2 Ιουνίου 2017 at 11:17

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ο Φάουστ του Γκαίτε

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

15ο Έτος, Μάθημα 23ο

Τετάρτη 7 Ιουνίου, 7μ.μ.

ΘΕΜΑ: Γκαίτε, Φάουστ.

Εισηγητής: Γεώργιος Γ. Κράιας,  Φιλόλογος, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας

Όπως γίνεται εδώ και μερικά χρόνια, στο τελευταίο μάθημα της φετινής διδακτικής περιόδου, εισηγητής θα είναι ο φιλόλογος Γιώργος Κράιας. Ένας νέος συμπολίτης μας με πλούσια επιστημονικά εφόδια, γοητευτικό και ζωντανό λόγο.

Ο Φάουστ και ο Γκαίτε που θα παρουσιάσει θεωρείται ένα από τα σπουδαιότερα πνευματικά δημιουργήματα των νεοτέρων χρόνων.

Ο ίδιος σημειώνει:

Ο Φάουστ του Γκαίτε, ενώ σαν όνομα είναι μάλλον γνωστός στους Έλληνες, σαν τραγωδία και κυρίως σαν φιλοσοφία είναι μάλλον άγνωστος. Συμβολικά οι περισσότεροι που τον γνωρίζουν κάνουν λόγο για κάποια συμβόλαιο μεταξύ Φάουστ και Διαβόλου, προκειμένου να κερδίσει ο πρώτος αιώνια νιότη, με τίμημα όμως την ίδια του την ψύχη. Ο Φάουστ δηλαδή είναι αυτός που πουλά την ψυχή του στο Διάβολο, με σκοπό να μείνει για πάντα νέος. Αυτό είναι γενικά το πλαίσιο της ιστορίας, η οποία όμως στα χέρια του Γκαίτε αποκτά πολύ μεγαλύτερο βάθος και καθίσταται ένα υψηλό ηθικό δίδαγμα, όπως ακριβώς είναι κάθε μεγάλη τραγωδία.

Στην παρούσα εισήγηση θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε την τραγωδία, ώστε να γίνει κατά δυνατόν κατανοητό το κρυμμένο νόημα του κειμένου. Για καλύτερη όμως πρόσληψη των λεγομένων μας, αναγκαστικά θα αναφερθούν αρκετά βιογραφικά στοιχεία του Γκαίτε, αφού ο Φάουστ, έργο ζωής του δημιουργού του, τον συνόδευε καθ’ όλη την μακρά ζωή του. Επίσης, θα αναφερθούμε και στον ιστορικό Φάουστ, για να δούμε ποιος ακριβώς ήταν αυτός και γιατί η ζωή του αποτέλεσε θέμα τραγωδίας. Το κύριο όμως μέρος της εισήγησης θα είναι αφιερωμένο στα ερμηνευτικά της τραγωδίας, όπου θα παρουσιαστούν ενδελεχώς οι βασικές ιδέες του ποιητή.

Ο Δρ Γεώργιος Κράιας, απόφοιτος του τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ., Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Albert – Ludwigs –Universitat Freiburg, Διδάσκων του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Ανοιχτού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

          και  η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)

Για το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 566 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.