21 Μαρτίου 2014 at 17:20

Απόψεις του στρατηγού Μακρυγιάννη για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

από

Απόψεις του στρατηγού Μακρυγιάννη για τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη

Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης

          Ο στρατηγός Μακρυγιάννης (1797-1864) ήταν μια αγνή μορφή στην επανάσταση του 1821 και στα πρώτα χρόνια του νεοελληνικού κράτους. Ήταν ένας αγνός πατριώτης, γιατί δεν τον ενδιέφεραν οι θέσεις εξουσίας και τα χρήματα, αλλά από την πρώτη στιγμή έθεσε τον εαυτό του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας και στο στήσιμο του ελληνικού κράτους. Όπως έλεγε ο ίδιος «η πατρίδα του κάθε ανθρώπου και η θρησκεία είναι το παν … και να ζει αυτός και οι συγγενείς του ως τίμιοι άνθρωποι εις την κοινωνία». Επίσης τόνιζε σε όλους του Έλληνες ότι πρέπει να αφήσουμε το «εγώ» και να λέμε «εμείς». Ο Σεφέρης σχολίασε ότι ο Μακρυγιάννης «πολέμησε, αγωνίστηκε, πίστεψε, σακατεύτηκε, αηδίασε, θύμωσε. Αλλά έμεινε πάντα ορθός ως το τέλος: άνθρωπος στο ύψος του ανθρώπου».

          Δεν πάτησε ποτέ στο σχολείο, αλλά έμαθε τα γράμματα όταν έγινε πια άντρας. Κι αυτό το έκανε για να γράψει τα απομνημονεύματα από την πολυκύμαντη ζωή του. Όπως έγραψε «ένα πράγμα με παρακίνησε κι εμένα να γράψω, ότι τούτη την πατρίδα την έχουμε όλοι μαζί και σοφοί κι αμαθείς και πλούσιοι και φτωχοί και πολιτικοί και στρατιωτικοί και οι πλέον μικρότεροι άνθρωποι. Όσοι αγωνιστήκαμε, ανάλογα ο καθένας, έχουμε να ζήσουμε εδώ …».

          Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες πληροφορίες αντλεί κανείς διαβάζοντας τα γραπτά του στρατηγού, αλλά θα εστιάσουμε σε όσα αναφέρει για τον Θ. Κολοκοτρώνη, που δεν τα συναντάς εύκολα σε βιβλία και πολύ περισσότερο στα σχολικά εγχειρίδια. Ο Μακρυγιάννης δεν αμφισβητεί τον Γέρο του Μοριά, τις ικανότητες του και την προσφορά του στον απελευθερωτικό αγώνα, αλλά είναι πολύ αυστηρός κριτής του για άλλες συμπεριφορές του. Συγκεκριμένα τονίζει τα κέρδη που αποκόμισε από την πατρίδα και την πλεονεξία του. Όπως χαρακτηριστικά γράφει «όταν ο Κολοκοτρώνης και οι σύντροφοί του ήρθαν από τη Ζάκυνθο δεν είχαν πιθαμή γης. Τώρα φαίνεται τι έχουν … και τι ζητούνε από το έθνος; Μιλιούνα ακόμα διά τις μεγάλες δούλεψες. Και σε αυτά ποτές δεν αναπεύονται».

Τον Αύγουστο του 1828, ο συνταγματάρχης Τζόναθαν Μίλερ Π. Βερμόντ (P. Miller of Vermont) δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο Η Κατάσταση στην Ελλάδα το 1827 και 1828. Τα σκίτσα του χρησιμοποιήθηκαν εκτεταμένα από καλλιτέχνες και ιστορικούς. Φωτό: Μακρυγιάννης

Επιπλέον τον ενοχλούσε η συμμετοχή σε φατρίες, που το μόνο που προκαλούσε ήταν διχασμό στο ελληνικό έθνος: «όλο νόμους και φατρίες διά το καλό της πατρίδος, όλο αυτό πασκίζουν. Όσα έπαθε η πατρίς δια τους «νόμους» και το καλό αυτηνών και όσα παλληκάρια σκοτώθηκαν, δεν τάπαθε η πατρίς εις τον αγώνα των Τούρκων». Έντονη η αγανάκτηση του στρατηγού με την παραπάνω παρατήρηση. Δεν μπορεί να δεχτεί ότι με ενέργειες του Κολοκοτρώνη και άλλων Ελλήνων τα δεινά που γνώρισε ο τόπος δεν τα είχε γνωρίσει ούτε στον πόλεμο εναντίον των Τούρκων. Αλλά και στον απελευθερωτικό αγώνα δεν ήταν λίγες οι φορές που έγραφε περιστατικά του τι τραβούσαν οι Έλληνες σε κάποιες περιοχές που δεν τα είχαν τραβήξει ούτε από τους Οθωμανούς Τούρκους! Γι’ αυτό πολλές φορές δε διστάζει να αναφωνήσει «σιχάθηκα το Ρωμαίικον»!

Τον Οκτώβριο του 1823 ο Μακρυγιάννης φεύγει από τη Ρούμελη και τον Οδ. Ανδρούτσο και κατεβαίνει στην Πελοπόννησο και τέθηκε υπό τις διαταγές του Κολοκοτρώνη. Ο Γέρος του Μοριά τον στέλνει στον γιο του Γενναίο. Δύο πράγματα έκαναν εντύπωση στον στρατηγό. Από την μια πλευρά ο εθνικός διχασμός, αφού κατά τη διάρκεια του πολέμου με τους Τούρκους οι Έλληνες χωρίστηκαν σε δύο παρατάξεις, το Βουλευτικό και το Εκτελεστικό σώμα. Μάλιστα πρώτη φορά άκουσε τη λέξη φατρία και ρωτούσε να μάθει τι πράγμα είναι αυτή. Από την άλλη πλευρά εντύπωση του έκανε το πλιάτσικο που γινόταν σε όλες τις περιοχές ανεξάρτητα αν κατοικούνταν από Έλληνες ή Τούρκους. Χαρακτηριστικό περιστατικό ήταν όταν ο γιος του Κολοκοτρώνη του είπε να πάει με τους άντρες του να λεηλατήσουν τα Τρίκαλα της Κορίνθου, γιατί «στην Τροπολιτσά δεν πήρατε πλιάτσικα και να πάρεις αυτά να ευχαριστηθείς εσύ και οι άνθρωποί σου».

Ο γιος του Θ. Κολοκοτρώνη, Γενναίος
Ο γιος του Θ. Κολοκοτρώνη, Γενναίος

Όμως ο Μακρυγιάννης, επειδή σιχάθηκε αυτές τις πράξεις των Κολοκοτρωναίων, τους εγκατέλειψε και πήγε με την πλευρά του Βουλευτικού σώματος. Μάλιστα τον έστειλαν στην Τροπολιτσά να πολιορκήσουν τους Κολοκοτρωναίους, τους Μαυρομιχαλαίους και  άλλους οπαδούς του Εκτελεστικού σώματος. Οι Κολοκοτρωναίοι τον φοβέριζαν ότι, αν τον πιάσουν, θα τον γδάρουν ζωντανό!

Πολύ του στοίχισαν του Μακρυγιάννη οι εμφύλιοι πόλεμοι του 1824 και του 1825. Σε κάποιο σημείο στο βιβλίο του συλλογίζεται πόσα δεινά είχε υποστεί η πατρίδα του, η Ρούμελη, και πόση περιουσία και ζωές θυσίασαν γνωστοί Ρουμελιώτες, ενώ ο Κολοκοτρώνης γυρεύει καθημερινά εμφύλιους και φατρίες: «(η Ρούμελη) κι αδικημένη είναι κι αφανισμένη. Νόμους γυρεύει και σύστημα να πάγη η πατρίς ομπρός. Ο Κολοκοτρώνης όμως και ο Μεταξάς και οι άλλοι οι τοιούτοι καθημερινούς εφύλιους πολέμους θέλουν και φατρίες». Τα παραπάνω κάνουν το στρατηγό να ανησυχεί για την έκβαση της επανάστασης, αφού ο στρατός του Ιμπραήμ είχε ήδη αποβιβαστεί στην Πελοπόννησο.

Ο γιος του Θ. Κολοκοτρώνη, Πάνος
Ο γιος του Θ. Κολοκοτρώνη, Πάνος

Ήταν τέτοιο το πάθος του Κολοκοτρώνη εναντίον του που ήθελε να τον πιάσει ζωντανό να τον γδάρει, όπως είπα και παραπάνω και γι’ αυτό ο Μακρυγιάννης σχολιάζει ότι ο Κολοκοτρώνης ήξερε από γδάρσιμο, γιατί «ήταν χασάπης εις την Ζάκυθο και γνώριζε την τέχνη αυτήνη· κι αφού ήρθε γυμνός εις την Ελλάδα και πλούτυναν κι έγιναν Κιαμιλμπέηδες αυτός και οι συντρόφοι του, καθημερινώς δουλεύουν την πατρίδα μ’ εφύλιους πολέμους και νέες φατρίες». Αναφέρει μάλιστα το θάνατο του γιου του Κολοκοτρώνη, Πάνου, σε μια μάχη του πρώτου εμφύλιου πολέμου και τονίζει ότι «αυτό είναι το αίμα οπού χύθηκε Κολοκοτρωναίικον διά την λευτεριά της Ελλάδας»!

Με το τέλος του δεύτερου εμφύλιου ο Κολοκοτρώνης συλλαμβάνεται και φυλακίζεται, αλλά το νέο Εκτελεστικό σώμα τον απελευθερώνει και τον διορίζει αρχιστράτηγο, γιατί, με τους εμφύλιους από τη μια μεριά και την αποβίβαση του πανίσχυρου αιγυπτιακού στρατού του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο από την άλλη μεριά, η ελληνική επανάσταση κινδύνευε να τελειώσει άδοξα. Ο Μακρυγιάννης σε αυτό το σημείο τον κρίνει ακόμη πιο αυστηρά αφού λέει ότι δεν έβαλε μυαλό και επιδιώκει νέους διχασμούς κι όχι να αντιμετωπίσει τους Τούρκους: «εφύλιους πολέμους και φατρίες ‘πιτηδεύεται ο Αρχηγός να κάνη, Τούρκους δεν έχει κώλο να πλησιάζει κοντά τους»!

Συνεχίζει με την περίοδο διακυβέρνησης του Καποδίστρια (1828-1831). Ο Κολοκοτρώνης, σύμφωνα με τον Μακρυγιάννη, προσεγγίστηκε από τον Κυβερνήτη, με μεσολαβητή τον Μεταξά, και μαζί με τους Σουλιώτες άρχισαν να κατατρέχουν τους Ρουμελιώτες και να κάνουν αξιωματικούς όποιους ανθρώπους ήθελαν αυτοί και χωρίς προσόντα. Μάλιστα καταγράφει έναν διάλογο που είχε με τον Κολοκοτρώνη, στον οποίο του κάνει παράπονα, γιατί ενώ οι Ρουμελιώτες βοήθησαν στην απελευθέρωση της πατρίδας, τώρα αυτός και οι φίλοι του θέλουν να τους μετατρέψουν σε είλωτες. Ο Κολοκοτρώνης και οι φίλοι του έγιναν με αξιώματα και πλούσιοι αγοράζοντας με ένα γρόσι το στρέμμα, ενώ τους Ρουμελιώτες τους δίνουν μόνο 25 γρόσια μισθό, τα οποία και τα αφήνουν στον τόπο του και θέλουν από πάνω να τους παλουκώσουν: «Οι Έλληνες ραγιάδες αυτεινών κι αυτεινοί αφεντάδες. Δι’ αυτούς κάψαμε τα σπίτια μας, δι’ αυτούς χάσαμε τους ανθρώπους μας, δι’ αυτούς σκοτωθήκαμεν.» Εννοεί ειρωνικά τον Καποδίστρια, τα αδέρφια του, τον Κολοκοτρώνη και τους φίλους του.

Αυτήν την περίοδο είχαν αρχίσει να επισκέπτονται το νέο ελληνικό κράτος πολλοί περιηγητές να δουν πού ζούσαν οι αρχαίοι Έλληνες και που έγιναν οι μάχες του απελευθερωτικού αγώνα. Ο Καποδίστριας δίνει εντολή στον Κολοκοτρώνη να βγάλει ληστές παντού και, όπου βρίσκουν περιηγητή, να του επιτίθενται. Σκληρός πάντα στην κριτική του ο Μακρυγιάννης αναφέρει ότι «ο Κολοκοτρώνης και οι συντρόφοι του οδηγημένοι από τον Κυβερνήτη διά να μείνουν τα σύνορα περιορισμένα, ήθελαν να συκοφαντούνε παντού τους Έλληνες ότ’ είναι θερία κι ανάξιοι της λευτεριάς τους». Έτσι τονίζει ότι τα λάθη του Κυβερνήτη Καποδίστρια και τον ίδιο τον οδήγησαν στη δολοφονία του και την πατρίδα αφάνισαν, γιατί την έριξαν στη «δικαιοσύνη» του Κολοκοτρώνη, του Κωλέττη, του Μεταξά και του Μαυροκορδάτου.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica

Απομνημονεύματα Μακρυγιάννη, Εκδόσεις Μέρμηγκα, Αθήνα.

Douglas Dakin «Η ενοποίηση της Ελλάδας (1770-1923)», εκδόσεις Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τράπεζας, Αθήνα 1982.

Ακούστε:

Δείτε ακόμη:

 • Και ξαφνικά εμείς οι φιλόλογοι, η ελίτ του σχολείου, οι θεματοφύλακες της ελληνικής παιδείας, συνειδητοποιήσαμε ότι εν τέλει μπορεί και να μην είμαστε τόσο απαραίτητοι στο σχολείο της αποικίας Ελλάδα και ότι υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να διδάξουν τα πολυπληθή και πολυποίκιλα διδακτικά μας αντικείμενα.7 Ιουλίου 2013 Φιλόλογε, πολύ ἀργά γιά δάκρυα; (1)
  Φιλόλογε, πολύ ἀργά γιά δάκρυα; Γράφει ο Τάσος Χατζηαναστασίου* Και ξαφνικά εμείς οι φιλόλογοι, η ελίτ του σχολείου, οι θεματοφύλακες της ελληνικής παιδείας, συνειδητοποιήσαμε ότι εν […]
 • Σε ό,τι αφορά την ιδιωτική εκπαίδευση, απλοποιούνται οι διαδικασίας έναρξης λειτουργίας ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου με απλή αναγγελία έναρξης επαγγέλματος. Επιπρόσθετα φροντιστήρια θα μπορούν να λειτουργήσουν και ιδιωτικά σχολεία μέσα στις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων τους, καθώς αίρονται οι σχετικοί περιορισμοί.20 Μαρτίου 2013 Η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση στο νέο μνημόνιο (0)
  Η δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση στο νέο μνημόνιο Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης Σήμερα είχα μια συζήτηση με έναν ηλικιωμένο, οποίος που είπε ότι, όταν ήταν μαθητής, το 1948, ήταν υποχρέωση […]
 • Παλιά φωτογραφία της Κοζάνης3 Σεπτεμβρίου 2014 Ιστορία της Κοζάνης: Εκστρατεία Αμπαλαμπούτ πασά (1)
  Ύστερα απ' την έκρηξη της ελληνικής επανάστασης στη Χαλκιδική και την κατάσβεσή της, ο αιμοχαρής Διαρβεκήρ βαλεσή Αβδούλ – Αμπούτ ή Αμπαλαμπούτ πασάς, οδηγώντας 25 χιλιάδες στράτευμα […]
 • Ο Νικηταράς ήταν Αρκάς. Γεννήθηκε στο χωριό Τουρκολέκα της Μεγαλόπολης το 1782 και πατέρας του ήταν ο κλέφτης Σταματέλος Τουρκολέκας.25 Μαρτίου 2014 Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782-1849) (0)
  Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς ο Τουρκοφάγος (1782-1849) Νικηταρά –ΝικηταράΠού ᾽χεις στα πόδια σου φτεράκαι στην καρδιά ατσάλι. Κείμενο: Αργολική Αρχειακή Βιβλιοθήκη Ιστορίας […]
 • Εβραίοι της Θεσσαλονίκης8 Δεκεμβρίου 2013 Ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ της Θεσσαλονίκης (1)
  Ο εμπρησμός του εβραϊκού συνοικισμού Κάμπελ της Θεσσαλονίκης Όταν η ιστορία αποσιωπάται. Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης Ένα γεγονός που συγκλόνισε την κοινωνία της Θεσσαλονίκης και […]
 • Εκδρομή του σχολείου της Alliance Israelite Universelle στη λίμνη Ιωννίνων, αρχές του 20ου αιώνα16 Σεπτεμβρίου 2014 Ο άγνωστος Γιωσέφ Ελιγιά (0)
  Η εβραϊκή κοινότητα των Ιωαννίνων άκμασε στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η πόλη βρισκόταν υπό την εξουσία του Αλή Πασά (1788-1822). Πολλά μέλη της κοινότητας εργάστηκαν στον διοικητικό […]
 • Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Διακρίνεται έφιππος ο Δημήτριος Καλλέργης (Συλλογή Λ. Ευταξία, Αθήνα)2 Ιουνίου 2013 Η εισαγωγή του βασιλευόμενου κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (0)
  Η εισαγωγή του βασιλευόμενου κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα Το φεγγάρι κομμάτια κι ο ήλιος μισός, Κύριε ελέησον! Ποιος νόμος παρανόμως μου κρύβει το φως; Δεν έχω μέσον! Δήμος […]
 • Ο Χαρίλαος Τρικούπης στο βήμα της Βουλής29 Μαρτίου 2013 Ο Εμμανουήλ Ροΐδης και Η Πολιτική εν Ελλάδι ρητορεία (0)
  Ο κ. Δεληγεώργης θα ηρίστευε βεβαίως από του βήματος, αν δεν επροτίμα ως ο Κορμενίνος τον κάλαμον του λόγου, έχων ίσως ύπ’ όψιν το «verba volant, scripta manent». Πάν­τες γνωρίζουσιν ότι ο […]
 • Τσιγγανάκια17 Νοεμβρίου 2013 Οι Τσιγγάνοι (1)
  Οι Τσιγγάνοι θα απλωθούν από την Κωνσταντινούπολη στη Θράκη και σε όλη την ελληνική χερσόνησο. Σε κείμενο του 1415 οι Τσιγγάνοι περιλαμβάνονται ως ξεχωριστή εθνότητα με δική τους γλώσσα, […]
 • Όποιος πλήρωνε, είχε σχολείο. Απλώς το σχολείο, φανερό πάντα, δεν ήταν είδος πρώτης ανάγκης. Επειδή λοιπόν τα λίγα κολλυβογράμματα τα ήξεραν οι ιερείς, εύκολα ταυτίστηκε η εκκλησία και το μοναστήρι με το σχολειό.8 Νοεμβρίου 2015 Το (ανύπαρκτο) κρυφό σχολειό (5)
  Όποιος πλήρωνε, είχε σχολείο. Απλώς το σχολείο, φανερό πάντα, δεν ήταν είδος πρώτης ανάγκης. Επειδή λοιπόν τα λίγα κολλυβογράμματα τα ήξεραν οι ιερείς, εύκολα ταυτίστηκε η εκκλησία και το […]
 • Το Υγειονομείο στη Λευκάδα,πίνακας του J. Cartwright, 182130 Ιουνίου 2013 Επιστολές κλεφτών και ο Νενέκος (0)
  Στα τέλη του 18ου αιώνα, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, δρούσαν στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο πλήθος ενόπλων ομάδων, οι οποίες αποτελούνταν συνήθως από χριστιανούς […]
 • Θοδωρής Κολοκοτρώνης - πίνακας του Θεόφιλου14 Νοεμβρίου 2016 Ο Λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα (2)
  Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας […]
 • Γελοιογραφία εποχής20 Απριλίου 2013 «Κυάμων απέχεσθε» (0)
  «Κυάμων απέχεσθε» Γράφει ο Δημήτρης Τζήκας Η φράση  «κυάμων απέχεσθε» αποδίδεται στον μυστηριώδη  Πυθαγόρα και σημαίνει κατά λέξη  «να απέχετε από τα κουκιά». Ξέρουμε ότι τα […]
 • Greece Expiring on the Ruins of Missolonghi by Eugène Ferdinand Victor Delacroix8 Μαΐου 2014 Η δυσκολία να είσαι Έλληνας (1)
  Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας η Εκκλησία έκανε καλά τη δουλειά της από εκκλησιαστική άποψη. Και έκανε πολύ καλά που έκανε καλά τη δουλειά της. Αλλά είναι τερατώδες να βαφτίζουμε εθνικό […]
 • Η υποψηφιότητα Τσίπρα και η δυναμική του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε έναν αναπροσανατολισμό της συζήτησης για την Ευρώπη, θυμίζοντας ότι η νεοφιλελεύθερη Ευρώπη είτε θα αλλάξει είτε θα διαλυθεί με τον πιο δραματικό τρόπο. Οι φιλοευρωπαίοι με τον Τσίπρα, οι αρνητές της Ευρώπης με τους νεοφιλελεύθερους18 Μαρτίου 2014 Νίκος Θεοτοκάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ ωριμάζει βιαίως (0)
  «Η ανανεωτική Αριστερά είναι ο μόνος πολιτικός οργανισμός στη χώρα μας που έχει τολμήσει, δεκαετίες τώρα, να ανοίξει τα ντουλάπια με τους σκελετούς και να βγάλει στο φως τα δικά της […]
 • Παλιά ταχυδρομική κάρτα με την πλατεία της Κοζάνης30 Αυγούστου 2014 Ιστορία της Κοζάνης: Επίσκοπος Βενιαμίν. Φιλική Εταιρεία. Εκστρατεία κατά του Αλή πασά (1)
  Περί τα τέλη του 1819, η Σουλτανική κυβέρνηση έλαβε γνώση των ενεργειών του Αλή πασά, ο οποίος ετοίμαζε σοβαρό κίνημα· ξύπνησε δε από τον λήθαργο, και απέσυρε την εμπιστοσύνη που είχε […]
 • Ψηφιακές εκδόσεις από το schooltime.gr, την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, τις Εκδόσεις Σαΐτα, τη Βικιθήκη, το Project Gutenberg, καθώς και Αυτόνομες Εκδόσεις Ελλήνων Δημιουργών.13 Απριλίου 2013 90 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη (0)
  90 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη 90 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη από το schooltime.gr Ενενήντα τίτλοι ψηφιακών βιβλίων για ελεύθερη on-line ανάγνωση, […]
 • Θεόδωρος Βρυζάκης, Έξοδος Μεσολογγίου25 Μαρτίου 2014 Θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία! (0)
  Όσοι το χάλκεον χέρι βαρύ του φόβου αισθάνονται, ζυγόν δουλείας, ας έχωσι· θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία. 5β΄. Αυτή (και ο μύθος κρύπτει νουν αληθείας) επτέρωσε τον […]

16 Σχόλια

 1. Δημ. Ματσουκας

  Το αρθρο για τη <> του > [την οποια δεν περιμενα να ειναι τοσο
  σκοτεινη…] μου θυμισε μια φραση του Πιτιγκριλι <>

 2. Δημ. Ματσουκας

  γιατι αφαιρεθηκαν τα λογια μεσα στα εισαγωγικα?????

 3. Για πολλά μπορει αν ψεξει κανεις στους ηρωες του 21, οπως και πρεπει να τους σεβαστει. Αλλά μου κανει εντυπωση ποσο ακριτα δεχεται ο συγγραφεας τα γραφομενα του Μακρυγιαννη. Η κακια του και η ψευτια του ειναι τοσο προφανης, ακομα και απο τα γραφομενα του, σε οποιο εχει στοιχειωδη κριση! Μηχανογραφος και καιροσκοπος ως φαινεται απο τη πορεια του, λιγα προσφεραν στην εθνικη προσπαθεια εναντι αυτων που με ιταμοτητα κατηγορησε (π.χ. Πανο Κ) μετα θανατο (εδω ισχυει το «αιδώς αργείοι») ως ιστορικα βεβαιωμενο, παντα φροντιζε για τη παρτη του ως φαινεται εκ του αποτεσματος. Χαρακτηριστικος τυπος Νεοελληνα, δυστυχως, που μιλα με αδιαντροπη υποκρισια και τα κανει τα αντιθετα. Ας μη τον ηρωποιουμε υπερβολικα.

  • Κακοηθεστατο αρθρο. Οταν οι Κολοκοτρωναιοι πολεμαγαν για τηνΕλλαδα, ο Μακρυγιαννης θησαυριζε. Αλλα θρησκόληπτος η Εκκλησια τον ηρωποιησε και φτασαμε στο σημειο να τον περιβαλλουμε με στεφανο δοξης. Οσα δε κατηγορει τον ΜΕΓΙΣΤΟ Στρατηγο του Εθνους μας ας κοιταχτει στον καθρεφτη πιο καλα. ΑΙΣΧΟΣ

 4. aaa, καλησπέρα. Ασφαλώς ο Μακρυγιάννης έχει τα δικά του. Ωστόσο, απ’ όσα γράφετε, δεν είδα κάποια «προφανή» ψευτιά, ούτε στοιχεία για κάτι τέτοιο. Όπως και να ‘χει, έχουμε ανεβάσει πολλά για το 21, και ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει. Σας παραπέμπω, λ.χ. εδώ: http://eranistis.net/wordpress/2013/08/24/%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B5%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B5-%CE%B4%CF%89%CF%81%CE%B5%CE%AC%CE%BD-%CE%B2%CE%B9%CE%B2%CE%BB%CE%AF%CE%B1-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B5%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AC/

 5. Στέργιος Ζυγούρας

  Ο ερμηνευτικός κορμός του άρθρου περιορίζεται από την απουσία του ιστορικού πλαισίου μέσα στο οποίο έγινε ο «εμφύλιος», αλλά και η Επανάσταση. Μια σύντομη εξήγηση θα βρείτε εδώ.

 6. Κ. Σιατουφη
  Δεν ειναι ακριβώς έτσι τα πράγματα. Ο Μακρυγιαννης -μέγας αγωνιστής του 21- έγινε πάμπλουτος απο την επανάσταση και κατηγορειται για τοκογλυφία και αρχαιοκαπηλία. Χωρις να αναιρεί σε τίποτα την προσφορά του στον αγώνα ασφαλώς. Είχε αδικαιολογήτως πολλές γνώσεις για τα αρχαία αγάλματα όντας αμόρφωτος, πούλησε τους πίνακες του Παναγιώτη Ζωγράφου που ουσιαστικά τους του είχε χαρίσει, και έκαψε την πρώτη Εθνική τραπεζα γιατι του χαλούσε τις δουλειές.
  Διαβάστε το Η Ελλάς ως κράτος δικαίου του Γερασιμου Κακλαμάνης ως μια διαφορετική πηγή.

  Γιάννης Βρεττός

 7. gevrgios georgopoulos

  ΟΙ ΚΟΛΟΤΡΩΝΑΙΟΙ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΟΝΗ ΣΤΡΣΤΙΩΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΑ ΟΡΛΩΦΙΚΑ .ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ ΚΑΤΕΦΥΓΑΝ ΚΥΝΗΓΗΜΕΝΟΙ , Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ ΔΙΑΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤ ΑΡΧΗ ΣΤΟΥΣ ΕΜΦΥΛΙΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΜΥΛΩΝ. ΟΜΩΣ ΕΙΧΕ ΜΙΑ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΝΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΖΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΑΜΕΙΦΦΘΗΚΕ ΠΛΟΥΣΙΟΠΑΡΟΧΑ ΚΑΙ ΣΕ ΓΗ ΚΑΙ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ . ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ ΕΦΕΡΕ’ ΖΟΥΓΡΑΦΟΥΣ΄. ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥ ΦΤΙΑΞΟΥΝ ΜΕ ΨΗΦΙΔΩΤΑ ΤΙΣ ΜΑΧΕΣ ΕΝΩ Ο ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΠΕΝΗΣ ΚΑΙ ΤΥΦΛΟΣ ΖΗΤΙΑΝΕΥΕ ΣΤΑ ΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟ ΠΟΛΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ ΛΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ . ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΠΕΡ ΤΟ ΔΕΟΝ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΙ ΣΕ ΕΠΙΔΑΨΙΛΕΥΣΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΛΙΓΟ ..ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΣΤΑΤΗΓΟΥ ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΝΑΣΤΗΜΑΤΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ .

 8. Πολύ εξιδανίκευση για τον Μακρυγιάννη, που μεγάλη φυσιογνωμία δεν μπορείς να τον πεις. Και ενώ μεγάλες φυσιογνωμίες όπως ο Ανδρούτσος εξακολουθούν να περιβάλλονται από σκιές ανυποληψίας.

 9. ΟΛΑ ΣΤΟ ΦΩΣ
  ΤΑ ΨΙΛΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ
  ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣΘ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ

 10. Από Σ.Καργάκο, Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. (Τόμος 4ος, σελ. 89 και εξής):

  Το μένος του Μακρυγιάννη εναντίον ιδίως του Κολοκτρώνη οφείλεται στο ότι ήταν αντίπαλοι στον εμφύλιο πόλεμο και στο ότι κατατάχθηκε στην δεύτερη κατηγορία (όχι όμως και σε αξία) αγωνιστών. Η αξιοπιστία του στις ιστορικές μαρτυρίες του δεν αμφισβητείται, όμως στις άλλες κρίσεις του δεν είναι δεδομένη, λόγω των προσωπικών χαρακτηριστικών του και του μετέπειτα ιστορικού περιβάλλοντος.

  Ο Μακρυγιάννης αρχίζει να γράφει μετά την απελευθέρωση. Το ελεύθερο κράτος δεν χρειάζεται τους πολεμιστές, δημιουργείται μια κατηγορία «περιττών ανθρώπων».

  Την αξία του Μακρυγιάννη ως στρατιωτικού ηγήτορα την αναγνώριζαν όλοι οι συνάδελφοι του πολέμαρχοι της εποχής που του ανέθεσαν πολλές φορές την διοίκηση στρατιωτικών σωμάτων σε επικίνδυνες αποστολές, γιατί ήξεραν πως ο Μακρυγιάννης θα τα βγάλει πέρα. Είχε στόφα γεννναίου πολεμιστή, αλλά όχι στόφα ηγήτορα.

  Τα Απομνημονεύματα του είναι ένα διαμάντι της λογοτεχνίας μας στον πεζό λόγο.

  Ο Μακρυγιάννης θα μείνει στην ιστορία ως ο γενναίος του ξίφους και της πένας.

  Μέχρι το τέλος της ζωή του ήταν μια ασκητική μορφή της πατρίδας και της θρησκείας.

  «Τα σημειώνω κι εγώ εδώ. ίσως εσείς οι μεταγενέστεροι, σαν ιδήτε την αρετήν μας, θα είστε ‘λικρινότεροι με την πατρίδα.» Μακρυγιάννης.

 11. Σέβομαι τον Καργάκο αλλά δεν είναι και η μόνη ιστορική αυθεντία.
  Επί πλέον αυτό το απόσπασμα δεν μιλά για άλλα στοιχεία του…. πολυδιαφημισμένου Μακρυγιάννη, ο οποίος ελάχιστα έκανε σε σύγκριση με την υστεροφημία που τον περιβάλλει.
  Επί πλέον αυτήν την εποχή υπάρχουν τουλάχιστον 15 ιστορικοί στην Γερμανία που θεωρούνται λιγότερο ή περισσότερο έγκυροι, οι οποίοι προσπαθούν, άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο φανερά, άλλος πιο άμεσα άλλος πιο έμμεσα να αθωώσουν τους Γερμανούς από τις ιστορικές ευθύνες τους για τους πολέμους και να βγάλουν άχρηστους όλους τους Γερμανούς ιστορικούς και κοινωνιολόγους του παρελθόντος.
  Δεν υπονοώ τίποτε προσωπικά για τον Καργάκο ούτε τους συγκρίνω με αυτόν, αλλά αναφέρομαι στις αβάντες που δίνει η ιδιότητα του ιστορικού

 12. Μακρυγιάννης, εξαιρετικός χαρακτήρ … σκότωσε με πρωτοφανές μίσος τον άνθρωπο που τον τάϊζε και τον ανάθρεψε… Αιματοκύλισε με το Γκούρα όλο το Μωριά … Τσιράκι του Κωλλέτη …Το μίσος του για τους Μωραϊτες παροιμιώδες … Έγραψε όμως με ωραία λόγια κάτι ιστοριούλες και ούλα καλά … Άμοιρη πατρίδα που φαντάζεσαι ότι όποιος λέγει ωραία λόγια έχει και δίκιο …

  • Ετσι φιλε. Βλεπω οτι αρχιζουν καποιοι την αποκαθηλωση του Ηγτορα ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ. Τυχαιο; Δεν νομιζω. Βλεπω παλαιους αριστερους να γινονται οψιμοι εθνολατρες. Α ο περι ου ο λογος ιστορικος ανακαλυψε και τον ταφο του Αλεξανδρου. Γελανε ολοι μαζι του και αυτος νομιζειμοτι τον επευφημουν.

 13. Να πάψουν πια οι αγιογραφίες. Ο Μακρυγιάννης απολαμβάνει ασυλίας και εν γένει αναγνώρισης που δεν του αρμόζει. Ο χαρακτήρας του ήταν παράδειγμα προς αποφυγή από πολλές πλευρές. Όσον αφορά δε την παρουσιαζόμενη ως τεράστια αξία της προσφορά του σε οποιοδήποτε πεδίο δυσκολεύτηκα πολύ να την βρω και τελικά δεν την βρήκα. Ας είναι καλά κάτι έντεχνα τραγούδια που τον μνημονεύουν….

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.