28 Ιανουαρίου 2019 at 20:37

Βιβλιοπαρουσίαση – Θανάσης Μπαντές, ‘Ηθικά Νικομάχεια’ του Αριστοτέλη

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16ος Χρόνος

Μάθημα 15ο, 30-1-2019 , ώρα 7μμ. στην Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών

Θέμα: Σερραίοι Πνευματικοί Δημιουργοί

Θανάσης Μπαντές

“Αριστοτέλη Ηθικά Νικομάχεια”

Εισηγητές: Ισιδώρα Μάλαμα, Θανάσης Μπαντές, Φιλόλογοι

Στο πλαίσιο των μαθημάτων κλασικής παιδείας του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο φιλολόγων Σερρών την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου και ώρα 19:00 στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών θα παρουσιαστεί το δίτομο έργο του Θανάση Μπαντέ σχετικά με την ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη, όπως διαμορφώνεται στα Ηθικά Νικομάχεια.

Τα δύο βιβλία του Θανάση Μπαντέ «Ο Αριστοτέλης, η Ηθική Αρετή και η Κατάκτηση της Ευτυχίας» και «Ο Αριστοτέλης και η Κοινωνική Διάσταση της Αρετής» επιχειρούν να καταδείξουν τις αριστοτελικές αντιλήψεις στο ζήτημα της ηθικής αρετής καθιστώντας σαφή την αδιαπραγμάτευτη επικαιρότητά τους. Η ανθρώπινη ευτυχία είναι αδύνατο να τοποθετηθεί έξω από το πλαίσιο της συνύπαρξης και η συνύπαρξη είναι αδύνατο να νοηθεί χωρίς την ηθική αρετή που θα επιφέρει την αρμονία στις σχέσεις. Κι αυτή ακριβώς είναι η ηθική φιλοσοφία του Αριστοτέλη· ο υπέρτατος ανθρωπισμός που θέτει την αρετή σε αποκλειστικά γήινα μέτρα. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρα αισιόδοξο. Ο άνθρωπος είναι σε θέση να διαπλάσει τη μοίρα του ακολουθώντας τους κανόνες της αρετής, οι οποίοι αφορούν τις δικές του (κι όχι τις θεϊκές) δυνάμεις. Κι εδώ, βέβαια, δεν προβάλλεται η οπτική της ατομικότητας που θα ενεργήσει προσωπικά, αλλά η αξία της συλλογικής δράσης, αφού ο άνθρωπος εντάσσεται μέσα στο σύνολο από το οποίο δε διαμορφώνεται μόνο, αλλά και το διαμορφώνει.

Ο Θανάσης Μπαντές γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1975 και μεγάλωσε στις Σέρρες. Το 1994 ξεκίνησε τις σπουδές στη Φιλοσοφική Σχολή των Ιωαννίνων, στο τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας, απ’ όπου και αποφοίτησε επιλέγοντας την κατεύθυνση της Φιλοσοφίας. Σήμερα ζει στις Σέρρες και εργάζεται ως φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Αρθρογραφεί τακτικά στην τοπική σερραϊκή εφημερίδα «Ελευθερία» και στην ιστοσελίδα του Ερανιστή (eranistis.net).

Έχει γράψει τα βιβλία «Ο Θουκυδίδης, ο Πόλεμος και η Πολιτική», «Ο Αριστοτέλης και η Γέννηση της Πολιτικής Επιστήμης», «Ο Αριστοτέλης και η Αναζήτηση της Ιδανικής Πόλης», «Νεοφιλελευθερισμός εναντίον Δημοκρατίας» και «Ο Ξενοφώντας, τα Ελληνικά και η Διπλωματία του Πολέμου».

          Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

          Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ.

 

 Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

        Ζήσης Μητλιάγκας                               Δώρα Μπαγανά           

               Φιλόλογος                                           Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 126 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.