3 Απριλίου 2013 at 12:13

Οι γιοί των αετών

από

Οι γιοί των αετών

Γράφει ο Μανόλης Πλούσος

Η πρώιμη ιστορία των Αλβανών χάνεται στην ομίχλη της ιστορίας και στη μίξη εθνών, λαών και γλωσσών που συντελείται ασταμάτητα στο χώρο της βαλκανικής. Ως τον 11ο μ.Χ. αιώνα δε σώζεται καμία πηγή που να αναφέρεται στους Αλβανούς. Κατά πάσα πιθανότητα έλκουν την καταγωγή τους από τους αρχαίους Ιλλυριούς που κατοικούσαν από τα αρχαία χρόνια στην περιοχή της σημερινής Αλβανίας. Στο συμπέρασμα αυτό οδηγούμαστε αποκλειστικά από αρχαιολογικές ανασκαφές που αποκαλύπτουν ένα υλικό πολιτισμό με ρωμαϊκά και βυζαντινά στοιχεία. Η γλώσσα των Ιλλυριών μας είναι σχεδόν άγνωστη αλλά γνωρίζουμε ότι η αλβανική ανήκει στις ινδοευρωπαϊκές γλώσσες και δεν κατάγεται από τις σλαβικές, λατινικές ή τουρκικές. Το γεγονός αυτό ενισχύει την άποψη για προέλευση της αλβανικής από την ιλλυρική γλώσσα (αυτοχθονισμός). Το όνομα «Αλβανός» σχετίζεται με το Αλβανόν όρος κοντά στο Λάτιο, περιοχή όπου είχαν εγκατασταθεί ιλλυρικοί πληθυσμοί κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους . Δεν πρέπει οι γείτονες μας να συγχέονται με την Αλβανία του Καυκάσου, που ήταν γνωστή στους αρχαίους γεωγράφους ( Στράβων) και ιστορικούς (Πλούταρχος), και αποτελούνταν από ένα κράμα αυτοχθόνων φυλών που μιλούσαν μια γλώσσα κοντά στη διάλεκτο του Νταγκεστάν. Οι σημερινοί βαλκάνιοι Αλβανοί  πάντως ονομάζονται Shqiptar (γιοι των αετών) και η χώρα τους Shqiperia.

Γεώργιος Καστριώτης
Γεώργιος Καστριώτης

Οι πρώτη μαρτυρία για το λαό αυτό είναι του 1080 από τον Μιχαήλ Ατταλειάτη και στα 1143 αναφέρονται στην «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής. Αναφέρονται ως «Αρβανίται» και η χώρα τους ως «Άρβανον» ή «Άρβανα».  Παραπλήσια ο Γεώργιος Ακροπολίτης τους  ονομάζει «Αλβανίται».Οι περισσότερες μαρτυρίες σχετικά με αυτόν το λαό έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι από τον 11ο μ.Χ. αιώνα μέχρι και 15ο μ.Χ. αιώνα μπαίνουν σε μια διαδικασία μετακινήσεων στη βαλκανική και εγκαθίστανται, άλλοτε ειρηνικά και άλλοτε δια της βίας, σε πολλές, παράλιες κυρίως, περιοχές της σημερινής Ελλάδας. Από την Ήπειρο και τη Θεσσαλία ως την Αττικοβοιωτία και την Πελοπόννησο . Σε πολλές περιοχές ακόμη και σήμερα σώζονται τοπωνύμια αλβανικής προέλευσης που ξέφυγαν από την αλλαγή τοπωνυμίων του 1923, ως αποτέλεσμα του ερχομού των ελλήνων προσφύγων της Μικράς Ασίας και της προσπάθειας εξελληνισμού κάθε τι που παρέπεμπε σε ένα πολυφυλετικό και πολυγλωσσικό παρελθόν. Οι λόγοι που οδήγησαν αυτές τις φυλές στην μετακίνηση ίσως σχετίζονται με την σταδιακή φεουδαρχοποίηση της περιοχής μετά την αποδυνάμωση της βυζαντινής αυτοκρατορίας και την επακόλουθη αναταραχή από τους συνεχείς πολέμους ανάμεσα στα δεσποτάτα που κάλυπταν το κενό εξουσίας. Οι Αλβανοί προσέφεραν τις υπηρεσίες τους σε πλήθος ηγεμονίσκων της περιοχής και αμείβονταν με τίτλους και γη. Έτσι άρχισε σταδιακά να διαμορφώνεται μια αλβανική αριστοκρατία επικεφαλής σε διάφορες περιοχές (archondie) η οποία όμως εξουσιαστικά απομακρυνόταν από το παραδοσιακό πατριαρχικό μοντέλο της φατρίας που ήταν συνηθισμένοι οι Αλβανοί. Ειδικά σε απομακρυσμένες ορεινές περιοχές ο κοινοτικός βίος ανθούσε ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι κοινότητες αυτές δεν αναγνώριζαν καμία εξουσία και επιδίδονταν επιτυχώς στη ληστεία, πράγμα που βελτίωνε τις μαχητικές τους ικανότητες σε τέτοιο βαθμό που οι Ενετοί τους θεωρούσαν εξαιρετικούς μισθοφόρους (stradioti).

Στα 1190 οι Αλβανοί καταφέρνουν να ιδρύσουν και την πρώτη ηγεμονία τους, της Κρόιας, που θα διατηρηθεί ως το 1216. Η περιοχή της σημερινής Αλβανίας θα αποτελέσει το μήλον της έριδος ανάμεσα στο δεσποτάτο της Ηπείρου και της αυτοκρατορίας της Νίκαιας για να καταλήξει στον …Κάρολο τον Ανδεγαυικό (Charles d’ Anjou) το 1266! Ο ίδιος ανακηρύχτηκε «rex Albaniae» και ίδρυσε στα 1272 το βασίλειο της Αλβανίας. Δείχνοντας όμως υπερβολική συμπάθεια προς Γάλλους και Ιταλούς, στους οποίους μοίρασε τα «φιλέτα» των εδαφών, εξαγρίωσε τους ντόπιους και η αντίθεση ανάμεσα σε δυτικούς δυνάστες και γηγενείς οξύνθηκε με αποτέλεσμα οι Αλβανοί να συμπράξουν με Βυζαντινούς σε επιχειρήσεις ενάντια στον Κάρολο. Την κατάσταση εκμεταλλεύεται ο κραταιός στα 1343 Στέφανος Δουσάν της Σερβίας που κατακτά την περιοχή και την κρατά ως το θάνατο του στα 1355. Την ξένη κυριαρχία αντικατέστησαν μικρές ηγεμονίες όπως του Κάρολου Τόπια στα 1359 που εξουσίαζε μια περιοχή κοντά στα σημερινά Τίρανα. Πολλοί τον αποκαλούσαν  «princeps Albaniae». Στα βόρεια συναντούμε την οικογένεια Μπάλσα να έχει επεκτείνει την εξουσία της ως το Μαυροβούνιο ,ενώ η ίδια οικογένεια μέσα από επιγαμίες επέβαλε την εξουσία της προς τον Αυλώνα.  Να σημειωθεί ότι οι Τόπια ήταν ορθόδοξοι και οι Μπάλσα από το 1369 είχαν προσχωρήσει στον καθολικισμό και ενισχύονταν από τους Βενετούς. Η σταθερή στρατηγική που εφάρμοσαν στο Αιγαίο οι Ενετοί ακολουθείται  και στην περίπτωση των Αλβανών. Προσεταιρισμός ντόπιων ηγεμονίσκων και προσάρτηση τους στο καθολικό άρμα για ευκολότερο έλεγχο. Πάντως στην καθοριστική αναμέτρηση ανάμεσα στους Τόπια και τους Μπάλσα στα 1385 νικητής αναδείχτηκε ο Τόπιας με τη συνδρομή Τούρκων οι οποίοι μετά τη νίκη αποχώρησαν αφού πρώτα λεηλάτησαν τη χώρα…

Αγαλματίδιο Αλβανού πολεμιστή του 18ου αιώνα
Αγαλματίδιο Αλβανού πολεμιστή του 18ου αιώνα

Ο 14ος αιώνας χαρακτηρίζεται από πλήθος εξεγέρσεων που στρέφονται ενάντια στους ξένους κυρίαρχους και στους Αλβανούς φεουδάρχες. Την περίοδο αυτή παρατηρείται ομαδική έξοδος αλβανικών ορεινών πληθυσμών. Μια προς βορρά ως τη Ραγούζα και τον Δούναβη και η άλλη προς νότο μέχρι την Πελοπόννησο. Στα 1358 βρίσκουμε Χιμαριώτες στην Ήπειρο και στα Ιωάννινα, σύμφωνα με το Χρονικό των Τόκκων. Ένα σημαντικό αλβανικό δεσποτάτο την ίδια περίοδο ιδρύεται στην περιοχή την νότιας Ηπείρου και της Αιτωλοακαρνανίας από δύο ισχυρές αλβανικές οικογένειες, των Λιόσηδων στο τμήμα προς τον Αμβρακικό και των Μπούηδων με έδρα τη Ναύπακτο. Τέτοια ήταν η ισχύς του κρατιδίου που στα 1378-85 ο Γκίνης Σπάτας κατέλαβε τη Λευκάδα και κατέσφαξε την ντόπια αριστοκρατία.  Στα 1403 μάλιστα ο Μαυρίκης Μπούας Σγουρός κατέλαβε και τα Ιωάννινα. Με την παράδοση της Ναυπάκτου στους Ενετούς ο Παύλος Μπούας Σπάτας εγκαταλείπει τη Ναύπακτο με 10.000 Μπούηδες και εγκαθίσταται στα  1407 στην Πελοπόννησο. Η κυριαρχία των Αλβανών στην Ήπειρο τεκμηριώνεται και από μαρτυρίες του Γρηγορά και του Χαλκοκονδύλη που τονίζουν ότι αν κάποιος ήθελε να ελέγξει την Ήπειρο και την Ακαρνανία έπρεπε πλέον να λαμβάνει υπόψη και τους Αλβανούς αφού σε αυτές τις περιοχές είχε συντελεστεί μια φυλετική μεταβολή υπέρ τους.

Στη Θεσσαλία εμφανίζονται να εγκαθίστανται περι τα 1318 στην περιοχή Φανάρι της Καρδίτσας 12.000 Μαλακασαίοι, Μπούηδες και Μεσσαρίτες που επιδίδονται σε πλιάτσικο στη πεδινή Θεσσαλία.. Ο Marino Sanudo Torsello σε έξι γράμματα του επισημαίνει την παρουσία Αλβανών στη Θεσσαλία γύρω στα 1315. Ο Καντακουζηνός αναφέρει και την περίπτωση κάποιου ευγενούς ονόματι Συριωάννη που στα 1315 κατέφυγε ανάμεσα « εις Αλβανούς, οι περί Θετταλίαν οικούσιν, αυτόνομοι νομάδες», για να ξεφύγει από τον Ανδρόνικο Β΄. Ο ίδιος αναφέρει πως ο κύριος της περιοχής ,ο Ιωάννης της Θεσσαλίας, στα 1342 είχε στρατό ως επί το πλείστον αποτελούμενο από Αλβανούς. Οι φοβεροί και τρομεροί Καταλανοί της « Καταλανικής Εταιρείας» προκειμένου να καλύψουν τις απώλειες τους πλήρωναν Αλβανούς μισθοφόρους υπό τη διοίκηση των αρχηγών των φατριών τους, όπως έγινε στα 1350 με λεηλασίες σε βενετικές κτήσεις στη Θεσσαλία.

Με την ιδιότητα των μισθοφόρων οι Αλβανοί εξαπλώνονται και προς Βοιωτία και Αττική. Συγκεκριμένα στην κοιλάδα του Σπερχειού συναντούμε τον κόμη de Mitra στα 1381  περιτριγυρισμένο από σημαντικό αριθμό Αλβανών. Ειδικά στην Αττικοβοιωτία τόσο οι Καταλανοί όσο και Έλληνες δεσπότες τους προσκαλούν για εγκατάσταση ώστε να αντιμετωπιστεί η ολιγανθρωπία που μάστιζε πολλές περιοχές. Ο ιστορικός Δούκας σημειώνει ότι στα 1420 οι Αλβανοί αποτελούν «μυριάριθμον γένος» στις περιοχές αυτές. Ακόμη και σήμερα μια πληθώρα τοπωνυμίων στην περιοχή ανάμεσα στον Κορινθιακό και τον Ευβοϊκό μαρτυρούν τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως Βίλια, Λουτούφι, Μπράτσι (Τανάγρα), Νταριμάρη (Δάφνη), Τραγάνα κ.λπ. Στην Αττική ο Ραμόν ντε Βιλανόβα, Ισπανός γενικός επίτροπος, εγκατέστησε στα 1383 Αλβανούς στα χωριά Λιόσια, Καματερό και Χασιά. Για τους πολυπληθείς Αλβανούς των Μεσογείων ο Κ. Μπίρης εκτιμά ότι εγκαταστάθηκαν εκεί από τους Ατζαγιόλη στα 1418 και συγκεκριμένα στα χωριά Σπάτα, Λούτσα, Λιόπεσι (Παιανία), Κορωπί, Μαρκόπουλο, Βάρη, Κερατέα κ.λπ.

Αρχηγός της φυλής των Σκρέλι (Skreli) 1906
Αρχηγός της φυλής των Σκρέλι (Skreli) 1906

Στην Πελοπόννησο ο Θεόδωρος Α΄ Παλαιολόγος εγκαινιάζει μια πολιτική πληθυσμιακής ανασυγκρότησης στηριζόμενος στο αλβανικό στοιχείο. Στα 1407 10.000 Αλβανοί εγκαθίστανται στην Πελοπόννησο σε γαίες που είχαν μείνει ακαλλιέργητες. Άλλοι μετά την τουρκική επέκταση στην Αλβανία πέρασαν στα 1417 από τη  Ναύπακτο στην Αχαΐα και από τις αρχές του 15ου αιώνα μ.Χ. αντιπροσώπευαν μια υπολογίσιμη δύναμη, τόσο που ο τελευταίος ηγεμόνας της Αχαΐας Centurione Zaccaria τους χρησιμοποιούσε στο στρατό του. Όπως και στην Ήπειρο γίνονται απαραίτητοι σε όσους θέλουν να καθιερωθούν στρατιωτικά. Έχουν δε τέτοιες δυνατότητες που ξεσηκώνονται και ενάντια στους Τούρκους στα 1423. Ο Τουρχάν πασάς που τους κατέσφαξε έστησε και ένα λόφο από τα κρανία τους, που σύμφωνα με τον Χαλκοκονδύλη αριθμούσαν περι τα 800…Στα 1454 μάλιστα σε αντιβυζαντινή επανάσταση κινητοποιήθηκαν 30.000 Αλβανοί στρατιώτες οι οποίοι αντιμετωπίστηκαν από συνδυασμένες επιχειρήσεις Ελλήνων πιστών στο Μυστρά και τον Τουρχάν.

Για το υπόλοιπο της ιστορίας τα φύλα αυτά σταδιακά εξελληνίζονται με τη συνεισφορά και της θρησκείας, αφού οι Αρβανίτες που κινήθηκαν προς νότο ήταν ως επί το πλείστον ορθόδοξοι ή κατέληξαν ορθόδοξοι, ενώ η γλώσσα τους ήταν μόνο προφορική. Εκεί πρέπει να αναζητήσουμε τη συγκολλητική ουσία των γηγενών με τους νεοφερμένους. Η Οθωμανική κατάκτηση λείανε ακόμη περισσότερο τις διαφορές ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αλβανούς και μάλιστα σε τέτοιο σημείο που η αλβανική εθνική  φορεσιά ,η φουστανέλα, να αποτελεί το κατεξοχήν ένδυμα των Ελλήνων… Άλλωστε και οι ίδιοι οι Οθωμανοί υποβοήθησαν αυτήν τη μίξη Ελλήνων και Αλβανών χριστιανών αναγνωρίζοντας στα millet της αυτοκρατορίας τους αμιγώς θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ό, τι αφορούσε τους Έλληνες χριστιανούς αφορούσε όλους τους χριστιανούς. Έτσι θα δούμε την Ελληνοαλβανική σύμπραξη στα χρόνια του 1821, μέσα από αντιπαραθέσεις και συμβιβασμούς, να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για την απελευθέρωση. Η συμβίωση αιώνων οδήγησε τους Έλληνες και τους Αλβανούς σε μια κοινή ζωή, όπου συμφωνούσαν στα ουσιώδη, και μια συνειδητή από ένα σημείο και μετά πολιτιστική συγγένεια.

Διαβάστε επίσης: «Οι Αλβανοί» της Μιράντα Βίκερς.

                             «Οι λαοί των Βαλκανίων» του Βασίλη Ραφαηλίδη.

                             «Οι Αλβανοί στην Ελλάδα (13ος-15ος αι.) του Alain Ducellier.

 

(Εμφανιστηκε 4.351 φορές, 2 εμφανίσεις σήμερα)

68 Σχόλια

 1. ΓΙΑΤΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΩΣ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑ ΣΤΟΝ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΧΩΡΟ [ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΟΙ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΒΟΡΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ;;;;;;

  ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ ΥΔΡΑ , ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑΛΛΑΣΟΠΟΡΩΝ ΝΗΣΙΟΤΩΝ [ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ,ΨΑΡΩΝ , ,ΚΡΗΤΗΣ , ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΣΑΜΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ]…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ [ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ..

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΔΝΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΧΩΡΙΑ;;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1821 [ΑΡΑ 2 ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ …ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ [ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ] ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ [ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ΒΟΡΕΙΟΙ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ [ΝΟΤΙΟΥΣ- ΤΟΣΚΗΔΕΣ] ΑΦΟΥ ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ »»’ΙΛΛΥΡΙΟΙ»»’ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ ΑΝΤΑΜΑ

  Απο ποτε ρε σεις μια ενδυμασια που τη φορουν οι μισοι αλβανοι ,μονο οι τοσκηδες και οχι βορειοτερα οι γκεκηδες και οι κοσσοβαροι χαρακτηριζεται αλβανικη….;;;και γιατι να μην ειναι… κοινη ενδυμασια ας πουμε βρε παιδι μου αφου κι εμεις τη φοραμε στο μεγαλυτερο μερος της ηπειρωτικης Ελλαδος…λεω εγω τωρα…γιατι αποκλειστικα αλβανικη;;;;…..οσο για τους αρβανιτες [και οχι αλβανους]απο τα Αγραφα δεν επερασανε καν [ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΓΟΝΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΟΡΕΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ …. .. κυριως μεσω φθιωτιδας και αιτολοακαρνανιας κινηθηκαν …κι ομως κι εκει στα Αγραφα φουστανελες φοραγαν τα παλαια χρονια ….απο ποιον την υοθετησαν αρα;;…ετσι ευκολα οι λαοι αλλαζουν ενδυμασιες ;;;βρε σεις η φουστανελλa ειναι και πατροπαραδοτη ενδυμασια πολλων ελληνικων φυλων πχ. …των σαρακατσανων ας πουμε ….οι οποιοι εκ της ορεινης πινδου και ορεινης θεσσαλιας ορμωμενοι και εξαπλωμενοι[σιγουρα πριν το 1821 συνεβη αυτο το γεγονος] σε πολλες περιοχες της βορειας αλλα και κεντρικης ελλαδας μεχρι και τη σημερινη βουλγαρια…πως στο καλο αυτοι οι υοθετησαν την αλβανικη ενδυμασια εως και τη βουλγαρια που εχουν δικα τους χωρια[και γιατι στη βουλγαρια δεν υοθετησαν οι περιξ αυτων βουλγαροι την ενδυμασια των σαρακατσανων…αφου αυτο γινεται ευκολα συμφωνα με τα λεγομενα σας….οι αρβανιτες[και οχι αλβανοι],, φουστανελοφοροι κι αυτοι ,οπως και οι Σαρακατσανοι ,,,εγκατασταθηκαν κυριως νοτιως της λειβαδιας αρα ο οποιος αλληλοεπηρεασμος μεταξυ των δυο καθιστατο δυσκολος[[με εξαιρεση ισως την βορια βοιωτια οπου στα βορεια καποιων αρβανιτοχωρια υπαρχουν χωρια σαρακατσανων]]…αρα γιατι να μην βγει το συμπερασμα οτι η φουστανελα ειναι ελληνικη ενδυμασια ….λεω εγω τωρα ρε παιδι μου ….αφου τη φορουν μονο οι τοσκηδες στην αλβανια[νοτια αλλα και στα κεντρικα της χωρας] ενω τη φορουν στην Ελλαδα ολοι οι ηπειρωτες οι θεσσαλοι ,ρουμελιωτες ,μωραιτες δυτικομακεδονεςΚΛΠ

  ορε παιδες να μας πειτε αφου ειναι αλβανικη η φουστανελλα γιατι την δεν την υοθετησαν και οι λοιποι αλβανοι [ του κοσσοβου του μαυροβουνιου και γενικοτερα ολοι οι βορειοι αλβανοι[γκεκηδες] που τοσα χρονια συγκατοικουν με τους »νοτιους» τοσκηδες ενω υποτιθεται τοσο ευκολα την υοθετησαμε εμεις που ειμαστε και αλλογλωσσοι και αλλοεθνεις των Τοσκηδων;;; ;;;; Και δεν μπορουν οι Γκεκηδες που ειναι και ομογλωσσοι και αρα ευκολα αλληλοεπηρεαζομενοι .αναμεταξυ τους …και να σκεφτουμε οτι δεν υπαρχει και καποιο αξιο λογου φυσικο εμποδιο [ καποιο τεραστιο βουνο για παραδειγμα η μεγαλο ενα ποταμι ..η και μια θαλλασσα] το οποιο να εμποδιζει τον πολιτιστικο επηρεασμο , αναμεσα στους δυο ομογλωσσους πλυθησμους [Γκεκηδων και Τοσκηδων]…………Γιατι να μην πουμε οτι ειναι μια ενδυμασια κοινη ολης της σημερινης νοτιας αλβανιας οπου τη φορουν οι αλβανοφωνοι κατοικοι μεν αλλα τη φορουν και στα βλαχοχωρια της βορειου Ηπειρου οπως και σε ολα τα ελληνικα χωρια της νοτιας Αλβανιας ενω βορεια των Τιρανων [ και εως ψηλα το κοσσοβο και λιγο μετα τα συνορα με το μαυροβουνιο που κατοικουν αποκλειστηκα Αλβανοι και καθολου αλλοεθνεις δεν φορουν τη φουστανελλα οι Αλβανοι ………Ελα ομως που φουστανελλα φορουν και οι Ρωμιοι της νοτιου Ηπειρου[ ελληνοφωνοι και βλαχοφωνοι] …… και οχι μονο αυτοι ……αλλα τη φοραγανε και στο μεγαλυτερο μερος ολης της υπολοιπης ηπειρωτικης Ελλαδας,,,,,,,,,,,Συνεπως γιατι ακομα ακομα , να μην υποθεσουμε ισως , οτι τελικα η φουστανελα διαδοθηκε απο τους ελληνοφωνους και βλαχοφωνους Ρωμιους της σημερινης Ηπειρου [νοτιου και βορειου] ΣΤΟΥΣ Τοσκηδες Αλβανους;;;; ………Των οποιων ελληνοφωνων και βλαχοφωνων ο πλυθησμος ηταν περισσοτερος και καμποσο ποιο εξαπλωμενος βορειοτερα τα παλαιοτερα χρονια [πχ Μοσχοπολης επι τουρκοκρατια και γενικοτερα βλαχοι της νοτιοανατολικης αλβανιας] και καμποσο ακομη μεγαλυτερος τα Βυζαντινα χρονια…ΓΙΑΤΙ ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΗΝ ΔΙΑΔΟΘΗΚΕ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΑ

  μελετηστε το φαινομενο της φουστανελοφοριας και θα παρατηρησετε οτι ταυτιζεται σε μεγαλο βαθμο με τα ορια της ΑΡΧΑΙΑΣ Ηπειρου οπως την οριζαν οι Αρχαιοι συγγραφεις[εκτεινόταν από τη σημερινή Πρέβεζα νοτίως έως την Εγνατία ρωμαϊκή οδό, και τον ποταμο Γενουσο[Σκουμπι] στα βορεια, την οποια κατοικουσαν οι ελληνικες και βορειοτερα οι Ιλλυρικες φυλες [οι οποιες βεβαια εκτεινονταν και περα του Γενουσου μεχρι τη σημερινη Βοσνια ] Η περιοχη αυτη ταυτιζοται σε μεγαλο βαθμο με τη σημερινη νοτια ηπειρο ,τη βορεια ηπειρο και τη χωρα των Τοσκηδων που ολοι αυτοι φερουν τη φουστανελα και οχι βορεια των τιρανων, στη περιοχη των γκεκηδων που δεν τη φορουν[ η οποια ηταν η κυριως ειπειν Ιλλυρια στα αρχαια χρονια ] Ο Αρχαιος ελληνισμος της Ηπειρου »» ως συμπαγης ελληνισμος»» εκτεινοταν απο τη περιοχη της σημερινης Πρεβεζας εως γη του Ορικου στα δυτικα παραλια [σημερινο χωριο ορεικουμ λιγο νοτια της αυλωνας και λιγο βορεια της χιμαρας ενω στα ανατολικα στην ενδοχωρα ως τα περιχωρα των Πρεσπων ] …..»» ως αποικιακος ελληνισμος»» ειχε δημιουργησει αποικιες τοσο στα παραλια [Αυλωνας .Απολλωνια ] οσο και στην ενδοχωρα [Αντιπατρια . Αντιγονεια κλπ ] και περιβαλοταν απο ιλλυρικες φυλες βορεια του Αωου[Βογιουσα] ποταμου κυριως ….ενω ειχαμε και τη παρουσια του ελληνισμου ως εναπομειναντες ελληνοπελασγικοι πληθησμοι [Χαονες στα σημερινα μερη του αργυροκαστρου ,τεπελενιου Μοσχοπολης]….Ο Κλαυδιος Πτολεμαιος ανεφερε »ηπειρος εστι Ελλαδα η Αρχαια..και ο Αριστοτελης ανεφερε»αρχεγονος Ελλας Ηπειρος» γιατι απο ΤΗΝ ΤΟΤΕ ΚΑΛΟΥΜΕΝΗ ΗΠΕΙΡΟ κατεβηκαν τα ελληνικα φυλα υπο την πιεση των Ιλλυριων και παρ οτι το βορειο τμημα της τοτε καλουμενης Ηπειρου ειχε σε σημαντικο βαθμο γινει Ιλλυρικο[κατοικουνταν αποκλειστικα απο Ιλλυριους βορεια του Αψου[δεβολης] …οι ελληνες συνεχισαν να το αποκαλουνε Ηπειρο γιατι ενα αρκετα μεγαλο τμημα της παρεμενε αμιγως ελληνικο…σε αντιθεση με τις βορεια του Γενουσου περιοχες που τις αποκαλουσαν Ιλλυρια γιατι κατοικουνταν αποκλειστικα απο ιλλυριους…και που σημερα στα μερη εκεινα δεν φοριεται εκει η φουστανελα…ΑΡΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΦΟΡΙΕΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ Η ΕΧΟΥΝ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΝΝΑΦΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΑΠΟ ΠΟΛΥ ΠΑΛΙΑ

  Ιλλυρια[ που σε μεγαλο βαθμο ταυτιζεται με τη σημερινη ΓΚΕΚΑΡΙΑ- ΧΩΡΑ ΤΩΝ ΓΚΕΚΗΔΩΝ που δεν φορουν φουστανελλα ]—[χωρα των Ιλλυριων και οχι των Ελληνων-Ηπειρωτων ]…..ονομαζοταν τα αρχαια χρονια η περιοχη που αρχιζε απο τον Γενουσο Ποταμο [στο σημερινο ελβασαν, κεντρικη αλβανια ] η κατα αλλους αρχαιους συγγραφεις αρχιζε απο την περιοχη του Αψου ποταμου [ νοτιοτερα δηλαδη του Γενουσου ] ,και καταληγε στα βορεια μεχρι τα σημερινα κροατικα παραλια και το σημερινο Κοσσοβο και μεγαλο μερος της σημερινης Βοσνιας…. …. ΟΣΟ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ[ΛΕΞΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ] [Χωρα ΔΗΛΑΔΗ των Ελληνων Ηπειρωτων , ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΝ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΝΟΤΙΩΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ……βεβαια νοτιως αυτων των ποταμων υπηρχαν ιλλυρικα φυλα[Βιλλιονες , Παρθοι κλπ] λογω της σταδικης καθοδου αυτων[ που ωθουσαν και τους ελληνες προς τα νοτια[ βλεπε καθοδος ΔΩΡΙΕΩΝ]… .. [[ για παραδειγμα περιξ της αρχαιας ελληνικης πολης Αυλωνας [Βλορε στα Αλβανικα] αλλα και περιξ της αρχαιας πολεως Αντιπατρειας-[Σημερινο Μπερατι]] Υπηρχαν φυλες Ιλλυριων οπου ομως κατοικουσαν βορεια των ελληνοπελασγηκων πλυθησμων οπως οι Χαονες κλπ ] που συμφωνα με τον Σταραβωνα αρκετοι εξ αυτων των Ιλλυριων λογω της γειτονιας τους με τους Ελληνες ειχαν καταστει διγλωσσοι]….. ΤΙ ΠΟΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΛΩΣΣΑ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΥΠΟΛΟΙΠΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΦΑΝΣΕΙΣ[ …ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ-ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ-ΧΛΑΜΗΔΑ] ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΗΡΕΑΣΑΝ ΤΟΥΣ ΙΛΛΥΡΙΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΙΛΛΥΡΙΟΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ;;;;;…..αν σκεφτουμε κι ολας οτι οι μεγαλες πολεις της περιοχης εκεινης ησαν αποκλειστικα ελληνικες ενω στη ενδοχωρα υπηρξε »’συγκατοικιση»’ ελληνικων και ιλλυρικων φυλων [μιλαμε παντα για τα Νοτια του Γενουσου ποταμου

 2. ΩΡΑΙΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΟΜΩΣ ΔΙΑΦΩΝΩ ΣΤΑ ΠΕΡΙ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ

  ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ [ ΥΔΡΑ , ΣΠΕΤΣΕΣ, ΑΓΚΙΣΤΡΙ ΒΟΡΕΙΑΣ ΑΝΔΡΟΥ, ΚΛΠ ] ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗΝ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ [ ΒΡAKA ] ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΘΑΛΛΑΣΟΠΟΡΩΝ ΝΗΣΙΟΤΩΝ [ ΤΗΣ ΚΑΣΟΥ ,ΨΑΡΩΝ , ,ΚΡΗΤΗΣ , ΚΥΚΛΑΔΩΝ ,ΣΑΜΟΥ ΚΛΠ ΚΛΠ]…. ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΝΕΒΗ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΕΣ [ΑΦΟΥ ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΤΕΡΙΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΑΛΛΑΣΑ ΟΙ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΙ ΗΤΑΝ ΠΙΟ ΛΙΓΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ….ΚΑΙ ΣΥΝΗΘΩΣ ΟΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟΙ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ

  ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΔΝΥΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΟΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΑΥΤΩΝ ΒΟΥΛΓΑΡΟΧΩΡΙΑ;;;; ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΙ ΠΡΟ ΤΟΥ 1821 [ΑΡΑ 2 ΑΙΩΝΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ …ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΙΚΑΝΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΜΒΕΙ Ο ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ [ΟΠΩΣ ΛΕΤΕ ] ΤΗΣ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑΣ [ ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΛΕΤΕ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ]

  ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ΒΟΡΕΙΟΙ-ΓΚΕΚΗΔΕΣ] ΔΕΝ ΥΟΘΕΤΗΣΑΝ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ [ΝΟΤΙΟΥΣ- ΤΟΣΚΗΔΕΣ] ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ »»’ΙΛΛΥΡΙΟΙ»»’ ΚΑΙ ΑΡΑ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ 25 ΑΙΩΝΕΣ ΑΝΤΑΜΑ…..

 3. Καλημέρα σε όλους. Είναι δύσκολο να μιλήσουμε για όλα τα θέματα που αναφέρονται στα σχόλια. Μερικές παρατηρήσεις:
  Ο Ηλίας Πετρόπουλος, στη Φουστανέλλα, αναφέρεται αναλυτικά και με στοιχεία.
  https://www.scribd.com/doc/45611038/%CE%97%CE%BB%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%A0%CE%B5%CF%84%CF%81%CF%8C%CF%80%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%BF%CF%82-%CE%97-%CF%86%CE%BF%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB%CE%B1
  Επίσης ο Φίνλευ, εθελοντής και αυτόπτης, στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, γράφει αρκετά και περιγράφει ακριβώς για ποιά ακριβώς φουστανέλλα μιλάμε – αυτή που καθιερώθηκε στους Ευζώνους είναι πολύ διαφορετική, και αναφέρει ρητά ότι φουστανέλλα φορούσαν οι Τόσκοι, και οι Τσάμηδες, ως παρακλάδι, και βεβαίως οι Αρβανίτες, οι Σουλιώτες και πολλοί ακόμα. Το ρούχο ήταν για ορεσίβιους, μάλλινος χιτώνας κλπ. . Ποιός φόρεσε πρώτος φουστανέλα, είναι αδύνατο να πούμε. Την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, πάντως, ο φουστανελοφόρος θεωρούνταν, και ήταν, ένοπλος. Ο ίδιος λέει ότι υιοθετήθηκε κι από άλλους, επειδή «προείχε το κλέος των Σουλιωτών»
  Τα περί Γκέκηδων κλπ. χρειάζονται τεκμηρίωση, Τόσκης και Γκέκης δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν, και τα περί προέλευσης είναι περίπλοκα.
  Περισσότερα εδώ, σε μετάφραση Παπαδιαμάντη (έχει σημασία κι αυτό): http://eranistis.net/wordpress/2014/04/11/%CE%B3%CE%B5%CF%8E%CF%81%CE%B3%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CF%86%CE%AF%CE%BD%CE%BB%CE%B5%CF%8A-2/
  Είναι προφανές, νομίζω, ότι οι πληθυσμοί της Ηπείρου είναι ανακατεμένοι, απ’ τα αρχαία χρόνια ακόμα. Οι Χριστιανοί, ειδικά, παντρεύονταν σχεδόν ανεξαρτήτως φυλετικής προέλευσης.

 4. Αγαπητέ Μίνωα και Μινόταυρε, θεωρώ ότι στο ζήτημα της εθνικής φορεσιάς μας μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν. Πλήθος περιηγητών που ταξίδεψαν σε όλη την Ήπείρο, κυρίως τον 18ο και 19ο αιώνα δίνουν ακριβώς τις ίδιες περιγραφές για την ενδυμασία των Αλβανών. Ο Ντ. Έρκαρτ επί παραδείγματι, Σκωτσέζος περιηγητής στα 1830 στην Ήπειρο και στην Αλβανία συναντάει παντού «φουστανελοφόρους σκιπετάρηδες». Κατά πάσα πιθανότητα οι Τόσκηδες πρέπει να ήταν αυτοί που διέδωσαν την φουστανέλα νοτιότερα. Η ορθόδοξη πίστη τους ήταν αυτή που τους επέτρεψε να συγχρωτιστούν και να ενσωματωθούν με τους ντόπιους. Θα σταθώ λίγο σε αυτό καθώς ο Μίνωας αναφέρει πως «οι λιγότεροι επηρεάζονται από τους περισσότερους», αναφέροντας, σωστά, το παράδειγμα των αρβανιτοφώνων των νησιών του Σαρωνικού. Πλήθος πηγών, από τη ρωμαική παρίοδο, αναφέρουν πως μετά το 176π.Χ. το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού πληθυσμού από την Μολλοσίδα (Ιωάννινα) και την Κασωπία (Άρτα) ως την Θεσπρωτία εξοντώθηκε ως αντίποινα για την φιλομακεδονική του στάση (Ι.Ε.Ε., τομ. Στ, σελ.184). Στην βυζαντνή δε περίοδο η ολιγανθρωπία που μαστίζει αυτές τις περιοχές οδηγεί πολλούς αυτοκράτορες στη λύση της μεταφοράς πληθυσμών από άλλα μέρη της αυτοκρατορίας. Μάλιστα κατά τον 6ο και 7ο αιώνα κάνουν την εμφάνιση τους και πολυάριθμοι Σλάβοι. Ακόμη και 12.000 Λιβανέζοι Μαρδαίτες μεταφέρθηκαν στη Νικόπολη για να τονωθεί ο πληθυσμός της πόλης το 690μ.Χ. από τον Ιουστινιανό. Πάντως τα λογής φράγγικα και βυζαντινά δεσποτάτα που ξεπροβάλλουν στην Ήπειρο από τον 13ο μ.Χ. και μετά όλα στηρίζουν τις στρατιωτικές τους δυνάμεις στους Αλβανούς μισθοφόρους stradioti. Την περίοδο δε της Τουρκοκρατίας ο πληθυσμός της Ηπείρου αποτελούνταν από τρεις μεγάλες εθνολογικές ομάδες τους Αλβανούς, τους Έλληνες και τους Βλάχους. Τον 19ο τέλος αιώνα σημαντικές πληροφορίες αντλούμε από τον εθνολογικό χάρτη του Γ. Σωτηριάδη, ντοκουμέντο του 1918 που χρησιμοποίησε και ο Βενιζέλος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του. Στον χάρτη του ο κεντρικός τομέας της Ηπείρου ήταν καθαρά αλβανικός με τους Έλληνες να υπερτερούν από την Άρτα και κάτω. Άρα πουθενά δεν φαίνεται ότι στην Ήπειρο, μέχρι και το 1923, οι Έλληνες είναι πλειοψηφία. Όσο για την θεωρία του Μινόταυρου ότι οι αρχαίοι ελληνικοί πληθυσμοί επηρέασαν τους Ιλλυριούς, ισχύει όσο υπήρχαν ισχυρά ελληνικά κράτη που επέβαλαν θεσμούς, νόμους και παραδόσεις στους υποτελείς πληθυσμούς. Μετά το 176π.Χ. χάνεται σταδιακά η δυναμική επίδραση του αρχαιοελληνικού πνεύματος στα δύσβατα αυτά μέρη. Και κάτι τελευταίο. Η ενδυμασία σχετίζεται και με τον τρόπο ζωής ενός λαού. Οι Έλληνες των νήσων που η ζωή τους ήταν ναυτική δεν φορούσαν ποτέ φουστανέλα αφού η βράκα, λέξη ιταλική προέλευσης και αυτή όπως και η φουστανέλα από το ιταλικό φουστάνι, ήταν πρακτικότερη στη ναυτική καθημερινότητα. Η υιοθέτηση δε της φουστανέλας σχετίζεται και με τη στρατιωτική δράση σε μέρη δύσβατα, όπου η ευκινησία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας επιβίωσης (δείτε και το αντίστοιχο «κιλτ» των Σκοτσέζων). Άλλωστε η ενδυμασία δήλωνε, και συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και στις μέρες μας, για τον φέροντα ένα πλήθος στοιχείων. Για παράδειγμα οι βόρειοι Γκέκηδες ως καθολικοί στο θρήσκευμα διαφοροποιούνταν και ενδυματολογικά από τους νότιους χριστιανούς Τόσκηδες που ήδη από τον 13ο αιώνα είχαν μπεί στη διαδικασία του σταδιακού εκχριστιανισμού- εξελληνισμού.

 5. ακριβως επειδή το ποιος πρωτοφορεσε τη φουστανελα είναι αγνωστο όπως λετε και εσεις αρα είναι κριμα και αδικο να τη χαρακτηρίζουμε αλβανικη…και αυτό γιατι στη γειτονα χωρα ο ακραιος εθνικισμος -μεγαλοαλβανισμος επισημά και ανεπίσημα τοσο στο λαο οσο και στις κυβερνησεις είναι συνεχως αυξανόμενος…αρα ειναι κριμα να κανουμε τη χαρη στους εθνικιστες αλβανους…… δευτερον και εξισου σημαντικο…ουτε ολοι οι τοσκηδες την φορουν … για παράδειγμα στην ανατολικη και βορεια λαμπερια [περιοχη της νοτιας τοσκεριας οπως και στη πεδιαδα της μουζακιας οι περισσοτεροι αλβανοι δεν φορουν τη φουστανελα παροτι τοσκηδες….και κατι εξισου σημαντικο οι γκεκηδες αλβανοι [ειτε της αλβανιας ειτε των σκοπιων ειτε του κοσσοβου και της μειονοτητας στο μαυροβουνιο ]είναι αριθμητικα αρκετα περισσοτεροι απο τους τοσκηδες αλβανους …και αυτοι ως γνωστον δεν φορουν τη φουστανελα….συνεπως τη φουστανελα την φοραει μια μειοψηφια [όχι βεβαια μικρη αλλα ουτε και μεγαλη ]των αλβανων…όμως μειοψηφια….και αυτό σημαινει ότι είναι λανθασμένος ο ορο »ἀλβανικη φουστανελα»..και όταν μαλιστα αυτή η μειοψηφια συνορευει αμεσα [η και εμεσα ]με τις ελληνικες περιοχες από τα αρχαια χρονια ως σημερα στις οποιες φοριετε η φουστανελα [αλλα και ως τη νοτια ελλαδα αντίθετα για καποιο περιεργο λογω ενώ διαδοθηκε ως τη νοτια Ελλαδα δεν διαδοθηκε βορειως των Τιρανων και ως βορεια στο κοσσοβο και το τετοβο ]..το ότι ο φινλευ λεει αυτά που λεει δεν είναι παλι και πανακεια…για παράδειγμα ο φινλευ [που αναφερει τους αρβανιτες ως αλβανους]λεει »’κατεχουσι ολη την αργολιδοκορινθια»» [πραγμα ψευδες για οποιον γνωριζει την περιοχη]τη βορεια αρκαδια [επισης ψευδες αφου δυο χωρια ηταν αρβανιτοφωνα στη βορεια αρκαδια] ενώ αναφερει »αλβανους» στον ταυγετο και τον ευρωτα [οπου μετεπαναστατικα δεν υπηρχαν καν] γυρω απο τη μονεβασια [ενω κατοικουσαν βορειως της Μονεμβασιας ] αλλα και στην ολυμπια [ουτε εκει υπηρχαν εκτος και αν μπερδευει την ολυμπια με την ορεινη Φολοη] όπως και στη Μαντινεια [επισης αναληθή πληροφορια…..θελω να πω ότι καποιοι ανθρωποι κανανε μια προσπαθια [συνειδητη η ασυνειδητη] υποτιμησεως των ελληνων λεγοντας ψευδη η και παραποιημένες αληθειες]-ῡπερβολες όπως οι παραπανω….ας μην τους παιρνουμε και κατά γραμμα τα οσα λενε….]ποσο μαλλον στα περι φουστανελας…..επιχειρηματα για κατι τετοιες αποψεις αποτελουν κατι περιηγητες της εποχης….πχ ο leake ο οποιος λεει ότι ότι η φουστανελα διαδοθηκε στηη νοτια ελλαδα από τους αρβανιτες της υδρα λογω της ευμεριας τους ….μα ουτε φουστανελα φορούσανε οι αρβανιτες της υδρας ουτε θα μπορούσανε να τη διεδιδαν στα ορεινα αγραφα και την ορεινη φωκιδα η την ορεινη αρκαδια….είναι δυνατον;;´…μια εικασια εκανε ο ανθρωπος….δεν την ειδε αυτή τη διαδοση ουτε του τη μεταφερε κανενας παλιος…μια εικασια η οποια είναι και ανακριβης σε ολο της το συλλογιστικο….
  αυτό τα περι μεχρι το 1923 οι ελληνες δεν ηταν πλειοψηφια συγνωμη αλλα είναι παραμυθια…..αυτό δεν αποδυκνυετε από πουθενα….και εχεις δικιο .. ο κεντρικος τομεας της ηπειρου ηταν καθαρα αλβανικος…αλλα νοειτε ως ηπειρος η ελληνικη ηπειρος και η αλβανικη [νοτιως του γενουσου ποταμου] ηπειρος όπως τα μεσαιωνικα χρονια που ειχε αυτή ακριβως την εννοια …τοτε εχεις δικιο αφου η κεντρικη ηπειρος του μεσαιωνα περίχωρα των πολεων [Μπερατι Αυλωνα Τεπελενι Πογραδετς]ηταν και είναι καθαρα αλβανικες..κανεις δε διαφωνει …αυτα για »ἀυτη» την ηπειρο [ουσιαστικα την τοσκερια]και οχι βεβαια για την νοτιως του Αργυροκαστρου ηπειρο….εκτος και αν ο βενιζελος πηγαινε στη ευρωπη να διεκδηκησει τη βορειο ηπειρο με ένα χαρτη που εδειχνε ότι οι ελληνες δεν κατοικουν ουτε καν πανω από την Αρτα δηλαδή που ουτε στη νοτια ηπειρο…μην τρελαθούμε τελειως…..το »’φουστανελοφόροι σκιπεταροι» στην ελληνικη ηπειρο είναι σωστο…..αφου ολη η οθωμανικη εξουσια της περιοχης δεν ηταν οθωμανοι τουρκοι αλλα οθωμανοι αλβανοι..ολοι οι μπεηδες και αγαδες όπως και ο πασας των ιωαννινων αλβανοι ηταν ….αλλα τα χωρια ηταν ρωμεικα-ελληνικα [σε αρτα πρεβεζα γιαννενα και βορειοτερα. αλβανικα-σκιπεταρικα χωρια ηταν μονο τα χωρια της σημερινης Θεσπρωτιας-[Τσαμουρια τα χρονια εκεινα…μετα λες ότι τα δεσποτα της ηπειρου στηριζονταν στους αλβανους σαν να μην υπηρχαν αλλοι πλυθησμοι…αποδειξετο αυτό…όχι εικασιες…
  και δεν είναι θεωρια ότι οι αρχαιοι ελληνες επηρεασαν τους ιλλυριους αλλα αληθεια…τοσους λαους επηρεασαν και δεν θα επηρεαζαν τους ιλλυριους…και μαλιστα όχι μονο οσο υπηρχαν »ἐλληνικα κρατη και θεσμοι»’αφου και μετα τη ρωμαιοκτατια που δεν υππηρχε ελληνικο κρατος ως τη μεση ανατολη [στα μεγαλα κεντα της αντιοχεια αλεξανδρεια κλπ] αντι να εκρωμαιστουν , οι ελληνες και οι γηγενείς των περιοχων εκεινων εξελληνιζονταν [αν όχι γλωσσικα σιγουτρα πολιτιστικα]αρα μη σου φαινεται παραξενο το ότι συνεβη αυτό και στην ιλλυρια [τη νοτια Ιλλυρια …..και αυτό φαινεται και από τη διαιρεση που κανανε οι ιδιοι οι κατακτητες Ρωμαιοι στα δυτικα Βαλκανια…και από αυτό φαινεται και η εθνολογικη συνθεση της περιοχης τα χρονια εκεινα
  ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΕΒΕΖΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΜΒΡΑΚΙΚΟ ΚΟΛΠΟ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΑ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΑ ΟΡΗ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΣΤΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΩΣ»»ΠΑΛΑΙA ΗΠΕΙΡΟΣ»’ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΝΕ ΓΙΑ ΤΙ ΣΕ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΙΡΙΟΧΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ…….
  ΒΟΡΕΙΩΣ ΤΩΝ ΑΚΡΟΚΕΡΑΥΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΝΩΝ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΚΟΡΗΤΣΑΣ ΩΣ ΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΔΥΡΡΑΧΙΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΡΟΥΓΙΑ ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ »»ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟΣ»’…ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΔΥΟ ΦΥΛΕΣ ….. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΟΛΥΠΛΗΘΕΣΤΕΡΑ ΙΛΥΡΙΚΑ ΦΥΛΑ [ΤΑΥΛΑΝΤΙΟΙ ΠΑΡΘΙΝΟΙ ΕΓΧΕΛΕΙΣ ΚΛΠ ] ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΤΕ ΣΕ ΕΛΛΗΝΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝΕ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΙΝΗ ΕΠΟΧΗ [ΑΥΛΩΝΑ ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΕΠΙΔΑΜΝΟΣ ΑΝΤΙΓΟΝΕΙΑ ΑΝΤΙΠΑΤΡΕΙΑ ΚΛΠ ]ΕΙΤΕ ΩΣ ΕΝΑΠΟΜΕΙΝΑΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΦΥΛΑ [ ΠΑΡΑΥΟΙ ,ΑΝΤΙΤΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΒΟΣΚΟΠΟΛΗΣ]……..ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΡΑΧΙΟΥ ΕΙΧΑ ΝΕ ΔΩΣΕΙ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »’ΙΛΛΥΡΙΚΟ»’ ΓΙΑΤΙ ΕΚΕΙ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΜΙΓΩΣ ΙΛΛΥΡΙΟΙ [ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΝΕ ΕΞΕΛΛΗΝΙΣΤΕΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ]ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…….ΝΑ ΕΝΑΣ ΑΚΟΜΑ ΛΙΓΟΣ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΝ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΕΣ…….αρα βλέπουμε ποια ηταν πραγματικα η αρχαια Ηπειρος [Παλαια Ηπειρος]
  επισης λες ότι από τον 13ο αιωνα ειχανε μπει σε διαδικασια εξελληνσισμου οι τοσκηδες…αυτό δεν νομιζω ότι ισχυει … αφου όπως είναι γνωστο οι νοτιοι τοσκηδες , τσαμηδες , Λιαπηδες και τοσκηδες της περιοχης πρεμετης ηταν μεχρι τις αρχες του δεκατου ογδου αιωνα χριστιανοι….όμως δεν εξελληνιστηκανε ολους αυτους τους αιωνες…αρα ο εκχριστιανισμος δεν συνεπαγότανε και εξελληνισμο απαραίτητα….και επισης το μεγαλυτερο μερος του πλυθησμου της αρχαιας Ηπειρου δεν εξοντωθηκε αλλα πουληθηκε ως σκλαβοι σε Ρωμαιους….
  επισης μου λες για έναν που συναντησε σε ηπειρο και αλβανια »’φουστανελοφόρους σκιπεταρους»’ ε αν πηγε στην νοτια αλβανια και μαλιστα κεντρικη δυτικη και νοτια τοσκερια και αν αντικτυσε τους αλβανους λιαπηδες που ελέγχανε το πασαλικι των ιωαννινων λογικο είναι .. αυτό όμως δεν κανει τη φουστανελα αλβανικη…..

 6. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ΑΜΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 20 ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ [ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΟΝΟ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΠΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΥ ΤΗΝ ΦΟΡΟΥΝ ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΤΟΥΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ…ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΦΟΡΑΝΕ ΑΠΟ ΤΟ ΜΩΡΙΑ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ….ΑΡΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ…….ΑΦΟΥ ΤΗ ΦΟΡΑΝΕ ΟΙ ΑΜΕΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΣΜΟ [ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΚΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ] ΑΛΒΑΝΩΝ , ΔΗΛΑΔΗ ΤΩΝ ΑΜΕΣΑ ΔΗΛΑΔΗ ΣΥΝΟΡΕΥΟΜΕΝΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΚΑΜΠΟΣΟΙ [ ΛΙΓΟΙ ] ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΚΟΠΙΑ ΑΡΑ ΣΤΑ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ ΣΥΝΟΡΑ…ΑΡΑ ΟΣΟΙ ΓΕΙΤΟΝΕΥΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ… ΟΣΟ ΜΑΚΡΥΤΕΡΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΔΕΝ ΦΟΡΙΕΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ [ΕΙΔΙΚΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ] ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ….ΚΑΙ ΜΕ ΑΠΛΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ… ΤΟ 70 ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΔΕ ΤΗ ΦΟΡΟΥΣΕ…ΑΡΑ ΜΟΝΟ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ….ΑΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΩΣ ΚΟΙΝΗ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ [ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ] ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΑΝΗΚΕΙ ΜΟΞΝΟ ΣΕ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΥΟ ΑΝΑΓΚΑΣΤΗΚΑ …ΤΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗ..ΠΑΝΤΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΗΡΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΟΣΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ ΝΕΤΑ ΣΚΕΤΑ …. ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΘΑΝΟ ΚΑΙ ΔΕ ΣΤΕΚΕΙ ΙΣΤΟΡΙΚΑ….ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΠΡΙΝ 150 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΝΑΝΕ ΑΠΛΑ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ »’Η ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝΕ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΠΟΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ»»ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ……ΚΑΙ ΦΕΡΝΕΤΕ ΩΣ ΠΗΓΗ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ….ΡΕ ΠΑΙΔΙΑ ΣΙΓΑ ΤΗΝ ΠΗΓΗ…ΑΥΤΟΣ ΜΟΝΟ »’ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ» ΕΚΑΝΕ….ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ [ Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΙΣΩΣ] ΗΤΑΝ ΟΤΙ Ο ΜΕΓΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ »ΜΑΛΛΟΝ»’ ΜΙΛΟΥΣΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ…ΣΥΝΕΠΩΣ ΤΟ ΟΤΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΙΠΕ ΚΑΠΟΤΕ ΚΑΤΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΥΠ ΟΨΗΝ ΟΤΑΝ ΤΟ ΛΟΙΠΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΓΕΜΑΤΟ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ,ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΑΘΕΙΑ[ΠΟΤΕ ΠΟΤΕ]…..

 7. Έλλην, θα μείνω μόνο στο σχόλιο για τον Φίνλεϊ, επειδή τυχαίνει να τον έχω διαβάσει. Ο άνθρωπος είναι ιστορικός και πολύ προσεχτικός στις αναφορές και τις μεθόδους του. Η Ιστορία του μεταφράστηκε από τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη, ο οποίος κάνει και λίγες παρατηρήσεις σχετικά με την ακρίβεια όσων μεταφράζει (όχι όμως για τη φουστανέλα). Ασφαλώς και πρέπει να κρίνουμε τις πηγές, όπως λέτε. Η αναφορά στον Μέγα Αλέξανδρο, αν θυμάμαι καλά, είναι παράθεση γνώμης άλλων ιστορικών. Θα ήταν χρήσιμο να μας πείτε συγκεκριμένα και με στοιχεία μία, έστω, ιστορική ανακρίβεια του Φίνλει. Ούτε τα περί εμπάθειας συμμερίζομαι: νομίζω γενικά τεκμηριώνει αυτά που γράφει, απλώς είναι αυστηρός και νομίζω καλά κάνει.

 8. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ακου να δεις τι πιστευω…σε οτι αφορα την παραθεση γνωμης αλλων ιστορικων.. και αυτο ακομα ανακριβεια ειναι και μαλιστα αρκετα σοβαρη …. καθοτι οταν κανει καποιος ιστορικη αναλυση δεν πρεπει να παραθετει αποψεις [οι οποιες μαλιστα ειναι και απιθανες-ειναι απλες υποθεσεις χωρις ουτε καν μια ενδειξη περι αλβανοφωνιας απο οποιονδηποτε αρχαιο ] και αρα απαιτουν ιστορικα αλματα και αλματα στη λογικη , χωρις να γραψεις τον οποιονδηποτε ενδοιαμσο σου συγχρονως…γιατι ετσι αφηνεις να εννοηθει οτι αυτο που εγραψες ειναι κατι πολυ πιθανο για αυτο και το παραθετεις χωρις οχι απλα να το διασταυρωσεις αλλα ουτε να εχεις μια κριτικη ματια απεναντι σε αυτο το πολυ απιθανο [ αδυνατο μαλιστα] σεναριο….δεν μπορει ο μεγας αλεξανδρος να μιλουσε αλβανικα [ μια μερικως εκλατινισμενη γλωσσα] αφου εζησε 1 και 2 αιωνες πριν αρχισει η εκλατινηση οποιονδηποτε βαλκανικων πλυθησμων [ιλλυρικων η μη ] ….αν ελεγε οτι »μαλλον μιλουσε ιλλυρικα , αν και δεν υπαρχει μαρτυρια για αυτο αλλα ειναι μια υποθεση καποιων συγχρονων ιστορικων» μια αποψη που ειναι εξισου απιθανη θα ηταν ισως πιο κοντα στη πραγματικοτητα χρονικα τουλαχιστον και αρκετα πιο πιστευτος…..επισης να μια ακομα ανακριβεια…..παραδειγμα βγαζει αρβανιτη τον γκουρα[ ενω δεν ηταν ουτε ο πατερας ουτε η μανα του ουτε το χωριο του ηταν αρβανιτοχωρι] …..επισης γραφει οτι η ολυμπια κατοικειται νυν υπο αρανιτων[και αυτο δεν ισχυει καθως αρβανιτοφωνια στην ολυμπια δεν υπηρξε…μονο στην ορεινη φολοη]…επισης οτι κατοικουν σε ολη [προσεξτε τη λεξη] την αργολιδα και την κορινθια…..πραγμα που οποις ξερει δεν ειναι σωστο…αλλο κατα το ημιση και αλλλο σε »’ολη»»….η υδρα λεει απο 20000»’καθαρους»’ αλβανους ..πρωτον ηταν αρβανιτες και δευτερον στην υδρα κατοικουσανε και αρβανιτες και μη αρβανιτες [ λιγοτεροι απο τους αρβανιτες βεβαια ] …αρα η λεξη »’καθαρως» ειναι λιγο περιεργη ειδικα στην περιπτωση της υδρας … συνεπως εδινε μια στρεβλη εικονα του ελλαδικου κρατιδιου [ εστω αθελα του]………αναφερει επισης οτι ο ανδρουτσος επεδιωκε παντα [ προσεξε τη λεξη παντα ] το προσωπικο οφελος….δεν μας ειπε στη γραβια ποιο ακριβως οφελος ειχε που εκατσε με 117 ατομα εναντιων πενταπλασιων και βαλε των τουρκων ……τι ακριβως ειχε σκοπο να κερδισει απο αυτη του τη σταση [που λογω τυχης και γεναιοτητας δεν του στοιχισε τη ζωη]….επισης αναφερει – υπαινισεται περι γυφτικης καταγωγης του καραισκακη … η μονη »πηγη» για κατι τετοι ειναι επειδη καποιοι το αποκαλεσανε γυφτο….ενα παρατσουκλι που υπηρχε εκεινα τα χρονια για τους μαυριδερους….αλλα αλλο παρατσουκλι αλλα ο η καταγωγη [η μανα και οι πιθανοι πατεραδες ηταν ολοι ρουμελιωτες γραικοφωνοιι και ισως βλαχοφωνοι ] …επισης αποκαλει την ηπειρο ως νοτια αλβανια [ αυτο δε θελει συσυασεις] ….και μαλιστα οταν αναυλει την ΑΛΒΑΝΙΑ αρχιζει απο τον αμβρακικο κολπο…..και αφηνει να εννοηθει οτι οι αρχαιοι [ αρα και οι νεοι ] ηπειρωτες ειναι απογονοι ελληνων αποικων[για να δικαιολογησει τον μεγαλο αριθμοτους ως το τεπελενι και την πρεμετη] …και φερνει ως παραδειγμα τον θουκιδιδη που λεει οτι αποκαλει βαρβαρους τους κατοικους της περιοχης εκεινης [ και αρα οι κατοικοι πριν πανε οι ελληνικες εποικιες ηταν μη ελληνες-προγονοι σημερινων αυτοχθονων αλβανων] δεν μας λεει ομως ολο το αποσπασμα του θουκυδιδη … ο οποιος ουσιαστικα αναφερει οτι στον ορο βαρβaρος δινει καθαρα πολιτιστικη χρεια και αναφερεται στις ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ φυλες της ενδοχωρας [ ηπειρωτες μακεδονες] που ζουνε οπως ζουσανε οι ελληνες τα ομκηρικα χρονια…..ο ιδιος το αναλυει με ακριβως αυτον τον τροπο….δεν μιλαει και γιατους παιονες η του ιλλυριους που ζαουσανε παρομοι τροπο ζωης…γιατι μιλαει αποκλειστικα για τους ελληνες που ζανε ακομα με αυτον τον τροπο [ ξηπειρωτεσ μακεδονες οπως λεει ο ιδιος]….με λιγα λογια…..Ας δούμε τι γράφει ο μεγάλος ιστορικός και για την αντίθεση. Οι παλαιότεροι Έλληνες, μας πληροφορεί, δεν ήταν διαφορετικοί από τους σημερινούς βαρβάρους και αυτό φαίνεται από τα πιο καθυστερημένα φύλα της ενδοχώρας («ἠπειρώται») που διατηρούν ακόμη βάρβαρες συνήθειες όπως η έλλειψη περιτειχισμένων οικισμών, η ληστρική συμπεριφορά και η σιδηροφορία (οπλοφορία) μέσα στην πόλη. Ο αθηναίος ιστορικός ήταν υπερήφανος που ο λαός του, ήταν ο πρώτος που εγκατέλειψε τη «βάρβαρη» σιδηροφορία και υιοθέτησε «τρυφερώτερα» ήθη…..αρα πεντακαθαρα φαινεται οτι οι αρχαιοι ηπειρωτες ηταν ελληνες …..μελιγα λογια καποιες φορες εκανε υποθεσεις ατεκμηριωτες οι οποιες σχεδον ολες τις φορες ηταν λιγακι απεναντι στον ελληνισμο….

 9. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ισως στο πρωτο σχολιο να ημουνα λιγο υπερβολικος … παντως ειναι αληθεια οτι οι ανακριβεις δεν ειναι »’απειροελαχιστες» στο εργο του…..ειναι ομως αρκετες

 10. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  οσο για την αυστηροτητα….σιγουρα καλα κανει…αλλα απο την αυστηροτητα δεν ειναι καιι πολυ δυσκολο να περασει καποιος στην εμπαθεια….ειναι λεπτες οι ισοροπιες

 11. Έλλην,
  προφανώς είναι πρακτικώς αδύνατο να συζητήσουμε αναλυτικά όλα τα ζητήματα που θίγετε (κρίμα που δεν μπήκατε στον κόπο να γράψετε σε word, ώστε ν΄αποφύγετε κάποια λάθη που νομίζω αδικούν τις απόψεις σας). Για τον Φίνλεϊ και τα υπόλοιπα, όποιος θέλει, μπορεί να διαβάσει το βιβλίο, στη σελίδα 79, του πρώτου τόμου, όπως είδα (σχετική βιβλιογραφία υπάρχει κι εδώ:http://eranistis.net/wordpress/2014/03/24/vivlia/ )

  Χωρίς να το έχω ψάξει ιδιαίτερα, νομίζω και ο Παπαρρηγόπουλος και άλλοι αναφέρουν τον Γκούρα ως Αρβανίτη. Η περίπτωση του Ανδρούτσου χρειάζεται ίσως ειδικό άρθρο. Γενικά, οι άνθρωποι δεν συμπεριφέρονται πάντα με τον ίδιο τρόπο. Ο Φίνλεϊ, εκτός από την «ιδιοτέλεια» αναγνωρίζει ότι ο Ανδρούτσος ήταν γενναίος και ικανός στρατιώτης που πρόσφερε πολλά στον αγώνα των Ελλήνων. Πιο σημαντικές νομίζω είναι οι παρατηρήσεις του για τη έλλειψη ικανής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, η οποία θα χρησιμοποιούσε άνδρες όπως ο Ανδρούτσος, ο Βαρνακιώτης ή ο Μπακόλας, ο μέγας Καραϊσκάκης και άλλοι οι οποίοι είτε χάθηκαν για την Επανάσταση, είτε δεν πρόσφεραν όσα μπορούσαν. Είναι πράγματι λεπτές οι ισορροπίες, ειδικά για όποιον θέλει να ερμηνεύσει τα γεγονότα.

  καλό βράδυ

 12. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ΓΡΑΦΤΗΚΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ….»»»Τον 19ο τέλος αιώνα σημαντικές πληροφορίες αντλούμε από τον εθνολογικό χάρτη του Γ. Σωτηριάδη, ντοκουμέντο του 1918 που χρησιμοποίησε και ο Βενιζέλος στις διεθνείς διαπραγματεύσεις του. Στον χάρτη του ο κεντρικός τομέας της Ηπείρου ήταν καθαρά αλβανικός με τους Έλληνες να υπερτερούν από την Άρτα και κάτω.
  ΦΙΛΕ ΚΑΤΑ ΛΑΘΟΣ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑ ΛΑΘΟΣ….ΚΑΤΑΡΧΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΠΡΩΣΟΠΕΙΑ ΝΑ ΕΒΓΑΛΕ ΧΑΡΤΗ ΠΟΥ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΩ,,,,,ΔΗΛΑΔΗ ΠΗΓΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ [ ΣΕ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΛΠ] ΠΡΟΒΑΛΟΝΤΑΣ ΧΑΡΤΕΣ ΤΗΣ….»»ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ»»;;..
  .ΔΕ ΓΙΝΕΤΕ…Ο ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΑΠΑΤΕΩΝΙΣΤΙΚΟΣ ΑΣ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ Η ΕΚΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΠΟΥ ΒΓΑΙΝΑΝΕ ΕΚΕΙΝΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ….ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΟ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟ ΘΕΛΑΝΕ ΝΑ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΒΓΑΖΑΝΕ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΑΛΟΓΟΥΣ »’ΑΛΥΤΡΩΤΟΥΣ» ΑΔΕΛΦΟΥΣ»’….O ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΛΕΣ ΕΣΥ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΛΟΝ Ο Source
  Ethnographie de la Turquie d’Europe
  Date
  1861
  ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΙΣΩΣ Ο ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ [ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΥΓΚΡΙΣΗ ME TΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΥΣΤΩΣΕΙΣ]..ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΕΙΧΕ ΚΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ…. …ΛΟΙΠΟΝ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ ΤΟΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗ ΤΟΝ ΒΡΗΚΑ ΜΕΣΩ GOOGLE…..ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟ ΙΧΝΟΣ ΥΠΕΡΒΟΛΗΣ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ [ΕΞΟΦΘΑΛΜΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ]…….ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΝΟΤΙΑ ΗΠΕΙΡΟ [ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ] …ΕΧΟΥΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ [ ΑΠΟΛΥΤΗ ΣΧΕΔΟΝ ] ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΕΙΟΥ ΣΕ ΓΙΑΝΝΕΝΑ ΑΡΤΑ ΠΡΕΒΕΖΑ [ 3 ΝΟΜΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ] …..ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΚΟΝΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΩΝΝΙΝΩΝ [ ΠΟΛΕΩΝ] ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΟ ΤΡΙΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ-ΤΣΑΜΟΥΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΑΡΓΑΡΙΤΙ ΝΟΤΙΑ ΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΑΤΕΣ ΒΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ] …ΠΡΑΜΑΤΑ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΩΣΤΑ….. ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ
  ΔΕΙΧΝΕΙ ΣΩΣΤΑ ΟΤΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΝ ΣΕ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΣ ΟΠΩΣ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ [νοτια αυτου] , ΧΕΙΜΑΡΑ , ΑΓΙΟΙ ΣΑΡΑΝΤΑ, ΠΩΓΩΝΙ [ ΑΜΙΓΩΣ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΕΣ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ , ΠΛΗΝ ΧΕΙΜΑΡΑΣ , ΠΟΥ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΩΣ »’ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΕΣ»’] …ΕΝΩ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ [ΤΟΤΕ] ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΟΒΛΑΧΟΥΣ ΔΙΓΛΩΣΣΟΥΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΥΤΣΑΣ…ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ…….
  ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ,ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΑΧΡΗΣΙΜΟΣ-ΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ Ο ΧΑΡΤΗΣ …..ΣΤΟ ΛΕΩ ΓΙΑΤΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΣΕ ΤΑ ΜΕΡΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΕΙΧΑΝΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ -ΕΙΧΑΝΕ ΤΑΧΘΕΙ ΕΝΟΠΛΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ….ΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙΩΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ …ΕΝΩ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΩΣ »ΕΛΛΗΝΙΚΑ» ΟΧΙ ΜΟΝΑΧΑ ΑΥΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ [ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟ 1914 ] ΩΣ »’ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»’ …ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ …… Η ΟΠΟΙΑ »’ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ »’ ΩΣ ΗΜΙΑΥΤΟΝΟΜΗ ΟΝΤΟΤΗΤΑ ΕΝΤΟΣ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ,ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΤΕΡΟΥΣΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ [ΟΠΩΣ ΤΟ ΚΟΥΡΒΕΛΕΣΙ [ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ] ΤΗΣ ΛΙΑΜΠΟΥΡΙΑΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΚΑΙ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ , Η ΑΚΟΜΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑ ΟΠΟΥ ΕΚΕΙ [ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ-ΔΙΓΛΩΣΣΑ ΧΩΡΙΑ ] ΣΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝΕ ΚΥΡΙΩΣ ΑΛΒΑΝΟΙ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΙ , Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΕΡΣΕΚΑΣ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ]…..
  ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ= …..ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΜΟΛΙΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ [ΠΑΡΟΤΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ] ΕΠΕΙΔΗ ΠΕΡΑΣΑΝΕ ΥΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΡΩΤΩΝ ΤΟ 1914 ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΤΡΙΜΗΝΕΣ ΜΑΧΕΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ , ΤΙΣ ΕΙΧΑΝ ΕΝΤΑΞΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ »’ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»’ ΤΟ 1914….ΚΑΙ ΟΜΩΣ Ο ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ ΗΤΑΝ ΣΩΣΤΟΣ [ΑΡΚΕΤΑ ΣΩΣΤΟΣ ΘΑ ΛΕΓΑΜΕ] ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ …ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΛΕΕΙ»’ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΑΤΕΛΑΒΕ Ο ΣΤΡΑΤΟΣ ΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ ΤΟ 1913 ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ,ΤΟ 1914 , ΤΑ »ΚΑΤΕΛΑΒΑΝ»’ ΤΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΗΣ»’ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ»’ …..ΑΛΛΑ ΚΑΝΕΙ ΤΟΝ ΣΩΣΤΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΕΧΟΝΤΑΣ »’ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ» ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ

 13. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  αξια προσοχης ειναι η περιοχη της Μοσχοπολης-βοσκοπολης [ voskopojie στα αλβανικα] ελληνοβλαχοι οι κατοικοι του [ ως σημερα μελληνικη εθνικη συνειδηση ως σημερα]…..μια περιοχη με κατοικους αλβανους τοσκηδες και βλαχους ολοι ορθοδοξοι μεχρι την αφιξη των τουρκων ….που εγινε κατα τον 17 αιωνα μια περιοχη αλβανικη μουσουλμανικη με αρκετα βλαχικα ορθοδοξα χωρια….τα οποια βλαχοχωρια μετα τον εξισλαμισμο των αλβανων [ και το ελευθερο απο την τουρκικη διοικηση πλεον για πλιατσικο εναντια των ρουμ συντοπιτων τους] μαζευτηκανε στην περιοχη εκεινη και χτισαν την βοσκοπολη η οποια με την παροδο των ετων εφτασε να αριθμει 40000 κατοικους και αλλαξε το ονομα της σε μοσχοπολη …εκει εξεδωθει το πρωτο λεξικο ελληνικης αλβανικης βλαχικης βουλγαρικης [ αν προσεξουμε η περιοχη βρισκετε ουσιαστικα στο σταυροδρομι των τεσσαρων αυτων γλωσσων]….καταστραφηκε κατα το ορλωφικα απο τους μουσουλμανους αλβανους [ οι ιδιοι που μαζι με τους τσαμηδες της θεσπρωτιας κατεβηκαν και νοτιοτερα ως την πελοπονησσο και μεινανε εκει 9 χρονια λεηλατωντας την περιοχη]….οπως ειχε καταληφθει απο τους τουρκοτσαμηδες του σουλειμαν τσαπαρη την ιδια περιοδο για τους ιδιους λογους το σουλι που μαζι με τη χειμαρα ηταν οι δυο εστιες της Ηπειορυ που υψωσανε »μπαιρακι» κατα τα των οθωμανων το 1770 …και επειδη δεν τα καταφερανε , το επομενο ετος επιτεθηκε ο Κοκκα πασας του Δελβινου κλπ κλπ…..[βεβαια την πληρωσε και η Μοσχοπολη βορειου Ηπειρου οπως και το μεσσολογγι ,λειβαδεια , θηβα, ναουσα,τρικαλα, κλπκλπ και αλλες πολεις που δεν μπορεσανε να ξεσηκωθουν, δεν δωσανε δικαιωματα αλλα την πληρωσανε]…τες πα οι περισσοτεροι μοσχοπολιτες πηγανε στη Κορυτσα …απο κει προερχονταν οι περισσοτεροι βλαχοι της κορυτσας …..
  Χαρακτηριστικές είναι οι επιστολές που ανταλλάσσονται ανάμεσα στον Σαλή Μπούτκα και τους Μοσχοπολίτες προκρίτους.
  Λιάβδαρι 15 Οκτωβρίου 1916
  Προς τους Αζάδες χωρίου Μοσχοπόλεως
  Sali Butka
  …Σας πληροφορώ ότι αύριο έρχομαι στη Μοσχόπολι. Ειδοποιήστε το λαό της ότι δεν έρχομαι για καταστροφή ούτε για λεηλασία αλλά έρχομαι να καταλάβω αυτήν και να υψώσω την Αλβανική σημαία εν ονόματι της Αλβανίας. Μάθετε καλώς ότι τα μέρη τυγχάνουν αλβανικά και όχι όπως φαντάζεσθε εσείς. Απόδειξη ότι η Ελλάς δύο φορές τα κατέλαβε τα μέρη αυτά και δύο φορές τα εγκατέλειψε. Μη γελασθεί κανείς από σας να ρίξει καμιά τουφεκιά εναντίον μας, διότι θα γίνει αίτιος να καεί το χωριό σας…
  Σαλή Μπούτκα.
  Στην Μοσχόπολη ήδη υπάρχουν εκπρόσωποι της Εθνικής Άμυνας του πρωθυπουργού Βενιζέλου. Συντετριμμένοι οι Μοσχοπολίτες πρόκριτοι συνυπογράφουν την απάντηση:
  Αξιότιμε Σαλή Μπέη
  Σας ειδοποιούμε ότι η επιστολή σας ελήφθη. Μάθετε ότι η Μοσχόπολις κατελήφθει επ ονόματι της Εθνικής Αμύνης και αν επιχειρήσεις να καταλάβει αυτήν θα αντισταθούμε. Διότι γνωρίζουν ότι η μοίρα της πόλης τους με αυτήν της Κορυτσάς, είχε χαραχθεί αλλού.
  ας παμε παλι στα χρονια πριν τα ορλωφικα ….κατι αξιοσημειωτο….ο Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, επισκεπτόμενος την πόλη στη μεγάλη δόξα της το 1760 προφήτευσε «… ελεύσεται ημέρα και η πόλις λεηλατηθήσεται και άχρι θεμελίων αυτής καταστραφήσεται»[πραγμα που συνεβη κατα τα ορλωφικα οπως αναφεραμε ]…..να η μοιρα της μοσχοπολεως μετα τα ορλωφικα……
  Ήταν 7 το πρωί 11 Σεπτεμβρίου 1796 όταν ξεκίνησα από την Κορυτσά για το Βεράτι… Έφθασα στις 8:45 στη Μοσχόπολη το όνομα της οποίας δίδεται σήμερα σε δύο μικρά ταλαίπωρα χωριουδάκια που χωρίζονται μεταξύ τους από ένα ρυάκι και κείμενα στις πλαγιές του Τομάρου… Είναι τα θλιβερά απομεινάρια, λείψανα μιας παλιάς και ωραίας άλλοτε εδώ βλαχόφωνης πολιτείας η οποία από αιώνες, όπως φαίνεται, ευδαιμονούσα κατείχε, πριν ακόμη την τουρκική κατάκτηση, την περικείμενη περιοχή… . Αναμφισβήτητα, κατοικήθηκε αιώνες πριν, από Βλαχόφωνους, όπως δείχνει και η τοποθεσία, δενδρώδης, προσήλια, υδατόρρυτη, ιδανικό περιβάλλον για κατασκήνωση νομαδικών ποιμνιοστασίων… Έξωθεν όμως παρεμβάσεις, και εκβιασμοί των πέριξ αλαξοπιστούντων οδήγησαν τους τέως εκεί ευδαίμονες να πράξουν ότι και στα άλλα χωριά. Εγκατέλειψαν τα πάντα και αλλόφρονες διευθυνόμενοι προς το άγνωστο, μετακινήθηκαν εκεί όπου δεν υπήρχε επέμβασις και εκβιασμός προς αλλαξοπιστίαν…» (W. Leake,…βλεπουμε τι συνεχη απο τοτε μειωση του ελληνισμου της περιοχης με τη φυγη ρωμιων συνεχως προς τα νοτια [σε μερη ομοπιστων] …… με αυτο θελω να δειξω οτι οπως εχει γραψει αλλος σχολιαστης παραπανω ο ελληνισμος [ειτε αμιγως ελληνοφωνος ειτε διγλωσσος βλαχοφωνος] ηταν πολυ περισσοτερος [ και ως αριθμος προφανως και ως γεωγραφικη εξεπλωση] στη σημερινη τοσκερια οπως αποδυκνυει η ιστορια της περιοχης ….αρα καθολου απιθανο η φουστανελα να διαδοθηκε απο τον ηπειρωτικο ελληνισμο στους τοσκηδες αλβανους….καθολου απιθανο και πολυ πιο λογικο…για ολους δηλαδη του παραπανω λογους αλλα και για αυτον ακομα….

 14. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΘΕΜΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ-ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΣΥΝΕΧΕΙΑΣ …..
  ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ , ΚΟΡΥΤΣΑΣ ,ΠΡΕΜΕΤΗΣ , ΒΛΟΡΑΣ ΒΟΣΚΟΠΟΓΙΕ ΩΣ ΒΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΓΡΑΔΕΤΣΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΑΧΡΙΔΑ , ΜΠΕΡΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ ΜΑΛΑΚΑΣΤΡΑΣ ΚΑΙ ΜΟΥΖΑΚΙΑΣ …ΔΗΛΑΔΗ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΟΡΕΙΝΟ ΣΥΝΕΧΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ….ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΑΥΤΑ [ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΣΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΠΡΕΜΕΤΗΣ ΚΟΡΥΤΣΑΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΒΛΟΡΑ ΚΑΙ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΜΠΕΡΑΤΙ ΚΛΠ] ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗ ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ , ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΡΙΝΑ -ΤΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΤΗΣ ΥΠΟΛΟΙΠΗΣ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΛΠ ΚΛΠ…..ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΜΠΑΣΑΝΙ [ ΠΟΤΑΜΟΣ ΣΚΟΥΜΠΗΣ ΓΚΕΚΗΔΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ 2/3 ΤΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΩΣ ΤΟ ΚΟΣΣΟΒΟ-ΤΕΤΟΒΟ -ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ ΚΛΠ ] ΟΙ ΑΛΒΑΝΙΚΕΣ ΕΝΔΥΜΑΣΙΕΣ , Η ΜΟΥΣΙΚΗ , ΟΙ ΧΟΡΟΙ ,ΤΑ ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ Η ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ ΑΚΟΜΑ ΑΚΟΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΟΧΩΝ…….
  ΕΠΙΣΗΣ ΑΚΟΜΑΚΑΙ Η ΑΡΧΑΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ….ΑΦΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΑΥΤΕΣ ΗΤΑΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ……ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΥΣ ΑΙΩΝΕΣ….ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΑ ΧΡΟΝΙΑ…..ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΕΙΧΕ ΑΛΛΑΞΕΙ ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΛΑΒΕΙ [ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΤΟΥΣ ΡΩΜΑΙΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ] ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙA »»NEA HΠΕΙΡΟΣ»’…..ΑΥΤΟ ΟΦΕΙΛΟΤΑΝΕ ΣΤΟ ΟΤΙ…..
  ΑΡΧΙΚΑ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΑΠΟΙΚΙΩΝ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΥ ΙΛΛΥΡΙΑΣ [ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ] ΕΙΤΕ ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΙΤΕ ΣΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΥΤΗ ΟΔΗΓΗΘΗΚΕ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ [ΚΑΙ ΕΝ ΜΕΡΕΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΜΕ »»ΦΥΛΕΤΙΚΗ»’ ] ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΒΟΡΕΙΟΤΕΡΑ — ΕΝΤΟΣ ΝΟΤΙΟΥ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ …..[ΑΣ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΚΑΙ ΒΥΛΛΙΟΝΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΦΥΛΑ ΠΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΝΤΕ ΩΣ ΗΜΙΕΛΛΗΝΙΚΑ [ ΜΕΙΚΤ ΣΤΑ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΥΤΗΣ
  ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΚΑΤΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΣΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΥΡΟ ΟΣΟ ΚΑΙ ΕΠΙ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ –ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΑΡΑ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ Η ΝΟΤΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ …….ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΙ ΡΩΜΑΙΟΙ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΑΠΟΚΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΙΛΛΥΡΙΑΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ … ΠΑΡ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΝΟΜΑΣΑΝΕ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΩΣ »’ΝΕΑ ΗΠΕΙΡΟ»»….ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΠΛΕΟΝ ΘΥΜΙΖΕ ΠΟΛΥ ΤΗΝ ΄΄ΠΑΛΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟ» ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ [ ΣΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΖΩΗΣ ,ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ,ΜΟΥΣΙΚΗ, ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΛΠ ] ΑΚΙ ΕΙΝΑΙ ΛΟΓΙΚΟ….ΑΦΟΥ ΕΙΧΑΜΕ ΣΥΓΚΑΤΟΙΚΗΣΗ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΩΝ ΥΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΓΙΑ 150 ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΧΡΟΝΙΑ , ΙΚΑΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΔΩΘΕΙ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΟΠΩΣ Η ΝΟΤΙΑ ΙΛΛΥΡΙΑ ΑΜΑ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΛΛΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΑ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΕΙΝΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ………
  ΕΝΩ ΔΙΑΤΗΡΗΣΑΝΕ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ »ΙΛΛΥΡΙΑ»’ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΔΥΡΑΧΙΟΥ [ΕΩΣ ΤΗ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΡΟΑΤΙΑ ΠΕΡΙΠΟΥ] ….
  ΓΙΑΤΙ ΑΠΟ ΤΟ ΔΥΡΑΧΙΟ ΚΑΙ ΠΑΝΩ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΑΝΕ ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ ,ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΦΥΛΑ , ΟΥΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ ΑΡΑ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΝΕΝΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΕΠΗΡΕΑΣΜΟ ΤΩΝ ΙΛΛΥΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ…..
  ΟΛΑ ΑΥΤΑ [ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΚΕΙΝΗΣ] ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΟΥΝ ΤΑ , ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΟΛΛΕς ΦΟΡΕΣ , ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ [ ΣΕ ΗΘΗ ΕΘΙΜΑ ΕΝΔΥΜΑΣΙΑ ΧΟΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗ , ] ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΤΟΣΚΕΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΡΙΝΩΝ ΤΟΣΚΗΔΩΝ ΠΟΥ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΑΛΒΑΝΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΥΤΩΝ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΟΣΥΓΚΡΑΣΙΑ – ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΚΑ ΑΡΚΕΤΕΣ ΦΟΡΕΣ] ……

 15. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  Το οτι η ηπειρος ητανε επι τουρκοκρατιας ελληνικη [ δηλαδη πλειοψηφουσανε οι ελληνικης γλωσσας και συνειδησης κατοικοι] ως βορεια στο Αργυροκαστρο [ τα περιχωρα τη πολεως για να μαστε ακριβεις ] , αποδεικνυεται και απο αλλα γεγονοτα…..πχ οι »τουρκοι» της πολεως των ιωαννινων..
  ηταν απογονοι αρχικα των τουρκων εγταταστημενων εντος της πολεως και των κατα καιρους εξισλαμισμενων ντοπιων…..εε .. αυτοι οι εξισλαμισμενοι συμφωνα με ολες τις πηγες της εποχης ηταν ελληνοφωνοι [ και λιγοτερο τουρκοφωνοι , με μειωμενη συνεχως την τουρκοφωνια με τα χρονια ακριβως επειδη τοσο ο χριστιανικος περιγυρος οσο και οι νεοεξισλαμισθεντες ηταν ελληνοφωνοι της περιοχης και οχι τουρκοφωνοι εκ τουρκιας]…….ηταν λοιπον κυριως ελληνοφωνοι για τον ιδιο λογο που ηταν και οι τουρκοκρητικοι….δηλαδη μουσουλμανοι στο θρησκευμα , απογονοι ομως των πρωτων τουρκων εποικων που προσμιχτηκανε σταδιακα με τους κατα καιρους εξισλαμισμενους ντοπιους της περιοχης ….αρα η ελληνοφωνια των μουσουλμανων των ιωαννινων δειχνει οτι τα γιαννενα ηταν ελληνοφωνα……
  εχουμε επισης αλλη μια ομαδα μουσουλμανων-εξισλαμισμενων στη Ηπειρο…τους γνωστους στην περιοχη εκεινη ως »τουρκοτσαμηδες»που κατοικουσαν στα δυο τριτα του σημερινου νομου θεσπρωτιας…συμφωνα με τους περισσοτερους περιηγητες της εποχης , ελληνες και ξενους , ηδη απο την εποχη της τουρκοκρατιας [πολυ πριν την ιδρυση ελληνικων σχολιων στην περιοχη ] οι τουρκοτσαμηδες ηταν διγλωσσοι……τους περιλαμβανουν βεβαια στις αλβανικες φυλες [πληρουσαν αλλωστε τις περισσοτερες των προυποθεσεων οπως κοινο θρησκευμα , επικυριαρχια στην περιοχη λογω αυτου του θρησκευματος πραγμα που συνεβαινε , σκιπεταρικη γλωσσα, κοινη σε μεγαλο βαθμο καταγωγη ,κοινες ενδυμασιες με τους νοτιους αλβανους , ασπρα φεσια που φορουσανε μονο οι μουσουλμανοι αλβανοι στην περιοχη ,κοινα αρκετες φορες ονοματα κλπ κλπ] ……αλλα συγχρονως αναφερουν και οτι ηταν διγλωσσοι [περαιβος , βολκφανγκ κλπ]……..και αναφερουν οχι απλα οτι κατανοουν η γνωριζουν τα απλοελληνικα……. αλλα οτι τα μιλανε [ »’εκφραζοντε» ] εξισου και με αυτη τη γλωσσα…..και μαλιστα οχι μονο οι ανδρες αλλα εξισου και οι γυναικες…..

  περαιβος ……και μολονότι ομιλούσι την αλβανικήν διάλεκτον, ως φυσικήν αλλά και μετά την απλοελληνικήν, εκφράζονται όμως ορθώς άνδρες τε και γυναίκες….
  βολκαφανγκ…..»οι τσαμηδες ανδρες και γυναικες εκφραζοντε με ανεση και στην απλοελληνικη εκτος της αλβανικης΄»…..

  η γλωσσα αυτη αποκλειεται να μαθευτηκε…..
  α]λογω των της ελληνικης γλωσσας των εκκλησιων [ της θειας λειτουργιας κλπ] μιας και οι τουρκοτσαμηδες ειχανε ηδη [οι περισσοτεροι ] γινει μουσουλμανοι ηδη απο τα μεσα του 17ου αιωνα και στα χωρια τους ειχανε πλεον τζαμια ……αρα αποκλειετε να μαθανε τη γλωσσα μεσω της ορθοδοξης εκκλησιας…..
  β]αποκλειεται επισης να την μαθανε λογω των ελληνικων σχολιων του »ελληνικου εθνικισμου» τον δεκατο ενατο αιωνα αφου η διγλωσσια μαρτυρειτε ηδη απο τα χρονια της τουρκοκρατιας σε εποχες που οχι απλα δεν υπηρχε ελλαδικο κρατος για να ιδρυσει σχολεια στην περιοχη , αλλα ουτε καν ελληνικα σχολεια στη περιοχη της θεσπρωτιας τα οποια ιδρυανε σε αλλες περιπτωσεις οι ιδιοι οι κατοικοι των περιοχων αυτοβουλα ……οπως απο το 1724 που οι ιδιοι οι κατοικοι ειχαν ανοιξει ελληνικο σχολειο στη Κορυτσα , οπως και στη Βοσκοπολη της σημερινης αλβανιας …..ομως οι εξισλαμισθεντες της τσαμουριας ποτε δεν ανοιξανε ελληνικο σχολειο απο μονοι τους , οπως κανανε οι κορυτσαιοι και οι βοσκοπολιωτες , αφου ακριβως λογο εξισλαμισμου ειχανε αποκοπει απο οποιαδηποτε σχεση με ελληνικη παιδεια – χριστιανικη ορθοδοξη εκκλησσια , σχολεια στην ελληνικη γλωσσα κλπ κλπ ……
  γ]αποκλειεται επισης να τα μαθανε απο τα γειτονικα ελληνικα χωρια ….. αφου ο τουρκοτσαμικος θυλακας ηταν πολυ συμπαγης απο εθνοθρησκευτικης αποψεως…..ελαχιστα ηταν τα γραικικα χριστιανικα χωρια εντος του τουρκοτσαμικου θυλακα [ πχ μαυρουδι ,σεβαστο ]….δεν μενανε δηλαδη εξισου ανακατεμενα-διασκορπισμενα χωρια τουρκοτσαμηδων εξισου και ελληνων ωστε να υποθεσει καποιος ,λογικα,οτι ετσι θα διαδιδοτανε πιο ευκολα οι γλωσσες μεταξυ των δυο κοινοτητων……
  και το σημαντικοτερο ολων…αν κατι απο τα παραπανω συνεβαινε τοτε οι τουρκοτσαμηδες απλα θα κατανοουσανε τα ελληνικα…..ομως οι πηγες [ και η σημερινη πραγματικοτητα] επιβεβιωνουν οτι οχι μονο ανδρες αλλα και γυναινες δεν γνωριζαν απλα τα ελληνικα….. αλλα εκφραζονταν κιολας στην απλοελληνικη….
  πραγμα που οφειλεται κυριως [ και αναγκαστηκα ] στην μεικτη καταγωγη των τσαμηδων- κατοικων της πεδινης-ημιορεινης θεσπρωτιας, που μαζικα κατα τον 17 αιωνα εξισλαμιστηκανε με τη βια απο τους Τουρκους λογω της αποτυχημενης επαναστασεως του διονυσιου του φιλοσοφου στην περιοχη……
  ο αποτομος και βιαιος εξισλαμισμος των περισσοτερων κατοικων της περιοχης [ανεξαρτητως γλωσσας] δηλαδη η κατοπινη κοινη ισλαμικη θρησκεια εν μεσω χριστιανικου περιγυρου ,οδηγησε στη μιξη [ως ομοθρησκων] των δυο ομοθρησκων φυλων , , και στην επακολουθη διγλωσσια των απογονων τους …
  θα ηταν αδυνατο ,»καθαροι» σκιπεταροι ισλαμικου θρησκευματος της πεδινης και ημιορεινης θεσπρωτιας τα χρονια της τουρκοκρατιας ηδη , οχι μονο να γνωριζανε [πραγμα πιθανο να συνεβαινε σε μικρο βαθμο μεταξυ των ανδρων] αλλα και να εκφραζονταν και μαλιστα »ορθως» [οπως λενε οι πηγες] στα ελληνικα και μαλιστα ανδρες και γυναικες , με αλλο τροπο περα απο την απο παππο προς παππο μεταδωση της γλωσσας αυτης [διγλωσσιας για την ακριβεια] ….
  επισης ο τουρκοτσαμικος θυλακας περιτρυγιριζοτανε απο χριστιανικους ορθοδοξους πλυθησμους….
  τοσο στα νοτια [χωρια παργας και φαναριου ]
  νοτιοανατολικα [ χωρια σουλιου]
  ανατολικα [ χωρια παραμυθιας ]
  βορειοανατολικα [ορεινη μουργκανα]
  οσο και βορεια τα ελληνικα χωρια , του δελβινου και των αγιων σαραντα…..
  αυτη και μονο η περιοχη ονομαζοτανε »τσαμερια»…το λεω γιατι οι εθνικιστες μαθαινουν οτι τσαμερια ονομαζοτανε ολη η ηπειρος…..και αρα αφηνουν να εννοηθει οτι οι τουρκοτσαμηδες κατοικουσανε καποτε σε οοοοολη την ηπειρο….αρα σωστα διεκδικουνε σημερα ολη την ηπειρο [τσαμερια υποτιθετε]…..ανιστορητο εθνικιστικο λαθος με σαφεις επεκτατικες βλεψεις…..τσαμερια ονομαζοτανε τα δυο τριτα του νομου θεσπρωτιας και ενας θυλακας 8-9 χωρια τουρκοτσαμικα εντος βορειου ηπειρου αμεσως μετα τα συνορα……

 16. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  εχουν αλλη μια ομοιοτητα με τους τουρκοκρητικους….η οποια και σε αυτη την περιπτωση οφειλοτανε στην εντπιοτητα…..τον φανατικο ισλαμισμο…..
  o παιραιβος τους αναφερει ως θρησκους…πραγμα που δεν κανει για τις αλλες αλβανικες φυλες [πραγματα τα οποια ειναι γνωστα ως σημερα]…..ο αραβαντινος την ιδια εποχη αναφερει για τους τουρκοτσαμηδες… »’των τσαμηδων εν γενει ο φανατισμος στον ισλαμισμο υπαρχει βαθυτατος»»»»…..
  αυτο επιβεβαιωνεται και απο το εξης περιστατικο….
  Ο Ιερός Ναός Κοίμησης της Θεοτόκου, η γνωστή σε όλους μας Παναγία στην Κένταλη,
  (συνοικισμός του Μαργαριτίου), κτίστηκε το 1825, έξω απο τον οικισμό του Μαργαριτίου
  διότι οι εξισλαμιθέντες τουρκοτσιάμηδες δεν επέτρεπαν μέσα στα όρια της κοινότητας αυτής
  χριστιανικό ναό. ….Ο Άγιος Βασίλειος χτίστηκε αμέσως μετά την απελευθέρωση το έτος 1913 και είναι ο ενοριακός
  ναός του Μαργαριτίου, υπάγεται στην Μητρόπολη της Παραμυθιάς. Το 1930, οι μουσουλμάνοι
  κάτοικοι του Μαργαριτίου, παρότι ζούσαν σε τμήμα της ελληνικής επικρατεις,ειχανε εμπλακει με τον αλβανικο εθνικισμο εχοντας τις πλατες της Φασιστικης Ιταλιας…
  Αυτό το εκμεταλλεύτηκαν οι μουσουλμάνοι στο έπακρο και είχαν επιδοθεί σε σημαντικές
  αξιόποινες πράξεις κατά του ελληνικού κράτους και των συμπολιτών τους χριστιανών με διάφορες
  προκλητικές ενέργιες. Μια από αυτές ήταν να κάψουν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου. Το 1937
  οι χριστανοί Μαργαριτιώτες ξαναέφτιαξαν τον ιερό ναό του Αγίου Βασιλείου

  Βλεπουμε δηλαδη κατι αλλο στο οποιο δεν εμοιαζαν οι τουρκοτσαμηδες με τους υπολοιπους αλβανους…..τον φανατισμο ως προς το θρησκευμα-ισλαμισμο….
  η υοθετηση του ισλαμισμου απο αυτη τη φυλη δεν εχει να κανει με καποια »προτιμηση» των οσων γραφει το κορανι εναντι του ευαγγελιου φυσικα…αφου ετσι κι αλλιως το κορανι ηταν και ειναι γραμμενο στη μονη »»ιερη»’ γλωσσα του ισλαμ..την αραβικη…πραγμα που σημαινει οτι κανενας βαλκανιος λαος αρα ουτε οι τουρκοτσαμηδες, δεν θα μπορουσε να το διαβασει και αρα να πειστει να αλλαξει θρησκεια λογω των οσων γραφει το κορανι ….ετσι και οι τσαμηδες…αλλαξανε θρησκεια [μεγαλο μερος αυτων ] λογω του κυματος βιας που ξεσπασε στα πεδινα και ημιορεινα της Θεσπρωτιας μετα την καταπνιξη του κινηματος του Πατρος Διονυσιου Τρικκης ….ενω αλλοι εξισλαμιστηκανε τα επομενα χρονια λογω οικονομικου συμφεροντος – προς βελτιωσηεως της ζωης τους βλεποντας τη βελτιωση της ζωης των εξισλαμισμενων συντοπιτων τους [καλυτερα οσμανληδες παρα ραγιαδες οικονομικα-ηθικα-κοινωνικα κλπ μεσα σε ενα ισλαμικο καθεστως οπως η τουρκοκρατια ] μερικα πο αυτα τα χωρια που αλλαξανε θρησκευμα τον 18 αιωνα ηταν τα εξης …..πηγαδουλια , νικολιτσι ,νεοχωρι ,ντραγκομι,πετροβιτσα,γκρικα κλπ κλπ της θεσπρωτιας ] ….ετσι και ο φανατισμος προς τον ισλαμισμο που παρατειρηται σε αυτη τη φυλη δεν εχει να κανει με καθαραν θρησκευτικους λογους…..ειχε να κανει σιγουρα τοσο με την γεωγραφια της τσαμουριας οσο και μετην χρονικη στιγμη του εξισλαμισμου της περιοχης….αφου μεγαλο μερος των τουρκοτσαμηδων εξισλαμιστηκε σε μια εποχη που οχι μονο στην ηπειρο που ουτως η αλλως εμεινε χριστιανικη και ελληνικη αλλα και στη νοτια αλβανια -τοσκερια , λαμπερια οι εξισλαμσιθεντες αλβανοι ηταν ελαχιστοτατοι ως τοτε [17 αιωνα] αφου εξισλαμιστηκανε κυριως τον 18 αιωνα στη λαμπερια κυριως] …ετσι για καμποσα χρονια η ΤΣΑΜΕΡΙΑ ηταν η μοναδικη εξισλαμισθησα περιοχη σε ολη αυτη τη γεωγραφικη εκταση [Ηπειρος – Νοτια Αλβανια] …ετσι »δεθηκανε»-στηριχτηκανε στη νεα αυτη θρησκεια που τους εδινε τα αντιστοιχα προνομια-δικαιωματα και μια νεου ειδους ταυτοτητα σε καποιο βαθμο [ισλαμικη συνειδηση ]…..γινανε δηλαδη πολλοι εξ αυτων »τουρκοι στη θεση των τουρκων» σε ολη αυτη τη περιοχη την οποια κουμανταρανε [ας μην ξεχναμε οτι λογω των τουρκοτσαμηδων γεμισε το ορεινο σουλι χριστιανους απο ολες τις γυρω περιοχες και ιδρυσανε το εφταχωρι του σουλιου [τα εφτα χωρια] … οσο και γεωγραφικα αφου η ΤΣΑΜΕΡΙΑ μετα το εξισλαμισμο της περιβαλονταν τοσο νοτια [χωρια Παργας,Σουλιου,Φαναριου κλπ] οσο και ανατολικα [χωρια Παραμυθιας] οσο και βορεια [ χωρια ορεινης μουργκανας και αγιων σαραντα στη βορεια ηπειρο] απο ελληνικα χριστιανικα χωρια….ετσι ο φανατικος ισλαμισμος αυτης της διγλωσσης φυλης ηταν ουσιαστικα μια ιδεολογια περισσοτερο , η οποια τους διαχωριζε απο τους πρωην ομοπιστους συντοπιτες τους ραγιαδες γειτονες τους και τους εκανε να αισθανοντε [ και να ειναι βεβαια μεβαση τη ΣΑΡΙΑ ] η αρχουσα ταξη της περιοχης [ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ ] …ας μην ξεχναμε οτι μεχρι τους βαλκανικους πολεμους ανεβαινανε στα χριστιανικα χωρια της Μουργκανας για να παρουν αυτα που τους ανηκανε μιας και τα χωρια αυτα ηταν τσιφλικια τους … οπως και τα χριστιανικα χωρια στο καμπο του φαναριου….
  ουτε ειναι τυχαιο οτι κατα το 1821 σε γραμματα τις εποχης αποκαλουσανε τους σουλιωτες ως γκιαουρηδες [ απιστους] και ραγιαδες…πληρης υοθεσια της ονοματοθεσιας των οθωμανων….και της ρτσιστικης συμπεριφορας εναντι των χριστιανων γειτονων τους

 17. ΕΛΛΗΝ, είστε κλασικό παράδειγμα νεοελληνικής προχειρότητας. Ο τρόπος που γράφετε είναι απαράδεκτος και δείχνει έλλειψη σεβασμού προς τους αναγνώστες και τη σελίδα. Τόσο δύσκολο είναι να βάλετε τόνους και τελείες; παρακαλώ, να γράφετε σωστά ελληνικά, αλλιώς είμαι αναγκασμένος να κόψω τυχόν επόμενα σχόλια.
  για τους Σουλιώτες: http://eranistis.net/wordpress/2015/12/23/%CE%B7-%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CE%BF%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%80%CF%84%CF%8E%CF%83%CE%B7-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%BF/

 18. ΕΛΛΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΟΔΕΞΙΟΣ-ΑΚΡΟΚΕΝΤΡΩΟΣ

  αν εγραψα κατι ιστορικα ανακριβες ας μ το πεις….κανενα προβλημα……οσο για την ελλειψη σεβασμου…εγω παντως δε νομιζω να προσβαλα κανενα……..οσο για διαγραφη σχολιων μονο και μονο λογω »ορθογραφιας»…μην ανησυχειτε….δεν προκειται να στειλω αλλο σχολιο…..αφου δεν εχετε ορεξη για κουβεντα η ανταλλαγη αποψεων….
  και οι δυλεξικοι δεν ειμαστε ουτε ασεβεις προς τους αναγνωστες [οπως με χαρακτηρισατε] , ουτε και »»ηλιθιοι»» …. εκτος και αν δικαιωμα στην αποψη εχουν μονο οσοι ειναι αριστοι χειριστες ης ελληνικης γλωσσας και του πληκτρολογιο……

 19. Έλλην, αν είστε όντως «δυσλεξικός», υπάρχει το αυτόματο σύστημα διόρθωσης στο Word. Ούτε για ηλίθιους έγραψα, ούτε για «άριστους» χειριστές της γλώσσας. Με το περιεχόμενο δεν υπάρχει πρόβλημα, όπως είδατε δημοσιεύσαμε τα σχόλιά σας.

 20. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  ΜΕΡΙΚΑ ΑΚΟΜΑ »ΑΤΟΠΗΜΑΤΑ» ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΡΟΥΝΤΕ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΒΑΘΜΟ ΕΙΔΙΚΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΠΕΡΙ ΑΛΒΑΝΟΦΩΝΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ .ΚΑΙ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΞΗΓΗΘΕΙ »’ΤΥΧΑΙΝΕΙ»’ΟΛΑ ΜΑ ΟΛΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΑΟ , ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΛΠ

  O Finley σε μια ταση υποτιμησεως των νεοελληνων αναφερει οτι τα Αφραφα παραμεινανε »ελληνικα» σε αντιθεση με αλλες γειτονικες των Αγραφων περιοχες που »υποτιθετε» προσμιχτηκανε ειτε με βουλγαρους ειτε με αλβανους κλπ κλπ [οπως αναφερει ο ιδιος ] χωρις βεβαια να ανεφερει ποια ειναι αυτη η »γειτονικη» των Αγρφων περιοχη η οποια »’προσμιχτηκε»» υποτιθετε με αλβανους.
  Ως γνωστον τοσο στα Αγραφα οσο και περιξ αυτων σε καμια περιοχη γειτονικη δεν παρατηρηθηκε απο κανενα, ουτε παλια ουτε και σημερα καπιου ειδους »αλβανοφωνια».Αρα ειναι αποριας αξια και αυτη η »γενικευση»’ την οποια κανει ο Φινλευ.

  Ενα ακομα λαθος.
  Αναφερει »’αλβανους» ακομα και στη Μαντινεια.Οχι μεικτους η απλα συγκατοικηση.Αλλα οτι και καλα στη Μαντινεια κατοικουν μονο »’αλβανοι» .
  Απορεια αξιον και σε αυτη τη περιπτωση πως εφτασε σε τετοιου ειδους συμπερασμα.

  Αναφερει »’ υπαρχουσι τινα μικροτερα συμπλεγαμτα αλβανικων χωριων »’ ακομα και μεταξυ Πυλου και Κορωνης πραγμα παντελως ψευδες.Αφου κατα το 1823 που ηρθε στην ελλαδα ο ιδιος , οπως και στα επομενα χρονια , οι μοναδικοι ,οχι αλβανοι, αλλα αλβανοφωνοι η και διγλωσσοι της Μεσσηνια κατοικουσανε στα ορεινα Σουλιμοχωρια στα συνορα με την Ηλεια .Καμια σχεση με Κορωνη και Πυλο.
  Οι μοναδικοι αρβανιτες που κατοικουσανε περιξ της Κορωνης ειχανε ηδη πολλες γενες πριν αποχωρησει μαζικα απο την περιοχη εκεινη και ειχανε παει στη νοτια Ιταλια.Τωρα πως τους θυμηθηκε ο Φινλευ μετα απο 100 χρονια ειναι αποριας αξιο , και μαλιστα ως κατοικουντες ακομα και επι των ημερων του περιξ της Κορωνης ειναι απο τα ανεξηγητα.
  ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΑΛΛΑ.

 21. φουστανέλα κλπ.
  ο Φίνλει ελέγχεται, όπως κάθε πηγή. Αυτά που γράφετε χρειάζονται τεκμηρίωση, προφανώς θεωρείται τον εαυτό σας «πηγή». Στον πρώτο τόμο, ο Φ. γράφει επί λέξει για τα Άγραφα: ‘Ο πληθυσμός των Αγράφων είναι ελληνικής φυλής, άνευ μίγματος Βουλγαρικού, Σλαβικού και Βλάχικου αίματος, εξ ου βρύουσι τα γειτονικά διαμερίσματα. Φαίνεται τω όντι ότι επιτυχώς αντέστη εις τον μέγαν Σλαβικόν αποικισμόν της Ελλάδας κατά την μετατροπήν της Ρωμαϊκής εις την Βυζαντινήν αυτοκρατορίαν, το οποίον εφύτευσε νέα γεωγραφικά ονόματα εις την λοιπήν Ελλάδα»
  Υπάρχουν κι άλλες σχετικές αναφορές. Πάντως, ο Παπαδιαμάντης, που μετάφρασε τον Φ. δεν επισημαίνει καθόλου αυτά που λέτε, αν και εντοπίζει άλλες ενδεχόμενες ανακρίβειες του.

  Ο Φ. ήταν και αυτόπτης. Εσείς από ποιές πηγές αντλείτε τις πληροφορίες σας;

 22. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  ο Φίνλει ελέγχεται, όπως κάθε πηγή
  ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ ΓΙΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.

  Ο Φ. ήταν και αυτόπτης
  ΣΥΜΦΩΝΩ .. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ [ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ] ….

  Στον πρώτο τόμο, ο Φ. γράφει επί λέξει για τα Άγραφα: “Ο πληθυσμός των Αγράφων είναι ελληνικής φυλής, άνευ μίγματος Βουλγαρικού, Σλαβικού και Βλάχικου αίματος, εξ ου βρύουσι τα γειτονικά διαμερίσματα
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΞΗ ΑΛΒΑΝΙΚΟΥ ,ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΑ ΑΛΛΑ .. ΣΤΗ ΣΕΛΙΔΑ 67.

  Αυτά που γράφετε χρειάζονται τεκμηρίωση, προφανώς θεωρείται τον εαυτό σας «πηγή».
  ΜΗΝ ΑΡΧΙΖΕΙΣ ΠΑΛΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣΒΟΛΕΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ.
  ΑΜΑΡΤΙΑ ΕΙΝΑΙ.
  ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΟΙΑ »’ΙΕΡΗ ΑΓΕΛΑΔΑ» ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑΣ ΟΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ.

  Εσείς από ποιές πηγές αντλείτε τις πληροφορίες σας;
  ΟΠΟΙΟΣ ΞΕΡΕΙ ΑΠΟ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΞΕΡΕΙ ΑΝ ΕΙΧΕ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ [ ΑΡΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ] ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ Η ΟΧΙ .
  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΟΙ ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΡΒΑΝΙΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ .
  ΔΗΛΑΔΗ Η ΤΕΛΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΟΜΗ [ΔΗΛΑΔΗ Η ΤΟΥ 1821 ΚΑΤΑΝΟΜΗ ] ΠΟΥ ΔΙΑΤΗΡΕΙΤΑΙ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ.
  ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΕΥΚΤΡΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ ΕΧΕΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΠΩΣ ΣΩΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ, ΑΛΛΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ,ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ ΠΟΥ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΦΙΝΛΕΥ.
  ΤΟ ΛΕΕΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ , O ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΑΛΛΩΝ ΠΗΓΩΝ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ , Η ΕΠΙΤΟΠΙΑ ΕΡΕΥΝΑ Ο ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΣ ΣΗΜΕΡΑ ΚΛΠ.
  ΟΙ » ΚΟΡΩΝΑΙΟΙ » ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΠΗΓΑΝ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ …
  ΝΑ ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΣΩ ΚΑΠΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΗΓΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΖΙΚΗ ΑΥΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ;;;
  ΑΝ ΘΕΣ NO PROBLEM.

 23. φίλε, στην ιστορία, όποιος θέλει να αντικρούσει κάτι, οφείλει να παραθέσει ακριβείς πηγές. Στο κακογραμμένο και ανορθόγραφο σχόλιο σας δεν αναφέρετε ούτε μία. Τα περί «ιερών αγελάδων» είναι δικά σας. Αναμένουμε λεπτομερείς αναφορές.
  Ως ιστοσελίδα, έχουμε ανεβάσει τουλάχιστον 37 βιβλία – πηγές για το 21 (δεν υπολογίζω τα κείμενα και άλλες παραπομπές). Το επιχείρημα σας «όποιος ξέρει από Μαντίνεια> κλπ. είναι τουλάχιστον γελοίο.
  και κάτι τελευταίο: τα κεφαλαία γράμματα ΦΩΝΑΖΟΥΝ. κόφτα, μας κούφανες.

 24. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΞΑΝΑΓΡΑΨΕΙ….ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΜΕΝΕΙΣ ΤΟΣΟ.
  ΕΠΙΣΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΙΡΩΝΑΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΛΟΓΟ…ΔΕΝ ΠΕΙΡΑΖΕΙ…NO PROBLEM….
  Στο κακογραμμένο και ανορθόγραφο σχόλιο σας δεν αναφέρετε ούτε μία
  Η ΠΗΓΗ ΠΟΥ Ο ΦΙΝΛΕΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΛΕΞΗ »ΑΛΒΑΝΙΚΟ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΘΕΣΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ…..

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΜΩΡΙΑ
  Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ PHILIPSON [ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΛΕΠΤΟΜΕΡΗΣ ΜΕΛΕΤΗ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ] ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ;Ο εθνογραφικός αυτός Χάρτης έχει σχεδιασθεί το 1890 από γερμανικό οίκο, (ο σχεδιαστής Alfred Philippson είναι Γερμανός καθηγητής και γεωγράφος …
  ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΝ ΒΡΕΙΣ ΕΔΩ…
  http://4.bp.blogspot.com/
  bPofUBIMe7Q/TX4mWBaHe3I/AAAAAAAAAe4/EOigAg_g1MM/s1600/xartpel1890.jpg
  ΠΧ Ο Johann Georg von Hahn [ ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΛΒΑΝΟΛΟΓΟΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΤΟΥ ] ΑΝ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ Η ΠΗΓΗ….
  ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΣ ΣΤΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΧΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑ Η ΚΑΙ ΔΙΓΛΩΣΣΙΑ ΣΤΟ ΜΩΡΙΑ…
  Το επιχείρημα σας «όποιος ξέρει από Μαντίνεια> κλπ. είναι τουλάχιστον γελοίο.
  ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑ;;;ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΑΔΗ;;;

  ΠΧ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΝΙΔΙ , ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΔΥΤΙΚΗ ΑΧΑΙΑΣ Η ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑ ΣΤΑ ΣΟΥΛΙΜΟΧΩΡΙΑ , ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ »’ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ»’…ΚΑΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΡΟΥΣ ΝΑ ΜΙΛΑΝΕ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΣΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ ΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΑ
  ΣΤΗ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑ Η ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΠΑΛΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΑΚΟΥΣΕΙΣ…ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ…ΟΙ ΜΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΒΑΝΙΤΕΣ ΟΙ ΔΕ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ

 25. ο σύνδεσμος δε βγάζει πουθενά. Δεν υπάρχει πιθανότητα συνεννόησης. Ούτε καν καταλαβαίνεις τι σου λέω. Αυτό θα πει αρβανίτικο κεφάλι.

 26. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6e/Pelopones_ethnic.JPG
  ΣΤΟ ΞΑΝΑΣΤΕΛΝΩ ΣΤΗ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ …
  ΜΕΛΕΤΑ ΤΟΝ ΑΝ ΕΧΕΙΣ ΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΣΕ ΠΟΣΟΣΤΟ 95 ΤΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΕΚΑΤΟ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΟΥ VON HAHN ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣΣΤΟ ΜΩΡΙΑ KAI ME TON ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΜΕΡΗ ΕΚΕΙΝΑ….
  ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΤΑ ΘΕΩΡΩ ΠΙΟ ΕΓΚΥΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΕΓΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ [ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΙΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΜΑΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ]
  Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΟΥΣ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΡΗ ΤΑ ΟΠΟΙΑ »ΚΑΠΟΤΕ» ΚΑΤΟΙΚΗΣΑΝ ΑΛΛΑ ΣΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣΑΝ ΠΛΕΟΝ [ΠΧ ΚΟΡΩΝΗ ]

 27. χρήσιμος ο χάρτης, αν και είναι μεταγενέστερος (1890). Ο Φ. έγραψε «Ιστορία της ελληνικής φυλής», από την εποχή των Ρωμαίων (αν θυμάμαι καλά τον τίτλο) μεταφράστηκαν μόνο οι δύο τελευταίοι τόμοι. Έγραψε ακόμη έργα για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και διατηρούσε πρότυπο αγρόκτημα. Μεταφρασμένη από τον Παπαδιαμάντη αλλά ανέκδοτη είναι και η σημαντική ιστορία της Επανάστασης του Γόρδωνα. Ο Φ. είχε υπόψιν του και τον ακριβέστατο Άγγλο Λικ. Αλβανοί, Έλληνες και γενικώς χριστιανοί αλλαξοπίστησαν μαζικά στην Πελοπόννησο – ο Φ. υπολογίζει σε 20.000 μόνο τους εξισλαμισθέντες Έλληνες που σφαγιάστηκαν το πρώτο έτος της επανάστασης. Οι Αλβανικές μελέτες του Χαν, όσο ξέρω, δεν έχουν εκδοθεί στα ελληνικά, θεωρούνται σοβαρότατη πηγή. Πολλοί μουσουλμάνοι αρβανίτες έφυγαν με την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Ενδιαφέρον έχει και το βιβλίο του Υδραίου Κουπιτώρη, ειδικά για τη βιβλιογραφία και τις καταγραφές που διασώζει: http://anemi.lib.uoc.gr/search/?search_type=simple&display_mode=overview&stored_cclquery=creator=(%CE%9A%CE%BF%CF%85%CF%80%CE%B9%CF%84%CF%8E%CF%81%CE%B7%CF%82,%20%CE%A0%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CF%8E%CF%84%CE%B7%CF%82%20%CE%94.,)&rss=0&number=10&keep_number=10&offset=1
  Ο Νικοκλής αναφέρεται επίσης από τον Φ., γράφει όμως σε σκληρή καθαρεύουσα: http://anemi.lib.uoc.gr/search/?dtab=m&search_type=simple&search_help=list&display_mode=overview&wf_step=init&show_hidden=0&number=10&keep_number=10&cclterm1=&cclterm2=&cclterm3=&cclterm4=&cclterm5=&cclterm6=&cclterm7=&cclterm8=&cclfield1=&cclfield2=&cclfield3=&cclfield4=&cclfield5=&cclfield6=&cclfield7=&cclfield8=&cclop1=&cclop2=&cclop3=&cclop4=&cclop5=&cclop6=&cclop7=&isp=&display_help=0&offset=1&search_coll%5Bmetadata%5D=1&&stored_cclquery=creator%3D%28%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%BA%CE%BB%CE%AE%CF%82%2C+%CE%9D%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BB%CE%B1%CE%BF%CF%82+%CE%93.%29&skin=&rss=0&lang=el&ioffset=1&show_form=&export_method=none&display_mode=detail&ioffset=1&offset=3&number=1&keep_number=10&old_offset=1&search_help=detail

 28. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Λιγα λογια για τον Hahn
  ο Johann Georg von Hahn(Albaneische Studien,1854)
  Δεχόμενοι τα γραφόμενα του Hahn ως πιο σημαντικά από κάθε άλλον της εποχής του λόγω των γνώσεων του περί αλβανολογίας και της διαμονής τόσων χρόνων στην Ελλάδα βλέπουμε ότι ο αριθμός των Αρβανιτών υπολογιζεται σε 158.000 το οποίο αντιστοιχεί ποσοστό περίπου 14 τοις εκατό του συνόλου του πληθυσμού της τότε ελεύθερης Ελλάδος [Μωριας ,Ρουμελη και Ευβοια – Κυκλαδες] όταν είχε πληθυσμό σύμφωνα με την απογραφή του 1856 1.096.810.

 29. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Άρα πουθενά δεν φαίνεται ότι στην Ήπειρο, μέχρι και το 1923, οι Έλληνες είναι πλειοψηφία.

  ΠΑΝΤΩΣ Ο ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ , ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ 1821 , ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ , ΠΡΙΝ ΤΟ 1923 ΚΑΙ ΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΚΕΙΝΗ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ , ΣΗΜΕΙΩΝΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΟΤΙΑ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ , ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΡΕΒΕΖΑ , ΙΩΑΝΝΙΝΑ , ΚΟΝΙΤΣΑ ΤΗΝ ΦΡΑΣΗ …. »»’ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΛΗΝΙΚΗ »»
  ΕΝΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΤΟΥ ΤΟ ΣΟΥΛΙ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΡΙΞ ΧΩΡΙΑ ΒΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ ΕΠΙΛΕΞΗ ΑΝΑΦΕΡΕΙ »ΛΑΛΟΥΝΤΩΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ » .
  ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΛΑΧΟΦΩΝΟΥΣ ΣΤΑ ΟΡΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
  , ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΠΙΝΔΟΥ
  ΑΚΡΙΒΩΣ ΔΗΛΑΔΗ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ….

  ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΟ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΜΕΙΟΨΗΦΕΙΑ.

  ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΗΠΕΙΡΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΙΚΗ ΗΤΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΕΙΑ ..
  ΑΛΛΑ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ , ΣΕ ΜΙΚΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΝΟΤΙΑΣ ΑΛΒΑΝΙΑΣ , ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ ΣΤΟ ΝΟΤΟ , ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΓΡΑΜΜΗ …..
  ΧΕΙΜΑΡΑΣ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ , ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΕΛΒΙΝΟ ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΤΕΡΑ ΣΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΚΑΙ ΦΤΑΝΟΣΤΑΣ ΛΙΓΟ ΔΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΟΡΕΙΝΟ ΠΩΓΩΝΙ ] Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ …
  ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΛΙΓΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΑΠΟ ΟΤΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ [ ΚΑΙ ΠΙΟ ΒΟΡΕΙΑ ΔΗΛΑΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ
  ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΑΛΛΙΑ [ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ]

  ΑΣ ΜΗΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΠΩΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΤΗΝ ΧΑΡΗ ΣΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ »’ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ»»

 30. σε ποιό βιβλίο τα λέει αυτά ο Johann Georg von Hahn; υποθέτω βρήκατε το αγγλικό πρωτότυπο ή κάποια άλλη έγκυρη πηγή. (Ελπίζω να μην τα κάνατε αντιγραφή από αλλού, σας έχω ικανό). Προσωπικά δεν είμαι σε θέση να ελέγξω αν όσα γράφει είναι ακριβή. Είναι δύσκολη και κοπιαστική δουλειά.

 31. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Ελπίζω να μην τα κάνατε αντιγραφή από αλλού, σας έχω ικανό.
  ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΡΕ ΠΑΙΔΕΣ;;;;
  ΘΙΧΤΗΚΑΜΕ ΠΟΥ Η ΗΠΕΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΕ ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΛΙΩΤΗ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ;;;;;
  σε ποιό βιβλίο τα λέει αυτά ο Johann Georg von Hahn; υποθέτω βρήκατε το αγγλικό πρωτότυπο κάποια άλλη έγκυρη πηγή.
  ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ ΕΧΩ ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙ ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΚΑΙ ΜΕΛΕΤΗ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ….

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΣΕ »ΒΛΕΠΩ» ΟΛΙΓΟΝ ΤΙ »’ΔΥΣΠΙΣΤΟ»’

  ΣΤΑ ΙΔΙΑ ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ ΝΟΥΜΕΡΑ ME TON PHILIPSON KAI TON ΗΑΗΝ ΚΑΤΑΛΗΞΑΝΕ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ
  ΠΧ O ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΜΠΙΡΗΣ.
  Ο ΠΑΤΡΙΝΟΣ ΚΟΡΥΛΟΣ ΣΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ »ΕΘΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΗΣΟΥ»

  Ο ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΤΗΝ »Γεωγραφία πολιτική νέα και αρχαία του νομού Αργολίδος και Κορινθίας »’:
  ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΑΡΓΟΛΙΔΟΚΟΡΙΝΘΙΑΣ ΚΑΤΕΛΗΞΕ ΣΕ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ PHILIPSON ΠΟΥ ΣΟΥ ΕΣΤΕΙΛΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ.
  ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΤΑΛΗΓΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΙΔΙΟ ΑΡΙΘΜΟ ΑΡΒΑΝΙΤΟΦΩΝΩΝ [ 19995 ] ΜΕ ΤΟΝ HAHN [19600]
  ΣΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΠΛΥΘΗΣΜΟ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ 50,298 ΚΑΤΟΙΚΩΝ
  ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

  ΠΑΜΕ ΤΩΡΑ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΑΛΒΑΝΙΑ

  ΚΑΙ ΣΟΥ ΕΧΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  ΠΑΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΣΤΑ ΧΩΡΙΑ ΠΟΥ ΟΥΤΕ Ο ΧΟΤΖΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΣΚΙΠΕΤΑΡΟΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΥ ΕΙΔΟΥΣ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ [ ΓΛΩΣΣΙΚΟ ,ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ Η ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ ]

  ΒΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΩΣ ΤΟ ΤΕΠΕΛΕΝΙ ΚΚΑΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΠΟΤΑΜΩΝ ΔΡΥΝΟΥΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΩΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΜΙΛΑΝΕ ΩΣ ΚΥΡΙΑ ΓΛΩΣΣΑ ΤΑ ΤΟΣΚ [ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΑΡΚΕΤΟΙ ΕΞ ΑΥΤΩΝ ΗΤΑΝ ΔΙΓΛΩΣΣΟΙΟΠΩΣ ΑΚΡΙΒΩΣ ΟΙ ΣΟΥΛΙΩΤΕΣ.
  ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΑΝΗΚΕ ΣΤΗ ΤΟΣΚΕΡΙΑ [ Η ΟΠΟΙΑ ΑΡΧΙΖΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΩΟΥ ΟΥΤΕ ΣΤΗ ΛΑΜΠΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΡΧΙΖΕ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΔΡΙΝΟΥ ]
  ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΡΙΖΑΣ , ΖΑΓΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΙΝΤΖΟΥΡΙΑΣ ΔΗΛΑΔΗ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΕΠΕΛΕΝΙΟΥ ΚΑΙ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ

  ΑΠΟ ΚΕΙ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΓΕΡΤΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΟΠΩΣ Ο ΖΑΠΠΑΣ [ ΕΞ ΟΥ ΚΑΙ ΖΑΠΠΕΙΟ ] Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΟ1914 Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ ΧΡΙΣΤΑΚΗΣ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΒΡΙΖΕΙ Ο ΣΑΛΙ ΜΠΕΡΙΣΑ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝΕ ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΤΟ 1940 ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΩΣ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΞΙΣΟΥ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ.
  ΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΕΘΙΜΑ ΤΟΥΣ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΠΟΛΥ ΜΕ ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ
  ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΑ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΠΟΛΕΣΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΑΚ [ ΓΙΑΝΝΑΚ ,ΧΡΙΣΤΑΚ ,ΒΑΣΙΛΑΚ ] ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ -ΑΚΗΣ

  ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΤΕΒΗΚΑΝΕ ΚΑΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΝΕ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ 1821 ΚΑΙ ΕΜΕΙΝΑΝ ΓΝΩΣΤΟΙ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ »’ΧΟΡΜΟΒΙΤΑΙ» ΕΠΕΙΔΗ ΚΑΤΑΓΟΝΤΑΝ ΠΕΡΙΞ ΤΗΣ ΟΜΟΝΥΜΟΥ ΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΤΑ ΤΟ ΟΛΟΚΑΥΤΟΜΑ ΤΟΥ ΑΛΗΠΑΣΑ ΚΩΜΟΠΟΛΕΩΣ . ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Ο ΜΑΚΥΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΑ ΑΠΟΜΝΗΜΟΝΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΗΜΟ ΛΑΓΟΥΜΤΖΗ ΝΤΑΛΑΡΟΠΟΥΛΟ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΜΕ ΤΑ ΛΑΓΟΥΜΙΑ ΠΟΥ ΕΦΤΑΧΝΕ ΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΟΡΚΗΜΕΝΟΣΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ .

  ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΤΟ 1914 ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΕΚ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΞΙΣΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΝΟΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟΥ ΑΜΙΓΩΣ
  ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΥΣ ΒΟΡΕΙΟΗΠΕΙΡΩΤΕΣ
  ΜΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΑ-ΤΟΠΟΝΥΜΙΑ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΠΩΤΕΡΗ ΕΛΛΗΝΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΑ
  ΔΟΞΑΤΕΣ ,ΚΕΣΤΟΡΑΤΕΣ ,ΣΤΕΓΟΠΟΥΛΟΙ , ΚΡΙΝΑ , ΤΡΑΝΟΣΙΣΤΑ , ΠΑΛΑΙΟΚΑΣΤΡΟ ,
  ΚΑΡΓΙΑΝΗ ΚΛΠ ΚΛΠ
  Στις 16 Ιουνίου 1913, οι αντιπρόσωποι των «τμημάτων Ρίζης και Ζαγοριάς» έστειλαν ένα υπόμνημα προς τις Μεγάλες Δυνάμεις. Χρησιμοποιούν ιστορικά, γεωγραφικά και εθνολογικά επιχειρήματα για να τεθούν τα σύνορα «της Ελληνικής Ηπείρου και της Αυτονόμου Αλβανίας, της οποίας σχεδιάζεται η δημιουργία».
  Μεταξύ άλλων αναφέρονται και στο φαινόμενο της διγλωσσίας (που με το καθεστώς του Τζάτζη μεταβλήθη σε αποκλειστική αλβανογλωσσία): «Η στενότης των σχέσεων μετά των Αλβανών εισήγαγε την χρήσιν εκτός της Ελληνικής και της Αλβανικής γλώσσης … το ιαεξαγώμενον εκ της χρήσεων της αλβανικής γλώσσης εις τα βόρεια της Ηπείρου καταπίπτει προ της πραγματικότητος της Εθνικής συνειδήσεως των χριστιανών».Για το ζήτημα της διαφοροποίησης τους από τους Αλβανούς είναι
  ξεκάθαροι: «Ζητούντες να ωφεληθώσιν εις βάρος άλλων, αντετάχθησαν απ’ εναντίας πάση δυνάμει συμπράττοντες μετά των Τούρκων και ανθιστάμενοι μετ’ ιδιτέρας ορμής εις τον απελευθερωτικόν αγώνα της Ελλάδος εν Ηπείρω. Οι Αλβανοί δυστυχώς είναι εκείνοι, οι οποίοι μετέβαλον τα Ελληνικά χωριά εις σωρούς τάφρας και παρεξετράπησαν εις τας φρικωδεστέρας ωμότητας κατά των κατοίκων της
  Ηπείρου».
  Παρακάτω, προχωρούν στην έκδοση ψηφίσματος μέσω του οποίου ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να εξοπλίσει και να εκπαιδεύσει όλους τους άνδρες από 20 – 40 ετών και μάλιστα τα χωριά τους θα αναλάβουν όλα τα έξοδα. Οι αντιπρόσωποι αυτών των περιοχών εξέλεξαν πενταμελή επιτροπή
  για να τηλεγραφήσει τις αποφάσεις τους στον Ελευθέριο Βενιζέλο:
  1. Ντίλιος Κ. Βασίλειος, εκ Λαμπόβου
  2. Χαρίτος Πέτρος, εκ Νίβανης
  3. Χατζηβασιλείου Θωμάς, εκ Μικράς Τσέτας Λαμπόβου
  4. Μαρκόπουλος Θεοδώσιος, εκ Λέκλης
  5. Γιάσσου Αναστάσιος, εκ Σέπερης

  ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΟ ΧΩΡΙΑ ΔΕΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΤΑ 103 ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΩΣ »ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΑ» ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

 32. Φίλε κακογράφε, ούτε σειρά Χαν δεν έχεις μεταφράσει, ατυχώς. Τα μόνα πράγματα που αξίζουν από αυτά που αναφέρεις -και τα μόνα που έχουν μια λογική συνοχή- είναι κλεμμένα από εδώ: http://www.freeinquiry.gr/pro.php?id=1248
  ή από δω: http://kleftouria.blogspot.gr/2008_04_01_archive.html
  δεν είναι κακό να βρίσκεις στοιχεία, είναι όμως γελοίο να τα παρουσιάζεις ως δικά σου.
  Ψεύδεσαι ασυστόλως λοιπόν, όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση. Τέλος, με κούρασες. Κάθε προσπάθεια να σου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει ιστορική έρευνα είναι μάταιη.

 33. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  Φίλε κακογράφε, ούτε σειρά Χαν δεν έχεις μεταφράσει, ατυχώς
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΚΡΙΤΑ…
  ΟΜΟΛΟΓΩ…..
  ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΕΧΩ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΠΟΚΥΡΗΣΩ ΜΕΤΑ ΒΔΕΛΥΓΜΙΑΣ ΤΗΣ »’ΑΝΤΕΘΝΙΚΕΣ »» ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ…ΑΝΤΕ ΜΠΑΝΕ ΚΑΙ ΦΕΡΕ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΝΑ ΥΠΟΓΡΑΨΩ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ ….

  ΠΑΝΤΩΣ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ ,
  ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΓΝΩΣΗ ΡΕ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΤΙ ΕΧΩ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΟΧΙ, ΟΥΤΕ ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ 4ΗΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΝΑ ΗΣΟΥΝΑ .
  ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ . ΦΤΟΥ ΝΑ ΜΗΝ ΣΕ ΜΑΤΙΑΣΩ.

  ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΟΜΩΣ ..ΚΑΙ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ ..
  ΟΙ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΑΞΙΖΟΥΝ Η ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Ο ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗΣ;;;;; …
  ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΡΙΑ.
  ΜΑΛΛΟΝ ΑΠΛΑ ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ [ HAHN ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ ΚΛΠ ] ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΟΥΤΕ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ

  ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΟΥΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΩΡΕΙΣ ΩΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ
  ΑΞΙΖΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΤΟ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ ]
  ΔΕΙΧΝΕΙ ΔΥΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ …
  Α] ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΩΝ ΓΝΩΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ [ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ]….
  Β]ΔΕΙΧΝΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ »’ΠΕΡΙΕΡΓΗ»’ ΠΡΟΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟ [ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ »ΚΑΛΟ» ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΛΟΓΙΚΗ..ΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ ΕΝΑ ΠΡΑΜΑ…

  ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΣΤΕΙΛΑΝΕ Η ΟΧΙ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΟΥΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;;;;
  ΣΥΝΕΧΙΣΕ ΛΟΙΠΟΝ ΝΑ ΨΑΧΝΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΟΥ ΣΤΕΙΛΑΝΕ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΛΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΣ ΟΤΙ ΤΟ »ΕΚΛΕΨΑ»» ΚΑΙ ΑΥΤΟ….

  ΠΑΝΤΩΣ ΕΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑ

  ΔΙΑΦΩΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ…
  ΚΑΙ ΑΡΧΙΣΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ ΝΑ ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙΣ »ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ , ΚΑΚΟΓΡΑΦΟ ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΙ , ΚΛΠ ΚΛΠ
  ΣΟΥ ΠΑΡΑΘΕΤΩ ΚΑΙ ΠΗΓΕΣ ΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΝΙΑΣ ΖΗΤΑΣ ….
  ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙΣ …. ΜΕ »’ΡΕΖΙΛΕΥΕΙΣ»’ , ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΤΙΣ ΒΡΗΚΑ ΑΠΟ ΤΟ
  ΜΠΛΟΓΚ KLEFTOYRIA
  ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΝΑ ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ;;; …… ΔΗΛΑΔΗ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ;;;ΤΟΥ ΗΑΗΝ;;;TOΥ ΚΟΡΥΛΑ;;;;
  ΑΥΤΟ ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΟΥ ΕΧΕΙ ΑΡΑΓΕ ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ;; Η ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΜΟΥ;;;
  ΜΑΛΛΟΝ ΕΙΝΑΙ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΠΡΟΦΑΝΩΣ

 34. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  δεν είναι κακό να βρίσκεις στοιχεία, είναι όμως γελοίο να τα παρουσιάζεις ως δικά σου
  ΟΛΑ ΤΑ ΞΕΡΕΙΣ..ΜΑ ΟΛΑ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ…ΔΗΛΑΔΗ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΕΡΟ…
  »»ΞΕΜΠΡΟΣΤΙΑΣΤΗΚΑ»’ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΗΞΕΡΑ ΟΤΙ Ο ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΔΕΝ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ »’ΕΛΕΥΘΕΡΗ [ΝΑ ΒΡΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ] ΕΡΕΥΝΑ»’ΤΟΥΡΚΟΓΥΦΤΟΙ ΚΑΤΣΑΠΛΙΑΔΕΣ ΤΟΥΡΚΟΡΩΜΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ ΕΙΝΑΙ ΜΕΡΙΚΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΣΜΗΤΙΚΑ ΕΠΙΘΕΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟΛΙΖΟΥΝ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ
  ΒΕΒΑΙΑ ΓΙΑ ΣΕΝΑ ΤΟ ΣΑΙΤ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ »’ΛΟΓΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ»’
  …ΚΟΛΙΑ ΜΠΟΛΙΑ ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΞΑΔΕΡΦΕ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ…

  Ψεύδεσαι ασυστόλως λοιπόν, όπως προκύπτει από μια απλή αναζήτηση.
  ΚΥΡΙΕ ΑΝΑΚΡΙΤΑ ΜΗΝ »’ΒΑΡΑΤΕ»’ ΑΛΛΟ ΟΜΟΛΟΓΩ….
  ΜΙΑ ΠΛΑΚΑ ΕΚΑΝΑ….
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΤΟ ΟΜΟΛΟΓΩ… Η ΦΟΥΣΤΑΝΕΛΑ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗ …
  ΤΙ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑΣ ΤΙ ΜΗΛΙΑΡΑΚΗΣ ΤΙ ΗΑΗΝ ΤΙ ΟΤΙ ΘΕΣ…..ΤΟΥΣ ΑΠΟΚΥΡΗΣΩ ΟΛΟΥΣ….

  Τέλος, με κούρασες
  ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ ΚΟΥΡΑΖΕΣΑΙ . ΝΑ ΠΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΣΤ ΚΟΠΟΣΕΩΣ ΑΥΤΙ ΤΟ ΛΕΩ ΧΩΡΙΣ ΠΛΑΚΑ
  Κάθε προσπάθεια να σου εξηγήσει κάποιος τι σημαίνει ιστορική έρευνα είναι μάταιη.
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΔΙΟΙΚΗΤΑ.

  ΦΙΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ
  ΠΡΙΝ ΠΑΣ ΣΕ ΠΙΟ ΑΝΕΒΑΣΜΕΝΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΥΠΟΥ ΗΑΗΝ ΚΑΙ PHILIPSON ΡΙΞΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ …
  ΑΞΙΖΕΙ

 35. Εσύ επέλεξες να αντιγράψεις από τις συγκεκριμένες διευθύνσεις, ψευταράκο και πας να θολώσεις τα νερά με διάφορες χαζομάρες. Ας πρόσεχες. Αλήθεια δε μας στέλνεις μερικές σελίδες από το βιβλίο του Χαν, αφού τον μελέτησες; ας είναι και σε φωτογραφία. Δεν αποκηρύσσω κανέναν: λέω απλώς ότι σχεδόν δεν έχεις ιδέα για το θέμα και δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα σοβαρό μαζί σου. Είσαι ο ιδανικός αντίπαλος των «εθνικιστών» που λες: τεμπελάκος, ημιμαθής και ξεροκέφαλος.

 36. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  το θέμα και δεν μπορώ να συζητήσω τίποτα σοβαρό μαζί σου.
  ΣΥΖΗΤΑΣ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ….»’ΑΣΟΒΑΡΑ»»….
  ΠΧ ΤΟΥΣ »’ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ»» ΧΟΡΜΟΒΙΤΕΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΥΓΙΑΝΝΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΗΠΕΙΡΟ … ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΝΙΚΑ ΠΟΥ ΜΑΛΛΟΝ ΕΓΡΑΦΕ ΟΤΙ ΗΘΕΛΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΗΑΗΝ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΤΟΝ ΕΧΕΙ ΜΕΛΕΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ COPY ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΟΛΩΝ ΑΥΤΩΝ [ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΑΗΝ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ] ΜΑΖΕΜΕΝΑ…..

  , ψευταράκο και πας να θολώσεις τα νερά με διάφορες χαζομάρες.
  ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΥΡΙΕ ΜΑΝΙΑΔΑΚΗ…..ΟΜΟΛΟΓΩ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ….

  Αλήθεια δε μας στέλνεις μερικές σελίδες από το βιβλίο του Χαν, αφού τον μελέτησες; ας είναι και σε φωτογραφία
  ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ…ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΣ….

  Είσαι ο ιδανικός αντίπαλος των «εθνικιστών» που λες: τεμπελάκος, ημιμαθής και ξεροκέφαλος.

  ΘΑ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΩ ΑΜΕΣΩΣ….
  ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΟΣ ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΝΩΜΗ ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΑΙΝΕΙ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΤΣΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΤΑ ΞΕΡΕΙ ΟΛΑ…..
  ΠΧ ΑΝΑΠΑΡΑΓΕΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΕΒΓΑΖΕ ΑΛΒΑΝΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΜΑΚΕΔΟΝΑ ΚΑΡΑΤΑΣΟ ΤΣΑΜΗ , ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΤΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΤΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΤΑΝ ΛΙΓΟΣΤΟΙ ΚΑΙ ΔΕΧΕΤΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΝΕΥ ΣΑΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ 10 ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΕΣ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΙΝΛΕΥ…..
  ΔΕΝ ΕΧΩ ΚΑΤΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ…ΓΕΝΙΚΑ ΜΙΛΑΩ…..

  ΑΝΤΕ ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
  ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΕΥΓΕΝΕΙΑ
  ΚΑΙ ΜΕ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΞΕΡΟΚΕΦΑΛΙΑ [ΟΠΩΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΣΥ]

  • Ανώνυμε, φίλε, αυτό που μ’ ενόχλησε κυρίως δεν είναι το περιεχόμενο των σχολίων σου, όσο το ύφος και ο τρόπος: μπουκάρεις αγενέστατα ως «φιλοξενούμενος», φωνακλάδικα (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, χωρίς τόνους, με ανορθογραφίες κλπ.), και με κουτσαβάκικο στιλάκι σε μια σελίδα που δεν έχει τέτοιο ύφος. Αν έγραφες όμορφα και απλά, κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε, ακόμα κι αν δεν παρέθετες πηγές κλπ. Ίσως τότε μπορούσαμε να συζητήσουμε (είναι πιθανό να μην το υποψιάζεσαι: στην πραγματική ζωή έχουμε κανονικές δουλειές και ο χρόνος είναι πολύτιμος, δεν είμαστε επαγγελματίες αρθρογράφοι και το γράψιμο δεν είναι τόσο εύκολο, όσο φαντάζεσαι). Ας το πω αλλιώς: είναι σα να μπαίνεις σ’ ένα ξένο σπίτι και να γκαρίζεις, παρά τις πρώτες ευγενικές παρατηρήσεις. Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει έλλειψη σεβασμού στον κόπο των άλλων και ώρες ώρες μ’ ενοχλεί λιγάκι. Οι απαντήσεις μου λοιπόν ήταν ανάλογες. Αν είχες προσέξει τα άρθρα και τις άλλες δημοσιεύσεις του ιστοτόπου (δεν είσαι υποχρεωμένος), εύκολα θα μπορούσες να διαπιστώσεις ότι καμιά διάθεση δεν έχουμε να τσακωνόμαστε με τον κόσμο.

   Καλό απόγευμα νάχεις.

 37. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  μπουκάρεις αγενέστατα
  ΤΙ ΕΝΝΟΕΙΣ »»ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ»’ ;;;..
  ΣΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΟΧΙ Η ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ ΓΝΩΜΗΣ…..ΤΙ ΠΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ »’ΑΓΕΝΕΣΤΑΤΑ»’;;;;

  ως «φιλοξενούμενος», φωνακλάδικα (με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, χωρίς τόνους, με ανορθογραφίες κλπ.)
  ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ΣΟΥ ΕΧΩ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΟΤΙ ΠΑΘΑΙΝΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟ ΠΛΗΚΤΡΟΛΟΓΙΟ….ΤΟ ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΥΜΠΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ….ΔΕΝ ΠΑΤΙΕΤΑΙ…ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ;;;;;..
  ΝΑ ΜΗ ΣΤΕΛΝΩ ΜΥΝΗΜΑΤΑ ΜΗΠΩΣ;;;;;….ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΑΝΤΑΖΟΜΟΥΝΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑ ΓΡΑΦΩ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ….»ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΟ»»…..

  και με κουτσαβάκικο στιλάκι σε μια σελίδα που δεν έχει τέτοιο ύφος.
  ΤΟ »’ΚΟΥΤΣΑΒΑΚΙΚΟ»» ΣΤΥΛΑΚΙ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ , ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ , ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΙΕΣ …ΜΕΧΡΙ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΠΟΥΛΗΣΑ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΝΕΥΜΑ….ΜΕΤΑ
  ΑΠΑΝΤΟΥΣΑ ΕΙΡΩΝΙΚΑ ΓΙΑΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΜΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΣΑΣΤΑΝ ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟ ΜΕ ΕΙΡΩΝΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ….

  Οι απαντήσεις μου λοιπόν ήταν ανάλογες.
  ΣΟΥ ΞΑΝΑΘΥΜΙΖΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΡΧΙΣΑ ΕΓΩ ΝΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΩ ….ΑΛΛΑ ΕΣΕΙΣ …ΚΑΙ ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΕΝΑΣ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΕΙΣ….

  ), εύκολα θα μπορούσες να διαπιστώσεις ότι καμιά διάθεση δεν έχουμε να τσακωνόμαστε με τον κόσμο
  ΕΓΩ ΑΠΛΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΑ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΕΣ ΘΕΣΕΙΣ …ΕΣΕΙΣ ΑΡΧΙΣΑΤΕ ΤΟΝ ΤΣΑΚΩΜΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΙΡΩΝΙΕΣ…ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΑΡΧΙΣΑ ΚΑΙ ΕΓΩ ΝΑ ΑΠΑΝΤΩ ΑΝΑΛΟΓΩΣ

  Αυτό κατά τη γνώμη μου δείχνει έλλειψη σεβασμού στον κόπο των άλλων και ώρες ώρες μ’ ενοχλεί λιγάκι.
  ΚΑΙ ΕΓΩ ΕΚΑΝΑ ΚΟΠΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΣΧΟΛΙΑ [ ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ….ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΚΕΦΑΛΑΙΑ ]….
  ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΔΑ ΝΑ ΠΟΛΥΣΕΒΕΣΤΕ ΤΟΝ ΚΟΠΟ ΚΑΙ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΧΑΛΑΛΗΣΑ

  Καλό απόγευμα νάχεις
  ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ

 38. η φουστανελα φοριετε μονο στη νοτια αλβανια

  AΠΟ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ ΙΔΙΟΥ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΓΙΑ ΤΟ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ

  Κρίνατέ την αυστηρώς. Δεν είναι άξια αβρότητος, διότι είναι ψυχρά και τραχεία καθώς το έργον απογοητευμένου ανθρώπου… Απελπισθείς ότι θα εξυπηρέτουν κατ’ άλλον τρόπον τον Ελληνικόν λαόν, έγινα ο ιστορικός του…»

  ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΑΣ ΥΠΟΔΥΚΝΥΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΕΥΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΜΗΝΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΤΟΥ.
  Ο ΙΔΙΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΑ ΟΣΑ ΕΓΡΑΨΕ [ ΣΤΑ ΟΣΑ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΝΝΟΕΙ ΦΥΣΙΚΑ Ο ΙΔΙΟΣ ] ΟΠΟΥ ΒΕΒΑΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Η ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ .

  Βρετανοί ζητούσαν να αποζημιωθεί με 44000 δραχμές και ο Βρετανός υπήκοος «φιλλέλην» Τζώρτζ Φίνλεϊ επειδή το ελληνικό κράτος απαλλοτρίωσε ένα αγροτεμάχιο του κοντά στον εθνικό κήπο. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε με ατράνταχτα νομικά επιχειρήματα στις παράλογες αυτές απαιτήσεις.»»’

  ΑYΤΟ ΑΠΟ ΜΟΝΟ ΤΟΥ ΑΡΚΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΤΗΝ ΥΠΕΒΟΛΙΚΗ ΣΕ ΟΡΙΣΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΜΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΦΙΝΛΕΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΛΛΩΣΤΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΑΡΑΔΕΧΤΗΚΕ.
  ΟΤΑΝ ΕΧΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΟ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ Η ΕΥΤΥΧΩΣ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ.ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΕΦΥΓΕ ΤΕΛΙΚΑ Ο ΦΙΝΛΕΥ. ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ [ΛΟΓΩ ΤΙΜΙΟΤΗΤΑΣ ] ΤΟ ΠΑΡΑΔΕΧΘΗΚΕ .

 39. Ο Σκεντέρμπέη (ή Gjergji Kastrioti) καταγόταν όπως είπαμε από τη βόρεια Αλβανία. Ο πατέρας του (ο Gjon Kastrioti) ήταν Αλβανός και η μητέρα του ήταν Σερβίδα. Το ότι ο Σκεντέρμπέη αποκαλούσε τον εαυτό του «Ηπειρώτη» δεν αποδεικνύει ότι ήταν Έλληνας (όπως ισχυρίζονται ορισμένοι Έλληνες σοβινιστές). Οι Γερμανοί πριν 400 χρόνια αποκαλούσαν το κράτος τους ως «Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία». Ήταν οι Ρωμαίοι Γερμανοί ή ήταν ο Καρλομάγνος Ιταλός; Φυσικά και όχι. Οι Έλληνες της Ανατολής αποκαλούνται «Ρουμ» (στα ελληνικά Ρωμιοί) από το «Ρωμαίοι». Ήταν οι Έλληνες αυτοί Ιταλοί ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Ένα από τα πρώτα τουρκικά κράτη στην Μικρά Ασία (με πρωτεύουσα το Ικόνιο) ονομαζόταν «Σουλτανάτο των Ρουμ» (Diyar-i Rum). Ήταν οι Σελτζούκοι Ρωμαίοι ή Λατίνοι; Φυσικά και όχι. Απλά μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων του σουλτανάτου αυτού ήταν Έλληνες (Ρωμιοί). Επίσης, ο Σέρβος δεσπότης της ‘Ρωμανίας’ (με έδρα τα Τρίκαλα) Συμεών Ούρεσης (ή ‘Ούρος’ στα σέρβικα) ήταν γνωστός και ως «βασιλέας Ρωμαίων, Σέρβων και παντός Αλβάνου». Ήταν ο Συμεών Ούρεσης Αλβανός ή Έλληνας; Όχι. Ήταν Λατίνος; Όχι. Ήταν Ιταλός; Όχι. Ο Γκίν Μπούα Σπάτα θα επικρατήσει και θα στήσει το κράτος του σε Ναυπάκτο και Άρτα (1375-99), διεκδικώντας παράλληλα και τον τίτλο του «δεσπότη της Ρωμανίας», ανταγωνιζόμενος τον δεσπότη της Ρωμανίας (Ήπειρος) πλέον Θωμά Β’ Πρελιουμποβιτς (1366-84). Ήταν ο Σπάτας Σέρβος ή Ρωμαίος/Λατίνος; Όχι. Ήταν ο Πρελιούμποβιτς Αλβανός; Όχι.

  Ορισμένοι λοιπόν θεωρούν ότι Σκεντέρμπέης ήταν Έλληνας όπως για παράδειγμα ο βιογράφος του Αλή Πασά ο Αχμέτ Μουφτίου, ο Ιταλός Salvi (του οποίου όμως το έργο ήταν μία θεατρική τραγωδία και όχι επιστημονικό ιστορικό βιβλίο), ο Άγγλος Randall και άλλοι, επειδή αποκαλούσε τον εαυτό του Ηπειρώτη ενώ κάποιοι άλλοι ισχυρίζονται ότι η καταγωγή του ήταν από την Καστοριά και από την Ημαθία (όπως ο καθηγητής Αχιλλέας Λαζάρου), επειδή στη βόρεια Αλβανία υπήρχε ποταμός και κοιλάδα με το όνομα «Ματι» ή «Μαθ» στις περιοχές Mirditë, Mat κ.α.!!! Ο ίδιος ο Καστριότι είχε γράψει – όχι στα ελληνικά – πάνω στο κράνος που φορούσε: «Ο Ιησούς να ευλογήσει τον πρίγκηπα της Ημαθίας, άρχοντα των Αλβανών…» όμως με το όνομα ‘Ημαθία’ (στα λατινικά Aemathia) εννοούσε την κοιλάδα από όπου διερχόταν ο ποταμός Ματ (ή Μάτι) και όχι τον σημερινό νομό Ημαθίας στη βόρεια Ελλάδα.

  Ο Γάλλος Paganel αποκαλεί τον Γεώργιο Καστριότι ως Ηπειρώτη (Camille Paganel, Histoire de Scanderbeg, ou, Turks et Chrétiens au XV siècle, Didier, 1855) ενώ ο σύγχρονος του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα και πρώτος του Βιογράφος (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα) τον αποκαλεί «Ηπειρώτη πρίγκηπα» και «Ηγεμόνα των Ηπειρωτών» (Epirotarum Principis). Ο ίδιος ο Καστριότι αναφέρει σε επιστολή του προς τον Ιταλό Ursini το 1460 ότι είναι απόγονος των Ηπειρωτών ενώ προς τον Βασιλιά Αλφόνσο, μονάρχη της Αραγόνος, Νεαπόλεως και Σικελίας γράφει ότι είναι πρίγκηπας των Ηπειρωτών. Σε ένα γράμμα που έστειλε ο Καστριότι στον πρίγκιπα του Τάραντα στις 31 Δεκεμβρίου του 1460 είπε: «Αν τα χρονικά μας δεν ψεύδονται, αποκαλούμε τους εαυτούς μας Ηπειρώτες». Όμως στο μυαλό του Σκεντέρμπεη Ηπειρώτες=Αλβανοί. Ο Όλιβερ Σμιτ υποστήριξε ωστόσο ότι όταν ο Καστριότι αναφέρεται σε διάφορες πηγές ως Αλβανός, αυτό σημαίνει ότι ήταν Αλβανόφωνος ή κάτοικος της υπαίθρου, των ορεινών κ.α. και ότι η λέξη «Αλβανός» εδώ δεν είχε εθνική έννοια (Schmitt Jens Oliver (2009), Skanderbeg: Der neue Alexander auf dem Balkan, σελ. 353, 354). Ας δούμε λοιπόν αν ήταν όντως έτσι.

  Ο ίδιος ο Σκεντέρμπέη πάντως υπέγραφε στις επιστολές που έστελνε ως Dominus Albaniae (Άρχων της Αλβανίας). Π.χ. σε επιστολή του απεσταλμένη από το Αλέσσιο (Lezhë) στις 8 Απριλίου 1456 στον Καρδινάλιο του Fermo, Capranica, υπέγραψε ως: GEORGIUS CASTRIOTI ATS SCANDERBEGH D(OMI)N(U)S IN ALBANIA TE CONFIDUIT (η αυθεντική επιστολή φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Παρισιού, Fonds: ital.ms 1613, Επιστολή Νο: 465). Σε απόσπασμα από το σύμφωνο ειρήνης μεταξύ Αλβανίας και Δημοκρατίας της Βενετίας, συναφθείσα στο Αλέσσιο την 4η Οκτωβρίου του 1448 (και για την ακρίβεια στο τελευταίο άρθρο του συμφώνου) η επικεφαλίδα αναφέρει: PAX Censor MAGNIFICO SCANDERBEGO ET ALYS D(OMI)NIS ALBANE (το έγγραφο βρίσκεται στο ιστορικό αρχείο της Βιβλιοθήκης της Βενετίας (Commemoriali XIV.C.79)). Σε επιστολή του Σκεντέρμπεη απεσταλμένη από την Κρούγια (Krujë) στις 8 Αυγούστου 1451 στους άρχοντες της Σιένας, κάτω δεξιά υπάρχει η υπογραφή του όπου λέει: VESTRE IN OMNIBUS BENEPLACITI GEORGIUS CASTRIOTI DOMINUS ALBANIAE (φυλάσσεται στο Archivio di Stato di Siena: Conscistoro, vol.1659, No:16). Στην προσωπική μεγάλη σφραγίδα του Σκεντέρμπέη, αναγράφεται κυκλικά: GEORGIUS CASTRIOTIUS SCENDARBIC ενώ μέσα στον κύκλο υπάρχει ο δικέφαλος αετός και κάτω από τα δύο κεφάλια υπάρχουν τα αρχικά: D.AL. (δηλαδή και πάλι: Dominus Albaniae).

  Ο. Μ. Δημίτσας ο συγγραφέας των Μακεδονικών και καθηγητής της ιστορίας στο Αρσακείω, αντικρούοντας τον Κ. Παπαρρηγόπουλο και τον βυζαντινό λόγιο Θεόδωρο Σπανδουγίνο Κατακουζηνό αλλά και τον Γερμανό Χοπφ οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο Καστριότι ήταν Σλάβος, απέδειξε με πειστικά επιχειρήματα ότι ο Καστριότι ήταν Αλβανικής καταγωγής και τους κατηγόρησε ότι έκαναν επιλεκτική αναφορά στις πηγές ενώ για τον Παπαρρηγόπουλο ιδιαίτερα χαρακτήρισε τη συμπεριφορά του παράδοξη και αντιεπιστημονική. Τον Χοπφ επίσης είχε αντικρούσει και ο γνωστός Αλβανολόγος Johan Georg Von Hahn.

  Στο βιβλίο του «Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη» στη σελίδα 25 (τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877) ο Δημίτσας γράφει σχετικά με την καταγωγή της οικογένειας Καστριότι και λέει ότι ο Μαρίν Μπαρλέτι (16ος αιώνας) αναφέρει στα βιβλία του ότι οι Καστριότι είχαν καταγωγή από την Ημαθία, όπου βρίσκονταν οι πόλεις Κρούγια (Krujë), Πετρέλλα (Petrelë), Πετράλμπα κ.α. Επομένως ο Μαρίν Μπαρλέτι θεωρεί ως τόπο καταγωγής του πατέρα του Γεωργίου Καστριότι την περιοχή Ματ ή Μάτι (στα λατινικά Aemathia) της κέντρικής Αλβανίας και ΟΧΙ ΤΗΝ ΗΜΑΘΙΑ ΤΗΣ ΒΟΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ (όπως ανέφερα και παραπάνω). Στην ίδια σελίδα ο Δημίτσας αναφέρει για το λάθος του Γάλλου Camille Paganel ο οποίος παραπλανήθηκε και έγραψε στο βιβλίο του ότι ο Καστριότι καταγόταν από την Ημαθία της Μακεδονίας. Την ίδια λανθασμένη άποψη είχε διατυπώσει και ο συγγραφέας Α.Μηλιαράκης στον οποίο ο Δήμιτσας απάντησε με ατράνταχτα επιχειρήματα (με αναφορά σε πηγές, σε χάρτες, σε ιστορικά συγγράματα κ.τλ.).

  Ας δούμε και κάτι άλλο. Είπαμε προηγουμένως ότι η πρώτη βιογραφία του Καστριότι ήταν αυτή του Μαρίν Μπαρλέτι από τη Σκόδρα (αρχές 16ου μ.Χ. αιώνα). Στην πραγματικότητα αυτή δεν είναι η πρώτη βιογραφία αλλά η πιο γνωστή. Ο Μπαρλέτι γνώρισε πολλούς από τους συναγωνιστές του Καστριότι, επισκέφτηκε τα πεδία των μαχών και αγωνίστηκε το 1478 στην πολιορκία της Σκόδρας από τους Οθωμανούς, μετά την πτώση της οποίας κατέφυγε στη Βενετία και κατ’ άλλους στη Νάπολη. Υπάρχουν και άλλες βιογραφίες του Καστριότι, που είχαν γραφτεί πιο πριν. Υπάρχει μία άλλη βιογραφία του (προγενέστερη αυτής που έγραψε ο Μπαρλέτι) που γράφτηκε μόλις 40 χρόνια μετά τον θάνατο του, από έναν Αλβανό από το Τίβαρ (πόλη που κατοικήται από Αλβανούς αλλά σήμερα βρίσκεται στο Μαυροβούνιο), η οποία δεν είναι ευραίως γνωστή και την οποία αναφέρει ο Δημίτσας στις σελίδες 53 και 54 του βιβλίου του, αναιρόντας έτσι τον Γερμανό Χοπφ (στον οποίο στηρίχτηκε αρχικά ο Παπαρρηγόπουλος για να διατυπώσει τα περί σλαβικής καταγωγής του Καστριότι):

  «Όσον αφορά τις πηγές για τη ζωή του πραγματικού ήρωα της Αλβανίας και όχι του μυθικού, είναι πρώτα απ’ όλα σημαντικό να αναφερθεί ότι αν και όσοι έγραψαν από τον 18ο αιώνα για την ιστορία του ανδρός, αναφέρουν ως μόνη πηγή για την βιογραφία του τον Μπαρλέτι, είναι ωστόσο ιστορικά επιβεβαιωμένο ότι υπάρχουν και άλλες πηγές προγενέστερες αυτού, πρώτη απ’ τις οποίες είναι η ιστορία του Σκεντέρμπέη που γράφτηκε από κάποιον ανόνυμο Αλβανό από το Τίβαρ και τυπώθηκε το 1480, δηλαδή 43 χρόνια μετά τον θάνατο του ήρωα και έφερε την επιγραφή {Historia Scanderbegi edita per quondam Albanensem. Uenetiis impressam, anno Domini 1480 die mensis Aprilis.}. Επειδή αυτή αφενός ήταν ελλιπής και αφετέρου ήταν γραμμένη σε γλώσσα λατινική απλή και βαρβαρίζουσα, είχε εντελώς παραμεληθεί και καταφρονηθεί μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα, οπότε κατά το 1742 ο Ιταλός ιερέας Βιέμμης βρήκε ένα αντίτυπο και αφού εκτίμησε δεόντως τα πολλά και ποικίλα πλεονεκτήματα αυτού (το ομόφυλο του συγγραφέα, τη σύγχρονη με τα γεγονότα ηλικία του, την αναφορά των γεγονότων με ακρίβεια, την αντικειμενική κρίση, την σωστή χρονικά αναφορά των γεγονότων και τη συμφωνία με τα αξιόπιστα γεγονότα), συμπλήρωσε ό,τι έλειπε παίρνοντας ως πηγή τον Μπαρλέτι, και το ανατύπωσε έτσι συμπληρωμένο και επιδιορθωμένο…» (Μ.Δημίτσας, Κριτικαί Έρευναι περί της Καταγωγής και Εθνικότητος Γεωργίου Καστριώτου του Σκενδέρμπέη, σελ. 53-54, τυπογραφείο Βιλλαράς, Αθήνα, 1877)

  Συνεχίζει ο Δημίτσας και λέει: «Ως δεύτερη πηγή σύγχρονη και σπουδαιότατη, θεωρείται η βιογραφία του Σκενδέρμπέη από άλλον Αλβανό ιερέα, τον Δημήτριο Φράγκο, ο οποίος βρέθηκε σε όλες τις μάχες,έγραψε στα λατινικά τη ζωή του ήρωα αλλά δεν την τύπωσε. Η βιογραφία αυτή…μεταφράστηκε από τα λατινικά στην ιταλική γλώσσα και τυπώθηκε πολλές φορές στη Βενετία» και αναφέρει στη συνέχεια το πότε και από ποιους τυπώθηκε (το 1541, 1545, 1577, 1591, 1610, 1629 και 1630, 1646, 1654 και το 1679) και λέει: «το 1654 επετμήθη από τον Ι.Μ.Μονάρδο και δημοσιεύτηκε υπό τον τίτλο {Τα λαμπρά και ένδοξα κατορθώματα και οι νικητήριες επιχειρήσεις κατά των Τούρκων από τον Γεώργιο Καστριώτη, του επονομαζόμενου Σκεντέρμπεη}» και «…η πολλαπλή αυτή ανατύπωση μαρτυρεί για την αξία και τη σπουδαιότητα αυτής της σύγχρονης πηγής.» (σελ. 56)

  Στη συνέχεια λέει: «Τρίτη αξιοπιστότατη και σπουδαιότατη πηγή περί της ιστορίας του Σκενδέρμπέη είναι η βιογραφία του αρχιεπισκόπου Δυρραχίου Παύλου Αγγέλου, Αλβανού από την Δρίβαστο, την οποία και ο Χοπφ αναφέρει ότι έχει περισωθεί μεν ως ελλιπής, ήταν όμως υπόψη δε του Ραγουσαίου Λουκάρεως (1602) ο οποίος έκανε χρήση αυτής στη συγγραφή των χρονικών της πατρίδας του Ραγούσας, επειδή ο Παύλος ως μυστικοσύμβουλος και γραμματέας του Σκενδέρμπέη, τον παρακολούθησε στις εκστρατείες του, διήυθηνε την εξωτερική του πολιτική, συνέταξε όλα τα διπλωματικά έγγραφα προς την Πύλη, προς τους Πάπες και προς τους Χριστιανούς ηγεμόνες της Ευρώπης και επομένως ως αυτόπτης μάρτυρας γνώριζε κάλλιστα τα του Σκενδέρμπέη» (σελ. 56-57). Τα απομνημονεύματα αυτά του Παύλου Αγγέλου μαζί με άλλα πρωτότυπα έγγραφα στα αλβανικά (και στα λατινικά), βρισκόντουσαν –όπως μνημονεύει και ο Δημίτσας στη σελίδα 58 του βιβλίου του- στα αρχεία του αρχιδούκα της Βουργουνδίας, στα αρχεία του βασιλιά της Νάπολης και στου της Ουγγαρίας, στα αρχεία των δημοκρατιών της Φλωρεντίας, της Ραγούσας και της Βενετίας, στο Βατικανό και στην Αγία Πετρούπολη.

  Στη σελίδα 60 του βιβλίου του ο Δημίτσας αποκαλεί τον Σκεντέρμπέη σωτήρα και λυτρωτή της Αλβανίας, ενώ στη σελίδα 62 αναφέρει και μία άλλη βιογραφία του Καστριότι υπό του Φραγκίσκου Βλάγχου που τυπώθηκε το 1836 στη Βενετία και έφερε την επιγραφή: «Georgius Castriotus ete’ suis et patriae restitutus». Στη συνέχεια αναφέρει άλλες πηγές και έγγραφα της εποχής σχετικά με τη ζωή του ήρωα αλλά και μεταφράσεις αυτών στα ελληνικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά, πορτογαλικά, γαλλικά και γερμανικά (σελ. 63-66). Στη σελίδα 83 ο Δημίτσας αφού ανέφερε μία σειρά από πηγές σχετικές με τη ζωή του Καστριότι, είπε χαρακτηριστικά: «…οι Καστριώτες, επομένως και ο Σκεντέρμπέης, ήταν αλβανικής καταγωγής, γνήσιοι Αλβανοί γέννημα και θρέμα και όχι Σλαύοι». Στη σελίδα 88 γράφει: «Η δόξα των υπέρ πίστεως και πατρίδος πολύχρονων και αιματηρότατων αγώνων του Αλβανού ήρωα διατηρήθηκε ζώσα» και «…η αλήθεια περί της αλβανικής καταγωγής και εθνικότητας του Σκενδέρμπέη αναμφισβήτητη καθίσταται» ενώ στη σελίδα 90 αναφέρει ότι όχι μόνο στους Χριστιανούς Μιρδίτες της Αλβανίας αλλά και στους μουσουλμάνους Αλβανούς διατηρείται εντονότατο το αίσθημα το υπέρ της ελευθερίας τους και της εθνικότητας τους και χαρακτηρίζει τον Σκεντέρμπέη ως σάρκα εξ της σαρκός των Αλβανών και ομόφυλο αυτών, όπως και αυτοί οι ίδιοι πίστευαν.

  Στη συνέχεια στο κεφάλαιο ‘AUDIATUR ET ALTERA PARS’ του βιβλίου του (από τη σελίδα 131 και μετά) ο Δημίτσας με επιτυχία απαντάει σε ορισμένες ψευδής αναφορές όσον αφορά τον Καστριότι και την καταγωγή του και συγκεκριμένα αναφέρεται στο χειρόγραφο του Ιωάννη Μουσακή (Gjon Muzaka) και στην χρήση αυτού του χειρογράφου από τον Γερμανό Hopf και λέει: «Ο Ιωάννης Μουσακής μετά την κατάκτηση της Αλβανίας από τους Τούρκους, 35 ετών περίπου κατέφυγε στην Νάπολη της Ιταλίας το έτος 1476, όπου ύστερα από την παρέλευση 34 ετών αφού διαδόθηκε η φήμη ότι επρόκειτο να γίνει σταυροφορία κατά των Τούρκων, αναπτερώθηκαν οι ελπίδες των Αλβανών της Νάπολης περί επανόδου τους στην πατρίδα και τότε επιθυμόντας (ο Μουζάκας) να εξασφαλίσει τα ηγεμονικά δικαιώματα της οικογένειας στους γιους και στους απογόνους του, έγραψε το 1510 την λεγόμενη ιστορία (για τον Καστριότι)…»

  Έτσι λοιπόν ο Μουζάκας (τον οποίο ο Δημίτσας θεωρεί αμαθή και αγράμματο) παρουσίασε τον Καστριότι ως Σλάβο, με σκοπιμότητα ώστε να μην επισκιασθούν τα δικαιώματα της οικογένειας Μουζάκα από αυτά της οικογένειας Καστριότι. Ο Δημίτσας λέει ότι το χειρόγραφο του Μουζάκα δεν είναι γραμμένο επιστημονικά, δεν είναι ιστορία και χρονογραφία αλλά είναι στηριγμένο σε μυθεύματα και διάφορες διαδόσεις και λέει ειρωνικά: «Πόσο μεγάλη αξία και ακρίβεια μπορούν να έχουν αυτά, εύκολα μπορεί να το αντιληφθεί κάποιος» (σελ. 131-132) ενώ στη συνέχεια μέμφεται και αντικρούει τον Παπαρρηγόπουλο ο οποίος είχε δώσει τόση σημασία στα χειρόγραφα του Μουζάκα (τον οποίο Μουζάκα κακώς θεωρούν κάποιοι ως ιστορικό όπως χαρακτηριστικά λέει).

  Ο Δημίτσας λοιπόν με στοιχεία και αναφορές σε πηγές (βιβλια, έγγραφα, βιογραφίες, αναφορές κ.τλ.) ΚΟΝΙΟΡΤΟΠΟΙΕΙ τις σημερινές σοβινιστικές κατηγορίες και τα ψέματα των Ελλήνων (αλλά και των Σέρβων) εθνικιστών ότι οι Αλβανοί δεν είχαν εθνική συνείδηση, ότι οι Αλβανοί δεν πολέμησαν για την ελευθερία τους, ότι ο Καστριότι δεν ήταν Αλβανός κ.α.

  Να πω εδώ επίσης ότι το γεγονός ότι ορισμένα από τα αδέρφια του Σκεντέρμπέη είχαν σλαβικά ονόματα, αυτό δεν αποδεικνύει απαραίτητα ότι ήταν Σλάβος (όπως από την άλλη ισχυρίζονται οι Σέρβοι), αν και η μητέρα του φέρεται να ήταν σερβικής ή βουλγαρικής καταγωγής από το Πόλλογκ των Σκοπίων (κοντά στο σημερινό Τέτοβο/Tetovë). Γύρω στο 1300 μ.Χ. ο Σέρβος Στέφανος Ντουσάν κατέλαβε όλη σχεδόν την Αλβανία (και όχι μόνο) εκτός από το Δυρράχιο και επέβαλλε στυγερά την κυριαρχία του. Εξέδωσε μάλιστα και νόμους (τους λεγόμενους «Ντουσάνοβα Ζακόνικ») όπου και δήλωνε ότι όλοι οι «αιρετικοί Χριστιανοί» (και εννοούσε όσους δεν είχαν ενταχθεί στη σερβική ορθόδοξη εκκλησία) θα έπρεπε να ενταχτούν στην Ορθόδοξη εκκλησία της Σερβίας, αλλιώς απειλούνταν με αυστηρή τιμωρία, ακόμα και με θάνατο. Ως αποτέλεσμα πολλοί υιοθέτησαν τότε σλάβικα ονόματα και επίθετα, χωρίς να είναι Σλάβοι στην πραγματικότητα (ακόμα και σήμερα έχουν επιβιώσει σλαβογενής λέξεις και επίθετα όπως ‘Μπογκντάνι’, ‘Βλάντι’ κ.α).

  Ο αδερφός του Σκεντέρμπέη ο Reposh Kastrioti ήταν μοναχός στο σερβικό μοναστήρι του Χιλανδαρίου (όπου και πέθανε στις 25 Ιουλίου του 1431). Σύμφωνα με σέρβικα και βουλγάρικα χρονικά της εποχής, ο πύργος του Αγίου Γεωργίου του μοναστηριού, αποκλήθηκε προς τιμήν του Ρέπος ως «Αρμπανάσκι Πίργκ» (δηλαδή στα σερβικά «αλβανικός πύργος»). Αν ο πατέρας της οικογένειας Καστριότι ήταν Σλάβος και όχι μόνο η μητέρα (η Βοϊσάβα), τότε γιατί αποκάλεσαν τον πύργο του μοναστηριού με αυτή την ονομασία;

  Ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος αν και αρχικά υποστήριξε τη σλαβική καταγωγή του Καστριότι, στο τέλος δήλωσε: «… ο δε Σκεντέρμπεης, και αν μη παραδεχθώμεν την γνώμην του Καρλ Χοπφ (Hopf), του λέγοντος αυτόν εκ Σλαύων καταγόμενο, κοινώς λογίζεται Αλβανός ουχί Έλλην.» (Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τόμ. Ε, σ. 356, εκδόσεις Ανέστη Κωνσταντινίδη, 1887)

  Πολλοί από τους Πρίγκηπες, τους στρατηγούς, τους στρατιώτες του Γεωργίου Καστριότι, εγκαταστάθηκαν στην Ιταλία, είτε κατά την Ιταλική εκστρατεία του Σκεντερμπεη, όταν ο ίδιος ηγούμενος αλβανικού εκστρατευτικού σώματος, αποβιβάστηκε στην Βαρλέτα για να συνδράμει τον σύμμαχό του Φερδινάνδο Α’ της Νεαπόλεως στον αγώνα του εναντίον των Ανζουίνων, είτε μετανάστευσαν εκεί μετά τον θάνατο του Σκεντέρμπεη και την διάλυση της Ομοσπονδίας του Αλεσσίου (Lezhë), όπως έκανε και η ίδια η οικογένεια των Καστριωτών, η οποία έχει ακόμα απογόνους στη Νάπολι… O Juan Pedro Aladro Castriota, απόγονος του οίκου των Καστριωτών, το 1914 διεκδήκισε ύστερα από δική του απαίτηση τον θρόνο του νεοσύστατου τότε Αλβανικού κράτους. Η αλβανική γλώσσα είναι επίσημα αναγνωρισμένη από το Ιταλικό κράτος ως μειονοτική γλώσσα των Arbëresh/Αρβανιτών της νότιας Ιταλίας, γι’ αυτό και σε όλα τα μειονοτικά αλβανικά χωριά οι πινακίδες είναι δίγλωσσες, γραμμένες στην ιταλική και στην αλβανική γλώσσα.

  Ο Λουκάς Μπέλλος, στο βιβλίο του «Αλβανικά ή αι τρεις ζώσαι διάλεκτοι της ελληνικής γλώσσης» το οποίο εκδόθηκε το 1903, με γλωσσολογικά δεδομένα αποδεικνύει την αρχαιότητα της αλβανικής και τη συγγένειά της ως ένα σημείο με την ελληνική, δεδομένα που απορρίπτουν την δακική θεωρία ή τη θεωρία ότι οι Αλβανοί προέρχονται από τον Καύκασο, θεωρίες που με τόσο φανατισμό υποστηρίζουν ορισμένοι, αφού μεταξύ άλλων στην αλβανική υπάρχουν λατινικά δάνεια που εισήχθησαν στην αλβανική μεταξύ 1ου αιώνα π.Χ. και 2ου αιώνα μ.Χ., πολλούς αιώνες δηλαδή πριν από την κατά τη φαντασία άφιξη των Αλβανών στη σημερινή Αλβανία από τη Δακία ή τον Καύκασο τον μεσαίωνα. Ας δούμε όμως αναλυτικά τι γράφει ο Μπέλλος στις σελίδες 5-6 (ο οποίος ωστόσο ταυτίζει φυλετικά Έλληνες και Αλβανούς) και λέει για τον Σκεντέρμπέη:

  «ο Γεώργιος Καστριώτης ή Σκεντέρμπεης Αλέξανδρος ο Αλβανός…απαντών εις τα ύβρεις του ιταλού πρίγκηπος του Τουρίνου, αποκαλέσαντος τους Αλβανούς πρόβατα, μετ’ εθνικής υπερηφανείας καυχάται ότι οι Αλβανοί είναι εκείνοι οίτινες μετά του Μεγάλου Αλεξάνδρου και των άλλων Ελλήνων καθυπέταξαν την Οικουμένην άπασαν. Γνωστόν δ’ ότι ο Σκεντέρμπεης και αυτός υπεγράφετο και υπό των άλλων προσηγορεύετο “ηγεμών των Αλβανών και των Ηπειρωτών”, αποδεικνύς ούτως τα δύο φύλα, τέκνα μιας και της αυτής μητρός.»

  «Δεν τους ξέρεις καλά τους Αρβανίτες μου…Οι πρόγονοί μας ήταν Ηπειρώτες, από τους οποίους βγήκε εκείνος ο Πύρρος, στου οποίου την ορμή μόλις που μπόρεσαν να αντισταθούν οι Ρωμαίοι. Εκείνος που πολεμώντας κυρίευσε τον Τάραντα και άλλες χώρες της Ιταλίας…Αν λάβεις δε υπόψη σου ότι η Αλβανία αποτελεί μέρος της Μακεδονίας, θα ομολογήσεις ότι ακόμα πιο ευγενείς ήταν οι πρόγονοί μας, που με τον Μ. Αλέξανδρο επικεφαλής έφθασαν ώς τις Ινδίες. Από εκείνους κατάγονται αυτοί που εσύ ειρωνεύεσαι» είπε ο Καστριότι στον Ιταλό πρίγκιπα. (Κ. Μπίρη, Αρβανίτες, οι Δωριείς του Νεώτερου Ελληνισμού, σελ. 24)

  Συνεχίζει ο Μπέλλος και λέει:
  «Εξετάζοντες δε τους νυν Αλβανούς ανεξαρτήτως της χώρας, ην οικούσιν από πολλών βεβαίως χιλιετηρίδων, βλέπομεν, ότι έχουσι ταυτά προς τους άλλους Έλληνας ήθη και έθιμα, ων πλείστα ανέρχονται και μέχρι των ομηρικών έτι χρόνων, ως τα περί τους γάμους και τας κηδείας και τους έρωτας. Εν τη βορείω μάλιστα Αλβανία οι έρωτες υπενθυμίζουσι τους υπό του νομοθέτου των Θηβαίων επιβεβλημένους και εν Κρήτη και τη αρχαία Σπάρτη καθιερωμένους αγνούς και πλατωνικούς έρωτας…Ωσαύτως δε το βαθύτατον συναίσθημα της ατομικής υπερηφανείας, μάλιστα δε το της οικογενειακής τιμής, βαθυτάτην ορύσσουσι τάφρον διαχωρίζουσαν αυτούς των σλαβικών και των άλλων γειτόνων ευρωπαϊκών φυλών. Ως και το άγριον έθιμον της του αίματος οφειλής και της εκδικήσεως μόνον περί τον Ταΰγετον ευρίσκει ομοτρόπους παρά τοις αμειλίκτοις Μανιάταις.» (σελ. 6-7)

  Κοινά επομένως ήθη και έθιμα στους Αλβανούς με τα αρχαία και σύγχρονα ελληνικά έθιμα. Αυτό βεβαίως δεν αποδεικνύει ότι οι Αλβανοί είναι φυλετικά Έλληνες, όπως υποστηρίζει ο Μπέλλος αλλά ότι οι Αλβανοί είναι αυτόχθονες στην βαλκανική από την αρχαιότητα. Διαπιστώνουμε επίσης την υπερηφάνεια του Καστριώτη όσον αφορά το ότι ήταν Αλβανός. Μάλιστα ο Φαν Νόλι που έγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία του Σκεντέρμπέη», αν και ιερέας, είπε:
  «ο Σκεντέρμπεη ήταν ένας γνήσιος Αλβανός, αφού άλλαζε την θρησκευτική του πίστη ανάλογα με την πολιτική συγκυρία». Το βιβλίο του Φαν Νόλι εκδόθηκε και επανεκδόθηκε με τίτλους όπως: Historia e Skërdërbeut, (Βοστώνη, 1921), George Castrioti Scanderbeg, (Νέα Υόρκη, 1947), Historia e Gjergj Kastrioti Skëndërbeut, Kryezoti Arbëris, (Βοστώνη, 1950) κ.α.

 40. Αλή αλ-Γιουνάνι

  Η φουστανέλλα καθιερώθηκε το 1828 από τον Καποδίστρια σαν ελληνική εθνική φορεσιά, ενώ από λαογραφική σκοπιά δεν πρόκειται παρά για αλβανικό λαϊκό ένδυμα. Τη φορούν και σήμερα οι παππούδες στα αλβανικά χωριά (γενικότερα τη φορούν στα βόρεια Βαλκάνια όπως π.χ. στο Μαυροβούνιο, τη φορούν οι Βλάχοι κ.α.). Όσοι λοιπόν ισχυρίζονται ότι η φουστανέλα προέρχεται από την αρχαιο-ελληνική χλαμύδα, γιατί δεν μας εξηγούν το πώς γίνεται και η φουστανέλα φοριέται ακόμα από τους Αλβανούς στα αλβανικά χωριά – και ιδιαίτερα σε αυτά της Λαμπερίας – αλλά όχι και στα ελληνικά χωριά της Βορείου Ηπείρου, όπου σχεδόν κανείς δε φοράει πια φουστανέλα, εκτός ίσως από στιγμές διασκέδασης και χορού;

  Κατά πάσα πιθανότητα, το όνομα ‘φουστανέλλα’ προέρχεται από την ιταλική λέξη ‘fustagno’ (απ’ όπου και το fustana και το υποκοριστικό fustanella), η οποία λέξη έχει κάποια σχέση με μια πόλη της Αιγύπτου, το Φουστάτ (αρχικό όνομα του Καΐρου). Εκεί κατασκευαζόταν ένα χοντρό ανθεκτικό ύφασμα, το οποίο χρησιμοποιούνταν για πανιά στα καράβια, τις λεγόμενες φούστες. Σύμφωνα με μία άλλη εκδοχή, η ενετική λέξη ‘fustagno’ προήλθε από το υστερολατινικό fustaneum, με το οποίο οι Λατίνοι απέδιδαν στη γλώσσα τους την ελληνκή λέξη «ξύλινο», επειδή έτσι αποκοκαλούσαν οι Έλληνες το βαμβακερό και άλλα υφάσματα που χρησιμοποιούσαν για φορεσιές. Στα λατινικά η λέξη fustis σήμαινε ξύλο. (Institute of Modern Greek Studies, «Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής», Thessalonica, Greece: Aristotelion Panepistimio Thessaloniki, 1998;)

  Ως εθνική στολή, ξέμεινε στην Ελλάδα απ’ την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης. Ήταν η εθνική ενδυμασία των Αρβανιτών (Αλβανών). Με τούς πολυάριθμους αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο η φουστανέλλα καθιερώθηκε σαν ενδυμασία των ελληνόφωνων χριστιανικών πληθυσμών, ενώ τούς 17ο και 18ο αιώνα, έφτασε να αποτελεί την κυρίαρχη ενδυμασία της Ρούμελης και τού Μοριά.
  «Η Βασίλισα ήταν ντυμένη με μία σκούρη πράσινη ρόμπα ιππασίας…και βέλο. Ο Βασιλιάς Όθωνας φορούσε την αλβανική φορεσιά, βαθυκόκκινο σακάκι κεντυμένο με χρυσό, άσπρη φουστανέλλα, με ένα μεγάλο κυνηγετικό σπαθί κρεμασμένο πάνω στον ώμο του.» (Harry Gringo, Scampavias from Gibel Tarek to Stamboul, Charles Scribner: New York, 1857)

  «Η Αθήνα, 25 χρόνια πριν, ήταν μόνο ένα μικρό αλβανικό χωριό. Οι Αλβανοί αποτελούσαν και ακόμα αποτελούν, σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού της Αττικής και περίπου τρεις λεύγες από την πρωτεύουσα, υπάρχουν χωριά όπου δύσκολα καταλαβαίνουν τα ελληνικά. Όταν ο βασιλειάς Όθωνας της Ελλάδας έφτασε στην Αθήνα το 1830, ρώτησε, πού είναι οι Έλληνες.» (Greece of The Hellenes, Lucy M. J. Garnett, p.32)

  Οι Εύζωνες (ευ + ζώνες = οι καλά ζωσμένοι) ήταν επίλεκτοι στρατιώτες του ελληνικού στρατού, ευρύτερα γνωστοί ως τσολιάδες (από το αλβανικό ‘çoljatë’ που σήμαινε ‘νεαροί’, ‘παλικάρια’ στην γέγκικη αλβανική διάλεκτο κ.α.). Αρχικά ιδρύθηκαν τέσσερα τάγματα (το 1867), καθένα από τα οποία διέθετε οργανωτική δύναμη τεσσάρων λόχων. Κεντρική τους αποστολή ήταν η φύλαξη της μεθορίου. Το 1868 προστέθηκε σε κάθε τάγμα ευζώνων και πέμπτος λόχος. Έντονη ήταν η δράση των ευζωνικών ταγμάτων στους Βαλκανικούς Πολέμους, αλλά και αργότερα.

  Οι Εύζωνοι του παλατιού – φρουρά που αποτελούνταν από Ευζώνους – άρχισαν την καριέρα τους ως σωματοφυλακή του βασιλιά Γεωργίου του 1ου. Η στολή που θα έπρεπε να φοράνε, αποφασίστηκε να είναι η φουστανέλλα. Ωστόσο η φουστανέλλα, είχε καθιερωθεί ως τυποποιημένη στολή ήδη από το 1813, για τούς ρωμιούς εθελοντές των δύο συνταγμάτων της Greek Light Infantry τού αγγλικού στρατού. Κατά καιρούς η φρουρά αυτή είχε διάφορα ονόματα όπως: α) Ανακτορική Φρουρά, β) Φουρά Άγνωστου Στρατιώτη, γ) Προεδρική Φρουρά (σήμερα) κ.α. Σκοπιές ευζώνων σήμερα υπάρχουν στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στο Προεδρικό Μέγαρο και στην πύλη του στρατοπέδου της Προεδρικής Φρουράς, πρώην στρατόπεδο Βασιλέως Γεωργίου Β’, που βρίσκεται στο βόρειο-ανατολικό άκρο του Εθνικού Κήπου στην Αθήνα κ.α.

  «Οι Εύζωνοι, οι οποίοι παίρνουν έναν ελαφρώς υψηλότερο μισθό και ακόμα φοράνε την ηπειρώτικη στολή, η οποία παλαιότερα ήταν η εθνική φορεσιά, αποτελούν ένα πεζικό στρατιωτικό σώμα, τα μέλη του οποίου είναι στο μεγαλύτερο μέρος τουφεκιοφόροι με μεγάλη επιδεξιότητα και υψηλό χαρακτήρα, ειδικά διαλεγμένοι από το Στρατιωτικό Συμβούλιο, από τους ορεσείβιους, συνηθισμένοι να φοράνε τη φουστανέλλα. Αυτό το (στρατιωτικό) σώμα απολαμβάνει όχι μόνο μεγάλη υπόληψη για τη γενναιότητα και την ανδρεία στον τομέα τους, αλλά μεγάλο κύρος γενικότερα, και επίσης το προνόμιο του να προμηθεύουν τους φύλακες για τα Βασιλικά Ανάκτορα στην Αθήνα. Όταν φοράνε ολόκληρη τη στολή τους, αυτή η βασιλική φρουρά, έχουν μία πολύ εντυπωσιακή εμφάνιση. Μία φουστανέλλα ή κιλτ με πολλές πτυχές, μεγαλύτερη από είκοσι γιάρδες στο φάρδος και κατάλευκη σαν το χιόνι, με ζώνη γύρω απ’ τη λεπτή μέση του Εύζωνα, φτάνοντας μέχρι τα γόνατα όπου συναντούσε τις άσπρες μάλλινες κάλτσες με μαύρες καλτσοδέτες. Το γιλέκο του με τα κρεμασμένα μανίκια σαν φτερά, δείχνοντας τα φαρδυά, χαλαρά μανίκια ενός λεπτού λινού πουκάμισου, είναι περίτεχνα κεντημένο, ενώ γύρω από τη μέση του είναι σφιγμένη μία δερμάτινη ζωστήρα για όπλα, υπέροχα στολισμένη, και φορτωμένη με πιστόλια και άλλα μικρά όπλα. Στα πόδια του φοράει αλβανικά κόκκινα δερμάτινα παπούτσια, με αναποδογυρισμένες αιχμηρές μύτες, οι οποίες τελειώνουν στην άκρη με μάλλινες φούντες, και η στολή του συμπληρώνεται με ένα κομψό εφαρμοστό καπέλο με μία μακριά φούντα από μπλε σκούρο μετάξι. Τον χειμώνα μία κάπα ή πανωφόρι από μπλε ύφασμα, με έναν φαρδύ ποδόγυρο ώστε να διευκολύνεται η φουστανέλλα, προστατεύει όλη αυτή τη μεγαλοπρέπεια από τους (φυσικούς) παράγοντες. Λέγεται ότι ο Kaiser, όταν επισκέφτηκε την Αθήνα μερικά χρόνια πριν, έμεινε τόσο εντυπωσιασμένος από την εμφάνιση αυτού του συντάγματος, που συμβούλεψε τον τότε βασιλιά των Ελλήνων να μετατρέψει σε Ευζώνους όλα του τα στρατεύματα…» (Lucy Mary Jane Garnett, Greece of the Hellenes, London: Isaac Pitman, 1914, p. 33-34)

  Κάποιοι προσπαθούν αιθαίρετα να συσχετίσουν τη φουστανέλλα με τις αρχαιοελληνικές χλαμύδες και τους χιτώνες αλλά ο αρχαιο-ελληνικός ανδρικός χιτώνας είναι βραχύς και άπτυχος. Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό αρχαιολόγο, Αντ. Κεραμόπουλο, από τον αρχαιοελληνικό χιτώνα θα μπορούσε να παραχθεί φουστανέλλα με πύκνωση των πτυχών του αλλά εξ αιτίας του εύκρατου κλίματος, κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Στο ρωμαϊκό κράτος όμως, ο χιτώνας έχει πολλές πτυχές στη στρατιωτική στολή εκτεινόμενος μέχρι πάνω από το γόνατο, επάνω δε σε αυτόν πέφτουν δερμάτινες λωρίδες από δερμάτινο θώρακα, όπως βλέπουμε και σε αδριάντες των ρωμαίων αυτοκρατόρων. Οι καταγόμενοι από την άγονη και ορεινή Ιλλυρία (Αλβανία), επιζητούσαν επίσης να είναι μισθοφόροι των Ρωμαίων και γι’ αυτό εξοικειώθηκαν με τη φουστανέλλα – όπως και οι Βλάχοι και άλλοι – και έφτιαχναν φουστανέλλες από πυκνά υφάσματα και μακριές (και όχι κοντές όπως κάνουν στην Ελλάδα σήμερα). Μάλιστα, ορισμένοι υποστηρίζουν την άποψη ότι επειδή οι Αλβανοί ήταν μισθοφόροι τουφεκιοφόροι (οπλίτες) των Ρωμαίων, ονομάστηκαν ‘σκιπετάρ’ (από το λατινικό ‘scioppeto’ που σήμαινε ‘τουφέκι’).

  Ο αρχαιολόγος Sir Arthur Evans, γνωστός στην Ελλάδα επειδή ήταν αυτός που ανέσκαψε το παλάτι της Κνωσσού στην Κρήτη, θεωρούσε τη φουστανέλλα που φορούσαν οι γυναίκες χωριάτισσες (πάνω από τη σλαβική μπροστέλλα) που ζούσαν κοντά στα σημερινά σύνορα Βοσνίας-Μαυροβουνίου, ως ένα ιλλυρικό στοιχείο που επιβίωσε ανάμεσα στους σλαβόφωνους πληθυσμούς της περιοχής (Arthur Evans, Ancient Illyria: An Archaeological Exploration, New York & London, United Kingdom: I.B. Tauris. 2006, p. 126)

  Ο λόρδος Μπάιρον που είχε επισκεφτεί την τότε Οθωμανική Αυτοκρατορία, έγραψε στη μητέρα του: «Αλβανοί με την εθνική τους φορεσιά, την πιο μεγαλόπρεπη τού κόσμου, άσπρη φουστανέλλα, χρυσοκέντητο μανδύα, κρεμεζί βελούδινο γιλέκι κατασκέπαστο με χρυσά γαϊτάνια…» (A journey through Albania and other provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the years 1809 and 1810, London, 1813) ενώ ο Άγγλος συνταγματάρχης William Martin Leake παρατήρησε ότι η αρβανίτικη φορεσιά είχε μεγάλη διάδοση ιδιαίτερα στον Μωριά, στην Ύδρα, στην Αργολίδα αλλά και στην Αττική και στη Βοιωτία (λόγω των Αρβανιτών που κατοικούσαν εκεί). «Η αρβανίτικη φορεσιά» γράφει ο Leake «είναι ελαφρύτερη και πιο βολική από την οθωμανική και τη ρωμαίικη.» (Travels in Morea, London, 1830, vol. A’, p. 209-210)

  Ενημερωτικά να πω εδώ ότι η λέξη «τσολιάς» (που οι Έλληνες την προτιμούν από το ‘φουστανελλάς’ ή ‘φουστανελλοφόρος’) προέρχεται από την αλβανική λέξη ‘coljatë’ που στη βόρεια αλβανική διάλεκτο σήμαινε: «νεαρά αγόρια, παλικάρια» κ.α. Υπάρχει όμως και η εκδοχή ότι προέρχεται από την τούρκικη λέξη çul (προέρχεται από τα αραβικά) που σημαίνει «το κουρέλι, το παλιόρουχο» (εξ ου τσόλι και τσούλι), και όχι από αναγραμματισμό της λέξης ‘στολιάς’ (από τη ‘στολή’) όπως διαδίδει η ελληνική εθνικιστική νομενκλατούρα. Τσολιάς ήταν δηλαδή αυτός, που φόραγε τσόλια, κουρέλια, απ’ όπου βγήκε και το θηλυκό του: «τσούλα». Το τσαρούχι προέρχεται από το τουρκικό ‘çarιk’ (σανδάλι), το γιαταγάνι από το τουρκικό ‘yatağan’ (γιαταγάν), το καριοφίλι από το τουρκικό ‘karanfil’ – και όχι από το ιταλικό Carlo e figlio – επειδή στα τουρκικά η λέξη karanfil σημαίνει το λουλούδι γαρίφαλο, και κατά τον 16ο και 17ο αιώνα, οι κάνες των τουρκικών όπλων είχαν μεγάλα στόμια σε σχήμα, που θύμιζαν το μπουμπούκι τού γαρίφαλου, κ.α.

  Ο William Martin Leake έγραψε για τον Αλή Πασά, το 1805: «Όλα τα πρόσωπα και οι γιοι του βεζύρη συνηθίζουν την αρβανίτικη φορεσιά: καμιζόλα με χρυσό γαϊτάνι και φουστανέλλα με δίπλες, που πέφτει πάνω στο μπενοβράκι, όπως ο χιτώνας των ρωμαϊκών αγαλμάτων. Όμορφη φορεσιά, όταν είναι καινούρια και καθαρή. Αλλά κι αυτοί ακόμα οι αφεντάδες δεν χαίρονται την πολυτέλεια να αλλάζουν φουστανέλλα κάθε βδομάδα. Οι στρατιώτες την αφήνουν λερή, ώσπου να λειώσει επάνω τους. Κάπου-κάπου τη βγάζουν και την απλώνουν πάνω στη φωτιά έτσι, που οι ψείρες, ζαλισμένες από τον καπνό, πέφτουν στις φλόγες. Από τα “κράκ” που ακούγονται στη θράκα καταλαβαίνουν οι αρβανίτες, πως το ξεψείριασμα πάει καλά. Μερικές φορές, στις πρώτες δυο-τρεις βδομάδες που φορούν την καινούρια φουστανέλλα ή όταν θέλουν να φανούν περιποιημένοι, περνούν στο λαιμό ένα περιλαίμιο μπαμπακερό εμποτισμένο με μερκουρόλη (σ.σ. οξείδιο τού υδραργύρου).» (William Martin Leake, Travels in Northern Greece, London 1835)

  Ο ναύαρχος Jurien de la Gravière έγραψε: «Οι Αλβανοί αποτελούν μία ιδιαίτερη ράτσα στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια του τελευταίου αιώνα (του 18ου)…αυτοί οι ορεσίβιοι στρατιώτες…αύξησαν ταχέως τη δύναμη και την επιρροή τους. Όλοι οι πασάδες φρόντιζαν να έχουν γύρω τους μία φρουρά αποτελούμενη από αυτούς τους μισθοφόρους. Η αλβανική φορεσιά έγινε της μόδας και οι πιο σημαντικοί Οθωμανοί φοράνε υπερήφανα το λευκό φουστάνι των Αλβανών του Νότου. Ακόμα και οι ίδιοι οι Έλληνες, κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας στον Μοριά του Βελί, δευτερότοκου γιου του Αλή Πασά του Τεπελενίου, άρχισαν να φοράνε αυτή τη στολή έτσι προέκυψε η καλαίσθητη στολή των παλικαράδων.» (Jurien de la Graviere, «La station du Levant», Paris – 1876, vol. 1, p. 71;)

  Οι Έλληνες πήραν την εθνική ενδυμασία των Αλβανών και την καθιέρωσαν ως επίσημη τότε στρατιωτική στολή, αντιγράφοντας τούς Άγγλους που φορούσαν στον στρατό τους παρόμοια ενδύματα. Αυτή είναι η αλήθεια και όχι οι ανοησίες περί αρχαιο-ελληνικών χλαμύδων κ.τλ. Εξ’ άλλου άλλο πράγμα είναι η χλαμύδα και άλλο η φουστανέλλα.

  «Ολόκληρη η αλβανική εθνική φορεσιά, όταν είναι εντελώς καινούρια και καθαρή, είναι ασύγκριτα πιο καλαίσθητη από οποιαδήποτε άλλη φθαρμένη φορεσιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία… Κάθε Τούρκος πασάς ή αξιωματούχος οποιουδήποτε βαθμού έχει ή τουλάχιστον είχε πριν μερικά χρόνια, μία ομάδα από αγριωπούς Αλβανούς ως προσωπική του φρουρά. Έτσι ήταν έντονα διασκορπισμένοι σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, με εξαίρεση την περιοχή των Μανιατών – ανθρώπους το ίδιο αγριωπούς και φιλοπόλεμους όπως οι ίδιοι. Ίσως έτσι έχει προκύψει η μερική υιοθέτηση της φορεσιάς τους από τους Έλληνες… αυτό είναι σίγουρο, οι περισσότεροι από τους ένοπλους Έλληνες που συναντήσαμε κατά τη διάρκεια της τελευταίας πολεμικής επανάστασης, φορούσαν το άσπρο κιλτ (φουστανέλα) και σχεδόν όλο το υπόλοιπο από την αλβανική φορεσιά, το οποίο επίσης υιοθετήθηκε από τον Άγγλο στρατηγό Church, όταν πήρε τη διοίκηση του ελληνικού στρατού.» (John Cameron Hobhouse, A Journey through Albania and Other Provinces of Turkey in Europe and Asia to Constantinople during the Years 1809 and 1810, London 1813)

  «Από τον πόλεμο της ανεξαρτησίας, η αλβανική φορεσιά έγινε η εθνική φορεσιά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Το άσπρο κιλτ (φουστανέλλα) με τις πολλές πτυχώσεις φοριέται τώρα αρκετά κοντό, παρόλο που ακόμα μπορεί να βρεθούν μερικοί παλιομοδίτες με το πιο αέρινο (κομψό) φουστάνι, στις αρχές του αιώνα, το οποίο πέφτει μία ή δύο ίντσες κάτω από το γόνατο.» (The customs and lore of modern Greece, Rennell Rodd, 1892, p.73)

  «Μερικοί από τους διάσημους επονομαζόμενους «Έλληνες» ήρωες του Πολέμου της Ανεξαρτησίας, ήταν, όπως μας έχουν πει, πραγματικοί Αλβανοί. Ακόμα και η «εθνική» ελληνική φορεσιά – η φουστανέλλα – είναι στην πραγματικότητα η φορεσιά μίας από τις μεγάλες αλβανικές φυλές, των Τόσκηδων.» (The pursuit of Greece: an anthology, Philip Sherrard, 1964, p.10)

  «Είναι εξαιρετικά πιθανό ότι η αλβανική φουστανέλλα, η οποία υιοθετήθηκε από τους Έλληνες μετά την απελευθέρωση τους το 1821 ως η εθνική τους φορεσιά…» (The nomads of the Balkans: an account of life and customs among the Vlachs of Northern Pindus, Alan John Bayard Wace, Maurice Scott Thompson, 1972, p.60)

  Ο Πρίγκηπας Lichnowsky (Karl Max Fürst von Lichnowsky στα γερμανικά) είπε: «Η τόσο αποκαλούμενη ‘ελληνική εθνική φορεσιά’ είναι στην ουσία αλβανικής προέλευσης.» (Παρνασσός, τεύχος 206, Φεβρουάριος 1916)

  «…η φορεσιά της νότιας Αλβανίας υιοθετήθηκε ως εθνική φορεσιά της Ελλάδας…» (The Leisure hour, By William Haig Miller, James Macaulay & William Stevens, p. 520)

  «Η αλβανική εθνική φορεσιά λέει ο Hobhouse όταν είναι εντελώς καινούρια και καθαρή, είναι ασύγκριτα πιο καλαίσθητη από οποιαδήποτε άλλη φθαρμένη φορεσιά στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Και σε αυτό μπορούμε ίσως να προσθέσουμε ότι έχει χρησιμεύσει ως πρότυπο σε πολλούς από τους πρώην υποτελής του Σουλτάνου, ιδιαίτερα στους Έλληνες του Μωριά και της Μάνης και στους ορεσίβιους του Ηρακλείου, που το έχουν αντιγράψει με περισσότερη ή λιγότερη ακρίβεια, αλλά περιορίστηκαν να το χρησιμοποιούν άντρες που βρίσκονταν σε πολεμικές ασχολίες.» (The Penny magazine of the Society for the Diffusion of Useful …, Volume 5 By Charles Knight, p. 181)

  «Η φουστανέλλα ή το άσπρο κιλτ της παραδοσιακής αλβανικής φορεσιάς, είναι τόσο κοινή στους δρόμους της Αθήνας όσο και στη στολή του ιδιωτικού φρουρού στο Λονδίνο.» (Belgravia, Mary Elizabeth Braddon – 1883, Page 270)

  «Μερικές ημέρες ύστερα από την άφιξή μας στο χωριό αυτό, παρουσιάσθηκε στον Μαυροκορδάτο ο Σπυρομίλιος, με ένα σώμα από 200 Χιμαριότες, πού είχαν την πιό πολεμοχαρή εμφάνιση μέσα σε όλον τον στρατό. ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΒΑΝΟΥΣ, γιατί το ντυσιμό τους και η γλώσσα τους είναι εντελώς αλβανικά, αλλά παρ’ όλο πού η θρησκεία τους είναι ελληνική (χριστιανική), δεν καταλαβαίνουν ούτε λέξη ελληνική. Εκείνος μάλιστα ανήκε σε μία από τις άριστες οικογένειες της ορεινής Χιμάρας.» είχε γράψει ο προσωπικός γιατρός του Λόρδου Βύρωνα, που έζησε τα γεγονότα της επανάστασης του 1821 από πρώτο χέρι. (Julius Millingen, Memoirs of the affairs of Greece, London 1831, p. 208-209)

  Δεν αρνούμαστε ότι στην αρχαία Ελλάδα υπήρχαν είδη φουστανιών ή χιτώνων. Ωστόσο η φουστανέλλα που φορούσαν οι Αρβανίτες, δεν προέρχεται από αυτούς τους αρχαίους χειτόνες. Δεν υπάρχουν ισχυρά στοιχεία που θα μπορούσαν να συνδέσουν τη φουστανέλλα με τους αρχαίους ελληνικούς χιτώνες. (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, «Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page», p. 148)

  Στην Κορυτσά, βρέθηκε μία ταφική πλάκα από έναν ιλλυρικό τάφο του 2ου-3ου αιώνα μ.Χ., όπου απεικονίζονται δύο άντρες φορόντας τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα και το αλβανικό καπελάκι πλις. Στο Δυρράχιο έχει βρεθεί επίσης ένα πήλινο αγαλματίδιο του 3ου αιώνα π.Χ., ενός άντρα που κρατούσε στην πλάτη του ένα ζώο και φορούσε τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα και το πλις. Στην Smokthinë του Mesaplik (κοντά στην Αυλώνα), βρέθηκε μία ταφόπλακα από έναν ιλλυρικό τάφο του 3ου-4ου αιώνα μ.Χ., όπου απεικονίζεται ένας άντρας να φοράει τη χαρακτηρηστική φουστανέλλα, και πολλά ακόμα ιλλυρικά αγαλματίδια του 5ου π.Χ. αιώνα βρέθηκαν στο Maribor της Σλοβενίας, όπου απεικονίζονται άντρες να φοράνε τη φουστανέλλα (παρόμοια με τα αγαλματίδια που βρέθηκαν στην Αλβανία).
  Ο Ούγγρος κοινωνιολόγος Baron Nopcsa πίστευε ότι ιλλυρικό κιλτ ήταν το αυθεντικό πρότυπο για τη ρωμαϊκή στρατιωτική φορεσιά, και εξαιτίας της ομοιότητας με το κέλτικο κιλτ, θεώρησε ότι το κιλτ εισήχθη στη Βρετανία – και έγινε δημοφιλές ανάμεσα στον ντόπιο κέλτικο πληθυσμό – από τους Ιλλυριούς στρατιώτες που υπηρετούσαν στον ρωμαϊκό στρατό.

  Ήταν οι Ιλλυριοί που δημιούργησαν τα μικρά ευκίνητα καράβια και τη ρωμαϊκή τουνίκα (χιτώνιο), τη λεγόμενη ‘δαλματίκα’ (από το όνομα της ιλλυρικής φυλής των Δαλμάτων), που υιοθετήθηκαν από τους Ρωμαίους. (Aleksandar Stipčević, The Illyrians: history and culture, Park Ridge, New Jersey: Noyes Press (1977))

  Η λαογράφος Ιωάννα Παπαντωνίου από την άλλη, θεωρεί ότι το κέλτικο κιλτ (ένδυμα), όπως αυτό έγινε γνωστό από τις ρωμαϊκές λεγεώνες, χρησίμευσε ως πρότυπο. (Paulicelli & Clark, 2009, Chapter 9: Michael Skafidas, «Fabricating Greekness: From Fustanella to the Glossy Page», p. 148)

  Η ρωσικής καταγωγής Αγγλίδα ανθρωπολόγος που ζει στην Αθήνα, Sofka Zinovieff, έγραψε στο βιβλίο της (που έχει μεταφραστεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις dioptra): «Ακόμα και η φουστανέλλα, η ελληνική εθνική φορεσιά, είναι αλβανική.» (Sofka Zinovieff, Eurydice Street: a place in Athens‎, Granta Books (London 2004), p. 190)

  «Η ελληνική γλώσσα χρησιμοποιείται ευρέως από τους Τόσκηδες, οι οποίοι επίσης γράφουν την ίδια τους τη γλώσσα με ελληνικά γράμματα, ενώ από την άλλη πλευρά, οι Έλληνες έχουν υιοθετήσει ως δική τους την εθνική φορεσιά των Αλβανών γειτώνων τους, την άσπρη φουστανέλλα ή κιλτ…» (Lucy Mary Jane Garnett, Greece of the Hellenes, – History – New York, Scribner: 1914, p. 10)

  «Η αλβανική φορεσιά, δηλαδή η ελληνική φουστανέλλα και τα περικνήμια, είναι κλεμένα χωρίς απολύτως καμία διαφοροποίηση, από τους Τόσκηδες του αλβανικού νότου.» (Legends of my bungalow, Frederick Boyle, 1882, p. 243)

  Αξιοσημείωτο πάντως είναι ότι στα Σκόπια η φουστανέλλα είναι γνωστή ως τόσκα: «Στη Μακεδονία [Σκόπια] η φουστανέλλα ήταν τμήμα της φορεσιάς των αντρών στο Skopsko Bllatija, Ovce Polje, Babune, Azat, Parcovo, στην περιοχή της Gjevgjelia και σε όλη τη νότια Morava, Prespa, Tikvesh και αλλού. Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» (Andromaqi Gjergji, Albanian Costumes through the Centuries: Origin, Types, Evolution, p. 207, Tiranë 2004, Albania: Mësonjëtorja)

  • Χαρά στο κουράγιο σου αγαπητέ Αλή αλ-Γιουνάνι!!εύγε για τον οίστρο σου!! συντάσσομαι ομού!!ακριβής και τεκμηριωμένος!! ευχαριστώ πολύ!!

 41. Επισης ποιος ειναι αυτός ο Πλουσος;

 42. Βας παπ,
  Ο Μανόλης Πλούσος είναι ιστορικός και μέλος της συντακτικής μας ομάδας – αν δεν το έχετε δει ακόμη. Αυτός υπογράφει και το άρθρο. Τα μερί μεροληψίας του «Ερανιστή» είναι μικρόψυχες ανοησίες δικές σας. 1ον. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να δημοσιεύουμε τα πάντα. 2ον. Εκτός από εκατοντάδες άρθρα, στην ψηφιακή μας βιβλιοθήκη μπορείτε να βρείτε χιλιάδες βιβλία σχετικά με αυτά τα θέματα. Όποιος λοιπόν θέλει να μάθει περισσότερα, δεν έχει παρά να διαβάσει.
  Εσείς ποιος ανορθόγραφος εξυπνάκιας είστε;

 43. Εχω μερικές απορίες προς τη σελίδα αυτή .

  Γιατί δεν ειρωνεύεστε όλες τις »’λανθασμένες» απόψεις που έχουν ως τώρα γραφτεί .

  Παραπάνω , σε σχόλιο , αναφέρεται η περιοχή της Αρχαίας Παιονίας , το σημερινό κράτος της ΠΓΔΜ, ως »Μακεδονία»’.
  Όμως αφού αυτό είναι λανθασμένο , τόσο γεωγραφικά [ Παιονία και όχι Μακεδονία ελέγετο η περιοχή ] όσο και πλυθισμιακά ,αφου είναι κυρίως σλαβόφωνος ο πλυθησμός της περιοχής τη σημερινή εποχή , γιατί δεν το ειρωνεύεστε και αυτό όπως κάνετε με άλλες απόψεις , η τουλάχιστον [και σωστοτερα ] απλά δεν το διορθώνετε;;;

  Εύκολη η διόρθωση της άποψης αυτής , η μήπως όχι;;;;

  Παραπάνω ακόμα γράφτηκε ,λανθασμένα παλι, ότι πανω από την Αρτα οι Ελληνες ήταν μειοψηφεία , ουσιατικά βαφτίζοντας την Ηπειρο αλβανική , που όχι μόνο δεν το διαψεύσατε αλλά το αφήσατε »στον αερα» κλείνοντας το μάτι στις ,επίσημες πλέον, αλβανικές διεκδηκήσεις σε εδάφη ελληνικά .

  Και οι δύο αυτές αποψεις , όχι μονάχα είναι ιστορικα αναληθείς πραγμα που από μόνο του αρκούσε για να τις διορθώσετε , αλλα θέλουν την Ελλάδα συρικνωμένη πασιφανώς τόσο σε Ηπειρο όσο και σε σε Μακεδόνια αφού και τα δύο γειτονικά κράτη είναι αναθεωρητικά προς την Ελλάδα επισημά πλέον και μιλουν ανοιχτά για »’Μεγαλες Αλβανίες και Μακεδονίες»».

  Καλό είναι λοιπόν να είμαστε ακριβοδίκαιοι προς όλες τις αποψεις , όταν αυτές μάλιστα είναι ιστορικά ατεκμηρίωτες όπως οι παραπάνω δυο .

  Εκτός και αν έχουμε την Ελλάδα γραμμένη στα παλιά μας τα παππούτσια

  • Αγαπητέ τσικιρικη εννοείται ότι η παραχάραξη της ιστορίας είναι το κυριότερο όπλο των απανταχού πατριδοκάπηλων. Οι καθυστερημένοι, χρονικά και διανοητικά, εθνικισμοί στα Βαλκάνια μετέρχονται ακριβώς τα ίδια εργαλεία με τον δικό μας παλαιότερο αλυτρωτισμό της Μεγάλης Ιδέας που ενταφιάστηκε άπαξ κ δια παντός στην Μικρά Ασία. Με τη διαφορά ότι στην Μικρασία τότε υπήρχε ισχυρό και ακμαίο ελληνικό στοιχείο, αν και μειοψηφικό, σε αντίθεση με τους γείτονες Αλβανούς που έχουν ονειρώξεις με Μεγάλες Αλβανίες ανακαλύπτοντας τσαμουρική μειονότητα. Όλη η περιοχή της Ηπείρου στη διάρκεια του 19ου αιώνα εξελληνίστηκε πλήρως. Ή τους ακόμη πιο κιτς και τραγέλαφους Σλαβομακεδόνες που οραματίζονται Μεγάλη Μακεδονία…!! όσο για την Μακεδονία θεωρώ ότι το όνομα Σλαβομακεδονία λύνει τα πάντα, γεωγραφικά και ιστορικά.

 44. τσικιρικης,
  γενικώς, καμιά άποψη δεν ειρωνευόμαστε. Στη σελίδα είναι προφανές ότι δημοσιεύονται πολλές απόψεις και σε άρθρα και με τη μορφή βιβλίων. Αν με ρωτάτε προσωπικά, δεν έχω ούτε τη διάθεση ούτε την πρακτική δυνατότητα ν’ ασχοληθώ αναλυτικά με τα πάντα. Με αυτή την έννοια, ασφαλώς δεν είμαστε «ακριβοδίκαιοι»- κάνουμε απλώς ότι μπορούμε και νομίζουμε. Αν εσείς έχετε κάποιες «διορθώσεις», ευχαρίστως τις δημοσιεύουμε. (Φαντάζομαι, δεν έχετε την απαίτηση να ψάχνουμε όποιο θέμα θέλει ο οποιοσδήποτε – θα έπρεπε να γράφουμε εκατοντάδες σελίδες…Ας πούμε, παραπάνω παρατίθενται δεκάδες παραπομπές, υποθέτω ούτε κι εσείς τις έχετε ελέγξει, πριν γράψετε…) Ο αναγνώστης μπορεί να κρίνει.

 45. Ευτυχώς που υπάρχετε εσείς οι εξίσου ανορθόγραφοι με τις μεροληπτικές σας ανοησίες και με συντάκτες με γελοία ονόματα τύπου «Πλουσος» που απο το πουθενά γίνατε φουστανολογοι, μάθετε πρώτα απο σύνταξη κειμένων και αφήστε τον εξαλβανισμο της βλαχικης φουστανέλας, αν θέλετε τα προβαλουμε! Εγω είμαι ο Κώστας Παπαδόπουλος πείτε του Πλουσου.

  • Και εγώ είμαι ο Μανώλης Πλούσος!! τι δεν καταλαβαίνεις όταν κάποιος υπογράφει επωνύμως….?? προφανώς ανήκεις στην κατηγορία του ξερόλα Βας παπ, οπότε είναι μάλλον άσκοπο να συνομιλήσει κανείς μαζί σου!! άμα δε γουστάρεις κάτι μην το διαβάζεις, αν διαφωνείς τεκμηρίωσε την άποψη σου!!τα ειρωνικά σχολιάκια σου δείχνουν εμπάθεια κ άγνοια του πως διεξάγεται ένας εποικοδομητικός διάλογος!!το άρθρο, όπως αδυνατείς να αντιληφθείς, δεν είναι πραγματεία!!εξέθεσα όσο πιο σύντομα τα περί των Αλβανών!! η δε βιβλιογραφία, πέραν αυτών που συστήνω στο άρθρο, είναι ως επί το πλείστον ελληνική, Λαμπρυνίδης «οι Αλβανοί», Κουπιτώρης, «Μελέτη περί της γλώσσης κ του έθνους των Αλβανών» …!! οπότε σου επιστρέφονται τα περί «αλβανολαγνείας»….!! κατάλαβες μικρέ ξερόλα??

 46. Οι Σπάτα Μπούα είναι Αλβανοί που εγκαταστάθηκαν στην Αττική στα 1418 από τους φλωρεντινούς Ατζαγιόλι. Κατοίκησαν στα χωριά Σπάτα, Λιόπεσι, Κορωπί, Βάρη, Λούτσα και αλλού. Μαλακασαίοι και Λιώσηδες ακολούθησαν. Στην Ι.Ε.Ε. αναφέρεται και η παράδοση της Ναυπάκτου στους Ενετούς από τον Παύλο Σπάτα Μπούα στα 1407, αντί ετήσιας σύνταξης από την Γαληνότατη δημοκρατία!! άρα οι Σπάτα δεν είναι Αλβανοί. Η Τσαμουρία αποτέλεσε κατά το 1400 μικρό δεσποτάτο διοικούμενο από τους Αλβανούς Λιώσηδες. Κατέρρευσε στα 1430, οπότε και όλοι οι χριστιανοί Τσάμουρες αλλαξοπίστησαν στο Ισλάμ, για να σώσουν τις περιουσίες τους. Το πλήθος πάντως των χριστιανών Αλβανών και Βλάχων της Ηπείρου εξελληνίστηκε πλήρως τον 19ο αιώνα υπό την επίδραση της ελληνικής παιδείας. Ενδεικτικά στα 1876 από τα 243 σχολεία της νοτίου Αλβανίας τα 163 είναι ελληνικά και τα 80 τουρκικά!! Οι Τσάμουρες Μουσουλμάνοι εξαιρέθηκαν αργότερα από την ανταλλαγή του 1923 υπό την πίεση της Ιταλίας…Όσο για την φουστανέλα είναι από τον Οκτώβριο του 1828 εθνική φορεσιά έπειτα από πρόταση προς τον Καποδίστρια ενός παιδαγωγού από το Μόναχο ονόματι Ντεζαρντέν.

 47. τα περί «μεροληπτικής αλβανολαγνείας» υποθέτω ότι εντάσσονται στο tremens dellirium που χαρακτηρίζει όλους εσάς τους πατριδοκάπηλους…..!!προφανώς αδυνατείς να καταλάβεις και την διαφορά «άρθρου» και «πραγματείας»….!!στο άρθρο δεν χωράνε τα πάντα….!!ουγκ

 48. Και εχε υπ όψιν σου τον Αλβανό καθηγητή του Μισιγκαν γιουνιβερσιτι Νεβιλα Παχουμι όπου λεει ξεκάθαρα οτι «η πρώτη εικασία για ιλλυρικη καταγωγή του αλβανικού έθνους ξεκίνησε απο έναν Σουηδο ιστορικο τον Θουμανο – που λεει και ο Κουπιτωρης – στα 1774»

  • είναι προφανές ότι αδυνατείς να καταλάβεις τι εστί άρθρο…!! τα περισσότερα που αναφέρεις μου είναι γνωστά κ τα έχω μελετήσει αρκούντως. Δεν είναι όμως δυνατό να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο έκτασης μερικών σελίδων. Ή είσαι ανόητος ή απλώς θέλεις να «κάνεις το κομμάτι» σου… Βας Πάπ

 49. Βασ Παπ
  φυσικά, έσβησα τις γελοίες απειλές σου. Και μην επιχειρήσεις να γράψεις κάτι παρόμοιο.

 50. στο λέω για τρίτη φορά. Η βιβλιογραφία για τους Αλβανούς είναι τεράστια. Ως εκ τούτου δεν γινόταν στα πλαίσια ενός άρθρου να παρατεθούν όλες οι πηγές που αναφέρεις. Αν έγραφα βιβλίο, θα δεχόμουν τις ενστάσεις σου…!! Όσο για τους εθνικιστές, προσωπικά τους καταδικάζω, είτε πρόκειται για τους ανεγκέφαλους χρυσαυγίτες της Ελλάδας, είτε για τους Αλβανούς που ορέγονται Μεγάλη Αλβανία κ λοιπά ευτράπελα. Αν πράγματι θες να κάνεις διάλογο μαζί μου, ο τρόπος που τον ξεκίνησες δείχνει τουλάχιστον ασέβεια….!

 51. Yπάρχουν μερικες βασικες διαφορες

  οι χρυσαυγίτες αποτελουν την »’απαντηση»’ τοσο στο οικονομικο αδιέξοδο όσο και στην αθρόα λαθρομεταναστευση [ απαντηση εννοωντάς το πως το βλεπουν αυτοι που τους ψηφιζουν ], καθόλου τυχαίο που από το 2008 και έπειτα παρατηρηται η αύξηση τους και σε συγκεκριμένες περιοχες [ Αγ Παντελεήμονας ]
  Επίσης δεν ενεχει καποιες εδαφικες διεκδηκησεις η απλά ενυπαρχουν σε πολύ υποτονικό όμως βαθμο

  Συνεπως ακομα και το φαινόμενο της ΧΑ η οποια δεν μπορεί καν να χαρακτηριστεί ως εθνικιστική αλλα τουλάχιστον ως φασιζουσα με νεοναζιστικες καταβολες [ στα πάνω κλιμάκια ] δεν μπορει να συγκριθεί εύκολα με τον επικύνδυνο πλέον για την Ελλάδα ιμπεριαλισμό του Αλβανικού κράτους .

  Επίσης όταν ο Παπ έγραψε θα το μετανιώσετε δεν απειλουσε κανένα . Πολιτικο ήταν το σχολιο αυτό.
  Εννοούσε ότι κατι τέτοια πολιτικα λαθη της αριστεράς και παλι , σε παλιότερες εποχές πχ κατά τη κατοχή , τα πλήρωσε αργότερα η ίδια και μετάνοιωσε φυσικά για αυτά τόσο κατά τον εμφύλιο όσο και τη μεταπολεμική αστυνομοκρατούμενη Ελλάδα . [ Βλέπε τους χαρακτηρισμούς »’εαμοβούλγαροι» που συνέβησαν λογω των λαθών αυτών , χωρις να τους υοθετώ εγω , και την υποτιθέμενη »εθνοπροδοσια»’ τους υπέρ των βορείων γειτόνων ]

  Συνεπώς κακώς αξομειώνοντε οι δυο πολιτικές καταστάσεις

  Η μια ενεχει κυρίως τον φυλετισμό με το ρατσισμό και εχει λίγη πέραση στην Ελλάδα .

  Ενώ η άλλη έχει μεγάλη πέραση στην Αλβανία και περιέχει την απόσπαση εδαφών της Ελλάδας που πηγαζει από τη φυλετικη και »’ιστορικη»» αλαζονεια των Σκιπετάρων πανω στα γειτονικά εδάφη με τις πλατες πάντα Αμερικανων και Ενωμένης Γερμανικής Ευρώπης.

  Είχαμε και έχουμε το »»Μακεδονικό»’ ακριβώς γιατι οι δεξίες μεταπολεμικές κυβερνήσεις το αφήσανε τελείως στη τύχη του να φουντώσει για πάρα πολλά χρόνια .

  Ας φροντίσουμε να μην εχουμε και το »’Αλβανικό»

  Όσοι τουλάχιστον αγαπάμε αυτό το τόπο .

 52. τσικιρικης
  ο θρασύδειλος και αυθάδης Παπ, αφού ειρωνεύτητηκε πρώτα το επίθετο κλπ. έγραψε, μεταξύ άλλων το εξής κουτσαβάκικο: «θα το μετανιώσετε εσύ και οι όμοιοί σου». Δεν περιμένω βέβαια συγγνώμη, αυτό θα ήταν πραγματικά έκπληξη. Τέλος πάντων, δεν έχω καμιά όρεξη να γράφω για ό,τι κατέβει στον καθένα, ειδικά όταν γράφει με αυτό το ύφος της βλακώδους ημιμάθειας. Τα περί νεοναζισμού στην Ελλάδα είναι άλλη συζήτηση: κατά την εκτίμησή μου, οι οργανώσεις αυτές είναι πολιτικές μεταμφιέσεις κύκλων του κοινού ποινικού δικαίου, αν και πολλοί νέοι άνθρωποι παρασύρονται από την προπαγάνδα τους. Το ανακριτικό στιλάκι, τις τάχα μου πατριωτικές υποδείξεις και τους αυθαίρετους προσωπικούς χαρακτηρισμούς αλλού, πριν χάσουμε την ψυχραιμία μας. (Γιατί δεν φτιάχνετε μια σελίδα, αφού τα ξέρετε τόσο καλά και «αγαπάτε αυτόν τον τόπο;») Το αρχικό θέμα ήταν άλλο και παρακαλώ να λήξει η κουβέντα εδώ, αλλιώς θ’ αναγκαστώ να σβήσω τα επόμενα σχόλια. Ειδικά για τον Παπ. το γράφω προκαταβολικά και χωρίς περιστροφές: είναι ανεπιθύμητος στην ιστοσελίδα. Στον Ερανιστή κάνουμε αυτό που βλέπετε, εδώ και πολλά χρόνια, με πολύ κόπο και χωρίς να πάρουμε φράγκο από κανέναν. Αν δε σας αρέσει, μη μας διαβάζετε.

 53. Κριμα να ανταλλασετε ειρωνίες και ύβρεις .

  Ακόμα ο αλι αλ γιουνανη παρέθεσε πολλες πηγές περι φουστανέλας αρκετές από τις οποίες είναι ακριβείς ενώ άλλες ημιμαθείς η απλα πολιτικα στοχευμενες – προπαγανδιστικες όχι από τον ίδιο αλλά από αυτούς που τις »’έγραψαν»’ τα χρόνια εκείνα .
  Θα σταθώ σε τρεις εξ αυτών.

  »»»Ακόμα και η «εθνική» ελληνική φορεσιά – η φουστανέλλα – είναι στην πραγματικότητα η φορεσιά μίας από τις μεγάλες αλβανικές φυλές, των Τόσκηδων.» (The pursuit of Greece: an anthology, Philip Sherrard, 1964, p.10)»»’

  »»’Η αλβανική φορεσιά, δηλαδή η ελληνική φουστανέλλα και τα περικνήμια, είναι κλεμένα χωρίς απολύτως καμία διαφοροποίηση, από τους Τόσκηδες του αλβανικού νότου.» (Legends of my bungalow, Frederick Boyle, 1882, p. 243)»»

  »»» Η αλβανική φορεσιά έγινε της μόδας και οι πιο σημαντικοί Οθωμανοί φοράνε υπερήφανα το λευκό φουστάνι των Αλβανών του Νότου. (Jurien de la Graviere, «La station du Levant», Paris – 1876, vol. 1, p. 71;)

  Κατά συνέπεια γίνετε φανερό αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω σε ‘αλλα σχόλια .
  Ότι η φουστανελα φοριέτε στη περιοχή της Τοσκερίας δηλαδή στη νοτια και λίγο στη κεντρική Αλβανία .
  Αρα κακώς χαρακτηρίζετε »’αλβανικο ένδυμα»’ .

 54. σημείωση: έσβησα μερικά εμετικά σχόλια, με την «υπογραφή» Βασ. Παπ. Ο τύπος μάλλον χρειάζεται ψυχίατρο.

 55. »»»Με τούς πολυάριθμους αλβανικούς εποικισμούς στον ελλαδικό χώρο η φουστανέλλα καθιερώθηκε σαν ενδυμασία των ελληνόφωνων χριστιανικών πληθυσμών, ενώ τούς 17ο και 18ο αιώνα, έφτασε να αποτελεί την κυρίαρχη ενδυμασία της Ρούμελης και τού Μοριά»»

  Aρα αυτή η πηγή που αναφέρθηκε παραπάνω αναιρεί τις υπόλοιπες που λένε ότι η φουστανέλα διαδόθηκε στη Πελοπόνησο ,
  είτε από τους Αλβανούς του Βελή Πασά , ειτε κατά τα Ορλωφικά πάλι από τους Αλβανούς , ειτε κατά το 1821 ειτε μετά άπό αυτό ως »»προιόν κλοπής»»’ πάλι από τους Αλβανούς του νότου , αφου όλα αυτά δεν ταιριάζουν χρονολογικά .

  Τον Οκτώβριο του 1828 εγινε εθνική φορεσιά όχι γιατί εκλάπη από τους Αλβανούς αλλά ακριβως γιατί , συμφωνα και με τη παραπανω πηγή , αυτή την ενδυμασια φορούσανε οι αγροτικοί πλυθησμοί στις περιοχές που συγκροτήσανε το πρώτο επαναστατικό κράτος δηλαδή Μωριας και Ρουμελη ηδη από τον 17ο αιωνα , και αρα λογικό ηταν κυρηξουν αυτή ως επισημη ενδυμασία και όχι πχ την Επτανησιακή η τη Θρακική .

 56. Μανωλο Πλουζο η Ερανιστη. Μονο οι αδελφαρες διαγραφουν στοιχεια, δεν ειπα να μην διαγραψεις τις υβρεις, χεστηκαμε γι αυτες, τα στοιχεια για το οτι αυτα που λες ειναι ανακριβη και καραγκιοζιλικια γιατι τα διαγραφεις? Εδω μεχρι και η »ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΡΕΥΝΑ» που εχει παρομοια αποψη με εσενα επιτρεπει τα παντα, γι αυτο και ο Λαζαρης, ο διαχειριστης της, για εμενα αξιζει τον εστω σεβασμο – με οποιο εθνομηδενισμο τον διακατεχει – και δεν εξυβριζουμε αλλα κανουμε διαλογο, εσυ Ερανιστη, Μανωλε Πλουζο, εισαι μια αδελφη, μεγαλη κι ολας. Αν εχεις τα κοτσια ασε με να παραθεσω τα στοιχεια μου για την φουστανελλα που ειναι αμιγως ΒΛΑΧΙΚΗ και μονον.

 57. Επισης, επετρεψε μου για να παραθεσω στοιχεια γλωσσολογικα και εθνολογικα » γι αυτη τη ρατσα των Αλβανων’ που ολα αυτα τα χρονια προωθειτε σαν γηγενη, οπου εδω φυσικα γελαει και το παρδαλο αρκουδι, αφου ρε ζωντοβολα αυτα που γραφετε και συνεχεια λετε τα ιδια τα εχουμε διαβασει, σε πολλα παρομοια φορουμ, τα εχουμε συγκρινει και εχουμε παρατηρησει οτι, ο τροπος εκφρασης και ερμηνειας ειναι απολυτα ο ιδιος. Δεν γνωριζετε πως να κρυφτειτε! Τι κουτσαβακικα και αλλα καραγκιοζιλικια τσαμπουνας. Επιτρεψτε μου να παραθεσω, οχι δικα μου λογια, ουτε πληροφοριες ατομικα δικες μου, αλλα, πληροφοριες απο εθνολογους και γλωσσολογους(δεν υπαρχει ουτε ενα γηγενες αρχαιο τοπονυμιο στην αλβανικη ενδοχωρα, ολα ειναι εξαλβανισμενες μεταλλαξεις σερβικων τοπονυμιων) επιστημονες. Λαογραφους (εκει να δειτε »σημεια και τερατα» απο λαογραφικη πασπερμια στους αλβανους , με καταβολη σλαβοβλαχικη) εδω μονο που δε μου τους εβγαλες σαν λαο αυτουσιο απο τους μπαμπουινους ακομη (οντας εσυ δηλωμενος δαρβινιστης) αντε να ανακαλεσω και το »αδελφαρες» για να μην χασεις την ψυχραιμια σου και μου κανεις τα μουτρα κρεας, θελω και επιθυμω αυτον τον διαλογο, γιατι πολυ λυσσα αντιλαμβανομαι οταν προκυπτουν φωνες που σας κραζουν και σας λενε »τι λες εδω ρε! Που πας ρε καραμητρο» Και αφου και οταν τελειωσω με αυτα που θελω να πω για την ρατσα σας, τοτε θα πιασω και για τα ελληνικα καθεκαστα. (Βλ Φαλμεραυερ με αρκετα ψιγματα αληθειας)

  • Φιλαράκι, πραγματικά τώρα, θεωρείς ότι θα κάτσω να κάνω διάλογο μαζί σου?? Πρώτα βρίζεις και απειλείς και μετά θες κουβεντούλα?? Είσαι η κλασική περίπτωση ημιμαθούς ελληνάρα που νομίζει ότι τα κατέχει όλα, έχοντας αναμασήσει μεμονωμένα, αποσπασματικά και βέβαια….μόνο ιντερνετικά πέντε αράδες κομπάζεις ότι έχεις και άποψη….!!Το καλύτερο που έχεις να κάνεις εσύ και οι όμοιοι σου είναι να μάθετε, πρώτα και πάνω από όλα σωστά ελληνικά!! Μέτα απλά ασχολήσου με αυτό που παραδοσιακά ξέρεις και κάνεις από την τρυφερή παιδική ηλικία σου……!!

 58. Κάτι σημαντικό .

  Η πλειοψηφεία των Αλβανών δεν φοράει φουστανέλα.
  Αυτη φοριέτε κυρίως σε »’μέρος»’ της Λαμπεριας και λιγο στη Μαλακαστρα στα δυτικά.
  Και νοτίως-περιξ του Μπερατίου και νότια της Αχριδας λίμνης στα ανατολικά .
  Δεύτερον και σημαντικότερον , »κοστουμ κομπεταρ» [δηλαδη στα ελληνικά , »’εθνικό κοστούμι»’ ]
  δεν ονομάζουν οι Αλβανοί τη φουστανέλα αλλά τη φορεσιά με το παντελόνι που φοράει η πλειοψηφεία των Αλβανών.
  Κατι θα ξέρουν παραπάνω άρα οι ίδιοι που ονομάσανε έτσι αυτή την ενδυμασία και όχι την φουστανελα η οποία αλλωστε φοριέτε στο νότο δηλαδη στη περιοχη που γειτνιάζει με τους Έλληνες .

  Αναφερθηκε παραπάνω..
  »»’Ήταν φαρδιά και μαζεμένη στη μέση με πολλές πτυχές. Την έλεγαν ‘φουστάν’, ‘άιτα’ και ‘τόσκα’, ίσως επειδή την είχαν πάρει από τις φορεσιές των Αλβανών της Τοσκαρίας.» »»’
  Μα ακριβώς επειδή αυτοί τη πήρανε απο τους Τόσκηδες την λέγανε »»Τοσκα»» και ακριβώς επειδη οι Τόσκηδες την πήρανε απά τους Ελληνες δεν την ονομάσανε »’κοστουμ κομπεταρ»’ όπως κάνανε με την φορεσιά με το παντελόνι γιατί άλλη ητανν η »εθνική φορεσιά»».

  Για να το αντιληφθούμε αυτο ας δούμε τον χάρτη του αλβανολόγου και αλβανόφιλου Σουφλαυ.
  Aυτός προσπάθησε να προσδιορίσει [ σε κάποιο βαθμό τα κατάφερε ] τα όρια της »’Μεσαιωνικής Αλβανίας»» δηλαδη τις περιοχες οπου οι Αλβανοί πλειοψηφουσανε ετσι ωστε να μπορεί μια περιοχή στα δυτικά Βαλκάνια να ονομαστεί ως »’Αλβανία»»’.

  http://arvanitis.eu/wp-content/uploads/2012/02/%CE%91%CE%9B%CE%92%CE%91%CE%9D%CE%99%CE%91-SUFFLAY.jpg

  Ο χάρτης αυτός αποδεικνύει ότι η φουστανέλα σήμερα φοριετε ως επί το πλείστον σε περιοχές που βρίσκοτε ΕΚΤΟΣ [νότια ] της οριζόμενης ως »Μεσαιωνικης Αλβανίας» ,
  δηλαδη στις περιοχες που τα χρόνια εκείνα ,
  ειτε δεν κατοικουσανε καν Αλβανοι ,
  είτε κατοικουσανε αλλά ήταν ολιγάριθμοι δηλαδή ήταν λιγότεροι των ντόπιων .
  Δηλαδή στις περιόχες όπου συνέβη ως γνωστόν κατά τον Ύστερο Μεσαίωνα »κάθοδος» Αλβανοφώνων οι οποιοι υοθετήσανε [ και δώσανε ] πολλα στους πλυθησμούς που βρήκανε εκεί .

 59. Η ιστορία εχει δώσει τις απαντήσεις της .