26 Φεβρουαρίου 2020 at 17:51

Τα πάθη των νησιών σε 10 εικόνες

από

Τα πάθη των νησιών σε 10 εικόνες

Γράφει ο Γιώργος Παπαδόπουλος-Τετράδης

Το μεταναστευτικό είναι πολύπλοκο. Αλλά, η εικόνα στα νησιά είναι σχετικά καθαρή, παρ’ όλο που διαφέρει από νησί σε νησί. Τι πραγματικά συμβαίνει στα νησιά, πίσω από τα λόγια;

  1. Οι κάτοικοι, στη συντριπτική τους πλειονότητα, θέλουν να αδειάσουν τα νησιά τους από πρόσφυγες, να μη μείνει κανείς, και να στέλνονται όπου αλλού να είναι εκτός από εκεί. Αυτό ζητάνε, είτε ανοιχτά, είτε συγκαλυμμένα, ενώ στις μεταξύ τους συνομιλίες ένα μεγάλο πλήθος ζητάει push back κι ας μην το ομολογεί ανοιχτά υπό το φόβο του χαρακτηρισμού τους ως ρατσιστών και ακροδεξιών.
Το μεγαλύτερο έγκλημα των κυβερνήσεων είναι που υπέκυψαν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων να χειρίζονται τους πρόσφυγες, τα στρατόπεδα και τα χρήματα οι ΜΚΟ, σαν κράτος εν κράτει. Εξαφανίζοντας έτσι ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία από τα ακριτικά νησιά.
Το μεγαλύτερο έγκλημα των κυβερνήσεων είναι που υπέκυψαν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων να χειρίζονται τους πρόσφυγες, τα στρατόπεδα και τα χρήματα οι ΜΚΟ, σαν κράτος εν κράτει. Εξαφανίζοντας έτσι ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία από τα ακριτικά νησιά.
  1. Αρκετοί κάτοικοι σιτίζονται από τους πρόσφυγες. Είτε επειδή έχουν μαγαζιά που ζουν από τους πρόσφυγες, είτε επειδή νοικιάζουν σπίτια και άλλα ακίνητα στους πρόσφυγες, μέσω ΜΚΟ (οι ΜΚΟ νοικιάζουν για λογαριασμό των προσφύγων), οι οποίες πληρώνουν αδρά, σε μετρητά, με προκαταβολή ενός έτους, cash, και σχεδόν πάντα σε υψηλές τιμές.
  1. Ευάριθμα είναι τα μέλη των ΜΚΟ, ελληνικών και κυρίως ξένων, που πρωταγωνιστούν στις διαδηλώσεις πάντα κατά οποιασδήποτε αλλαγής και κατά της μεταφοράς των προσφύγων. Διότι σιτίζονται από αυτούς. Στις ΜΚΟ πληρώνονται τα χρήματα για τα επιδόματα των προσφύγων και οι υπόλοιπες παροχές, που οι ίδιες μοιράζουν στους δικαιούχους, όχι το κράτος!
  1. Ευάριθμες είναι και οι άλλες επιχειρήσεις που ζουν από τους πρόσφυγες στα νησιά και που δεν ανήκουν σε νησιώτες (όπως στην περίπτωση 2), αλλά εκτελούν τη σίτιση (catering), την προμήθεια ρουχισμού και όλων των άλλων υλικών στέγασης, οικοσυσκευής και περίθαλψης των προσφύγων. Άγνωστο αν και πώς ελέγχονται. Γιατί κατηγορούνται κατά καιρούς για αισχροκέρδεια. Ούτε αυτοί θέλουν αλλαγή του υπάρχοντος καθεστώτος.
  1. Η FRONTEX δεν κάνει καμιά δουλειά φύλαξης των συνόρων ή των ροών. Παρ’ όλο που παρακολουθεί τις κινήσεις στα τουρκικά παράλια με όργανα σάρωσης, το μόνο που κάνει είναι να υποδέχεται τα σκάφη που μπαίνουν στην Ελλάδα. Φυσικά, δεν θέλει να αλλάξει το καθεστώς των ούζων που πίνουν τα μέλη της στα λιμάνια.
  1. Το λιμενικό βουτάει νύχτα- μέρα να σέρνει βάρκες στα νησιά και να τις εντοπίζει, συνοδεύοντάς τις από τα τουρκικά χωρικά ύδατα. Δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο. Το push back απαγορεύεται δια ροπάλου. Γινόταν επί Σαμαρά, όταν το κατείγγειλε και στις ξένες δομές ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με την Αμυγδαλέζα.
  1. Περιφερειάρχες, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και λοιποί παράγοντες ενεργούν στην πλειονότητά τους είτε με κομματικά κριτήρια (ό,τι λέει το κόμμα), είτε χαϊδεύοντας τα αυτιά των ψηφοφόρων κατοίκων, είτε διαπλεκόμενοι με τις διάφορες φάμπρικες, που προαναφέραμε. Ελάχιστοι κινούνται με άδολο γνώμονα.

Τρανό παράδειγμα ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κ Μουτζούρης, που έχει ξεσηκώσει τα νησιά κατά των κλειστών δομών αυτές τις μέρες, τις οποίες υποστήριζε σε δηλώσεις του τον Νοέμβριο του 2019, τρείς μήνες πριν: https://twitter.com/zafe…/status/1232585626387697664/photo/1

  1. Πλήθος από κατοίκους, που ληστεύονται από συμμορίες ή μεμονωμένους ανεξέλεγκτους πρόσφυγες, και που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν το βράδυ μακριά από τα σπίτια τους στο κέντρο της πόλης τους. Κάτοικοι που βρίσκουν τα σπίτια τους ανοιγμένα και κλεμμένα, κυρίως στο Βαθύ Σάμου, όπου το στρατόπεδο είναι μέσα στην πόλη! Και που δεν έχουν την προστασία των ελληνικών Αρχών, οι οποίες δεν ελέγχουν τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών, τα οποία ελέγχουν οι ΜΚΟ!
  1. Τέλος, αλλά όχι και το πιο ασήμαντο, αλλά το πιο σημαντικό: Οι πρόσφυγες. Οι οποίοι δεν είναι όλοι ίδιοι και δεν συμπεριφέρονται ίδια. Σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές, η πλειονότητα είναι Σύροι. Ακολουθούν Αφρικανοί και Ιρακινοί. Λιγότεροι είναι Αφγανοί και Πακιστανοί και άλλες εθνότητες, συμπεριλαμβανομένων 4.000 Τούρκων που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο. Η συντριπτική πλειονότητα όλων αυτών είναι ήσυχοι ταλαιπωρημένοι άνθρωποι, που θέλουν να πάνε σε Γερμανία, Σουηδία, Αυστρία, Γαλλία, Βρετανία, Ολλανδία, στη συντριπτική τους πλειονότητα. Τα περισσότερα περιστατικά βίας προέρχονται από Πακιστανούς και Αφγανούς και από τις μεταξύ τους συγκρούσεις.

Όλοι αυτοί, όμως, δεν ζουν στα νησιά υπό τον ελληνικό νόμο και υπό τήν ελληνική φύλαξη, αλλά υπό τούς νόμους και την εποπτεία των ΜΚΟ, γιατί έτσι έχουν υπογράψει οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την ΕΕ! Όποιος κάτοικος καταγγείλει οποιαδήποτε παρανομία ή αυθαιρεσία μεταναστών αντιμετωπίζει τους σηκωμένους ώμους αστυνομίας, λιμενικού και τοπικών Αρχών, που δεν μπορούν (ή δεν τολμούν) να παρέμβουν μέσα στις δομές χωρίς την άδεια των ΜΚΟ. Οι οποίες καλούν αμέσως τα ξένα ΜΜΕ και καταγγέλλουν κακομεταχείριση μεταναστών! Η αστυνομία (τα ΜΑΤ) παρεμβαίνει μαζικά και βίαια σε περιπτώσεις μαζικού ξεσηκωμού μεταναστών, που γίνονται είτε από διαμαρτυρίες για τις άθλιες συνθήκες ζωής στις δομές- κολαστήρια, είτε υποδαυλιζόμενες από ΜΚΟ και ντόπιες πολιτικές δυνάμεις όταν απειλείται να ξηλωθεί το υπάρχον σύστημα. Κατά τα άλλα η αστυνομία και οι τοπικοί άρχοντες είναι ουσιαστικά απόντες.

  1. Οι κυβερνήσεις. Καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν αντιμετώπισε το πρόβλημα με τη σοβαρότητα, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα που του άξιζε. Αντιθέτως, οι κυβερνήσεις, με αποκορύφωμα την προηγούμενη, επέτειναν το πρόβλημα με την πολιτική ανοιχτών συνόρων, χωρίς να έχουν συναίσθηση ούτε της στρατηγικής συνοριακής ακριτικότητας των νησιών, ούτε του πολιτικού παιχνιδιού της Άγκυρας με τους μετανάστες, ούτε της καθημερινής ζωής των νησιωτών, ούτε της ασφάλειας και υγιεινής των ίδιων των προσφύγων.

Το μεγαλύτερο έγκλημα των κυβερνήσεων είναι που υπέκυψαν στις απαιτήσεις των Ευρωπαίων να χειρίζονται τους πρόσφυγες, τα στρατόπεδα και τα χρήματα οι ΜΚΟ, σαν κράτος εν κράτει. Εξαφανίζοντας έτσι ουσιαστικά την ελληνική κυριαρχία από τα ακριτικά νησιά.

Το τραγικό αποτέλεσμα είναι ότι αντί να λειτουργεί ο νόμος ίδια απέναντι στους κατοίκους και στους μετανάστες καθημερινά, συγκρούεται με ξύλο και με χημικά ο νόμος με τους κατοίκους για τους μετανάστες! Μιλάμε για κατάντια κράτους.

Τα ίδια και χειρότερα έχουν επιδείξει οι τοπικές Αρχές στα νησιά, που ανέχτηκαν εξ αρχής την αυθαιρεσία και ανομία, που κινήθηκαν ακολουθώντας τις κομματικές τους παρωπίδες αντί για το συμφέρον των κατοίκων, που στη χειρότερη περίπτωση, συμμετείχαν στο επιχειρηματικό πάρτυ γύρω από τους πρόσφυγες. και που θυμήθηκαν μετά από 8 χρόνια να αντιδράσουν δυναμικά, χωρίς να έχουν καν το θάρρος να φωνάξουν αυτό που πιστεύουν. Κι αυτό είναι «να φύγουν τώρα όλοι οι μετανάστες και να μην ξανάρθουν άλλοι στα νησιά μας». Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.

Αυτή είναι η γενική εικόνα στα νησιά με την πιο καθαρή κατά το δυνατόν ματιά και χωρίς να τονίζονται οι λεπτομέρειες στις διαφορές από νησί σε νησί και στην καθημερινότητα σε κάθε τομέα της ζωής.

Το άρθρο αυτό επιχειρεί να καταγράψει την εικόνα, με αφορμή τον πόλεμο μεταξύ κυβέρνησης και κατοίκων των νησιών που εξελίσσεται από χτες με διαδηλώσεις και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ. Για να ξέρουν οι στεριανοί όσο γίνεται πιο καθαρά τι ζουν τα νησιά.

Από αυτή την εικόνα λείπει το τι χρειάζεται να γίνει. Γιατί αυτή η προσέγγιση χρειάζεται ένα άλλο άρθρο σε άλλη βάση και με συγκεκριμένα στοιχεία. Τα οποία υπάρχουν. Επομένως, ας μη βιαστούν οι αναγνώστες να ζητούν ή να καταγράφουν προτάσεις λύσης. Δεν είναι ούτε απλή η λύση, ούτε εξαρτάται μόνο από την Ελλάδα. Αλλά, μόνο η Ελλάδα μπορεί να την επιβάλει.

Πηγή: https://www.facebook.com/Tetradis/posts/10157271450803370

(Εμφανιστηκε 893 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.