18 Νοεμβρίου 2019 at 11:55

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 8ο, Τετάρτη 20-11-2019, ώρα 7:00 μμ.

στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

ΘΕΜΑ: Αριστοτέλους Ηθικά Νικομάχεια.

Ειδικότερα: Η πραγματεία του περί φιλίας.

ΕΙΣΗΓΗΤΕΣ: Αλεξάνδρα Μπαϊρα, Φιλόλογος

Το μάθημα αφιερώνεται στον Δάσκαλο Δημήτρη Λυπουρλή

Το καλύτερο δώρο που πρόσφερε η Ελλάδα στην ανθρωπότητα είναι η Φιλοσοφία. Αυτή αποτελεί τον πιο πολύτιμο συμπαραστάτη του ανθρώπου σε ένα έργο δύσκολο. Ο κάθε άνθρωπος να φέρει στο φως ό,τι μόρφωσε μέσα του με δικό του μόχθο και με δική του ευθύνη.

Ίσως ο καλύτερος δάσκαλος αυτού του μαθήματος να είναι ο Αριστοτέλης. Θεωρητικός και πρακτικός φιλόσοφος της αρχαιότητας από τους λίγους. Σε ένα από τα πιο κορυφαία έργα του, τα “Ηθικά Νικομάχεια”, επανειλημμένα κοπιάζει να μας δείξει ότι ο σκοπός της ηθικής έρευνας δεν είναι επιστημονικός, είναι πρακτικός: “Η έρευνα μας δεν γίνεται για να μάθουμε τι είναι αρετή, αλλά για να γίνουμε ενάρετοι, αλλιώς δεν θα είχε κανένα νόημα”.

Δέκα βιβλία απαρτίζουν τα “Ηθικά Νικομάχεια”. Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δύο ολόκληρα βιβλία των “Ηθικών Νικομαχείων”, το όγδοο και το ένατο, είναι αφιερωμένα στη “Φιλία”, ενώ στη “Δικαιοσύνη” ο Αριστοτέλης αφιερώνει μόνο ένα, το πέμπτο βιβλίο.

Ο Αριστοτέλης αναφέρει δύο λόγους, για τους οποίους εξετάζει το πρόβλημα “Φιλία”:

Πρώτον, γιατί και η φιλία είναι κατά κάποιον τρόπο αρετή ή προϋποθέτει την αρετή, και δεύτερον, γιατί δεν είναι μόνο εντελώς απαραίτητο για τη ζωή η φιλία, αλλά είναι και κάτι “καλόν”, ωραίο.

Χωρίς τον Δημήτρη Λυπουρλή ο Αριστοτέλης θα αποτελούσε και σήμερα, όπως στο παρελθόν, terra incognita.

Η Μπαϊρα Αλεξάνδρα, η Αλεξάνδρα των γραμμάτων μας όπως έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των Σερραίων, με την μοναδική και πολύτιμη προσφορά της στη σπουδάζουσα νεολαία μας, με τη σταθερή συμμετοχή της στο Πνευματικό μας Συμπόσιο είναι βασικός συντελεστής της επιτυχούς διάρκειας του και της ουσιαστικής πολιτιστικής αναβάθμισης τόσο στα πλαίσιο των Μαθημάτων Κλασσικής Παιδείας, όσο και ευρύτερα μέσα στην Σερραϊκή κοινωνία.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου. Ειδικά το μάθημα της κ. Μπαϊρα θα γίνει στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, 20 Νοεμβρίου 2019 , ώρα 7:00 μ.μ.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ.

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

       Ζήσης Μητλιάγκας                               Δώρα Μπαγανά

            Φιλόλογος                                            Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 367 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.