18 Φεβρουαρίου 2023 at 21:46

Τι σημαίνει η φράση, «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία.»

από

Τι σημαίνει η φράση, «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία

Η εκκλησιαστική φράση, «Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία.», βρίσκεται στο κατά Λουκάν Ευαγγέλιο (Κεφ. 10ο, 38-42). Μεταφορικώς λέγεται και για όσους ασχολούνται με πολλά και διαφορετικά πράγματα, χωρίς να επικεντρώνονται σε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα ή ενασχόληση: «Ἐγένετο δὲ ἐν τῷ πορεύεσθαι αὐτοὺς καὶ αὐτὸς εἰσῆλθεν εἰς κώμην τινά. γυνὴ δέ τις ὀνόματι Μάρθα ὑπεδέξατο αὐτὸν εἰς τὸν οἴκον αὐτῆς. καὶ τῇδε ἦν ἀδελφὴ καλουμένη Μαρία, ἣ καὶ παρακαθίσασα παρὰ τοὺς πόδας τοῦ Ἰησοῦ ἤκουε τὸν λόγον αὐτοῦ. ἡ δὲ Μάρθα περιεσπᾶτο περὶ πολλὴν διακονίαν· ἐπιστᾶσα δὲ εἶπε· Κύριε, οὐ μέλει σοι ὅτι ἡ ἀδελφή μου μόνην με κατέλιπε διακονεῖν; εἰπὲ οὖν αὐτῇ ἵνα μοι συναντιλάβηται. ἀποκριθεὶς δὲ εἶπεν αὐτῇ ὁ Ἰησοῦς· Μάρθα, Μάρθα, μεριμνᾷς καὶ τυρβάζῃ περὶ πολλά· ἑνὸς δέ ἐστι χρεία· Μαρία δὲ τὴν ἀγαθὴν μερίδα ἐξελέξατο, ἥτις οὐκ ἀφαιρεθήσεται ἀπ’ αὐτῆς…»

Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο (ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, 29 Σεπτεμβρίου 1571 - 18 Ιουλίου 1610). «Η Μαρία Μαγδαληνή σε έκσταση.» 1606.
Μικελάντζελο Μερίζι ντα Καραβάτζο (ιταλ.: Michelangelo Merisi da Caravaggio, 29 Σεπτεμβρίου 1571 – 18 Ιουλίου 1610). «Η Μαρία Μαγδαληνή σε έκσταση.» 1606.

Και σε απόδοση: «Kάποτε, πάλι, ενώ βρίσκονταν σε πορεία, μπήκε ο Iησούς σε κάποιο χωριό, όπου μια γυναίκα, που λεγόταν Mάρθα, τον υποδέχτηκε στο σπίτι της. Αυτήν είχε και μιαν αδελφή που την έλεγαν Mαρία, η οποία κάθισε κοντά στα πόδια του Iησού κι άκουγε απερίσπαστη τα λόγια του. H δε Mάρθα ήταν απασχολημένη και πνιγόταν στη δουλειά για να τους περιποιηθεί. Έτσι, πλησίασε τον Iησού και του είπε: Kύριε, δε σε νοιάζει που η αδελφή μου μ’ άφησε να μόνη μου να υπηρετώ και να ετοιμάζω το τραπέζι; Πες της, λοιπόν, να με βοηθήσει. Aποκρίθηκε τότε ο Iησούς και της είπε: Mάρθα, Mάρθα! Φροντίζεις κι ασχολείσαι με πολλά! Ένα πράγμα, όμως, είναι χρήσιμο και αναγκαίο, ν’ ακούς τη διδασκαλία μου. H Mαρία, όμως, διάλεξε την αγαθή μερίδα, που δε θα της αφαιρεθεί…»

Το απόσπασμα μπορεί να ερμηνευτεί και ως εξής: «Μάρθα, Μάρθα, ασχολείται το μυαλό σου με ανήσυχες φροντίδες και κουράζεται το σώμα σου για να προετοιμάσεις πολλά. Ένα όμως είναι το αναγκαίο και το χρήσιμο, η ακρόαση της διδασκαλίας μου, η οποία είναι τροφή πνευματική, αναγκαία για τη σωτηρία της ψυχής σου. Η Μαρία διάλεξε την καλή και ωφέλιμη μερίδα, που δεν θα της αφαιρεθεί ποτέ, διότι δεν είναι προσωρινές και φθαρτές οι ωφέλειες της αλλά αιώνιες.»[1]

Δ.Τ.

[1] Η Καινή Διαθήκη. Μετά συντόμου ερμηνείας. Υπό. Παν. Τρεμπέλα. Αδελφότης Θεολόγων «Ο Σωτήρ». Αθήναι, 2009. Η απόδοση του κειμένου και η ερμηνεία βασίζονται στα σχόλια του θεολόγου Παν. Τρεμπέλα.

Περισσότερες παροιμίες, παροιμιώδεις φράσεις και γνωμικά μπορείτε να βρείτε στο αρχείο μας ΕΔΩ.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην ομάδα του facebook Παροιμίες & γνωμικά.

Αν θέλετε να γίνετε μέλη της ομάδας, επισκεφτείτε τη διεύθυνση: https://www.facebook.com/groups/2285257741730850/

(Εμφανιστηκε 515 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Τα σχίλα είναι κλειστά.