΑΡΑΤΕ»’ ΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΩ…. ΜΙΑ ΠΛΑΚΑ ΕΚΑΝΑ…. Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

Εσύ επέλεξες να αντιγράψεις από τις συγκεκριμένες διευθύνσεις, ψευταράκο και πας να θολώσεις τα νερά με διάφορες χαζομάρες. Ας πρόσεχες. Αλήθεια δε μας στέλνεις μερικές σελίδες από το βιβλίο του Χαν, αφού τον μελέτησες; ας είναι και σε φωτογραφία. Δεν αποκηρύσσω κανέναν: λέω απλώς ότι σχεδόν δεν έχεις ιδέα για το θέμα και δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα σοβαρό μαζί σου. Είσαι ο ιδανικός αντίπαλος των «εθνικιστών» που λες: τεμπελάκος, ημιμαθής και ξεροκέφαλος.

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

το θέμα και δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα σοβαρό μαζί σου. ΣΥΖΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ….»’ΑΣΟΒΑΡΑ»»…. ΠΧ ΤΟΥΣ »’ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ»» ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ … ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΑΗΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ COPY ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ [ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΑΗΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ] ΜΑΖΕΜΕΝΑ….. , ψευταράκο και πας να θολώσεις τα νερά με διάφορες χαζομάρες. ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ…..ΟΜΟΛΟΓΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ…. Αλήθεια δε μας στέλνεις μερικές σελίδες από το βιβλίο του Χαν, αφού τον… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

Ανώνυμε, φίλε, αυτό που μ’ ενόχλησε κυρίως δεν είναι το περιεχόμενο των σχολίων σου, όσο το ύφος και ο τρόπος: μπουκάρεις αγενέστατα ως «φιλοξενούμενος», φωνακλάδικα (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, χωρίς τόνους, με ανορθογραφίες κλπ.), και με κουτσαβάκικο στιλάκι σε μια σελίδα που δεν έχει τέτοιο ύφος. Αν έγραφες όμορφα και απλά, κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε, ακόμα κι αν δεν παρέθετες πηγές κλπ. Ίσως τότε μπορούσαμε να συζητήσουμε (είναι πιθανό να μην το υποψιάζεσαι: στην πραγματική ζωή έχουμε κανονικές δουλειές και ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν είμαστε επαγγελματίες αρθρογράφοι και το γράψιμο δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαντάζεσαι). Ας το πω αλλιώς:… Διαβάστε περισσότερα »

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

μπουκάρεις αγενέστατα ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ »»ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ»’ ;;;.. ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ…..ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ »’ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ»’;;;; ως «φιλοξενούμενος», φωνακλάδικα (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, χωρίς τόνους, με ανορθογραφίες κλπ.) ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ….ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ….ΔΕΝ ΠΑΤΙΕΤΑΙ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;;.. ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΛΝΩ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ;;;;;….ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ….»ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ»»….. και με κουτσαβάκικο στιλάκι σε μια σελίδα που δεν έχει τέτοιο ύφος. ΤΟ »’ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΚΟ»» ΣΤΥΛΑΚΙ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ , ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ , ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΙΕΣ …ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ… Διαβάστε περισσότερα »

η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια
Guest
η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

AΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Κρίνατέ την αυστηρώς. Δεν είναι άξια αβρότητος, διότι είναι ψυχρά και τραχεία καθώς το έργον απογοητευμένου ανθρώπου… Απελπισθείς ότι θα εξυπηρέτουν κατ’ άλλον τρόπον τον Ελληνικόν λαόν, έγινα ο ιστορικός του…» ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ. Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ [ ΣΤΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΝΟΕΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΙΔΙΟΣ ] ΟΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ… Διαβάστε περισσότερα »

Ali Suljoti
Guest

Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά… Διαβάστε περισσότερα »

Αλή αλ-Γιουνάνι
Guest
Αλή αλ-Γιουνάνι

Η φουστανέλλα καθιερώθηκε το 1828 από τον Καποδίστρια σαν ελληνική εθνική φορεσιά, ενώ από λαογραφική σκοπιά δεν πρόκειται παρά για αλβανικό λαϊκό ένδυμα. Τη φορούν και σήμερα οι παππούδες στα αλβανικά χωριά (γενικότερα τη φορούν στα βόρεια Βαλκάνια όπως π.χ. στο Μαυροβούνιο, τη φορούν οι Βλάχοι κ.α.). Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι η φουστανέλα προέρχεται από την αρχαιο-ελληνική χλαμύδα, γιατί δεν μας εξηγούν το πώς γίνεται και η φουστανέλα φοριέται ακόμα από τους Αλβανούς στα αλβανικά χωριά – και ιδιαίτερα σε αυτά της Λαμπερίας – αλλά όχι και στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπου σχεδόν κανείς δε φοράει πια φουστανέλα,… Διαβάστε περισσότερα »

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

Χαρά στο κουράγιο σου αγαπητέ Αλή αλ-Γιουνάνι!!εύγε για τον οίστρο σου!! συντάσσομαι ομού!!ακριβής και τεκμηριωμένος!! ευχαριστώ πολύ!!

Βας παπ
Guest

Επισης ποιος ειναι αυτός ο Πλουσος;

Ερανιστής
Admin

Βας παπ,
Ο Μανόλης Πλούσος είναι ιστορικός και μέλος της συντακτικής μας ομάδας – αν δεν το έχετε δει ακόμη. Αυτός υπογράφει και το άρθρο. Τα μερί μεροληψίας του «Ερανιστή» είναι μικρόψυχες ανοησίες δικές σας. 1ον. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύουμε τα πάντα. 2ον. Εκτός από εκατοντάδες άρθρα, στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε χιλιάδες βιβλία σχετικά με αυτά τα θέματα. Όποιος λοιπόν θέλει να μάθει περισσότερα, δεν έχει παρά να διαβάσει.
Εσείς ποιος ανορθόγραφος εξυπνάκιας είστε;

τσικιρικης
Guest
τσικιρικης

Εχω μερικές απορίες προς τη σελίδα αυτή . Γιατί δεν ειρωνεύεστε όλες τις »’λανθασμένες» απόψεις που έχουν ως τώρα γραφτεί . Παραπάνω , σε σχόλιο , αναφέρεται η περιοχή της Αρχαίας Παιονίας , το σημερινό κράτος της ΠΓΔΜ, ως »Μακεδονία»’. Όμως αφού αυτό είναι λανθασμένο , τόσο γεωγραφικά [ Παιονία και όχι Μακεδονία ελέγετο η περιοχή ] όσο και πλυθισμιακά ,αφου είναι κυρίως σλαβόφωνος ο πλυθησμός της περιοχής τη σημερινή εποχή , γιατί δεν το ειρωνεύεστε και αυτό όπως κάνετε με άλλες απόψεις , η τουλάχιστον [και σωστοτερα ] απλά δεν το διορθώνετε;;; Εύκολη η διόρθωση της άποψης αυτής ,… Διαβάστε περισσότερα »

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

Αγαπητέ τσικιρικη εννοείται ότι η παραχάραξη της ιστορίας είναι το κυριότερο όπλο των απανταχού πατριδοκάπηλων. Οι καθυστερημένοι, χρονικά και διανοητικά, εθνικισμοί στα Βαλκάνια μετέρχονται ακριβώς τα ίδια εργαλεία με τον δικό μας παλαιότερο αλυτρωτισμό της Μεγάλης Ιδέας που ενταφιάστηκε άπαξ κ δια παντός στην Μικρά Ασία. Με τη διαφορά ότι στην Μικρασία τότε υπήρχε ισχυρό και ακμαίο ελληνικό στοιχείο, αν και μειοψηφικό, σε αντίθεση με τους γείτονες Αλβανούς που έχουν ονειρώξεις με Μεγάλες Αλβανίες ανακαλύπτοντας τσαμουρική μειονότητα. Όλη η περιοχή της Ηπείρου στη διάρκεια του 19ου αιώνα εξελληνίστηκε πλήρως. Ή τους ακόμη πιο κιτς και τραγέλαφους Σλαβομακεδόνες που οραματίζονται Μεγάλη… Διαβάστε περισσότερα »

Αλή αλ-Γιουνάνι
Guest
Αλή αλ-Γιουνάνι

Στη Θεσπρωτία κατοικούσαν: 1) μουσουλμάνοι Τσάμηδες (Αλβανοί που κακώς κάποιοι τους αποκαλούν ‘Τουρκοτσάμηδες’), 2) χριστιανοί Τσάμηδες (Αλβανοί), 3) Έλληνες χριστιανοί, 4) Αρβανιτόβλαχοι (οι λεγόμενοι Τσαμουρένι) 5) Επίσης, υπήρχε ένας μικρός αριθμός μουσουλμάνων τσιγγάνων στους Φιλιάτες και αλλού (σήμερα κατοικούν σε 2 χωριά στους Άγιους Σαράντα) και μερικοί ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι. Το 1928, ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Ηπείρου έφτανε επίσημα τους 19.244 από την πρώτη απογραφή πληθυσμού (αν και μάλλον ήταν περισσότεροι) και οι 17.008 δήλωναν ως μητρική τους γλώσσα την αλβανική. Πριν το 1928 ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ηπείρου ανέρχονταν στους 20.160 κατοίκους, σε 63 διαφορετικά χωριά και πόλεις.… Διαβάστε περισσότερα »

πολλά γίνανε
Guest
πολλά γίνανε

Ας δούμε την ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ που συνέβη τον Αύγουστο του 1943 στο Φανάρι Πρεβέζης, στο βόρειο τμημα του νομού δηλαδή από Αλβανούς και Γερμανούς της φονικής Μεραρχίας Εντελβαις. »»»Το 1943 είναι η χρονιά που η συγκρούσεις στην περιοχή της Τσαμουριάς γενικεύονται. Τμήματα ένοπλων Τσάμηδων πήραν μέρος στην εκκαθαριστική «επιχείρηση Αύγουστος» που διενήργησαν η γερμανική 1η Ορεινή Μεραρχία υπό τον Βάλτερ Στέτνερ και η ιταλική 2η Ομάδα Αλπινιστών Βάλλε υπό τις διαταγές του Ουμπέρτο Μανφρεντίνι. Στόχος ήταν ο έλεγχος της σημαντικής οδικής σύνδεσης Παραμυθιάς – Πρέβεζας με την εκκαθάριση της περιοχής Μαργαρίτι – Πάργα – Αμμουδιά – Σκεπαστό – Γλυκή. Η διαταγή… Διαβάστε περισσότερα »

Ερανιστής
Admin

τσικιρικης,
γενικώς, καμιά άποψη δεν ειρωνευόμαστε. Στη σελίδα είναι προφανές ότι δημοσιεύονται πολλές απόψεις και σε άρθρα και με τη μορφή βιβλίων. Αν με ρωτάτε προσωπικά, δεν έχω ούτε τη διάθεση ούτε την πρακτική δυνατότητα ν’ ασχοληθώ αναλυτικά με τα πάντα. Με αυτή την έννοια, ασφαλώς δεν είμαστε «ακριβοδίκαιοι»- κάνουμε απλώς ότι μπορούμε και νομίζουμε. Αν εσείς έχετε κάποιες «διορθώσεις», ευχαρίστως τις δημοσιεύουμε. (Φαντάζομαι, δεν έχετε την απαίτηση να ψάχνουμε όποιο θέμα θέλει ο οποιοσδήποτε – θα έπρεπε να γράφουμε εκατοντάδες σελίδες…Ας πούμε, παραπάνω παρατίθενται δεκάδες παραπομπές, υποθέτω ούτε κι εσείς τις έχετε ελέγξει, πριν γράψετε…) Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει.

Βας παπ
Guest

Ευτυχώς που υπάρχετε εσείς οι εξίσου ανορθόγραφοι με τις μεροληπτικές σας ανοησίες και με συντάκτες με γελοία ονόματα τύπου «Πλουσος» που απο το πουθενά γίνατε φουστανολογοι, μάθετε πρώτα απο σύνταξη κειμένων και αφήστε τον εξαλβανισμο της βλαχικης φουστανέλας, αν θέλετε τα προβαλουμε! Εγω είμαι ο Κώστας Παπαδόπουλος πείτε του Πλουσου.

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

Και εγώ είμαι ο Μανώλης Πλούσος!! τι δεν καταλαβαίνεις όταν κάποιος υπογράφει επωνύμως….?? προφανώς ανήκεις στην κατηγορία του ξερόλα Βας παπ, οπότε είναι μάλλον άσκοπο να συνομιλήσει κανείς μαζί σου!! άμα δε γουστάρεις κάτι μην το διαβάζεις, αν διαφωνείς τεκμηρίωσε την άποψη σου!!τα ειρωνικά σχολιάκια σου δείχνουν εμπάθεια κ άγνοια του πως διεξάγεται ένας εποικοδομητικός διάλογος!!το άρθρο, όπως αδυνατείς να αντιληφθείς, δεν είναι πραγματεία!!εξέθεσα όσο πιο σύντομα τα περί των Αλβανών!! η δε βιβλιογραφία, πέραν αυτών που συστήνω στο άρθρο, είναι ως επί το πλείστον ελληνική, Λαμπρυνίδης «οι Αλβανοί», Κουπιτώρης, «Μελέτη περί της γλώσσης κ του έθνους των Αλβανών» …!!… Διαβάστε περισσότερα »

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

Οι Σπάτα Μπούα είναι Αλβανοί που εγκαταστάθηκαν στην Αττική στα 1418 από τους φλωρεντινούς Ατζαγιόλι. Κατοίκησαν στα χωριά Σπάτα, Λιόπεσι, Κορωπί, Βάρη, Λούτσα και αλλού. Μαλακασαίοι και Λιώσηδες ακολούθησαν. Στην Ι.Ε.Ε. αναφέρεται και η παράδοση της Ναυπάκτου στους Ενετούς από τον Παύλο Σπάτα Μπούα στα 1407, αντί ετήσιας σύνταξης από την Γαληνότατη δημοκρατία!! άρα οι Σπάτα δεν είναι Αλβανοί. Η Τσαμουρία αποτέλεσε κατά το 1400 μικρό δεσποτάτο διοικούμενο από τους Αλβανούς Λιώσηδες. Κατέρρευσε στα 1430, οπότε και όλοι οι χριστιανοί Τσάμουρες αλλαξοπίστησαν στο Ισλάμ, για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το πλήθος πάντως των χριστιανών Αλβανών και Βλάχων της Ηπείρου… Διαβάστε περισσότερα »

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

τα περί «μεροληπτικής αλβανολαγνείας» υποθέτω ότι εντάσσονται στο tremens dellirium που χαρακτηρίζει όλους εσάς τους πατριδοκάπηλους…..!!προφανώς αδυνατείς να καταλάβεις και την διαφορά «άρθρου» και «πραγματείας»….!!στο άρθρο δεν χωράνε τα πάντα….!!ουγκ

Βας παπ
Guest

Και εχε υπ όψιν σου τον Αλβανό καθηγητή του Μισιγκαν γιουνιβερσιτι Νεβιλα Παχουμι όπου λεει ξεκάθαρα οτι «η πρώτη εικασία για ιλλυρικη καταγωγή του αλβανικού έθνους ξεκίνησε απο έναν Σουηδο ιστορικο τον Θουμανο – που λεει και ο Κουπιτωρης – στα 1774»

Manolo plouzo
Guest
Manolo plouzo

είναι προφανές ότι αδυνατείς να καταλάβεις τι εστί άρθρο…!! τα περισσότερα που αναφέρεις μου είναι γνωστά κ τα έχω μελετήσει αρκούντως. Δεν είναι όμως δυνατό να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο έκτασης μερικών σελίδων. Ή είσαι ανόητος ή απλώς θέλεις να «κάνεις το κομμάτι» σου… Βας Πάπ