12 Ιουνίου 2017 at 23:38

Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα δεν ήταν πάντα λευκά – δείτε τα πολύχρωμα, όπως λαξεύτηκαν αρχικά

από

Τα αρχαία ελληνικά αγάλματα δεν ήταν πάντα λευκά – δείτε τα πολύχρωμα, όπως λαξεύτηκαν αρχικά

Αν και η λευκότητα των αρχαίων ελληνικών αγαλμάτων μας φαίνεται πολλές φορές σήμερα ως σύμβολο αγνότητας και πρότυπο καλλιτεχνικής έκφρασης (μια εντύπωση που δημιουργήθηκε την εποχή της Αναγέννησης όταν ανακαλύφτηκαν πολλά από τα γλυπτά και θεωρήθηκε πως η λευκότητά τους ήταν εσκεμμένη), στην πραγματικότητα ήταν πολύχρωμα κατά την αρχαιότητα, και μάλιστα βαμμένα με έντονα χρώματα. Ο Ευριπίδης αναφέρει πως το να σβήνει κάποιος το χρώμα από ένα γλυπτό ήταν σα να παραμορφώνει το έργο τέχνης.

Ο χρόνος και οι καιρικές συνθήκες εξαφάνισαν σχεδόν κάθε ίχνος χρώματος, αλλά σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι το έκαναν δυνατό να ξαναέρθουν στην επιφάνεια κάποιες αποχρώσεις από γνωστά αγάλματα (υπεριώδες φως, υπέρυθρο, ακτινογραφίες, φασματοσκόπηση κ.α.).

Γνωρίζοντας επίσης πώς οι αρχαίοι παρήγαγαν χρωστικές ουσίες, έγινε μια προσπάθεια αναπαραγωγής του πώς έμοιαζαν τα έργα αυτά την εποχή που λαξεύτηκαν.

Πηγή: realmofhistory.com

 

(Εμφανιστηκε 2,499 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.