Βραχιόλι 40.000 ετών βρέθηκε στη Σιβηρία!
Ειδικοί επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι ένα βραχιόλι που βρέθηκε στη Σιβηρία κατασκευάστηκε πριν από 40.000 χρόνια. Είναι ίσως το παλαιότερο κομμάτι κοσμήματος που ανακαλύφθηκε ποτέ. Ήταν θαμμένο σε μια τοποθεσία που ονομάζεται σπηλιά Denisova στη Σιβηρία, κοντά στα σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα και τη Μογγολία. Βρέθηκε δίπλα στα οστά των ζώων που εξαφανίστηκαν, όπως το τριχωτό μαμούθ, μαζί με άλλα τεχνουργήματα που χρονολογούνται στα 125.000 χρόνια.
Το σπήλαιο κατοικήθηκε από τους Denisovan – ένα μυστηριώδες είδος hominins από το Homo genus, οι οποίοι είναι γενετικά διαφορετικοί από τους Homo sapiens και Neanderthals. Γνωρίζουμε ότι οι Denisovans μετανάστευσαν από την Αφρική κάποια στιγμή, μετά το πρώτο κύμα του Homo erectus.
Η διαδικασία της κατασκευής του βραχιολιού μαρτυρεί ένα επίπεδο τεχνικής τουλάχιστον 30.000 χρόνια μπροστά από την εποχή του.
Μέχρι τώρα οι επιστήμονες πίστευαν ότι τέτοιες δεξιότητες είχαν εξελιχθεί μόνο μεταξύ των ανθρώπων στη νεολιθική περίοδο, η οποία ξεκίνησε γύρω στις 10.000 π.Χ. Αρχικά θεώρησαν ότι το βραχιόλι είχε μπερδευτεί με υλικά που χρονολογούνται από μεταγενέστερη περίοδο.
Ωστόσο, τα πειράματα και οι μετρήσεις έχουν επιβεβαιώσει ότι δεν θα μπορούσε να κατασκευαστεί από homo sapiens ή Neanderthals. Μετά από 7 χρόνια ανάλυσης, οι επιστήμονες είναι πεπεισμένοι ότι το κομμάτι φτιάχτηκε 30.000 χρόνια πριν από την αρχή της Λίθινης Εποχής.
Η Daily Mail αναφέρει τον επικεφαλής του Μουσείου Ιστορίας και Πολιτισμού των Λαών της Σιβηρίας και της Άπω Ανατολής στην πόλη Novosibirsk, Δρ Anatoly Derevyanko, ο οποίος είπε:
«Οι δεξιότητες του δημιουργού του ήταν τέλειες. Αρχικά πιστεύαμε ότι έγινε από τους Νεάντερταλ ή τους σύγχρονους ανθρώπους, αλλά αποδείχθηκε ότι τεχνίτης ήταν Denisovan». Το κόσμημα ήταν κατασκευασμένο από ένα είδος πέτρας που ονομάζεται χλωρίτης, ο οποίος μπορούσε να εισαχθεί μόνο από απόσταση 200 χιλιομέτρων.
Αυτό που μοιάζει απίστευτο είναι ότι ο τεχνίτης που έκανε το στολίδι, φαίνεται να έχει χρησιμοποιήσει κάτι παρόμοιο με ένα σύγχρονο τρυπάνι.
Ο Siberian Times αναφέρει τον Δρ Ντερεβιάνκο, ο οποίος έγραψε στο ρωσικό περιοδικό Science First Hand ότι όταν μελέτησαν τις διαμέτρους του βραχιολιού, διαπίστωσαν ότι η ταχύτητα περιστροφής του τρυπανιού πρέπει να ήταν αρκετά υψηλή και με ελάχιστες διακυμάνσεις. Ο Ανατόλι Ντερεβιάνκο συμπληρώνει: «Το βραχιόλι είναι εκπληκτικό, με το φωτεινό φως του ήλιου να αντικατοπτρίζει τις ακτίνες του ήλιου, τη νύχτα στη φωτιά βγάζει μια βαθιά πράσινη απόχρωση.»
Οι πληροφορίες είναι από εδώ: http://www.digitaljournal.com/