30 Απριλίου 2021 at 10:50

Νέα κυκλοφορία: Λησμονημένη Εθνοκάθαρση, Η Θεσσαλονίκη στον αγώνα του 1821

από

Νέα κυκλοφορία: Λησμονημένη Εθνοκάθαρση, Η Θεσσαλονίκη στον αγώνα του 1821

Λησμονημένη Εθνοκάθαρση,

Η Θεσσαλονίκη στον αγώνα του 1821

Συγγραφείς: Α. Θεοδωρίδης – Γ. Ρακκάς – Γ. Ταχόπουλος & F. Beaujour

Σελ. 210

Εναλλακτικές Εκδόσεις 2021

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου 

Η συμβολή της Θεσσαλονίκης στον Αγώνα του 1821 –όπως πολύ γλαφυρά την παρουσιάζει ο Αντώνης Θεοδωρίδης σ’ ένα δοκίμιο του 1940, που αποτέλεσε και την αφορμή για να εκδοθεί το παρόν βιβλίο– δεν έχει αποτυπωθεί όπως θα της άξιζε στον συνολικό καμβά της Ελληνικής Επανάστασης.
Επιπλέον, αναψηλαφώντας τη σαρωτική οθωμανική καταστολή της Επανάστασης στην Κεντρική Μακεδονία (Χαλκιδική 1821 – Νάουσα 1822), ανακαλύπτει κανείς ένα προγραμματισμένο σχέδιο δραστικής δημογραφικής συρρίκνωσης του ελληνικού στοιχείου, που είχε ως επίκεντρό του την ίδια την Θεσσαλονίκη: Η πόλη που δοξάστηκε από μια αποδομητική ιστοριογραφία ως το υποτιθέμενο λίκνο του οθωμανικού «πολυπολιτισμού» (στην πραγματικότητα, «άπαρτχαϊντ») μεταβάλλεται σε ανοιχτό στρατόπεδο συγκέντρωσης, τόπο εκτελέσεως χιλιάδων Ελλήνων και, ταυτόχρονα, σκλαβοπάζαρο των χιλιάδων αιχμαλώτων – ως επί το πλείστον γυναικόπαιδων.
Η δραστική συρρίκνωση του ελληνικού στοιχείου στην Κεντρική Μακεδονία υπονομεύει την απελευθέρωσή της όχι μόνον στα χρόνια της Επανάστασης αλλά και μετέπειτα: Στα κενά των καμμένων ελληνικών χωριών και κωμοπόλεων προωθείται το μουσουλμανικό και τα σλάβικο στοιχείο, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο, στις δεκαετίες που ακολούθησαν, το «μακεδονικό κουβάρι» και καθιστώντας δυσχερέστερο το εγχείρημα της απελευθέρωσης της Μακεδονίας.

Λησμονημένη Εθνοκάθαρση, Η Θεσσαλονίκη στον αγώνα του 1821
Λησμονημένη Εθνοκάθαρση, Η Θεσσαλονίκη στον αγώνα του 1821

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Αντώνιος Θεοδωρίδης είναι συγγραφέας του βιβλίου Η δραματική συμβολή της Θεσσαλονίκης στον αγώνα του 1821, που εκδόθηκε το 1940. Ήταν διευθυντής της Νέας Αλήθειας –εφημερίδας του Ιωάννη Κούσκουρα που διαδραμάτισε ιδιαίτερο ρόλο στον Μακεδονικό Αγώνα και τους Βαλκανικούς Πολέμους και εντάχθηκε μετέπειτα στον ευρύτερο χώρο του πατριωτικού φιλελευθερισμού– καθώς και διευθυντής του Ραδιοσταθμού Θεσσαλονίκης. Υπήρξε ένας από τους εμπνευστές της «Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας Θράκης» (ΕΣΗΕΜΘ), και ιδρυτικό της μέλος κατά το 1923.

Ο Γιάννης Ταχόπουλος είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στην Βυζαντινή Ιστορία. Πατέρας τριών παιδιών, ζει και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη. Έχει γράψει τα βιβλία Όψεις Εθνοαποδόμησης (2009), Ο Μαζάουερ και τα φαντάσματα του οθωμανισμού (2012), και Όψεις θρησκευτικής βίας στην Πρωτοβυζαντινή Αίγυπτο (2021).

Ο Γιώργος Ρακκάς είναι διδάκτορας πολιτικής επιστήμης και γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1981. Ζει και εργάζεται στην πόλη. Συμμετέχει στον χώρο του Άρδην από το 1999, και εξελέγη δύο φορές δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης (2014 και 2019). Έχει γράψει τα βιβλία Οικόπεδο και Αποικία (2014), Σύγχρονες Βαβέλ (2018), και Η Βιομηχανία της Αλληλεγγύης (2020).

Περισσότερα μπορείτε να δείτε στον σύνδεσμο: https://enalekdoseis.gr/

(Εμφανιστηκε 410 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)
Ετικέτες

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.