2 Νοεμβρίου 2019 at 10:31

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ο Έξοχος Λουκρήτιος

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 6ο , Τετάρτη 6 -11-2019 , ώρα 7:30 μμ.

στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

ΘΕΜΑ: Ο Έξοχος Λουκρήτιος

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: ΑΝΔΡΟΝΙΔΗΣ ΘΕΟΛΟΓΗΣ, Χημικός

 

Δεν υπάρχει ποιητής που να έχει επηρεάσει την σύγχρονη σκέψη, όσο ο Ρωμαίος ποιητής Λουκρήτιος. Γεννημένος τον 1ο αιώνα π.χ. δημιουργεί το ποίημα « Για την Φύση των Πραγμάτων» (De Rerum Natura) εμπνευσμένο από την Επικούρεια Φιλοσοφία. Ξεχασμένο στα ράφια κάποιων μοναστηριών έρχεται στο φως τον 15ο αιώνα και προκαλεί σεισμό στους κύκλους των ουμανιστών και των επιστημόνων. Επηρεάζει καλλιτέχνες όπως τον Λεονάρντο Ντα Βίντσι, επιστήμονες όπως τον Γαλιλαίο, πολιτικούς φιλοσόφους όπως τον Τόμας Μορ, φιλοσόφους όπως τον Τζιορντάνο Μπρούνο και πολλούς άλλους. Η συμβολή του στον σύγχρονο κόσμο είναι ανεκτίμητη. Ανασύροντας από την λήθη την κοσμοθεωρία του Επίκουρου, αυτού του μεγάλου Αθηναίου φιλοσόφου της ύστερης αρχαιότητας, δίνει νέα πνοή στις αναζητήσεις των σοφών και των καλλιτεχνών της Αναγέννησης. Με την επαναφορά στο προσκήνιο της Ατομικής Θεωρίας βάζει τις φιλοσοφικές βάσεις για την ανασύσταση της επιστήμης και την δημιουργία της σύγχρονης σκέψης.

Στα προηγούμενα μαθήματα παρακολουθήσαμε την πορεία της ανθρώπινης σκέψης από τους θρησκευτικούς μύθους στη φυσική φιλοσοφία. Είδαμε πως στον ελληνικό χώρο γύρω στον 7ο με 6ο αιώνα έγινε μια ρήξη με την παράδοση και αναδύθηκε ένας νέος τρόπος σκέψης. Οι πρώτοι αυτοί διανοητές ονομάσθηκαν φυσικοί φιλόσοφοι και το κοινό χαρακτηριστικό τους ήταν ότι πρότειναν ορθολογικές ερμηνείες για τον κόσμο.

Ο Ανδρονίδης Θεολόγης σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συνέχισε τις σπουδές του ως υπότροφος του Ιταλικού κράτους και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην αναλυτική Χημεία του πανεπιστημίου της Μπολόνια. Είναι εν ενεργεία καθηγητής στο Γυμνάσιο του Ν. Σκοπού όπου διετέλεσε και ως διευθυντής. Είναι τακτικός καθηγητής στα Μαθήματα Κλασικής Παιδείας και εισηγητής μαθημάτων κάθε χρόνο.

Με τα μαθήματά του για τη φιλοσοφική σκέψη απ΄ τα πανάρχαια μέχρι τις μέρες μας τα τεχνολογικά επιτεύγματα, την ανάπτυξη των επιστημών και γενικότερα του Ελληνικού πολιτισμού, βοηθά τους πολλούς Σερραίους που παρακολουθούν τα μαθήματα να γνωρίσουν και να απολαύσουν τον Ελληνικό πολιτισμό και τη σημασία του στην ανάπτυξη του Παγκόσμιου πολιτισμού.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ.

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

         Ζήσης Μητλιάγκας                              Δώρα Μπαγανά

               Φιλόλογος                                          Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 310 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.