5 Μαΐου 2020 at 23:02

Η επόμενη μέρα

από

            Η επόμενη μέρα

Γράφει ο Δημήτρης Νόττας

Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, η 4η Μαΐου σηματοδοτεί τόσο την άρση των μέτρων απαγόρευσης της κυκλοφορίας όσο και την λήξη της καραντίνας σε όλη την χώρα. Αυτό σημαίνει ότι σταδιακά τα καταστήματα και η αγορά της χώρας θα επανέλθουν σε μια «κανονικότητα», γεγονός που θα ενισχύσει και θα τονώσει την νοσούσα ελληνική οικονομία. Τουλάχιστον αυτό αφήνει να εννοηθεί η ίδια η κυβέρνηση και τα δημοσιογραφικά της φερέφωνα. Όλα αυτά βέβαια ακούγονται ελπιδοφόρα στα αυτιά του ελληνικού λαού, με τον τελευταίο να αγνοεί τον αντίκτυπο του ιού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως ένας ιός κατάφερε να προκαλέσει τέτοια αναταραχή στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και να ξεμπροστιάσει απροκάλυπτα τα συστήματα υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες. Αυτό λοιπόν, δείχνει σε όλους πως το φιλελεύθερο αφήγημα περί ανωτερότητας του ιδιωτικού τομέα σε θέματα υγείας αλλά και οργάνωσης καταρρέει και πως μόνο ο οργανωμένος κρατικός παράγοντας βοηθά πραγματικά τον λαό.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως ένας ιός κατάφερε να προκαλέσει τέτοια αναταραχή στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και να ξεμπροστιάσει απροκάλυπτα τα συστήματα υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες.
Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πως ένας ιός κατάφερε να προκαλέσει τέτοια αναταραχή στις φιλελεύθερες δημοκρατίες και να ξεμπροστιάσει απροκάλυπτα τα συστήματα υγείας στις ανεπτυγμένες χώρες.

Τα παραδείγματα πολλά. Από τις εκατόμβες νεκρών στις ΗΠΑ μέχρι την υποτιθέμενη ανοσία της αγέλης στο Ηνωμένο Βασίλειο ο ιδιωτικός τομέας αποδείχθηκε απροετοίμαστος και ανίκανος να παρέχει από την πρώτη στιγμή τα στοιχειώδη στους πολίτες της κάθε χώρας. Όμως, είναι γνωστός ο αντίκτυπος αυτού του ιού και στον οικονομικό τομέα όπου παρατηρούνται και οι σοβαρότερες επιπτώσεις του. Οι ΗΠΑ ήδη μετρούν 22 εκατόμμυρια ανέργους με την ανεργία πλέον να αγγίζει το 17% του πληθυσμού.

Η κρίση στην αγορά πετρελαίου σηματοδότησε την πτώση των τιμών του βαρελιού σε αρνητικές τιμές. Αυτό δείχνει πως δεν υπάρχουν μεμονωμένα οικονομικά προβλήματα και πως ο κόσμος μας λειτουργεί με αλυσιδωτές διαδικασίες. Η δομή της κοινωνίας μας είναι η οικονομική της σύσταση που καθορίζεται από τις παραγωγικές σχέσεις. Η μεταβολή λοιπόν αυτών των παραγωγικών σχέσεων συνεπιφέρει μεταβολή της ίδιας της κοινωνίας. Στη γηραιά ήπειρο η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε για μια ακόμη φορά να αποδείξει την αξία της αφήνοντας αβοήθητες και στο έλεος της πανδημίας τις χώρες του Νότου, κυρίως την Ιταλία, δείχνοντας με αυτό τον τρόπο πως η υποτιθέμενη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι ανύπαρκτη και πως το χρήμα και οι επιθυμίες των τραπεζών είναι πάνω από τις ανθρώπινες ζωές. Ουσιαστικά κάθε ευρωπαϊκή χώρα αντιμετώπισε ολομόναχη την πανδημία με κάποια κινέζικη ή ρωσική ιατρική και υλική βοήθεια σε μερικές περιπτώσεις αλλά με την παντελή απουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό δημιούργησε τη μεγαλύτερη κρίση εμπιστοσύνης προς την ΕΕ με αμφισβήτηση τόσο των θεσμών και των λειτουργιών της, όσο και των υποσχέσεων της για τον τρόπο λειτουργίας της.

Βέβαια η στάση της ΕΕ και το σκληρό και ψυχρό πρόσωπό της είναι γνωστή στην Ελλάδα από τα πολυτάραχα χρόνια της κρίσης, η οποία όπως φαίνεται δεν έχει ξεπεραστεί πλήρως. Όλα αυτά τα στοιχεία, γεννούν μια πληθώρα ερωτημάτων για το πώς θα διαμορφωθεί η επόμενη μέρα στην Ευρώπη και τον κόσμο. Οι υποθέσεις είναι πολλές, από τις πιο ακραίες περί οικονομικής κατάρρευσης μέχρι τις πιο μετριοπαθείς για μια νέα εποχή οικονομικής κρίσης αντίστοιχης με αυτήν του 2008. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο θαυμασμός και η αστική αφήγηση για τις ΗΠΑ ως την πιο επιτυχημένη χώρα του πλανήτη με το πιο δίκαιο κοινωνικοπολιτικό και οικονομικό σύστημα κατέρρευσε πλήρως και πως αναμένονται αλλαγές στην πρωτοκαθεδρία του κόσμου.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο η εμπιστοσύνη των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την ίδια έχει κλονιστεί βαρύτατα και η ίδια της η μελλοντική ύπαρξη φαντάζει να απειλείται περισσότερο από ποτέ. Η χώρα μας πάντως δείχνει να τα έχει πάει περίφημα μέχρι στιγμής καθώς η κυβέρνηση προτιμά να κοιτά το δέντρο και όχι το δάσος προβάλλοντας την προσωρινή επιτυχία της από τη μία και αποφεύγοντας να μιλήσει για το τι μέλλει γενέσθαι στην οικονομία και τι σκοπεύει να κάνει για την ανασύσταση της ελληνικής κοινωνίας μετά τη λήξη της πανδημίας.

(Εμφανιστηκε 290 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.