28 Φεβρουαρίου 2020 at 20:32

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Η ζωή της Αθήνας της Κλασσικής Περιόδου και ο Σωκράτης

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος 21η,

Τετάρτη 4 Μαρτίου 2020, ώρα 7:00μμ.

στη Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

ΘΕΜΑ: Η ζωή της Αθήνας της Κλασσικής Περιόδου και ο Σωκράτης

Εισηγητής: Θεόφιλος Πασχαλέρης, φιλόλογος

Στα μαθήματα Κλασσικής Παιδείας, που γίνονται στο Μαξίμειο, ο φιλόλογος κ. Θ. Πασχαλέρης θα μιλήσει σε τρία μαθήματα για τη ζωή της Αθήνας της Κλασσικής Περιόδου και το Σωκράτη, από την Τετάρτης 4 Μαρτίου.

Στο πρώτο Μάθημα της 4ης Μαρτίου θα ερμηνεύσει εκλεκτά αποσπάσματα από τον Επιτάφιο του Θουκυδίδη, που αποτελεί ύμνο του εσωτερικού μεγαλείου της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, και θα παρουσιάσει κατ’ επιλογήν απόψεις για το Σωκράτη.

Στο δεύτερο μάθημα της 11ης Μαρτίου από την «Απολογία» του Πλάτωνος θα γνωρίσουμε τα της δίκης και της καταδίκης Σωκράτη. Οι Αθηναίοι μετά την οδυνηρή ήττα από τη Σπάρτη αναζητούν υπευθύνους και νομίζουν ότι τους βρήκαν σε τρεις φανατικούς της συντήρησης. Όμως από την απολογία προβάλλει η πολυσύνθετη εικόνα του Σωκράτη ως μεγάλου και τραγικού ήρωα.

Στο τρίτο μάθημα της 18ης Μαρτίου από τον «Φαίδωνα», έργο του Πλάτωνος θα ζήσουμε τοις τελευταίες ώρες του Σωκράτη στο δεσμωτήριο, όπου συνομιλεί με τους μαθητές του και διακηρύσσει ότι ο Θάνατος δεν είναι κατάλυση της ζωής, αλλά της ζωής η μέγιστη τελείωση.

Και τα τρία μαθήματα προσφέρονται για έντονο προβληματισμό και εξαγωγή συμπερασμάτων ωφέλιμων για τη σύγχρονη πραγματικότητα.

Ο Θεόφιλος Πασχαλέρης είναι από τους πρώτους πνευματικούς ανθρώπους των Σερρών που συνεργάστηκε με το Πνευματικό μας Συμπόσιο Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας. Με το κύρος της αξιόλογης παρουσίας του σαν εκπαιδευτικού παιδαγωγού, με βαθιά γνώση και αγάπη για τα Ελληνικά Γράμματα, διαχρονικά και με μοναδική έκφραση και ζωντάνια στο διδακτικό λόγο, συντέλεσε ουσιαστικά στην ποιοτική αναβάθμιση του Πνευματικού μας Συμποσίου στην ποσοτική του διεύρυνση και στη μακρόχρονη χρονική διάρκεια (17 έτη) που έχει μέχρι σήμερα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Ε και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                  Σύνδεσμο Φιλολόγων

         Ζήσης Μητλιάγκας                               Δώρα Μπαγανά           

               Φιλόλογος                                           Φιλόλογος

 

(Εμφανιστηκε 196 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.