19 Μαΐου 2017 at 10:12

Μαθήματα κλασικής παιδείας – Αριστοτέλης και Αλέξανδρος

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Έτος 15ο  μάθημα 20ο  (Τετάρτη 25-5-2017, ώρα 7 μ.μ)

Θέμα:  Αριστοτέλης και Αλεξάνδρος

Εισηγητής: Γιώργος Κωστούρος, Φιλόλογος.

Τη σχέση των δύο κορυφαίων προσωπικοτήτων του Ελληνισμού, του Αριστοτέλη και του Μ. Αλεξάνδρου, που βρίσκονται στην κορυφή, ο ένας της παγκόσμιας σκέψης και ο άλλος στις πιο μεγάλες προσωπικότητες παγκοσμίως  με την όλη πολιτική και στρατηγική δράση, θα αναπτύξει στο επόμενο μάθημα ο νέος συνεργάτης του Πνευματικού μας Συμποσίου Γιώργος Κωστούρος, φιλόλογος.

Συγκεκριμένα το 343 π.Χ. ο βασιλιάς της Μακεδονίας Φίλιππος ο Β έλαβε την απόφαση να καλέσει στη Μακεδονία ως δάσκαλο του γιου του Αλεξάνδρου το 41χρονο Σταγειρίτη φιλόσοφο Αριστοτέλη. Ο φιλόσοφος αποδέχτηκε την πρόταση και επέλεξε για τόπο διδασκαλίας την απομονωμένη και ειδυλλιακή τοποθεσία της Μίεζας, στις υπώρειες του Βερμίου όρους. Εκεί για μια τριετία, ήρθαν σε επαφή δύο κορυφαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας, δημιουργώντας μια ιδιαίτερη σχέση.

Το μάθημα κάνει λόγο για αυτή τη σχέση, έχει δε ως κύριο θέμα την οργάνωση και το περιεχόμενο της διδασκαλίας του Αριστοτέλη και κυρίως την επίδραση που αυτή είχε στην ψυχή και στο πνεύμα του μετέπειτα κατακτητή της Ασίας, μια επίδραση τόσο καταλυτική που οδήγησε τον μεγάλο στρατηλάτη να συμπεράνει πως αν στους γονείς του οφείλει το ζην, στο δάσκαλό του οφείλει το ευ ζην.

O Γιώργος Κωστούρος  με εξαίρετες εισηγήσεις για τα κλασσικά γράμματα (Πλάτων – Σοφοκλής – Αριστοτέλης) μαζί με άλλους νέους ανθρώπους των γραμμάτων της περιοχής μας ανανέωσαν και εμπλούτισαν το πνευματικό οπλοστάσιο του Συμποσίου μας και είναι εγγύηση ποιότητας και διαρκείας.

Γεννήθηκε στη Λαμία, από την ευρύτερη περιοχή της οποίας κατάγεται. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστήμιου Αθηνών και υπηρετεί ως καθηγητής στο 1ο ΓΕ.Λ. Σερρών. Παρακολουθεί για 5η χρονιά τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας και κατά την περυσινή 13η περίοδο (2015-2016) δίδαξε δυο μαθήματα. Στο ένα ανέλυσε τον «Φιλοκτήτη» του Σοφοκλή και στο δεύτερο παρουσίασε μαζί με τον Ζ. Μητλιάγκα και τον συγγραφέα το βιβλίο του Κ. Σαπαρδάνη «Σωκράτης, η ηθική φιλοσοφία στην καθημερινή ζωή».

Τα μαθήματα γίνονται κάθε τετάρτη εδώ και 15 χρόνια στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα “Σωκράτης Μικρού”) ώρα επτά (7) μ.μ.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί: Η ΘΕΡΜΗ ΣΕΡΡΩΝ Α.Ε (Τηλεθέρμανση) και η ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε (Εμπορία Αυτοκινήτων)

Για το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 501 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.