3 Απριλίου 2013 at 12:13

Οι γιοί των αετών

από

Οι γιοί των αετών

Γράφει ο Μανόλης Πλούσος

Η πρώιμη ιστορία των Αλβανών χάνεται στην ομίχλη της ιστορίας και στη μίξη εθνών, λαών και γλωσσών που συντελείται ασταμάτητα στο χώρο της βαλκανικής. Ως τον 11ο μ.Χ. αιώνα δε σώζεται καμία πηγή που να αναφέρεται στους Αλβανούς. Κατά πάσα πιθανότητα έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Ιλλυριούς που κατοικούσαν από τα αρχαία χρόνια στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούμαστε αποκλειστικά από αρχαιολογικές ανασκαφές που αποκαλύπτουν ένα υλικό πολιτισμό με ρωμαϊκά και βυζαντινά στοιχεία. Η γλώσσα των Ιλλυριών μας είναι σχεδόν άγνωστη αλλά γνωρίζουμε ότι η αλβανική ανήκει στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και δεν κατάγεται από τις σλαβικές, λατινικές ή τουρκικές. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη για προέλευση της αλβανικής από την ιλλυρική γλώσσα (αυτοχθονισμός). Το όνομα «Αλβανός» σχετίζεται με το Αλβανόν όρος κοντά στο Λάτιο, περιοχή όπου είχαν εγκατασταθεί ιλλυρικοί πληθυσμοί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους . Δεν πρέπει οι γείτονες μας να συγχέονται με την Αλβανία του Καυκάσου, που ήταν γνωστή στους αρχαίους γεωγράφους ( Στράβων) και ιστορικούς (Πλούταρχος), και αποτελούνταν από ένα κράμα αυτοχθόνων φυλών που μιλούσαν μια γλώσσα κοντά στη διάλεκτο του Νταγκεστάν. Οι σημερινοί βαλκάνιοι Αλβανοί  πάντως ονομάζονται Shqiptar (γιοι των αετών) και η χώρα τους Shqiperia.

Γεώργιος Καστριώτης
Γεώργιος Καστριώτης

Οι πρώτη μαρτυρία για το λαό αυτό είναι του 1080 από τον Μιχαήλ Ατταλειάτη και στα 1143 αναφέρονται στην «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής. Αναφέρονται ως «Αρβανίται» και η χώρα τους ως «Άρβανον» ή «Άρβανα».  Παραπλήσια ο Γεώργιος Ακροπολίτης τους  ονομάζει «Αλβανίται».Οι περισσότερες μαρτυρίες σχετικά με αυτόν το λαό έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από τον 11ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και 15ο μ.Χ. αιώνα μπαίνουν σε μια διαδικασία μετακινήσεων στη βαλκανική και εγκαθίστανται, άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε δια της βίας, σε πολλές, παράλιες κυρίως, περιοχές της σημερινής Ελλάδας. Από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία ως την Αττικοβοιωτία και την Πελοπόννησο . Σε πολλές περιοχές ακόμη και σήμερα σώζονται τοπωνύμια αλβανικής προέλευσης που ξέφυγαν από την αλλαγή τοπωνυμίων του 1923, ως αποτέλεσμα του ερχομού των ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας και της προσπάθειας εξελληνισμού κάθε τι που παρέπεμπε σε ένα πολυφυλετικό και πολυγλωσσικό παρελθόν. Οι λόγοι που οδήγησαν αυτές τις φυλές στην μετακίνηση ίσως σχετίζονται με την σταδιακή φεουδαρχοποίηση της περιοχής μετά την αποδυνάμωση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και την επακόλουθη αναταραχή από τους συνεχείς πολέμους ανάμεσα στα δεσποτάτα που κάλυπταν το κενό εξουσίας. Οι Αλβανοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε πλήθος ηγεμονίσκων της περιοχής και αμείβονταν με τίτλους και γη. Έτσι άρχισε σταδιακά να διαμορφώνεται μια αλβανική αριστοκρατία επικεφαλής σε διάφορες περιοχές (archondie) η οποία όμως εξουσιαστικά απομακρυνόταν από το παραδοσιακό πατριαρχικό μοντέλο της φατρίας που ήταν συνηθισμένοι οι Αλβανοί. Ειδικά σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές ο κοινοτικός βίος ανθούσε ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κοινότητες αυτές δεν αναγνώριζαν καμία εξουσία και επιδίδονταν επιτυχώς στη ληστεία, πράγμα που βελτίωνε τις μαχητικές τους ικανότητες σε τέτοιο βαθμό που οι Ενετοί τους θεωρούσαν εξαιρετικούς μισθοφόρους (stradioti).

Στα 1190 οι Αλβανοί καταφέρνουν να ιδρύσουν και την πρώτη ηγεμονία τους, της Κρόιας, που θα διατηρηθεί ως το 1216. Η περιοχή της σημερινής Αλβανίας θα αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα στο δεσποτάτο της Ηπείρου και της αυτοκρατορίας της Νίκαιας για να καταλήξει στον …Κάρολο τον Ανδεγαυικό (Charles d’ Anjou) το 1266! Ο ίδιος ανακηρύχτηκε «rex Albaniae» και ίδρυσε στα 1272 το βασίλειο της Αλβανίας. Δείχνοντας όμως υπερβολική συμπάθεια προς Γάλλους και Ιταλούς, στους οποίους μοίρασε τα «φιλέτα» των εδαφών, εξαγρίωσε τους ντόπιους και η αντίθεση ανάμεσα σε δυτικούς δυνάστες και γηγενείς οξύνθηκε με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να συμπράξουν με Βυζαντινούς σε επιχειρήσεις ενάντια στον Κάρολο. Την κατάσταση εκμεταλλεύεται ο κραταιός στα 1343 Στέφανος Δουσάν της Σερβίας που κατακτά την περιοχή και την κρατά ως το θάνατο του στα 1355. Την ξένη κυριαρχία αντικατέστησαν μικρές ηγεμονίες όπως του Κάρολου Τόπια στα 1359 που εξουσίαζε μια περιοχή κοντά στα σημερινά Τίρανα. Πολλοί τον αποκαλούσαν  «princeps Albaniae». Στα βόρεια συναντούμε την οικογένεια Μπάλσα να έχει επεκτείνει την εξουσία της ως το Μαυροβούνιο ,ενώ η ίδια οικογένεια μέσα από επιγαμίες επέβαλε την εξουσία της προς τον Αυλώνα.  Να σημειωθεί ότι οι Τόπια ήταν ορθόδοξοι και οι Μπάλσα από το 1369 είχαν προσχωρήσει στον καθολικισμό και ενισχύονταν από τους Βενετούς. Η σταθερή στρατηγική που εφάρμοσαν στο Αιγαίο οι Ενετοί ακολουθείται  και στην περίπτωση των Αλβανών. Προσεταιρισμός ντόπιων ηγεμονίσκων και προσάρτηση τους στο καθολικό άρμα για ευκολότερο έλεγχο. Πάντως στην καθοριστική αναμέτρηση ανάμεσα στους Τόπια και τους Μπάλσα στα 1385 νικητής αναδείχτηκε ο Τόπιας με τη συνδρομή Τούρκων οι οποίοι μετά τη νίκη αποχώρησαν αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα…

Αγαλματίδιο Αλβανού πολεμιστή του 18ου αιώνα
Αγαλματίδιο Αλβανού πολεμιστή του 18ου αιώνα

Ο 14ος αιώνας χαρακτηρίζεται από πλήθος εξεγέρσεων που στρέφονται ενάντια στους ξένους κυρίαρχους και στους Αλβανούς φεουδάρχες. Την περίοδο αυτή παρατηρείται ομαδική έξοδος αλβανικών ορεινών πληθυσμών. Μια προς βορρά ως τη Ραγούζα και τον Δούναβη και η άλλη προς νότο μέχρι την Πελοπόννησο. Στα 1358 βρίσκουμε Χιμαριώτες στην Ήπειρο και στα Ιωάννινα, σύμφωνα με το Χρονικό των Τόκκων. Ένα σημαντικό αλβανικό δεσποτάτο την ίδια περίοδο ιδρύεται στην περιοχή την νότιας Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας από δύο ισχυρές αλβανικές οικογένειες, των Λιόσηδων στο τμήμα προς τον Αμβρακικό και των Μπούηδων με έδρα τη Ναύπακτο. Τέτοια ήταν η ισχύς του κρατιδίου που στα 1378-85 ο Γκίνης Σπάτας κατέλαβε τη Λευκάδα και κατέσφαξε την ντόπια αριστοκρατία.  Στα 1403 μάλιστα ο Μαυρίκης Μπούας Σγουρός κατέλαβε και τα Ιωάννινα. Με την παράδοση της Ναυπάκτου στους Ενετούς ο Παύλος Μπούας Σπάτας εγκαταλείπει τη Ναύπακτο με 10.000 Μπούηδες και εγκαθίσταται στα  1407 στην Πελοπόννησο. Η κυριαρχία των Αλβανών στην Ήπειρο τεκμηριώνεται και από μαρτυρίες του Γρηγορά και του Χαλκοκονδύλη που τονίζουν ότι αν κάποιος ήθελε να ελέγξει την Ήπειρο και την Ακαρνανία έπρεπε πλέον να λαμβάνει υπόψη και τους Αλβανούς αφού σε αυτές τις περιοχές είχε συντελεστεί μια φυλετική μεταβολή υπέρ τους.

Στη Θεσσαλία εμφανίζονται να εγκαθίστανται περι τα 1318 στην περιοχή Φανάρι της Καρδίτσας 12.000 Μαλακασαίοι, Μπούηδες και Μεσσαρίτες που επιδίδονται σε πλιάτσικο στη πεδινή Θεσσαλία.. Ο Marino Sanudo Torsello σε έξι γράμματα του επισημαίνει την παρουσία Αλβανών στη Θεσσαλία γύρω στα 1315. Ο Καντακουζηνός αναφέρει και την περίπτωση κάποιου ευγενούς ονόματι Συριωάννη που στα 1315 κατέφυγε ανάμεσα « εις Αλβανούς, οι περί Θετταλίαν οικούσιν, αυτόνομοι νομάδες», για να ξεφύγει από τον Ανδρόνικο Β΄. Ο ίδιος αναφέρει πως ο κύριος της περιοχής ,ο Ιωάννης της Θεσσαλίας, στα 1342 είχε στρατό ως επί το πλείστον αποτελούμενο από Αλβανούς. Οι φοβεροί και τρομεροί Καταλανοί της « Καταλανικής Εταιρείας» προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες τους πλήρωναν Αλβανούς μισθοφόρους υπό τη διοίκηση των αρχηγών των φατριών τους, όπως έγινε στα 1350 με λεηλασίες σε βενετικές κτήσεις στη Θεσσαλία.

Με την ιδιότητα των μισθοφόρων οι Αλβανοί εξαπλώνονται και προς Βοιωτία και Αττική. Συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Σπερχειού συναντούμε τον κόμη de Mitra στα 1381  περιτριγυρισμένο από σημαντικό αριθμό Αλβανών. Ειδικά στην Αττικοβοιωτία τόσο οι Καταλανοί όσο και Έλληνες δεσπότες τους προσκαλούν για εγκατάσταση ώστε να αντιμετωπιστεί η ολιγανθρωπία που μάστιζε πολλές περιοχές. Ο ιστορικός Δούκας σημειώνει ότι στα 1420 οι Αλβανοί αποτελούν «μυριάριθμον γένος» στις περιοχές αυτές. Ακόμη και σήμερα μια πληθώρα τοπωνυμίων στην περιοχή ανάμεσα στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό μαρτυρούν τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως Βίλια, Λουτούφι, Μπράτσι (Τανάγρα), Νταριμάρη (Δάφνη), Τραγάνα κ.λπ. Στην Αττική ο Ραμόν ντε Βιλανόβα, Ισπανός γενικός επίτροπος, εγκατέστησε στα 1383 Αλβανούς στα χωριά Λιόσια, Καματερό και Χασιά. Για τους πολυπληθείς Αλβανούς των Μεσογείων ο Κ. Μπίρης εκτιμά ότι εγκαταστάθηκαν εκεί από τους Ατζαγιόλη στα 1418 και συγκεκριμένα στα χωριά Σπάτα, Λούτσα, Λιόπεσι (Παιανία), Κορωπί, Μαρκόπουλο, Βάρη, Κερατέα κ.λπ.

Αρχηγός της φυλής των Σκρέλι (Skreli) 1906
Αρχηγός της φυλής των Σκρέλι (Skreli) 1906

Στην Πελοπόννησο ο Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος εγκαινιάζει μια πολιτική πληθυσμιακής ανασυγκρότησης στηριζόμενος στο αλβανικό στοιχείο. Στα 1407 10.000 Αλβανοί εγκαθίστανται στην Πελοπόννησο σε γαίες που είχαν μείνει ακαλλιέργητες. Άλλοι μετά την τουρκική επέκταση στην Αλβανία πέρασαν στα 1417 από τη  Ναύπακτο στην Αχαΐα και από τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. αντιπροσώπευαν μια υπολογίσιμη δύναμη, τόσο που ο τελευταίος ηγεμόνας της Αχαΐας Centurione Zaccaria τους χρησιμοποιούσε στο στρατό του. Όπως και στην Ήπειρο γίνονται απαραίτητοι σε όσους θέλουν να καθιερωθούν στρατιωτικά. Έχουν δε τέτοιες δυνατότητες που ξεσηκώνονται και ενάντια στους Τούρκους στα 1423. Ο Τουρχάν πασάς που τους κατέσφαξε έστησε και ένα λόφο από τα κρανία τους, που σύμφωνα με τον Χαλκοκονδύλη αριθμούσαν περι τα 800…Στα 1454 μάλιστα σε αντιβυζαντινή επανάσταση κινητοποιήθηκαν 30.000 Αλβανοί στρατιώτες οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από συνδυασμένες επιχειρήσεις Ελλήνων πιστών στο Μυστρά και τον Τουρχάν.

Για το υπόλοιπο της ιστορίας τα φύλα αυτά σταδιακά εξελληνίζονται με τη συνεισφορά και της θρησκείας, αφού οι Αρβανίτες που κινήθηκαν προς νότο ήταν ως επί το πλείστον ορθόδοξοι ή κατέληξαν ορθόδοξοι, ενώ η γλώσσα τους ήταν μόνο προφορική. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη συγκολλητική ουσία των γηγενών με τους νεοφερμένους. Η Οθωμανική κατάκτηση λείανε ακόμη περισσότερο τις διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που η αλβανική εθνική  φορεσιά ,η φουστανέλα, να αποτελεί το κατεξοχήν ένδυμα των Ελλήνων… Άλλωστε και οι ίδιοι οι Οθωμανοί υποβοήθησαν αυτήν τη μίξη Ελλήνων και Αλβανών χριστιανών αναγνωρίζοντας στα millet της αυτοκρατορίας τους αμιγώς θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ό, τι αφορούσε τους Έλληνες χριστιανούς αφορούσε όλους τους χριστιανούς. Έτσι θα δούμε την Ελληνοαλβανική σύμπραξη στα χρόνια του 1821, μέσα από αντιπαραθέσεις και συμβιβασμούς, να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για την απελευθέρωση. Η συμβίωση αιώνων οδήγησε τους Έλληνες και τους Αλβανούς σε μια κοινή ζωή, όπου συμφωνούσαν στα ουσιώδη, και μια συνειδητή από ένα σημείο και μετά πολιτιστική συγγένεια.

Διαβάστε επίσης: «Οι Αλβανοί» της Μιράντα Βίκερς.

                             «Οι λαοί των Βαλκανίων» του Βασίλη Ραφαηλίδη.

                             «Οι Αλβανοί στην Ελλάδα (13ος-15ος αι.) του Alain Ducellier.

 

Δείτε ακόμη:

 • Louis Dupré, Photo Pikos from Souli. Σουλιώτης21 Οκτωβρίου 2014 Αρβανίτες: Οι Δωριείς του Νέου Ελληνισμού (7)
  Αρβανίτες: Οι Δωριείς του Νέου Ελληνισμού Κείμενο: Βασίλης Ραφαηλίδης Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Έθνος (17.5.87) ΜΙΑ σειρά κειμένων για τους 'Ελληνες και την ελλη­νικότητα που […]
 • Και ξαφνικά εμείς οι φιλόλογοι, η ελίτ του σχολείου, οι θεματοφύλακες της ελληνικής παιδείας, συνειδητοποιήσαμε ότι εν τέλει μπορεί και να μην είμαστε τόσο απαραίτητοι στο σχολείο της αποικίας Ελλάδα και ότι υπάρχουν κι άλλοι που μπορούν να διδάξουν τα πολυπληθή και πολυποίκιλα διδακτικά μας αντικείμενα.7 Ιουλίου 2013 Φιλόλογε, πολύ ἀργά γιά δάκρυα; (1)
  Φιλόλογε, πολύ ἀργά γιά δάκρυα; Γράφει ο Τάσος Χατζηαναστασίου* Και ξαφνικά εμείς οι φιλόλογοι, η ελίτ του σχολείου, οι θεματοφύλακες της ελληνικής παιδείας, συνειδητοποιήσαμε ότι εν […]
 • Greece Expiring on the Ruins of Missolonghi by Eugène Ferdinand Victor Delacroix8 Μαΐου 2014 Η δυσκολία να είσαι Έλληνας (1)
  Στη διάρκεια της τουρκοκρατίας η Εκκλησία έκανε καλά τη δουλειά της από εκκλησιαστική άποψη. Και έκανε πολύ καλά που έκανε καλά τη δουλειά της. Αλλά είναι τερατώδες να βαφτίζουμε εθνικό […]
 • Καθημερινή σκηνή ελληνικής οικογένειας επί τουρκοκρατίας9 Αυγούστου 2016 Συνύπαρξη αλά Τούρκα… (0)
  Η αυτοδιοίκηση της Στερεάς Ελλάδας είχε γενικά τα ίδια χαρακτηριστικά με της Πελοποννήσου. Και εδώ υπάρχουν κοτζαμπάσηδες και επαρχιακές συνελεύσεις, αλλά ποτέ δεν έφτασε στο επίπεδο της […]
 • Ψηφιακές εκδόσεις από το schooltime.gr, την Ανοικτή Βιβλιοθήκη OPENBOOK, το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, το Ιστορικό Αρχείο Ελληνικής Νεολαίας, τις Εκδόσεις Σαΐτα, τη Βικιθήκη, το Project Gutenberg, καθώς και Αυτόνομες Εκδόσεις Ελλήνων Δημιουργών.13 Απριλίου 2013 90 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη (0)
  90 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη 90 Δωρεάν e-books για την ψηφιακή σας βιβλιοθήκη από το schooltime.gr Ενενήντα τίτλοι ψηφιακών βιβλίων για ελεύθερη on-line ανάγνωση, […]
 • 30 Απριλίου 2014 Ελληνικό κράτος και… παρακράτος (0)
  Το κράτος που προέκυψε από την Ελληνική Επανά­σταση έπρεπε να είναι ελληνικό, αφού αυτή έγινε στο έδαφος που στην αρχαιότητα βρίσκονταν οι ελληνικές πόλεις - […]
 • Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου. Διακρίνεται έφιππος ο Δημήτριος Καλλέργης (Συλλογή Λ. Ευταξία, Αθήνα)2 Ιουνίου 2013 Η εισαγωγή του βασιλευόμενου κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα (0)
  Η εισαγωγή του βασιλευόμενου κοινοβουλευτισμού στην Ελλάδα Το φεγγάρι κομμάτια κι ο ήλιος μισός, Κύριε ελέησον! Ποιος νόμος παρανόμως μου κρύβει το φως; Δεν έχω μέσον! Δήμος […]
 • Ψηφιδωτό δάπεδο με μυθικές παραστάσεις. Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης5 Μαΐου 2014 Ελλάδα: Η μυθική χώρα του παραλόγου (0)
  Δεν υπάρχει, λοιπόν, πρόβλημα «εθνικής ομοψυχί­ας». Υπάρχει μόνο πρόβλημα «εθνικής ομοφαγίας». Όπου ο κάθε καλός Έλληνας με μεγάλη όρεξη θα έτρωγε το γείτονά του. Από την κυρίως ειπείν […]
 • Το Υγειονομείο στη Λευκάδα,πίνακας του J. Cartwright, 182130 Ιουνίου 2013 Επιστολές κλεφτών και ο Νενέκος (0)
  Στα τέλη του 18ου αιώνα, παραμονές της Ελληνικής Επανάστασης, δρούσαν στον ελλαδικό και τον ευρύτερο βαλκανικό χώρο πλήθος ενόπλων ομάδων, οι οποίες αποτελούνταν συνήθως από χριστιανούς […]
 • 10 Απριλίου 2013 Ο «Μαύρος Θάνατος» του 1346 (0)
  Ελάχιστες περιοχές της Ευρώπης έμειναν άθικτες από την πανδημία της πανώλης. Στη Γαλλία η περιοχή της Ακουιτανίας έμεινε σχεδόν ανέπαφη ενώ περιοχές της Μοραβίας και της Πολωνίας γλίτωσαν […]
 • Ο Νικήτας Σταματελόπουλος ή Νικηταράς (2 Ιανουαρίου 1787 - 25 Σεπτεμβρίου 1849) ήταν Έλληνας οπλαρχηγός, ηγέτης στην Ελληνική Επανάσταση του 18211 Ιουνίου 2017 Οι «φιλορθόδοξοι» Ναπαίοι (0)
  Η «ρωσική επικουρία», όπως αναφέρει και ο Μπ. Άννινος, ήταν η ψυχή του ρωσικού «κόμματος».
 • Αθήνα, ο Παρθενώνας στα 1821. Edward Dodwell: Views in Greece, London 182116 Νοεμβρίου 2013 Πως να φτιάξουμε μια Ελλάδα για τους Έλληνες (2)
  Η Ελλάδα ήταν πάντα μια χοάνη συγκερασμού εθνο­τήτων και λαοτήτων, ένα τέλειο χωνευτήρι λαών. Και τούτο, χάρη στη θέση της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου εμφανίστηκαν όλοι οι σπουδαίοι […]
 • Θεόφιλος Χατζημιχαήλ, Ο Παλαιολόγος δίνει τον υπέρ πάντων αγώνα6 Ιουλίου 2014 Πατριαρχικές business… (0)
  Μετά την άλωση της Κων/πολης, ο Μωάμεθ Β΄ προέβη στη ρύθμιση των σχέσεων του με το πλήθος των χριστιανών υπηκόων του. Προτεραιότητα του ήταν η ανεύρεση του κατάλληλου ανθρώπου για τον […]
 • Max Ernst, Οιδίπους, ελαιογραφία (1922).20 Ιουλίου 2013 Ρέκβιεμ για έναν ανεξάρτητο διανοητή (1)
  Το κείμενο του JOEL WHITEBOOK αποτελεί τμήμα μεγάλου άρθρου του με τίτλο Requiem for a Selbstdenker: Cornelius Castoriadis, 1>22 1997, στο αμερικανικό περιοδικό Constellations […]
 • Βιβλίο: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο»21 Ιουνίου 2013 Βιβλίο: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο» (0)
  Βιβλίο: «Η εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο» Ο ρόλος της Εκκλησίας για την εκπαίδευση των Ελλήνων στον Πόντο, επισημαίνεται στο βιβλίο του Στάθη […]
 • Είναι γνωστές οι τερατολογίες και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τη ζεια.20 Οκτωβρίου 2013 Η ζειά από την αρχαιότητα έως σήμερα (0)
  Η ζειά από την αρχαιότητα έως σήμερα Είναι γνωστές οι τερατολογίες και τα συνωμοσιολογικά παραμύθια που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τη ζεια. Ο Νίκος Σαραντάκος είχε το κουράγιο να […]
 • 3 Απριλίου 2013 Ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας (1990-1995) (5)
  Ο εμφύλιος της Γιουγκοσλαβίας (1990-1995) Γράφει ο Μανόλης Πλούσος Ο Josip Broz Tito αφήνει την τελευταία του πνοή στις 4 Μάη του 1980. Η Γιουγκοσλάβοι συντετριμμένοι αποχαιρετούν […]
 • Breguet 14 της στρατιωτικής αεροπορίας στη Μικρά Ασία28 Αυγούστου 2013 Η μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) (0)
  Η μικρασιατική εκστρατεία (1919-1922) Γράφει ο Μανόλης Πλούσος Στις 30 Οκτωβρίου 1918 υπογράφεται μεταξύ των συμμάχων νικητών του Α΄ Παγκοσμίου πολέμου (Entente) και της Οθωμανικής […]

85 Σχόλια

 1. ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ [ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ;;;;;;

  ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ ΥΔΡΑ , ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑΛΛΑΣΟΠΟΡΩΝ ΝΗΣΙΟΤΩΝ [ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ,ΨΑΡΩΝ , ,ΚΡΗΤΗΣ , ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΣΑΜΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ]…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ [ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ..

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΔΝΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΧΩΡΙΑ;;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1821 [ΑΡΑ 2 ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ …ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ [ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ] ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ [ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ΒΟΡΕΙΟΙ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ [ΝΟΤΙΟΥΣ- ΤΟΣΚΗΔΕΣ] ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ »»’ΙΛΛΥΡΙΟΙ»»’ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ ΑΝΤΑΜΑ

  Απο ποτε ρε σεις μια ενδυμασια που τη φορουν οι μισοι αλβανοι ,μονο οι τοσκηδες και οχι βορειοτερα οι γκεκηδες και οι κοσσοβαροι χαρακτηριζεται αλβανικη….;;;και γιατι να μην ειναι… κοινη ενδυμασια ας πουμε βρε παιδι μου αφου κι εμεις τη φοραμε στο μεγαλυτερο μερος της ηπειρωτικης Ελλαδος…λεω εγω τωρα…γιατι αποκλειστικα αλβανικη;;;;…..οσο για τους αρβανιτες [και οχι αλβανους]απο τα Αγραφα δεν επερασανε καν [ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ …. .. κυριως μεσω φθιωτιδας και αιτολοακαρνανιας κινηθηκαν …κι ομως κι εκει στα Αγραφα φουστανελες φοραγαν τα παλαια χρονια ….απο ποιον την υοθετησαν αρα;;…ετσι ευκολα οι λαοι αλλαζουν ενδυμασιες ;;;βρε σεις η φουστανελλa ειναι και πατροπαραδοτη ενδυμασια πολλων ελληνικων φυλων πχ. …των σαρακατσανων ας πουμε ….οι οποιοι εκ της ορεινης πινδου και ορεινης θεσσαλιας ορμωμενοι και εξαπλωμενοι[σιγουρα πριν το 1821 συνεβη αυτο το γεγονος] σε πολλες περιοχες της βορειας αλλα και κεντρικης ελλαδας μεχρι και τη σημερινη βουλγαρια…πως στο καλο αυτοι οι υοθετησαν την αλβανικη ενδυμασια εως και τη βουλγαρια που εχουν δικα τους χωρια[και γιατι στη βουλγαρια δεν υοθετησαν οι περιξ αυτων βουλγαροι την ενδυμασια των σαρακατσανων…αφου αυτο γινεται ευκολα συμφωνα με τα λεγομενα σας….οι αρβανιτες[και οχι αλβανοι],, φουστανελοφοροι κι αυτοι ,οπως και οι Σαρακατσανοι ,,,εγκατασταθηκαν κυριως νοτιως της λειβαδιας αρα ο οποιος αλληλοεπηρεασμος μεταξυ των δυο καθιστατο δυσκολος[[με εξαιρεση ισως την βορια βοιωτια οπου στα βορεια καποιων αρβανιτοχωρια υπαρχουν χωρια σαρακατσανων]]…αρα γιατι να μην βγει το συμπερασμα οτι η φουστανελα ειναι ελληνικη ενδυμασια ….λεω εγω τωρα ρε παιδι μου ….αφου τη φορουν μονο οι τοσκηδες στην αλβανια[νοτια αλλα και στα κεντρικα της χωρας] ενω τη φορουν στην Ελλαδα ολοι οι ηπειρωτες οι θεσσαλοι ,ρουμελιωτες ,μωραιτες δυτικομακεδονεςΚΛΠ

  ορε παιδες να μας πειτε αφου ειναι αλβανικη η φουστανελλα γιατι την δεν την υοθετησαν και οι λοιποι αλβανοι [ του κοσσοβου του μαυροβουνιου και γενικοτερα ολοι οι βορειοι αλβανοι[γκεκηδες] που τοσα χρονια συγκατοικουν με τους »νοτιους» τοσκηδες ενω υποτιθεται τοσο ευκολα την υοθετησαμε εμεις που ειμαστε και αλλογλωσσοι και αλλοεθνεις των Τοσκηδων;;; ;;;; Και δεν μπορουν οι Γκεκηδες που ειναι και ομογλωσσοι και αρα ευκολα αλληλοεπηρεαζομενοι .αναμεταξυ τους …και να σκεφτουμε οτι δεν υπαρχει και καποιο αξιο λογου φυσικο εμποδιο [ καποιο τεραστιο βουνο για παραδειγμα η μεγαλο ενα ποταμι ..η και μια θαλλασσα] το οποιο να εμποδιζει τον πολιτιστικο επηρεασμο , αναμεσα στους δυο ομογλωσσους πλυθησμους [Γκεκηδων και Τοσκηδων]…………Γιατι να μην πουμε οτι ειναι μια ενδυμασια κοινη ολης της σημερινης νοτιας αλβανιας οπου τη φορουν οι αλβανοφωνοι κατοικοι μεν αλλα τη φορουν και στα βλαχοχωρια της βορειου Ηπειρου οπως και σε ολα τα ελληνικα χωρια της νοτιας Αλβανιας ενω βορεια των Τιρανων [ και εως ψηλα το κοσσοβο και λιγο μετα τα συνορα με το μαυροβουνιο που κατοικουν αποκλειστηκα Αλβανοι και καθολου αλλοεθνεις δεν φορουν τη φουστανελλα οι Αλβανοι ………Ελα ομως που φουστανελλα φορουν και οι Ρωμιοι της νοτιου Ηπειρου[ ελληνοφωνοι και βλαχοφωνοι] …… και οχι μονο αυτοι ……αλλα τη φοραγανε και στο μεγαλυτερο μερος ολης της υπολοιπης ηπειρωτικης Ελλαδας,,,,,,,,,,,Συνεπως γιατι ακομα ακομα , να μην υποθεσουμε ισως , οτι τελικα η φουστανελα διαδοθηκε απο τους ελληνοφωνους και βλαχοφωνους Ρωμιους της σημερινης Ηπειρου [νοτιου και βορειου] ΣΤΟΥΣ Τοσκηδες Αλβανους;;;; ………Των οποιων ελληνοφωνων και βλαχοφωνων ο πλυθησμος ηταν περισσοτερος και καμποσο ποιο εξαπλωμενος βορειοτερα τα παλαιοτερα χρονια [πχ Μοσχοπολης επι τουρκοκρατια και γενικοτερα βλαχοι της νοτιοανατολικης αλβανιας] και καμποσο ακομη μεγαλυτερος τα Βυζαντινα χρονια…ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

  μελετηστε το φαινομενο της φουστανελοφοριας και θα παρατηρησετε οτι ταυτιζεται σε μεγαλο βαθμο με τα ορια της ΑΡΧΑΙΑΣ Ηπειρου οπως την οριζαν οι Αρχαιοι συγγραφεις[εκτεινόταν από τη σημερινή Πρέβεζα νοτίως έως την Εγνατία ρωμαϊκή οδό, και τον ποταμο Γενουσο[Σκουμπι] στα βορεια, την οποια κατοικουσαν οι ελληνικες και βορειοτερα οι Ιλλυρικες φυλες [οι οποιες βεβαια εκτεινονταν και περα του Γενουσου μεχρι τη σημερινη Βοσνια ] Η περιοχη αυτη ταυτιζοται σε μεγαλο βαθμο με τη σημερινη νοτια ηπειρο ,τη βορεια ηπειρο και τη χωρα των Τοσκηδων που ολοι αυτοι φερουν τη φουστανελα και οχι βορεια των τιρανων, στη περιοχη των γκεκηδων που δεν τη φορουν[ η οποια ηταν η κυριως ειπειν Ιλλυρια στα αρχαια χρονια ] Ο Αρχαιος ελληνισμος της Ηπειρου »» ως συμπαγης ελληνισμος»» εκτεινοταν απο τη περιοχη της σημερινης Πρεβεζας εως γη του Ορικου στα δυτικα παραλια [σημερινο χωριο ορεικουμ λιγο νοτια της αυλωνας και λιγο βορεια της χιμαρας ενω στα ανατολικα στην ενδοχωρα ως τα περιχωρα των Πρεσπων ] …..»» ως αποικιακος ελληνισμος»» ειχε δημιουργησει αποικιες τοσο στα παραλια [Αυλωνας .Απολλωνια ] οσο και στην ενδοχωρα [Αντιπατρια . Αντιγονεια κλπ ] και περιβαλοταν απο ιλλυρικες φυλες βορεια του Αωου[Βογιουσα] ποταμου κυριως ….ενω ειχαμε και τη παρουσια του ελληνισμου ως εναπομειναντες ελληνοπελασγικοι πληθησμοι [Χαονες στα σημερινα μερη του αργυροκαστρου ,τεπελενιου Μοσχοπολης]….Ο Κλαυδιος Πτολεμαιος ανεφερε »ηπειρος εστι Ελλαδα η Αρχαια..και ο Αριστοτελης ανεφερε»αρχεγονος Ελλας Ηπειρος» γιατι απο ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟ κατεβηκαν τα ελληνικα φυλα υπο την πιεση των Ιλλυριων και παρ οτι το βορειο τμημα της τοτε καλουμενης Ηπειρου ειχε σε σημαντικο βαθμο γινει Ιλλυρικο[κατοικουνταν αποκλειστικα απο Ιλλυριους βορεια του Αψου[δεβολης] …οι ελληνες συνεχισαν να το αποκαλουνε Ηπειρο γιατι ενα αρκετα μεγαλο τμημα της παρεμενε αμιγως ελληνικο…σε αντιθεση με τις βορεια του Γενουσου περιοχες που τις αποκαλουσαν Ιλλυρια γιατι κατοικουνταν αποκλειστικα απο ιλλυριους…και που σημερα στα μερη εκεινα δεν φοριεται εκει η φουστανελα…ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ Η ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΝΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ

  Ιλλυρια[ που σε μεγαλο βαθμο ταυτιζεται με τη σημερινη ΓΚΕΚΑΡΙΑ- ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΚΕΚΗΔΩΝ που δεν φορουν φουστανελλα ]—[χωρα των Ιλλυριων και οχι των Ελληνων-Ηπειρωτων ]…..ονομαζοταν τα αρχαια χρονια η περιοχη που αρχιζε απο τον Γενουσο Ποταμο [στο σημερινο ελβασαν, κεντρικη αλβανια ] η κατα αλλους αρχαιους συγγραφεις αρχιζε απο την περιοχη του Αψου ποταμου [ νοτιοτερα δηλαδη του Γενουσου ] ,και καταληγε στα βορεια μεχρι τα σημερινα κροατικα παραλια και το σημερινο Κοσσοβο και μεγαλο μερος της σημερινης Βοσνιας…. …. ΟΣΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ[ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ] [Χωρα ΔΗΛΑΔΗ των Ελληνων Ηπειρωτων , ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ……βεβαια νοτιως αυτων των ποταμων υπηρχαν ιλλυρικα φυλα[Βιλλιονες , Παρθοι κλπ] λογω της σταδικης καθοδου αυτων[ που ωθουσαν και τους ελληνες προς τα νοτια[ βλεπε καθοδος ΔΩΡΙΕΩΝ]… .. [[ για παραδειγμα περιξ της αρχαιας ελληνικης πολης Αυλωνας [Βλορε στα Αλβανικα] αλλα και περιξ της αρχαιας πολεως Αντιπατρειας-[Σημερινο Μπερατι]] Υπηρχαν φυλες Ιλλυριων οπου ομως κατοικουσαν βορεια των ελληνοπελασγηκων πλυθησμων οπως οι Χαονες κλπ ] που συμφωνα με τον Σταραβωνα αρκετοι εξ αυτων των Ιλλυριων λογω της γειτονιας τους με τους Ελληνες ειχαν καταστει διγλωσσοι]….. ΤΙ ΠΟΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ[ …ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ-ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ-ΧΛΑΜΗΔΑ] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;;;…..αν σκεφτουμε κι ολας οτι οι μεγαλες πολεις της περιοχης εκεινης ησαν αποκλειστικα ελληνικες ενω στη ενδοχωρα υπηρξε »’συγκατοικιση»’ ελληνικων και ιλλυρικων φυλων [μιλαμε παντα για τα Νοτια του Γενουσου ποταμου

 2. ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ

  ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ ΥΔΡΑ , ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΚΛΠ ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ [ ΒΡAKA ] ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑΛΛΑΣΟΠΟΡΩΝ ΝΗΣΙΟΤΩΝ [ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ,ΨΑΡΩΝ , ,ΚΡΗΤΗΣ , ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΣΑΜΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ]…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ [ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ….ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΔΝΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΧΩΡΙΑ;;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1821 [ΑΡΑ 2 ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ …ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ [ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ] ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ [ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ]

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ΒΟΡΕΙΟΙ-ΓΚΕΚΗΔΕΣ] ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ [ΝΟΤΙΟΥΣ- ΤΟΣΚΗΔΕΣ] ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ »»’ΙΛΛΥΡΙΟΙ»»’ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ ΑΝΤΑΜΑ…..

 3. Καλημέρα σε όλους. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για όλα τα θέματα που αναφέρονται στα σχόλια. Μερικές παρατηρήσεις:
  Ο Ηλίας Πετρόπουλος, στη Φουστανέλλα, αναφέρεται αναλυτικά και με στοιχεία.
  https://www.scribd.com/doc/45611038/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%97-%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1
  Επίσης ο Φίνλευ, εθελοντής και αυτόπτης, στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, γράφει αρκετά και περιγράφει ακριβώς για ποιά ακριβώς φουστανέλλα μιλάμε – αυτή που καθιερώθηκε στους Ευζώνους είναι πολύ διαφορετική, και αναφέρει ρητά ότι φουστανέλλα φορούσαν οι Τόσκοι, και οι Τσάμηδες, ως παρακλάδι, και βεβαίως οι Αρβανίτες, οι Σουλιώτες και πολλοί ακόμα. Το ρούχο ήταν για ορεσίβιους, μάλλινος χιτώνας κλπ. . Ποιός φόρεσε πρώτος φουστανέλα, είναι αδύνατο να πούμε. Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, πάντως, ο φουστανελοφόρος θεωρούνταν, και ήταν, ένοπλος. Ο ίδιος λέει ότι υιοθετήθηκε κι από άλλους, επειδή «προείχε το κλέος των Σουλιωτών»
  Τα περί Γκέκηδων κλπ. χρειάζονται τεκμηρίωση, Τόσκης και Γκέκης δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, και τα περί προέλευσης είναι περίπλοκα.
  Περισσότερα εδώ, σε μετάφραση Παπαδιαμάντη (έχει σημασία κι αυτό): http://eranistis.net/wordpress/2014/04/11/%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%BB%CE%B5%CF%8A-2/
  Είναι προφανές, νομίζω, ότι οι πληθυσμοί της Ηπείρου είναι ανακατεμένοι, απ’ τα αρχαία χρόνια ακόμα. Οι Χριστιανοί, ειδικά, παντρεύονταν σχεδόν ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης.

 4. Αγαπητέ Μίνωα και Μινόταυρε, θεωρώ ότι στο ζήτημα της εθνικής φορεσιάς μας μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Πλήθος περιηγητών που ταξίδεψαν σε όλη την Ήπείρο, κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα δίνουν ακριβώς τις ίδιες περιγραφές για την ενδυμασία των Αλβανών. Ο Ντ. Έρκαρτ επί παραδείγματι, Σκωτσέζος περιηγητής στα 1830 στην Ήπειρο και στην Αλβανία συναντάει παντού «φουστανελοφόρους σκιπετάρηδες». Κατά πάσα πιθανότητα οι Τόσκηδες πρέπει να ήταν αυτοί που διέδωσαν την φουστανέλα νοτιότερα. Η ορθόδοξη πίστη τους ήταν αυτή που τους επέτρεψε να συγχρωτιστούν και να ενσωματωθούν με τους ντόπιους. Θα σταθώ λίγο σε αυτό καθώς ο Μίνωας αναφέρει πως «οι λιγότεροι επηρεάζονται από τους περισσότερους», αναφέροντας, σωστά, το παράδειγμα των αρβανιτοφώνων των νησιών του Σαρωνικού. Πλήθος πηγών, από τη ρωμαική παρίοδο, αναφέρουν πως μετά το 176π.Χ. το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού από την Μολλοσίδα (Ιωάννινα) και την Κασωπία (Άρτα) ως την Θεσπρωτία εξοντώθηκε ως αντίποινα για την φιλομακεδονική του στάση (Ι.Ε.Ε., τομ. Στ, σελ.184). Στην βυζαντνή δε περίοδο η ολιγανθρωπία που μαστίζει αυτές τις περιοχές οδηγεί πολλούς αυτοκράτορες στη λύση της μεταφοράς πληθυσμών από άλλα μέρη της αυτοκρατορίας. Μάλιστα κατά τον 6ο και 7ο αιώνα κάνουν την εμφάνιση τους και πολυάριθμοι Σλάβοι. Ακόμη και 12.000 Λιβανέζοι Μαρδαίτες μεταφέρθηκαν στη Νικόπολη για να τονωθεί ο πληθυσμός της πόλης το 690μ.Χ. από τον Ιουστινιανό. Πάντως τα λογής φράγγικα και βυζαντινά δεσποτάτα που ξεπροβάλλουν στην Ήπειρο από τον 13ο μ.Χ. και μετά όλα στηρίζουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στους Αλβανούς μισθοφόρους stradioti. Την περίοδο δε της Τουρκοκρατίας ο πληθυσμός της Ηπείρου αποτελούνταν από τρεις μεγάλες εθνολογικές ομάδες τους Αλβανούς, τους Έλληνες και τους Βλάχους. Τον 19ο τέλος αιώνα σημαντικές πληροφορίες αντλούμε από τον εθνολογικό χάρτη του Γ. Σωτηριάδη, ντοκουμέντο του 1918 που χρησιμοποίησε και ο Βενιζέλος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του. Στον χάρτη του ο κεντρικός τομέας της Ηπείρου ήταν καθαρά αλβανικός με τους Έλληνες να υπερτερούν από την Άρτα και κάτω. Άρα πουθενά δεν φαίνεται ότι στην Ήπειρο, μέχρι και το 1923, οι Έλληνες είναι πλειοψηφία. Όσο για την θεωρία του Μινόταυρου ότι οι αρχαίοι ελληνικοί πληθυσμοί επηρέασαν τους Ιλλυριούς, ισχύει όσο υπήρχαν ισχυρά ελληνικά κράτη που επέβαλαν θεσμούς, νόμους και παραδόσεις στους υποτελείς πληθυσμούς. Μετά το 176π.Χ. χάνεται σταδιακά η δυναμική επίδραση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στα δύσβατα αυτά μέρη. Και κάτι τελευταίο. Η ενδυμασία σχετίζεται και με τον τρόπο ζωής ενός λαού. Οι Έλληνες των νήσων που η ζωή τους ήταν ναυτική δεν φορούσαν ποτέ φουστανέλα αφού η βράκα, λέξη ιταλική προέλευσης και αυτή όπως και η φουστανέλα από το ιταλικό φουστάνι, ήταν πρακτικότερη στη ναυτική καθημερινότητα. Η υιοθέτηση δε της φουστανέλας σχετίζεται και με τη στρατιωτική δράση σε μέρη δύσβατα, όπου η ευκινησία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιβίωσης (δείτε και το αντίστοιχο «κιλτ» των Σκοτσέζων). Άλλωστε η ενδυμασία δήλωνε, και συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στις μέρες μας, για τον φέροντα ένα πλήθος στοιχείων. Για παράδειγμα οι βόρειοι Γκέκηδες ως καθολικοί στο θρήσκευμα διαφοροποιούνταν και ενδυματολογικά από τους νότιους χριστιανούς Τόσκηδες που ήδη από τον 13ο αιώνα είχαν μπεί στη διαδικασία του σταδιακού εκχριστιανισμού- εξελληνισμού.

 5. ακριβως επειδή το ποιος πρωτοφορεσε τη φουστανελα είναι αγνωστο όπως λετε και εσεις αρα είναι κριμα και αδικο να τη χαρακτηρίζουμε αλβανικη…και αυτό γιατι στη γειτονα χωρα ο ακραιος εθνικισμος -μεγαλοαλβανισμος επισημά και ανεπίσημα τοσο στο λαο οσο και στις κυβερνησεις είναι συνεχως αυξανόμενος…αρα ειναι κριμα να κανουμε τη χαρη στους εθνικιστες αλβανους…… δευτερον και εξισου σημαντικο…ουτε ολοι οι τοσκηδες την φορουν … για παράδειγμα στην ανατολικη και βορεια λαμπερια [περιοχη της νοτιας τοσκεριας οπως και στη πεδιαδα της μουζακιας οι περισσοτεροι αλβανοι δεν φορουν τη φουστανελα παροτι τοσκηδες….και κατι εξισου σημαντικο οι γκεκηδες αλβανοι [ειτε της αλβανιας ειτε των σκοπιων ειτε του κοσσοβου και της μειονοτητας στο μαυροβουνιο ]είναι αριθμητικα αρκετα περισσοτεροι απο τους τοσκηδες αλβανους …και αυτοι ως γνωστον δεν φορουν τη φουστανελα….συνεπως τη φουστανελα την φοραει μια μειοψηφια [όχι βεβαια μικρη αλλα ουτε και μεγαλη ]των αλβανων…όμως μειοψηφια….και αυτό σημαινει ότι είναι λανθασμένος ο ορο »ἀλβανικη φουστανελα»..και όταν μαλιστα αυτή η μειοψηφια συνορευει αμεσα [η και εμεσα ]με τις ελληνικες περιοχες από τα αρχαια χρονια ως σημερα στις οποιες φοριετε η φουστανελα [αλλα και ως τη νοτια ελλαδα αντίθετα για καποιο περιεργο λογω ενώ διαδοθηκε ως τη νοτια Ελλαδα δεν διαδοθηκε βορειως των Τιρανων και ως βορεια στο κοσσοβο και το τετοβο ]..το ότι ο φινλευ λεει αυτά που λεει δεν είναι παλι και πανακεια…για παράδειγμα ο φινλευ [που αναφερει τους αρβανιτες ως αλβανους]λεει »’κατεχουσι ολη την αργολιδοκορινθια»» [πραγμα ψευδες για οποιον γνωριζει την περιοχη]τη βορεια αρκαδια [επισης ψευδες αφου δυο χωρια ηταν αρβανιτοφωνα στη βορεια αρκαδια] ενώ αναφερει »αλβανους» στον ταυγετο και τον ευρωτα [οπου μετεπαναστατικα δεν υπηρχαν καν] γυρω απο τη μονεβασια [ενω κατοικουσαν βορειως της Μονεμβασιας ] αλλα και στην ολυμπια [ουτε εκει υπηρχαν εκτος και αν μπερδευει την ολυμπια με την ορεινη Φολοη] όπως και στη Μαντινεια [επισης αναληθή πληροφορια…..θελω να πω ότι καποιοι ανθρωποι κανανε μια προσπαθια [συνειδητη η ασυνειδητη] υποτιμησεως των ελληνων λεγοντας ψευδη η και παραποιημένες αληθειες]-ῡπερβολες όπως οι παραπανω….ας μην τους παιρνουμε και κατά γραμμα τα οσα λενε….]ποσο μαλλον στα περι φουστανελας…..επιχειρηματα για κατι τετοιες αποψεις αποτελουν κατι περιηγητες της εποχης….πχ ο leake ο οποιος λεει ότι ότι η φουστανελα διαδοθηκε στηη νοτια ελλαδα από τους αρβανιτες της υδρα λογω της ευμεριας τους ….μα ουτε φουστανελα φορούσανε οι αρβανιτες της υδρας ουτε θα μπορούσανε να τη διεδιδαν στα ορεινα αγραφα και την ορεινη φωκιδα η την ορεινη αρκαδια….είναι δυνατον;;´…μια εικασια εκανε ο ανθρωπος….δεν την ειδε αυτή τη διαδοση ουτε του τη μεταφερε κανενας παλιος…μια εικασια η οποια είναι και ανακριβης σε ολο της το συλλογιστικο….
  αυτό τα περι μεχρι το 1923 οι ελληνες δεν ηταν πλειοψηφια συγνωμη αλλα είναι παραμυθια…..αυτό δεν αποδυκνυετε από πουθενα….και εχεις δικιο .. ο κεντρικος τομεας της ηπειρου ηταν καθαρα αλβανικος…αλλα νοειτε ως ηπειρος η ελληνικη ηπειρος και η αλβανικη [νοτιως του γενουσου ποταμου] ηπειρος όπως τα μεσαιωνικα χρονια που ειχε αυτή ακριβως την εννοια …τοτε εχεις δικιο αφου η κεντρικη ηπειρος του μεσαιωνα περίχωρα των πολεων [Μπερατι Αυλωνα Τεπελενι Πογραδετς]ηταν και είναι καθαρα αλβανικες..κανεις δε διαφωνει …αυτα για »ἀυτη» την ηπειρο [ουσιαστικα την τοσκερια]και οχι βεβαια για την νοτιως του Αργυροκαστρου ηπειρο….εκτος και αν ο βενιζελος πηγαινε στη ευρωπη να διεκδηκησει τη βορειο ηπειρο με ένα χαρτη που εδειχνε ότι οι ελληνες δεν κατοικουν ουτε καν πανω από την Αρτα δηλαδή που ουτε στη νοτια ηπειρο…μην τρελαθούμε τελειως…..το »’φουστανελοφόροι σκιπεταροι» στην ελληνικη ηπειρο είναι σωστο…..αφου ολη η οθωμανικη εξουσια της περιοχης δεν ηταν οθωμανοι τουρκοι αλλα οθωμανοι αλβανοι..ολοι οι μπεηδες και αγαδες όπως και ο πασας των ιωαννινων αλβανοι ηταν ….αλλα τα χωρια ηταν ρωμεικα-ελληνικα [σε αρτα πρεβεζα γιαννενα και βορειοτερα. αλβανικα-σκιπεταρικα χωρια ηταν μονο τα χωρια της σημερινης Θεσπρωτιας-[Τσαμουρια τα χρονια εκεινα…μετα λες ότι τα δεσποτα της ηπειρου στηριζονταν στους αλβανους σαν να μην υπηρχαν αλλοι πλυθησμοι…αποδειξετο αυτό…όχι εικασιες…
  και δεν είναι θεωρια ότι οι αρχαιοι ελληνες επηρεασαν τους ιλλυριους αλλα αληθεια…τοσους λαους επηρεασαν και δεν θα επηρεαζαν τους ιλλυριους…και μαλιστα όχι μονο οσο υπηρχαν »ἐλληνικα κρατη και θεσμοι»’αφου και μετα τη ρωμαιοκτατια που δεν υππηρχε ελληνικο κρατος ως τη μεση ανατολη [στα μεγαλα κεντα της αντιοχεια αλεξανδρεια κλπ] αντι να εκρωμαιστουν , οι ελληνες και οι γηγενείς των περιοχων εκεινων εξελληνιζονταν [αν όχι γλωσσικα σιγουτρα πολιτιστικα]αρα μη σου φαινεται παραξενο το ότι συνεβη αυτό και στην ιλλυρια [τη νοτια Ιλλυρια …..και αυτό φαινεται και από τη διαιρεση που κανανε οι ιδιοι οι κατακτητες Ρωμαιοι στα δυτικα Βαλκανια…και από αυτό φαινεται και η εθνολογικη συνθεση της περιοχης τα χρονια εκεινα
  ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΑ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΟΡΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΩΣ»»ΠΑΛΑΙA ΗΠΕΙΡΟΣ»’ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΙΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ…….
  ΒΟΡΕΙΩΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΡΗΤΣΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΟΥΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ »»ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ»’…ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΔΥΟ ΦΥΛΕΣ ….. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΑ ΙΛΥΡΙΚΑ ΦΥΛΑ [ΤΑΥΛΑΝΤΙΟΙ ΠΑΡΘΙΝΟΙ ΕΓΧΕΛΕΙΣ ΚΛΠ ] ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ [ΑΥΛΩΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΠΙΔΑΜΝΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΤΡΕΙΑ ΚΛΠ ]ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΑ [ ΠΑΡΑΥΟΙ ,ΑΝΤΙΤΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΠΟΛΗΣ]……..ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΡΑΧΙΟΥ ΕΙΧΑ ΝΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »’ΙΛΛΥΡΙΚΟ»’ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΜΙΓΩΣ ΙΛΛΥΡΙΟΙ [ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ]ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…….ΝΑ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ…….αρα βλέπουμε ποια ηταν πραγματικα η αρχαια Ηπειρος [Παλαια Ηπειρος]
  επισης λες ότι από τον 13ο αιωνα ειχανε μπει σε διαδικασια εξελληνσισμου οι τοσκηδες…αυτό δεν νομιζω ότι ισχυει … αφου όπως είναι γνωστο οι νοτιοι τοσκηδες , τσαμηδες , Λιαπηδες και τοσκηδες της περιοχης πρεμετης ηταν μεχρι τις αρχες του δεκατου ογδου αιωνα χριστιανοι….όμως δεν εξελληνιστηκανε ολους αυτους τους αιωνες…αρα ο εκχριστιανισμος δεν συνεπαγότανε και εξελληνισμο απαραίτητα….και επισης το μεγαλυτερο μερος του πλυθησμου της αρχαιας Ηπειρου δεν εξοντωθηκε αλλα πουληθηκε ως σκλαβοι σε Ρωμαιους….
  επισης μου λες για έναν που συναντησε σε ηπειρο και αλβανια »’φουστανελοφόρους σκιπεταρους»’ ε αν πηγε στην νοτια αλβανια και μαλιστα κεντρικη δυτικη και νοτια τοσκερια και αν αντικτυσε τους αλβανους λιαπηδες που ελέγχανε το πασαλικι των ιωαννινων λογικο είναι .. αυτό όμως δεν κανει τη φουστανελα αλβανικη…..

 6. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ΑΜΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ…ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ….ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…….ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ] ΑΛΒΑΝΩΝ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΡΑ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΝΟΡΑ…ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ… ΟΣΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ] ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ….ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ… ΤΟ 70 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣΕ…ΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ….ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ [ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΞΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ …ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΕΤΑ ΣΚΕΤΑ …. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ ΔΕ ΣΤΕΚΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ….ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΙΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΑΝΕ ΑΠΛΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ »’Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ»»ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ……ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΤΕ ΩΣ ΠΗΓΗ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ….ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΠΗΓΗ…ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟ »’ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» ΕΚΑΝΕ….ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ [ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΙΣΩΣ] ΗΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ »ΜΑΛΛΟΝ»’ ΜΙΛΟΥΣΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ…ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΗΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ,ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ[ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ]…..

 7. Έλλην, θα μείνω μόνο στο σχόλιο για τον Φίνλεϊ, επειδή τυχαίνει να τον έχω διαβάσει. Ο άνθρωπος είναι ιστορικός και πολύ προσεχτικός στις αναφορές και τις μεθόδους του. Η Ιστορία του μεταφράστηκε από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος κάνει και λίγες παρατηρήσεις σχετικά με την ακρίβεια όσων μεταφράζει (όχι όμως για τη φουστανέλα). Ασφαλώς και πρέπει να κρίνουμε τις πηγές, όπως λέτε. Η αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, αν θυμάμαι καλά, είναι παράθεση γνώμης άλλων ιστορικών. Θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε συγκεκριμένα και με στοιχεία μία, έστω, ιστορική ανακρίβεια του Φίνλει. Ούτε τα περί εμπάθειας συμμερίζομαι: νομίζω γενικά τεκμηριώνει αυτά που γράφει, απλώς είναι αυστηρός και νομίζω καλά κάνει.

 8. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ακου να δεις τι πιστευω…σε οτι αφορα την παραθεση γνωμης αλλων ιστορικων.. και αυτο ακομα ανακριβεια ειναι και μαλιστα αρκετα σοβαρη …. καθοτι οταν κανει καποιος ιστορικη αναλυση δεν πρεπει να παραθετει αποψεις [οι οποιες μαλιστα ειναι και απιθανες-ειναι απλες υποθεσεις χωρις ουτε καν μια ενδειξη περι αλβανοφωνιας απο οποιονδηποτε αρχαιο ] και αρα απαιτουν ιστορικα αλματα και αλματα στη λογικη , χωρις να γραψεις τον οποιονδηποτε ενδοιαμσο σου συγχρονως…γιατι ετσι αφηνεις να εννοηθει οτι αυτο που εγραψες ειναι κατι πολυ πιθανο για αυτο και το παραθετεις χωρις οχι απλα να το διασταυρωσεις αλλα ουτε να εχεις μια κριτικη ματια απεναντι σε αυτο το πολυ απιθανο [ αδυνατο μαλιστα] σεναριο….δεν μπορει ο μεγας αλεξανδρος να μιλουσε αλβανικα [ μια μερικως εκλατινισμενη γλωσσα] αφου εζησε 1 και 2 αιωνες πριν αρχισει η εκλατινηση οποιονδηποτε βαλκανικων πλυθησμων [ιλλυρικων η μη ] ….αν ελεγε οτι »μαλλον μιλουσε ιλλυρικα , αν και δεν υπαρχει μαρτυρια για αυτο αλλα ειναι μια υποθεση καποιων συγχρονων ιστορικων» μια αποψη που ειναι εξισου απιθανη θα ηταν ισως πιο κοντα στη πραγματικοτητα χρονικα τουλαχιστον και αρκετα πιο πιστευτος…..επισης να μια ακομα ανακριβεια…..παραδειγμα βγαζει αρβανιτη τον γκουρα[ ενω δεν ηταν ουτε ο πατερας ουτε η μανα του ουτε το χωριο του ηταν αρβανιτοχωρι] …..επισης γραφει οτι η ολυμπια κατοικειται νυν υπο αρανιτων[και αυτο δεν ισχυει καθως αρβανιτοφωνια στην ολυμπια δεν υπηρξε…μονο στην ορεινη φολοη]…επισης οτι κατοικουν σε ολη [προσεξτε τη λεξη] την αργολιδα και την κορινθια…..πραγμα που οποις ξερει δεν ειναι σωστο…αλλο κατα το ημιση και αλλλο σε »’ολη»»….η υδρα λεει απο 20000»’καθαρους»’ αλβανους ..πρωτον ηταν αρβανιτες και δευτερον στην υδρα κατοικουσανε και αρβανιτες και μη αρβανιτες [ λιγοτεροι απο τους αρβανιτες βεβαια ] …αρα η λεξη »’καθαρως» ειναι λιγο περιεργη ειδικα στην περιπτωση της υδρας … συνεπως εδινε μια στρεβλη εικονα του ελλαδικου κρατιδιου [ εστω αθελα του]………αναφερει επισης οτι ο ανδρουτσος επεδιωκε παντα [ προσεξε τη λεξη παντα ] το προσωπικο οφελος….δεν μας ειπε στη γραβια ποιο ακριβως οφελος ειχε που εκατσε με 117 ατομα εναντιων πενταπλασιων και βαλε των τουρκων ……τι ακριβως ειχε σκοπο να κερδισει απο αυτη του τη σταση [που λογω τυχης και γεναιοτητας δεν του στοιχισε τη ζωη]….επισης αναφερει – υπαινισεται περι γυφτικης καταγωγης του καραισκακη … η μονη »πηγη» για κατι τετοι ειναι επειδη καποιοι το αποκαλεσανε γυφτο….ενα παρατσουκλι που υπηρχε εκεινα τα χρονια για τους μαυριδερους….αλλα αλλο παρατσουκλι αλλα ο η καταγωγη [η μανα και οι πιθανοι πατεραδες ηταν ολοι ρουμελιωτες γραικοφωνοιι και ισως βλαχοφωνοι ] …επισης αποκαλει την ηπειρο ως νοτια αλβανια [ αυτο δε θελει συσυασεις] ….και μαλιστα οταν αναυλει την ΑΛΒΑΝΙΑ αρχιζει απο τον αμβρακικο κολπο…..και αφηνει να εννοηθει οτι οι αρχαιοι [ αρα και οι νεοι ] ηπειρωτες ειναι απογονοι ελληνων αποικων[για να δικαιολογησει τον μεγαλο αριθμοτους ως το τεπελενι και την πρεμετη] …και φερνει ως παραδειγμα τον θουκιδιδη που λεει οτι αποκαλει βαρβαρους τους κατοικους της περιοχης εκεινης [ και αρα οι κατοικοι πριν πανε οι ελληνικες εποικιες ηταν μη ελληνες-προγονοι σημερινων αυτοχθονων αλβανων] δεν μας λεει ομως ολο το αποσπασμα του θουκυδιδη … ο οποιος ουσιαστικα αναφερει οτι στον ορο βαρβaρος δινει καθαρα πολιτιστικη χρεια και αναφερεται στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ φυλες της ενδοχωρας [ ηπειρωτες μακεδονες] που ζουνε οπως ζουσανε οι ελληνες τα ομκηρικα χρονια…..ο ιδιος το αναλυει με ακριβως αυτον τον τροπο….δεν μιλαει και γιατους παιονες η του ιλλυριους που ζαουσανε παρομοι τροπο ζωης…γιατι μιλαει αποκλειστικα για τους ελληνες που ζανε ακομα με αυτον τον τροπο [ ξηπειρωτεσ μακεδονες οπως λεει ο ιδιος]….με λιγα λογια…..Ας δούμε τι γράφει ο μεγάλος ιστορικός και για την αντίθεση. Οι παλαιότεροι Έλληνες, μας πληροφορεί, δεν ήταν διαφορετικοί από τους σημερινούς βαρβάρους και αυτό φαίνεται από τα πιο καθυστερημένα φύλα της ενδοχώρας («ἠπειρώται») που διατηρούν ακόμη βάρβαρες συνήθειες όπως η έλλειψη περιτειχισμένων οικισμών, η ληστρική συμπεριφορά και η σιδηροφορία (οπλοφορία) μέσα στην πόλη. Ο αθηναίος ιστορικός ήταν υπερήφανος που ο λαός του, ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τη «βάρβαρη» σιδηροφορία και υιοθέτησε «τρυφερώτερα» ήθη…..αρα πεντακαθαρα φαινεται οτι οι αρχαιοι ηπειρωτες ηταν ελληνες …..μελιγα λογια καποιες φορες εκανε υποθεσεις ατεκμηριωτες οι οποιες σχεδον ολες τις φορες ηταν λιγακι απεναντι στον ελληνισμο….

 9. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ισως στο πρωτο σχολιο να ημουνα λιγο υπερβολικος … παντως ειναι αληθεια οτι οι ανακριβεις δεν ειναι »’απειροελαχιστες» στο εργο του…..ειναι ομως αρκετες

 10. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  οσο για την αυστηροτητα….σιγουρα καλα κανει…αλλα απο την αυστηροτητα δεν ειναι καιι πολυ δυσκολο να περασει καποιος στην εμπαθεια….ειναι λεπτες οι ισοροπιες

 11. Έλλην,
  προφανώς είναι πρακτικώς αδύνατο να συζητήσουμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που θίγετε (κρίμα που δεν μπήκατε στον κόπο να γράψετε σε word, ώστε ν΄αποφύγετε κάποια λάθη που νομίζω αδικούν τις απόψεις σας). Για τον Φίνλεϊ και τα υπόλοιπα, όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει το βιβλίο, στη σελίδα 79, του πρώτου τόμου, όπως είδα (σχετική βιβλιογραφία υπάρχει κι εδώ:http://eranistis.net/wordpress/2014/03/24/vivlia/ )

  Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, νομίζω και ο Παπαρρηγόπουλος και άλλοι αναφέρουν τον Γκούρα ως Αρβανίτη. Η περίπτωση του Ανδρούτσου χρειάζεται ίσως ειδικό άρθρο. Γενικά, οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ο Φίνλεϊ, εκτός από την «ιδιοτέλεια» αναγνωρίζει ότι ο Ανδρούτσος ήταν γενναίος και ικανός στρατιώτης που πρόσφερε πολλά στον αγώνα των Ελλήνων. Πιο σημαντικές νομίζω είναι οι παρατηρήσεις του για τη έλλειψη ικανής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία θα χρησιμοποιούσε άνδρες όπως ο Ανδρούτσος, ο Βαρνακιώτης ή ο Μπακόλας, ο μέγας Καραϊσκάκης και άλλοι οι οποίοι είτε χάθηκαν για την Επανάσταση, είτε δεν πρόσφεραν όσα μπορούσαν. Είναι πράγματι λεπτές οι ισορροπίες, ειδικά για όποιον θέλει να ερμηνεύσει τα γεγονότα.

  καλό βράδυ

 12. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ….»»»Τον 19ο τέλος αιώνα σημαντικές πληροφορίες αντλούμε από τον εθνολογικό χάρτη του Γ. Σωτηριάδη, ντοκουμέντο του 1918 που χρησιμοποίησε και ο Βενιζέλος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του. Στον χάρτη του ο κεντρικός τομέας της Ηπείρου ήταν καθαρά αλβανικός με τους Έλληνες να υπερτερούν από την Άρτα και κάτω.
  ΦΙΛΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ….ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΩΣΟΠΕΙΑ ΝΑ ΕΒΓΑΛΕ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ,,,,,ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΓΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ [ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΛΠ] ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ….»»ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ»»;;..
  .ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ…Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΑΝΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ….ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΒΓΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ »’ΑΛΥΤΡΩΤΟΥΣ» ΑΔΕΛΦΟΥΣ»’….O ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ Ο Source
  Ethnographie de la Turquie d’Europe
  Date
  1861
  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ [ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ME TΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΥΣΤΩΣΕΙΣ]..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ…. …ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΩ GOOGLE…..ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΙΧΝΟΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ [ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ]…….ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟ [ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ] …ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ [ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΧΕΔΟΝ ] ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΑΡΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑ [ 3 ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ] …..ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΩΝΝΙΝΩΝ [ ΠΟΛΕΩΝ] ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ] …ΠΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΑ….. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ
  ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ [νοτια αυτου] , ΧΕΙΜΑΡΑ , ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΠΩΓΩΝΙ [ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ , ΠΛΗΝ ΧΕΙΜΑΡΑΣ , ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΩΣ »’ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ»’] …ΕΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ [ΤΟΤΕ] ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΟΥΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΤΣΑΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ…….
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ,ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑΧΡΗΣΙΜΟΣ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ Ο ΧΑΡΤΗΣ …..ΣΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ -ΕΙΧΑΝΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ….ΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ …ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΩΣ »ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ [ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1914 ] ΩΣ »’ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»’ …ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ …… Η ΟΠΟΙΑ »’ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ »’ ΩΣ ΗΜΙΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ [ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ] ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ , Η ΑΚΟΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑ ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ [ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΧΩΡΙΑ ] ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ , Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΣΕΚΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ]…..
  ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ= …..ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΑΡΟΤΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ] ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΡΩΤΩΝ ΤΟ 1914 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ »’ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»’ ΤΟ 1914….ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟΣ [ΑΡΚΕΤΑ ΣΩΣΤΟΣ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ] ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ …ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ»’ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ ΤΟ 1913 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ,ΤΟ 1914 , ΤΑ »ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ»’ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ»’ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»’ …..ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΧΟΝΤΑΣ »’ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ» ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ

 13. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  αξια προσοχης ειναι η περιοχη της Μοσχοπολης-βοσκοπολης [ voskopojie στα αλβανικα] ελληνοβλαχοι οι κατοικοι του [ ως σημερα μελληνικη εθνικη συνειδηση ως σημερα]…..μια περιοχη με κατοικους αλβανους τοσκηδες και βλαχους ολοι ορθοδοξοι μεχρι την αφιξη των τουρκων ….που εγινε κατα τον 17 αιωνα μια περιοχη αλβανικη μουσουλμανικη με αρκετα βλαχικα ορθοδοξα χωρια….τα οποια βλαχοχωρια μετα τον εξισλαμισμο των αλβανων [ και το ελευθερο απο την τουρκικη διοικηση πλεον για πλιατσικο εναντια των ρουμ συντοπιτων τους] μαζευτηκανε στην περιοχη εκεινη και χτισαν την βοσκοπολη η οποια με την παροδο των ετων εφτασε να αριθμει 40000 κατοικους και αλλαξε το ονομα της σε μοσχοπολη …εκει εξεδωθει το πρωτο λεξικο ελληνικης αλβανικης βλαχικης βουλγαρικης [ αν προσεξουμε η περιοχη βρισκετε ουσιαστικα στο σταυροδρομι των τεσσαρων αυτων γλωσσων]….καταστραφηκε κατα το ορλωφικα απο τους μουσουλμανους αλβανους [ οι ιδιοι που μαζι με τους τσαμηδες της θεσπρωτιας κατεβηκαν και νοτιοτερα ως την πελοπονησσο και μεινανε εκει 9 χρονια λεηλατωντας την περιοχη]….οπως ειχε καταληφθει απο τους τουρκοτσαμηδες του σουλειμαν τσαπαρη την ιδια περιοδο για τους ιδιους λογους το σουλι που μαζι με τη χειμαρα ηταν οι δυο εστιες της Ηπειορυ που υψωσανε »μπαιρακι» κατα τα των οθωμανων το 1770 …και επειδη δεν τα καταφερανε , το επομενο ετος επιτεθηκε ο Κοκκα πασας του Δελβινου κλπ κλπ…..[βεβαια την πληρωσε και η Μοσχοπολη βορειου Ηπειρου οπως και το μεσσολογγι ,λειβαδεια , θηβα, ναουσα,τρικαλα, κλπκλπ και αλλες πολεις που δεν μπορεσανε να ξεσηκωθουν, δεν δωσανε δικαιωματα αλλα την πληρωσανε]…τες πα οι περισσοτεροι μοσχοπολιτες πηγανε στη Κορυτσα …απο κει προερχονταν οι περισσοτεροι βλαχοι της κορυτσας …..
  Χαρακτηριστικές είναι οι επιστολές που ανταλλάσσονται ανάμεσα στον Σαλή Μπούτκα και τους Μοσχοπολίτες προκρίτους.
  Λιάβδαρι 15 Οκτωβρίου 1916
  Προς τους Αζάδες χωρίου Μοσχοπόλεως
  Sali Butka
  …Σας πληροφορώ ότι αύριο έρχομαι στη Μοσχόπολι. Ειδοποιήστε το λαό της ότι δεν έρχομαι για καταστροφή ούτε για λεηλασία αλλά έρχομαι να καταλάβω αυτήν και να υψώσω την Αλβανική σημαία εν ονόματι της Αλβανίας. Μάθετε καλώς ότι τα μέρη τυγχάνουν αλβανικά και όχι όπως φαντάζεσθε εσείς. Απόδειξη ότι η Ελλάς δύο φορές τα κατέλαβε τα μέρη αυτά και δύο φορές τα εγκατέλειψε. Μη γελασθεί κανείς από σας να ρίξει καμιά τουφεκιά εναντίον μας, διότι θα γίνει αίτιος να καεί το χωριό σας…
  Σαλή Μπούτκα.
  Στην Μοσχόπολη ήδη υπάρχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού Βενιζέλου. Συντετριμμένοι οι Μοσχοπολίτες πρόκριτοι συνυπογράφουν την απάντηση:
  Αξιότιμε Σαλή Μπέη
  Σας ειδοποιούμε ότι η επιστολή σας ελήφθη. Μάθετε ότι η Μοσχόπολις κατελήφθει επ ονόματι της Εθνικής Αμύνης και αν επιχειρήσεις να καταλάβει αυτήν θα αντισταθούμε. Διότι γνωρίζουν ότι η μοίρα της πόλης τους με αυτήν της Κορυτσάς, είχε χαραχθεί αλλού.
  ας παμε παλι στα χρονια πριν τα ορλωφικα ….κατι αξιοσημειωτο….ο Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, επισκεπτόμενος την πόλη στη μεγάλη δόξα της το 1760 προφήτευσε «… ελεύσεται ημέρα και η πόλις λεηλατηθήσεται και άχρι θεμελίων αυτής καταστραφήσεται»[πραγμα που συνεβη κατα τα ορλωφικα οπως αναφεραμε ]…..να η μοιρα της μοσχοπολεως μετα τα ορλωφικα……
  Ήταν 7 το πρωί 11 Σεπτεμβρίου 1796 όταν ξεκίνησα από την Κορυτσά για το Βεράτι… Έφθασα στις 8:45 στη Μοσχόπολη το όνομα της οποίας δίδεται σήμερα σε δύο μικρά ταλαίπωρα χωριουδάκια που χωρίζονται μεταξύ τους από ένα ρυάκι και κείμενα στις πλαγιές του Τομάρου… Είναι τα θλιβερά απομεινάρια, λείψανα μιας παλιάς και ωραίας άλλοτε εδώ βλαχόφωνης πολιτείας η οποία από αιώνες, όπως φαίνεται, ευδαιμονούσα κατείχε, πριν ακόμη την τουρκική κατάκτηση, την περικείμενη περιοχή… . Αναμφισβήτητα, κατοικήθηκε αιώνες πριν, από Βλαχόφωνους, όπως δείχνει και η τοποθεσία, δενδρώδης, προσήλια, υδατόρρυτη, ιδανικό περιβάλλον για κατασκήνωση νομαδικών ποιμνιοστασίων… Έξωθεν όμως παρεμβάσεις, και εκβιασμοί των πέριξ αλαξοπιστούντων οδήγησαν τους τέως εκεί ευδαίμονες να πράξουν ότι και στα άλλα χωριά. Εγκατέλειψαν τα πάντα και αλλόφρονες διευθυνόμενοι προς το άγνωστο, μετακινήθηκαν εκεί όπου δεν υπήρχε επέμβασις και εκβιασμός προς αλλαξοπιστίαν…» (W. Leake,…βλεπουμε τι συνεχη απο τοτε μειωση του ελληνισμου της περιοχης με τη φυγη ρωμιων συνεχως προς τα νοτια [σε μερη ομοπιστων] …… με αυτο θελω να δειξω οτι οπως εχει γραψει αλλος σχολιαστης παραπανω ο ελληνισμος [ειτε αμιγως ελληνοφωνος ειτε διγλωσσος βλαχοφωνος] ηταν πολυ περισσοτερος [ και ως αριθμος προφανως και ως γεωγραφικη εξεπλωση] στη σημερινη τοσκερια οπως αποδυκνυει η ιστορια της περιοχης ….αρα καθολου απιθανο η φουστανελα να διαδοθηκε απο τον ηπειρωτικο ελληνισμο στους τοσκηδες αλβανους….καθολου απιθανο και πολυ πιο λογικο…για ολους δηλαδη του παραπανω λογους αλλα και για αυτον ακομα….

 14. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ …..
  ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ , ΚΟΡΥΤΣΑΣ ,ΠΡΕΜΕΤΗΣ , ΒΛΟΡΑΣ ΒΟΣΚΟΠΟΓΙΕ ΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ , ΜΠΕΡΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΜΑΛΑΚΑΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΚΙΑΣ …ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΕΙΝΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ….ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ [ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΛΟΡΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ ΚΛΠ] ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΡΙΝΑ -ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ…..ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ [ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΚΟΥΜΠΗΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ 2/3 ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΩΣ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ-ΤΕΤΟΒΟ -ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΛΠ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ , Η ΜΟΥΣΙΚΗ , ΟΙ ΧΟΡΟΙ ,ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Η ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ…….
  ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΜΑΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ….ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ……ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ….ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ…..ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ] ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙA »»NEA HΠΕΙΡΟΣ»’…..ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΟΤΙ…..
  ΑΡΧΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΙΛΛΥΡΙΑΣ [ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ] ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ [ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ »»ΦΥΛΕΤΙΚΗ»’ ] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ — ΕΝΤΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ …..[ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΒΥΛΛΙΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΛΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΗΜΙΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΜΕΙΚΤ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ
  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ –ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ Η ΝΟΤΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ …….ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟΚΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ … ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ »’ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟ»»….ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΘΥΜΙΖΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΄΄ΠΑΛΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ [ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ,ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ,ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΛΠ ] ΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ….ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ 150 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ , ΙΚΑΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ Η ΝΟΤΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΑΜΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ………
  ΕΝΩ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »ΙΛΛΥΡΙΑ»’ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΡΑΧΙΟΥ [ΕΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ] ….
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΡΑΧΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ,ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΑ , ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΤΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…..
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ [ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ] ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ , ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕΣ , ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ [ ΣΕ ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΧΟΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ , ] ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ] ……

 15. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  Το οτι η ηπειρος ητανε επι τουρκοκρατιας ελληνικη [ δηλαδη πλειοψηφουσανε οι ελληνικης γλωσσας και συνειδησης κατοικοι] ως βορεια στο Αργυροκαστρο [ τα περιχωρα τη πολεως για να μαστε ακριβεις ] , αποδεικνυεται και απο αλλα γεγονοτα…..πχ οι »τουρκοι» της πολεως των ιωαννινων..
  ηταν απογονοι αρχικα των τουρκων εγταταστημενων εντος της πολεως και των κατα καιρους εξισλαμισμενων ντοπιων…..εε .. αυτοι οι εξισλαμισμενοι συμφωνα με ολες τις πηγες της εποχης ηταν ελληνοφωνοι [ και λιγοτερο τουρκοφωνοι , με μειωμενη συνεχως την τουρκοφωνια με τα χρονια ακριβως επειδη τοσο ο χριστιανικος περιγυρος οσο και οι νεοεξισλαμισθεντες ηταν ελληνοφωνοι της περιοχης και οχι τουρκοφωνοι εκ τουρκιας]…….ηταν λοιπον κυριως ελληνοφωνοι για τον ιδιο λογο που ηταν και οι τουρκοκρητικοι….δηλαδη μουσουλμανοι στο θρησκευμα , απογονοι ομως των πρωτων τουρκων εποικων που προσμιχτηκανε σταδιακα με τους κατα καιρους εξισλαμισμενους ντοπιους της περιοχης ….αρα η ελληνοφωνια των μουσουλμανων των ιωαννινων δειχνει οτι τα γιαννενα ηταν ελληνοφωνα……
  εχουμε επισης αλλη μια ομαδα μουσουλμανων-εξισλαμισμενων στη Ηπειρο…τους γνωστους στην περιοχη εκεινη ως »τουρκοτσαμηδες»που κατοικουσαν στα δυο τριτα του σημερινου νομου θεσπρωτιας…συμφωνα με τους περισσοτερους περιηγητες της εποχης , ελληνες και ξενους , ηδη απο την εποχη της τουρκοκρατιας [πολυ πριν την ιδρυση ελληνικων σχολιων στην περιοχη ] οι τουρκοτσαμηδες ηταν διγλωσσοι……τους περιλαμβανουν βεβαια στις αλβανικες φυλες [πληρουσαν αλλωστε τις περισσοτερες των προυποθεσεων οπως κοινο θρησκευμα , επικυριαρχια στην περιοχη λογω αυτου του θρησκευματος πραγμα που συνεβαινε , σκιπεταρικη γλωσσα, κοινη σε μεγαλο βαθμο καταγωγη ,κοινες ενδυμασιες με τους νοτιους αλβανους , ασπρα φεσια που φορουσανε μονο οι μουσουλμανοι αλβανοι στην περιοχη ,κοινα αρκετες φορες ονοματα κλπ κλπ] ……αλλα συγχρονως αναφερουν και οτι ηταν διγλωσσοι [περαιβος , βολκφανγκ κλπ]……..και αναφερουν οχι απλα οτι κατανοουν η γνωριζουν τα απλοελληνικα……. αλλα οτι τα μιλανε [ »’εκφραζοντε» ] εξισου και με αυτη τη γλωσσα…..και μαλιστα οχι μονο οι ανδρες αλλα εξισου και οι γυναικες…..

  περαιβος ……και μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες….
  βολκαφανγκ…..»οι τσαμηδες ανδρες και γυναικες εκφραζοντε με ανεση και στην απλοελληνικη εκτος της αλβανικης΄»…..

  η γλωσσα αυτη αποκλειεται να μαθευτηκε…..
  α]λογω των της ελληνικης γλωσσας των εκκλησιων [ της θειας λειτουργιας κλπ] μιας και οι τουρκοτσαμηδες ειχανε ηδη [οι περισσοτεροι ] γινει μουσουλμανοι ηδη απο τα μεσα του 17ου αιωνα και στα χωρια τους ειχανε πλεον τζαμια ……αρα αποκλειετε να μαθανε τη γλωσσα μεσω της ορθοδοξης εκκλησιας…..
  β]αποκλειεται επισης να την μαθανε λογω των ελληνικων σχολιων του »ελληνικου εθνικισμου» τον δεκατο ενατο αιωνα αφου η διγλωσσια μαρτυρειτε ηδη απο τα χρονια της τουρκοκρατιας σε εποχες που οχι απλα δεν υπηρχε ελλαδικο κρατος για να ιδρυσει σχολεια στην περιοχη , αλλα ουτε καν ελληνικα σχολεια στη περιοχη της θεσπρωτιας τα οποια ιδρυανε σε αλλες περιπτωσεις οι ιδιοι οι κατοικοι των περιοχων αυτοβουλα ……οπως απο το 1724 που οι ιδιοι οι κατοικοι ειχαν ανοιξει ελληνικο σχολειο στη Κορυτσα , οπως και στη Βοσκοπολη της σημερινης αλβανιας …..ομως οι εξισλαμισθεντες της τσαμουριας ποτε δεν ανοιξανε ελληνικο σχολειο απο μονοι τους , οπως κανανε οι κορυτσαιοι και οι βοσκοπολιωτες , αφου ακριβως λογο εξισλαμισμου ειχανε αποκοπει απο οποιαδηποτε σχεση με ελληνικη παιδεια – χριστιανικη ορθοδοξη εκκλησσια , σχολεια στην ελληνικη γλωσσα κλπ κλπ ……
  γ]αποκλειεται επισης να τα μαθανε απο τα γειτονικα ελληνικα χωρια ….. αφου ο τουρκοτσαμικος θυλακας ηταν πολυ συμπαγης απο εθνοθρησκευτικης αποψεως…..ελαχιστα ηταν τα γραικικα χριστιανικα χωρια εντος του τουρκοτσαμικου θυλακα [ πχ μαυρουδι ,σεβαστο ]….δεν μενανε δηλαδη εξισου ανακατεμενα-διασκορπισμενα χωρια τουρκοτσαμηδων εξισου και ελληνων ωστε να υποθεσει καποιος ,λογικα,οτι ετσι θα διαδιδοτανε πιο ευκολα οι γλωσσες μεταξυ των δυο κοινοτητων……
  και το σημαντικοτερο ολων…αν κατι απο τα παραπανω συνεβαινε τοτε οι τουρκοτσαμηδες απλα θα κατανοουσανε τα ελληνικα…..ομως οι πηγες [ και η σημερινη πραγματικοτητα] επιβεβιωνουν οτι οχι μονο ανδρες αλλα και γυναινες δεν γνωριζαν απλα τα ελληνικα….. αλλα εκφραζονταν κιολας στην απλοελληνικη….
  πραγμα που οφειλεται κυριως [ και αναγκαστηκα ] στην μεικτη καταγωγη των τσαμηδων- κατοικων της πεδινης-ημιορεινης θεσπρωτιας, που μαζικα κατα τον 17 αιωνα εξισλαμιστηκανε με τη βια απο τους Τουρκους λογω της αποτυχημενης επαναστασεως του διονυσιου του φιλοσοφου στην περιοχη……
  ο αποτομος και βιαιος εξισλαμισμος των περισσοτερων κατοικων της περιοχης [ανεξαρτητως γλωσσας] δηλαδη η κατοπινη κοινη ισλαμικη θρησκεια εν μεσω χριστιανικου περιγυρου ,οδηγησε στη μιξη [ως ομοθρησκων] των δυο ομοθρησκων φυλων , , και στην επακολουθη διγλωσσια των απογονων τους …
  θα ηταν αδυνατο ,»καθαροι» σκιπεταροι ισλαμικου θρησκευματος της πεδινης και ημιορεινης θεσπρωτιας τα χρονια της τουρκοκρατιας ηδη , οχι μονο να γνωριζανε [πραγμα πιθανο να συνεβαινε σε μικρο βαθμο μεταξυ των ανδρων] αλλα και να εκφραζονταν και μαλιστα »ορθως» [οπως λενε οι πηγες] στα ελληνικα και μαλιστα ανδρες και γυναικες , με αλλο τροπο περα απο την απο παππο προς παππο μεταδωση της γλωσσας αυτης [διγλωσσιας για την ακριβεια] ….
  επισης ο τουρκοτσαμικος θυλακας περιτρυγιριζοτανε απο χριστιανικους ορθοδοξους πλυθησμους….
  τοσο στα νοτια [χωρια παργας και φαναριου ]
  νοτιοανατολικα [ χωρια σουλιου]
  ανατολικα [ χωρια παραμυθιας ]
  βορειοανατολικα [ορεινη μουργκανα]
  οσο και βορεια τα ελληνικα χωρια , του δελβινου και των αγιων σαραντα…..
  αυτη και μονο η περιοχη ονομαζοτανε »τσαμερια»…το λεω γιατι οι εθνικιστες μαθαινουν οτι τσαμερια ονομαζοτανε ολη η ηπειρος…..και αρα αφηνουν να εννοηθει οτι οι τουρκοτσαμηδες κατοικουσανε καποτε σε οοοοολη την ηπειρο….αρα σωστα διεκδικουνε σημερα ολη την ηπειρο [τσαμερια υποτιθετε]…..ανιστορητο εθνικιστικο λαθος με σαφεις επεκτατικες βλεψεις…..τσαμερια ονομαζοτανε τα δυο τριτα του νομου θεσπρωτιας και ενας θυλακας 8-9 χωρια τουρκοτσαμικα εντος βορειου ηπειρου αμεσως μετα τα συνορα……

 16. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  εχουν αλλη μια ομοιοτητα με τους τουρκοκρητικους….η οποια και σε αυτη την περιπτωση οφειλοτανε στην εντπιοτητα…..τον φανατικο ισλαμισμο…..
  o παιραιβος τους αναφερει ως θρησκους…πραγμα που δεν κανει για τις αλλες αλβανικες φυλες [πραγματα τα οποια ειναι γνωστα ως σημερα]…..ο αραβαντινος την ιδια εποχη αναφερει για τους τουρκοτσαμηδες… »’των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος»»»»…..
  αυτο επιβεβαιωνεται και απο το εξης περιστατικο….
  Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η γνωστή σε όλους μας Παναγία στην Κένταλη,
  (συνοικισμός του Μαργαριτίου), κτίστηκε το 1825, έξω απο τον οικισμό του Μαργαριτίου
  διότι οι εξισλαμιθέντες τουρκοτσιάμηδες δεν επέτρεπαν μέσα στα όρια της κοινότητας αυτής
  χριστιανικό ναό. ….Ο Άγιος Βασίλειος χτίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση το έτος 1913 και είναι ο ενοριακός
  ναός του Μαργαριτίου, υπάγεται στην Μητρόπολη της Παραμυθιάς. Το 1930, οι μουσουλμάνοι
  κάτοικοι του Μαργαριτίου, παρότι ζούσαν σε τμήμα της ελληνικής επικρατεις,ειχανε εμπλακει με τον αλβανικο εθνικισμο εχοντας τις πλατες της Φασιστικης Ιταλιας…
  Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι μουσουλμάνοι στο έπακρο και είχαν επιδοθεί σε σημαντικές
  αξιόποινες πράξεις κατά του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών τους χριστιανών με διάφορες
  προκλητικές ενέργιες. Μια από αυτές ήταν να κάψουν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1937
  οι χριστανοί Μαργαριτιώτες ξαναέφτιαξαν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου

  Βλεπουμε δηλαδη κατι αλλο στο οποιο δεν εμοιαζαν οι τουρκοτσαμηδες με τους υπολοιπους αλβανους…..τον φανατισμο ως προς το θρησκευμα-ισλαμισμο….
  η υοθετηση του ισλαμισμου απο αυτη τη φυλη δεν εχει να κανει με καποια »προτιμηση» των οσων γραφει το κορανι εναντι του ευαγγελιου φυσικα…αφου ετσι κι αλλιως το κορανι ηταν και ειναι γραμμενο στη μονη »»ιερη»’ γλωσσα του ισλαμ..την αραβικη…πραγμα που σημαινει οτι κανενας βαλκανιος λαος αρα ουτε οι τουρκοτσαμηδες, δεν θα μπορουσε να το διαβασει και αρα να πειστει να αλλαξει θρησκεια λογω των οσων γραφει το κορανι ….ετσι και οι τσαμηδες…αλλαξανε θρησκεια [μεγαλο μερος αυτων ] λογω του κυματος βιας που ξεσπασε στα πεδινα και ημιορεινα της Θεσπρωτιας μετα την καταπνιξη του κινηματος του Πατρος Διονυσιου Τρικκης ….ενω αλλοι εξισλαμιστηκανε τα επομενα χρονια λογω οικονομικου συμφεροντος – προς βελτιωσηεως της ζωης τους βλεποντας τη βελτιωση της ζωης των εξισλαμισμενων συντοπιτων τους [καλυτερα οσμανληδες παρα ραγιαδες οικονομικα-ηθικα-κοινωνικα κλπ μεσα σε ενα ισλαμικο καθεστως οπως η τουρκοκρατια ] μερικα πο αυτα τα χωρια που αλλαξανε θρησκευμα τον 18 αιωνα ηταν τα εξης …..πηγαδουλια , νικολιτσι ,νεοχωρι ,ντραγκομι,πετροβιτσα,γκρικα κλπ κλπ της θεσπρωτιας ] ….ετσι και ο φανατισμος προς τον ισλαμισμο που παρατειρηται σε αυτη τη φυλη δεν εχει να κανει με καθαραν θρησκευτικους λογους…..ειχε να κανει σιγουρα τοσο με την γεωγραφια της τσαμουριας οσο και μετην χρονικη στιγμη του εξισλαμισμου της περιοχης….αφου μεγαλο μερος των τουρκοτσαμηδων εξισλαμιστηκε σε μια εποχη που οχι μονο στην ηπειρο που ουτως η αλλως εμεινε χριστιανικη και ελληνικη αλλα και στη νοτια αλβανια -τοσκερια , λαμπερια οι εξισλαμσιθεντες αλβανοι ηταν ελαχιστοτατοι ως τοτε [17 αιωνα] αφου εξισλαμιστηκανε κυριως τον 18 αιωνα στη λαμπερια κυριως] …ετσι για καμποσα χρονια η ΤΣΑΜΕΡΙΑ ηταν η μοναδικη εξισλαμισθησα περιοχη σε ολη αυτη τη γεωγραφικη εκταση [Ηπειρος – Νοτια Αλβανια] …ετσι »δεθηκανε»-στηριχτηκανε στη νεα αυτη θρησκεια που τους εδινε τα αντιστοιχα προνομια-δικαιωματα και μια νεου ειδους ταυτοτητα σε καποιο βαθμο [ισλαμικη συνειδηση ]…..γινανε δηλαδη πολλοι εξ αυτων »τουρκοι στη θεση των τουρκων» σε ολη αυτη τη περιοχη την οποια κουμανταρανε [ας μην ξεχναμε οτι λογω των τουρκοτσαμηδων γεμισε το ορεινο σουλι χριστιανους απο ολες τις γυρω περιοχες και ιδρυσανε το εφταχωρι του σουλιου [τα εφτα χωρια] … οσο και γεωγραφικα αφου η ΤΣΑΜΕΡΙΑ μετα το εξισλαμισμο της περιβαλονταν τοσο νοτια [χωρια Παργας,Σουλιου,Φαναριου κλπ] οσο και ανατολικα [χωρια Παραμυθιας] οσο και βορεια [ χωρια ορεινης μουργκανας και αγιων σαραντα στη βορεια ηπειρο] απο ελληνικα χριστιανικα χωρια….ετσι ο φανατικος ισλαμισμος αυτης της διγλωσσης φυλης ηταν ουσιαστικα μια ιδεολογια περισσοτερο , η οποια τους διαχωριζε απο τους πρωην ομοπιστους συντοπιτες τους ραγιαδες γειτονες τους και τους εκανε να αισθανοντε [ και να ειναι βεβαια μεβαση τη ΣΑΡΙΑ ] η αρχουσα ταξη της περιοχης [ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ] …ας μην ξεχναμε οτι μεχρι τους βαλκανικους πολεμους ανεβαινανε στα χριστιανικα χωρια της Μουργκανας για να παρουν αυτα που τους ανηκανε μιας και τα χωρια αυτα ηταν τσιφλικια τους … οπως και τα χριστιανικα χωρια στο καμπο του φαναριου….
  ουτε ειναι τυχαιο οτι κατα το 1821 σε γραμματα τις εποχης αποκαλουσανε τους σουλιωτες ως γκιαουρηδες [ απιστους] και ραγιαδες…πληρης υοθεσια της ονοματοθεσιας των οθωμανων….και της ρτσιστικης συμπεριφορας εναντι των χριστιανων γειτονων τους

 17. ΕΛΛΗΝ, είστε κλασικό παράδειγμα νεοελληνικής προχειρότητας. Ο τρόπος που γράφετε είναι απαράδεκτος και δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους αναγνώστες και τη σελίδα. Τόσο δύσκολο είναι να βάλετε τόνους και τελείες; παρακαλώ, να γράφετε σωστά ελληνικά, αλλιώς είμαι αναγκασμένος να κόψω τυχόν επόμενα σχόλια.
  για τους Σουλιώτες: http://eranistis.net/wordpress/2015/12/23/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF/

 18. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  αν εγραψα κατι ιστορικα ανακριβες ας μ το πεις….κανενα προβλημα……οσο για την ελλειψη σεβασμου…εγω παντως δε νομιζω να προσβαλα κανενα……..οσο για διαγραφη σχολιων μονο και μονο λογω »ορθογραφιας»…μην ανησυχειτε….δεν προκειται να στειλω αλλο σχολιο…..αφου δεν εχετε ορεξη για κουβεντα η ανταλλαγη αποψεων….
  και οι δυλεξικοι δεν ειμαστε ουτε ασεβεις προς τους αναγνωστες [οπως με χαρακτηρισατε] , ουτε και »»ηλιθιοι»» …. εκτος και αν δικαιωμα στην αποψη εχουν μονο οσοι ειναι αριστοι χειριστες ης ελληνικης γλωσσας και του πληκτρολογιο……

 19. Έλλην, αν είστε όντως «δυσλεξικός», υπάρχει το αυτόματο σύστημα διόρθωσης στο Word. Ούτε για ηλίθιους έγραψα, ούτε για «άριστους» χειριστές της γλώσσας. Με το περιεχόμενο δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως είδατε δημοσιεύσαμε τα σχόλιά σας.

 20. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ »ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΟΥΝΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ .ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗΓΗΘΕΙ »’ΤΥΧΑΙΝΕΙ»’ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ , ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΠ

  O Finley σε μια ταση υποτιμησεως των νεοελληνων αναφερει οτι τα Αφραφα παραμεινανε »ελληνικα» σε αντιθεση με αλλες γειτονικες των Αγραφων περιοχες που »υποτιθετε» προσμιχτηκανε ειτε με βουλγαρους ειτε με αλβανους κλπ κλπ [οπως αναφερει ο ιδιος ] χωρις βεβαια να ανεφερει ποια ειναι αυτη η »γειτονικη» των Αγρφων περιοχη η οποια »’προσμιχτηκε»» υποτιθετε με αλβανους.
  Ως γνωστον τοσο στα Αγραφα οσο και περιξ αυτων σε καμια περιοχη γειτονικη δεν παρατηρηθηκε απο κανενα, ουτε παλια ουτε και σημερα καπιου ειδους »αλβανοφωνια».Αρα ειναι αποριας αξια και αυτη η »γενικευση»’ την οποια κανει ο Φινλευ.

  Ενα ακομα λαθος.
  Αναφερει »’αλβανους» ακομα και στη Μαντινεια.Οχι μεικτους η απλα συγκατοικηση.Αλλα οτι και καλα στη Μαντινεια κατοικουν μονο »’αλβανοι» .
  Απορεια αξιον και σε αυτη τη περιπτωση πως εφτασε σε τετοιου ειδους συμπερασμα.

  Αναφερει »’ υπαρχουσι τινα μικροτερα συμπλεγαμτα αλβανικων χωριων »’ ακομα και μεταξυ Πυλου και Κορωνης πραγμα παντελως ψευδες.Αφου κατα το 1823 που ηρθε στην ελλαδα ο ιδιος , οπως και στα επομενα χρονια , οι μοναδικοι ,οχι αλβανοι, αλλα αλβανοφωνοι η και διγλωσσοι της Μεσσηνια κατοικουσανε στα ορεινα Σουλιμοχωρια στα συνορα με την Ηλεια .Καμια σχεση με Κορωνη και Πυλο.
  Οι μοναδικοι αρβανιτες που κατοικουσανε περιξ της Κορωνης ειχανε ηδη πολλες γενες πριν αποχωρησει μαζικα απο την περιοχη εκεινη και ειχανε παει στη νοτια Ιταλια.Τωρα πως τους θυμηθηκε ο Φινλευ μετα απο 100 χρονια ειναι αποριας αξιο , και μαλιστα ως κατοικουντες ακομα και επι των ημερων του περιξ της Κορωνης ειναι απο τα ανεξηγητα.
  ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

 21. φουστανέλα κλπ.
  ο Φίνλει ελέγχεται, όπως κάθε πηγή. Αυτά που γράφετε χρειάζονται τεκμηρίωση, προφανώς θεωρείται τον εαυτό σας «πηγή». Στον πρώτο τόμο, ο Φ. γράφει επί λέξει για τα Άγραφα: ‘Ο πληθυσμός των Αγράφων είναι ελληνικής φυλής, άνευ μίγματος Βουλγαρικού, Σλαβικού και Βλάχικου αίματος, εξ ου βρύουσι τα γειτονικά διαμερίσματα. Φαίνεται τω όντι ότι επιτυχώς αντέστη εις τον μέγαν Σλαβικόν αποικισμόν της Ελλάδας κατά την μετατροπήν της Ρωμαϊκής εις την Βυζαντινήν αυτοκρατορίαν, το οποίον εφύτευσε νέα γεωγραφικά ονόματα εις την λοιπήν Ελλάδα»
  Υπάρχουν κι άλλες σχετικές αναφορές. Πάντως, ο Παπαδιαμάντης, που μετάφρασε τον Φ. δεν επισημαίνει καθόλου αυτά που λέτε, αν και εντοπίζει άλλες ενδεχόμενες ανακρίβειες του.

  Ο Φ. ήταν και αυτόπτης. Εσείς από ποιές πηγές αντλείτε τις πληροφορίες σας;

 22. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  ο Φίνλει ελέγχεται, όπως κάθε πηγή
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.

  Ο Φ. ήταν και αυτόπτης
  ΣΥΜΦΩΝΩ .. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ [ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ] ….

  Στον πρώτο τόμο, ο Φ. γράφει επί λέξει για τα Άγραφα: “Ο πληθυσμός των Αγράφων είναι ελληνικής φυλής, άνευ μίγματος Βουλγαρικού, Σλαβικού και Βλάχικου αίματος, εξ ου βρύουσι τα γειτονικά διαμερίσματα
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ .. ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 67.

  Αυτά που γράφετε χρειάζονται τεκμηρίωση, προφανώς θεωρείται τον εαυτό σας «πηγή».
  ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.
  ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ.
  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ »’ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΟΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

  Εσείς από ποιές πηγές αντλείτε τις πληροφορίες σας;
  ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ [ ΑΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ] ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Η ΟΧΙ .
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ .
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ [ΔΗΛΑΔΗ Η ΤΟΥ 1821 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ] ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.
  ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ,ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ ΠΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ.
  ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , O ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ , Η ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΠ.
  ΟΙ » ΚΟΡΩΝΑΙΟΙ » ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ …
  ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ;;;
  ΑΝ ΘΕΣ NO PROBLEM.

 23. φίλε, στην ιστορία, όποιος θέλει να αντικρούσει κάτι, οφείλει να παραθέσει ακριβείς πηγές. Στο κακογραμμένο και ανορθόγραφο σχόλιο σας δεν αναφέρετε ούτε μία. Τα περί «ιερών αγελάδων» είναι δικά σας. Αναμένουμε λεπτομερείς αναφορές.
  Ως ιστοσελίδα, έχουμε ανεβάσει τουλάχιστον 37 βιβλία – πηγές για το 21 (δεν υπολογίζω τα κείμενα και άλλες παραπομπές). Το επιχείρημα σας «όποιος ξέρει από Μαντίνεια> κλπ. είναι τουλάχιστον γελοίο.
  και κάτι τελευταίο: τα κεφαλαία γράμματα ΦΩΝΑΖΟΥΝ. κόφτα, μας κούφανες.

 24. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ….ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΣΟ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΡΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΛΟΓΟ…ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ…NO PROBLEM….
  Στο κακογραμμένο και ανορθόγραφο σχόλιο σας δεν αναφέρετε ούτε μία
  Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ »ΑΛΒΑΝΙΚΟ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ…..

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΩΡΙΑ
  Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ PHILIPSON [ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ] ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ;Ο εθνογραφικός αυτός Χάρτης έχει σχεδιασθεί το 1890 από γερμανικό οίκο, (ο σχεδιαστής Alfred Philippson είναι Γερμανός καθηγητής και γεωγράφος …
  ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ ΕΔΩ…
  http://4.bp.blogspot.com/
  bPofUBIMe7Q/TX4mWBaHe3I/AAAAAAAAAe4/EOigAg_g1MM/s1600/xartpel1890.jpg
  ΠΧ Ο Johann Georg von Hahn [ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΛΒΑΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ] ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ….
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑ Η ΚΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ…
  Το επιχείρημα σας «όποιος ξέρει από Μαντίνεια> κλπ. είναι τουλάχιστον γελοίο.
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ;;;ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ;;;

  ΠΧ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ , ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑΣ Η ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΛΙΜΟΧΩΡΙΑ , ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ »’ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ»’…ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΣΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ
  ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Η ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ…ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…ΟΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΙ ΔΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

 25. ο σύνδεσμος δε βγάζει πουθενά. Δεν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης. Ούτε καν καταλαβαίνεις τι σου λέω. Αυτό θα πει αρβανίτικο κεφάλι.

 26. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Pelopones_ethnic.JPG
  ΣΤΟ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ …
  ΜΕΛΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 95 ΤΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ VON HAHN ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣΣΤΟ ΜΩΡΙΑ KAI ME TON ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ….
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ [ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ]
  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ »ΚΑΠΟΤΕ» ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝ [ΠΧ ΚΟΡΩΝΗ ]

 27. χρήσιμος ο χάρτης, αν και είναι μεταγενέστερος (1890). Ο Φ. έγραψε «Ιστορία της ελληνικής φυλής», από την εποχή των Ρωμαίων (αν θυμάμαι καλά τον τίτλο) μεταφράστηκαν μόνο οι δύο τελευταίοι τόμοι. Έγραψε ακόμη έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και διατηρούσε πρότυπο αγρόκτημα. Μεταφρασμένη από τον Παπαδιαμάντη αλλά ανέκδοτη είναι και η σημαντική ιστορία της Επανάστασης του Γόρδωνα. Ο Φ. είχε υπόψιν του και τον ακριβέστατο Άγγλο Λικ. Αλβανοί, Έλληνες και γενικώς χριστιανοί αλλαξοπίστησαν μαζικά στην Πελοπόννησο – ο Φ. υπολογίζει σε 20.000 μόνο τους εξισλαμισθέντες Έλληνες που σφαγιάστηκαν το πρώτο έτος της επανάστασης. Οι Αλβανικές μελέτες του Χαν, όσο ξέρω, δεν έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, θεωρούνται σοβαρότατη πηγή. Πολλοί μουσουλμάνοι αρβανίτες έφυγαν με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ενδιαφέρον έχει και το βιβλίο του Υδραίου Κουπιτώρη, ειδικά για τη βιβλιογραφία και τις καταγραφές που διασώζει: http://anemi.lib.uoc.gr/search/?search_type=simple&display_mode=overview&stored_cclquery=creator=(%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%82,%20%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%94.,)&rss=0&number=10&keep_number=10&offset=1
  Ο Νικοκλής αναφέρεται επίσης από τον Φ., γράφει όμως σε σκληρή καθαρεύουσα: http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=list&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=10&cclterm1=&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=creator%3D%28%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%2C+%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82+%CE%93.%29&skin=&rss=0&lang=el&ioffset=1&show_form=&export_method=none&display_mode=detail&ioffset=1&offset=3&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail

 28. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Λιγα λογια για τον Hahn
  ο Johann Georg von Hahn(Albaneische Studien,1854)
  Δεχόμενοι τα γραφόμενα του Hahn ως πιο σημαντικά από κάθε άλλον της εποχής του λόγω των γνώσεων του περί αλβανολογίας και της διαμονής τόσων χρόνων στην Ελλάδα βλέπουμε ότι ο αριθμός των Αρβανιτών υπολογιζεται σε 158.000 το οποίο αντιστοιχεί ποσοστό περίπου 14 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού της τότε ελεύθερης Ελλάδος [Μωριας ,Ρουμελη και Ευβοια – Κυκλαδες] όταν είχε πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 1856 1.096.810.

 29. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Άρα πουθενά δεν φαίνεται ότι στην Ήπειρο, μέχρι και το 1923, οι Έλληνες είναι πλειοψηφία.

  ΠΑΝΤΩΣ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 , ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΠΡΙΝ ΤΟ 1923 ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ , ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»’ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »»
  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟΥ
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ.

  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ..
  ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ …..
  ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ , ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΣΤΑΣ ΛΙΓΟ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΩΓΩΝΙ ] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ …
  ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
  ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΛΙΑ [ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ]

  ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ »’ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»»

 30. σε ποιό βιβλίο τα λέει αυτά ο Johann Georg von Hahn; υποθέτω βρήκατε το αγγλικό πρωτότυπο ή κάποια άλλη έγκυρη πηγή. (Ελπίζω να μην τα κάνατε αντιγραφή από αλλού, σας έχω ικανό). Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να ελέγξω αν όσα γράφει είναι ακριβή. Είναι δύσκολη και κοπιαστική δουλειά.

 31. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Ελπίζω να μην τα κάνατε αντιγραφή από αλλού, σας έχω ικανό.
  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ;;;;
  ΘΙΧΤΗΚΑΜΕ ΠΟΥ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ;;;;;
  σε ποιό βιβλίο τα λέει αυτά ο Johann Georg von Hahn; υποθέτω βρήκατε το αγγλικό πρωτότυπο κάποια άλλη έγκυρη πηγή.
  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΧΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ….

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ »ΒΛΕΠΩ» ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ »’ΔΥΣΠΙΣΤΟ»’

  ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΝΟΥΜΕΡΑ ME TON PHILIPSON KAI TON ΗΑΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
  ΠΧ O ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΠΙΡΗΣ.
  Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΚΟΡΥΛΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ »ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ»

  Ο ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ »Γεωγραφία πολιτική νέα και αρχαία του νομού Αργολίδος και Κορινθίας »’:
  ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ PHILIPSON ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΩΝ [ 19995 ] ΜΕ ΤΟΝ HAHN [19600]
  ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 50,298 ΚΑΤΟΙΚΩΝ
  ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

  ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  ΠΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΧΟΤΖΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ [ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ]

  ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΥΝΟΥΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΩΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΤΟΣΚ [ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ.
  ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ ]
  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΡΙΖΑΣ , ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

  ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΖΑΠΠΑΣ [ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ ] Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ1914 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 1940 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
  ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ
  ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΠΟΛΕΣΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΚ [ ΓΙΑΝΝΑΚ ,ΧΡΙΣΤΑΚ ,ΒΑΣΙΛΑΚ ] ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ -ΑΚΗΣ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ »’ΧΟΡΜΟΒΙΤΑΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΟΝΥΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΗΠΑΣΑ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ . ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΛΑΓΟΥΜΤΖΗ ΝΤΑΛΑΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΧΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ .

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 1914 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΜΙΓΩΣ
  ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
  ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ-ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
  ΔΟΞΑΤΕΣ ,ΚΕΣΤΟΡΑΤΕΣ ,ΣΤΕΓΟΠΟΥΛΟΙ , ΚΡΙΝΑ , ΤΡΑΝΟΣΙΣΤΑ , ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ,
  ΚΑΡΓΙΑΝΗ ΚΛΠ ΚΛΠ
  Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
  Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το ιαεξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
  ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ’ εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ’ ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
  Ηπείρου».
  Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
  για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
  1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
  2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
  3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
  4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
  5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης

  ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 103 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΩΣ »ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 32. Φίλε κακογράφε, ούτε σειρά Χαν δεν έχεις μεταφράσει, ατυχώς. Τα μόνα πράγματα που αξίζουν από αυτά που αναφέρεις -και τα μόνα που έχουν μια λογική συνοχή- είναι κλεμμένα από εδώ: http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=1248
  ή από δω: http://kleftouria.blogspot.gr/2008_04_01_archive.html
  δεν είναι κακό να βρίσκεις στοιχεία, είναι όμως γελοίο να τα παρουσιάζεις ως δικά σου.
  Ψεύδεσαι ασυστόλως λοιπόν, όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση. Τέλος, με κούρασες. Κάθε προσπάθεια να σου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει ιστορική έρευνα είναι μάταιη.

 33. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Φίλε κακογράφε, ούτε σειρά Χαν δεν έχεις μεταφράσει, ατυχώς
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΚΡΙΤΑ…
  ΟΜΟΛΟΓΩ…..
  ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΚΥΡΗΣΩ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΤΗΣ »’ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ »» ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ…ΑΝΤΕ ΜΠΑΝΕ ΚΑΙ ΦΕΡΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ….

  ΠΑΝΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ ,
  ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΝΩΣΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ, ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑ ΗΣΟΥΝΑ .
  ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ . ΦΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΩ.

  ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΟΜΩΣ ..ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ ..
  ΟΙ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ;;;;; …
  ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ.
  ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΛΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ [ HAHN ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ ΚΛΠ ] ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ
  ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ]
  ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ …
  Α] ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ [ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ]….
  Β]ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ »’ΠΕΡΙΕΡΓΗ»’ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ [ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ »ΚΑΛΟ» ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ..ΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ…

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΕΙΛΑΝΕ Η ΟΧΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;;
  ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ »ΕΚΛΕΨΑ»» ΚΑΙ ΑΥΤΟ….

  ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ

  ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ…
  ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ »ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ , ΚΑΚΟΓΡΑΦΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΙ , ΚΛΠ ΚΛΠ
  ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑΣ ….
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ …. ΜΕ »’ΡΕΖΙΛΕΥΕΙΣ»’ , ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ
  ΜΠΛΟΓΚ KLEFTOYRIA
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ;;; …… ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ;;;ΤΟΥ ΗΑΗΝ;;;TOΥ ΚΟΡΥΛΑ;;;;
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ;; Η ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ;;;
  ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ

 34. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  δεν είναι κακό να βρίσκεις στοιχεία, είναι όμως γελοίο να τα παρουσιάζεις ως δικά σου
  ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ..ΜΑ ΟΛΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ…ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ…
  »»ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΗΚΑ»’ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ »’ΕΛΕΥΘΕΡΗ [ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ] ΕΡΕΥΝΑ»’ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ »’ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»’
  …ΚΟΛΙΑ ΜΠΟΛΙΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΞΑΔΕΡΦΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ…

  Ψεύδεσαι ασυστόλως λοιπόν, όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση.
  ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΚΡΙΤΑ ΜΗΝ »’ΒΑΡΑΤΕ»’ ΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΩ….
  ΜΙΑ ΠΛΑΚΑ ΕΚΑΝΑ….
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΩ… Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ …
  ΤΙ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΤΙ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΤΙ ΗΑΗΝ ΤΙ ΟΤΙ ΘΕΣ…..ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΥΡΗΣΩ ΟΛΟΥΣ….

  Τέλος, με κούρασες
  ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ . ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΣΤ ΚΟΠΟΣΕΩΣ ΑΥΤΙ ΤΟ ΛΕΩ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ
  Κάθε προσπάθεια να σου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει ιστορική έρευνα είναι μάταιη.
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΔΙΟΙΚΗΤΑ.

  ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
  ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΣΕ ΠΙΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΗΑΗΝ ΚΑΙ PHILIPSON ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ …
  ΑΞΙΖΕΙ

 35. Εσύ επέλεξες να αντιγράψεις από τις συγκεκριμένες διευθύνσεις, ψευταράκο και πας να θολώσεις τα νερά με διάφορες χαζομάρες. Ας πρόσεχες. Αλήθεια δε μας στέλνεις μερικές σελίδες από το βιβλίο του Χαν, αφού τον μελέτησες; ας είναι και σε φωτογραφία. Δεν αποκηρύσσω κανέναν: λέω απλώς ότι σχεδόν δεν έχεις ιδέα για το θέμα και δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα σοβαρό μαζί σου. Είσαι ο ιδανικός αντίπαλος των «εθνικιστών» που λες: τεμπελάκος, ημιμαθής και ξεροκέφαλος.

 36. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  το θέμα και δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα σοβαρό μαζί σου.
  ΣΥΖΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ….»’ΑΣΟΒΑΡΑ»»….
  ΠΧ ΤΟΥΣ »’ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ»» ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ … ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΑΗΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ COPY ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ [ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΑΗΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ] ΜΑΖΕΜΕΝΑ…..

  , ψευταράκο και πας να θολώσεις τα νερά με διάφορες χαζομάρες.
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ…..ΟΜΟΛΟΓΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ….

  Αλήθεια δε μας στέλνεις μερικές σελίδες από το βιβλίο του Χαν, αφού τον μελέτησες; ας είναι και σε φωτογραφία
  ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ…ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ….

  Είσαι ο ιδανικός αντίπαλος των «εθνικιστών» που λες: τεμπελάκος, ημιμαθής και ξεροκέφαλος.

  ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΜΕΣΩΣ….
  ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΤΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ…..
  ΠΧ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΑΛΒΑΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΚΑΡΑΤΑΣΟ ΤΣΑΜΗ , ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΝΕΥ ΣΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ 10 ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ…..
  ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ…ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΛΑΩ…..

  ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ
  ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΙΑ [ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ]

  • Ανώνυμε, φίλε, αυτό που μ’ ενόχλησε κυρίως δεν είναι το περιεχόμενο των σχολίων σου, όσο το ύφος και ο τρόπος: μπουκάρεις αγενέστατα ως «φιλοξενούμενος», φωνακλάδικα (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, χωρίς τόνους, με ανορθογραφίες κλπ.), και με κουτσαβάκικο στιλάκι σε μια σελίδα που δεν έχει τέτοιο ύφος. Αν έγραφες όμορφα και απλά, κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε, ακόμα κι αν δεν παρέθετες πηγές κλπ. Ίσως τότε μπορούσαμε να συζητήσουμε (είναι πιθανό να μην το υποψιάζεσαι: στην πραγματική ζωή έχουμε κανονικές δουλειές και ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν είμαστε επαγγελματίες αρθρογράφοι και το γράψιμο δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαντάζεσαι). Ας το πω αλλιώς: είναι σα να μπαίνεις σ’ ένα ξένο σπίτι και να γκαρίζεις, παρά τις πρώτες ευγενικές παρατηρήσεις. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει έλλειψη σεβασμού στον κόπο των άλλων και ώρες ώρες μ’ ενοχλεί λιγάκι. Οι απαντήσεις μου λοιπόν ήταν ανάλογες. Αν είχες προσέξει τα άρθρα και τις άλλες δημοσιεύσεις του ιστοτόπου (δεν είσαι υποχρεωμένος), εύκολα θα μπορούσες να διαπιστώσεις ότι καμιά διάθεση δεν έχουμε να τσακωνόμαστε με τον κόσμο.

   Καλό απόγευμα νάχεις.

 37. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  μπουκάρεις αγενέστατα
  ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ »»ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ»’ ;;;..
  ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ…..ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ »’ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ»’;;;;

  ως «φιλοξενούμενος», φωνακλάδικα (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, χωρίς τόνους, με ανορθογραφίες κλπ.)
  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ….ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ….ΔΕΝ ΠΑΤΙΕΤΑΙ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;;..
  ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΛΝΩ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ;;;;;….ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ….»ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ»»…..

  και με κουτσαβάκικο στιλάκι σε μια σελίδα που δεν έχει τέτοιο ύφος.
  ΤΟ »’ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΚΟ»» ΣΤΥΛΑΚΙ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ , ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ , ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΙΕΣ …ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΝΕΥΜΑ….ΜΕΤΑ
  ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΣΑΣΤΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ….

  Οι απαντήσεις μου λοιπόν ήταν ανάλογες.
  ΣΟΥ ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑ ΕΓΩ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ….ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ …ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ….

  ), εύκολα θα μπορούσες να διαπιστώσεις ότι καμιά διάθεση δεν έχουμε να τσακωνόμαστε με τον κόσμο
  ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ …ΕΣΕΙΣ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΤΣΑΚΩΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΙΕΣ…ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΩ ΑΝΑΛΟΓΩΣ

  Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει έλλειψη σεβασμού στον κόπο των άλλων και ώρες ώρες μ’ ενοχλεί λιγάκι.
  ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΧΟΛΙΑ [ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ….ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ]….
  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΠΟΛΥΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΛΑΛΗΣΑ

  Καλό απόγευμα νάχεις
  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 38. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  AΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

  Κρίνατέ την αυστηρώς. Δεν είναι άξια αβρότητος, διότι είναι ψυχρά και τραχεία καθώς το έργον απογοητευμένου ανθρώπου… Απελπισθείς ότι θα εξυπηρέτουν κατ’ άλλον τρόπον τον Ελληνικόν λαόν, έγινα ο ιστορικός του…»

  ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.
  Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ [ ΣΤΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΝΟΕΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΙΔΙΟΣ ] ΟΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ .

  Βρετανοί ζητούσαν να αποζημιωθεί με 44000 δραχμές και ο Βρετανός υπήκοος «φιλλέλην» Τζώρτζ Φίνλεϊ επειδή το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε ένα αγροτεμάχιο του κοντά στον εθνικό κήπο. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα στις παράλογες αυτές απαιτήσεις.»»’

  ΑYΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΒΟΛΙΚΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ.
  ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΙΝΛΕΥ. ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ [ΛΟΓΩ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ ] ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ .

 39. Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά Ασία (με πρωτεύουσα το Ικόνιο) ονομαζόταν «Σουλτανάτο των Ρουμ» (Diyar-i Rum). Ήταν οι Σελτζούκοι Ρωμαίοι ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Απλά μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του σουλτανάτου αυτού ήταν Έλληνες (Ρωμιοί). Επίσης, ο Σέρβος δεσπότης της ‘Ρωμανίας’ (με έδρα τα Τρίκαλα) Συμεών Ούρεσης (ή ‘Ούρος’ στα σέρβικα) ήταν γνωστός και ως «βασιλέας Ρωμαίων, Σέρβων και παντός Αλβάνου». Ήταν ο Συμεών Ούρεσης Αλβανός ή Έλληνας; Όχι. Ήταν Λατίνος; Όχι. Ήταν Ιταλός; Όχι. Ο Γκίν Μπούα Σπάτα θα επικρατήσει και θα στήσει το κράτος του σε Ναυπάκτο και Άρτα (1375-99), διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του «δεσπότη της Ρωμανίας», ανταγωνιζόμενος τον δεσπότη της Ρωμανίας (Ήπειρος) πλέον Θωμά Β’ Πρελιουμποβιτς (1366-84). Ήταν ο Σπάτας Σέρβος ή Ρωμαίος/Λατίνος; Όχι. Ήταν ο Πρελιούμποβιτς Αλβανός; Όχι.

  Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν ότι Σκεντέρμπέης ήταν Έλληνας όπως για παράδειγμα ο βιογράφος του Αλή Πασά ο Αχμέτ Μουφτίου, ο Ιταλός Salvi (του οποίου όμως το έργο ήταν μία θεατρική τραγωδία και όχι επιστημονικό ιστορικό βιβλίο), ο Άγγλος Randall και άλλοι, επειδή αποκαλούσε τον εαυτό του Ηπειρώτη ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του ήταν από την Καστοριά και από την Ημαθία (όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Λαζάρου), επειδή στη βόρεια Αλβανία υπήρχε ποταμός και κοιλάδα με το όνομα «Ματι» ή «Μαθ» στις περιοχές Mirditë, Mat κ.α.!!! Ο ίδιος ο Καστριότι είχε γράψει – όχι στα ελληνικά – πάνω στο κράνος που φορούσε: «Ο Ιησούς να ευλογήσει τον πρίγκηπα της Ημαθίας, άρχοντα των Αλβανών…» όμως με το όνομα ‘Ημαθία’ (στα λατινικά Aemathia) εννοούσε την κοιλάδα από όπου διερχόταν ο ποταμός Ματ (ή Μάτι) και όχι τον σημερινό νομό Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.

  Ο Γάλλος Paganel αποκαλεί τον Γεώργιο Καστριότι ως Ηπειρώτη (Camille Paganel, Histoire de Scanderbeg, ou, Turks et Chrétiens au XV siècle, Didier, 1855) ενώ ο σύγχρονος του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα και πρώτος του Βιογράφος (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα) τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών» (Epirotarum Principis). Ο ίδιος ο Καστριότι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460 ότι είναι απόγονος των Ηπειρωτών ενώ προς τον Βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει ότι είναι πρίγκηπας των Ηπειρωτών. Σε ένα γράμμα που έστειλε ο Καστριότι στον πρίγκιπα του Τάραντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1460 είπε: «Αν τα χρονικά μας δεν ψεύδονται, αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ηπειρώτες». Όμως στο μυαλό του Σκεντέρμπεη Ηπειρώτες=Αλβανοί. Ο Όλιβερ Σμιτ υποστήριξε ωστόσο ότι όταν ο Καστριότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές ως Αλβανός, αυτό σημαίνει ότι ήταν Αλβανόφωνος ή κάτοικος της υπαίθρου, των ορεινών κ.α. και ότι η λέξη «Αλβανός» εδώ δεν είχε εθνική έννοια (Schmitt Jens Oliver (2009), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan, σελ. 353, 354). Ας δούμε λοιπόν αν ήταν όντως έτσι.

  Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη πάντως υπέγραφε στις επιστολές που έστελνε ως Dominus Albaniae (Άρχων της Αλβανίας). Π.χ. σε επιστολή του απεσταλμένη από το Αλέσσιο (Lezhë) στις 8 Απριλίου 1456 στον Καρδινάλιο του Fermo, Capranica, υπέγραψε ως: GEORGIUS CASTRIOTI ATS SCANDERBEGH D(OMI)N(U)S IN ALBANIA TE CONFIDUIT (η αυθεντική επιστολή φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, Fonds: ital.ms 1613, Επιστολή Νο: 465). Σε απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βενετίας, συναφθείσα στο Αλέσσιο την 4η Οκτωβρίου του 1448 (και για την ακρίβεια στο τελευταίο άρθρο του συμφώνου) η επικεφαλίδα αναφέρει: PAX Censor MAGNIFICO SCANDERBEGO ET ALYS D(OMI)NIS ALBANE (το έγγραφο βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βενετίας (Commemoriali XIV.C.79)). Σε επιστολή του Σκεντέρμπεη απεσταλμένη από την Κρούγια (Krujë) στις 8 Αυγούστου 1451 στους άρχοντες της Σιένας, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του όπου λέει: VESTRE IN OMNIBUS BENEPLACITI GEORGIUS CASTRIOTI DOMINUS ALBANIAE (φυλάσσεται στο Archivio di Stato di Siena: Conscistoro, vol.1659, No:16). Στην προσωπική μεγάλη σφραγίδα του Σκεντέρμπέη, αναγράφεται κυκλικά: GEORGIUS CASTRIOTIUS SCENDARBIC ενώ μέσα στον κύκλο υπάρχει ο δικέφαλος αετός και κάτω από τα δύο κεφάλια υπάρχουν τα αρχικά: D.AL. (δηλαδή και πάλι: Dominus Albaniae).

  Ο. Μ. Δημίτσας ο συγγραφέας των Μακεδονικών και καθηγητής της ιστορίας στο Αρσακείω, αντικρούοντας τον Κ. Παπαρρηγόπουλο και τον βυζαντινό λόγιο Θεόδωρο Σπανδουγίνο Κατακουζηνό αλλά και τον Γερμανό Χοπφ οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, απέδειξε με πειστικά επιχειρήματα ότι ο Καστριότι ήταν Αλβανικής καταγωγής και τους κατηγόρησε ότι έκαναν επιλεκτική αναφορά στις πηγές ενώ για τον Παπαρρηγόπουλο ιδιαίτερα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του παράδοξη και αντιεπιστημονική. Τον Χοπφ επίσης είχε αντικρούσει και ο γνωστός Αλβανολόγος Johan Georg Von Hahn.

  Στο βιβλίο του «Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη» στη σελίδα 25 (τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877) ο Δημίτσας γράφει σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Καστριότι και λέει ότι ο Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας) αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Επομένως ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (όπως ανέφερα και παραπάνω). Στην ίδια σελίδα ο Δημίτσας αναφέρει για το λάθος του Γάλλου Camille Paganel ο οποίος παραπλανήθηκε και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Καστριότι καταγόταν από την Ημαθία της Μακεδονίας. Την ίδια λανθασμένη άποψη είχε διατυπώσει και ο συγγραφέας Α.Μηλιαράκης στον οποίο ο Δήμιτσας απάντησε με ατράνταχτα επιχειρήματα (με αναφορά σε πηγές, σε χάρτες, σε ιστορικά συγγράματα κ.τλ.).

  Ας δούμε και κάτι άλλο. Είπαμε προηγουμένως ότι η πρώτη βιογραφία του Καστριότι ήταν αυτή του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα). Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία αλλά η πιο γνωστή. Ο Μπαρλέτι γνώρισε πολλούς από τους συναγωνιστές του Καστριότι, επισκέφτηκε τα πεδία των μαχών και αγωνίστηκε το 1478 στην πολιορκία της Σκόδρας από τους Οθωμανούς, μετά την πτώση της οποίας κατέφυγε στη Βενετία και κατ’ άλλους στη Νάπολη. Υπάρχουν και άλλες βιογραφίες του Καστριότι, που είχαν γραφτεί πιο πριν. Υπάρχει μία άλλη βιογραφία του (προγενέστερη αυτής που έγραψε ο Μπαρλέτι) που γράφτηκε μόλις 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, από έναν Αλβανό από το Τίβαρ (πόλη που κατοικήται από Αλβανούς αλλά σήμερα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο), η οποία δεν είναι ευραίως γνωστή και την οποία αναφέρει ο Δημίτσας στις σελίδες 53 και 54 του βιβλίου του, αναιρόντας έτσι τον Γερμανό Χοπφ (στον οποίο στηρίχτηκε αρχικά ο Παπαρρηγόπουλος για να διατυπώσει τα περί σλαβικής καταγωγής του Καστριότι):

  «Όσον αφορά τις πηγές για τη ζωή του πραγματικού ήρωα της Αλβανίας και όχι του μυθικού, είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και όσοι έγραψαν από τον 18ο αιώνα για την ιστορία του ανδρός, αναφέρουν ως μόνη πηγή για την βιογραφία του τον Μπαρλέτι, είναι ωστόσο ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν και άλλες πηγές προγενέστερες αυτού, πρώτη απ’ τις οποίες είναι η ιστορία του Σκεντέρμπέη που γράφτηκε από κάποιον ανόνυμο Αλβανό από το Τίβαρ και τυπώθηκε το 1480, δηλαδή 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και έφερε την επιγραφή {Historia Scanderbegi edita per quondam Albanensem. Uenetiis impressam, anno Domini 1480 die mensis Aprilis.}. Επειδή αυτή αφενός ήταν ελλιπής και αφετέρου ήταν γραμμένη σε γλώσσα λατινική απλή και βαρβαρίζουσα, είχε εντελώς παραμεληθεί και καταφρονηθεί μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε κατά το 1742 ο Ιταλός ιερέας Βιέμμης βρήκε ένα αντίτυπο και αφού εκτίμησε δεόντως τα πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα αυτού (το ομόφυλο του συγγραφέα, τη σύγχρονη με τα γεγονότα ηλικία του, την αναφορά των γεγονότων με ακρίβεια, την αντικειμενική κρίση, την σωστή χρονικά αναφορά των γεγονότων και τη συμφωνία με τα αξιόπιστα γεγονότα), συμπλήρωσε ό,τι έλειπε παίρνοντας ως πηγή τον Μπαρλέτι, και το ανατύπωσε έτσι συμπληρωμένο και επιδιορθωμένο…» (Μ.Δημίτσας, Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη, σελ. 53-54, τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877)

  Συνεχίζει ο Δημίτσας και λέει: «Ως δεύτερη πηγή σύγχρονη και σπουδαιότατη, θεωρείται η βιογραφία του Σκενδέρμπέη από άλλον Αλβανό ιερέα, τον Δημήτριο Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε σε όλες τις μάχες,έγραψε στα λατινικά τη ζωή του ήρωα αλλά δεν την τύπωσε. Η βιογραφία αυτή…μεταφράστηκε από τα λατινικά στην ιταλική γλώσσα και τυπώθηκε πολλές φορές στη Βενετία» και αναφέρει στη συνέχεια το πότε και από ποιους τυπώθηκε (το 1541, 1545, 1577, 1591, 1610, 1629 και 1630, 1646, 1654 και το 1679) και λέει: «το 1654 επετμήθη από τον Ι.Μ.Μονάρδο και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο {Τα λαμπρά και ένδοξα κατορθώματα και οι νικητήριες επιχειρήσεις κατά των Τούρκων από τον Γεώργιο Καστριώτη, του επονομαζόμενου Σκεντέρμπεη}» και «…η πολλαπλή αυτή ανατύπωση μαρτυρεί για την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της σύγχρονης πηγής.» (σελ. 56)

  Στη συνέχεια λέει: «Τρίτη αξιοπιστότατη και σπουδαιότατη πηγή περί της ιστορίας του Σκενδέρμπέη είναι η βιογραφία του αρχιεπισκόπου Δυρραχίου Παύλου Αγγέλου, Αλβανού από την Δρίβαστο, την οποία και ο Χοπφ αναφέρει ότι έχει περισωθεί μεν ως ελλιπής, ήταν όμως υπόψη δε του Ραγουσαίου Λουκάρεως (1602) ο οποίος έκανε χρήση αυτής στη συγγραφή των χρονικών της πατρίδας του Ραγούσας, επειδή ο Παύλος ως μυστικοσύμβουλος και γραμματέας του Σκενδέρμπέη, τον παρακολούθησε στις εκστρατείες του, διήυθηνε την εξωτερική του πολιτική, συνέταξε όλα τα διπλωματικά έγγραφα προς την Πύλη, προς τους Πάπες και προς τους Χριστιανούς ηγεμόνες της Ευρώπης και επομένως ως αυτόπτης μάρτυρας γνώριζε κάλλιστα τα του Σκενδέρμπέη» (σελ. 56-57). Τα απομνημονεύματα αυτά του Παύλου Αγγέλου μαζί με άλλα πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά (και στα λατινικά), βρισκόντουσαν –όπως μνημονεύει και ο Δημίτσας στη σελίδα 58 του βιβλίου του- στα αρχεία του αρχιδούκα της Βουργουνδίας, στα αρχεία του βασιλιά της Νάπολης και στου της Ουγγαρίας, στα αρχεία των δημοκρατιών της Φλωρεντίας, της Ραγούσας και της Βενετίας, στο Βατικανό και στην Αγία Πετρούπολη.

  Στη σελίδα 60 του βιβλίου του ο Δημίτσας αποκαλεί τον Σκεντέρμπέη σωτήρα και λυτρωτή της Αλβανίας, ενώ στη σελίδα 62 αναφέρει και μία άλλη βιογραφία του Καστριότι υπό του Φραγκίσκου Βλάγχου που τυπώθηκε το 1836 στη Βενετία και έφερε την επιγραφή: «Georgius Castriotus ete’ suis et patriae restitutus». Στη συνέχεια αναφέρει άλλες πηγές και έγγραφα της εποχής σχετικά με τη ζωή του ήρωα αλλά και μεταφράσεις αυτών στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά (σελ. 63-66). Στη σελίδα 83 ο Δημίτσας αφού ανέφερε μία σειρά από πηγές σχετικές με τη ζωή του Καστριότι, είπε χαρακτηριστικά: «…οι Καστριώτες, επομένως και ο Σκεντέρμπέης, ήταν αλβανικής καταγωγής, γνήσιοι Αλβανοί γέννημα και θρέμα και όχι Σλαύοι». Στη σελίδα 88 γράφει: «Η δόξα των υπέρ πίστεως και πατρίδος πολύχρονων και αιματηρότατων αγώνων του Αλβανού ήρωα διατηρήθηκε ζώσα» και «…η αλήθεια περί της αλβανικής καταγωγής και εθνικότητας του Σκενδέρμπέη αναμφισβήτητη καθίσταται» ενώ στη σελίδα 90 αναφέρει ότι όχι μόνο στους Χριστιανούς Μιρδίτες της Αλβανίας αλλά και στους μουσουλμάνους Αλβανούς διατηρείται εντονότατο το αίσθημα το υπέρ της ελευθερίας τους και της εθνικότητας τους και χαρακτηρίζει τον Σκεντέρμπέη ως σάρκα εξ της σαρκός των Αλβανών και ομόφυλο αυτών, όπως και αυτοί οι ίδιοι πίστευαν.

  Στη συνέχεια στο κεφάλαιο ‘AUDIATUR ET ALTERA PARS’ του βιβλίου του (από τη σελίδα 131 και μετά) ο Δημίτσας με επιτυχία απαντάει σε ορισμένες ψευδής αναφορές όσον αφορά τον Καστριότι και την καταγωγή του και συγκεκριμένα αναφέρεται στο χειρόγραφο του Ιωάννη Μουσακή (Gjon Muzaka) και στην χρήση αυτού του χειρογράφου από τον Γερμανό Hopf και λέει: «Ο Ιωάννης Μουσακής μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Τούρκους, 35 ετών περίπου κατέφυγε στην Νάπολη της Ιταλίας το έτος 1476, όπου ύστερα από την παρέλευση 34 ετών αφού διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνει σταυροφορία κατά των Τούρκων, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Αλβανών της Νάπολης περί επανόδου τους στην πατρίδα και τότε επιθυμόντας (ο Μουζάκας) να εξασφαλίσει τα ηγεμονικά δικαιώματα της οικογένειας στους γιους και στους απογόνους του, έγραψε το 1510 την λεγόμενη ιστορία (για τον Καστριότι)…»

  Έτσι λοιπόν ο Μουζάκας (τον οποίο ο Δημίτσας θεωρεί αμαθή και αγράμματο) παρουσίασε τον Καστριότι ως Σλάβο, με σκοπιμότητα ώστε να μην επισκιασθούν τα δικαιώματα της οικογένειας Μουζάκα από αυτά της οικογένειας Καστριότι. Ο Δημίτσας λέει ότι το χειρόγραφο του Μουζάκα δεν είναι γραμμένο επιστημονικά, δεν είναι ιστορία και χρονογραφία αλλά είναι στηριγμένο σε μυθεύματα και διάφορες διαδόσεις και λέει ειρωνικά: «Πόσο μεγάλη αξία και ακρίβεια μπορούν να έχουν αυτά, εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος» (σελ. 131-132) ενώ στη συνέχεια μέμφεται και αντικρούει τον Παπαρρηγόπουλο ο οποίος είχε δώσει τόση σημασία στα χειρόγραφα του Μουζάκα (τον οποίο Μουζάκα κακώς θεωρούν κάποιοι ως ιστορικό όπως χαρακτηριστικά λέει).

  Ο Δημίτσας λοιπόν με στοιχεία και αναφορές σε πηγές (βιβλια, έγγραφα, βιογραφίες, αναφορές κ.τλ.) ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ τις σημερινές σοβινιστικές κατηγορίες και τα ψέματα των Ελλήνων (αλλά και των Σέρβων) εθνικιστών ότι οι Αλβανοί δεν είχαν εθνική συνείδηση, ότι οι Αλβανοί δεν πολέμησαν για την ελευθερία τους, ότι ο Καστριότι δεν ήταν Αλβανός κ.α.

  Να πω εδώ επίσης ότι το γεγονός ότι ορισμένα από τα αδέρφια του Σκεντέρμπέη είχαν σλαβικά ονόματα, αυτό δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι ήταν Σλάβος (όπως από την άλλη ισχυρίζονται οι Σέρβοι), αν και η μητέρα του φέρεται να ήταν σερβικής ή βουλγαρικής καταγωγής από το Πόλλογκ των Σκοπίων (κοντά στο σημερινό Τέτοβο/Tetovë). Γύρω στο 1300 μ.Χ. ο Σέρβος Στέφανος Ντουσάν κατέλαβε όλη σχεδόν την Αλβανία (και όχι μόνο) εκτός από το Δυρράχιο και επέβαλλε στυγερά την κυριαρχία του. Εξέδωσε μάλιστα και νόμους (τους λεγόμενους «Ντουσάνοβα Ζακόνικ») όπου και δήλωνε ότι όλοι οι «αιρετικοί Χριστιανοί» (και εννοούσε όσους δεν είχαν ενταχθεί στη σερβική ορθόδοξη εκκλησία) θα έπρεπε να ενταχτούν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, αλλιώς απειλούνταν με αυστηρή τιμωρία, ακόμα και με θάνατο. Ως αποτέλεσμα πολλοί υιοθέτησαν τότε σλάβικα ονόματα και επίθετα, χωρίς να είναι Σλάβοι στην πραγματικότητα (ακόμα και σήμερα έχουν επιβιώσει σλαβογενής λέξεις και επίθετα όπως ‘Μπογκντάνι’, ‘Βλάντι’ κ.α).

  Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη ο Reposh Kastrioti ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου (όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431). Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα σερβικά «αλβανικός πύργος»). Αν ο πατέρας της οικογένειας Καστριότι ήταν Σλάβος και όχι μόνο η μητέρα (η Βοϊσάβα), τότε γιατί αποκάλεσαν τον πύργο του μοναστηριού με αυτή την ονομασία;

  Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αν και αρχικά υποστήριξε τη σλαβική καταγωγή του Καστριότι, στο τέλος δήλωσε: «… ο δε Σκεντέρμπεης, και αν μη παραδεχθώμεν την γνώμην του Καρλ Χοπφ (Hopf), του λέγοντος αυτόν εκ Σλαύων καταγόμενο, κοινώς λογίζεται Αλβανός ουχί Έλλην.» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ε, σ. 356, εκδόσεις Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1887)

  Πολλοί από τους Πρίγκηπες, τους στρατηγούς, τους στρατιώτες του Γεωργίου Καστριότι, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία, είτε κατά την Ιταλική εκστρατεία του Σκεντερμπεη, όταν ο ίδιος ηγούμενος αλβανικού εκστρατευτικού σώματος, αποβιβάστηκε στην Βαρλέτα για να συνδράμει τον σύμμαχό του Φερδινάνδο Α’ της Νεαπόλεως στον αγώνα του εναντίον των Ανζουίνων, είτε μετανάστευσαν εκεί μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και την διάλυση της Ομοσπονδίας του Αλεσσίου (Lezhë), όπως έκανε και η ίδια η οικογένεια των Καστριωτών, η οποία έχει ακόμα απογόνους στη Νάπολι… O Juan Pedro Aladro Castriota, απόγονος του οίκου των Καστριωτών, το 1914 διεκδήκισε ύστερα από δική του απαίτηση τον θρόνο του νεοσύστατου τότε Αλβανικού κράτους. Η αλβανική γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Ιταλικό κράτος ως μειονοτική γλώσσα των Arbëresh/Αρβανιτών της νότιας Ιταλίας, γι’ αυτό και σε όλα τα μειονοτικά αλβανικά χωριά οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, γραμμένες στην ιταλική και στην αλβανική γλώσσα.

  Ο Λουκάς Μπέλλος, στο βιβλίο του «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1903, με γλωσσολογικά δεδομένα αποδεικνύει την αρχαιότητα της αλβανικής και τη συγγένειά της ως ένα σημείο με την ελληνική, δεδομένα που απορρίπτουν την δακική θεωρία ή τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, θεωρίες που με τόσο φανατισμό υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού μεταξύ άλλων στην αλβανική υπάρχουν λατινικά δάνεια που εισήχθησαν στην αλβανική μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ., πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την κατά τη φαντασία άφιξη των Αλβανών στη σημερινή Αλβανία από τη Δακία ή τον Καύκασο τον μεσαίωνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γράφει ο Μπέλλος στις σελίδες 5-6 (ο οποίος ωστόσο ταυτίζει φυλετικά Έλληνες και Αλβανούς) και λέει για τον Σκεντέρμπέη:

  «ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης Αλέξανδρος ο Αλβανός…απαντών εις τα ύβρεις του ιταλού πρίγκηπος του Τουρίνου, αποκαλέσαντος τους Αλβανούς πρόβατα, μετ’ εθνικής υπερηφανείας καυχάται ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι οίτινες μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Ελλήνων καθυπέταξαν την Οικουμένην άπασαν. Γνωστόν δ’ ότι ο Σκεντέρμπεης και αυτός υπεγράφετο και υπό των άλλων προσηγορεύετο “ηγεμών των Αλβανών και των Ηπειρωτών”, αποδεικνύς ούτως τα δύο φύλα, τέκνα μιας και της αυτής μητρός.»

  «Δεν τους ξέρεις καλά τους Αρβανίτες μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. Εκείνος που πολεμώντας κυρίευσε τον Τάραντα και άλλες χώρες της Ιταλίας…Αν λάβεις δε υπόψη σου ότι η Αλβανία αποτελεί μέρος της Μακεδονίας, θα ομολογήσεις ότι ακόμα πιο ευγενείς ήταν οι πρόγονοί μας, που με τον Μ. Αλέξανδρο επικεφαλής έφθασαν ώς τις Ινδίες. Από εκείνους κατάγονται αυτοί που εσύ ειρωνεύεσαι» είπε ο Καστριότι στον Ιταλό πρίγκιπα. (Κ. Μπίρη, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού, σελ. 24)

  Συνεχίζει ο Μπέλλος και λέει:
  «Εξετάζοντες δε τους νυν Αλβανούς ανεξαρτήτως της χώρας, ην οικούσιν από πολλών βεβαίως χιλιετηρίδων, βλέπομεν, ότι έχουσι ταυτά προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστα ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων, ως τα περί τους γάμους και τας κηδείας και τους έρωτας. Εν τη βορείω μάλιστα Αλβανία οι έρωτες υπενθυμίζουσι τους υπό του νομοθέτου των Θηβαίων επιβεβλημένους και εν Κρήτη και τη αρχαία Σπάρτη καθιερωμένους αγνούς και πλατωνικούς έρωτας…Ωσαύτως δε το βαθύτατον συναίσθημα της ατομικής υπερηφανείας, μάλιστα δε το της οικογενειακής τιμής, βαθυτάτην ορύσσουσι τάφρον διαχωρίζουσαν αυτούς των σλαβικών και των άλλων γειτόνων ευρωπαϊκών φυλών. Ως και το άγριον έθιμον της του αίματος οφειλής και της εκδικήσεως μόνον περί τον Ταΰγετον ευρίσκει ομοτρόπους παρά τοις αμειλίκτοις Μανιάταις.» (σελ. 6-7)

  Κοινά επομένως ήθη και έθιμα στους Αλβανούς με τα αρχαία και σύγχρονα ελληνικά έθιμα. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά Έλληνες, όπως υποστηρίζει ο Μπέλλος αλλά ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στην βαλκανική από την αρχαιότητα. Διαπιστώνουμε επίσης την υπερηφάνεια του Καστριώτη όσον αφορά το ότι ήταν Αλβανός. Μάλιστα ο Φαν Νόλι που έγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία του Σκεντέρμπέη», αν και ιερέας, είπε:
  «ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος Αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Το βιβλίο του Φαν Νόλι εκδόθηκε και επανεκδόθηκε με τίτλους όπως: Historia e Skërdërbeut, (Βοστώνη, 1921), George Castrioti Scanderbeg, (Νέα Υόρκη, 1947), Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, (Βοστώνη, 1950) κ.α.

 40. Αλή αλ-Γιουνάνι

  Η φουστανέλλα καθιερώθηκε το 1828 από τον Καποδίστρια σαν ελληνική εθνική φορεσιά, ενώ από λαογραφική σκοπιά δεν πρόκειται παρά για αλβανικό λαϊκό ένδυμα. Τη φορούν και σήμερα οι παππούδες στα αλβανικά χωριά (γενικότερα τη φορούν στα βόρεια Βαλκάνια όπως π.χ. στο Μαυροβούνιο, τη φορούν οι Βλάχοι κ.α.). Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι η φουστανέλα προέρχεται από την αρχαιο-ελληνική χλαμύδα, γιατί δεν μας εξηγούν το πώς γίνεται και η φουστανέλα φοριέται ακόμα από τους Αλβανούς στα αλβανικά χωριά – και ιδιαίτερα σε αυτά της Λαμπερίας – αλλά όχι και στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπου σχεδόν κανείς δε φοράει πια φουστανέλα, εκτός ίσως από στιγμές διασκέδασης και χορού;

  Κατά πάσα πιθανότητα, το όνομα ‘φουστανέλλα’ προέρχεται από την ιταλική λέξη ‘fustagno’ (απ’ όπου και το fustana και το υποκοριστικό fustanella), η οποία λέξη έχει κάποια σχέση με μια πόλη της Αιγύπτου, το Φουστάτ (αρχικό όνομα του Καΐρου). Εκεί κατασκευαζόταν ένα χοντρό ανθεκτικό ύφασμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν για πανιά στα καράβια, τις λεγόμενες φούστες. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η ενετική λέξη ‘fustagno’ προήλθε από το υστερολατινικό fustaneum, με το οποίο οι Λατίνοι απέδιδαν στη γλώσσα τους την ελληνκή λέξη «ξύλινο», επειδή έτσι αποκοκαλούσαν οι Έλληνες το βαμβακερό και άλλα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν για φορεσιές. Στα λατινικά η λέξη fustis σήμαινε ξύλο. (Institute of Modern Greek Studies, «Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής», Thessalonica, Greece: Aristotelion Panepistimio Thessaloniki, 1998;)

  Ως εθνική στολή, ξέμεινε στην Ελλάδα απ’ την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Ήταν η εθνική ενδυμασία των Αρβανιτών (Αλβανών). Με τούς πολυάριθμους αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο η φουστανέλλα καθιερώθηκε σαν ενδυμασία των ελληνόφωνων χριστιανικών πληθυσμών, ενώ τούς 17ο και 18ο αιώνα, έφτασε να αποτελεί την κυρίαρχη ενδυμασία της Ρούμελης και τού Μοριά.
  «Η Βασίλισα ήταν ντυμένη με μία σκούρη πράσινη ρόμπα ιππασίας…και βέλο. Ο Βασιλιάς Όθωνας φορούσε την αλβανική φορεσιά, βαθυκόκκινο σακάκι κεντυμένο με χρυσό, άσπρη φουστανέλλα, με ένα μεγάλο κυνηγετικό σπαθί κρεμασμένο πάνω στον ώμο του.» (Harry Gringo, Scampavias from Gibel Tarek to Stamboul, Charles Scribner: New York, 1857)

  «Η Αθήνα, 25 χρόνια πριν, ήταν μόνο ένα μικρό αλβανικό χωριό. Οι Αλβανοί αποτελούσαν και ακόμα αποτελούν, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και περίπου τρεις λεύγες από την πρωτεύουσα, υπάρχουν χωριά όπου δύσκολα καταλαβαίνουν τα ελληνικά. Όταν ο βασιλειάς Όθωνας της Ελλάδας έφτασε στην Αθήνα το 1830, ρώτησε, πού είναι οι Έλληνες.» (Greece of The Hellenes, Lucy M. J. Garnett, p.32)

  Οι Εύζωνες (ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι) ήταν επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες (από το αλβανικό ‘çoljatë’ που σήμαινε ‘νεαροί’, ‘παλικάρια’ στην γέγκικη αλβανική διάλεκτο κ.α.). Αρχικά ιδρύθηκαν τέσσερα τάγματα (το 1867), καθένα από τα οποία διέθετε οργανωτική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Το 1868 προστέθηκε σε κάθε τάγμα ευζώνων και πέμπτος λόχος. Έντονη ήταν η δράση των ευζωνικών ταγμάτων στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και αργότερα.

  Οι Εύζωνοι του παλατιού – φρουρά που αποτελούνταν από Ευζώνους – άρχισαν την καριέρα τους ως σωματοφυλακή του βασιλιά Γεωργίου του 1ου. Η στολή που θα έπρεπε να φοράνε, αποφασίστηκε να είναι η φουστανέλλα. Ωστόσο η φουστανέλλα, είχε καθιερωθεί ως τυποποιημένη στολή ήδη από το 1813, για τούς ρωμιούς εθελοντές των δύο συνταγμάτων της Greek Light Infantry τού αγγλικού στρατού. Κατά καιρούς η φρουρά αυτή είχε διάφορα ονόματα όπως: α) Ανακτορική Φρουρά, β) Φουρά Άγνωστου Στρατιώτη, γ) Προεδρική Φρουρά (σήμερα) κ.α. Σκοπιές ευζώνων σήμερα υπάρχουν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς, πρώην στρατόπεδο Βασιλέως Γεωργίου Β’, που βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο του Εθνικού Κήπου στην Αθήνα κ.α.

  «Οι Εύζωνοι, οι οποίοι παίρνουν έναν ελαφρώς υψηλότερο μισθό και ακόμα φοράνε την ηπειρώτικη στολή, η οποία παλαιότερα ήταν η εθνική φορεσιά, αποτελούν ένα πεζικό στρατιωτικό σώμα, τα μέλη του οποίου είναι στο μεγαλύτερο μέρος τουφεκιοφόροι με μεγάλη επιδεξιότητα και υψηλό χαρακτήρα, ειδικά διαλεγμένοι από το Στρατιωτικό Συμβούλιο, από τους ορεσείβιους, συνηθισμένοι να φοράνε τη φουστανέλλα. Αυτό το (στρατιωτικό) σώμα απολαμβάνει όχι μόνο μεγάλη υπόληψη για τη γενναιότητα και την ανδρεία στον τομέα τους, αλλά μεγάλο κύρος γενικότερα, και επίσης το προνόμιο του να προμηθεύουν τους φύλακες για τα Βασιλικά Ανάκτορα στην Αθήνα. Όταν φοράνε ολόκληρη τη στολή τους, αυτή η βασιλική φρουρά, έχουν μία πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση. Μία φουστανέλλα ή κιλτ με πολλές πτυχές, μεγαλύτερη από είκοσι γιάρδες στο φάρδος και κατάλευκη σαν το χιόνι, με ζώνη γύρω απ’ τη λεπτή μέση του Εύζωνα, φτάνοντας μέχρι τα γόνατα όπου συναντούσε τις άσπρες μάλλινες κάλτσες με μαύρες καλτσοδέτες. Το γιλέκο του με τα κρεμασμένα μανίκια σαν φτερά, δείχνοντας τα φαρδυά, χαλαρά μανίκια ενός λεπτού λινού πουκάμισου, είναι περίτεχνα κεντημένο, ενώ γύρω από τη μέση του είναι σφιγμένη μία δερμάτινη ζωστήρα για όπλα, υπέροχα στολισμένη, και φορτωμένη με πιστόλια και άλλα μικρά όπλα. Στα πόδια του φοράει αλβανικά κόκκινα δερμάτινα παπούτσια, με αναποδογυρισμένες αιχμηρές μύτες, οι οποίες τελειώνουν στην άκρη με μάλλινες φούντες, και η στολή του συμπληρώνεται με ένα κομψό εφαρμοστό καπέλο με μία μακριά φούντα από μπλε σκούρο μετάξι. Τον χειμώνα μία κάπα ή πανωφόρι από μπλε ύφασμα, με έναν φαρδύ ποδόγυρο ώστε να διευκολύνεται η φουστανέλλα, προστατεύει όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια από τους (φυσικούς) παράγοντες. Λέγεται ότι ο Kaiser, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα μερικά χρόνια πριν, έμεινε τόσο εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση αυτού του συντάγματος, που συμβούλεψε τον τότε βασιλιά των Ελλήνων να μετατρέψει σε Ευζώνους όλα του τα στρατεύματα…» (Lucy Mary Jane Garnett, Greece of the Hellenes, London: Isaac Pitman, 1914, p. 33-34)

  Κάποιοι προσπαθούν αιθαίρετα να συσχετίσουν τη φουστανέλλα με τις αρχαιοελληνικές χλαμύδες και τους χιτώνες αλλά ο αρχαιο-ελληνικός ανδρικός χιτώνας είναι βραχύς και άπτυχος. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό αρχαιολόγο, Αντ. Κεραμόπουλο, από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα θα μπορούσε να παραχθεί φουστανέλλα με πύκνωση των πτυχών του αλλά εξ αιτίας του εύκρατου κλίματος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στο ρωμαϊκό κράτος όμως, ο χιτώνας έχει πολλές πτυχές στη στρατιωτική στολή εκτεινόμενος μέχρι πάνω από το γόνατο, επάνω δε σε αυτόν πέφτουν δερμάτινες λωρίδες από δερμάτινο θώρακα, όπως βλέπουμε και σε αδριάντες των ρωμαίων αυτοκρατόρων. Οι καταγόμενοι από την άγονη και ορεινή Ιλλυρία (Αλβανία), επιζητούσαν επίσης να είναι μισθοφόροι των Ρωμαίων και γι’ αυτό εξοικειώθηκαν με τη φουστανέλλα – όπως και οι Βλάχοι και άλλοι – και έφτιαχναν φουστανέλλες από πυκνά υφάσματα και μακριές (και όχι κοντές όπως κάνουν στην Ελλάδα σήμερα). Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν την άποψη ότι επειδή οι Αλβανοί ήταν μισθοφόροι τουφεκιοφόροι (οπλίτες) των Ρωμαίων, ονομάστηκαν ‘σκιπετάρ’ (από το λατινικό ‘scioppeto’ που σήμαινε ‘τουφέκι’).

  Ο αρχαιολόγος Sir Arthur Evans, γνωστός στην Ελλάδα επειδή ήταν αυτός που ανέσκαψε το παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη, θεωρούσε τη φουστανέλλα που φορούσαν οι γυναίκες χωριάτισσες (πάνω από τη σλαβική μπροστέλλα) που ζούσαν κοντά στα σημερινά σύνορα Βοσνίας-Μαυροβουνίου, ως ένα ιλλυρικό στοιχείο που επιβίωσε ανάμεσα στους σλαβόφωνους πληθυσμούς της περιοχής (Arthur Evans, Ancient Illyria: An Archaeological Exploration, New York & London, United Kingdom: I.B. Tauris. 2006, p. 126)

  Ο λόρδος Μπάιρον που είχε επισκεφτεί την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, έγραψε στη μητέρα του: «Αλβανοί με την εθνική τους φορεσιά, την πιο μεγαλόπρεπη τού κόσμου, άσπρη φουστανέλλα, χρυσοκέντητο μανδύα, κρεμεζί βελούδινο γιλέκι κατασκέπαστο με χρυσά γαϊτάνια…» (A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the years 1809 and 1810, London, 1813) ενώ ο Άγγλος συνταγματάρχης William Martin Leake παρατήρησε ότι η αρβανίτικη φορεσιά είχε μεγάλη διάδοση ιδιαίτερα στον Μωριά, στην Ύδρα, στην Αργολίδα αλλά και στην Αττική και στη Βοιωτία (λόγω των Αρβανιτών που κατοικούσαν εκεί). «Η αρβανίτικη φορεσιά» γράφει ο Leake «είναι ελαφρύτερη και πιο βολική από την οθωμανική και τη ρωμαίικη.» (Travels in Morea, London, 1830, vol. A’, p. 209-210)

  Ενημερωτικά να πω εδώ ότι η λέξη «τσολιάς» (που οι Έλληνες την προτιμούν από το ‘φουστανελλάς’ ή ‘φουστανελλοφόρος’) προέρχεται από την αλβανική λέξη ‘coljatë’ που στη βόρεια αλβανική διάλεκτο σήμαινε: «νεαρά αγόρια, παλικάρια» κ.α. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη çul (προέρχεται από τα αραβικά) που σημαίνει «το κουρέλι, το παλιόρουχο» (εξ ου τσόλι και τσούλι), και όχι από αναγραμματισμό της λέξης ‘στολιάς’ (από τη ‘στολή’) όπως διαδίδει η ελληνική εθνικιστική νομενκλατούρα. Τσολιάς ήταν δηλαδή αυτός, που φόραγε τσόλια, κουρέλια, απ’ όπου βγήκε και το θηλυκό του: «τσούλα». Το τσαρούχι προέρχεται από το τουρκικό ‘çarιk’ (σανδάλι), το γιαταγάνι από το τουρκικό ‘yatağan’ (γιαταγάν), το καριοφίλι από το τουρκικό ‘karanfil’ – και όχι από το ιταλικό Carlo e figlio – επειδή στα τουρκικά η λέξη karanfil σημαίνει το λουλούδι γαρίφαλο, και κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, οι κάνες των τουρκικών όπλων είχαν μεγάλα στόμια σε σχήμα, που θύμιζαν το μπουμπούκι τού γαρίφαλου, κ.α.

  Ο William Martin Leake έγραψε για τον Αλή Πασά, το 1805: «Όλα τα πρόσωπα και οι γιοι του βεζύρη συνηθίζουν την αρβανίτικη φορεσιά: καμιζόλα με χρυσό γαϊτάνι και φουστανέλλα με δίπλες, που πέφτει πάνω στο μπενοβράκι, όπως ο χιτώνας των ρωμαϊκών αγαλμάτων. Όμορφη φορεσιά, όταν είναι καινούρια και καθαρή. Αλλά κι αυτοί ακόμα οι αφεντάδες δεν χαίρονται την πολυτέλεια να αλλάζουν φουστανέλλα κάθε βδομάδα. Οι στρατιώτες την αφήνουν λερή, ώσπου να λειώσει επάνω τους. Κάπου-κάπου τη βγάζουν και την απλώνουν πάνω στη φωτιά έτσι, που οι ψείρες, ζαλισμένες από τον καπνό, πέφτουν στις φλόγες. Από τα “κράκ” που ακούγονται στη θράκα καταλαβαίνουν οι αρβανίτες, πως το ξεψείριασμα πάει καλά. Μερικές φορές, στις πρώτες δυο-τρεις βδομάδες που φορούν την καινούρια φουστανέλλα ή όταν θέλουν να φανούν περιποιημένοι, περνούν στο λαιμό ένα περιλαίμιο μπαμπακερό εμποτισμένο με μερκουρόλη (σ.σ. οξείδιο τού υδραργύρου).» (William Martin Leake, Travels in Northern Greece, London 1835)

  Ο ναύαρχος Jurien de la Gravière έγραψε: «Οι Αλβανοί αποτελούν μία ιδιαίτερη ράτσα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα (του 18ου)…αυτοί οι ορεσίβιοι στρατιώτες…αύξησαν ταχέως τη δύναμη και την επιρροή τους. Όλοι οι πασάδες φρόντιζαν να έχουν γύρω τους μία φρουρά αποτελούμενη από αυτούς τους μισθοφόρους. Η αλβανική φορεσιά έγινε της μόδας και οι πιο σημαντικοί Οθωμανοί φοράνε υπερήφανα το λευκό φουστάνι των Αλβανών του Νότου. Ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας στον Μοριά του Βελί, δευτερότοκου γιου του Αλή Πασά του Τεπελενίου, άρχισαν να φοράνε αυτή τη στολή έτσι προέκυψε η καλαίσθητη στολή των παλικαράδων.» (Jurien de la Graviere, «La station du Levant», Paris – 1876, vol. 1, p. 71;)

  Οι Έλληνες πήραν την εθνική ενδυμασία των Αλβανών και την καθιέρωσαν ως επίσημη τότε στρατιωτική στολή, αντιγράφοντας τούς Άγγλους που φορούσαν στον στρατό τους παρόμοια ενδύματα. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι ανοησίες περί αρχαιο-ελληνικών χλαμύδων κ.τλ. Εξ’ άλλου άλλο πράγμα είναι η χλαμύδα και άλλο η φουστανέλλα.

  «Ολόκληρη η αλβανική εθνική φορεσιά, όταν είναι εντελώς καινούρια και καθαρή, είναι ασύγκριτα πιο καλαίσθητη από οποιαδήποτε άλλη φθαρμένη φορεσιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία… Κάθε Τούρκος πασάς ή αξιωματούχος οποιουδήποτε βαθμού έχει ή τουλάχιστον είχε πριν μερικά χρόνια, μία ομάδα από αγριωπούς Αλβανούς ως προσωπική του φρουρά. Έτσι ήταν έντονα διασκορπισμένοι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περιοχή των Μανιατών – ανθρώπους το ίδιο αγριωπούς και φιλοπόλεμους όπως οι ίδιοι. Ίσως έτσι έχει προκύψει η μερική υιοθέτηση της φορεσιάς τους από τους Έλληνες… αυτό είναι σίγουρο, οι περισσότεροι από τους ένοπλους Έλληνες που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολεμικής επανάστασης, φορούσαν το άσπρο κιλτ (φουστανέλα) και σχεδόν όλο το υπόλοιπο από την αλβανική φορεσιά, το οποίο επίσης υιοθετήθηκε από τον Άγγλο στρατηγό Church, όταν πήρε τη διοίκηση του ελληνικού στρατού.» (John Cameron Hobhouse, A Journey through Albania and Other Provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the Years 1809 and 1810, London 1813)

  «Από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, η αλβανική φορεσιά έγινε η εθνική φορεσιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το άσπρο κιλτ (φουστανέλλα) με τις πολλές πτυχώσεις φοριέται τώρα αρκετά κοντό, παρόλο που ακόμα μπορεί να βρεθούν μερικοί παλιομοδίτες με το πιο αέρινο (κομψό) φουστάνι, στις αρχές του αιώνα, το οποίο πέφτει μία ή δύο ίντσες κάτω από το γόνατο.» (The customs and lore of modern Greece, Rennell Rodd, 1892, p.73)

  «Μερικοί από τους διάσημους επονομαζόμενους «Έλληνες» ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ήταν, όπως μας έχουν πει, πραγματικοί Αλβανοί. Ακόμα και η «εθνική» ελληνική φορεσιά – η φουστανέλλα – είναι στην πραγματικότητα η φορεσιά μίας από τις μεγάλες αλβανικές φυλές, των Τόσκηδων.» (The pursuit of Greece: an anthology, Philip Sherrard, 1964, p.10)

  «Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η αλβανική φουστανέλλα, η οποία υιοθετήθηκε από τους Έλληνες μετά την απελευθέρωση τους το 1821 ως η εθνική τους φορεσιά…» (The nomads of the Balkans: an account of life and customs among the Vlachs of Northern Pindus, Alan John Bayard Wace, Maurice Scott Thompson, 1972, p.60)

  Ο Πρίγκηπας Lichnowsky (Karl Max Fürst von Lichnowsky στα γερμανικά) είπε: «Η τόσο αποκαλούμενη ‘ελληνική εθνική φορεσιά’ είναι στην ουσία αλβανικής προέλευσης.» (Παρνασσός, τεύχος 206, Φεβρουάριος 1916)

  «…η φορεσιά της νότιας Αλβανίας υιοθετήθηκε ως εθνική φορεσιά της Ελλάδας…» (The Leisure hour, By William Haig Miller, James Macaulay & William Stevens, p. 520)

  «Η αλβανική εθνική φορεσιά λέει ο Hobhouse όταν είναι εντελώς καινούρια και καθαρή, είναι ασύγκριτα πιο καλαίσθητη από οποιαδήποτε άλλη φθαρμένη φορεσιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και σε αυτό μπορούμε ίσως να προσθέσουμε ότι έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο σε πολλούς από τους πρώην υποτελής του Σουλτάνου, ιδιαίτερα στους Έλληνες του Μωριά και της Μάνης και στους ορεσίβιους του Ηρακλείου, που το έχουν αντιγράψει με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια, αλλά περιορίστηκαν να το χρησιμοποιούν άντρες που βρίσκονταν σε πολεμικές ασχολίες.» (The Penny magazine of the Society for the Diffusion of Useful …, Volume 5 By Charles Knight, p. 181)

  «Η φουστανέλλα ή το άσπρο κιλτ της παραδοσιακής αλβανικής φορεσιάς, είναι τόσο κοινή στους δρόμους της Αθήνας όσο και στη στολή του ιδιωτικού φρουρού στο Λονδίνο.» (Belgravia, Mary Elizabeth Braddon – 1883, Page 270)

  «Μερικές ημέρες ύστερα από την άφιξή μας στο χωριό αυτό, παρουσιάσθηκε στον Μαυροκορδάτο ο Σπυρομίλιος, με ένα σώμα από 200 Χιμαριότες, πού είχαν την πιό πολεμοχαρή εμφάνιση μέσα σε όλον τον στρατό. ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, γιατί το ντυσιμό τους και η γλώσσα τους είναι εντελώς αλβανικά, αλλά παρ’ όλο πού η θρησκεία τους είναι ελληνική (χριστιανική), δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη ελληνική. Εκείνος μάλιστα ανήκε σε μία από τις άριστες οικογένειες της ορεινής Χιμάρας.» είχε γράψει ο προσωπικός γιατρός του Λόρδου Βύρωνα, που έζησε τα γεγονότα της επανάστασης του 1821 από πρώτο χέρι. (Julius Millingen, Memoirs of the affairs of Greece, London 1831, p. 208-209)

  Δεν αρνούμαστε ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν είδη φουστανιών ή χιτώνων. Ωστόσο η φουστανέλλα που φορούσαν οι Αρβανίτες, δεν προέρχεται από αυτούς τους αρχαίους χειτόνες. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τη φουστανέλλα με τους αρχαίους ελληνικούς χιτώνες. (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, «Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page», p. 148)

  Στην Κορυτσά, βρέθηκε μία ταφική πλάκα από έναν ιλλυρικό τάφο του 2ου-3ου αιώνα μ.Χ., όπου απεικονίζονται δύο άντρες φορόντας τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα και το αλβανικό καπελάκι πλις. Στο Δυρράχιο έχει βρεθεί επίσης ένα πήλινο αγαλματίδιο του 3ου αιώνα π.Χ., ενός άντρα που κρατούσε στην πλάτη του ένα ζώο και φορούσε τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα και το πλις. Στην Smokthinë του Mesaplik (κοντά στην Αυλώνα), βρέθηκε μία ταφόπλακα από έναν ιλλυρικό τάφο του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ., όπου απεικονίζεται ένας άντρας να φοράει τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα, και πολλά ακόμα ιλλυρικά αγαλματίδια του 5ου π.Χ. αιώνα βρέθηκαν στο Maribor της Σλοβενίας, όπου απεικονίζονται άντρες να φοράνε τη φουστανέλλα (παρόμοια με τα αγαλματίδια που βρέθηκαν στην Αλβανία).
  Ο Ούγγρος κοινωνιολόγος Baron Nopcsa πίστευε ότι ιλλυρικό κιλτ ήταν το αυθεντικό πρότυπο για τη ρωμαϊκή στρατιωτική φορεσιά, και εξαιτίας της ομοιότητας με το κέλτικο κιλτ, θεώρησε ότι το κιλτ εισήχθη στη Βρετανία – και έγινε δημοφιλές ανάμεσα στον ντόπιο κέλτικο πληθυσμό – από τους Ιλλυριούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον ρωμαϊκό στρατό.

  Ήταν οι Ιλλυριοί που δημιούργησαν τα μικρά ευκίνητα καράβια και τη ρωμαϊκή τουνίκα (χιτώνιο), τη λεγόμενη ‘δαλματίκα’ (από το όνομα της ιλλυρικής φυλής των Δαλμάτων), που υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους. (Aleksandar Stipčević, The Illyrians: history and culture, Park Ridge, New Jersey: Noyes Press (1977))

  Η λαογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου από την άλλη, θεωρεί ότι το κέλτικο κιλτ (ένδυμα), όπως αυτό έγινε γνωστό από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, χρησίμευσε ως πρότυπο. (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, «Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page», p. 148)

  Η ρωσικής καταγωγής Αγγλίδα ανθρωπολόγος που ζει στην Αθήνα, Sofka Zinovieff, έγραψε στο βιβλίο της (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις dioptra): «Ακόμα και η φουστανέλλα, η ελληνική εθνική φορεσιά, είναι αλβανική.» (Sofka Zinovieff, Eurydice Street: a place in Athens‎, Granta Books (London 2004), p. 190)

  «Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως από τους Τόσκηδες, οι οποίοι επίσης γράφουν την ίδια τους τη γλώσσα με ελληνικά γράμματα, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ως δική τους την εθνική φορεσιά των Αλβανών γειτώνων τους, την άσπρη φουστανέλλα ή κιλτ…» (Lucy Mary Jane Garnett, Greece of the Hellenes, – History – New York, Scribner: 1914, p. 10)

  «Η αλβανική φορεσιά, δηλαδή η ελληνική φουστανέλλα και τα περικνήμια, είναι κλεμένα χωρίς απολύτως καμία διαφοροποίηση, από τους Τόσκηδες του αλβανικού νότου.» (Legends of my bungalow, Frederick Boyle, 1882, p. 243)

  Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στα Σκόπια η φουστανέλλα είναι γνωστή ως τόσκα: «Στη Μακεδονία [Σκόπια] η φουστανέλλα ήταν τμήμα της φορεσιάς των αντρών στο Skopsko Bllatija, Ovce Polje, Babune, Azat, Parcovo, στην περιοχή της Gjevgjelia και σε όλη τη νότια Morava, Prespa, Tikvesh και αλλού. Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» (Andromaqi Gjergji, Albanian Costumes through the Centuries: Origin, Types, Evolution, p. 207, Tiranë 2004, Albania: Mësonjëtorja)

  • Χαρά στο κουράγιο σου αγαπητέ Αλή αλ-Γιουνάνι!!εύγε για τον οίστρο σου!! συντάσσομαι ομού!!ακριβής και τεκμηριωμένος!! ευχαριστώ πολύ!!

 41. Επισης ποιος ειναι αυτός ο Πλουσος;

 42. Βας παπ,
  Ο Μανόλης Πλούσος είναι ιστορικός και μέλος της συντακτικής μας ομάδας – αν δεν το έχετε δει ακόμη. Αυτός υπογράφει και το άρθρο. Τα μερί μεροληψίας του «Ερανιστή» είναι μικρόψυχες ανοησίες δικές σας. 1ον. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύουμε τα πάντα. 2ον. Εκτός από εκατοντάδες άρθρα, στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε χιλιάδες βιβλία σχετικά με αυτά τα θέματα. Όποιος λοιπόν θέλει να μάθει περισσότερα, δεν έχει παρά να διαβάσει.
  Εσείς ποιος ανορθόγραφος εξυπνάκιας είστε;

 43. Εχω μερικές απορίες προς τη σελίδα αυτή .

  Γιατί δεν ειρωνεύεστε όλες τις »’λανθασμένες» απόψεις που έχουν ως τώρα γραφτεί .

  Παραπάνω , σε σχόλιο , αναφέρεται η περιοχή της Αρχαίας Παιονίας , το σημερινό κράτος της ΠΓΔΜ, ως »Μακεδονία»’.
  Όμως αφού αυτό είναι λανθασμένο , τόσο γεωγραφικά [ Παιονία και όχι Μακεδονία ελέγετο η περιοχή ] όσο και πλυθισμιακά ,αφου είναι κυρίως σλαβόφωνος ο πλυθησμός της περιοχής τη σημερινή εποχή , γιατί δεν το ειρωνεύεστε και αυτό όπως κάνετε με άλλες απόψεις , η τουλάχιστον [και σωστοτερα ] απλά δεν το διορθώνετε;;;

  Εύκολη η διόρθωση της άποψης αυτής , η μήπως όχι;;;;

  Παραπάνω ακόμα γράφτηκε ,λανθασμένα παλι, ότι πανω από την Αρτα οι Ελληνες ήταν μειοψηφεία , ουσιατικά βαφτίζοντας την Ηπειρο αλβανική , που όχι μόνο δεν το διαψεύσατε αλλά το αφήσατε »στον αερα» κλείνοντας το μάτι στις ,επίσημες πλέον, αλβανικές διεκδηκήσεις σε εδάφη ελληνικά .

  Και οι δύο αυτές αποψεις , όχι μονάχα είναι ιστορικα αναληθείς πραγμα που από μόνο του αρκούσε για να τις διορθώσετε , αλλα θέλουν την Ελλάδα συρικνωμένη πασιφανώς τόσο σε Ηπειρο όσο και σε σε Μακεδόνια αφού και τα δύο γειτονικά κράτη είναι αναθεωρητικά προς την Ελλάδα επισημά πλέον και μιλουν ανοιχτά για »’Μεγαλες Αλβανίες και Μακεδονίες»».

  Καλό είναι λοιπόν να είμαστε ακριβοδίκαιοι προς όλες τις αποψεις , όταν αυτές μάλιστα είναι ιστορικά ατεκμηρίωτες όπως οι παραπάνω δυο .

  Εκτός και αν έχουμε την Ελλάδα γραμμένη στα παλιά μας τα παππούτσια

  • Αγαπητέ τσικιρικη εννοείται ότι η παραχάραξη της ιστορίας είναι το κυριότερο όπλο των απανταχού πατριδοκάπηλων. Οι καθυστερημένοι, χρονικά και διανοητικά, εθνικισμοί στα Βαλκάνια μετέρχονται ακριβώς τα ίδια εργαλεία με τον δικό μας παλαιότερο αλυτρωτισμό της Μεγάλης Ιδέας που ενταφιάστηκε άπαξ κ δια παντός στην Μικρά Ασία. Με τη διαφορά ότι στην Μικρασία τότε υπήρχε ισχυρό και ακμαίο ελληνικό στοιχείο, αν και μειοψηφικό, σε αντίθεση με τους γείτονες Αλβανούς που έχουν ονειρώξεις με Μεγάλες Αλβανίες ανακαλύπτοντας τσαμουρική μειονότητα. Όλη η περιοχή της Ηπείρου στη διάρκεια του 19ου αιώνα εξελληνίστηκε πλήρως. Ή τους ακόμη πιο κιτς και τραγέλαφους Σλαβομακεδόνες που οραματίζονται Μεγάλη Μακεδονία…!! όσο για την Μακεδονία θεωρώ ότι το όνομα Σλαβομακεδονία λύνει τα πάντα, γεωγραφικά και ιστορικά.

   • Αλή αλ-Γιουνάνι

    Στη Θεσπρωτία κατοικούσαν:

    1) μουσουλμάνοι Τσάμηδες (Αλβανοί που κακώς κάποιοι τους αποκαλούν ‘Τουρκοτσάμηδες’),
    2) χριστιανοί Τσάμηδες (Αλβανοί),
    3) Έλληνες χριστιανοί,
    4) Αρβανιτόβλαχοι (οι λεγόμενοι Τσαμουρένι)
    5) Επίσης, υπήρχε ένας μικρός αριθμός μουσουλμάνων τσιγγάνων στους Φιλιάτες και αλλού (σήμερα κατοικούν σε 2 χωριά στους Άγιους Σαράντα) και μερικοί ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι.

    Το 1928, ο πληθυσμός των μουσουλμάνων Τσάμηδων της Ηπείρου έφτανε επίσημα τους 19.244 από την πρώτη απογραφή πληθυσμού (αν και μάλλον ήταν περισσότεροι) και οι 17.008 δήλωναν ως μητρική τους γλώσσα την αλβανική. Πριν το 1928 ο μουσουλμανικός πληθυσμός της Ηπείρου ανέρχονταν στους 20.160 κατοίκους, σε 63 διαφορετικά χωριά και πόλεις. Το 1913 όμως, όταν η Ήπειρος ενώθηκε με την Ελλάδα, οι αλβανόφωνοι μουσουλμάνοι κάτοικοί της ανέρχονταν στους 40.000. Πολλοί απ’ αυτούς αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή και να μεταβούν στην Τουρκία και στην Αίγυπτο λόγω πιέσεων των ελληνικών αρχών. Γεγονός ήταν πως η ελληνική πλευρά, σκεπτόμενη πως η Αλβανία ίσως χρησιμοποιούσε τους Τσάμηδες ως μοχλό πίεσης σε διάφορα ζητήματα προσπάθησε από το 1924 να προκαλέσει με κάθε πρόσφορο τρόπο την εκούσια μετανάστευσή τους. Σε πρώτη φάση έφερε στην περιοχή μερικές χιλιάδες χριστιανούς πρόσφυγες της Μικράς Ασίας με σκοπό να ενταθεί η πίεση προς τους Τσάμηδες. Οι χριστιανοί πρόσφυγες με στήριγμα τη νομοθεσία των υποχρεωτικών απαλλοτριώσεων έλαβαν σημαντικό μέρος της γης, ιδιαίτερα στις πλούσιες περιοχές Ηγουμενίτσας και Φαναριού. Η απαλλοτρίωση περιελάμβανε καλλιεργήσιμες εκτάσεις και κατοικίες. Η καταναγκαστική αυτή συγκατοίκηση έμελλε να είναι οδυνηρή για τους Τσάμηδες.

    Τσάμηδες ή Αλβανοτσάμηδες είναι το ίδιο πράγμα. Το «τουρκοτσάμηδες που λένε μερικοί είναι λάθος». Οι πληθυσμοί αυτοί ήταν Αλβανοί και όχι Τούρκοι, αν και πριν 20ο αιώνα το πρόθεμα ‘τουρκο’ είχε την έννοια του μουσουλμάνου και όχι του εθνικά Τούρκου. Πρόγονοι των Τσάμηδων ήταν τα αλβανικά ποιμενικά φύλα που εισχώρησαν στη Θεσπρωτία τον 13ο-14ο αιώνα, και αναμίχθηκαν στη συνέχεια με παλαιότερα ιλλυρικά φύλα που είχαν εισχωρήσει στην Ήπειρο μετά την καταστροφή των πόλεων της από τον Ρωμαίο στρατηγό Αιμίλιο Παύλο, αλλά και παλαιότερα. Ήταν εκείνοι οι χριστιανικοί πληθυσμοί που ασπάστηκαν το Ισλάμ μετά την αποτυχημένη επανάσταση του επισκόπου Τρίκκης Διονύσιου του Σκυλόσοφου.

    Σύμφωνα με τα βενετικά αρχεία, οι χίλιοι χριστιανοί, βοσκοί και γεωργοί, που ακολούθησαν τον Διονύσιο τον Φιλόσοφο στην εξέγερση του 1611, ήσαν Αλβανοί χωρικοί προερχόμενοι από εβδομήντα χωριά της ευρύτερης περιοχής Παραμύθιάς. Το γεγονός, ότι είναι γεωργοί και βοσκοί, δηλώνει πως ένα μεγάλο μέρος των Αλβανών ημινομάδων των προηγούμενων αιώνων, είχε περιέλθει, στις αρχές του 17ου αι., στην κατηγορία των εδραίων χωρικών – κτηνοτρόφων, με μόνιμο πλέον τόπο διαμονής και συμπληρωματική γεωργική απασχόληση. Εχει δηλαδή πλήρως ενταχθεί στο οικονομικό γαιοκτητικό καθεστώς της αυτοκρατορίας, υφιστάμενο, κατά συνέπεια, άμεσα τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση και τη φορολογική πρακτική του κράτους και των εκπροσώπων του. Φορολογία και αυθαιρεσίες θα εξωθήσουν τους χίλιους αυτούς Αλβανούς γεωργο-κτηνοτρόφους σε εξέγερση. Μετά την αποτυχία της ανταρσίας θα ακολουθήσει η διασπορά στα βουνά και η προσφυγή στην άσκηση της ληστείας. (Κ. Μέρτζιος, «Η επανάστασις Διονυσίου του Φιλοσόφου», Ηπειρωτικά Χρονικά, 1938, τ. 13, σ. 84-86)

    Αργότερα, πολλοί Αλβανοί και Έλληνες χριστιανοί, μετανάστευσαν στην Κέρκυρα. Το 1627 ο Κινάν Πασάς εκτιμά σε πέντε χιλιάδες τον αριθμό των Ηπειρωτών που είχαν μεταναστεύσει στην Κέρκυρα, ενώ τον Ιούνιο του 1632 οι αρχές του νησιού αναφέρουν: «…Από τίνος ήλθον ενταύθα από την γειτονικήν Τουρκία περί τους 2.000 Ελληνες Αλβανοί εκ των οποίων άλλοι μεν διότι επείνων και εστερούντο εργασίας και άλλοι φεύγοντες την τυραννίαν.» (Κ. Μέρτζιος, «Το εν Βενετία Κρατικόν Αρχείον, Α’ περί Κοσμά του Αιτωλού», Ηπειρωτικά Χρονικά, 1940, τ. 19, σ. 42-44)

    Σίγουρα ένα ποσοστό των Τσάμηδων συνεργάστηκαν με τις γερμανικές και τις ιταλικές κατοχικές αρχές. Δεν λέτε όμως γιατί, αποσιωπάτε τις αιτίες και τις αφορμές. Από την άλλη, ένα άλλο ποσοστό Τσάμηδων, εντάχθηκαν σε αντιστασιακές οργανώσεις, της Ελλάδας αλλά και της Αλβανίας (κυρίως στο Ε.Α.Μ. και στο αλβανικό L.A.N.C.), αλλά σχημάτισαν και κάποιες δικές τους μικρές ομάδες. Από τα ελληνικά δικαστήρια εκδόθηκαν περίπου 1900 καταδικαστικές αποφάσεις. Το ερώτημα είναι ότι, αφού καταδικάστηκε το 10% περίπου του τσάμικου πληθυσμού, γιατί εκδιώχθηκε και κακοποιήθηκε και το υπόλοιπο 90%; Για τους 2.500 δολοφονημένους Τσάμηδες (γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι, κ.α.) από τις δυνάμεις του Ζέρβα, αλλά και από πιο πριν, δεν μιλάει κανείς. Μωρά παιδιά και αθώες γυναίκες, ηλικιωμένοι και παιδιά, ήταν συνεργάτες των Γερμανών και αυτοί;

    Σε κάθε περίπτωση, σαφώς η οποιαδήποτε άδικη πράξη, η οποιαδήποτε δολοφονία είτε Έλληνα από Αλβανό, είτε Αλβανού από Έλληνα, είναι καταδικαστέα χωρίς δεύτερη σκέψη. Δεν ήταν όμως πάντα τα πράγματα άσπρο-μαύρο. Για παράδειγμα ας θυμηθούμε τη συνεργασία του Κολοκοτρώνη με τους Τσάμηδες όταν αυτός κατέφυγε στην Κέρκυρα για να ζητήσει δυτική βοήθεια, ας θυμηθούμε ότι το 1831 ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ των Μουσουλμάνων Τσάμηδων της Παραμυθιάς εναντίον των Σουλτανικών στρατευμάτων στη μάχη της Βελτίστας, δέχεται επίθεση του Εμίν Πασά των Ιωαννίνων και πολιορκείται για δυο μήνες το κάστρο της. Ακολουθεί μεγάλη καταστροφή των περιουσιών των Παραμυθιωτών και εξορίζονται οι αρχηγοί τους στην Σόφια.

    Οι δολοφονίες εναντίον των Τσάμηδων Αλβανών είχαν ξεκινήσει ήδη από το 1913 από ελληνικές συμμορίες που επιτίθονταν στην περιοχή – ενθαρρυμένες προφανώς και από τις τότε ελληνικές αρχές. Ο Μάρκος Δεληγιαννάκης (μετά την προσάρτηση της Παραμυθιάς και της υπόλοιπης Τσαμουριάς στην Ελλάδα το 23.02.1913) με τη συμμορία του συνέλλαβαν 72 πρόκριτους Τσάμηδες, τους μετέφεραν στην τοποθεσία «Λίβερη» κοντά στο Σελάνι και τους σκότωσαν. Το γεγονός – διανθισμένο φυσικά με μπόλικη ελληνική προπαγάνδα – ομολογεί ο Σταύρος Παπαμώκος στο βιβλίο του «Η Σέλλιανη χθες και σήμερα» (εκδόθηκε στην Αθήνα το 1997) στη σελίδα 160:

    «Ο οπλαρχηγός Μάρκος Δεληγιαννάκης επί κεφαλής ομάδας κρητικών μαχητών, αλλά και άλλων ενόπλων από τα γύρω χριστια-νικά χωριά, κατέβηκαν στα τουρκοχώρια της Τσιαμουριάς και συνέλαβαν 72 Τουρκαλβανούς, τους οποίους μετέφεραν δεμένους στο απόμερο και ολοσκότεινο ρέμα ‘Μπιντούρια και Κατσικιά’ της Σέλλιανης και τους εκτέλεσαν.».

    Προσέξτε πως αποκαλεί τα αλβανικά χωριά περιφρονητικά ως «τουρκοχώρια». Παρόλο που ο Παπαμώκος κατακρίνει στο βιβλίο του – για λόγους τακτικής – την πράξη του συμμορίτη Δεληγιαννάκη, ο στόχος του είναι προφανής. Εννοεί ότι ‘οι Τούρκοι ήταν κατακτητές των Ελλήνων και τους είχαν σκλάβους, ο Μάρκος Δεληγιαννάκης επιτέθηκε στα τουρκοχώρια κ.τλ.’. Δηλαδή με λίγα λόγια, αφήνει να εννοηθεί ότι ο Δεληγιαννάκης είχε το δίκαιο με το μέρος του, ότι επιτέθηκε στα χωριά των κατακτητών κ.α.

    Για την πράξη αυτή του Δεληγιαννάκη έχει βγει ακόμα και δημοτικό παραδοσιακό τραγούδι από τους Έλληνες, με το όνομα «Του Μάρκου Δεληγιαννάκη» όπου περιγράφεται αυτή η σφαγή στο Σελάνι (ελλ. ‘Σέλλιανη’):

    «Σαν τι κακό σας έκανα, κι μι κατηγουράτι;
    Ιγώ χουριά δεν έκαψα και σκλάβους δεν επήρα.
    Ιγώ τους πρώτους έμασα, εξήντα δυο νουμάτους
    Στη Σέλλιανη τους έσυρα, στο μνήμα του Μανώλη.
    Ξύπνα, Μανώλη ψυχογιέ, απού το μαύρου χώμα,
    να δεις αρνιά που σου ’φερα, κριάρια σουβλισμένα.».

    Οι Έλληνες πρόκριτοι της Παραμυθιάς που δολοφονήθηκαν από κάποιους Τσάμηδες ήταν λοιπόν αθώα θύματα αλλά οι 72 Αλβανοί που δολοφονήθηκαν από τη συμμορία του Δεληγιαννάκη ήταν κριάρια για σούβλισμα!!!

    Στις 12/1/1942, στο κέντρο της Παραμυθιάς, ο ανθυπασπιστής της Χωροφυλακής Ηλίας Νίκου, Διοικητής του τοπικού σταθμού, μαζί με τον Κώτσιο Νικόλα, μετέπειτα οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ και οι δύο, δολοφόνησαν δύο από τους πιο σημαντικούς παράγοντες των Τσάμηδων στην περιοχή, τον κτηματία Τεφήκ Κεμάλ και τον γιατρό Αχμέτ Κασήμ. Οι συγκρούσεις και οι διαμάχες μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων είχαν αυξηθεί, ειδικά μετά την δολοφονία από τους χριστιανούς ενός επιφανούς μουσουλμάνου, του Γιασίν Σαντίκ, τον Δεκέμβριο του 1942. Μαρτυρίες υπάρχουν ακόμα και από Έλληνες που είχαν δει τα γεγονότα αυτά και όχι μόνο από Αλβανούς:

    «Τα έκτροπα σε βάρος των μουσουλμάνων συνεχίστηκαν από δημόσιους λειτουργούς και χριστιανούς κατοίκους, μόλις έφυγαν οι άντρες για εξορία. Με το πρόσχημα της δήθεν ανάκρισης…καλούσαν στα γραφεία τους όμορφες χανούμισσες και τις βίαζαν…Οι λεηλασίες σπιτιών, οι αρπαγές ζώων φανερές. Οι βιασμοί κοριτσιών και γυναικών πολλοί και επώνυμοι. Η βίαιη υποχρέωση σε έκδοση μουσουλμανίδων σε ορισμένα χωριά μεγάλη…» λέει ο Γιάννης Σάρρας (Γιάννης Σάρρας, «Ιστορικά-Λαογραφικά περιοχής Ηγουμενίτσας», σελ.631). Γράφει επίσης για την εκτέλεση των 8 μουσουλμάνων κατοίκων στη θέση Βίγλιζα στα υψώματα Λαδοχωρίου, που την επιβεβαιώνει – ως αυτόπτης μάρτυρας – ο Χρίστος Λόης, οπλίτης τότε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, και την καταγράφει στο βιβλίο του «Από τις σελίδες της μνήμης. Περιστατικά Πολέμου, 1940-1941», εκδ. Παπαδήμα, σελ.17.

    Το θέμα της γενοκτονίας των Τσάμηδων συμπεριελήφθη στην ατζέντα της τέταρτης γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Μη Αναγνωρισμένων Εθνών και Λαών (UNPO) – που εδρεύει στη Χάγη – στις 20-26 Ιανουαρίου 1995. Ας δούμε μερικές μαρτυρίες των ανθρώπων που έζησαν εκείνη την εποχή τα γεγονότα από πρώτο χέρι.

    Ο Εσαμπουντίν Καντίου λέει: «Μας συγκέντρωσαν όλους στο σπίτι ενός Αλβανού, του Σαλί Αβούζι. Εκεί υπήρχαν και άλλοι που είχαν έρθει στην πόλη μας από τα γύρω χωριά. Εκεί είχαν συγκεντρώσει γυναίκες και μικρά παιδιά, καθόλου άντρες. Μας είχαν εκεί για περίπου 5-6 μήνες. Σχεδόν κάθε μέρα έθαβαν και από ένα παιδί. Μας είχαν πιάσει αρρώστιες, ήμασταν σε άσχημη κατάσταση. Δεν είχαμε να φάμε. Με λίγα λόγια πέθαναν πολλά παιδιά και ηλικιωμένες γυναίκες. Υπήρχαν κάποιες γυναίκες άνω των 80 χρόνων.. οι Έλληνες τους έριχναν από τις σκάλες και πέθαιναν…»

    Η Καντριέ Οσμάνι λέει: «Σκότωσαν τον πατέρα μου, τον ξάδερφο μου, τους αδερφούς της μητέρας μου και την αδερφή της μητέρας μου που ήταν παράλυτη. Την έριξαν από τις σκάλες και μετά την πυροβόλησαν…»

    Η Καντριέ Αλίου λέει: «Μπήκαν το βράδυ οι Έλληνες στο σπίτι μας, πήραν τα 4 πρόβατα που είχαμε. Η μητέρα μου με το μωρό στην αγκαλιά της τους έλεγε: {Σας παρακαλώ, δεν έχω γάλα για τα παιδιά μου} και ένας στρατιώτης της είπε: {Έχω μόνο μία σφαίρα, δεν είμαι εδώ για να την σπαταλήσω, πήγαινε μέσα}. Άκουγα τις γειτόνισσες μου που φώναζαν και έκλαιγαν. Τις είχαν κόψει τα αυτιά, τους τραβούσαν τα σκουλαρίκια από τα αυτιά τους με τη μία και τους τα έκοβαν. Τις είχαν κόψει τα δάχτυλα για να τις πάρουν τα δαχτυλίδια.. απίστευτα πράγματα. Ξεκοίλιασαν έγκυες γυναίκες. Θυμάμαι ακόμα μία γυναίκα που είχε ένα μεγάλο τραύμα από λόγχη ανάμεσα στους ώμους της.»

    Ο Ραχμί Ουζέιρι λέει: «Σκότωναν γυναίκες και παιδιά. Είχαν ξεκοιλιάσει γυναίκες και τους έπαιρναν τα έμβρυα μέσα από τις κοιλιές τους. Τους είχαν κόψει τα δάχτυλα και τους έπαιρναν ό,τι κόσμημα φορούσαν..»

    Ο Φαΐκ Μπολλάτι λέει: «Το πρώτο που μας ζήτησαν ήταν για χρυσό. Ό,τι είχαμε, ό,τι είχαν η μητέρα μου και η θεία μου στον λαιμό τους και στα δάχτυλα τους τους τα άρπαξαν. Τότε είπαν στη μητέρα μου: {Θέλουμε τον γιο σου για ένα λεπτό. Θα τον πάρουμε και θα στον ξαναστείλουμε σε ένα λεπτό}. Δεν το είδα αλλά άκουσα τη μητέρα μου να κραυγάζει και να χοροπηδάει’ είχαν κόψει το κεφάλι του αδερφού μου. Ήταν μόνο 17 χρόνων…. Ένας γείτονας μας μας πήρε μετά στο σπίτι του. Το όνομα του ήταν Τσιλ Μπάρμπα. Του δώσαμε μερικά χρήματα και μας άφησε να μείνουμε στο σπίτι του. Αφού τη νύχτα μας πήρε χρυσαφικά και ό,τι μας είχε απομείνει, μας πήρε την άλλη μέρα σε μία εκκλησία. Στην εκκλησία θυμάμαι ότι τρεις φορές μας έβγαλαν έξω ώστε να μας σκοτώσουν αλλά παρενέβησαν κάποιοι Βρετανοί στρατιώτες και σωθήκαμε.. υπήρχε και μία γυναίκα. Τότε μας πήγαν για τέσσερις μήνες στην Ηγουμενίτσα, σε ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης και σε σπίτια κοντά στο λιμάνι, θυμάμαι ακόμα πως ανοιγόκλειναν τις μεγάλες σιδερένιες τους πόρτες. Άνοιγαν τις πόρτες, έπαιρναν νεαρά κορίτσια και τα βίαζαν. Κάποια επέστρεφαν πίσω, κάποια άλλα τα σκότωναν. Ακούγαμε τις κραυγές τους. Εκεί πέθανε μία από τις αδερφές μου από πείνα και έθαψαν ζωντανή μία θεία μου που τα παιδιά της ζούνε ακόμα.»

    Η Ραμπιέ Σεριάνι λέει: «Σκότωσαν τον πατέρα μου. Σκότωσαν τον πεθερό της θείας μου. Τους έστειλαν στο τζαμί της Παραμυθιάς. Είπαν στη θεία μου και σε μερικές άλλες γυναίκες να καθαρίσουν το τζαμί. Όταν πήγαν στο τζαμί, ήταν γεμάτο με ακέφαλα πτώματα. Η θεία μου αναγνώρισε τον αδερφό της από τη μπλούζα που φορούσε. Ήταν ο μοναδικός της αδερφός ανάμεσα σε 5 αδερφές που είχε. Αναγνώρισε τον πεθερό της από ένα χαρακτηριστικό που είχε στις κάλτσες του… Τελικά δεν υπήρχε τίποτα να καθαρίσουν. Τις είχαν πάρει στο τζαμί μόνο για να δουν..»

    «Ήμουν ήδη παντρεμένη για δύο χρόνια όταν σκότωσαν τον εικοσι-πεντάχρονο αδερφό μου και τους δύο αδερφούς του άντρα μου’ τον Σουλεϊμάν, τον Χαμίτ και τον αδερφό μου τον Εκρέμ. Ο ένας ήταν 39 και ο άλλος ήταν 22 χρονών. Μας πήραν και τα 700 πρόβατα που είχαμε…» λέει μία άλλη ηλικιωμένη πλέον γυναίκα (δεν θυμάμαι το όνομα της).

    Η Σανίγιε Μπολλάτι από την Παραμυθιά (Ajdonat) κάηκε ζωντανή ρίχνοντας της οινόπνευμα, αφού πρώτα της έκοψαν τους μαστούς και της έβγαλαν τα μάτια. Ο Ομέρ Μουράτι δολοφονήθηκε, έκοψαν το σώμα του σε κομμάτια και τα περιέφεραν στην Παραμυθιά. Στο σπίτι του Σούλο Τάρι είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από σαράντα γυναίκες. Ο Τσίλι Πόποβα απ’ το χωριό Πόποβο (Αγία Κυριακή) μαζί με μία ομάδα στρατιωτών, μπήκαν στο σπίτι και ξεκίνησαν να βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια σε ένα από τα δωμάτια. Οι κραυγές των γυναικών ακούγονταν όλη τη νύχτα. Ο Σέρι Φέιζο, ο Φικρέτ Σούλο Τάρι και άλλοι, δολοφονήθηκαν. Ο Χιλμί Μπεκίρι από τους Φιλιάτες (Filat) χτυπήθηκε μπροστά στα μάτια της οικογένειας του και αφέθηκε στο έδαφος να σφαδάζει. Η οικογένεια του θέλοντας να τον προστατέψουν, τον μετέφεραν στο σπίτι του γιατρού Μαυρουδίου. Έμεινε εκεί για μερικές ώρες αλλά ύστερα ο γιατρός ζήτησε να τον πάρουν. Τον πήγαν στο σπίτι του Στάβρο Μουχατζίρι, και στη συνέχεια στο σπίτι του Σουάιμπ Μέτια, όπου είχαν συγκεντρωθεί και άλλες οικογένειες. Το πληροφορήθηκαν οι Έλληνες παρακρατικοί και πήγαν στο σπίτι και τον σκότωσαν, αφού πρώτα του έβγαλαν τα χρυσά του δόντια με πένσες.

    Ο Μάλο Μούχο, ένας ογδοντάχρονος που για τέσσερα χρόνια είχε μείνει παράλυτος, δολοφονήθηκε. Τον έσφαξαν με ένα μικρό σπαθί μπροστά στη σύζυγο του. Του άνοιξαν το κεφάλι και τα μυαλά του πετάχτηκαν πάνω στη σύζυγο του. Στη συνέχεια διέφυγαν ανενόχλητοι. Ο Αμπντούλ Νούρτσε απήχθη στο Τρικόρυφο (Spatar) και οδηγήθηκε στους Φιλιάτες με τα πόδια και χωρίς παπούτσια, όπου τον έσειραν στους δρόμους της πόλης, και τελικά τον σκότωσαν μπροστά στο σπίτι του Νιδ Ταφότσι. 16 μέλη της οικογένειας του Λίλε Ρουστέμι από τον Άγιο Βλάσιο/Σούβλιασι (Sullashi), κυρίως παιδιά, κατακρεουργήθηκαν χωρίς να επιζήσει κανένας. Ο Τζελάλ Μινίτι από την Παραμυθιά αποκεφαλίστηκε πάνω στο πτώμα του μουφτή Χασάν Αμπντουλλάχου. Ο Σαλί Μουχεντίνι, ο Αμπεντίν Μπάκο, ο Μουχάμμεντ Πρόνια και ο Μάλο Σεϊντίου βασανίστηκαν, τους έκοψαν τα δάχτυλα, τη μύτη, τη γλώσσα και τα δάχτυλα των ποδιών, και ενόσο αυτοί σφάδαζαν από τους πόνους, οι αντάρτες του Ζέρβα χόρευαν και εξυμνούσαν τον αρχηγό τους. Στο τέλος τους σκότωσαν χτυπόντας τους με μαχαίρια και κοφτερά αντικείμενα.

    Ακολουθεί η περιγραφή του Εσρέφ Χιλμί, κατοίκου της Παραμυθιάς, ο οποίος περιέγραψε τη σφαγή που έγινε στην περιοχή:

    «Την Τρίτη, 27 Ιουνίου 1944, στις 7 το πρωί, οι Έλληνες αντάρτες (του Ζέρβα), υπό τον συνταγματάρχη Κρανιά, τους Χρήστο Σταυρόπουλο, Λευτέρη Στρουγκάρη, και Νικόλαο Τσένο, μπήκαν στην πόλη και η διαταγή δόθηκε: κανένας δεν έπρεπε να ζήσει… Το ίδιο απόγευμα, συνέλλαβαν τους άντρες, τις γυναίκες και τα παιδιά, λες και ήταν κλέφτες. Το επόμενο πρωί όλοι οι άντρες δολοφονήθηκαν. Αφού με κράτησαν φυλακισμένο για τέσσερις ημέρες, με άφησαν να φύγω για να πάω να θάψω τους νεκρούς. Στην περιοχή ‘η εκκλησία του Άη Γιώργη’, αναγνώρισα 5 πτώματα. Οι υπόλοιποι ήταν αδύνατον να αναγνωριστούν, εξαιτίας των βασανιστηρίων που είχαν υποστεί. Τα 5 θύματα που αναγνώρισα ήταν: ο Μετ Τσέρε, ο Σαμί Ασίμι, ο Μαχμούτ Κούπι, ο Άντεμ Μπεκίρι και ο Χακί Μίλε. Δύο ημέρες αργότερα, με έστειλαν στα Βώλια, κοντά στο σπίτι του Δημήτρη Νικολάου, όπου είχαν σκοτώσει 8 ανθρώπους. Δεν μπόρεσα να τους αναγνωρίσω επειδή τους είχαν κόψει κομματάκια. Παντού τριγύρω υπήρχαν πτώματα.

    Μία γυναίκα με το ονοματεπόνυμο Σανιγιέ Μπολλάτι υπέσθη φοβερά βασανιστήρια και την έκαψαν ζωντανή με οινόπνευμα. Αυτή η τραγωδία έγινε την Τετάρτη, ενώ την Παρασκευή το πρωί μεταφέρθηκε από τη μητέρα της και δύο συγχωριανούς κατά διαταγή των παρακρατικών και αφού την κάλυψαν με μία κουβέρτα, την έκρυψαν σε μία αποθήκη ώστε να μην τη δει κανείς. Η καημένη γυναίκα πέθανε 5 ημέρες αργότερα. Το πτώμα της είχε γεμίσει σκουλήκια. Όλα αυτά που αναφέρω εδώ, τα έχω δει με τα μάτια μου.

    Στην αρχή, κρύφτηκα για 5 μέρες σε μία σοφίτα, αλλά με έπιασαν οι μοναρχο-φασίστες και με οδήγησαν μπροστά στον Κρανιά ο οποίος αφού με ρώτησε διάφορα, διέταξε να με φυλακίσουν. Στη φυλακή βρήκα άλλα 380 άτομα, ανάμεσα τους γυναίκες και παιδιά. 120 από αυτούς πέθαναν από την πείνα. Τέσσερα άτομα μαζί με ‘μένα ήμασταν στη φυλακή για 15 ημέρες, μετά απ’ τις οποίες μας μετέφεραν στην Πρέβεζα (Prevezë) και από εκεί στα Γιάννενα (Janinë), όπου μείναμε για 40 ημέρες. Εκεί μας υπέβαλαν απερίγραπτα βασανιστήρια. Απελευθερωθήκαμε ύστερα από την άφιξη στην πόλη των δυνάμεων του ΕΑΜ.»

    Ο Ντερβίς Σούλο από το χωριό Τρικόρυφο (Spatar) στην περιοχή των Φιλιατών (Filati), περιγράφει τη σφαγή στο Τρικόρυφο ως εξής:

    «Το πρωί του Σαββάτου τον Σεπτέμβριο του 1944, συγκέντρωσαν τους κατοίκους μπροστά από το τζαμί του χωριού. Οι στρατιώτες άρχισαν να βιάζουν τις γυναίκες και τα κορίτσια, ακόμα και μεγάλες γυναίκες. Η Πέτσε Τσουλάνι, 50 χρόνων, βιάστηκε, της έκοψαν τα μαλλιά και τα αυτιά της, και στο τέλος τη σκότωσαν στο περιβόλι της, στην περιοχή Μούτσο. Είχαν φέρει στο σπίτι μας την οικογένεια του Σάκο Μπανούσι από την Σκορπιόνα (Skropjona), που αριθμούσαν 8 γυναίκες, άντρες και παιδιά. Αφού βίασαν τις γυναίκες και τις έκοψαν τους μαστούς με μαχαίρια, τους σκότωσαν όλους….

    Στο σπίτι του Νταμίν Μουχαμέτι, δολοφονήθηκαν 5 γυναίκες και 3 παιδιά… Στο σπίτι του Φετίν Μουχαμέτι, βίασαν και βασάνισαν τη Χάνε Ισούφι και μία άλλη γυναίκα… Στο σπίτι του Ντούλε Σερίφι, έκοψαν τα κεφάλια του ογδοντάχρονου Σουλεϊμάν Διμίτσα και της συζύγου του. Στο σπίτι του Μέτο Μπράχο, 20 άτομα, άντρες, γυναίκες και παιδιά, κάηκαν ζωντανοί… Η Κίγιε Νούρτσια, 70 ετών, μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου… Στο αμπέλι του Ζούλε και στον κήπο του Αμπντούλ Νούρτσε, είδα 20 σφαγμένους ανθρώπους. Στο σπίτι του Χατζή Λατίφι, βίασαν την κόρη του Χατζή Γκουλάνι, ενώ στο σπίτι του Μέιντι Μέτο βίασαν την Χάβα Αΐσια και την Νάνο Αράπι την οποία στη συνέχεια σκότωσαν.»

    Ο Σαλί Μπολλάτι απ’ την Παραμυθιά λέει τα εξής:

    «Ήμουν 7 ετών στις 27 Ιουνίου του 1944, αλλά δεν θα μπορέσω ποτέ να ξεχάσω τι συνέβη εκείνες τις μέρες στην οικογένεια μου και στις άλλες αλβανικές οικογένειες της πόλης μας, της Παραμυθιάς. Ήταν νωρίς το πρωί όταν η μητέρα μου μας ξύπνησε. Εκείνη τη μέρα η γλυκιά φωνή της ήταν διαφορετική, μία βραχνή φωνή: {Ντυθείτε γρήγορα, πρέπει να φύγουμε}, είπε βιαστικά. Έντυσε τη μικρή μας αδερφή, τη Μακμπούλε, και πήρε μερικά ρουχαλάκια γι’ αυτήν. Χωρίς να φάμε τίποτα, φύγαμε γρήγορα από το σπίτι μας, που βρισκόταν στην κορυφή του λόφου της πόλης, που είναι κοντά στον πύργο των Μπολλάτι, 400 χρόνων παλιός. Περπατώντας στον δρόμο, ακούγαμε πυροβολισμούς. Βιαστικά φτάσαμε στο σπίτι του θείου μας, του Μουχάμμεντ Μπάκο, κοντά στον πύργο του ρολογιού, στο κέντρο της Παραμυθιάς.

    Η θεία Νασίμπε μας άνοιξε, παρόλο που φοβήθηκε μήπως είχαν έρθει ληστές, και μας δέχτηκε με πολύ αγάπη. Ξέροντας ότι ήμασταν πεινασμένοι, μας ετοίμασε φαγητό. Ενώ τρώγαμε, ο θείος Κιαζήμ, πρώτος ξάδερφος της μητέρας μου, μπήκε μέσα κοιτάζοντας τον πατέρα μου απορημένος: {Μπράχο, οι στρατιώτες του Ζέρβα σκοτώνουν, ντύσου και πάμε να φύγουμε.} Αλλά ο πατέρας μου του είπε ότι ήταν αδύνατον να αφήσει όλη την οικογένεια πίσω: {Άλλωστε εμείς δεν έχουμε κάνει κακό στους Έλληνες, το αντίθετο πάντα τους βοηθούσαμε.} Μετά από αυτό, ο θείος Κιαζήμ μας άφησε και έφυγε, διέφυγε και πέθανε στα Τίρανα το 1983.

    Δεν είχε περάσει ούτε μισή ώρα και ακούσαμε να χτυπάνε την πόρτα. Ο πατέρας μου άνοιξε αλλά ένας οπλισμένος άντρας τον άρπαξε έτσι όπως ήταν, ξυπόλυτο. Αρχίσαμε να τσιρίζουμε και να κλαίμε, φοβούμενοι ότι δεν θα ξαναδούμε τον πατέρα μας. Δεν θα ξεχάσω ποτέ αυτή τη φοβερή σκηνή, αλλά και τις συμβουλές που μου έδινε με τρυφερότητα ως παιδί. Αργότερα ανακαλύψαμε ότι τον σκότωσαν στην αυλή του σχολείου, και τον έθαψαν μαζί με άλλους σε έναν μαζικό τάφο. Προσπαθήσαμε με τη μητέρα μου να γυρίσουμε στο σπίτι μας. Καθώς περπατούσαμε, ο μεγαλύτερος αδερφός μου, ο Φερχάτ, που τότε ήταν 13 χρονών, πήγε για να συναντήσει τον ξάδερφο μας τον Αβνί, στην ίδια ηλικία, τον οποίο οι συμμορίτες του Ζέρβα τον έπιασαν και τον σκότωσαν, ενώ είχε κρυφτεί μέσα σε ένα χωράφι με βατομουριές. Μερικές μέρες αργότερα, μας είπαν ότι ο αδερφός μου ο Φερχάτ, ο καλύτερος μαθητής του τοπικού αλβανικού σχολείου που είχε ανοίξει λίγο πριν το 1944, βρέθηκε επίσης σκοτωμένος. Μπαίνοντας φοβισμένοι στην αυλή μας, είδα το σώμα του παππού μου να βρίσκεται κάτω, γεμάτο αίματα, πεθαμένος. Τον είχαν σύρει κατρακυλώντας πάνω στα πέτρινα σκαλοπάτια, και τον σκότωσαν. Ήταν 82 ετών, συνταξιούχος ιμάμης.

    Ο Έλληνας συγγραφέας Γιάννης Σάρρας, γράφει στο βιβλίο του “Ιστορία της Περιοχής της Ηγουμενίτσας” που εκδόθηκε στην Αθήνα το 1985, επιβεβαιώνει τα εγκλήματα λέγοντας: {Η οικογένεια του Μουχαρρέμ Μπολλάτι που σφαγιάστηκε με άγριο τρόπο, ήταν τελείως αθώοι.}
    Ύστερα από το απαίσιο αυτό θέαμα, η μανούλα μου μας πήγε σε ένα θρησκευτικό κτήριο στη γειτονιά μας. Εκεί υπήρχαν και άλλες φοβισμένες οικογένειες. Πέρασε λιγότερο από μία ώρα και ένας οπλισμένος άντρας ήρθε και μας διέταξε να εγκαταλείψουμε τον χώρο. Δίπλα στην πύλη του κτηρίου περίμενε ένας άντρας που κρατούσε ένα οπλοπολυβόλο, έτοιμος να μας σκοτώσει. Η μητέρα μου τότε άρχισε να παρακαλάει τον Θεό. Λίγο αργότερα ένας άλλος από τους συμμορίτες του Ζέρβα ήρθε και διέταξε να πάρουν το οπλοπολυβόλο και να μετακινηθούμε σε άλλο μέρος. Νομίζαμε ότι είχαμε σωθεί και ευχαριστούσαμε τον Θεό γι’ αυτό, όταν ξαφνικά ένας άντρας άρπαξε τη μητέρα μου…Λιγότερο από μία ώρα μετά, κλαίγαμε καθώς μάθαμε τα φοβερά νέα ότι η μητέρα μας, η Μπετούλα, 36 τότε ετών, βρέθηκε νεκρή μέσα στο τζαμί μας.

    Μείναμε έτσι 4 ορφανά, η Κερίμε 10 ετών, εγώ 7, ο Φαρούκ 5 και η Μακμπούλε 2. Μαζί με άλλα 200 άτομα, μας οδήγησαν στο μεγάλο σπίτι των Μουχεντίνι, που είχε μετατραπεί σας χώρος συγκέντρωσης, όπου 10-15 άτομα κοιμόντουσαν μαζί στο πάτωμα. Ήμασταν με τη θεία μας, τη Ζουμπέιντε. Ο σύζυγος της, ο Νέλο 27 ετών, είχε δολοφονηθεί, αφήνοντας την μόνη με ένα μωρό – τον Ταχσίν που ήταν τριών μηνών. Οφείλω εδώ να πω ότι κάποιες (χριστιανές) γειτόνισσες, ήρθαν και μας έφεραν μία μικρή κούνια και ρουχαλάκια για τον Ταχσίν και διάφορα αντικείμενα απ’ τα σπίτια μας. Αυτό ήταν σημαντικό για μας, επειδή αν και οι γείτονες μας ήξεραν ό,τι δεν είχαμε κάνει τίποτα κακό, εντούτοις δεν μπορούσαν να μας ελευθερώσουν. Η έλειψη φαγητού και κανονικών συνθηκών ζωής, ήταν και η αιτία των ασθενειών και των ξαφνικών θανάτων. Κάθε μέρα πέθαιναν τουλάχιστον 2-3 άτομα. Η γιαγιά μου η Ρουκίε, 72 ετών και η δίχρονη αδερφή μου, η Μακμπούλε, πέθαναν μαζί την ίδια μέρα.

    Μήνες αργότερα, Βρετανοί στρατιώτες έφτασαν στην περιοχή και μας έφεραν τρόφιμα και φάρμακα και έτσι η ζωή μας άρχισε να γίνεται λίγο καλύτερη. Στα τέλη Νοεμβρίου μας ρώτησαν αν θα θέλαμε να πάμε στην Τουρκία, την Αλβανία ή την Αίγυπτο, αλλά όλοι τους είπαμε ότι σαν Αλβανοί, θα θέλαμε να πάμε στην μητέρα πατρίδα μας, όχι σε άλλη χώρα. Μας έφεραν μεγάλα ανοιχτά φορτηγά και μας έβαλαν πάνω σ’ αυτά. Οι χριστιανές γειτόνισσες που μας είχαν βοηθήσει, εμφανίστηκαν ξανά και μας έδωσαν χειμωνιάτικα ρούχα αυτή τη φορά…Τα φορτηγά έφτασαν στην Ηγουμενίτσα και μας αποβίβασαν και μας οδήγησαν σε μία παραθαλάσσια αποθήκη. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προσπάθησαν να αρπάξουν τα κορίτσια αλλά αρχίσαμε να κλαίμε και να τσιρίζουμε δυνατά, και έτσι Βρετανοί στρατιώτες μας έσωσαν ξανά. Ήταν η τελευταία μας απαίσια νύχτα με τους Ζερβικούς. Την επόμενη ημέρα μας έβαλαν σε μικρές βάρκες και το απόγευμα φτάσαμε στο λιμάνι των Αγίων Σαράντα (στην Αλβανία). Εκεί μας περίμενε ο θείος μας, ο Μουχάμμεντ, που τον Ιούνιο είχε κρυφτεί στο σπίτι της αδερφής του στην Πάργα. Μετά από μία νύχτα που περάσαμε στο τζαμί των Σαράντα, μεταφερθήκαμε στην Χιμάρα, όπου μείναμε σε δύο μικρά δωμάτια.

    Περπατούσαμε όλη τη μέρα και τη νύχτα σταματήσαμε κάτω από μια γέφυρα. Αφού μαζέψαμε μερικά ξυλαράκια, ανάψαμε φωτιά και καταφέραμε να βγάλουμε τη νύχτα. Ήταν Δεκέμβριος και έκανε πολύ κρύο. Ειδικά ο μικρός μου αδερφός πεινούσε και κρύωνε πολύ. Ήταν αδυνατισμένος και έκαιγε απ’ τον πυρετό. Ακόμα και τώρα θυμάμαι πως ζητούσε από τη θεία μας λίγο ψωμί, κλαίγοντας: {Σε παρακαλώ, σε παρακαλώ καλή μου θεία, πεινάω, δώσε μου λίγο ψωμί, σ’ αγαπώ πολύ, σε παρακαλώ θεία!} αλλά ακόμα και ένα ψίχουλο τότε ήταν δύσκολο να βρεθεί. Ξεκινήσαμε να περπατάμε πλέον όταν έφεξε. Μετά από τρεις ώρες φτάσαμε στο Ντουκάτ. Εκεί μείναμε έκπληκτοι για τη ζεστή αγκαλιά και την αποδοχή των κατοίκων που βρήκαμε. Από εκεί κάποιοι παρτιζάνοι μας μετέφεραν με ένα φορτηγό στην Αυλώνα. Μόλις φτάσαμε, η θεία μου πήρε τον μικρό αδερφό μου στο νοσοκομείο. Την άλλη μέρα (ο μικρός) πέθανε!

    Έτσι από τα εννιά μέλη της οικογένειας μου, παραμείναμε μόνο δύο, η δεκάχρονη αδερφή μου και εγώ. Μεγάλωσε στο σπίτι του θείου μας, ενώ εγώ μεγάλωσα σε ορφανοτροφείο στα Τίρανα και σε εσωτερικό σχολείο στη Σκόδρα. Αυτό ήταν μόνο ένα μικρό δείγμα από τη γενοκτονία που διέπραξαν εναντίον μας οι Έλληνες σωβινιστές, στην Παραμυθία, στους Φιλιάτες και αλλού, μέχρι τον Μάρτιο του 1945. Περισσότεροι από 2900 Αλβανοί δολοφονήθηκαν και περισσότεροι από 2000 πέθαναν στην πορεία τους προς την Αλβανία. Οι περισσότεροι από αυτούς ήταν παιδιά και ηλικιωμένοι…»

    Η Νουρίσα Πρόνιο, κόρη του Χουσέν Ντέμι και της Φεριντέ, 30 τότε ετών και σύζυγος του Μουχαρρέμ Πρόνιο, είπε από το Μπεράτ όπου βρέθηκε με την οικογένεια της:

    «Στις 27 Ιουνίου 1944 ήρθε ο Ζερβικός Λευτέρης Στρουγκάρης, μαζί με 20 στρατιώτες και έψαξαν και έκλεψαν το σπίτι, απειλώντας με με ένα μαχαίρι. Το σούρουπο εγκατέλειψα το σπίτι μου και κατέφυγα στους γείτονες μου. Την επόμενη μέρα όμως ο γείτονας μου με αποκάλειψε και αναγκάστηκα να φύγω τρέμοντας από τον φόβο μου, και κατέφυγα με τα τρία παιδιά μου – ένα τετράχρονο αγόρι και δύο κόρες, έξι και δύο ετών – ανάμεσα στα δεντρα του κήπου μου. Τότε, ο γιος του Βαγγέλη Δράκα, μαζί με τρεις οπλισμένους, μπήκαν στο σπίτι και όταν είδαν που είμαι, ήρθαν σαν τα θηρία και μου άρπαξαν το τετράχρονο παιδάκι μου και το πήραν στα ξύλα για να το σφάξουν. Εγώ τρομαγμένη, άρχισα να κλαίω και να ξεφνίζω και αυτοί τότε, είπαν σαρκαστικά στο μωρό: {Είσαι τόσο τρυφερό, θα σε ψήσουμε και θα σε φάμε…} Ακούγοντας τις φωνές μου ο Σωτήρης Νικόλας, ο γείτονας μας, ήρθε προς το μέρος μας και αφού καβγάδισε μαζί τους, ήρθε σε ‘μένα και μου είπε ότι ήθελαν τέσσερις βρετανικές λίρες για να μου δώσουν το μωρό και να φύγουν. Τους έδωσα τα χρήματα που ήθελαν και μου έδωσαν πίσω τον γιο μου, χλωμό. Φαινόταν σαν πεθαμένος και ο λαιμός του ήταν γεμάτος αίματα. Όταν ο Σωτήρης Νικόλας ήρθε εκεί, αυτοί οι βάρβαροι ήδη τον έκοβαν. Ακόμα και σήμερα, έχει τα ήχνη του κοψίματος από το μαχαίρι στον λαιμό του. Αφού τελείωσε όλο αυτό, κατέφυγα στο σπίτι του Σαμπάν Κούρα, αλλά στον δρόμο ήρθα πρόσωπο με πρόσωπο με στρατιώτες του Ζέρβα. Μαζί τους ήταν ο Δημήτρης Πάσκος, που αυτές τις μέρες είχε σκοτώσει την Μπετούλα, τη γυναίκα του Ιμπραήμ Μπολλάτι και είχε αγριοδώς κάψει τη Σανίγιε Μπολλάτι με βενζίνη.

    Με την υποχώρηση των Γερμανών, ο Σαπέρας, αρχηγός της τοπικής φρουράς, μαζί με τον δεσπότη, έβγαλαν μία διαταγή ότι θα έπρεπε οι άνθρωποι της περιοχής να παραδώσουν τα όπλα τους και ότι θα μπορούσαν πλέον να μετακινούνται ελεύθερα, χωρίς να φοβηθούν τίποτα. Έκαναν μία γραπτή συμφωνία γι’ αυτό, μπροστά στον μουφτή της περιοχής. Ο κόσμος τους πίστεψε και αφού παρέδωσαν τα όπλα τους, άρχισαν πλέον να κυκλοφορούν ελεύθερα. Αλλά οι στρατιώτες του Ζέρβα, άρχισαν να συλλαμβάνουν τους άντρες και να τους φυλακίζουν, και έτρεχαν στα σπίτια μας για να τα κλέψουν και βίαζαν τα νεαρά κορίτσια. Τότε άρχισαν να σκοτώνουν τους άντες που προηγουμένως είχαν συλλάβει. Είδα με τα ίδια μου τα μάτια το σώμα του ενενηντα-πεντάχρονου Τζελάλ Μπολλάτι που του είχαν κόψει το κεφάλι, και είχαν πετάξει το κεφάλι του σε έναν κήπο πιο πέρα, ενώ είχαν αφήσει το σώμα του δίπλα σε έναν μαντρότοιχο. Είδα τον Τεφίκ Αμπάζι που του είχαν κόψει τα πόδια και του τα έδεσαν πίσω στην πλάτη.

    Έπιασαν μετά όλες τις γυναίκες και τα παιδιά μας, και μας φυλάκισαν. Μας έδιναν κακομαγειρεμένο φαγητό σε βρώμικα χάλκινα καζάνια. Ύστερα ήρθαν τρία άτομα από μία Βρετανική Αποστολή που έλεγξαν την κατάσταση, και σταμάτησαν τη χρήση των χάλκινων σκευών…»

    Ένα από τα ντοκουμέντα στο State Department των Η.Π.Α. (No. 84/3, Αποστολή στα Τίρανα 1945-1946) αναφέρει: «Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που κατάφερα να συγκεντρώσω στο τσάμικο θέμα, το 1944 και τους πρώτους μήνες του 1945, οι αρχές στη βόρεια Ελλάδα διέπραξαν απίστευτη κτηνωδία εκδιώκοντας πάνω από 25.000 Τσάμηδες, κατοίκους της Τσαμουριάς, από τα σπίτια τους, όπου ζούσαν για αιώνες, καταδιώκοντας τους κατά μήκος των συνόρων αφού τους είχαν αρπάξει τη γη και την περιουσία τους. Οι περισσότεροι νεαροί άνθρωποι είχαν δολοφονηθεί επειδή η πλειοψηφία των προσφύγων ήταν ηλικιωμένοι και παιδιά.»

    Ο Υψηλός Βρετανός αξιωματούχος στη Βρετανική Αποστολή στην Αλβανία, ο Ανθυπολοχαγός Palmer, στις έρευνες του προσπάθησε να ρίξει φως στα κίνητρα αυτών των σφαγών δίνοντας μια ενδιαφέρουσα εξήγηση πολύ κοντά στην αλήθεια. Ανέφερε στους ανωτέρους του ότι «Η περιοχή όπου ζούσε η αλβανική μειονότητα. Και υπήρχαν συναισθήματα μίσους και φθόνου από τους Έλληνες για τους Τσάμηδες.». Την ίδια στιγμή, ο Palmer σημείωσε ότι το παράλογο ελληνικό αίτημα για την προσάρτηση της νότιας Αλβανίας από την Ελλάδα, το οποίοι η Ελλάδα έντονα καλλιεργούσε, είχε δημιουργήσει «ένα δυνατό αίσθημα μίσους όχι μόνο προς τους Τσάμηδες αλλά προς όλους τους Αλβανούς.». Με αυτόν τον τρόπο, ο Palmer αμφέβαλλε για τον ελληνικό ισχυρισμό ότι η εθνοκάθαρση της Τσαμουριάς έγινε λόγω της συνεργασίας του πληθυσμού της περιοχής με τους Γερμανούς, αλλά ήταν τμήμα της ελληνικής εθνικιστικής στρατηγικής εναντίον των Αλβανών.

    Η Ελευθερία Μαντά σημειώνει: «Ο αλβανικός πληθυσμός …που δεν είχε περάσει τα σύνορα καταδιώχθηκε απηνώς, τα θύματα υπήρξαν δεκάδες, τα αλβανικά σπίτια λεηκατήθηκαν και παραδόθηκαν στις φλογες και τζαμιά καταστράφηκαν. Για πέντε περίπου ημέρες επικράτησε το χάος και η καταστροφή. Δεκάδες γυναίκες και παιδιά κλείστηκαν στο σχολείο και μόνο χάρη στην παρέμβαση των αξιωματικών της Συμμαχικής Αποστολής και των Ελλήνων κατοίκων που δεν συμφωνούσαν με την τακτική των μονάδων του ΕΔΕΣ διασώθηκαν…» («Οι μουσουλμάνοι Τσάμηδες της Ηπείρου (1923-2000)», εκδ. ‘Ίδρ.Μελ. Χερσονήσου του Αίμου’ – 2004)

    «Μοναδική θα μείνει, ωστόσο, η αναφορά του βρετανού ταγματάρχη Ουάλας (15.8.1944) για όσα ακολούθησαν την είσοδο του ΕΔΕΣ στα χωριά των Τσάμηδων, το Σεπτέμβριο του 1944. Αν μη τι άλλο, στο πλιάτσικο φέρεται να πρωταγωνιστεί, αν και με αμφιλεγόμενες επιδόσεις, ο ίδιος ο τοπικός εκπρόσωπος του Υψίστου: «Οι αντάρτες επιδόθηκαν σ’ ένα όργιο αντεκδικήσεων, λεηλασιών κι εσκεμμένης καταστροφής των πάντων. Η όμορφη κωμόπολη Μαργαρίτι κάηκε ολοκληρωτικά. Ο μητροπολίτης Παραμυθιάς συμμετείχε στο ψάξιμο των σπιτιών για λάφυρα, βγαίνοντας από ένα σπίτι, ωστόσο, ανακάλυψε ότι το ήδη βαρυφορτωμένο μουλάρι του το είχαν ξαλαφρώσει κάτι αντάρτες«…»», (‘Ιός’-‘Ελευθεροτυπία’, 27/4/2003)

    Για την αντιμετώπιση των Τσάμηδων από τις ελληνικές αρχές, αποκαλυπτική είναι μια πολυσέλιδη έκθεση (15/10/1930) του γενικού επιθεωρητή μειονοτήτων Κωνσταντίνου Στυλιανόπουλου, στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Βενιζέλου, που εντοπίσαμε στο αρχείο του τελευταίου (φ.58).

    Ανώτατος κρατικός λειτουργός επιφορτισμένος με τη διαχείριση κάθε λογής μειονοτικών τριβών, προκειμένου ν’ αποφεύγονται διεθνείς επιπλοκές, ο Στυλιανόπουλος καταγράφει, έπειτα από επιτόπια έρευνα, ένα καθεστώς ασφυκτικής καταπίεσης:

    «Η απελευθέρωσις της Ηπείρου υπό της Ελλάδος επέφερε τελείαν ανατροπήν της καταστάσεως. Από κυρίαρχοι και σατραπίσκοι, [οι Τσάμηδες] εγένοντο αποτόμως ακτήμονες, άστεγοι και πένητες. Η περιουσία των περιήλθεν εις τους καλλιεργητάς εκ διαρπαγής και απαλλοτριώσεως. Εννοείται ότι η απότομος αύτη μεταβολή τούς έφερε εις δεινήν παραζάλην και τους περιήγαγε εις αθλιότητα και οικτράν δυστυχίαν, ώστε πολλοί εξ αυτών να στερούνται και αυτό το ψωμί. Τα πράγματα επιδείνωσεν έτι περισσότερον η άνευ προηγουμένης ερεύνης κατάληψις κτημάτων υπό της Εθνικής Τραπέζης και αι επιτάξεις διά προσφυγικάς ανάγκας. Εάν δε λάβωμεν υπ’ όψιν και την μεροληπτικήν και απάνθρωπον στάσιν των αρχών, συμπληρούμεν την εικόναν της απελπισίας εις ην ευρέθησαν οι Μουσουλμάνοι, αρκετοί των οποίων, κατόπιν ενεργειών μας, εζήτησαν να μεταβούν εις την Τουρκίαν.» (σ.2)

    Η κατάσταση δεν άλλαξε μετά την οριστική εξαίρεση της μειονότητας από την υποχρεωτική ανταλλαγή:

    «Εις απάντησιν εις τας επανειλημμένας αιτήσεις και παρακλήσεις των ενεφανίζοντο διωγμοί και χειρότεραι δημεύσεις, μέχρι του σημείου να κηρυχθή [απαλλοτριωτέο] τσιφλίκιον η Παραμυθιά, έδρα Επάρχου και επί Τουρκοκρατίας υποδιοικητού, να απαλλοτριωθούν μικροϊδιοκτησίαι και αυλόκηποι και να μη αφεθή εις πολλούς ουδέ εν στρέμμα διά να καλλιεργήσουν και ζήσουν την οικογένειάν των, να μη πληρώνωνται εις αυτούς τακτικώς τα ορισθέντα μισθώματα, τινά των οποίων είναι κατώτερα και αυτών των απαιτουμένων διά την είσπραξίν των χαρτοσήμων, να εμποδισθούν κατ’ αρχάς και είτα να καταστούν λίαν δυσχερείς αι αγοραπωλησίαι, να εκτιμηθούν τα αγροκτήματα αυτών εις ευτελεστάτας τιμάς μέχρι και 3 δρχμ. το στρέμμα, να γίνωνται θύματα εκμεταλλευτών δικολάβων και τοκογλύφων και να φυλακίζωνται διά την πληρωμήν φόρων ενίοτε και αυτών των απαλλοτριωθέντων ή επιταχθέντων υφ’ ημών κτημάτων.» (σ.2-3)

    Οσον αφορά τη Χωροφυλακή, διαβάζουμε, «δυστυχώς δεν είναι σπάνια τα επεισόδια δαρμού και αυθαιρεσιών» (σ.8), ενώ αποκαλυπτική για τον σεβασμό της θρησκευτικής ταυτότητας των Τσάμηδων υπήρξε η μετατροπή του μοναδικού Ιεροσπουδαστηρίου της περιοχής (στο Φιλάτι) σε… στάβλο του ελληνικού στρατού –«όστις μάλιστα, ηπείλησε και την δημοσίαν υγείαν, διότι πολύ πλησίον του ευρίσκονται τα μοναδικά πηγάδια από τα οποία υδρεύεται η πόλις.» (σ.11)

    Οι μουσουλμάνοι αγρότες πιέζονταν, τέλος, ν’ αποπληρώσουν τους φόρους τους μέσα στον Ιούλιο, προτού πουλήσουν τη σοδειά τους, με αποτέλεσμα να «γίνονται έρμαια τοκογλύφων και εκμεταλλευτών ή [να] φυλακίζονται.» (σ.10)

    Παρόμοια εικόνα σκιαγραφείται και σε εμπιστευτική έκθεση του Γενικού Διοικητή Ηπείρου (19/1/1929) που περιλαμβάνεται στο ίδιο αρχείο (φ.108): «μονόπλευρος», «τραχεία και άνευ ελέους» εφαρμογή του αγροτικού νόμου σε βάρος της μειονότητας, «σιωπηρή» απαγόρευση ακόμη και «της διδασκαλίας του Κορανίου παρά των χοτζάδων εις πλείστα χωρία», άρνηση της διοίκησης να επιτρέψει την εκλογή κοινοτικών αρχόντων από τους μουσουλμάνους και διορισμός χριστιανών στη θέση τους, εκπαιδευτικός αποκλεισμός με το σκεπτικό «ότι δέον ο μουσουλμανικός πληθυσμός να παραμείνη εις το σκότος και την αμάθειαν»· πεποίθηση, τέλος, των αρχών πως «η καλλιτέρα λύσις του ζητήματος της Τσαμουριάς θα ήτο η αναχώρησις του Μουσουλμανικού πληθυσμού».

    «Εννοείται, ότι υπό τοιαύτας απανθρώπους συνθήκας», διαπιστώνει έτσι ο Στυλιανόπουλος, «ουδέ λόγος δύναται να γίνη περί Μουσουλμάνων προσκειμένων προς την Ελλάδα ή επιθυμούντων το καλόν της, αλλά τουναντίον περί εδάφους γονίμου εις πάσαν ξενικήν προπαγάνδαν.» (σ.3)

    κ.α.

    • Ας δούμε την ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ
     που συνέβη τον Αύγουστο του 1943 στο Φανάρι Πρεβέζης,
     στο βόρειο τμημα του νομού δηλαδή από Αλβανούς και Γερμανούς της φονικής Μεραρχίας Εντελβαις.

     »»»Το 1943 είναι η χρονιά που η συγκρούσεις στην περιοχή της Τσαμουριάς γενικεύονται. Τμήματα ένοπλων Τσάμηδων πήραν μέρος στην εκκαθαριστική «επιχείρηση Αύγουστος» που διενήργησαν η γερμανική 1η Ορεινή Μεραρχία υπό τον Βάλτερ Στέτνερ και η ιταλική 2η Ομάδα Αλπινιστών Βάλλε υπό τις διαταγές του Ουμπέρτο Μανφρεντίνι. Στόχος ήταν ο έλεγχος της σημαντικής οδικής σύνδεσης Παραμυθιάς – Πρέβεζας με την εκκαθάριση της περιοχής Μαργαρίτι – Πάργα – Αμμουδιά – Σκεπαστό – Γλυκή. Η διαταγή του Στέτνερ ήταν σαφής: «Βασικά όλοι οι ένοπλοι θα εκτελούνται επί τόπου. Χωριά από τα οποία θα πέφτουν πυροβολισμοί (…) θα καταστρέφονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους θα εκτελείται. Κατά τ’ άλλα όλοι οι μάχιμοι άνδρες ηλικίας 16 έως 60 ετών θα συλλαμβάνονται και θα στέλνονται αιχμάλωτοι στα Ιωάννινα. Ως όμηροι θα συλλαμβάνονται όλοι οι προύχοντες (ιερείς, δάσκαλοι, πρόεδροι κοινοτήτων).
     Μάλιστα σε σήμα του ο Γερμανός διοικητής επαίνεσε τα ένοπλα τσάμικα τμήματα γιατί «με τις γνώσεις τους για την περιοχή» είχαν «αποδείξει πλήρως την αξία τους στις αναγνωριστικές επιχειρήσεις» της Βέρμαχτ.»»’
     O χαφιεδισμός στο μεγαλείο του με λίγα λόγια.

     Ότι η επιδρομή στη κοιλάδα του Φαναρίου ,τον Αύγουστο του 1943
     έγινε από Αλβανοτσαμηδες ενόπλους και από τους Γερμανούς , φαίνεται από τα παρακάτω γερμανικά αρχεία .

     »»’Σε έγγραφο του ο Ρέμολντ προς τον Στέτνερ διαβεβαιώνει πως ο Νουρί Ντίνο «θα πετύχει με γερμανική υποστήριξη το στόχο του και θα επιβάλει ησυχία και τάξη, όπως τη θέλουμε»».

     Δηλαδή η Γερμανοί »υποστήριζαν»’-είχαν υποστηρικτικό ρόλο
     στις επιχειρήσεις που οι ίδιοι σχεδίασαν
     και οι Αλβανοτσάμηδες του Νουρί Ντίνο τελικά εκτέλεσαν-αποτελόντας την αιχμή του δόρατος των εκκαθαριστίκων επιχειρήσεων ,
     ώστε να »’επιβάλουν την ησυχία και τη τάξη»
     κάνοντας τη χάρη στα αφεντικά τους που τους υποσχότανε
     τη »’Μεγάλη Αλβανία»’ για χάρη της οποίας τόσα εγκλήματα γίνανε.

     Ας δούμε όμως τώρα μερικές μαρτυρίες που αποδεικνύουν ότι στη περιοχή του Φαναρίου έγινε Εθνοκάθαρση.

     Μαρτυρίες
     Ελλήνων αριστερών
     Ελλήνων κατοχικών
     Ευρωπαίων του Ερυθρού Σταυρού
     και Γερμανών Ναζιστών,
     που αποδεικνύουν την εγκληματική συμπεριφορά της πλειοψηφείας των Αλβανοτσάμηδων στο πλευρό των ΝΑΖΙ το καλοκαίρι του 1943.

     A ] Πρώτη αναφορά…..
     Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση .
     »»Η κατάσταση των Eλλήνων …στο Φανάρι… ήταν πολύ σοβαρή.
     Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί ….. ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών.
     Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά.
     Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών….
     Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. »»

     Αναφέρει την καταστροφή των χωριών του Φαναρίου ,
     την τρομοκρατία που ασκούσανε οι Αλβανοί στον »υπόλοιπο πλυθησμό»,
     τη λεηλασία περιουσιών και αρπαγή ζώων κλπ.
     Αξιοσημείωτο είναι οτι αναφέρεται στους Αλβανούς ως »σύνολο» πραγμα που σημαίνει οτι η τεράστια πλειοψηφεία τους έπαιξε αυτό το ρόλο, του διώκτη δηλαδή των Ελλήνων της περιοχής.

     Β ] Δεύτερη αναφορά….
     Μετά την Εθνοκάθαρση του Φαναρίου η ελληνική διοίκηση Ηπείρου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον στρατηγό Λαντς στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων για τη δράση των Αλβανών της Τσαμουριάς ….
     »»Επέδραμον προ τινών ημερών στα χωριά του Φαναρίου εις μεγάλας ομάδας και επεδόθησαν εις την τέλεια λεηλασία οικιών και περουσιών των κατοίκων ,….,
     ομαδικώς δε εβιάσθησαν παρθένοι και έγγαμες γυναίκες υπό των Μουσουλμάνων ……
     ο πλυθησμός εγκατέλειψε τας οικίας του και όσοι διεέφυγαν το θάνατο , κατέφυγαν στην ύπαιθρο»»

     Αρα και εδώ γίνετε λόγος για
     ’επιδρομή και λεηλασία των σπιτιών και περιουσιών,
     βιασμούς πάμπολλους,
     και για »φυγή όσων διέφυγαν το θάνατο» ,
     αρα υπήρξανε και Θάνατοι-Δολοφονίες
     και φυγή όσων κατοίκων γλυτώσανε από αυτόν.

     ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ με λίγα λόγια η οποία θα φανεί πιο παραστατικά στην παρακάτω αναφορά..

     Γ ] Τρίτη αναφορά του τοπικού ΕΑΜ ΕΛΑΣ μάλιστα…

     Εκθεση δράσης 24 Συντάγματος Πεζικού (αρχηγεία ΣΟΥΛΙΟΥ & ΖΑΛΟΓΓΟΥ), Γεράσιμος Πρίφτης/20 Ιαν 1944…….»’

     Αναφέρει σε κάποιο σημείο η αναφορά του Γεράσιμου Πρίφτη
     για την συμμαχία Αλβανών της Θεσπρωτίας και Γερμανών φασιστών
     και για την επιδρομή τους στο Φανάρι….
     »»Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους
     στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή»»

     Και εδώ αναφέρεται απο τον τοπικό ΕΑΜ ΕΛΑΣ μάλιστα
     το ΄΄κάψιμο 30 χωριών»
     ο ΘΑΝΑΤΟΣ 500 Ελλήνων,
     Οι αρπαγή ομήρων
     και τη φυγή του υπόλοιπου πλυθησμού στα ορεινά για να γλυτώσει.

     Η επιτομή του ορισμού της ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗΣ ,
     για την οποία ποτέ οι απόγονοι αυτών που σήμερα διεκδικούν »’Μεγάλες Αλβανίες»’ δεν ζητήσανε έστω μια συγνώμη.
     Αξιοσημείωτο και το παρακάτω, για την εποχή εκείνη \
     και για το ποιός είχε πάρει το μέρος των Γερμανών μαζικά είναι το παρακάτω.
     »»’Μεταξύ των αιχμαλώτων δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος»»
     [Μάγερ, 2009, Α΄, σ. 289 – 290, Β΄, σ. 10, Έκθεσις, σ. 133]

     https://www.youtube.com/watch?v=BVsjRjXPcy8

     Έχουμε επίσης και μαρτυρίες αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων
     όπως του Παραμυθιώτη ερευνητη Κραψίτη .
     Λίγα στοιχεία απο το ημερολόγιο του τελευταίου….

     »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

     14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

     Αρα και αυτός αναφέρει την 20ήμερη »επιδρομή
     Γερμανών και πάμπολλων Αλβανοτσάμηδων
     που συνοδεύτηκαν με ,
     απαγές κοριτσιών,
     συλλήψεις ομήρων
     λεηλασίες περιουσιών,
     κάψιμο των χωριών της περιοχής ,
     βιασμούς,
     δολοφονίες εν ψυχρό,
     φυγή των κατοίκων στις σπηλιές ,
     πείνα που επακολούθησε λόγω της λεηλασίας.
     Με λίγα λόγια ΕΘΝΟΚΆΘΑΡΣΗ ,
     όμοια με αυτή που πάθανε οι Αλβανοτσάμηδες ένα χρόνο μετά απο τον ΕΔΕΣ.

     Άλλη μία μαρτυρία από τα γερμανικά αρχεία αυτή τη φορά.

     Από το βιβλίο του Γκοτοβού που ερεύνησε τα Γερμανικά αρχεία έχει βρεθεί μεταξύ άλλων η εξής μαρτυρία ..
     »»»Ο Γερμανός συνταγματάρχης Remold, γράφει τα εξής για την επιχείρηση «Augustus»:
     «Οι Αλβανοί στις παράκτιες περιοχές είναι εξαιρετικά γερμανόφιλοι.
     Είναι οργανωμένοι για την αυτοάμυνα.
     Έχουν συμβάλει στην εκκαθαριστική επιχείρηση [Augustus] ως οδοδείκτες κλπ» (BA – MA Freiburg, RH 28-1-99/98).»»
     Άρα εδώ φαίνεται ότι ,
     οι Αλβανοτσάμηδες της παραλιακής περιοχής ηταν γερμανόφιλοι και μάλιστα »εξαιρετικά»,
     ενώ όταν λέει ότι ήταν ΄΄οργανωμένοι για την αυτοάμυνα»’
     εννοεί απλά οτι είχανε το ελεύθερο οπλοφορίας πράγμα που για τους Έλληνες επεσυρε την ποινή θανάτου όπως φάνηκε στη παραπάνω γερμανική διαταγή
     για την επιδρομή στο Φανάρι όπου ανέφερε ότι
     »οι ένοπλοι θα εκτελούντε επί τόπου»,
     ενώ αναφέρει ότι συμμετείχαν και στην εκκαθαριστική επιχείρηση »Αugust»
     στην οποία και »»έχουν συμβάλει ως οδοδείκτες κλπ»’
     Με αυτό το κλπ τα γερμανικά αρχεία πάντα εννοούν τα εγκλήματα που οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούσαν ,εναντίον των αμάχων,
     και τα οποία καταγράφηκαν παραπάνω.

     Δηλάδη εκτός απο οδοδείκτες [ χαφιεδισμός με λίγα λόγια]
     συμμετείχανε ένοπλα στις επιχειρήσεις αυτές στις οποίες εγκληματήσανε εξίσου.
     Αξιοσημείωτο ότι η αναφορά αυτή δεν κάνει λόγο για »μερικούς Τσάμηδες» η για την ηγεσία των Αλβανών »»’ όπως λέει η αλβανική προπαγάνδα
     αλλά μιλάει ,και αυτή η αναφορά για αυτούς , ως ένα σύνολο ,
     πράγμα που δείχνει
     ότι η τεράστια πλειοψηφεία τους υπήρξε »’εξαιρετικά γερμανόφιλη» και όχι μία μειοψηφεία.

     Γιατί έγιναν όλα αυτά στο Φανάρι;;;;
     Πολλοί οι λόγοι.
     Ο κυριότερος είναι οτι αποτελεί μια απο τις πιό εύφορες περιοχές της Ηπείρου που κατοικούνταν σχεδον αποκλειστικά από Ελληνες
     και ότι τα κτήματα αλλα και ολόκληρα χωριά της περιοχής
     ήταν απο την εποχή της Τουρκοκρατίας και ως το 1912 τσιφλίκια των Αλβανοτσάμηδων.

     Αλλά ο κυριότερος λόγος είχε να κάνει με τη Μεγάλη Αλβανία αφού…

     »»Η πολυεπιπέδη καταπίεση εκ μέρους των Τσαμηδων (δολοφονίες, εκβιασμοί, αυθαίρετη φορολογία, αρπαγή αγροτικών αγαθών και εκτάσεων κλπ) σε συνδυασμό με την αδιαφορία της ιταλικής διοίκησης36 και την αδυναμία των ελληνικών κατοχικών αρχών να εγγυηθούν την ασφάλεια των Ελλήνων κατοίκων της περιοχής37, στη περιοχή της Θεσπρωτίας ,
     οδήγησε σταδιακά εκατοντάδες από τους αυτούς στην έξοδο από τις εστίες τους και στην εγκατάσταση, υπό αντίξοες συνθήκες, στις περιοχές της Πάργας και του Φαναρίου38.
     [36. Manta, σ. 7 – 8.]
     37. (βλ. Αποστόλου Β. Δασκαλάκη, Ιστορία της Ελληνικής Χωροφυλακής χρονικής περιόδου 1936-1950, 1973 σ. 287).]
     [38. Tsoutsoumpis, 2015, σ. 132. Μάλιστα, αυτές οι συνθήκες οδήγησαν αρκετούς από τους πρόσφυγες στο θάνατο.]

     Συνεπώς όταν λόγο της τρομοκρατίας του 1942 και των αρχών του 1943 είχε κατα μεγάλο μέρος »αδειάσει» η Τσαμουριά απο τους Ελληνες και είχε καταστεί μια σχεδόν απόλυτα αλβανική περιοχή ,
     και οι χριστιανοί της περιοχής είχαν οι περισσοτεροι καταφύγει νοτιότερα στο εύφορο Φανάρι
     είχε έρθει πλέον η ώρα , με τον ερχομο των Γερμανων στην Ελλαδα και της φονικης Μεραρχιας ΕΝΤΕΛΒΑΙΣ στην Ηπειρο ,
     να ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΙΣΤΕΙ πλεον με τον πιο αγριο τρόπο και αυτη η περιοχή
     ώστε μεταπολεμικά να έχει »αλβανική εικόνα΄΄ και να εννωθεί και αυτή
     μαζί με τη Τσαμουριά
     στη »Μεγαλη Αλβανία΄΄ που τους είχανε υποσχεθεί οι Αξονικοί .

     Κάτι αξιοσημείωτο σε σχέση με το πολύπαθο Φανάρι.
     »»Εκθεση δράσης 24 Συντάγματος Πεζικού (αρχηγεία ΣΟΥΛΙΟΥ & ΖΑΛΟΓΓΟΥ), Γεράσιμος Πρίφτης/20 Ιαν 1944……»’
     »Η εύστοχη πολεμική μας ενάντια στην αντίδραση…..
     …., είχε σαν αποτέλεσμα την απόλυτη σχεδόν επικράτησή μας στο νομό Πρεβέζης , Φαναρι,Πραγα ….

     Εδώ βλέπουμε οτι το πολύπαθο Φανάρι στο οποίο το καλοκαίρι του 1943 πραγματοποιήθηκε ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ από Αλβανούς και Γερμανόυς , ήταν ουσιαστικά φιλοΕΑΜΙΚΗ περιοχή
     και όχι φιλοΕΔΕΣιτικη.

     Το αξοσημείωτο είναι ότι η Αλβανική και Αλβανοτσάμικη προπαγάνδα αναφέρει ότι
     »Εμείς οι Αλβανοτσάμηδες είμασταν με το ΕΑΜ και για αυτο μας καταδίωξε ο ΕΔΕΣ του Ζέρβα»’
     Παραμύθια , αφού όχι μόνο δεν ήταν με το ΕΑΜ αλλά επέδραμαν και στις περιοχές οι οποίες μετά τα μέσα του 1943 περνάγανε σταδιακά υπό τον ελεγχό του ΕΑΜ.

     Ας δούμε άλλωστε τη δράση των Αλβανοτσάμηδων εναντίων ελληνικών χωριών προσκείμενων στο ΕΑΜ ΕΛΑΣ πριν αλλά και μετά την Εθνοκάθαρση του ΕΑΜιτικων αισθημάτων Φαναρίου.

     Η παραπάνω έκθεση του Γεράσιμου Πρίφτη σε άλλο σημείο κανει λογο για τη »’νικηφορα μαχη του Μαντζαριου»» απο τους ντοπιους ΕΛΑΣΙΤΕΣ »’από την ομάδα ΔΡΑΚΟΥ και τον Εφεδρικό ΕΛΑΣ»’ οπως αναφερει ,
     εναντιων των επιδρομενων Αλβανων και Ιταλών .
     Για τη μαχη αυτη κανει λογο και ο Κραψιτης στο ημερολογιο του
     »’Την 23 και 24 Μαρτίου 1943 οι Χριστιανοί κάτοικοι του χωριού Μαντζάρι, αμυνόμενοι κατανίκησαν τις Ιταλομουσουλμανικές στρατιωτικές δυνάμεις που με σύγχρονα μέσα τους επετέθηκαν»»

     »’Στις 20 Σεπτεμβρίου, μικτή περίπολος Γερμανών και Τσάμηδων αιφνιδιάζει στη Γλύκη δεκαπέντε αντάρτες του ΕΛΑΣ, από τους οποίους οι τρεις σκοτώνονται. [7]Μάγερ, 2009, Β’, σ. 16]»’

     Ενω αρκετούς μήνες αργότερα ,αρχές του 1944 έχουμε τα παράκατω γεγονότα στη ΕΛΑΣιτοκρατουμενη βόρεια Θεσπρωτία….

     »»Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας του 1944 (μέσα Απριλίου), ΑλβανοΤσάμηδες συμμετείχαν στην πυρπόληση του Ασπροκκλησίου ενώ λίγες ημέρες αργότερα έλαβαν μέρος σε ανάλογη δράση στον Τσαμαντά.[54. Κώτσης, 2011, σ. 123]

     ΠΙΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ…..

     Χωριο , Λειά Φιλιατών-
     Ήταν στις 20-4-1944 και εσυνόδευαν το γερμανικό τάγμα που επέδραμε στη Μουργκάνα για να την εκκαθαρίσει από τις αντάρτικες ομάδες. Ενόψει της επιδρομής των Γερμανών και Αλβανοτσάμηδων, οι χωριανοί εγκατέλειψαν το χωριό. Οι Αλβανοτσάμηδες έκαψαν τα περισσότερα σπίτια του χωριού, το λιθόκτιστο δημοτικό σχολείο και την εκκλησία της Παναγίας, κτίσμα του 17ου αιώνα. Η μοναδική γυναίκα που παρέμεινε, η τυφλή γερόντισσα Αναστασία Χαϊδή, όταν διεπίστωσε ότι καίγεται το σπίτι της, έβαλε τις φωνές, οι Αλβανοτσάμηδες την πέταξαν στο φλεγόμενο σπίτι και κάηκε ζωντανή… Σκότωσαν επίσης τρεις Λειώτες, τον Γρηγόρη Λώλη, ετών 25, τον Γιώργο Μπίλη, ετών 53 και τον Βασίλη Σδούγκα, ετών 23, τους οποίους συνέλαβαν τυχαία έξω από το χωριό.

     Υπάρχει άλλωστε και μαρτυρία ενός ντόπιου ΕΛΑΣίτη για την εγκληματική συμπεριφορά των Αλβανοτσάμηδων .

     »»ο ΕΛΑΣίτης Π. Παπασταύρου, αυτόπτης μάρτυρας της συμπεριφοράς των Τσάμηδων στην περίοδο της κατοχής: «Γύρω στις δεκαπέντε χιλιάδες αριθμούσε εκείνη η μειονότητα των λεγομένων Τσάμηδων. Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου είχαν ταχθεί στο πλευρό των Ιταλών. Το ίδιο έκαναν και με τους Γερμανούς αργότερα. Ντυμένοι με τις στολές των κατακτητών, λήστευαν, βασάνιζαν, ατίμαζαν, τρομοκρατούσαν την ύπαιθρο. Ο φόβος και ο τρόμος σκέπαζε όλη την Θεσπρωτία. Οι πράξεις βίας και τρομοκρατίας σε καθημερινή βάση… Όχι λίγες φορές δεν δίσταζαν, έτσι για πλάκα, να βάζουν στο σημάδι από απόσταση τσοπαναραίους και στρατοκόπους…» («Στο Στόμα του Λύκου» εκδ. Σύγχρονη Εποχή).»’

     Ας επιστρέψουμε και πάλι στον εγκληματικό Αύγουστο του 1943 όπου μετά την Εθνοκάθαρση του Φαναρίου είχαμε το παρακάτω περιστατικό πάλι εναντίων ΕΛΑΣιτοκρατούμενου χωριού αυτή τη φορά όχι στο Φανάρι αλλά στη βόρεια Θεσπρωτία.

     »’Παράλληλα στις 23 του ίδιου μήνα ένοπλοι της μειονότητας (κυρίως από τη Λιόψη42) συμμετείχαν, ως αντίποινα για τη δράση του ΕΛΑΣ, στην πυρπόληση της Σαγιάδας43 την οποία σύμφωνα με γερμανική αναφορά υπεράσπιζαν τριάντα αντάρτες44, προφανώςΕΛΑΣίτες.»
     [42. Georgia Kretsi, The Secret Past of the Greek-Albanian Borderlands. Cham Muslim Albanians: Perspectives on a Conflict over Historical Accountability and Current Rights. Ethnologia Balkanica, 2002, σ. 179.
     43. Πέγκας, 2006, σ. 175-176.
     44. Μάγερ, 2009, Α’, σ. 291.]

     Η αλβανική προπαγάνδα θέλει να παρουσιάσει τους Αλβανοτσάμηδες ως
     ΄΄μαχόμενους κατα του ΕΔΕΣ και μόνο»
     ενώ η αλήθεια είναι εντελώς διαφορετική όπως θα φανεί αφού οι Αλβανοτσάμηδες ένοπλοι κυνήγησαν την αντιγερμανική αντίσταση όχι απλά ανεξαρτήτως πολιτικής κατεύθυνσης και όχι μονάχα στη Θεσπρωτία
     αλλά ακόμα και μέσα σε αλβανικό έδαφος ,πάντα μαζί με τους Γερμανούς ,καταδιώκοντας εκεί Αλβανούς και Έλληνες της περιοχής όπως θα φανεί παρακάτω.

     »’Συγκεκριμένα, την 23η Αυγούστου του 1943, αμέσως μετά την καταστροφή της Σαγιάδας, το 1ο τάγμα του 99ου γερμανικού συντάγματος επιτέθηκε στην Κονίσπολη [αλβανική κωμόπλη , μετά τα σύνορα] μαζι με Αλβανοτσαμηδες της Θεσπρωτιας ,
     την οποία υπεράσπιζαν γύρω στους 150 αντάρτες , Tσαμηδες της Αλβανιας ,Βορειοηπειρωτες και αλλοι Αλβανοι. [ Meyer, Hermann Frank (2008). Blutiges Edelweiß:].
     Η όλη επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα την κατάληψη της Κονίσπολης, το θάνατο 50 ή 60 Αλβανών και –
     σε αντίθεση με την Ελληνική και ΕΛΑΣιτοκρατούμενη Σαγιάδα που καταστράφηκε ολοσχερώς – και την πυρπόληση κατά κύριο λόγο επιλεγμένων οικιών που υποδείχτηκαν από τους Τσάμηδες51.
     [[51]Μάγερ, 2009, Α’, σ. 291 – 292.]

     »»Λίγους μήνες αργότερα σχηματίστηκε, με τη στήριξη των γερμανικών δυνάμεων, τάγμα ασφαλείας 1000 ανδρών,
     που υπό την ηγεσία του Νουρί Ντίνο συμμετείχε τον Ιανουάριο του 1944 στην εκκαθαριστική επιχείρηση Χόρριντο ,
     που διεξήχθη κυρίως εντός αλβανικού εδάφους και επέφερε το θάνατο 500 ατόμων.
     Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ο Ντίνο και οι άνδρες του έδρασαν στην περιοχή της Κονίσπολης52. Στη συνέχεια, ο Ντίνο έδρασε από τον Μάρτιο μέχρι τον Ιούνιο του 1944 στην περιοχή του Αργυρόκαστρου ως επικεφαλής περίπου 700 ανδρών, 300 από τους οποίους προέρχονταν από τη Θεσπρωτία53.
     52]Μάγερ, 2009, Β’, σ. 115.
     [53]Αθανάσιος Γκότοβος, Τσάμηδες, το τάγμα Νουρί Ντίνο, Άρδην, 8 Ιουνίου

     Ο ίδιος ο ηγέτης των Αλβανοτσάμηδων της Θεσπρωτίας είχε προαναγγείλει τα σχέδια του για την προαναφερθείσα καταπολέμηση της ανταρτικής κίνησης στη νότια Αλβανία.
     Eγραφε σε επιστολή του στο Μουσολίνι…[[ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΄΄ ΜΠΕΝΙΤΟ MUSSOLINI΄΄
     ΥΠΟΥΡΓΟΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ »’ και υπογραφή ,»T.Y.
     Roma, 26 Febbraio 1943-XXI »’]

     »Αυτά τα άτομα πρέπει να είναι πιστοί και δοκιμασμένοι φίλοι της Ιταλίας, …. . με σκοπό να διεξαγάγουν ένα ανηλεές κυνηγητό στους αντάρτες και τους φίλους των και εν ανάγκη να καταστρέψουν τις εστίες τους και τα χωριά που τους βοηθούν αρχίζοντας από το Curvelesi.

     Παρατηρούμε την ευκολία με την οποία μιλάει ο αρχηγός των Αλβανοτσάμηδων,ο Ντίνο, για ανηλεές κυνηγητό και για τις καταστροφές των αλβανικών χωριών του Κουρβελεσίου [περιοχή της νότιας Αλβανίας με κατοίκους μουσουλμάνους Αλβανούς ] ,δηλαδή χωριών ομοθρησκων και ομόφυλων με τους Αλβανοτσάμηδες
     και μπορούμε να φανταστούμε πόσο εύκολα λεηλατούσανε τα χωριά των Ελλήνων χριστιανών στη Θεσπρωτία.

     Λίγα λόγια και λίγες παρατηρήσεις από το καθηγητή Γκοτοβό ,ερευντή των Γερμανικών αρχείων , σε συνέντευξή του στη η HuffPost Greece .

     »’Ωστόσο στην επίμονη ερώτησή μας για μια από τις επικρατούσες απόψεις που θέλουν τους Τσάμηδες να συμμαχούν με τις δυνάμεις Κατοχής από ανάγκη εξαιτίας των επιθέσεων που εξαπέλυσε εναντίον τους ο ΕΔΕΣ, εν αντιθέσει με τον ρόλο που έπαιξε ο ΕΛΑΣ μας λέει:

     «Γνωρίζω τη θέση αυτή. Δεν μπορώ όμως να γνωρίζω αν η απολογητική του μειονοτικού εθνικοσοσιαλισμού στη Θεσπρωτία είναι προϊόν πλάνης ή θράσους. Ούτε το 1941, ούτε το 1942, αλλά ούτε μέχρι τα μέσα του 1943 κινδύνευαν οι Μουσουλμάνοι Τσάμηδες από τις ομάδες του Ζέρβα, διότι απλά αυτές είτε δεν υπήρχαν, είτε ήταν τόσο ολιγάριθμες που δεν συνιστούσαν πραγματική απειλή. Πέραν τούτου, αν ο Ζέρβας προκάλεσε τη συνεργασία αυτή, τότε πώς δικαιολογείται η σύμπραξη των Μουσουλμάνων Τσάμηδων με τις κατοχικές δυνάμεις σε περιοχές όπως τα Φιλιατοχώρια, όπου δρούσε αποκλειστικά το ΕΑΜ και ο ΕΛΑΣ; Πώς εξηγούνται τα δεκάδες θύματα στα χωριά αυτά; Συμμάχησαν και εκεί οι Μουσουλμάνοι με τους κατακτητές φοβούμενοι την πίεση του ΕΛΑΣ; Πρόκειται για αστείο επιχείρημα».

     Επιμένω. Που που βρίσκεται ο μύθος και που η αλήθεια. Μιλάτε για βία, πρόκειται για «αντανακλαστική» ή «πρωτοβουλιακή» βία; Ποιος είναι ο πυρήνας αυτής της βίας;

     «Η βία που ασκείται από τα όργανα της αλβανικής διοίκησης στη Θεσπρωτία κατά τη διάρκεια της Κατοχής εμπεριέχει ασφαλώς εθνοτική, πολιτισμική και θρησκευτική διάσταση. Όμως δεν εκδηλώνεται εξ αιτίας αυτών των διαφορών. Ο κεντρικός της πυρήνας είναι πολιτικός και αφορά το σχέδιο προσάρτησης της περιοχής στη Μεγάλη Αλβανία, έτσι όπως την είχε υποσχεθεί στην Αλβανία πρώτα ο Μουσολίνι και αργότερα ο Χίτλερ. Το μίσος και ο φανατισμός υπάρχουν, τα οφέλη από τη λεηλασία περιουσιών των Χριστιανών κατοίκων υπάρχουν, αλλά η βία δεν εκδηλώνεται ούτε για να ικανοποιηθεί το μίσος, ούτε για να συσσωρευτούν περιουσιακά στοιχεία. Εκδηλώνεται για να αφανιστεί ή να απομακρυνθεί ο χριστιανικός πληθυσμός της περιοχής, ώστε να διευκολυνθεί η απόσπασή της από την Ελλάδα. Άλλωστε η φράση που έχει μείνει στις μνήμες των κατοίκων της Θεσπρωτίας εκείνης της περιόδου ως νομιμοποιητική βάση για την τσάμικη βία εκ μέρους των δραστών είναι η φράση «χάλασε το Ρωμαίικο»».

     »Χάλασαν το ρωμέικο» οι Αλβανοτσάμηδες ,
     ακριβώς για να αλβανοποιήσουν την περιοχή και να εννωθεί μεταπολεμικά με την »Μεγάλη Αλβανία» , όπως τους είχανε υποσχεθεί οι Αξονικοί.

     Αν οι Αλβανοτσάμηδες απαιτούν μια ΄΄΄συγνώμη΄΄ για τον διωγμό τους το καλοκαίρι του 1944 από τον ΕΔΕΣ,
     καλό θα είναι να ζητήσουν πρώτα συγνώμη οι ίδιοι
     για οσα κάνανε απο τον Οκτώβριο του 1940 ως την άνοιξη του 1944 εναντίων των Ελλήνων της περιοχής .

     Ας δούμε όμως και την βαρύνουσα άποψη του ΚΚ Αλβανίας για αυτούς.

     »»Αφού αρνήθηκαν να πολεμήσουν από την πλευρά των κομμουνιστών στον εμφύλιο πόλεμο, χαρακτηρίστηκαν ως «αντιδραστικοί», «εγκληματίες πολέμου», «δολοφόνοι των Ελλήνων», «συνεργάτες των κατοχικών δυνάμεων» από το καθεστώς των Λαϊκής Δημοκρατίας της Αλβανίας και επίσης διώκονται σε κάποιο βαθμό. [32] [93] Θεωρείτω «εχθρικός πληθυσμός» και μαύρο πρόβατο στην «ηρωική αντίσταση του αλβανικού λαού» [6a]»
     [[6a]Mπαλτσιωτης,Οι μουσουλμανοι Τσαμηδες της βορειοδυτικης Ελλαδας 2011
     [93] Kretsi, Georgia (2002). «Ethnologia Balkanica». Εφημερίδα για τη Νοτιοανατολική Ευρωπαϊκή Ανθρωπολογία . 6 : 171-195.]

     Οταν οι ίδιοι οι Αλβανοί του μεταπολεμικού καθεστώτος
     τους αποκαλούσανε ως »εγκληματίες πολέμου»
     και ως »δολοφόνους των Ελληνων»
     τα λόγια απλά περιτεύουν.

 44. τσικιρικης,
  γενικώς, καμιά άποψη δεν ειρωνευόμαστε. Στη σελίδα είναι προφανές ότι δημοσιεύονται πολλές απόψεις και σε άρθρα και με τη μορφή βιβλίων. Αν με ρωτάτε προσωπικά, δεν έχω ούτε τη διάθεση ούτε την πρακτική δυνατότητα ν’ ασχοληθώ αναλυτικά με τα πάντα. Με αυτή την έννοια, ασφαλώς δεν είμαστε «ακριβοδίκαιοι»- κάνουμε απλώς ότι μπορούμε και νομίζουμε. Αν εσείς έχετε κάποιες «διορθώσεις», ευχαρίστως τις δημοσιεύουμε. (Φαντάζομαι, δεν έχετε την απαίτηση να ψάχνουμε όποιο θέμα θέλει ο οποιοσδήποτε – θα έπρεπε να γράφουμε εκατοντάδες σελίδες…Ας πούμε, παραπάνω παρατίθενται δεκάδες παραπομπές, υποθέτω ούτε κι εσείς τις έχετε ελέγξει, πριν γράψετε…) Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει.

 45. Ευτυχώς που υπάρχετε εσείς οι εξίσου ανορθόγραφοι με τις μεροληπτικές σας ανοησίες και με συντάκτες με γελοία ονόματα τύπου «Πλουσος» που απο το πουθενά γίνατε φουστανολογοι, μάθετε πρώτα απο σύνταξη κειμένων και αφήστε τον εξαλβανισμο της βλαχικης φουστανέλας, αν θέλετε τα προβαλουμε! Εγω είμαι ο Κώστας Παπαδόπουλος πείτε του Πλουσου.

  • Και εγώ είμαι ο Μανώλης Πλούσος!! τι δεν καταλαβαίνεις όταν κάποιος υπογράφει επωνύμως….?? προφανώς ανήκεις στην κατηγορία του ξερόλα Βας παπ, οπότε είναι μάλλον άσκοπο να συνομιλήσει κανείς μαζί σου!! άμα δε γουστάρεις κάτι μην το διαβάζεις, αν διαφωνείς τεκμηρίωσε την άποψη σου!!τα ειρωνικά σχολιάκια σου δείχνουν εμπάθεια κ άγνοια του πως διεξάγεται ένας εποικοδομητικός διάλογος!!το άρθρο, όπως αδυνατείς να αντιληφθείς, δεν είναι πραγματεία!!εξέθεσα όσο πιο σύντομα τα περί των Αλβανών!! η δε βιβλιογραφία, πέραν αυτών που συστήνω στο άρθρο, είναι ως επί το πλείστον ελληνική, Λαμπρυνίδης «οι Αλβανοί», Κουπιτώρης, «Μελέτη περί της γλώσσης κ του έθνους των Αλβανών» …!! οπότε σου επιστρέφονται τα περί «αλβανολαγνείας»….!! κατάλαβες μικρέ ξερόλα??

 46. Οι Σπάτα Μπούα είναι Αλβανοί που εγκαταστάθηκαν στην Αττική στα 1418 από τους φλωρεντινούς Ατζαγιόλι. Κατοίκησαν στα χωριά Σπάτα, Λιόπεσι, Κορωπί, Βάρη, Λούτσα και αλλού. Μαλακασαίοι και Λιώσηδες ακολούθησαν. Στην Ι.Ε.Ε. αναφέρεται και η παράδοση της Ναυπάκτου στους Ενετούς από τον Παύλο Σπάτα Μπούα στα 1407, αντί ετήσιας σύνταξης από την Γαληνότατη δημοκρατία!! άρα οι Σπάτα δεν είναι Αλβανοί. Η Τσαμουρία αποτέλεσε κατά το 1400 μικρό δεσποτάτο διοικούμενο από τους Αλβανούς Λιώσηδες. Κατέρρευσε στα 1430, οπότε και όλοι οι χριστιανοί Τσάμουρες αλλαξοπίστησαν στο Ισλάμ, για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το πλήθος πάντως των χριστιανών Αλβανών και Βλάχων της Ηπείρου εξελληνίστηκε πλήρως τον 19ο αιώνα υπό την επίδραση της ελληνικής παιδείας. Ενδεικτικά στα 1876 από τα 243 σχολεία της νοτίου Αλβανίας τα 163 είναι ελληνικά και τα 80 τουρκικά!! Οι Τσάμουρες Μουσουλμάνοι εξαιρέθηκαν αργότερα από την ανταλλαγή του 1923 υπό την πίεση της Ιταλίας…Όσο για την φουστανέλα είναι από τον Οκτώβριο του 1828 εθνική φορεσιά έπειτα από πρόταση προς τον Καποδίστρια ενός παιδαγωγού από το Μόναχο ονόματι Ντεζαρντέν.

 47. τα περί «μεροληπτικής αλβανολαγνείας» υποθέτω ότι εντάσσονται στο tremens dellirium που χαρακτηρίζει όλους εσάς τους πατριδοκάπηλους…..!!προφανώς αδυνατείς να καταλάβεις και την διαφορά «άρθρου» και «πραγματείας»….!!στο άρθρο δεν χωράνε τα πάντα….!!ουγκ

 48. Και εχε υπ όψιν σου τον Αλβανό καθηγητή του Μισιγκαν γιουνιβερσιτι Νεβιλα Παχουμι όπου λεει ξεκάθαρα οτι «η πρώτη εικασία για ιλλυρικη καταγωγή του αλβανικού έθνους ξεκίνησε απο έναν Σουηδο ιστορικο τον Θουμανο – που λεει και ο Κουπιτωρης – στα 1774»

  • είναι προφανές ότι αδυνατείς να καταλάβεις τι εστί άρθρο…!! τα περισσότερα που αναφέρεις μου είναι γνωστά κ τα έχω μελετήσει αρκούντως. Δεν είναι όμως δυνατό να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο έκτασης μερικών σελίδων. Ή είσαι ανόητος ή απλώς θέλεις να «κάνεις το κομμάτι» σου… Βας Πάπ

 49. Βασ Παπ
  φυσικά, έσβησα τις γελοίες απειλές σου. Και μην επιχειρήσεις να γράψεις κάτι παρόμοιο.

 50. στο λέω για τρίτη φορά. Η βιβλιογραφία για τους Αλβανούς είναι τεράστια. Ως εκ τούτου δεν γινόταν στα πλαίσια ενός άρθρου να παρατεθούν όλες οι πηγές που αναφέρεις. Αν έγραφα βιβλίο, θα δεχόμουν τις ενστάσεις σου…!! Όσο για τους εθνικιστές, προσωπικά τους καταδικάζω, είτε πρόκειται για τους ανεγκέφαλους χρυσαυγίτες της Ελλάδας, είτε για τους Αλβανούς που ορέγονται Μεγάλη Αλβανία κ λοιπά ευτράπελα. Αν πράγματι θες να κάνεις διάλογο μαζί μου, ο τρόπος που τον ξεκίνησες δείχνει τουλάχιστον ασέβεια….!

 51. Yπάρχουν μερικες βασικες διαφορες

  οι χρυσαυγίτες αποτελουν την »’απαντηση»’ τοσο στο οικονομικο αδιέξοδο όσο και στην αθρόα λαθρομεταναστευση [ απαντηση εννοωντάς το πως το βλεπουν αυτοι που τους ψηφιζουν ], καθόλου τυχαίο που από το 2008 και έπειτα παρατηρηται η αύξηση τους και σε συγκεκριμένες περιοχες [ Αγ Παντελεήμονας ]
  Επίσης δεν ενεχει καποιες εδαφικες διεκδηκησεις η απλά ενυπαρχουν σε πολύ υποτονικό όμως βαθμο

  Συνεπως ακομα και το φαινόμενο της ΧΑ η οποια δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως εθνικιστική αλλα τουλάχιστον ως φασιζουσα με νεοναζιστικες καταβολες [ στα πάνω κλιμάκια ] δεν μπορει να συγκριθεί εύκολα με τον επικύνδυνο πλέον για την Ελλάδα ιμπεριαλισμό του Αλβανικού κράτους .

  Επίσης όταν ο Παπ έγραψε θα το μετανιώσετε δεν απειλουσε κανένα . Πολιτικο ήταν το σχολιο αυτό.
  Εννοούσε ότι κατι τέτοια πολιτικα λαθη της αριστεράς και παλι , σε παλιότερες εποχές πχ κατά τη κατοχή , τα πλήρωσε αργότερα η ίδια και μετάνοιωσε φυσικά για αυτά τόσο κατά τον εμφύλιο όσο και τη μεταπολεμική αστυνομοκρατούμενη Ελλάδα . [ Βλέπε τους χαρακτηρισμούς »’εαμοβούλγαροι» που συνέβησαν λογω των λαθών αυτών , χωρις να τους υοθετώ εγω , και την υποτιθέμενη »εθνοπροδοσια»’ τους υπέρ των βορείων γειτόνων ]

  Συνεπώς κακώς αξομειώνοντε οι δυο πολιτικές καταστάσεις

  Η μια ενεχει κυρίως τον φυλετισμό με το ρατσισμό και εχει λίγη πέραση στην Ελλάδα .

  Ενώ η άλλη έχει μεγάλη πέραση στην Αλβανία και περιέχει την απόσπαση εδαφών της Ελλάδας που πηγαζει από τη φυλετικη και »’ιστορικη»» αλαζονεια των Σκιπετάρων πανω στα γειτονικά εδάφη με τις πλατες πάντα Αμερικανων και Ενωμένης Γερμανικής Ευρώπης.

  Είχαμε και έχουμε το »»Μακεδονικό»’ ακριβώς γιατι οι δεξίες μεταπολεμικές κυβερνήσεις το αφήσανε τελείως στη τύχη του να φουντώσει για πάρα πολλά χρόνια .

  Ας φροντίσουμε να μην εχουμε και το »’Αλβανικό»

  Όσοι τουλάχιστον αγαπάμε αυτό το τόπο .

 52. τσικιρικης
  ο θρασύδειλος και αυθάδης Παπ, αφού ειρωνεύτητηκε πρώτα το επίθετο κλπ. έγραψε, μεταξύ άλλων το εξής κουτσαβάκικο: «θα το μετανιώσετε εσύ και οι όμοιοί σου». Δεν περιμένω βέβαια συγγνώμη, αυτό θα ήταν πραγματικά έκπληξη. Τέλος πάντων, δεν έχω καμιά όρεξη να γράφω για ό,τι κατέβει στον καθένα, ειδικά όταν γράφει με αυτό το ύφος της βλακώδους ημιμάθειας. Τα περί νεοναζισμού στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση: κατά την εκτίμησή μου, οι οργανώσεις αυτές είναι πολιτικές μεταμφιέσεις κύκλων του κοινού ποινικού δικαίου, αν και πολλοί νέοι άνθρωποι παρασύρονται από την προπαγάνδα τους. Το ανακριτικό στιλάκι, τις τάχα μου πατριωτικές υποδείξεις και τους αυθαίρετους προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλού, πριν χάσουμε την ψυχραιμία μας. (Γιατί δεν φτιάχνετε μια σελίδα, αφού τα ξέρετε τόσο καλά και «αγαπάτε αυτόν τον τόπο;») Το αρχικό θέμα ήταν άλλο και παρακαλώ να λήξει η κουβέντα εδώ, αλλιώς θ’ αναγκαστώ να σβήσω τα επόμενα σχόλια. Ειδικά για τον Παπ. το γράφω προκαταβολικά και χωρίς περιστροφές: είναι ανεπιθύμητος στην ιστοσελίδα. Στον Ερανιστή κάνουμε αυτό που βλέπετε, εδώ και πολλά χρόνια, με πολύ κόπο και χωρίς να πάρουμε φράγκο από κανέναν. Αν δε σας αρέσει, μη μας διαβάζετε.

 53. Κριμα να ανταλλασετε ειρωνίες και ύβρεις .

  Ακόμα ο αλι αλ γιουνανη παρέθεσε πολλες πηγές περι φουστανέλας αρκετές από τις οποίες είναι ακριβείς ενώ άλλες ημιμαθείς η απλα πολιτικα στοχευμενες – προπαγανδιστικες όχι από τον ίδιο αλλά από αυτούς που τις »’έγραψαν»’ τα χρόνια εκείνα .
  Θα σταθώ σε τρεις εξ αυτών.

  »»»Ακόμα και η «εθνική» ελληνική φορεσιά – η φουστανέλλα – είναι στην πραγματικότητα η φορεσιά μίας από τις μεγάλες αλβανικές φυλές, των Τόσκηδων.» (The pursuit of Greece: an anthology, Philip Sherrard, 1964, p.10)»»’

  »»’Η αλβανική φορεσιά, δηλαδή η ελληνική φουστανέλλα και τα περικνήμια, είναι κλεμένα χωρίς απολύτως καμία διαφοροποίηση, από τους Τόσκηδες του αλβανικού νότου.» (Legends of my bungalow, Frederick Boyle, 1882, p. 243)»»

  »»» Η αλβανική φορεσιά έγινε της μόδας και οι πιο σημαντικοί Οθωμανοί φοράνε υπερήφανα το λευκό φουστάνι των Αλβανών του Νότου. (Jurien de la Graviere, «La station du Levant», Paris – 1876, vol. 1, p. 71;)

  Κατά συνέπεια γίνετε φανερό αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σε ‘αλλα σχόλια .
  Ότι η φουστανελα φοριέτε στη περιοχή της Τοσκερίας δηλαδή στη νοτια και λίγο στη κεντρική Αλβανία .
  Αρα κακώς χαρακτηρίζετε »’αλβανικο ένδυμα»’ .

  • τσικιρίκης
   δεν «ανταλλάσσουμε», τίποτα, ο Βασ. εκφράζεται χυδαία. το ζήτημα έχει λήξει. Ό,τι γράφτηκε γράφτηκε, έχουμε και πιο σοβαρές δουλειές.

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   «κακώς χαρακτηρίζετε »’αλβανικο ένδυμα»’ »

   Γιατί κακώς; Δηλαδή γιατί θα έπρεπε να τη φοράνε όλοι οι Αλβανοί; Όλοι οι Έλληνες μιλάνε ποντιακά; Όλοι οι Έλληνες χωρεύουν θρακιώτικους χωρούς; Πίνουν όλοι οι Έλληνες τσικουδιά; Έχουν όλοι οι Έλληνες τις ίδιες παραδόσεις;;;;;;;

 54. σημείωση: έσβησα μερικά εμετικά σχόλια, με την «υπογραφή» Βασ. Παπ. Ο τύπος μάλλον χρειάζεται ψυχίατρο.

 55. »»»Με τούς πολυάριθμους αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο η φουστανέλλα καθιερώθηκε σαν ενδυμασία των ελληνόφωνων χριστιανικών πληθυσμών, ενώ τούς 17ο και 18ο αιώνα, έφτασε να αποτελεί την κυρίαρχη ενδυμασία της Ρούμελης και τού Μοριά»»

  Aρα αυτή η πηγή που αναφέρθηκε παραπάνω αναιρεί τις υπόλοιπες που λένε ότι η φουστανέλα διαδόθηκε στη Πελοπόνησο ,
  είτε από τους Αλβανούς του Βελή Πασά , ειτε κατά τα Ορλωφικά πάλι από τους Αλβανούς , ειτε κατά το 1821 ειτε μετά άπό αυτό ως »»προιόν κλοπής»»’ πάλι από τους Αλβανούς του νότου , αφου όλα αυτά δεν ταιριάζουν χρονολογικά .

  Τον Οκτώβριο του 1828 εγινε εθνική φορεσιά όχι γιατί εκλάπη από τους Αλβανούς αλλά ακριβως γιατί , συμφωνα και με τη παραπανω πηγή , αυτή την ενδυμασια φορούσανε οι αγροτικοί πλυθησμοί στις περιοχές που συγκροτήσανε το πρώτο επαναστατικό κράτος δηλαδή Μωριας και Ρουμελη ηδη από τον 17ο αιωνα , και αρα λογικό ηταν κυρηξουν αυτή ως επισημη ενδυμασία και όχι πχ την Επτανησιακή η τη Θρακική .

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   «αυτή την ενδυμασια φορούσανε οι αγροτικοί πλυθησμοί στις περιοχές που συγκροτήσανε το πρώτο επαναστατικό κράτος »

   Και που αυτή η φορεσιά διαδόθηκε κυρίως από τους Αρβανίτες στις περιοχές αυτές. Σωστά;

 56. Μανωλο Πλουζο η Ερανιστη. Μονο οι αδελφαρες διαγραφουν στοιχεια, δεν ειπα να μην διαγραψεις τις υβρεις, χεστηκαμε γι αυτες, τα στοιχεια για το οτι αυτα που λες ειναι ανακριβη και καραγκιοζιλικια γιατι τα διαγραφεις? Εδω μεχρι και η »ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ» που εχει παρομοια αποψη με εσενα επιτρεπει τα παντα, γι αυτο και ο Λαζαρης, ο διαχειριστης της, για εμενα αξιζει τον εστω σεβασμο – με οποιο εθνομηδενισμο τον διακατεχει – και δεν εξυβριζουμε αλλα κανουμε διαλογο, εσυ Ερανιστη, Μανωλε Πλουζο, εισαι μια αδελφη, μεγαλη κι ολας. Αν εχεις τα κοτσια ασε με να παραθεσω τα στοιχεια μου για την φουστανελλα που ειναι αμιγως ΒΛΑΧΙΚΗ και μονον.

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   «για την φουστανελλα που ειναι αμιγως ΒΛΑΧΙΚΗ και μονον.»

   Δεν είναι. Σαφώς και έχει δεχτεί επήρειες από τους Ρωμαίους και τις ρωμαϊκές φορεσιές, αλλά σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση δεν είναι αμιγώς βλάχικη.

 57. Επισης, επετρεψε μου για να παραθεσω στοιχεια γλωσσολογικα και εθνολογικα » γι αυτη τη ρατσα των Αλβανων’ που ολα αυτα τα χρονια προωθειτε σαν γηγενη, οπου εδω φυσικα γελαει και το παρδαλο αρκουδι, αφου ρε ζωντοβολα αυτα που γραφετε και συνεχεια λετε τα ιδια τα εχουμε διαβασει, σε πολλα παρομοια φορουμ, τα εχουμε συγκρινει και εχουμε παρατηρησει οτι, ο τροπος εκφρασης και ερμηνειας ειναι απολυτα ο ιδιος. Δεν γνωριζετε πως να κρυφτειτε! Τι κουτσαβακικα και αλλα καραγκιοζιλικια τσαμπουνας. Επιτρεψτε μου να παραθεσω, οχι δικα μου λογια, ουτε πληροφοριες ατομικα δικες μου, αλλα, πληροφοριες απο εθνολογους και γλωσσολογους(δεν υπαρχει ουτε ενα γηγενες αρχαιο τοπονυμιο στην αλβανικη ενδοχωρα, ολα ειναι εξαλβανισμενες μεταλλαξεις σερβικων τοπονυμιων) επιστημονες. Λαογραφους (εκει να δειτε »σημεια και τερατα» απο λαογραφικη πασπερμια στους αλβανους , με καταβολη σλαβοβλαχικη) εδω μονο που δε μου τους εβγαλες σαν λαο αυτουσιο απο τους μπαμπουινους ακομη (οντας εσυ δηλωμενος δαρβινιστης) αντε να ανακαλεσω και το »αδελφαρες» για να μην χασεις την ψυχραιμια σου και μου κανεις τα μουτρα κρεας, θελω και επιθυμω αυτον τον διαλογο, γιατι πολυ λυσσα αντιλαμβανομαι οταν προκυπτουν φωνες που σας κραζουν και σας λενε »τι λες εδω ρε! Που πας ρε καραμητρο» Και αφου και οταν τελειωσω με αυτα που θελω να πω για την ρατσα σας, τοτε θα πιασω και για τα ελληνικα καθεκαστα. (Βλ Φαλμεραυερ με αρκετα ψιγματα αληθειας)

  • Φιλαράκι, πραγματικά τώρα, θεωρείς ότι θα κάτσω να κάνω διάλογο μαζί σου?? Πρώτα βρίζεις και απειλείς και μετά θες κουβεντούλα?? Είσαι η κλασική περίπτωση ημιμαθούς ελληνάρα που νομίζει ότι τα κατέχει όλα, έχοντας αναμασήσει μεμονωμένα, αποσπασματικά και βέβαια….μόνο ιντερνετικά πέντε αράδες κομπάζεις ότι έχεις και άποψη….!!Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εσύ και οι όμοιοι σου είναι να μάθετε, πρώτα και πάνω από όλα σωστά ελληνικά!! Μέτα απλά ασχολήσου με αυτό που παραδοσιακά ξέρεις και κάνεις από την τρυφερή παιδική ηλικία σου……!!

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   «εξαλβανισμενες μεταλλαξεις σερβικων τοπονυμιων»

   Οι Σέρβοι ήταν κατακτητές στην περιοχή, επήλυδες. Οι Σλάβοι ήρθαν πολύ αργότερα στην περιοχή. Είναι γνωστό αυτό.

 58. Κάτι σημαντικό .

  Η πλειοψηφεία των Αλβανών δεν φοράει φουστανέλα.
  Αυτη φοριέτε κυρίως σε »’μέρος»’ της Λαμπεριας και λιγο στη Μαλακαστρα στα δυτικά.
  Και νοτίως-περιξ του Μπερατίου και νότια της Αχριδας λίμνης στα ανατολικά .
  Δεύτερον και σημαντικότερον , »κοστουμ κομπεταρ» [δηλαδη στα ελληνικά , »’εθνικό κοστούμι»’ ]
  δεν ονομάζουν οι Αλβανοί τη φουστανέλα αλλά τη φορεσιά με το παντελόνι που φοράει η πλειοψηφεία των Αλβανών.
  Κατι θα ξέρουν παραπάνω άρα οι ίδιοι που ονομάσανε έτσι αυτή την ενδυμασία και όχι την φουστανελα η οποία αλλωστε φοριέτε στο νότο δηλαδη στη περιοχη που γειτνιάζει με τους Έλληνες .

  Αναφερθηκε παραπάνω..
  »»’Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» »»’
  Μα ακριβώς επειδή αυτοί τη πήρανε απο τους Τόσκηδες την λέγανε »»Τοσκα»» και ακριβώς επειδη οι Τόσκηδες την πήρανε απά τους Ελληνες δεν την ονομάσανε »’κοστουμ κομπεταρ»’ όπως κάνανε με την φορεσιά με το παντελόνι γιατί άλλη ητανν η »εθνική φορεσιά»».

  Για να το αντιληφθούμε αυτο ας δούμε τον χάρτη του αλβανολόγου και αλβανόφιλου Σουφλαυ.
  Aυτός προσπάθησε να προσδιορίσει [ σε κάποιο βαθμό τα κατάφερε ] τα όρια της »’Μεσαιωνικής Αλβανίας»» δηλαδη τις περιοχες οπου οι Αλβανοί πλειοψηφουσανε ετσι ωστε να μπορεί μια περιοχή στα δυτικά Βαλκάνια να ονομαστεί ως »’Αλβανία»»’.

  http://arvanitis.eu/wp-content/uploads/2012/02/%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91-SUFFLAY.jpg

  Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει ότι η φουστανέλα σήμερα φοριετε ως επί το πλείστον σε περιοχές που βρίσκοτε ΕΚΤΟΣ [νότια ] της οριζόμενης ως »Μεσαιωνικης Αλβανίας» ,
  δηλαδη στις περιοχες που τα χρόνια εκείνα ,
  ειτε δεν κατοικουσανε καν Αλβανοι ,
  είτε κατοικουσανε αλλά ήταν ολιγάριθμοι δηλαδή ήταν λιγότεροι των ντόπιων .
  Δηλαδή στις περιόχες όπου συνέβη ως γνωστόν κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα »κάθοδος» Αλβανοφώνων οι οποιοι υοθετήσανε [ και δώσανε ] πολλα στους πλυθησμούς που βρήκανε εκεί .

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   «Η πλειοψηφεία των Αλβανών δεν φοράει φουστανέλα.»

   Και η πλειοωηφία των Ελλήνων δεν φοράει βράκες, δεν πίνει τσικουδιά, δεν μιλάει ποντιακά, δεν χωρεύει θρακιώτικους χωρούς κ.α.

   «ακριβώς επειδη οι Τόσκηδες την πήρανε απά τους Ελληνες» Πώς το ξέρεις αυτό; Από τις πηγές που παρέθεσα, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Είσαι τόσο εθνικιστής, που δεν μπορείς να δεχτείς ότι δανιστήκαμε στοιχεία και από άλλους λαούς.

 59. Η ιστορία εχει δώσει τις απαντήσεις της .

  • Αλή αλ-Γιουνάνι

   Υπήρχε και αλβανική κοινότητα στην Βενετία, και στην οποία κατέφυγαν άλλοι Αρβανίτες – οι πολεμιστές του Καστριότι – που είχαν φύγει από το Δυρράχιο και πέρασαν απέναντι στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, και οι οποίοι εντάχτηκαν στην ΑΛΒΑΝΙΚΗ κοινότητα και όχι στην ελληνική του Αγίου Γεωργίου. Γιατί το αποκρύπτεις αυτό;

 60. τσικιρικης και λοιποί
  παρακαλώ, να γράφετε με κανονική εναλλαγή πεζών κεφαλαίων και σωστή ορθογραφία. Το έχουμε ξαναγράψει και μας γράφετε επιδεικτικά. Αν βαριέστε, μη γράφετε τίποτα.
  Κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να δημοσιεύει τα ορνιθοσκαλίσματά σας. Σε διαφορετική περίπτωση θα σβήσω τα σχόλια, ανεξαρτήτως περιεχομένου και χωρίς άλλη εξήγηση.

 61. Φουστανέλας το ανάγνωσμα

  Υπήρχε και αλβανική κοινότητα στην Βενετία, και στην οποία κατέφυγαν άλλοι Αρβανίτες – οι πολεμιστές του Καστριότι – που είχαν φύγει από το Δυρράχιο και πέρασαν απέναντι στην Ιταλία, και συγκεκριμένα στη Βενετία, και οι οποίοι εντάχτηκαν στην ΑΛΒΑΝΙΚΗ κοινότητα και όχι στην ελληνική του Αγίου Γεωργίου

  Tην κοινότητα των Αλβανών ιδρύσανε πράγματι Αλβανοί του Καστριώτη.
  Οι Αρβανίτες του Μωριά από την άλλη όχι απλά δεν εντάχθηκαν σε αυτή αλλά αντίθετα ιδρύσανε την κοινότητα των Γραικών.

  »»’Γιατί κακώς; Δηλαδή γιατί θα έπρεπε να τη φοράνε όλοι οι Αλβανοί; Όλοι οι Έλληνες μιλάνε ποντιακά; Όλοι οι Έλληνες χωρεύουν θρακιώτικους χωρούς; Πίνουν όλοι οι Έλληνες τσικουδιά; Έχουν όλοι οι Έλληνες τις ίδιες παραδόσεις;;;;;;;»»’
  Όχι αλλά δεν διεκδικούν οι Έλληνες την πρωτοκαθεδρία επι τσικουδιών και θρακιώτικων χορών όπως αντίθετα κάνουν οι νεοαλβανοί εθνικιστές με τη φουστανέλα.
  Δεύτερον κανένας δεν είπε ότι »’θα έπρεπε να τη φοράνε όλοι οι Σκιπετάροι».
  Αλλά το ότι την φορούσανε μόνο όσοι Αλβανοί βρίσκοντε – ζούνε πανω σε εδάφη γραικικά [ είτε ως σήμερα γραικικά είτε με γραίκικο παρελθόν ] αυτό λέει πολλά για το ποιός πήρε και ποιός έδωσε.

  Επίσης είναι σημανικό ότι υπάρχει ενδυμασία στη Σκιπερία που ονομάζετε ως »εθνικό κοστούμι»’ και αυτη δεν είναι η φουστανέλα.

 62. Φουστανέλας το ανάγνωσμα

  »»αυτή την ενδυμασια φορούσανε οι αγροτικοί πλυθησμοί στις περιοχές που συγκροτήσανε το πρώτο επαναστατικό κράτος »

  Και που αυτή η φορεσιά διαδόθηκε κυρίως από τους Αρβανίτες στις περιοχές αυτές. Σωστά;»»

  Όxι απαραίτητα.
  Αυτό είναι μία υπόθεση βάσιμη
  η οποια όμως θα ήταν βεβαίωση
  στη περίπτωση που η φουστανέλα θα φοριότανε ΜΟΝΟ σε Μωριά και Ανατολική Στερεά Ελλάδα εκεί δηλαδή που κατοικούσανε μαζί
  δίγλωσσοι Αρβανίτες και μονόγλωσσοι Ρωμιοί εδώ και 400 τουλάχιστον χρόνια.

  Μεταξύ όμως των τελευταίων δίγλωσσων χωριων της Λειβαδειά Βοιωτίας [Στείρι και Κυριάκι ]
  ως τη περιοχή του Φαναρίου της Πρέβεζας [πρώτη δίγλωσση περιοχή της Ηπείρου οπως ανεβαίνουμε βόρεια] δεν κατοικούσανε καθόλου δίγλωσσοι πλυθησμοί.

  Και είναι μία πολύ μεγάλη και κυρίως ορεινή στο μεγαλύτερο μέρος της έκταση και συμπεριλαμβάνει ,Φωκίδα ,Άγραφα ,Νότιο τμήμα της Ηπείρου κλπ .
  Και εκεί ομως
  η κύρια ενδυμασία ειναι σχεδόν παντα η φουστανέλα.

  Συνεπώς είναι δύσκολο να διαδόθηκε στα μέρη εκείνα η φουστανέλα απο τους Αρβανίτες της Βοιωτίας η της Αττικής .
  Επίσης οι Αρβανίτες αυτοί
  από τα μέρη της Ρούμελης [πάνω της Λειβαδειάς περιοχές που αναφέραμε παραπάνω] ήταν περαστικοί
  δηλαδή μείνανε για λίγο και φύγανε
  και μάλιστα πριν 5 αιώνες οπότε είναι δύσκολο να διαδώσαν τότε τη φουστανέλα σε κείνο το διάστημα .

  Φουστανέλα όμως φοράνε οι κάτοικοι οχι μόνο εκεί αλλά
  και ως τη Νάουσα ενώ φουστανέλες και φουστανελοειδή ως τη Φλώρινα.

  Το σίγουρο εν τέλει είναι ότι η μεγάλη ομοιότα [και στις ενδυμασίες] των όσων κατοικούσανε την Ελλάδα
  και όσων κατοικούσανε τη νότια αρχαία Ιλλυρία μαρτυρείτε πολύ παλιότερα
  ήδη απο τον 15ο αιώνα απο Βενετικές αρχές.

  Να τι γράφει για τους ερχόμενους απο αυτήν στο Μωριά .

  Ο Γενικός Προνοητής του Μοριά, Jacomo Barbarrigo, έγραψε τον 1479: «Οι Αλβανοί και οι Γραικοί δεν είναι παρά ένας μόνος λαός που μισεί κάθε ξένο»[

  Αναφέρεται στους αρβανιτόφωνους και διγλώσσους και στους ντόπιους ελληνοφωνους-γραικοφωνους του Μωριά .

  Οταν λεει »’ενας λαος» εννοει ασφαλως
  τουλάχιστον και πρωταρχικά
  την πολιστισμική ομοιότητα
  των δυο αυτών ομάδων
  επιλύδων αρβανιτοφωνων και διγλώσσων
  και ντόπιων ελληνοφώνων.

  Δεν μπορεί οι »Αλβανοί» αυτοί
  να ήταν μόνο αρβανιτόφωνοι
  ούτε να φοράγανε διαφορετικά ρούχα απο τους ντόπιους

  και παρόλα αυτά να τους περιέγαφε ο Βενετός
  ως »’έναν λαό».
  Αρα είχανε πολλές [πιλιτιστικές ] ομοιότητες πέρα φυσικά από την κοινή συνείδηση πασιφανώς [ »’ένας λαός»’ οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ]

  Ακόμα και πιό παλιά
  από περιηγητές προ της καθόδου των Αρβανιτών στον ελλαδικό χώρο
  έχουμε άλλη μια μαρτυρία που αφορά την πολιτιστική ομοιότητα όσων κατοικουσανε κατα το Μεσαίωνα
  στα εδάφη της αρχαίας Ελλάδας και της νότιας αρχαίας Ιλλυρίας .

  Γύρω στο 1322, ένα Φραγκισκανός (Καθολικός) μοναχός, ο Simon Fitzsimons, ταξίδεψε απ’ την Ιρλανδία στους Αγιους Τόπους.

  Το λατινικό κείμενο που ακολουθεί προέρχεται απ’ το βιβλίο “Itinerarium Symonis Semeonis ab Hybernia ad Terram Sanctam”, σελίδες 36-38, που εκδόθηκε στο Δουβλίνο το 1960. Περιγράφει ορισμένα ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά των μεσαιωνικών Αλβανών (1322).

  »»’ Η Αλβανία είναι μια επαρχία που βρίσκεται ανάμεσα στην Σκλαβηνία και την Ρωμανία, έχει μια δική της γλώσσα, και πρόσφατα την υπέταξε και την πρόσθεσε στην κυριαρχία του ο προαναφερθείς σχισματικός βασιλιάς της Ρασσίας.
  Οι Αλβανοί είναι κι αυτοί σχισματικοί και χρησιμοποιούν την [θρησκευτική] τελετουργία των Ελλήνων και είναι ακριβώς ίδιοι μ’ αυτούς στο ντύσιμο και τους τρόπους»»».
  Ο περιηγητής πέρασε απο μέρη που τότε κατοικούσανε οι μετέπειτα τόσκηδες και αυτούς περιγράφει
  Αυτό τα καταλαβαίνουμε και απο το ότι τους περιγράφει ως »σχισματικούς» δηλαδη ορθοδοξους

  Άρα προφανώς
  η ομοιότητα στις ενδυμασίες των Ρωμιών
  με τους μετέπειτα Τόσκηδες Αλβανούς
  βαστάει απο πολύ παλιότερα της επόχης εκείνης

  και πιθανώς από τα τα ελληνιστικά χρόνια όταν όλη η νότια αρχαία Ιλλυρία [ ως το Δυρράχιο ] είχε πολιτισμικώς εξελληνιστεί τόσο πολύ
  ώστε οι ίδιοι οι Ρωμαίοι κατακτητές
  να την ονομάσουν »’Νεα Ήπειρο η Ελληνική Ιλλυρία».

  Και πολιτισμικώς σημαίνει πρωτίστως ήθη έθιμα ενδυμασίες τρόπος ζωής κλπ.

  Υπάρχει βέβαια και η πιθανότητα η φουστανέλα να βαστάει από ακόμα παλιότερες εποχές
  δηλαδή να ήταν έτσι κι αλλιώς η κοινή ενδυμασία όλων των κατοίκων
  Ελλήνων και νοτίων Ιλλυριών
  όλων όσων δηλαδή κατοικούσαν σε όλο τον ορεινό όγκο της Πίνδου ,
  απο τις προεκτάσεις που αυτός έχει στη νότια Αλβανία
  ως τις προεκτάσεις της στη Πελοπόνησο.
  Δηλαδή να μην την πήρε κάποιος από κάποιον άλλο
  αλλά να έχει να κάνει με καταγωγή γεωγραφική
  και όχι απαραίτητα εθνική.

  Όλα αυτά είνα εξίσου πιθανα .

 63. »»»Το 1943 είναι η χρονιά που η συγκρούσεις στην περιοχή της Τσαμουριάς γενικεύονται. Τμήματα ένοπλων Τσάμηδων πήραν μέρος στην εκκαθαριστική «επιχείρηση Αύγουστος» που διενήργησαν η γερμανική 1η Ορεινή Μεραρχία υπό τον Βάλτερ Στέτνερ και η ιταλική 2η Ομάδα Αλπινιστών Βάλλε υπό τις διαταγές του Ουμπέρτο Μανφρεντίνι. Στόχος ήταν ο έλεγχος της σημαντικής οδικής σύνδεσης Παραμυθιάς – Πρέβεζας με την εκκαθάριση της περιοχής Μαργαρίτι – Πάργα – Αμμουδιά – Σκεπαστό – Γλυκή. Η διαταγή του Στέτνερ ήταν σαφής: «Βασικά όλοι οι ένοπλοι θα εκτελούνται επί τόπου. Χωριά από τα οποία θα πέφτουν πυροβολισμοί (…) θα καταστρέφονται και ο ανδρικός πληθυσμός τους θα εκτελείται. Κατά τ’ άλλα όλοι οι μάχιμοι άνδρες ηλικίας 16 έως 60 ετών θα συλλαμβάνονται και θα στέλνονται αιχμάλωτοι στα Ιωάννινα. Ως όμηροι θα συλλαμβάνονται όλοι οι προύχοντες (ιερείς, δάσκαλοι, πρόεδροι κοινοτήτων).
  Μάλιστα σε σήμα του ο Γερμανός διοικητής επαίνεσε τα ένοπλα τσάμικα τμήματα γιατί «με τις γνώσεις τους για την περιοχή» είχαν «αποδείξει πλήρως την αξία τους στις αναγνωριστικές επιχειρήσεις» της Βέρμαχτ.»»’
  O χαφιεδισμός στο μεγαλείο του με λίγα λόγια.

  Ας δούμε όμως τώρα μερικές μαρτυρίες
  Ελλήνων αριστερών
  Ελλήνων κατοχικών
  Ευρωπαίων του Ερυθρού Σταυρού
  και Γερμανών Ναζιστών
  που αποδεικνύουν την εγκληματική συμπεριφορά της πλειοψηφείας των Αλβανοτσάμηδων στο πλευρό των ΝΑΖΙ, .

  A ] Πρώτη αναφορά…..
  Ο Ελβετός μηχανικός Χανς – Γιάκομπ Μπίκελ απεσταλμένος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού περιέγραψε την κατασταση .
  «Η κατάσταση των Eλλήνων …στο Φανάρι… ήταν πολύ σοβαρή.
  Είκοσι χιλιάδες Αλβανοί ….. ασκούσαν φοβερή τρομοκρατία στον υπόλοιπο πληθυσμό, αρχικά με την υποστήριξη των Ιταλών και τώρα πλέον των Γερμανών.
  Μόνο στο Φανάρι καταστράφηκαν 24 χωριά.
  Ολόκληρη η σοδειά έπεσε στα χέρια των Αλβανών….
  Στο ταξίδι μου διαπίστωσα πως οι Αλβανοί κρατούσαν τον ελληνικό αγροτικό πληθυσμό κλεισμένο μες στα σπίτια του. Νεαροί Αλβανοί που μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο τριγύριζαν στα χωριά βαριά οπλισμένοι. Οι Έλληνες είχαν εγκαταλείψει πλήρως την Ηγουμενίτσα και είχαν φύγει στα βουνά. Οι Αλβανοί πήραν μαζί τους όλα τα ζώα από τα ελληνικά χωριά. »»’
  Αναφέρει την καταστροφή των χωριών του Φαναρίου ,
  την τρομοκρατία που ασκούσανε οι Αλβανοί στον »υπόλοιπο πλυθησμό»,
  τη λεηλασία περιουσιών και αρπαγή ζώων κλπ.
  Αξιοσημείωτο είναι οτι αναφέρεται στους Αλβανούς ως »σύνολο» πραγμα που σημαίνει οτι η τεράστια πλειοψηφεία τους έπαιξε αυτό το ρόλο, του διώκτη των Ελλήνων της περιοχής.
  Επίσης αναφέρει και τον διωγμό των Ελλήνων της Ηγουμενίτσας από τους Αλβανούς.

  Β ] Δεύτερη αναφορά….
  Μετά την εθνοκάθαρση του Φαναρίου η ελληνική διοίκηση Ηπείρου έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στον στρατηγό Λαντς στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων για τη δράση των Αλβανών της Τσαμουριάς ….
  »»Επέδραμον προ τινών ημερών στα χωριά του Φαναρίου εις μεγάλας ομάδας και επεδόθησαν εις την τέλεια λεηλασία οικιών και περουσιών των κατοίκων ,….,
  ομαδικώς δε εβιάσθησαν παρθένοι και έγγαμες γυναίκες υπό των Μουσουλμάνων ……
  ο πλυθησμός εγκατέλειψε τας οικίας του και όσοι διεέφυγαν το θάνατο , κατέφυγαν στην ύπαιθρο»»
  Αρα και εδώ γίνετε λόγος για
  »’Επιδρομη» και λεηλασία των σπιτιών και περιουσιών,
  βιασμούς πάμπολλους,
  και για ΦΥΓΗ όσων διέφυγαν το θάνατο ,αρα υπήρξανε και Θάνατοι-Δολοφονίες.

  ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΗ με λίγα λόγια η οποία θα φανεί πιο παραστατικά στην παρακάτω αναφορά..

  Γ ] Τρίτη αναφορά του ΕΑΜ ΕΛΑΣ μάλιστα…
  Εκθεση δράσης 24 Συντάγματος Πεζικού (αρχηγεία ΣΟΥΛΙΟΥ & ΖΑΛΟΓΓΟΥ), Γεράσιμος Πρίφτης/20 Ιαν 1944…….
  …..
  ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΖΗΤΗΜΑ:
  »»»Όλες οι προσπάθειες μας……
  δεν είχαν θετικά αποτελέσματα γιατί η παμψηφία σχεδόν των Τσάμηδων … είχε ταχθεί ανεπιφύλαχτα με το μέρος του καταχτητή και οργάνωνε δολοφονικές επιδρομές ενάντια στα Ελληνικά χωριά, αρπαγές και σφετερισμούς περιουσιών.»»»
  Αρα αναφέρεται και εδώ ότι η πλειοψηφεία των Αλβανοτσάμηδων,
  ήταν με τη πλευρα των ΝΑΖΙ
  και μάλιστα ότι οργάνωνε »δολοφονικές επιδρομές» στα ελληνικά χωριά…
  Και όλα αυτά πριν την επιδρομή-Εθνοκάθαρση στο Φανάρι .
  Και όλα αυτά πριν το Μάρτη του 1943 αρα ΠΡΙΝ την εμφάνιση του ΕΔΕΣ στη Θεσπρωτία.
  Ως τότε οι Αλβανοτσάμηδες παίζανε »χωρίς αντίπαλο»’ και δεν ισχύει ότι »’εξοπλίστηκαν απο τους Γερμανούς όγω των επιθέσεων του ΕΔΕΣ»’ όπως αναπαράγει η αλβανική προπαγάνδα προκειμένου να κάνει το άσπρο μαύρο.

  Παρακάτω αναφέρει η ίδια αναφορά του ΕΑΜ ΕΛΑΣ για το Φανάρι ….
  »»Κορυφωμα της συμμαχίας με τους φασίστες ήταν η επιδρομή τους στο ΦΑΝΑΡΙ την περίοδο των εκκαθαριστικών επιχειρήσεων του Αυγούστου κατά την οποίαν κάηκαν περίπου 30 χωριά, σκοτώθηκαν περίπου 500 Έλληνες και άλλοι τόσοι πιάστηκαν όμηροι, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός αναγκάστηκε να προσφυγέψει στην ορεινή περιοχή»»
  Και εδώ αναφέρεται απο τον ΕΑΜ ΕΛΑΣ μάλιστα
  το ΄΄κάψιμο 30 χωριών»
  ο ΘΑΝΑΤΟΣ 500 Ελλήνων,
  Οι αρπαγή ομήρων
  και τη φυγή του υπόλοιπου πλυθησμού στα ορεινά για να γλυτώσει.
  Η επιτομή του ορισμού της Εθνοκάθαρσης ,
  για την οποία ποτέ οι απόγονοι αυτών που σήμερα διεκδικούν »’Μεγάλες Αλβανίες»’ δεν ζητήσανε έστω μια Συγνώμη.
  Αξιοσημείωτο και το παρακάτω,
  »»’Μεταξύ των αιχμαλώτων δεν υπήρχε ούτε ένας μουσουλμάνος»»[»Μάγερ, 2009, Α΄, σ. 289 – 290, Β΄, σ. 10, Έκθεσις, σ. 133]

  Έχουμε επίσης και μαρτυρίες αυτοπτών και αυτήκοων μαρτύρων όπως του Παραμυθιώτη Κραψίτη , απο το ημερολόγιο του τελευταίου….

  »’27 Ιουλίου 1943: Στο μισοσκόταδο του πρωινού ισχυρές Γερμανικές δυνάμεις της Παραμυθιάς με άριστα πολεμικά μέσα και με (800) οκτακόσιους και περισσότερους ένοπλους επίστρατους της «ΞΙΛΙΑ» μουσουλμάνους Τσάμηδες των πόλεων και Επαρχιών Παραμυθιάς και Μαργαριτιού, επέδραμαν εναντίον των χωριών του κάμπου της Παραμυθιάς και της περιφέρειας «Φαναρίου».

  14 Αυγούστου 1943: Τι καταστροφή είναι αυτή από την 27 Ιουλίου 1943 μέχρι σήμερα! Όλοι στην Παραμυθιά είμαστε κατατρομαγμένοι και όσο είναι δυνατόν κρυβόμαστε. Οι πληροφορίες μας είναι ότι στις 19 αυτές μέρες οι Χιτλερικοί Γερμανοί με τους μουσουλμάνους συμπατριώτες κατάστρεψαν ολοκληρωτικά τα 24 χωριά της περιφέρειας «Φαναρίου» και μερικά κοντινά της Παραμυθιάς χωριά της. Λεηλασίες, πυρπολήσεις, φόνοι νηπίων και γερόντων, βιασμοί γυναικών, αρπαγές παρθένων κοριτσιών, με τις οποίες οι επαίσχυντοι μουσουλμάνοι πλουτίζουν τα χαρέμια τους, σύλληψη ομήρων, κάψιμο ανθρώπων μέσα στα σπίτια τους κ.α. Γέμισαν οι σπηλιές από γυναικόπαιδα και γέροντες που κατόρθωσαν να διασωθούν εκεί στις κρίσιμες ώρες, ενώ μέρα τη μέρα προστίθενται στους νεκρούς λόγω της πείνας τους και των ασθενειών

  15 Αυγούστου 1943: Εμείς που έχουμε τα σπίτια μας στο κέντρο της πόλεως της Παραμυθιάς, είμαστε από τα χαράματα, με κομμένη την αναπνοή, πίσω από τα πατζούρια (ή) ανάλογα τις γρίλιες, παρακολουθώντας την επιστροφή των χιτλερικών Γερμανών και των μουσουλμάνων από την εικοσαήμερη «επιχείρησής» τους κατά του «Φαναριού».»»

  Αρα και αυτός αναφέρει την 20ήμερη »επιδρομή Γερμανών και πάμπολλων Αλβανοτσάμηδων
  που συνοδεύτηκαν με ,
  λεηλασίες περιουσιών,
  κάψιμο των χωριών της περιοχής ,
  βιασμούς,
  δολοφονίες εν ψυχρό,
  φυγή των κατοίκων στις σπηλιές ,
  πείνα που επακολούθησε λόγω της λεηλασίας.
  Με λίγα λόγια ΕΘΝΟΚΆΘΑΡΣΗ ,
  όμοια με αυτή που πάθανε οι Αλβανοτσάμηδες ένα χρόνο μετά απο τον ΕΔΕΣ.

  Άλλη μία μαρτυρία από τα γερμανικά αρχεία αυτή τη φορά.

  Από το βιβλίο του Γκοτοβού που ερεύνησε τα Γερμανικά αρχεία έχει βρεθεί μεταξύ άλλων η εξής μαρτυρία ..
  »»»Ο Γερμανός συνταγματάρχης Remold, γράφει τα εξής για την επιχείρηση «Augustus»:
  «Οι Αλβανοί στις παράκτιες περιοχές είναι εξαιρετικά γερμανόφιλοι.
  Είναι οργανωμένοι για την αυτοάμυνα.
  Έχουν συμβάλει στην εκκαθαριστική επιχείρηση [Augustus] ως οδοδείκτες κλπ» (BA – MA Freiburg, RH 28-1-99/98).»»
  Άρα εδώ φαίνεται ότι ,
  οι Αλβανοτσάμηδες της παραλιακής περιοχής ηταν γερμανόφιλοι και μάλιστα »εξαιρετικά»,
  όταν λέει ότι ήταν ΄΄οργανωμένη για την αυτοάμυνα εννοεί απλά οτι είχανε το ελεύθερο οπλοφορίας πράγμα που για τους Έλληνες επεσυρε την ποινή θανάτου όπως φάνηκε παραπάνω,
  ενώ όπως αναφέρει συμμετείχαν και στην αιματηρή εκκαθαριστική επιχείρηση »Αugust»
  στην οποία και »»έχουν συμβάλει ως οδοδείκτες κλπ»’
  Με αυτό το κλπ τα γερμανικά αρχεία πάντα εννοούν τα εγκλήματα που οι ίδιοι και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούσαν ,
  και τα οποία καταγράφηκαν παραπάνω.
  Δηλάδη εκτός απο οδοδείκτες [ χαφιεδισμός με λίγα λόγια]
  συμμετείχανε ένοπλα στις επιχειρήσεις αυτές στις οποίες εγκληματήσανε εξίσου.
  Αξιοσημείωτο ότι η αναφορά αυτή δεν κάνει λόγο για »μερικούς Τσάμηδες» η για την ηγεσία των Αλβανών »»’ αλλά μιλάει για αυτούς ως ένα σύνολο πράγμα που δείχνει
  ότι η τεράστια πλειοψηφεία τους υπήρξε »’εξαιρετικά γερμανόφιλη»’ και όχι μία μειοψηφεία.

  Ότι η εθνοκάθαρση έγινε από Αλβανοτσαμηδες ενόπλους
  και από τους Γερμανούς συμμάχους τους φαίνεται από τα παρακάτω γερμανικά αρχεία .

  »»’Σε έγγραφο του ο Ρέμολντ προς τον Στέτνερ διαβεβαιώνει πως ο Νουρί Ντίνο «θα πετύχει με γερμανική υποστήριξη το στόχο του και θα επιβάλει ησυχία και τάξη, όπως τη θέλουμε»».

  Δηλαδή η Γερμανοί »υποστήριζαν»’-είχαν υποστηρικτικό ρόλο
  στις επιχειρήσεις που οι ίδιοι σχεδίασαν
  και οι Αλβανοτσάμηδες του Νουρί Ντίνο τελικά εκτέλεσαν-αποτελόντας την αιχμή του δόρατος των εκκαθαριστίκων επιχειρήσεων οπως φάνηκε από όλες τις παραπάνω πηγές
  ώστε να »’επιβάλουν την ησυχία και τη τάξη»
  κάνοντας τη χάρη στα αφεντικά τους που τους υποσχότανε
  τη »’Μεγάλη Αλβανία»’ για χάρη της οποίας τόσα εγκλήματα γίνανε.

 64. Aλβανοτσάμηδες και πόλεμος του 1940 .

  »’Ο πόλεμος μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας, που άρχισε την 28η Οκτωβρίου 1940, επεκτάθηκε αυτόματα και μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. Η Αλβανία, συνδεδεμένη την εποχή εκείνη με καθεστώς «προσωπικής ένωσης» με την Ιταλία, είχε δεχθεί με νόμο του Κοινοβουλίου της με κυβερνητικό διάταγμα (Β.Δ. 194/ΦΕΚ 93/10-6-1940) η Αλβανία δεσμευόταν να κηρύξει τον πόλεμο σε όσα κράτη θα ήταν αντιμέτωπα με την Ιταλία, δέσμευση που επικυρώθηκε κατά την εισβολή στην Ελλάδα. »’

  »’Η επίλεκτη Αλβανική προεδρική φρουρά, που εξοπλίστηκε και οργανώθηκε από Ιταλούς αξιωματικούς, παρέλασε στο Κολοσσαίο της Ιταλιας υπό τις ιαχές του πλήθους»»

  https://www.youtube.com/watch?v=8MeyIx4E8Oc&t=67s

  https://www.youtube.com/watch?v=EOLk4fwP-po&t=29s

  Πολλοί Aλβανοτσάμηδες της Θεσπρωτιας πέρασαν λαθραία τα σύνορα, ώστε να συμμετέχουν σε ένοπλα στρατιωτικά σώματα, τα οποία θα πολεμούσαν στο πλευρό των Ιταλών.

  Ο αριθμός τους υπολογίζεται σε περίπου 2.000.

  »»Ο τοποτηρητής Τζακομόνι, σε μυστικό υπόμνημα του προς τον υπουργό Αλβανικών Υποθέσεων, Μπενίνι, στις 19 Οκτωβρίου 1940, μεταξύ των άλλων γράφει: “…Από την άλλη προετοιμάζω αλβανικά στοιχεία, εξακριβωμένα θαρραλέα, ειδικά Τσαμουριώτες, τα οποία θα έχουν ως αποστολή να εισέλθουν κρυφά στο ελληνικό έδαφος και εκεί, την ώρα που θα επιτεθεί ο στρατός μας, θα διαπράξουν με τη βοήθεια των πέρα από τα σύνορα φίλων τους τις παρακάτω πράξεις: καταστροφή τηλεγραφικών και τηλεφωνικών συρμάτων, εξάλειψη των φυλακίων…»»»

  Μαζί με αυτούς, τους επόμενους μήνες οι Ιταλοί άρχισαν να οργανώνουν πολλούς εθελοντές, ώστε να συμμετέχουν στην «απελευθέρωση της Τσαμουριάς» – όπως έλεγαν – δημιουργώντας έναν στρατό ισοδύναμο με μία ολόκληρη μονάδα 10 ταγμάτων: 4 παραστρατιωτικά βοηθητικά τάγματα (τα Tirana, Korçë, Vlorë και Shkodër), 2 τάγματα πεζικού (τα Gramos and Dajti), 2 τάγματα εθελοντών (τα Tomori και Barabosi), μία πυροβολαρχία (την Drin) κ.α.
  Οι Ιταλοί οργάνωσαν και ενέταξαν στις μεραρχίες τους δέκα αλβανικά τάγματα, μια «πλωτή» ταξιαρχία και άγνωστο αριθμό χωροφυλάκων.
  Συνολικά 338 Αλβανοί αξιωματικοί και 4.220 υπαξιωματικοί και οπλίτες προετοιμάστηκαν για να βρεθούν απέναντι στον ελληνικό στρατό.

  Αξιζει να σημειωθεί ότι ο αριθμος των εθελοντών Αλβανων ηταν αρκετά μεγαλύτερος αλλά μειωθηκε λίγο πριν τις εχθροπραξίες για λόγους στρατηγικούς , από την Ιταλική διοίκηση .
  Να και το σχετικό απόσπασμα….

  »’Με τη βοήθεια της αλβανικής κυβέρνησης και διαφόρων αρχηγών φυλών εξασφαλίστηκε η δυνατότητα συγκρότησης 10-12 ελαφρών ταγμάτων συνολικής δύναμης 6-7.000 ανδρών, επιλεγέντων από τις πιο πολεμικές φυλές και μάλιστα από αυτούς που υπήρχε ενδεχόμενη σχέση με πληθυσμούς εκτός συνόρων (σ.σ. προφανώς εννοούσε τους Τσάμηδες). Τα ευκίνητα τάγματα, τύπου ανταρτικών ομάδων, προορίζονταν να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των μεραρχιών μας (…).
  Το Υπουργείο Στρατιωτικών, κατόπιν επανειλημμένων οχλήσεων, τελικά ενέκρινε την αποστολή του οπλισμού για τη συγκρότηση των αλβανικών μονάδων. Όμως αργότερα άλλαξε γνώμη και διέταξε τον περιορισμό της σύστασης των εθελοντικών αλβανικών ταγμάτων μόνο στη νότια Αλβανία .»’
  Δηλαδή για λόγους στρατηγικής οι ίδιοι οι Ιταλοί μειώσανε τον αριθμό των Αλβανών στρατιωτών σε περίπου 5.000 όπως είδαμε παραπάνω.

  Όλα αυτά τα τάγματα, τελικά πήραν μέρος στην εισβολή στην Ελλάδα στις 28 Οκτωβρίου 1940, υπό την 25η Ιταλική Στρατιωτική Μεραρχία, η οποία, μετά την ενσωμάτωση των Αλβανών, μετονομάστηκε σε ‘Στρατιωτική Μεραρχία Τσαμουριάς’ υπό τον στρατηγό C. Rossi.

  https://www.youtube.com/watch?v=lbstVYBrpPk

  Κατά τη σύντομη προέλαση τους στο έδαφος της Τσαμουριάς είχαμε τα εξης περιστατικά.

  »»Αποκαλυπτικά είναι τα όσα γράφει στο ημερολόγιο του ο Φερνάντε Κομπιόνε, έφεδρος υπολοχαγός πεζικού της 51ης Ορεινής Μεραρχίας “Σιέννα”: “…Κατά το χρονικό διάστημα από 28 Οκτωβρίου ως 14 Νοεμβρίου 1940, οπότε ιταλικά τμήματα είχαν εισχωρήσει σε περιοχές της Ελλάδας, οι Τσάμηδες υποδέχονταν σε όλα τα χωριά τους Ιταλούς ως ελευθερωτές, με ζητωκραυγές και ενθουσιασμό…”.
  Άρα εξ αρχής είχανε πάρει το μέρος των εισβολέων.

  Αλλά ακόμα χειρότερα συνέβησαν αφού πήρανε και όλα απο αυτούς και χτυπήσανε τον ελληνικό στρατό πισώπλατα.

  »’Παράλληλα περίπου 300 – 400 Αλβανοτσάμηδες χωρικοί δημιούργησαν ομάδες ατάκτων χτυπώντας τις ελληνικές δυνάμεις που υποχωρούσαν, προξενώντας σε αυτές απρόβλεπτες απώλειες9 ενώ στα τέλη Νοεμβρίου, κατά την ελληνική αντεπίθεση, συμπολέμησαν στο πλευρό των ιταλικών δυνάμεων (βλ. την περίπτωση των κατοίκων της Κώτσικας10).»
  [9. Tsoutsoumpis, 2015, σ. 127.
  10. Ιωάννης Π. Πέγκας, Πλεσίβιτσα, Αθήνα 2006, σ. 161]

  Μετά ήρθε η αντεπίθεση των Ελλήνων και η υποχώρηση των Ιταλών
  »’Aμέσως μετά την υποχώρηση του Ιταλικού στρατού παρατηρήθηκαν και οι πρώτες λιποταξίες Ιταλων στρατιωτών αλλα κυρίως Αλβανών όπως η παρακατω»’….
  »’Μας φέρνουν συνοδεία, στο Τάγμα, δυο Αλβανούς. Είναι, λέει, αυτομόλοι σε μας, λιποτάκτες του ιταλικού στρατού. Θέλουνε να πάνε στα σπίτια τους, που είναι στα δικά μας μετώπισθεν. Τους περιεργαζόμαστε….» (Λουκάτος, σ. 219).»»’
  Αυτοί ήταν Αλβανοτσάμηδες αυτόμολοι με΄τα την υποχώρηση των Ιταλών απο τη Τσαμουριά ,
  τα χωριά των οποίων βρίσκονταν πλέον στα μετόπισθεν.

  Μετά την ανακατάληψη της περιοχής από τον ελληνικό στρατό συνέβησαν τα παρακάτω….
  »»Αλβανοτσάμηδες που συνέδραμαν τα ιταλικά στρατεύματα πέρασαν από στρατοδικείο και εκτελέστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες ενώ σχεδόν ολόκληρος ο ανδρικός πληθυσμός της μειονότητας ηλικίας 18 έως 50 ετών εκτοπίστηκε στην υπόλοιπη Ελλάδα. Επιπλέον στην Ηγουμενίτσα, συγγενείς θυμάτων των Τσάμηδων πεμπτοφαλαγγιτών εισέβαλαν στη φυλακή της κωμόπολης και λύντσαραν επί τόπου τέσσερα2 άτομα που είχαν συλληφθεί κατηγορούμενα για αυτούς τους φόνους3. »»
  [2]Robert Elsie, The Cham Albanians of Greece, 2012, σ. 390.
  [3]Tsoutsoumpis, 2015, σ. 127.]

  Στο μέτωπο τώρα είχαμε τις εξής μάχες εντός Αλβανικού εδάφους.

  »»Στην επίθεση εναντίον του υψώματος 1289 του Λαπιστέτ, στις 09.30 της 4ης Νοεμβρίου 1940, έλαβε μέρος ένα από τα πιο επίλεκτα τμήματα των Αλβανών, το τάγμα «Τιμόρ», το οποίο και κατόρθωσε να το καταλάβει. Με άμεση αντεπίθεση των Ελλήνων το τάγμα «Τιμόρ» αναδιπλώθηκε και διασκορπίστηκε στην κοιλάδα με άτακτη φυγή. Υποχρεώθηκαν να επέμβουν οι βερσαλιέροι για να σταματήσουν τους Αλβανούς»».

  »’Ο στρατηγός Αλ. Εδιπίδης γράφει ότι “Τμήματα αλβανικά, άρτια συγκροτημένα και με ομοιογενή στελέχη (αξιωματικοί και στρατιώτες Αλβανοί) πολέμησαν στις 27 Νοεμβρίου στο Φράσερι προς την Κλεισούρα).»»

  »»’Ο υποστράτηγος Χαράλαμπος Κατσιμήτρος, διοικητής της VIII Μεραρχίας η οποία αντιμετώπισε την κύρια προσπάθεια της ιταλικής επίθεσης, γράφει για τη συμμετοχή αλβανικών δυνάμεων στον τομέα της Μεραρχίας: “Συμμετείχαν τρία τάγματα μελανοχιτώνων (Ι, II, III), δύο αλβανικά τάγματα πεζικού (“Γκράμος” και “Ντρίνος”), αλβανική ορειβατική πυροβολαρχία (“Νταϊτι”), τάγμα Αλβανών εθελοντών και σώματα άτακτων Αλβανών”.»»
  Συμμετείχανε άρα , όχι μόνο ως βοηθητικά αλλά και ως μάχιμα τμήματα εναντίων του ελληνικού στρατού.

  »»’Κατά τη διάρκεια της ιταλικής εαρινής επίθεσης (Μάρτιος 1941) ο Μουσολίνι επισκεπτόταν διάφορες μονάδες για να τονώσει το ηθικό των ανδρών, στη ζώνη του Δέβολη και στην περιοχή του Βερατίου. Μεταξύ άλλων επισκέφθηκε ομάδες ταγμάτων και εθελοντών Αλβανών Κατά τις συνομιλίες που είχε μαζί τους έμεινε ενθουσιασμένος από το παράστημα και το πολεμικό τους μένος»»»’

  Παρακάτω μερικές μαρτυρίες επισήμων για τη στάση ενός μέρους του αλβανικού λαού και ιδίως των Αλβανοτσάμηδων
  κατά τον πόλεμο.

  »’Ο Ιταλός τοποτηρητής στην Αλβανια Τζακομόνι, σε τηλεγράφημα του προς τον Τσιάνο, στις 24 Αυγούστου 1940, μεταξύ των άλλων ανέφερε τα εξής: “Από παντού καταφθάνουν έγγραφα που αποδεικνύουν τον ορθό προσανατολισμό των Αλβανών, άπειρες είναι οι αιτήσεις για κατάταξη στα εθελοντικά σώματα (…). Σε όλα τα κεντρικά σημεία της Αλβανίας παρατηρείται ζωηρό ενδιαφέρον και προσήλωση στις προσταγές του Ντούτσε. Η κίνηση του στρατού προκάλεσε μεγάλη ζωηρότητα κι’ ανυπομονησία για δράση…”.
  Ας δούμε λίγα βιντεο που δείχνουν αυτή τη συμμαχία Αλβανων και Ιταλών ,στη κεντρική κυρίως Αλβανία αλλά και το Κόσσοβο

  https://www.youtube.com/watch?v=tMkd7-2nbtY&t=186s

  https://www.youtube.com/watch?v=7dg_9LPu8cY

  https://www.youtube.com/watch?v=GEmCNVaUsmo

  »Ο αντιβασιλιάς της Αλβανίας βεβαίωσε «ότι είναι πάρα πολλές οι αιτήσεις των Αλβανών να καταταγούν στα σχηματιζόμενα αλβανικά σώματα, προοριζόμενα να κτυπήσουν τους Ελληνες και να συνεργαστούν με τον Ιταλικό Στρατό, και ότι ο πληθυσμός ελπίζει, επίσης, να κληθούν υπό τα όπλα μερικές ηλικίες…».»’

  »»Η προκήρυξη που διάβασε ο Αλβανος πρόεδρος του υπουργικού συμβουλίου Βερλάτσι, στις 28 Οκτωβρίου 1940, αναφέρει μεταξύ άλλων και τα εξής: «…Οι στρατιώτες του ένδοξου Ιταλικού Στρατού, στις τάξεις του οποίου περιλαμβάνονται πολλές μονάδες Αλβανών στρατιωτών…»

  » Ο Ελληνας αντιστράτηγος Αλέξανδρος Παπάγος, αρχιστράτηγος του Ελληνικού Στρατού κατά τον πόλεμο 1940-41, σημειώνει: «Όλες οι ιταλικές μεραρχίες πεζικού ήταν ενισχυμένες σε πεζικό με τάγματα Αλβανών…».»’

  »Ο Ιταλος στρατιωτικος Β. Πράσκα στο τμήμα του βιβλίου του «Εξέλιξη των επιχειρήσεων από 28 έως 31 Οκτωβρίου 1940″, ανακεφαλαιώνοντας γράφει για τη συμμετοχή των αλβανικών μονάδων τα εξής:
  «…Φάλαγγα «Σολίνας» II Τάγμα της 1ης Λεγεώνας Αλβανών εθελοντών. (…) Κεντρική Φάλαγγα και Διοίκηση Μεραρχίας «Φερράρα» Ι Τάγμα Αλβανών Εθελοντών. (…) Παραλιακό Συγκρότημα… Τα τμήματα διαπεραιώθηκαν με την κάτωθι σειρά… 6) Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών «Πεσκοσόλιντο» και «Κιαραβάλλε». (…) «Τα αλβανικά τάγματα εθελοντών, προπορευόμενα του 3ου Συντάγματος Γρεναδιέρων και κινούμενα…»…»Τα τάγματα Αλβανών εθελοντών, επίσης, ήλεγχαν πλήρως την αμαξιτή οδό (Ηγουμενίτσας-Βάρφανης).»’
  Οι τελευταίοι ήταν Αλβανοτσάμηδες της Θεσπρωτίας.

  »’Ο Γερμανός συγγραφέας Βίλιμπαλντ Κόλεγκερ, σε βιβλίο του που κυκλοφόρησε το 1942, για τη στάση των Αλβανών κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940-41 γράφει τα εξής: «…Οι Ελληνες αναγκάζονταν να πολεμούν εναντίον Αλβανών συμμοριτών, κατά τη στιγμή που Αλβανοί εθελοντές προσέρχονταν αθρόα στις ιταλικές φάλαγγες. Δεν αγνοούσαν οι από γόνοι του Σκεντέρμπεη ποίοι ήταν οι πραγματικοί φίλοι τους. »’

  Βέβαια υπήρξανε και αξιοσημείωτες περιπτώσεις όπως η παρακάτω.
  Ο Aλβανός Σπίρο Μοϊσίου, στρατιωτικός του βασιλιά Ζόγου αρνήθηκε το 1940 να υπακούσει τους Ιταλούς και να επιτεθεί εναντίον της Ελλάδας. «Δεν έχω τίποτα εναντίον της Ελλάδας», δήλωσε. Με τους Αλβανούς στρατιώτες του – κατ’ άλλους μία διμοιρία, κατ’ άλλους ένα τάγμα – «λιποτάκτησε» και βρήκε καταφύγιο στα βουνά.»»’

 65. Τσάμηδες και Τούρκοι

  Η πρώτη εμπειρία του νεότερου Ελληνισμού με τον Σκιπεταρισμό
  ήταν πρίν 250 χρόνια.

  Αλβανοτσάμηδες και Αλβανοί στα 1770-79 [Ορλωφικά]

  »»Κατά τα 1770 η Ήπειρος και Αλβανία ,υπήρχον εις μέγιστον και αδειάληπτον κίνηση,
  αποστέλουσαι ,στίφη επί στιφών εκ των αυτοχθόνων Οθωμανών,
  τους μεν ως υπομίσθιους ,τους δε ως τυχοδιώκτας,
  εις την εκστρατεία των σουλτανικών δυνάμεων κατά της Πελοπονήσου,
  ότε εξεράγη εν αυτή επανάσταση κατα των Οθωμανών …
  εκ της επανάστασης αυτής πολλοί χριστιανοί εθυσιάσθησαν …
  οι ως ανωτέρω στρατεύοντες Αλβανοί
  διέβαινων , κατέστρεφον τα προστύχοντα
  και παντού η ερημία ακολούθει αυτούς……
  απεριγραπτα εισί όσα δεινά επέφερον οι Αλβανοί εις την εκείσε χριστιανοσύνη…..
  εις πάσαν πόλη της Πελοπονήσου κατεσφάγησαν πλείστοι χριστιανοί,
  εις την Τριπολιτσά μάλιστα 3.000,
  τα δε χωριά εκπεπάσθησαν υπό πρωμάτων……[Αραβαντινός ]»’

  Ενώ και ο αγωνιστής του 1821 , Σουλιώτης Κουτσονίκας ανέφερε στα απομνημονευματά του για τα γεγονότα της εποχής του 1770.
  »Απεστάλησαν εντός ολίγου ,σμήνος στρατευμάτων Αλβανικών στη Πελοπόνησσο ,καταπνίξαντες την επανάσταση και και έφεραν ως επακόλουθο την διαρπαγή και αιχμαλωσία των κατοίκων τους οποίους διεσκόρπησαν εν τη Ευρωπαική και Ασιατική Τουρκία….
  »’Οι απελθόντες εις την Πελοπόνησσο Αλβανοί ,έγιναν κύριοι της αυτής ,δεσπόζοτες και καταπιέζοντες δια καταχρήσεων και διαρπαγών ….[Λαμπρος Κουτσονίκας -Η «Γενική Ιστορία Της Ελληνικής Επαναστάσεως»]

  «Είχαν το ελεύθερο να κάνουν ότι θέλουν. Έτσι απ όπου περνούσαν σκορπούσαν τον θάνατο και την καταστροφή».
  [Κορδάτος]

  »»Η Ζάτουνα, ως και η περί αυτήν χώρα, ήτο πυκνώς κατωκημένη, και αρκούντως ευημερούσα κωμόπολις.
  Αλλά οι Αλβανοι; αφού εφόνευσαν όσους ηδυνήθησαν, επώλησαν τους αιχμαλωτισθέντες εν Δημητσάνη και Ζατούνη εις τους πειρατάς της Βαρβαρίας, οίτιμες έδραμον εις τον κόλπον της Κυπαρισσίας, ίνα μετέσχωσι των λαιφύρων. Οικογένειαι τινές, καταφυγούσαι εις τα όρη, μόλις διεσώθηκαν…».
  [Κώδικας ιεράς μονής Σπηλαίου]

  « Είκοσι χιλιάδες επωλήθησαν εις τους Αφρικανούς και τους Τούρκους της Ρούμελης». [Σαθάς]

  Τις σπουδαίες αγιογραφίες των Ναών στην Στεμνίτσα, ο δόκτωρ Μιχαήλ Γκιτάκος, μελέτησε τα χαράγματα που υπήρχαν επάνω σ’ αυτές και εξέδωσε μια μελέτη με τίτλο «Τα Χριστιανικά Μνημεία της Στεμνίτσης». Μεταξύ άλλων στον Ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής, αναφέρει ότι είναι χαραγμένα και τα εξής:
  «Χρονολογίας 1771. Οι Τουρκαλβανοί καίνε τα χωριά μας, όλο φονικά κάνουν».
  (Δημοκλής Χαρ. Γαρταγάνης, «Η Στεμνίτσα στο 1821», σελίδα 40, Αθήνα 1964)

  «Από τους Έλληνες, μόλις έχασαν τις ελπίδες τους για απελευθέρωση, άλλοι, όπως οι Μανιάτες, κατέφυγαν στα σπήλαιά τους και στα απότομα βράχια τους,, παίρνοντας μαζί τους πολλούς που βρίσκονταν έξω από την περιοχή τους, άλλοι σώθηκαν στα μεγάλα νησιά και στα Κύθηρα, και άλλοι σαν πρόβατα, αλίμονο, σφάχτηκαν.
  Γιατί οι Αλβανοί όρμησαν σαν αγέλες από όλη την Αχαΐα και τη Θεσσαλία, την Ήπειρο και από τόπους πέρα από την Ιλλυρίδα, χωρία κανένας να μπορεί να τους αντισταθεί στον Ισθμό και στις παραλίες των δύο κόλπων (Σαρωνικού και Κορινθιακού), και σαν αιμοβόροι λύκοι ξεπέρασαν και τους Μανιάτες σε ωμότητα…..
  Όσοι από τους βαρβάρους αρκούνταν στην αρπαγή των χρημάτων έμοιαζαν φιλάνθρωποι, αλλά στο μεταξύ οι δυστυχισμένοι ολοφύρονταν καθώς παιδιά αποχωρίζονταν από τους πατέρες τους, άνδρες από τις γυναίκες του, αδελφοί στερούνταν τους αδελφούς τους, βρέφη αρπάζονταν από τις αγκαλιές των μητέρων τους, τρυφερές παρθένες από τα δωμάτιά τους που τις τραβούσαν χέρια βαρβάρων, και συγγενείς συγγενών, φίλοι φίλων και γνωρίμων γνώριμοι απάγονταν και γίνονταν δούλοι
  [Σέργιος Μακραίος]

  Υπάρχει και παραδοσιακό τραγούδι από τη Βόρεια Ελλάδα μάλιστα
  για τα γεγονότα εκείνα ,
  για την κάθοδο των Αλβανών στο Μωριά ,
  τη σκλαβιά και τις απαγωγές των Πελοπονησίων που ακολούθησαν
  ΄΄΄Ξεκίνησαν οι Αλβανοί
  την άκρη του θαλάσσιου
  πάνε να πατήσουν το Μωριά
  και το καημένου Κάστρου
  πήραν μανάδες με παιδιά
  αδέρφια κι αξαδέρφια
  σαν πήραν και μια νιονυμφη τριων μηνών νυφούλα…..»»’

  Όμως τα πράγματα πήρανε μιά αρκετά διαφορετική τροπή..

  »»Με την απόλυτη κυριαρχία των Αλβανών στην Πελοπόννησο,άρχισαν μαζί με τους Χριστιανούς να υποφέρουν και οι Τούρκοι γιατί τα αλβανικά στίφη ζητούσαν υπέρογκους λουφέδες αλλά και δε δίσταζαν να στρέφονται κατά των τουρκικών περιουσιών.
  Για αυτό η Πύλη αποφάσισε να δώσει τέρμα στην Αλβανοκρατία. Δώδεκα πασάδες στάλθηκαν στον Μοριά προκειμένου να πείσουν τους Αλβανούς να επιστρέψουν στις εστίες τους αλλά επέστρεψαν άπρακτοι.
  Τέλος η αρχηγία ανατέθηκε στον αρχιναύαρχο Χασάν Τζεζαερλή Μαντάλογλου (Καπουδάν Χασάν πασά),ο οποίος πήρε επιπλέον τους τίτλους του Μορά Βάλεση και του Σερασκέρη της Ρούμελης.

  Ζήτησε βοήθεια από τους ντόπιους Τούρκους αλλά πήρε ελάχιστη.Με την υπόδειξη όμως πιθανότατα του δραγουμάνου του στόλου Νικόλαου Μαυρογένους,προσεταιρίστηκε τους Κλέφτες για την εκδίωξη των Αλβανών. .Φτάνοντας λοιπόν ο Καπουδάν πασάς στην Κόρινθο το 1779,κάλεσε τους Αλβανούς να φύγουν από τον Μοριά. Αρκετοί συμμορφώθηκαν και έφυγαν για την Αλβανία.Την πρότασή του όμως απέρριψαν περί τους 7.000 Αλβανοί.

  Έγραψε λοιπόν ο Χασάν Τζαζαερλής Μαντάλογλου πρόσκληση προς τους Κλέφτες «Σας διορίζομεν να σκοτώνετε χωρίς φόβον τους ζορμπάδες. Είναι δικά σας όλα τα πράγματα των. Να μας φέρετε μόνο τα κεφάλια των και σας συγχωρούμεν όσα εκάματε καπαέτια…………» (Ιω. Φιλήμων ΔΙΦΕ σελ 82).

  »»Πριν δε της ενάρξεως της εν Τρικόρφοις μάχης,
  μεταξύ Πελοποννησίων κλεφτών και Αλβανών,
  όλοι οι αρχηγοί των Αλβανών συνελθόντες εν Τριπολιτζά
  εις πολεμικόν συμβούλιον, και μετά πολλάς συνδιασκέψεις των,
  απεφάσισαν και έπεμψαν την κάτωθι επιστολήν προς τους κατέχοντας τα Τρίκορφα Πελοποννησίους κλέφτας και αρματωλούς.

  »….’Δεν εκάματε καλά να σμίξετε με τους Τούρκους και ναρθήτε να μας βαρέσετε. Ναίσκε ορέ, δεν το παντέχομε ετούτο το πράμα, και σαν εσείς είχατε ατίγια μαζή με μας, τότενες ναρχούσασταν παλληκαρίσια, να τα βάζαμε ορέ τα πράματα στην καλή τη στράτα….»»»
  Τριπολιτζά στη 8 Ιουλίου 1779
  Οι Γενικοί Αρχηγοί
  Αλή Χατζή Οσμάν Μπέης
  Σουλεϊμάν Μπέης

  Τότε δε και οι αρχηγοί των κλεφτών και αρματωλών συσκεφθέντες εν πολεμικώ συμβουλίω απήντησαν και αυτοί ως εξής:

  »»……Ημείς ποτέ δεν είχαμε σκοπόν για να αναταμωθώμεν με τους Τούρκους, διότι κι αυτούς θεωρούμεν κακούς εχθρούς μας….
  τα θέλετε εσείς, γιατί από το καιρό που γένηκε το σεφέρι το Μάρτι το έτος 1769 και εμβήκατε στο Μωριά για να βοηθήστε τους Τούρκους και να κτυπήσετε εμάς τους Μωραΐτες ,
  δέκα χρόνια γένουνται από τον καιρό εκείνον έως σήμερα, .που μας ετυραννίσατε, μας εγδύσατε, εσκωτώσατε τους πατέρες μας, τις μητέρες μας, τα αδέρφια μας, τις γυναίκες μας, τα παιδιά μας, τους συγγενείς μας και τους πατριώτες μας
  …….. και μας κάμετε τέτοια πολλά κακά που εμείς δεν μπορούμε πλιά να σας χωνεύσωμε, και ούτε να σας συγχωρήσωμεν, για δαυτό μαζωχθήκαμε ούλοι δω πέρα να σας χτυπήσωμε, και με την δύναμι του Θεού, αν μπορέσωμε και να σας διώξουμε πλια από το Μωριά…. »»’
  »»’ ελάτε και σας καρτερούμε, γιατί παν εκείνα που ξέρατε,
  ελάτε το ταχύ αλοιώς θα το μετανοήσετε»»

  Από Τρίκορφα 10 Ιουλίου έτος 1779
  Υπογράφουμε εμείς οι πρώτοι αρχηγοί

  Κωνσταντίνος Κολοκοτρώνης
  και Αλέξης Ντάρας»»

  [Αθανάσιος Γρηγοριάδης-Ιστορικαί Αλήθειαι]»»

  Ας δούμε τώρα λίγα στοιχεία για τον ξολοθρεμό τους
  από Τούρκους και Μωραίτες.

  «Απο την Κορινθον εστειλε ο Καπουδαν πασας μπουγιουρντι στους Αλβανους εις την Τριπολιν για να ελθουν να προσκυνησουν,αυτοι δε αποκριθηκαν οτι Βολια εχουν και Μπαρουτι εχουν.Συγχρονως εδωσε και προσταγην οτι…
  .Μετα ταυτα,απο 15 ημερες…παλιν τους εστειλε μπουγιουρδι δια να υπαγουν να προσκυνησουν και παλιν αυτοι απεκριθησαν τα αυτα.
  Ουτω λοιπον Τουρκοι και Ρωμαιοι συνεδραμαν μαζι και επηγαν εις Τριπολιν,οπου εσυνεκεντρωθησαν οι Αλβανοι…
  τους οποιους εθανατωσαν και εγινε ο πυργος με τα κεφαλια τους…»[Παλαμίδης]

  Ας δούμε τα γραφόμενα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη.
  »»’εσυνάχθησαν όλοι και πάνε εις τον πατέρα μου και αυτός τους στάθηκε με ορμήν και τους εγύρισε πίσω εις τον κάμπον· ενώθησαν και άλλοι καπεταναίοι· εμβήκαν εις τα χωράφια, εις τον κάμπον τους εσκότωσε η καβάλα ως οι θεριστάδες· έπεσεν η καβαλαριά μέσα και τους εθέρισαν· από τη μίαν μεριάν η καβαλαριά από το άλλο ο πατέρας μου. Από 12000 , 700 πέρασαν εις το Δαδί.
  Όταν τους επολέμησε ο πατέρας μου του έλεγαν,
  Κολοκοτρώνη δεν κάμεις νισάφι; Τι νισάφι να σας κάμω, όπου ήλθετε και εχαλάσατε την πατρίδα μου, μας πήρατε σκλάβους και μας εκάματε τόσα κακά;
  Του απεκρίθησαν εφέτος δικό μας του χρόνου δικό σου.
  Τα κεφάλια των Αλβανών έφτιασαν πύργον εις Τριπολιτσάν».»»»

  Ο Πουκεβίλ που πέρασε από εκεί το 1799 και είδε το «κτίσμα», είχε αρχίσει να καταρρέει λόγω της αποκολλήσεως μερικών κρανίων, ονομάζει το κτίσμα «πυραμίδα».
  Ο Πουκεβίλ το περιγράφει με θαυμασμό, αποκαλώντας το «Τρόπαιο των Κολοκοτρωναίων».

  »’Ύστερα ο Χασάν άρχισε τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις και σύντομα η Πελοπόννησος απαλλάχτηκε οριστικά από τους Αλβανούς, οι οποίοι είτε εξοντώθηκαν είτε έφυγαν, όσοι μπόρεσαν. Σ’ εκείνη την εκστρατεία ο Χασάν προσπάθησε να περιορίσει την αυτονομία των Μανιατών,απέτυχε όμως και συνέχισε τις επιχειρήσεις του κατά των Αλβανών στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η τάξη αποκαταστάθηκε και οι Αλβανοί περιορίστηκαν στην πατρίδα τους.»»

  Ας δούμε τώρα και το θρήνο που εγινε στην Αλβανία και τη Τσαμουριά μετά τον ξολοθρεμό τους.
  »»Κατά το αυτό έτος [ 1780] εις πάσαν πόλη και κοινότητα Τσαμουριάς και Αλβανίας ,
  ηκούσθη μέγας θρήνος και κλαθμός ,πενθούσης εκάστης Οθωμανικής οικογένειας ,υιόν ,αδελφό η πατέρα ,
  καθότι αφίχθη η είδησης ότι οι Αλβανοί όσοι εις Πελοπόνησο προ δέκα ετών ,εμάστιζον τους χριστιανούς της , κατεσφάγησαν φονευθέντες υπέρ τους 7.000
  παρά του Χασάν Πασα ,των οπλαρχηγών Κωνσταντίνου και Αναγνώστου Κολοκοτρώνη……[Αραβαντινός]

  Υπολογίστηκε πως από τις 300.000 χριστιανούς της Πελοποννήσου χάθηκαν περί τις 100.000,δηλαδή το 1/3 του πληθυσμού ,είτε ως σκλάβοι στους Άραβες ,είτε ως εξαφανισθέντες και δολοφονημένοι είτε ως πρόσφυγες σε άλλες περιοχές ακόμα και στην επαρχία της Περγάμου .
  Μόνο η Μάνη και η Κυνουρία γλίτωσαν τις θηριωδίες των Αλβανών.

  Ενώ και ο Σουλιώτης Λαμπρος Κουτσονίακς αναφέρει για το διωγμό τους
  και όσους δεν σκοτώθηκαν
  αλλά γυρίσανε στην Τσαμουριά αναφέρει ..
  »»Ο δε επισημότερος αυτών Σουλειμάν Τσάπαρης Τζάμης ,
  όστις είχε καταστει βαθύπλουτος εκ λαφύρων και διαρπαγών,
  πληροφορηθείς τας διαταγά του Σουλτάνου ,εμβάς εις πλοίον μετέβη στη πατρίδα του.»»
  »Ελθών εις την πατρίδα του το Μαργαρίτι ,ιδών του Σουλιώτας να φορολογούν
  τα χωριά της Τσαμουριάς ,έγινε έξαλος ,διότι απομακρυνθείς πολλά έτη από τη πατρίδα του είχε ξεχάσει τους Σουλιώτας.»
  »’Συνηθισμένος να καταπιέζει τους Πελοπονησίους του εφαίνοτο παράξενη η ανεξαρτησία των Σουλιωτών»’
  »’Είχε πολλόυς φίλους και οπαδούς αγάδες από την όλη την Αλβανία…..»’
  »Ελεγε δε προς του αυτούς
  »’Είναι ντροπή εις τον Ισλαμισμό να πληρώνει χαράτζι
  εις μίας χούφτα Γκιαούρηδων ,
  ενώ 10 χιλιάδες σπαθιά Αλβανών υπέταξαν όλο το Μωριά»’
  [[Λαμπρος Κουτσονίκας -Η «Γενική Ιστορία Της Ελληνικής Επαναστάσεως»]

  Δηλαδή εκτός από τον Κολοκοτρώνη
  και ο ίδιος ο αρχηγός των Αλβανοτσάμηδων , ο Σουλειμαν Τσάπαρης, ομολογεί το ρόλο τους τα δέκα εκείνα χρόνια .

  Η καθοδος αυτη των Σκιπεταρων στα 1770
  συγκρινομενη με αυτη των Αρβανιτών του 14ου αιωνα
  δειχνει την τεραστια διαφορα κατα τα έτη της τουρκοκρατίας
  του Ελληνα Αρβανιτη
  απο τον Τουρκο Αλβανο- Σκιπεταρο.

  Eίναι φανερό ότι οι Αλβανοτσάμηδες εστράφησαν ενάντια στον ελληνισμο ήδη από τα 1770
  και άρα
  όχι εξαιτίας του ΕΔΕΣ,
  Ισα ισα Ο ΕΔΕΣ ηταν »[η απαντηση »’ στην βια των Αλβανοτσάμηδων.
  Δυστυχώς την πληρώσανε και οι λιγοστοι αθώοι το καλοκαιρι του 1944.

 66. Νεα Ηπειρος

  Η συνείδηση είναι πράγματι το κυριότερο και ποιό ασφαλές κριτήριο
  εθνοτικής κατάταξης.

  Γιατι εχει να κάνει με οσα σου παρέδωσαν οι πρόγονοί σου.

  Ας δούμε μια ευρέως διαδεδομένη,
  αλλα ,λανθασμένη άποψη.

  Την ελληνικη εθνικη συνειδηση των Αρβανιτων η διαφοροι ””καλοθελητες””’
  την παρουσιάζουν ως αποτέλεσμα του εθνους κράτους
  που
  διαμορφωνει εθνικες συνειδησεις-
  ”’εξελληνιζει ολοκληρες αλοεθνης λαοτητες”
  και διαφορα άλλα …… ωραία….

  Πχ το αρβανιτικο παραδοσιακό τραγουδι

  ¨¨τρε παπορε σκουαν ε βανε
  νε Σταμπολ νε βεντ τανε [μτφ στην Πολη στα μερη τα δικά μας]

  Το οτι η Αρβανίτες αποκαλουσανε πριν 110 χρόνια την Πόλη
  [που ποτέ δεν υπήρξε Αλβανική η αλβανικό έδαφος,αλλά μόνο ελληνικό] ]
  ως ”’μερη δικά μας”’,
  δεν προβλημάτισε καθόλου τους ””καλοθελητες..

  Η άποψη τους έιναι ότι 4-5 γενιές μετά το 1821
  ειναι λογικό να είχε διαμορφωθει πλέον στους Αρβανίτες
  ,από το ελλαδικό έθνος-κράτος,
  ”’ελληνικη εθνικη συνειδηση΄΄
  η οποία λένε , ”’δεν προυπήρχε”’,
  προυπηρχε απλά μια
  ΄΄ορθόδοξη συνείδηση”’.

  Ελα όμως που η ίδια η ιστορία των Αρβανιτών τους διαψεύδει πανηγυρικά…..

  Πχ η περιπτωση της Ιταλίας του 15ου αιώνα ειναι χαρακτηριστική,
  γιατι τότε δεν υπήρχε
  κανένα εθνος κρατος
  και κανένας νεοελληνικός διαφωτισμός
  να τους …..εξελληνίσει

  Το σημαντικότερο παράδειγμα απ ολα …….. οι Αρβανιτες της Βενετίας φυγάδες εκεί από την Πελοπόνησσο.

  Λίγα στοιχεία……

  »Η Βενετία εχει πολλά μνημεία .
  Φυσικά, για τους Έλληνες, τα μνημεία που σχετίζονται με την ίδρυση και δραστηριότητα της Ελληνικής κοινότητας (Scuola e Nazione Greca η απλούστερα Scuola dei Greci) .
  Τέτοια μνημεία είναι φυσικά ο Αγιος Γεώργιος των Ελλήνων, αλλά και τα κτήρια που σχετίζονται με την ίδρυση και λειτουργία της κοινότητας εκείνης το 1494.

  Οι Μπούιοι/Αρβανίτες,που είχανε καταφύγει εκεί από την Πελοπονησσο
  ήταν απ’ τα ιδρυτικά μέλη της κοινότητας εκείνης κι ο πολυπληθέστερος πληθυσμός της, στην αρχή τουλάχιστον.
  Θα βρείς τα ονόματα των Μπούιων/Αρβανιτών ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη αυτής της κοινότητας τον Νοέμβριο του 1494, όπως θα τους βρείς, λίγο αργότερα, να υπογράφουν και την αίτηση για την ανέγερση του Ναού του Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων.

  Η Ελληνική κοινότητα δεν ήταν όμως η μόνη “εθνική” κοινότητα στην Βενετία. Υπήρχαν κι άλλες “εθνικές’ κοινότητες σ’ εκείνη την πόλη. Σε μικρή λοιπόν απόσταση απ’ τα κτήρια που στέγαζαν την Ελληνική Κοινότητα της Βενετίας βρίσκεται ένα άλλο κτήριο-μνημείο. Είναι το κτήριο που είναι γνωστό με την ονομασία “Scuola di Santa Maria degli Albanesi”. Το κτήριο αυτό στέγαζε τα χρόνια εκείνα την Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας,
  την “εθνική” κοινότητα των Αλβανών της Βενετίας
  οι οποιοι προερχονταν από τους πολεμιστες του Καστριωτη που κατεφυγαν εκει απο τη βορεια Αλβανια.

  Η Αλβανική Κοινότητα της Βενετίας ήταν αρχαιότερη απ’ την αντίστοιχη Ελληνική, και ιδρύθηκε το 1447.
  Την εποχή κατά την οποία οι πρώτοι Μπούιοι/Αρβανίτες αποβιβάσθηκαν στην Βενετία, στα τέλη του 15ου αιώνα, η Αλβανική Κοινότητα λειτουργούσε ήδη.

  Σε εκείνο τον μακρινό τόπο οι Μπούιοι/Αρβανίτες,
  χωρίς κανέναν καταναγκασμό,
  επέλεξαν, όχι απλά να συνεταχθού
  αλλά και να συνιδρύσουν
  με τους υπόλοιπους Ελληνες
  ηδη από τον 15ο αιωνα ,την ελληνικη κοινότητα
  Και μάλιστα σε ένα τόπο που υπήρχε ήδη η ”’αλβανική κοινότητα”.

  Και ένα πολύ χαρακτηριστικό βίντεο για τις αιτήσεις των Αρβανιτων ,
  Μπουα ,Σπάτα ,Λιόση ,Μαλακάση κλπ
  προς τους Βενετούς,
  που κάνουν λόγο για το ”Γραικικό γενος”” αποστωμωνοντας κάθε πανλαβανιστή.

  https://www.youtube.com/watch?v=_jud5CNyYqE

  Αλλή περίπτωση….
  Οι Αρβανίτες στη Νάπολη.
  Οι Μοσχολεων και Μιχαηλ Μπούας
  οχι μονο εγράψανε τα ονοματά τους στην ελληνικη εκκλησια της πολης
  αλλα προσθετουν και το
  »νατιονις γκρεακε» δηλαδη ”’εθνικοτις ελληνικη-γραικική” .

  Ο Γαλλος Commines συνομίλησε με τους stradioti
  που είχαν καταφύγει στην Ιταλία
  Aρβανίτες πολλοί εξ αυτών,
  και γράφει για αυτούς
  »Άπαντες ΄Ελληνες στο γένος ,
  αποσπάστηκαν απο τα φρούρια που κατέχουν οι Βενετοί….»
  Για αλλη μια φορά οχι μονο οι Βενετοί αλλα και οι Γάλλοι
  παρα τν αρβανιτοφωνία των stradioti ,
  παραδέχονταν-παρατηρούσανε οτι είχανε ελληνική καταγωγή.

  Αλλη περίπτωση ,πάλι στην Ιταλία ,
  ο Αρβανίτης ποιητής Μπλέση .

  Το ποίημα/θρήνο που έγραψε ο (Αρβανίτης) Μανώλης Μπλέσσης για να θρήνησει την πτώση της Κύπρου στους Οθωμανούς το 1570 αναφέρεται, ανάμεσα σε άλλα ονόματα εφιππων στρατιωτών, και σε κάποιον στρατιώτη Λιόπεση που έχασε την ζωή του υπερασπίζοντας την Λευκωσία. Ας το δούμε αυτό.

  Το κείμενο που ακολουθεί είναι απ’ το ποίημα/θρήνο του Μανώλη Μπλέσση για την “απώλεια” της Λευκωσίας (Manoli Blessi, La Presa di Nicosia), όπως δημοσιεύθηκε στα “Μνημεία Ελληνικής Ιστορίας”, Τόμος 9, σελίδα 262, του Κωνσταντίνου Σάθα. Αναφέρεται σε ορισμένους απ’ τους νεκρούς έφιππους στρατιώτες που “χάθηκαν” στην μάχη της Λευκωσίας.

  “Dove è Stigni, e chel Canacchi,
  Mexsa, Lopossi, et Borbatti,
  con Andruzzo dal mustacchi,
  Petro Bua, cum Stamatti,
  chie andama como ‘l gatti,
  al buscade andavan stretti?”

  Ας το μεταφράσουμε…

  “Που είναι ο Στίνης κι εκείνος ο Κανάκης,
  Ο Μέξας (Μέξης), ο Λιόποσσης (Λιόπεσης) κι ο Μπορμπάτης (Μπαρμπάτης),
  με τον Ανδρούτσο με το μουστάκι (τον μουστακάτο),
  ο Πέτρος Μπούας, με τον Σταμάτη,
  οι οποίοι μαζί (αντάμα) σαν γάτοι,
  πηγαιναν αγκαλιασμένοι στα καρτέρια (σκοπιές η ενέδρες);”

  Στη δυτικη Ηπειρο τωρα…..

  Οι πρόγονοι των Τουρκοτσάμηδων, με την υποστήριξη των Οθωμανών, ήρθαν σε σύγκρουση με τους Μαζαρακαίους (Αρβανίτες) που ήταν ήδη εγκατεστημένοι εκεί

  Αυτό προκάλεσε την αντίδραση των Μπούιων (Αρβανιτών) της Κέρκυρας, οι οποίοι, με την βοήθεια των Βενετών, αποβιβάσθηκαν στην Θεσπρωτία και κατέστρεψαν ολοσχερώς το Μαργαρίτι το 1572.
  Το ποίημα του (Αρβανίτη) Μανώλη Μπλέση “Sopra la presa de Margaritin” αναφέρεται κι εξυμνεί αυτό το γεγονός….

  Δηλαδή έχουμε ένα Αρβανίτη
  που να θρηνεί την πτώση της ελληνικής Λευκωσίας
  και να εξυμνεί την πτώση του Αλβανοτσάμικου Μαργαριτίου.
  Η ελληνική και μη αλβανική εθνική συνείδηση στο μεγαλείο της.

  Η αλήθεια βέβαια είναι πως ο Μανώλης Μπλέσσης στα κείμενα του αποκαλεί τον εαυτό του και τους ομοίους του Αρβανίτες κι Ελληνες .
  Ο Μανώλης Μπλέσσης βέβαια, έγραψε επίσης πως θεωρεί τον εαυτό του Έλληνα και γι’ αυτό οι Σκυπετάροι ιστορικοί δεν θα ασχοληθούν μάλλον ποτέ μαζί του.

  Ο Νικόλαος Μάζης όμως τι ήταν;
  Αυτό μας φέρνει στον Καίσαρα Μάζη, τον πατέρα του Νικόλαου. Ο Καίσαρας Μάζης, όταν εγκατέλειψε οριστικά την Ελλάδα, ίδρυσε στην Σικελία, μαζί με τους συντρόφους του, ένα χωριό. Θα μπορούσε να το είχε ονομάσει Μάζι (=του Μάζη) όπως έκαναν πολλοί Αρβανίτες αρχηγοί την εποχή εκείνη. Όμως προτίμησε να το ονομάσει Casale dei Greci (=χωριό των Ελλήνων). Απ’ τους κατοίκους αυτού κι άλλων παρόμοιων χωριών στρατολόγησε ο Νικόλαος Μάζης τους εφιππους στρατιώτες του Μακεδονικού Τάγματος.

  Η αναφορά των Αλβανών εθνικιστών στις «περιπέτειες» του λεγόμενου «Βασιλικού Μακεδονικού Τάγματος» έχει σοβαρές αδυναμίες γι’ αυτούς και γι’ αυτό σπάνια κάποιος απ’ αυτούς αναφέρεται σ’ αυτό. Κι αυτό γιατί στα τέλη του 18ου αιώνα, ένας ανώνυμος συγγραφέας, ο οποίος μάλλον είχε πολεμήσει στις παρατάξεις αυτού του τάγματος, έγραψε και δημοσίευσε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Dissertazione istorico-cronologica del Regimento Real Macedone, nel quale si tratta della sua origine, formazione e progressi e delle sue vicissitudini che gli sono accadute fino all’anno 1767” (=Πραγματεία ιστορική και χρονολογική του Βασιλικού Μακεδονικού Τάγματος, στην οποία περιέχονται η προέλευση, ο σχηματισμός, η πρόοδος και η παρακμή του, όπως έχουν συμβεί μέχρι το έτος 1767), το οποίο, όπως φαίνεται κι από τον τίτλο αναφέρεται στην ιστορία εκείνου του «Μακεδονικού Τάγματος», μέχρι το 1767.

  Ποιό είναι όμως το ενδιαφέρον στο βιβλίο αυτό; Το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι στο βιβλίο αυτό, που αναφέρεται όπως είπαμε στην ιστορία του Μακεδονικού Τάγματος, είναι το πρώτο κεφάλαιο. Το κεφάλαιο αυτό αναφέρεται κι εγκωμιάζει τα διαχρονικά επιτεύγματα του Ελληνικού έθνους στα Ιταλικά εδάφη, θεωρώντας πως τα «κατορθώματα» του Μακεδονικού Τάγματος είναι η συνέχεια των κατορθωμάτων των Ελλήνων που προηγήθηκαν σ’ εκείνα τα Ιταλικά εδάφη. Με άλλα λόγια, ο συγγραφέας εκείνου του βιβλίου θεωρεί πως αυτοί που συμμετείχαν σ’ εκείνο το Μακεδονικό Τάγμα ήταν Ελληνες κι επιπλέον τους κατονομάζει ως τέτοιους.

  Η ύπαρξη εγκωμιαστικών αναφορών στους Έλληνες σ’ ένα τέτοιο βιβλίο δεν θα μπορούσε βέβαια να γίνει ποτέ αποδεκτή απ’ τους Αλβανούς εθνικιστές, οι οποίοι συνηθίζουν να θεωρούν ως σημείο αναφοράς τους Αρμπερέσηδες της νότιας Ιταλίας.

  Λίγα λόγια για τα χωριά των Αρμπερέσηδων .

  Τα χωριά αυτά ιδρύθηκαν, στην πλειοψηφία τους, από πρόσφυγες προερχόμενους απ’ την βόρεια Αλβανία, οι οποίοι είχαν προηγούμενα πολεμήσει στο πλάι του Γεώργιου Καστριώτη. Αυτοί κατέφυγαν στην νότια Ιταλία λίγο μετά τον θάνατο του Καστριώτη και την κατάληψη της Αλβανίας απ’ τους Τούρκους. Αυτοί είναι οι “Σκουταρινοί”, οι οποίοι, παρ’ όλο που προέρχονται απ’ την βόρεια Αλβανία, χρησιμοποιούν την Τοσκική, ως γλώσσα επικοινωνίας.

  Σε ιστορικούς χρόνους στις ιδρυτικές ομάδες αυτών των χωριών έχουν προστεθεί και Αρβανίτες πρόσφυγες από την Ελλάδα. Η σημαντικότερη απ’ αυτές τις ομάδες είναι φυσικά οι Κορωναίοι Αρβανίτες οι οποίοι έφτασαν στα μέρη εκείνα μετά την δεύτερη “πτώση” της Κορώνης στους Τούρκους, το 1534.

  Ο Κάρολος ο 5ος εγκατέστησε τους Κορωναίους Αρβανίτες, ανάμεσα στους ήδη εγκατεστημένους εκεί “Σκουταρινούς”. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος ορισμένα χωριά κατοικούνται από “μικτούς” πληθυσμούς, δηλαδή από “Σκουταρινούς” και Κορωναίους Αρβανίτες. Κι ένα απ’ αυτά τα χωριά είναι και το Maschito της Potenza.

  Ενα απόσπασμα από τον τοπικό τυπο….
  “Particolare attenzione è stata posta per organizzare i figuranti in due schieramenti che rappresentano le due etnie principali che fondarono la nostra cittadina: i Greci- Coronei e gli Albanesi-Scuterini, i primi “Majsor” e secondi “Cndrgnan” da sempre rivali per diversi motivi che in seguito,nei cenni storici , andremo a spiegare.”

  που σημαίνει…

  “Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε κατα την διοργάνωση στον αντιπροσωπεύση των δύο εθνικών ομάδων που ίδρυσαν την πόλη μας:
  τους Έλληνες-Κορωναίους και τους Αλβανούς-Σκουτερινούς”,
  πάντα “αντίπαλοι”, για διάφορους λόγους…..”’

  Καθολου τυχαιο οτι στην ίδια εκεινη την περιοχη της Ιταλίας έχουμε τα παρακάτω ….

  Γινετε λόγος επι λέξη για
  ””εθνικες ομάδες”’,
  τις εξείς δύο,
  των Αρβανιτων-Ελληνων-Κορωναίων
  και
  των Αλβανων-Σκουτερινών.

  Ούτε ειναι τυχαιο οτι
  οι Αρβανίτες αυτοί ονομάζονταν-τους καλούσανε οι ντόπιοι Γραικους
  και οτι αυτοι οι Γραικοι-Αρβανίτες ηταν ,επί λέξη ,
  ”πάντα ανίπαλοι”
  με τους Σκουτερινους-Αλβανούς.

  Ας δουμε λιγα στοιχεια για τη δραση των Αρβανιτων στην Ηπειρο .
  Τα αποσπάσματα που ακολουθούν είναι απο το κείμενο “Breve memoria de li discendenti de nostra casa Musachi. Per Giovanni Musachi, despoto d’Epiro” όπως δημοσιεύθηκαν στο βιβλίο “Chroniques gréco-romanes inédites ou peu connues publiées avec notes et tables généalogiques” του Charles Hopf, Βερολίνο 1873, σελίδες 270 έως 340.

  Στο πρώτο απόσπασμα ο Μουζάκης αναφέρεται στην εκστρατεία του Ιωάννη Καντακουζηνού στην Αλβανία και τον αφανισμό των Αλβανών το 1336 (σελίδα 304).

  «…et il prefato Giovanni Catacusino fa alcuni anni Imperadore, che fè la guerra in Albania et la roino».

  Η μετάφραση έχει ως εξής.

  «…κι ο προαναφερθείς Ιωάννης Καντακουζηνός ήταν σε παλαιότερους χρόνους Αυτοκράτορας, κι αυτός έφερε τον πόλεμο στην Αλβανία και την κατέστρεψε (την μετέτρεψε σε ερείπια)».

  Στο δεύτερο απόσπασμα αναφέρεται πιο αναλυτικά στον αφανισμό των Αλβανών και το σταμάτημα της προέλασης τους (σελίδα 321), απο τον Ιωάννη Καντακουζηνό. Αναφέρεται επίσης και στον τοπικό ηγέτη της Ηπείρου που βρίσκεται πίσω απ’ την καταστροφή των Αλβανών.

  Η μετάφραση έχει ως εξής.

  “…και σ’ αυτούς τους πολέμους ο προαναφερθείς Ανδρέας Μουζάκης ο Δεσπότης έχασε [επίσης] και την πόλη των Ιωαννίνων, την πρωτεύουσα της Ηπείρου κι άλλα μέρη όταν ο προαναφερθείς Αυτοκράτορας Καντακουζηνός ήλθε εκεί από μακριά και διόρισε ως κυβερνήτη αυτής της πόλης έναν “ιδιώτη” (δηλαδή χωρίς προηγούμενα αξιώματα) ευγενή άνδρα που ονομαζόταν ΤΖΙΝΟΣ (η Γκίνος) ΣΠΑΤΑΣ, ο οποίος (δηλαδή ο Τζίνος Σπάτας) ήταν η μεγάλη αιτία για τον “ξεπεσμό” του οίκου του προαναφερθέντα Δεσπότη Μουζάκη αλλά κι [η αιτία για τον “ξεπεσμό”] κι άλλων Αρχόντων (της Αλβανίας)…..

  Αν κανείς διαβάσει προσεκτικά τα παραπάνω κείμενα, θα καταλάβει πως ο άνθρωπος τον οποίο οι ίδιοι οι πραγματικοί (εθνικά) Αλβανοί (όπως ο συγγραφέας των κειμένων) θεωρούν υπεύθυνο για την καταστροφή τους δεν ήταν άλλος από τον [Αρβανιτη ] Τζίνο Μπούα Σπάτα. ….. Οταν τελικά οι Αλβανοί “συνάντησαν” τους Σπαταίους/Μπούιους/Αρβανίτες συνάντησαν και την “καταστροφή” τους, όπως έγραψε κι ο Μουζάκης, ο οποίος ήταν ένας απ’ αυτούς.

  Δηλαδη και στην Ηπειρο υπηρξε εξ αρχης διαφορετικη δραση μεταξυ Μπουιων Αρβανιτων
  και Αλβανων-προγονων των σημερινων Σκιπεταρων.

  Με βάση όλα τα παραπάνω
  δεν μπορεί πλέον να γίνετε λόγος για
  ””εξελληνισθέντες Αλβανούς ορθοδόξους””
  η για ”’Αλβανική Αθήνα””
  η για την ”’συμβολη των Αλβανων στην απελευθερωση της Ελλάδας””.

  Είναι σημαντικό οτι δεν εχει δωθει τοση σημασια στις παραδόσεις των ιδιων των Αρβανιτών

  Πχ οι παραδόσεις των Αρβανιτών των Μεσογείων…..
  [οι γηραιότεροι παππουδες στα Μεσογίτικα χωριά
  μιλώντας για τους προγόνους τους και τα όσα τους αφησανε παρακαταθήκη
  ανέφεραν
  οτι εκεινοι αναφερόμενοι στα λόγια των δικών τους παππούδων κλπ
  κανανε λόγο για μερη κοντά στη θάλασσα ]

  Eπίσης στην Οθωμανική απογραφή του 1431[υπάρχει ένας ανάλογος χάρτης, ]
  στο σημερινό αλβανικό χώρο
  φαινόντε πολυ πιο αραιοκατοικημενες απο οτι οι υπολοιπες
  οι περιοχές
  της νότια και κεντρικής Αλβανιας
  και πιό συγκεκριμα τα παραλια αυτων και μερικως η ενδοχώρα τους.
  Το σίγουρο είναι ότι αυτες ”αραιωσανε”
  λόγω της φυγης του πλυθησμου που ως τότε την κατοικούσε-Αβανίτες
  κατι που επιβεβαιωνεται από τα παρακάτω.

  Τα τοπονύμια στα σημερινα αρβανιτοχώρια [ακόμα και τα μικροτοπονυμια πολλες φορες]
  οσα εξ αυτών εχουν σχέση με την σημερινη αλβανική επικράτεια
  [γιατι αρκετά δεν έχουν ,
  ειτε πχ γιατι είναι της ρωμέικης γλώσσας και προυπήρχανε στη περιοχή εγκατάστασης
  είτε γιατι ειναι αρβανιτικα
  που δημιούργησαν οι ιδιοι όταν ήλθαν εδώ
  δηλ. είναι νεοδημιούργητα]
  εχουν σχεση με τα τοπονύμια που βρίσκοντε σε κείνο
  ακριβως το τμήμα εκείνο , και σχεδον ποτε ανατολικότερα η βορειότερα.

  Τα παραπάνω ειναι σοβαρες ενδειξεις οτι το μεγαλύτερο μέρος των Αρβανίτων προήλθε απο κεινα τα μέρη.

  Κάτι ακόμα …..

  ¨¨Το κείμενο που ακολουθεί είναι απ’ το βιβλίο “Athenes, Ancienne et Nouvelle” του Guillet de la Guilletiere, 1676, σελίδα 89 .

  Ils sont en par……. Magnottes sont sur mer…”

  Θα παραθέσω τη μετάφραση ολόκληρου του αποσπασματος…..

  ””Ενα μέρος τους προέρχεται … απ’ τα μέρη που είναι κοντά στην Απολιμένα και την Σαπόζα κι ένα άλλο απ’ την περιοχή της Ηπείρου κοντά στα βουνά της Χειμάρας. Είναι γενναίοι απ’ την φύση τους, αποφασιστικοί κι ακούραστοι…..¨¨

  Βλέπουμε ότι τα χρόνια εκείνα [δηλ το 1676] υπήρχε ζωντανη η παράδοση των νεοφερμένων Αρβανιτών την οποία διέσωσε ο περιηγητης
  και κανει λογο για κάθοδο από τα ιδια αυτα μέρη .

  Τώρα μελετώντας την ιστορία της περιοχής εκείνης [οδο αυτο ειναι δυνατό]
  μπορούμε να εξαγουμε
  αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα για το ποιοι την κατοικούσανε,
  κα σίγουρα στην περιοχή εκείνη δεν κατοικούσανε μόνο…….
  ”’καθαροι” αλβανοι ορθόδοι ”’.

  O Βυζαντινος ιστορικος Προκοπιος αναφερει για τους κατοικους των παραλιων και μερικως της ενδοχωρας της σημερινης νοτιας και κεντρικης Αλβανιας, δηλαδή των περιοχών από τα οποια κατέβηκαν οι Αρβανιτες…….
  »’Ελληνες εισι ,Ηπειρωτες καλουμενοι ,αχρι Επιδαμνου πολεως» πραγμα που σημαινει οτι ο ελληνικο χαρακτηρας της περιοχης ειχε διατηρηθει ως τον 6μΧ αιωνα .
  Τα ιδια αναφερει και ο Πολυβιος λιγους αιωνες πριν.
  Απο τα μερη εκεινα κατηλθαν οι Αρβανιτες.
  Διγλωσσοι η και σκέτο αρβανιτόφωνοι ,βεβαια , αλλα πάντα Ελληνες.

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Ancient_Epirus_%26_Modern_Borders_%28Colored%29.svg/1200px-Ancient_Epirus_%26_Modern_Borders_%28Colored%29.svg.png

  Βλεπουμε ότι οι Ρωμαίοι είχανε ονομάσει την περιοχή εκείνη [σημερινή νότια και κεντρική Αλβανία]
  ως Νεα Ηπειρο
  ακριβώς γιατί λόγω των παμπολλων Ελλήνων-Ελληνικών πόλεων
  θύμιζε περισσοτερο το νοτιότερο τμήμα
  το οποίο ονομάζανε ΄΄Παλαια Ηπειρο””

  Οι Αρβανίτες κατήλθανε κυρίως
  από το παράλιο τμήμα και μερικώς την ενδοχώρα
  της περιοχής με το κίτρινο χρώμα
  δηλάδη το νότιο τμήμα της »’Νεας Ηπείρου»’

  Από την περιοχή εκείνη κατάγονταν οι πρώτοι Αγιοι της σημερινής Αλβανίας
  [Αγιος Ελευθέριος,Αγιος Αστείος κλπ]
  και αυτή αποτελούσε το ακριτικό-βορειότερο τμήμα του ””Δεσποτάτου της Ηπείρου”’ λίγους αιώνες μετά,μια περιοχή με πολλά αρχαιοελληνικα και Βυζαντινά μνημεία,
  πολύ περισσότερα από οσα παρατηρούντε στην υπόλοιπη Αλβανία.

  Eτσι βλεπουμε ότι η συνείδηση τους
  εχει εν πολλοις να κάνει με την καταγωγή τους.

 67. Υπήρχανε ΑλβανοΤσαμηδες και ΕλληνοΤσαμηδες

  Τσαμουριά γλώσσες και θρησκεία και εθνικη συνείδηση

  Ο Σουλιώτης Κουτσονίκας
  αναφερει για τις περιοχες
  Λιαπουριας ,Μαλλακαστρας,Τοσκεριας κλπ
  οτι σε αυτες
  »»λαλειτε η αλβανικη γλωσσα»
  ενω για τη Τσαμουρια αναφερει
  οτι »’λαλειτε κυριως η αλβανικη γλωσσα»
  πραγμα που σημαινει οτι λαλουντανε [λιγοτερο] και μια αλλη γλωσσα…..
  Για τη επαρχία Σουλίου,Φαναρίου
  αναφέρει ότι ”λαλειτε η ελληνικη και η αλβανική”’.

  Eνω και ο Ηπειρωτης ερευνητης Χριστοβασιλης πριν 1 αιωνα
  σημειωνε στο εργο του οτι
  πολλοι μουσουλμανοι της Τσαμουριας μιλαγανε εξισου και τα ελληνικα

  Ο Νικόλας Πατσάλης ανέφερε στο έργο του
  ”Οι Τσάμηδες στα ορεινά τμήματα ομιλούν την ελληνική καθαρά”’.
  ”Από τις χριστιανικές κοινότητες της περιοχής , 6 η 7 μιλούν και αλβανικά”
  Υπερβολίκες οι παραπάνω αναφορές αλλά όχι πολύ μακριά από την αλήθεια
  Μάλλον το σωστότερο θα ήταν οτι
  ”’ Από τις χριστιανικές κοινότες της περιοχής ,6 η 7 μιλούν μονο αλβανικά”
  Δηλαδη οι άλλες ηταν δίγλωσσες

  Ο Περαιβός αναφερει για αυτους…
  »»….. μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες και μάλιστα όσοι κατοικούν τα πέριξ της Παραμυθίας. »»
  Αναφερει οτι ολοι οι Αλβανοτσάμηδες
  αλλά ειδικα οι μουσουλμανοι της Παραμυθιας και της επαρχιας της
  εκφραζοντε-μιλανε »’ορθως»
  ,ανδρες και γυναικες, μαλιστα
  την απλοελληνικη .

  Ενω ο Μπαλτσιωτης αναφερει μεταξυ αλλων για τη Τσαμουρια.
  »’Although the langue-vehiculaire of the area was Albanian, a much higher status was attributed to the Greek language, even among the Muslims themselves»
  Δηλαδη οτι ακομα και οι μουσουλανοι της περιοχης της Τσαμουριας μιλαγανε και τα ελληνικα .

  Ο Γουιλλιαμ Εατον αναφερει λιγα χρονιαι πριν ,μεταξυ αλλων….
  »» Οι μουσουλμάνοι κάτοικοι
  της Παραμυθιάς και της επαρχίας της είχαν ως μητρική γλώσσα την ελληνική …..»»’
  Αρα και αυτος αναφερει οτι οι μουσουλμανοι της επαρχιας Παραμυθιας ,δηλαδη του ανατολικου τμηματος της λεγομενης Τσαμουριας ,
  ηταν διγλωσσοι .

  Για τη διγλωσσία αρκέτων χωριών της Τσαμουριάς

  Για τα πεδινά χωριά της επαρχίας Παραμυθιάς αναφέρει
  ”’…Ενταύθα
  ινα μείνωμεν πιστοί στην αδάμαστο αλήθεια
  είναι 2000 οικογένειαι δίγλωσσοι
  τ.ε ομιλούν την ελληνική και την αλβανική.”

  [Δημήτρη Χασιώτη ,Διατριβαί και υπομνήματα περί Ηπείρου]

  Ο Σπυρομήλιος συνέταξε έκθεση τον Αυγουστο του 1878
  που διαχώριζε τους κατοίκους σε
  Ελληνες
  Αλβανούς
  και
  Αλβανοελληνες
  α]Σε περιοχές όπου μιλιούντε περισσότερο τα ελληνικά
  επείδη υπερτερούν οι Ελληνες
  και λόγω αυτού εξελληνιστηκαν γλωσσικά και οι Αλβανοί ,οπως σε χωριά της Παραμυθιάς
  και σε περιοχές που μιλιέται περισσότερο η αλβανική
  οπου επειδή υπερτερούν οι Αλβανοι έχουν εξαλβανιστει γλωσσικα
  και οι Ελληνες ,όπως σε χωριά του Μαργαριτίου.

  Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τη διγλωσσία σε μεγάλο μέρος της Τσαμουριάς κυριος στο ανατολικό .

  29 Απριλίου 1874 εκθεση υποπροξένου Ελλάδος στη Σαγιάδα.
  ”’Αναφέρει 60 χωριά της περιφέρειας Φιλιατών ,τα 40 χιστιανικά,
  …σε όλα ομιλείται η ελληνική αλλά από τους μουσουλμάνους γίνεται χρήση της ελληνικής και αλβανικής.”’

  Ο Δ Παναγιωτίδης στα τέλη του 19ου αιωνα ανερε μεταξύ άλλων
  για τους χριστιανους της περιοχής …..
  ”’οι μεν των χωριών Μαργαριτίου
  εισι αλβανόφωνοι ,πλην της Πάργας,
  οι δε της Παραμυθιάς και των Φιλιάτων ως επι το πλείστον ελληνοφωνοι .
  Αρα οι ” ελληνόφωνοι χριστιανοι ”’ ηταν ουσιαστικά δίγλωσσοι.

  Ο Ζώτος Μολοσσος ανέφερε
  στα οδοιπορικά του
  για μερικά αλβανοτσάμικα χωριά πχ Μαρκάταις
  οτι ήταν ελληνόγλωσσα η αλλιώς ”’ εξομώται ελληνόγλωσσοι”’,
  μάλλον δίγλωσσοι δηλαδή.

  Eνω ο Πουκεβιλ ανεφερε ….
  »»Οι Τσάμισες έχουν ελληνική προσωπική γωνία, μεγάλα μαύρα μάτια και μακριά καστανά μαλιά. ..»’

  Για τη »φυλετικη» υποσταση των Τσαμηδων μουσουλμανων και τη διαφορα τους απο τις βορειοτερες φυλες εγιναν και αλλες τετοιες αναφορες….
  »’Η καθαρότητα της φυλής έχει λιγότερο σχολαστικά διατηρηθεί απ’ ότι με τις βόρειες φυλές,…»»[ Σκοτσέζος διπλωμάτης και περιηγητής, James Henry Skene ].

  Ο Αγγλος Γουντχαουζ της συμμαχικης αποστολης, αναφερει μεταξυ αλλων για τους Τσαμηδες μουσουλμανους στο βιβλιο του »Μηλον της εριδος»’
  »Οι Τσαμηδες ειναι φυλετικα ,
  εν μερει Αλβανοι εν μερει Ελληνες και εν μερει Τουρκοι.»’

  Συμπέρασμα

  Συνεπώς στο Φαναρι το Σούλι και τη Λάκκα Σούλι
  ειχαμε αμιγη διγλωσσια
  ενω στην Τσαμουριά ,
  το μεγαλύτερο μέρος του σημερινού νομου Θεσπρωτίας
  είχαμε διγλωσσία
  στο ανατολικό τμήμα [επαρχία Παραμυθιάς]
  και λιγότερο σε χωριά των Φιλιάτων

  Στην επαρχία Μαργαριτίου και στο μεγαλύτερο μέρος της παράλιας Θεσπρωτίας [πλην Σαγιάδας ]
  η ελληνική ηταν απλά δευτερη γλώσσα και
  σχεδον αποκλειστικα από τον ανδρικό πλυθησμό.
  Ειχαμε δηλαδή αμιγη αλβανοφωνία

  Η γεωγραφία της περιοχης
  και ο τρόπος καθόδου και τελικής εγκατάστασης
  αλβανοφώνων αιτιολογουν τα παραπάνω.

  Στην πάνω Σκάλα [ανατολικα της Παραμυθιάς ]
  και τα Φιλιατοχώρια [ορεινά χωριά βόρεια των Φιλιατών ] αμιγη ελληνοφωνία

  Οι λιγοστοι χριστιανοί Τσάμηδες που ζουν ως σημερα στη Τσαμουριά αποκαλούν και αποκαλούσανε τον εαυτό τους ως

  Τσάμη
  Αρβανίτη
  Ελληνα
  Ρωμιο-Καουρη

  ενώ αποκαλούν τους μουσουλμάνους της περιοχής
  ως
  Αλβανοτσάμηδες και Τουρκοτσάμηδες η σκέτο Τουρκους,
  οι οποίοι με τη σειρά τους αποκαλούσαν τον εαυτό τους ως
  Τσάμη
  Τούρκο
  Σκιπεταρο-Αλβανό

  Ας δούμε και τον ετεροπροσδιορισμό από τους υπόλοιπους Ηπειρώτες.

  »Οι υπόλοιποι χριστιανοί [τηςΗπειρου]
  αποκαλούν τους χριστιανούς Τσάμηδες
  ως Ελληνοτσάμηδες.»
  [Kretsi, Γεωργία. Verfolgung und Gedächtnis στην Αλβανία . Harrassowitz, 2007. ISBN 978-3-447-05544-4 , σ. 283.]

  Βλέπουμε επομένως οτι
  τόσο οι ίδιοι
  όσο και οι υπόλοιποι Ηπειρώτες
  δεχονταν την ελληνικότητα τους
  και τους χαρακτηριζαν ως τέτοιους

  »Στην Ελλάδα, oι μουσουλμάνοι Τσάμηδες
  αναφέρθηκαν με διάφορα ονόματα από διαφορετικούς συγγραφείς. Ονομάζονταν Αλβανοτσάμηδες [14] και Τουρκαλβανοί (Τουρκαλβανοί]
  [15] ή Τουρκοτσάμηδες»
  [14[ Kretsi, Γεωργία. Verfolgung und Gedächtnis στην Αλβανία . Harrassowitz, 2007. ISBN 978-3-447-05544-4 , σ. 283.
  15 Λεξικό Μπαμπινιώτη]

  Εκτος αυτού αν οι χριστιανοί Τσάμηδες ήταν »Αλβανοί»
  δεν θα αποκαλούσανε ως Αλβανοτσάμηδες μόνο τους μουσουλμάνους,
  αλλά και τον εαυτό τους.

  Σε ότι αφορά το 1913-14
  και τους χριστιανούς Τσάμηδες-Ελληνοτσάμηδες της Θεσπρωτίας

  »Οι ντόπιοι ομιλητες της αλβανικής δεν μοιράστηκαν τις εθνικές ιδέες των μουσουλμάνων αλβανόφωνων γειτόνων τους, ενώ αντιθέτως παρέμειναν προσανατολισμενοι στον ελληνισμο και αναγνωρίζαν τους εαυτους τους ως Έλληνες.»’
  [Μπαλτσιώτης]
  Βλέπουμε οτι όπως λέει ο Μπαλτσιώτης [ και οχι κανένας εθνικιστής]
  αυτοί »παρέμειναν προσανατολισμένοι» στον ελληνισμό
  και αυτοπροσδιορίζονταν μάλιστα ως τέτοιοι.
  Καθολου τυχαία η λέξη »’παρέμειναν»

 68. Γερμανικές αναφορές για τους Αλβανοτσάμηδες

  4 αναφορές


  Από το βιβλίο του Γκοτοβού που ερεύνησε τα Γερμανικά αρχεία έχει βρεθεί μεταξύ άλλων η εξής μαρτυρία ..
  »»»Ο Γερμανός συνταγματάρχης Remold, γράφει τα εξής για την επιχείρηση «Augustus»:
  «Οι Αλβανοί στις παράκτιες περιοχές είναι εξαιρετικά γερμανόφιλοι.
  Έχουν συμβάλει στην εκκαθαριστική επιχείρηση [Augustus] ….. (BA – MA Freiburg, RH 28-1-99/98).»»


  Περίπου ένα μήνα μετά τη σύσκεψη αυτή του κλιμακίου της «Ξίλια» στην Ηγουμενίτσα,
  η στρατιωτική διοίκηση 1032, με έδρα τα Ιωάννινα,
  στέλνει στο γερμανό στρατιωτικό διοικητή της Ελλάδας ένα έγγραφο
  το οποίο τιτλοφορεί με τη φράση «Το αλβανικό ζήτημα».
  Στο έγγραφο αυτό, ο συντάκτης, συνταγματάρχης von Bothmer, μεταφέροντας την εκτίμηση της υφισταμένης υπηρεσίας, γράφει52:….
  «Ο διοικητής του στρατιωτικού τμήματος που επιχειρεί εναντίον των ανταρτών στη Θεσπρωτία και το οποίο υπάγεται στο 22. Ορεινό Σώμα Στρατού, αντισυνταγματάρχης Remold,
  εκφράζει σε επιστολή του προς τον αλβανό ηγέτη Redzep Dino ευχαριστίες και ευαρέσκεια για τις υπηρεσίες που προσέφεραν οι Αλβανοί στον αγώνα εναντίον των ανταρτών……..
  Ακόμη και σήμερα η οπλισμένη αλβανική πολιτοφυλακή φρουρεί οδούς, γέφυρες και χωριά στα όρια της κατεχόμενης από τους αντάρτες περιοχής και στηρίζει τις γερμανικές δυνάμεις έμπρακτα στον αγώνα κατά των ανταρτών…….
  Εκτός τούτου εκτελεί και καθήκοντα χωροφυλακής.
  Η οικογένεια Ντίνο έχει τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή στον πληθυσμό της Τσαμουριάς,
  ο οποίος ζητά την ένωσή του με την εγγυηθείσα από τον Φύρερ ελεύθερη Αλβανία,
  ύστερα από τη φυγή του ελληνικού πληθυσμού και της ηγεσίας του από
  την περιοχή. »»»’


  Ρεμολντ Γερμανός διοικητης του 99ου Συνταγματος Ορεινων Καταδρομων στις 16-9 43… υποβάλει έκθεση προς τη Μεραρχία υπ αριθμον 432/16.9.1943
  Ιδου μερικά αποσπάσματα….

  ””’Υφίστανται από μακρού ένα απέραντο μίσος των Αλβανών εναντίων των Ελλήνων το οποίο μετά το 1940 γνώρισε νέα κλιμάκωση….
  Σε όλες τις περιπτώσεις που έχουν εμφανιστει αντάρτες στην Τσαμουριά ,
  προκειται για Ελληνες…….
  Το σύνολο των ανταρτών σε Αγια Κυριακή και Σουλι ειναι Ελληνες……
  Οι μόνοι που μας υποστηρίζουν στον αγώνα μας εναντίων των Ανταρτων ειναι οι Αλβανοί….
  Κρυσφηγετα ανταρτων εντοπιστηκαν με την βοήθεια Αλβανών και εκκαθαριστηκαν..
  Το Συνταγμά μου και οι Αλβανοι ειχανε διαρκως απώλειες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων…


  Λίγες μέρες μετά, την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου, μια γερμανική περίπολος έπεσε σε ενέδρα ανταρτών στο πέρασμα της Σκάλας έξω από την Παραμυθιά.
  Ένας υπαξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες έπεσαν νεκροί.
  Στις 27 Σεπτεμβρίου με διαταγή της 1ης Ορεινής Μεραρχίας της Βέρμαχτ
  άρχισε η γερμανική επιχείρηση αντιποίνων με στόχο τα μεγαλύτερα χωριά βόρεια της Παραμυθιάς…..
  Στην επιχείρηση αυτή δίπλα στους Γερμανούς , συμμετείχαν και τμήματα Αλβανοτσάμηδων.

  Το ίδιο βράδυ ο 1ος λόχος του 54ουσυντάγματος μηχανικού του γερμανικού στρατού ανέφερε στην εκθεσή του :
  «24 νεκροί συμμορίτες, 8 τραυματίες, υπολογίζονται άλλες 15-20 απώλειες.
  Πυρπολήθηκαν τα ακόλουθα χωριά: Σέλλιανη, Σεμέλικα, Ελευθεροχώρι.
  Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος και 150 Αλβανοί που τα πήγαν πολύ καλά».
  [Χέρμαν Φρανκ Μάγερ, «Αιματοβαμένο Εντελβάις – Η 1η Ορεινή Μεραρχία, το 22ο Σώμα Στρατού ]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.