15 Οκτωβρίου 2019 at 19:29

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Νεφέλες του Αριστοφάνη

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 3ο, Τετάρτη 16-10-2019, ώρα 7μμ.

στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Θέμα: Αριστοφάνη Νεφέλες

Εισηγητής: Νότας Θωμάς, φιλόλογος

Η επόμενη εισήγηση έχει ως θέμα της τις Νεφέλες του Αριστοφάνη. Στο έργο αυτό, παιγμένο το 423 π.Χ, μια εποχή προβληματική για την Αθήνα λόγω του πελοποννησιακού πολέμου, διακωμωδείται η σοφιστική εκπαίδευση και ο πρωταγωνιστής, ο Σωκράτης, θεωρείται βασικός υπεύθυνος για τον ηθικό ξεπεσμό της νεολαίας. Ο φιλόλογος Θωμάς Νότας θα επικεντρωθεί στην πρόσληψη και την ερμηνεία της κωμικής απεικόνισης των Σοφιστών και του Σωκράτη.

Εξάλλου από τον τεράστιο όγκο των σοφιστικών συγγραμμάτων δεν επιζούν σήμερα παρά μικρά αποσπάσματα, λίγες γραμμές τα περισσότερα που σώθηκαν ως παραθέματα. Επιπλέον και ο Σωκράτης δε μας άφησε κάποιο γραπτό κείμενο, γιατί αμφισβητούσε την αξία του γραπτού λόγου. Επομένως, και οι Σοφιστές και ο Σωκράτης έμειναν γνωστοί από τις αναφορές άλλων. Η παρουσίαση αποσκοπεί στο να διαφανεί η συμβολή του κωμικού θεάτρου στην ανάδειξη της σοφιστικής και της σωκρατικής σκέψης μέσα από το συγκεκριμένο θεατρικό έργο, τις Νεφέλες.

Ο Θωμάς Νότας φιλόλογος με ειδίκευση στην κλασσική φιλολογία, απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Παράλληλα παρακολουθεί μαθήματα στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών ΑΠΘ, τμήμα θεάτρου, και είναι ιδρυτικό μέλος της Λέσχης Ανάγνωσης “Σελιδοδείκτες”. Τέλος συνεργάζεται εθελοντικά με την ΕΡΑ ΣΕΡΡΩΝ ως ραδιοφωνικός παραγωγός παρουσιάζοντας την εκπομπή “Η Άλλη Όψη του Βιβλίου”.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

        Ζήσης Μητλιάγκας                              Δώρα Μπαγανά           

               Φιλόλογος                                         Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 164 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.