11 Ιουλίου 2013 at 18:34

Μια επικίνδυνη μέθοδος – Οι πλάνες της ομοιοπαθητικής

από

Μια επικίνδυνη μέθοδος – Οι Πλάνες της Ομοιοπαθητικής

Γράφει ο Κωνσταντίνος Σαπαρδάνης

Πριν από 200 χρόνια ο Samuel Hahnemann, ένας Γερμανός γιατρός, εφηύρε μια μέθοδο φαρμακευτικής αγωγής βασισμένη σε αρχαίες, ανεδαφικές ιδέες όπως του Παράκελσου ότι «το όμοιο γιατρεύει το όμοιο». Ότι μια ουσία η οποία αρρωσταίνει τους υγιείς, γιατρεύει τους αρρώστους.

Ο Samuel Hahnemann το 1841
Ο Samuel Hahnemann το 1841

Η «ανακάλυψη» του Hahnemann έγκειται στο ότι μια ενεργή ουσία, αραιωμένη σε νερό, που προκαλεί παρόμοια συμπτώματα με της νόσου, γιατρεύει έναν οργανισμό που είναι ήδη άρρωστος. Δηλαδή ο κισσός μπορεί να γιατρέψει το εξάνθημα, επειδή (όταν δεν είναι αραιωμένος σε νερό) προκαλεί το εξάνθημα.

Εισαγόμαστε έτσι στον παράλογο κόσμο της ομοιοπαθητικής. Έτσι ονόμασε ο Hahnemann τη μέθοδό του, η οποία αναβίωσε παγκοσμίως τη δεκαετία του 1970 κυρίως χάρη σε έναν Έλληνα, τον Γιώργο Βυθούλκα. Η μέθοδος χρησιμοποιεί την αραίωση μιας ενεργής ουσίας σε αλκοόλ ή συνήθως σε νερό, έτσι ώστε στο τελικό διάλυμα να εμφανίζεται μόνο μια εξασθενημένη μορφή της. Ο ίδιος ο Hahnemann μιλούσε για αραίωση σε βαθμούς της κλίμακας C, δικής του επινόησης. Για τις περισσότερες περιπτώσεις πρότεινε διάλυμα 30C, που σημαίνει ότι κάθε μόριο της ενεργής ουσίας πρέπει να αραιωθεί σε 10030  μόρια νερού. Το πρόβλημα είναι ότι για να διατηρήσει κανείς αυτήν την αναλογία θα πρέπει να αραιώσει μια σταγόνα της ενεργής ουσίας σε νερό που αντιστοιχεί στην μάζα ολόκληρου του ηλιακού συστήματος! Δυστυχώς, στην εποχή του Hahnemann δεν γνώριζαν τι θα πει μόριο και άτομο και θεωρούσαν ότι κάθε ουσία μπορεί να αραιώνεται επ’ άπειρων σε νερό. Σήμερα, ακόμα και οι ίδιοι οι ομοιοπαθητικοί αναγνωρίζουν ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μόριο της ενεργής ουσίας στο διάλυμα που πουλάνε.

Μα τότε πώς μπορούν να ισχυρίζονται ότι αυτό που πουλάνε έχει κάποια χρησιμότητα; Εδώ τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο παράξενα, καθώς αναφέρονται στη λεγόμενη «μνήμη του νερού», χάρη στην οποία όποιο συστατικό έχει περάσει μέσα από μια ποσότητα νερού αφήνει κάποιο ίχνος, μια μνήμη, μέσα του, ακόμα κι αν αυτό το ίχνος δεν εμφανίζεται σε κανένα όργανο παρατήρησης που διαθέτουμε. Αποδίδουν την ύπαρξη αυτής της μνήμης στην αδυναμία μας να αποδείξουμε ότι δεν υπάρχει. Και μάλιστα όσο πιο αραιωμένη είναι η ουσία τόσο πιο μεγάλη δύναμη έχει, αφού έτσι απελευθερώνεται μια νέα μορφή ενέργειας και εκπνευματίζεται η ύλη, αποκτώντας μια πνευματοειδή φαρμακευτική δύναμη. Ακόμα κι έτσι όμως μένει να εξηγήσουν γιατί θα πρέπει να αγοράσουμε το δικό τους σκεύασμα και να μην επιλέξουμε το νερό της βρύσης, αφού κάθε μόριο νερού που υπάρχει στη γη, χάρη στην αέναη ανακύκλωσή του, έχει έρθει σε επαφή με όλες τις ουσίες που υπάρχουν γύρω μας. Γιατί δεν τις θυμάται όλες έτσι κι αλλιώς;

Εδώ αισθάνομαι ότι πρέπει να ξεκαθαρίσω τη διαφορά μεταξύ εμβολίου και ομοιοπαθητικού φάρμακου, που από μερικούς συγχέονται. Τα εμβόλια φτιάχνονται από εξασθενημένους ή νεκρούς ιούς, τους οποίους εισάγουμε στο σώμα έτσι ώστε το ανοσοποιητικό σύστημα να τους «μάθει» και με αυτόν τον τρόπο, ο οργανισμός να γνωρίζει τον τρόπο να αντιμετωπίσει τον ιό όταν εισβάλει αυτούσιος,. Το ομοιοπαθητικό υποτίθεται ότι εισάγει στον οργανισμό μια ουσία που προκαλεί ασθένεια, σε κάποιον που είναι ήδη άρρωστος, με το αυθαίρετο αξίωμα ότι έτσι θα τον γιατρέψει. Καταλήγουν μάλιστα μερικοί, να παριστάνουν ότι με την ομοιοπαθητική μπορούν να γιατρέψουν λοιμώδη νοσήματα, αρθρίτιδα, σχιζοφρένεια, καρδιακή ανεπάρκεια, λευχαιμία, το σύνδρομο Down (!), το AIDS, ακόμα και μορφές καρκίνου. Πολλές είναι οι περιπτώσεις όπου οι ομοιοπαθητικοί αρνούνται την ωφελιμότητα των εμβολίων και αποτρέπουν όποιον κάνει το λάθος να τους πάρει στα σοβαρά από τον να στραφούν στο αντίπαλο δέος της παραδοσιακής ιατρικής. Αποτυχαίνουν όμως ξανά και ξανά να παρουσιάσουν ίχνος αποδείξεων για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων τους ενώ ο εμβολιασμός αποτελεί καταξιωμένη μέθοδο καταπολέμησης ασθενειών και πανδημιών, και έχει οδηγήσει στην εξαφάνιση από τον πλανήτη της πανώλης των βοοειδών και της ευλογιάς.

ΤΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΤΟΥΝ – ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ ΜΕ ΚΕΝΑ PIXEL 1.000.000 ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΟΤΗΤΑΣ
ΤΟ ΟΜΟΙΟΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΡΤΟΥΝ – ΑΡΑΙΩΜΕΝΟ ΜΕ ΚΕΝΑ PIXEL 1.000.000 ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΙΛΑΡΟΤΗΤΑΣ

Η ομοιοπαθητική δεν είναι επιστήμη, είναι πρακτική. Όλες οι μελέτες, όλες οι έρευνες και τα πειράματα που έχουν γίνει και στα ίδια τα ομοιοπαθητικά «φάρμακα» και στις ωφέλειες στους ασθενείς, δείχνουν ότι στην καλύτερη των περιπτώσεων αποτελούν εκφάνσεις του φαινόμενου placebo και στην χειρότερη αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Φαινόμενο placebo έχουμε όταν ένας ασθενής (ή ακόμα και ένας γιατρός) κάνει σφάλμα παρατήρησης, όταν δηλαδή αποδίδει τη βελτίωση ενός ασθενή σε μια αιτία που δεν είναι η πραγματική ή ακόμα και όταν παρατηρεί βελτίωση εκεί όπου δεν εμφανίζεται. Για παράδειγμα, πολλά νοσήματα που γιατρεύουν τα ομοιοπαθητικά είναι «αυτοϊώντα», γιατρεύονται δηλαδή από μόνα τους. Εξίσου μεγάλη επιτυχία έχουν σε παθήσεις όπου τα συμπτώματα εξαφανίζονται μόνο για να επανεμφανιστούν στη συνέχεια, δίνοντας την εντύπωση στον αφελή παρατηρητή ότι επήλθε ίαση. Δεν χρειάζεται όμως να το παιδεύουμε πολύ: Ο ομοιοπαθητικός Michael Winer γράφει στο βιβλίο του «ο ασθενής μπορεί να ωφεληθεί από την ομοιοπαθητική μέθοδο μέσα από το φαινόμενο placebo»!!!

Και φτάνουμε στους κινδύνους που παρουσιάζονται εξαιτίας της πίστης στην ομοιοπαθητική. Μια σύντομη έρευνα στο google θα εμφανίσει πληθώρα περιπτώσεων θανάτων ατόμων που προτίμησαν την εξωτική αυτή και «κοντινή στη φύση» μέθοδο, αρνούμενοι να αφεθούν στο έλεος της «συμβατικής χημικής ιατρικής». Δε λείπουν οι περιπτώσεις φυλακίσεων γονέων που αμέλησαν να απευθυνθούν σε γιατρό και στράφηκαν σε ομοιοπαθητικό πρακτικό με αποτέλεσμα να οδηγήσουν μέχρι και στο θάνατο τα παιδιά τους.

Ας πάρουμε σαν παράδειγμα την εννέα μηνών Gloria Thomas. Η μικρή Gloria εμφάνισε έκζεμα και ο ομοιοπαθητικός «γιατρός» της, ο οποίος επίσης ήταν και πατέρας της, της έκανε θεραπεία, δηλαδή της έδινε νερό, όμως η κατάσταση αντί να καλυτερεύει επιδεινώθηκε. Τον Μάιο του 2002 εισήχθη σε νοσοκομείο με μολύνσεις στο δέρμα και στα μάτια. Μετά από τρεις μέρες πέθανε από σηψαιμία που είχε προκαλέσει πνευμονική αιμορραγία. Ήταν μια περίπτωση που θα μπορούσε ίσως να έχει αντιμετωπιστεί αν είχε προληφθεί εγκαίρως, και εν πάσει περιπτώσει, το βρέφος δεν χρειαζόταν να υποφέρει περισσότερο από όσο θα έπρεπε. Το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε εμφανίζει κάποια φαινομενικά ακίνδυνα συμπτώματα που κρύβουν μια επικίνδυνη ασθένεια. Ο ομοιοπαθητικός συχνά αδυνατεί να διαγνώσει σωστά μια πάθηση, εξάλλου δεν απαιτείται να έχει τελειώσει καμιά Ιατρική σχολή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο διάσημος Γ. Βυθούλκας, ο οποίος αποφοίτησε από το Ινδικό Ινστιτούτο Ομοιοπαθητικής. Ενδεικτικό επίσης είναι ότι μπορεί κάποιος να κάνει μεταπτυχιακό ομοιοπαθητικής (δεν υπάρχει ειδίκευση στην ομοιοπαθητική) μετά από παρακολούθηση 3ετούς προγράμματος της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής, με τα μαθήματα να γίνονται σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Η ομοιοπαθητική κέρδισε έδαφος μαζί με τις υπόλοιπες new age ανοησίες: φενγκ σούι, αρωματοθεραπεία, χρωματοθεραπεία, μαγνητοθεραπεία, ρέικι, ολιστική ιατρική, ιριδολογία, κεριά στο αυτί (!), ο κατάλογος γίνεται όλο και πιο παράλογος.
Η ομοιοπαθητική κέρδισε έδαφος μαζί με τις υπόλοιπες new age ανοησίες: φενγκ σούι, αρωματοθεραπεία, χρωματοθεραπεία, μαγνητοθεραπεία, ρέικι, ολιστική ιατρική, ιριδολογία, κεριά στο αυτί (!), ο κατάλογος γίνεται όλο και πιο παράλογος.

Φυσικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το να απευθυνθεί στην ομοιοπαθητική όταν έχει το κοινό κρύωμα ή πονοκέφαλο και όχι μια ανίατη αρρώστια ή μια δύσκολη νόσο όπως είναι η σηψαιμία. Αυτό όμως είναι σαν να παραδέχεται ότι η ομοιοπαθητική είναι περιορισμένης εμβέλειας σε σχέση με τη συμβατική ιατρική, ότι φτάνει μέχρι ένα σημείο και από εκεί και πέρα αδυνατεί να ανταποκριθεί. Μα τότε γιατί να ασχοληθεί κανείς μαζί της; Γιατί να ρισκάρει κάποιος με την υγεία του και να μην πάει κατευθείαν σε γιατρό;

Η ομοιοπαθητική κέρδισε έδαφος μαζί με τις υπόλοιπες new age ανοησίες: φενγκ σούι, αρωματοθεραπεία, χρωματοθεραπεία, μαγνητοθεραπεία, ρέικι, ολιστική ιατρική, ιριδολογία, κεριά στο αυτί (!), ο κατάλογος γίνεται όλο και πιο παράλογος. Είναι μέρος της σύγχρονης λανθάνουσας «επιστροφής στη φύση», όπου ό,τι είναι πλαστικό και «χημικό» (σε εισαγωγικά γιατί στην πραγματικότητα όλα είναι χημικά) μας απομακρύνουν από τη φύση μας και ό,τι είναι πράσινο και μυρίζει ωραία βελτιώνει… την αύρα μας.

Η ομοιοπαθητική παρουσιάζεται κουστουμαρισμένη, σοβαροφανής και με χαμόγελα. Σε όποιο ερώτημα για λάθος διαγνώσεις, θανάτους και ανεκδοτολογικές περιπτώσεις, όπως παραπάνω της Gloria, απαντούν με μαρκετίστικες ατάκες όπως «Την ομοιοπαθητική να την εμπιστεύεσαι, τους ομοιοπαθητικούς να προσέχεις». Από πίσω όμως κρύβεται το κέρδος, η εκμετάλλευση ανθρώπων που είναι σε ανάγκη, ο δογματισμός, η έλλειψη μόρφωσης και η ευπιστία. Η ομοιοπαθητική πρέπει να μπει στη θέση που της ανήκει, μαζί με τα υπόλοιπα φαντάσματα που στέκονται ενάντια στον ορθολογισμό και την επιστήμη.

(Εμφανιστηκε 9,897 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή
Ενημέρωση όταν
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

35 Comments
Παλαιότερα
Νεότερα Ψήφοι
Inline Feedbacks
View all comments
sonia
sonia
7 έτη Πρίν

Aν η ομοιοπαθητικη ειχε ενα θανατο-της Gloria-η κλασικη ιατρικη εχει στο ενεργετικο της χιλιαδες θανατους ανα τον κοσμο σε καθημερινη βαση.Επειδη εχω θεραπευτει απο σοβαρη ασθενεια(και για του λογου το αληθες τα χαρτια μου ειναι στη διαθεση καθε ενδιαφερομενου) με την ομοιοπαθητικη δηλωνω με πασα υπευθυνοτητα οτι το αρθρο σας ειναι ακυρο.υ.γ.Αληθεια εσεις με ποια ιδιοτητα γραψατε αυτο το κειμενο;

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  sonia

Λέτε ότι έχετε γιατρέψει μια σοβαρή ασθένεια – ποια; Σε τι χαρτιά είναι αναφέρεστε; Και γιατί δε μας λέτε το επώνυμό σας; Δηλαδή ισχυρίζεστε ότι έχετε αποδείξεις ότι η ομοιοπαθητική μέθοδος δουλεύει, κάτι που δεν έχει καταφέρει να βρει κανένας άλλος. Στη θέση σας θα τις μοιραζόμουνα, μην πάει χαμένη η γνώση…

Όσον αφορά τους θανάτους της κλασικής ιατρικής τι εννοείτε; Αυτούς που δεν μπόρεσε να σώσει; Νομίζω και η ομοιοπαθητική έχει αδυναμίες στο να γιατρέψει ασθένειες…Ή μήπως όχι; Γιατρεύει τα πάντα;

Φυσικά και υπάρχουν ανεύθυνοι γιατροί κλασικής ιατρικής, αυτό όμως σημαίνει ότι δεν ακολουθούν την επιστημονική μέθοδο που διδάχτηκαν, η οποία λειτουργεί (στα βαθμό που έχει εξελιχτεί η συγκεκριμένη επιστήμη). Δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ολόκληρη την επιστήμη της ιατρικής εξαιτίας κάποιων που δεν ακολουθούν τους νόμους της. Στην περίπτωση όμως της Gloria (και, όπως αναφέρω, χιλιάδων άλλων όπως θα δείτε με μια γρήγορη αναζήτηση στο google) ο θάνατος επήλθε ΕΠΕΙΔΗ οι γονείς της στράφηκαν στην ομοιοπαθητική και ακολούθησαν τη μέθοδο ΟΠΩΣ ΔΙΔΑΣΚΕΤΑΙ. Αυτό σημαίνει ότι το φταίξιμο δεν είναι στους γονείς της συγκεκριμένης Gloria, αλλά στην ίδια τη μέθοδο.

Ότι αναφέρω στο άρθρο μου είναι τεκμηριωμένο.

sonia
sonia
7 έτη Πρίν

1.Ειχα ασταθη στηθαγχη.Η κλασικη ιατρικη με εστελνε χειρουργειο.Με την οποιοπαθητικη θεραπεια εγινε φυσικη παραπλευρη διανοιξη αρτηριας καθως κ αποφραξη.2.οταν λεω χαρτια εννοω κλασικες ιατρικες γνωματευσεις πριν και μετα (αξονικες στεφανιογραφιες στο Διαβαλκανικο)3.Τα στοιχεια μου ειναι στη διαθεση σας.Ζητηστε τα απο τον διαχειριστη της σελιδας.Δεν εχω καμια υποχρεωση να δημοσιοποιω το επωνυμο μου.4.μην ειστε μονοδιαστατος και κυριως μη φορατε παρωπιδες.Γνωριζετε πολυ καλα οτι τα συμβατικα φαρμακα δεν λυνουν κανενα προβλημα αλλα το “σκεπαζουν”επισης οι παρενεργειες ειναι τεραστιες καθως και οι θανατοι απο αλλεργιες σε ουσιες..5.Δεν μου απαντησατε..με ποια ιδιοτητα γραψατε αυτο το αρθρο; ειστε επιστημων ή απλως γκουγκλαρατε και βγαλατε συμπερασματα;με την ιδια λογικη μπορω και εγω να γκουγκλαρω και να γραψω χιλιαδες πραγματα για την κλασικη ιατρικη.καλο σας απογευμα!

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  sonia

Αγαπητή Σόνια, δεν αμφιβάλω ότι γιατρευτήκατε από την ασθένειά σας, δε μου χρειάζονται οι αξονικές πριν και μετά. Χρειάζομαι μια έρευνα να αποδεικνύει ότι ήταν η συγκεκριμένη θεραπεία που σας γιάτρεψε. Κατά τα άλλα με κάλυψαν οι υπόλοιποι στα σχόλιά τους. Όσον αφορά την ιδιότητά μου, είμαι πολίτης και προσπαθω να είμαι ορθολογιστής. Ευτυχώς δε χρειάζεται να “μελετήσει” κανείς την ομοιοπαθητική για να την τοποθετήσει εκεί που της πρέπει. Το φαινόμενο placebo εξηγεί πλήρως την πλάνη όπου πέφτουν όσοι στρέφονται σ’αυτήν.

Λευτερης Αλεξιάδης
Λευτερης Αλεξιάδης
1 έτος Πρίν

Εξηγήστε μου κ. ορθολογιστή πως λειτουργεί το φαινόμενο placebo σε ένα 2χρονο κοριτσάκι που πριν την ομοιοπαθητική το φορτώνανε με κορτιζονούχα σκευάσματα για να καταπολεμήσουν τα συμπτώματα και όχι την αιτία οι κλασικοί αλλεργιολόγοι (2 που απευθυνθήκαμε) και σήμερα χαίρει άκρας υγείας χωρίς αυτά τα σκευάσματα που τα πήρε ευτυχώς για λιγότερο από 4 μήνες ?

Η αμάθεια ή άγνοια και η εμπάθεια στο αποκορύφωμά της! τίποτε περισσότερο! και η ερώτηση είναι ρητορική!!!!

ισαακ σαραφιδης
ισαακ σαραφιδης
3 έτη Πρίν

Μια επικίνδυνη μέθοδος – Οι πλάνες του μαναβη , που θελει να μας μιλησει για τα SU-40. O ασχετος με την πολεμικη τεχνη και φυσικα αδιαβαστος για το φοβερο αυτο μαχητικο αεροπλανο (δεν εχει ανοιξει ουτε ενα βιβλιο περι αυτου) , ερχεται να μας πει οτι ειναι μαπα…………!!!! Πεστε μας κ. Σαπαρδανη ποιο βιβλιο της επιστημης που ακυρωνετε, μελετησατε, κατανοησατε, και απορριψατε??? Η Εμπαθεια προς κατι που δεν γνωριζουμε, ειναι συμπτωμα στην Ομοιοπαθητικη…. Και το θεραπευει……

Κωνσταντάς Χατζηκωσταράτσος

Το άρθρο δίνει βάσιμα στοιχεία και εξηγεί τη προέλευση και το αληθινό χαρακτήρα αυτής της ψευδο-επιστήμης: επειδή το κρεμμύδι ή το σκόρδο έχουν πολλές ρίζες, άρα θεραπεύουν τη τριχόπτωση.

Δεν υπάρχει “κλασσική ιατρική”. Υπάρχει απλά ιατρική. Αν μια ουσία ή μέθοδος θεραπεύει, θα περιληφθεί και αυτή στην ιατρική.

Ο τρόπος για να πεισθούμε για την βασιμότητα μιας ουσίας ή μεθόδου δεν είναι με ανώνυμα μηνύματα στο διαδίκτυο. Και δεν είναι με ισχυρισμούς πως υπάρχει μια ή περισσότερες περιπτώσεις που θεραπεύτηκαν από την ομοιοπαθητική. (Γιατί μιλώ για ισχυρισμούς; επειδή δεν έχω κανένα λόγο να δεχτώ σαν βάσιμο κάτι που γράφτηκε στο διαδίκτυο).

Ο σωστός τρόπος είναι να γίνουν πειράματα με αξιόπιστες μεθόδους, με συγκρίσεις και με στατιστική, και τα αποτελέσματα να είναι διαθέσιμα ελεύθερα και δημόσια. Και με βάση τις έρευνες αυτές, να γραφεί ένα άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό. Αν το άρθρο πείσει για τα στοιχεία και την ανάλυση τους και γίνει δεκτό, τότε όλοι θα μάθουμε και θα δεχτούμε τις νέες θεραπείες. Αν δεν πείσει, φτου ξανά από την αρχή, κάντε νέες έρευνες, συνεχίστε τις μελέτες και τις έρευνες, κι όταν έχετε κάτι να προτείνετε, ξαναγράψτε ένα νέο άρθρο, συνοδευόμενο από τα στοιχεία που έπεισαν εσάς.

Αφού επειστήκετε εσείς, προσπαθήστε να πείσετε και εμάς. Αν δεν πειστούμε, μπορεί να φταίνε τα στοιχεία σας. Δεν είναι υποχρεωτικό να έχουμε λειψό μυαλό ή κλειστό μυαλό, κλπ.

Λοιπόν, τέτοια πειράματα έχουν ήδη γίνει, και το συμπέρασμα είναι πως στη καλύτερη περιπτωση τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν ξεχωρίζουν από αδρανή παρασκευάσματα που ο άρρωστος, στα πλαίσια του πειράματος, αφέθηκε να πιστεύσει πως είναι φάρμακο.

Κάποτε ο κόσμος προσπαθούσε να θεραπευτεί με ματζούνια, με κοκκαλάκια νυχτερίδας, με κοπριές στο φως του φεγγαριού. Με τα αποτελέσματα που έδειξε η ιατρική, αυτά εγκαταλείφθηκαν, και η ιατρική έχει σήμερα γενικευμένη χρήση. Είναι αυτός ο λόγος που έχει και πολλές αποτυχίες.
.

Braindead
Braindead
7 έτη Πρίν

Καλη η ομοιοπαθητικη,αλλα σαν την προσευχη δεν εχει.Επισης αξιολογη μεθοδος,με εκατομμυρια θεραπευμενους ανθρωπους,ειναι το ξεματιασμα.

anna siabani
anna siabani
7 έτη Πρίν

αν δεν γνωρίζεται καλά την ομοιοπαθητική ,καλό θα ήτανε να μην δημοσιεύεται τέτοια άρθρα!κρίμα !Ε ΝΑΙ!έχει βοηθήσει και θα συνεχίσει να βοηθάει πάρα πολλούς ασθενείς,ακόμα και αν κάποιους δεν τους βολεύει(μεγαλογιατρούς,φαρμακοβιομηχανίες κλπ).είναι πολύ λυπηρό να διαβάζει κανείς τέτοια κείμενα,από ανθρώπους που είναι επιεικώς ημιμαθής στο αντικείμενο!η κολλητή μου ασκεί την ομοιοπαθητική χρόνια,είναι γιατρός και από τους πολύ καλούς σας πληροφορώ—–ΔΕΝ καταργεί την κλασσική ιατρική την οποία και υπηρετεί με πάθος—-αλλά ΝΑΙ εκεί που σταματά η κλασσική ιατρική να βοηθάει εκεί χρησιμοποιεί τις της ομοιοπαθητικής γνώσεις της και με θεαματικά αποτελέσματα .όπως???πχ.τα δερματικά ,που αν γνωρίζεται πολύ καλά την ιατρική επιστήμη είναι χρόνια νοσήματα και ανίατα συνήθως και εκτός από τη χορήγηση της <>κορτιζόνης η οποία ανακουφίζει πρόσκαιρα τα συμπτώματα χωρίς ουσιαστικά να θεραπεύει τη νόσο,δεν μπορεί να κάνει κάτι άλλο.όπως?δυσμηνόρροια,κολίτιδα,αλλεργίες,άσθμα,καταθλίψεις,ανορεξία και πολλά άλλα που στην τελική δεν έχει και νόημα να αναφέρω σε ανθρώπους που βλέπουν τη ζωή και τα πράγματα μονόπλευρα.και πόσες φορές με την ,,κλασσική,,ιατρική δεν γινόμαστε πειραματόζωα με αντιβιώσεις,με κορτιζονούχα σκευάσματα,με ορμόνες,με αντικαταθληπτικά….μέχρι να βρεθεί κάποιο που να μας κάνει κάτι στο πρόβλημά μας.έχασα και ΄γω τον ξάδερφό μου το χειμώνα από κάποια αλλεργία από την Augmentin.τι πρέπει να κάνω δηλαδή?να αμφισβητήσω την ιατρική επιστήμη κ.Σαπαρδάνη?μην πιάνεστε από μεμονομένα περιστατικά που μπορεί να ήταν ούτως ή άλλως καταδικασμένα. έλεος!!!

Υ.Γ.1.ο άντρας μου(γατρεντερολόγος)είναι πολύ υπέρ της ομοιοπαθητικής και πολλοί συνάδελφοί του
2.έχω δουλέψει σε ιατρείο πολύ επώνυμου γιατρού και …δεν έχω ακούσει κάτι τόσο αρνητικό για την ομοιοπαθητική.αρκεί να απευθυνθείς σε γιατρό!!!κομπογιανήτες υπάρχουν σε όλα τα επαγγέλματα.τα πρεζόνια οι συμμαθητές μου πχ. έχουν γίνει νηπιαγωγοί και δάσκαλοι.τι σημαίνει αυτό?ότι όλοι οι δάσκαλοι είναι άχρηστοι?
2.παραλείψατε να αναφέρετε ότι τα ομοιοπαθητικά σκευάσματα είναι διαβολικά,ότι τα διαβάζει ο σατανάς κλπ.,το οποίο επίσης κάπου αναγράφεται στο διαδίκτυο-άσχετα αν τα δύο τρίτα των μοναχών στο Άγιο Όρος κάνουν ομοιοπαθητική
3.όσο για τα γραφόμενά σας περί εμβολίων -ασχολίαστο.απλώς ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙΤΕ σωστά .

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  anna siabani

– Όσον αφορά το ποιους συμφέρει ο αντίλογος στην ομοιοπαθητική, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ομοιοπαθητικά είναι μια αγορά δισεκατομμυρίων.
– Για έναν ομοιοπαθητικό δεν αποτελεί αξίωση το να μην καταργεί την ιατρική, αυτό του έλειπε!.. Παραμένει όμως να υποστηρίζει δογματικά ότι έχει πρόσβαση σε γνώσεις που οι υπόλοιποι δεν έχουμε.
– Οι ασθένειες που αναφέρετε (δερματικές ή οποιεσδήποτε άλλες) δεν έχει αποδειχτεί ότι γιατρεύονται με ομοιοπαθητικά. Όποιος υπαινίσσεται το αντίθετο, είτε ψεύδεται είτε δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει. Αν έχω άδικο, παραπέμψτε με παρακαλώ σε κάποια σχετική έρευνα.
– Όσο για τον αναφερόμενο ξάδερφό σας, πραγματικά δεν θέλω να κάνω προσωπικά σχόλια (αυτός ο χώρος εξάλλου είναι χώρος ανταλλαγής ιδεών, όχι ανεκδοτολογικών αναφορών). Και επαναλαμβάνω όπως παραπάνω, την ιατρική δεν την κρίνω από αυτούς που δεν την εξασκούν σωστά, την κρίνω για αυτά που πρεσβεύει, δηλαδή για συμπεράσματα που προκύπτουν από την επιστημονική μέθοδο. Το ίδιο ακριβώς κάνω και για την ομοιοπαθητική: δεν βασίζομαι σε μεμονομένα περιστατικά, την απορρίπτω ως ανεδαφική σε ό,τι διακηρύτει.
– Όσο για την αναφορά σας στους μοναχούς, τι να πώ, όπως λέει και ο braindead υπάρχει και η προσευχή, ίσως θέλετε να προτιμήσετε αυτήν.
– Η πρόσφατη ιστορία με τα εμβόλια που δήθεν μας κάνουν πειραματόζωα, αυτιστικούς κλπ κλπ έχει αποδειχτεί ότι ήταν φτιαχτή:
http://discovermagazine.com/2009/jun/06-why-does-vaccine-autism-controversy-live-on#.UeRtTlbyqfs
– Η ανεκδιήγητη συνέντευξη του κυρίου που προτείνετε παρακάτω μόνο το γέλιο προκαλεί (και όχι μόνο λόγω ορθογραφίας και συντακτικού).
Αν πραγματικά είχε αποδείξεις ο κύριος αυτός εναντίον των εμβολίων (και μάλιστα γενικά όλων των εμβολίων όπως λέει) ή αν οποιοσδήποτε άλλος αποδείκνυε ότι η ομοιοπαθητική δουλεύει, τότε αυτή η γνώση θα συμπεριλαμβανόταν στην επιστήμη της ιατρικής. Αυτό είναι το θέμα με την εναλλακτική ιατρική – όταν δουλεύει, λέγεται απλά ιατρική.

Ερανιστής
Admin
7 έτη Πρίν
Reply to  anna siabani

Kαλησπέρα σε όλους, και ευχαριστώ για τα σχόλια και το ενδιαφέρον
Μια παρατήρηση μόνο:
Αν κ. Άννα υπονοείτε ή ακόμα χειρότερα προτρέπετε τον κόσμο “να μην κάνει εμβόλια”, το πράγμα είναι σοβαρό και επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Θα είχαμε χιλιάδες θανάτους τα επόμενα εικοσιτετράωρα, και δεν νομίζω να εύχεστε κάτι τέτοιο.

anna siabani
anna siabani
7 έτη Πρίν

http://el.scribd.com/doc/25041359/Dr-Andrew-Moulden-%CE%9F%CF%83%CE%B1-%CE%A0%CE%BF%CF%84%CE%B5-%CE%B4%CE%B5%CE%BD-%CF%83%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD-%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B1-%CE%B5%CE%BC%CE%B2%CF%8C%CE%BB%CE%B9%CE%B1

Dr . Andrew Moulden Οσα Ποτε δεν σας είπαν σχετικά με τα εμβόλια
el.scribd.com
Dr. Andrew Moulden (συνέντευξη): Οσα Ποτε δεν σας είπαν σχετικά με τα εμβόλια

anna siabani
anna siabani
7 έτη Πρίν
Reply to  anna siabani
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  anna siabani

Χρειάζεται ένα συγκεκριμένο είδος ανθρώπου για να κάνει μια τόσο όμορφη σκηνή να μοιάζει απειλητική. Τι άλλο να σου πω απλά μην ασχολήσαι.

βαρυτονος
βαρυτονος
7 έτη Πρίν

τα της ομοιοπαθητικης ειναι γνωστα και χιλιοειπωμενα! η ψυχιατρικη γιατι μενει στο απυροβλητο? επειδη ειναι αναγνωρισμενη ειδικοτητα σε αντιθεση με την ομοιοπαθητικη?

βαρυτονος
βαρυτονος
7 έτη Πρίν

και για να τρολαρω επιστημονικοτερα: η γνωσιακη θεραπεια ειναι αποτελεσματικη πχ στην καταθλιψη – και ενω η καταθλιψη θεωρειται βιολογικης αιτιολογιας ασθενεια (δεν ειναι νευρωση ας πουμε), η γνωσιακη θεραπεια ειναι αερας κοπανιστος! ουτε καν καθαρο νερακι!
:)))

ps1
το οτι λογικα αναμενω (μεσω μιας απλης διαιρεσης) μηδεν μορια φαρμακου στο ομοιοπαθητικο διαλυμα μου δεν ειναι επιχειρημα! πρεπει να αποδειξω/διαπιστωσω (μεσω χημικης η αλλης αναλυσης) οτι το λογικα αναμενομενο που υπολογισα ειναι και πραγματικο! μπορει ξαφνικα να διαπιστωσω οτι κατα τις διαδοχικες (εστω επ’ απειρον!) αραιωσεις μου (με τον τροπο που τις κανω!!!) μενει υπολειμμα στα τοιχωματα του δοχειου που χρησιμοποιω (λογω κατασκευης) οποτε τζιφος η θεωρητικη μου αναλυση!

ps2
πριν απο πολλα χρονια ερευνητες στο πολυτεχνειο ειχαν ανακοινωσει μη-χημικο τροπο διακρισης μεταξυ ομοιοπαθητικων αραιωσεων που χημικα ηταν αδυνατον να διακρινεις μεταξυ τους (=καθαρο νερακι) – αλλα δεν βρηκαν ανταποκριση λεει (δλδ χρηματοδοτηση) και εγκατελειψαν! αληθεια ψεμματα μυθολογια δεν ξερω – αλλα εχει ενδιαφερον και περαν της οποιας ομοιοπαθητικης… νομιζω!

Καίτη
Καίτη
7 έτη Πρίν

Ηλίθιοι Ευρωπαίοι!!!! Μπήκατε στα έξοδα για … νεροεπιστήμη!
Στη Μ. Βρετανία: Η Ομοιοπαθητική είναι αναγνωρισμένη ως υποειδικότητα της Γενικής Ιατρικής από το 1950 και στα πλαίσια αναθεώρησης του όλου συστήματος των ιατρικών ειδικοτήτων υπάρχει η πρόθεση αναγνώρισης της Ομοιοπαθητικής ως πλήρους αυτόνομης ειδικότητας. Υπάρχουν πέντε ομοιοπαθητικά νοσοκομεία ενταγμένα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Το 37% των Βρετανών γενικών ιατρών χρησιμοποιούν την Ομοιοπαθητική συστηματικά ή περιστασιακά.Επίσης για περισσότερο από έναν αιώνα η βασιλική οικογένεια ακολουθεί συστηματικά ομοιοπαθητική θεραπεία.

Στην Γερμανία η ομοιοπαθητική περίθαλψη καλύπτεται από το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όλες τις ιδιωτικές ασφάλειες.

Στη Γαλλία: το 32% των Γάλλων γενικών ιατρών συνταγογραφούν ομοιοπαθητικά φάρμακα συστηματικά ή περιστασιακά, τα οποία περιλαμβάνονται στην Γαλλική φαρμακοποιία.

Στο Βέλγιο: Το Βελγικό κοινοβούλιο ψήφισε τον 3/99 νομοσχέδιο για την αναγνώριση της μη συμβατικής ιατρικής με πρώτη την Ομοιοπαθητική και από ι/ι/οο όλα τα βελγικά ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τις δαπάνες για ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του 1998 το 42% των ερωτηθέντων εμπιστεύεται και ακολουθεί την Ομοιοπαθητική θεραπευτική.
Στην Ολλανδία: το 40% του πληθυσμού έχει επισκεφθεί ομοιοπαθητικό ιατρό, ενώ περίπου το 20 % των γενικών ιατρών χρησιμοποιεί την Ομοιοπαθητική Ιατρική. Εντυπωσιακό στοιχείο σε πρόσφατη έρευνα ήταν ότι περισσότεροι γονείς(40%) εμπιστεύονται τα παιδιά τους σε ομοιοπαθητικό ιατρό παρά σε συμβατικό (35%).

Στην Ισπανία και στην Αυστρία λειτουργούν ομοιοπαθητικά εξωτερικά ιατρεία σε γενικά νοσοκομεία.

Στην Ιταλία επίκειται η ψήφιση νόμου για την εισαγωγή της ομοιοπαθητικής στις ιατρικές πανεπιστημιακές σχολές και στα νοσοκομεία της χώρας και ήδη τρία πανεπιστήμια παρέχουν μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην ομοιοπαθητική. Στο επιστημονικό επίπεδο, τα άλματα της.Ομοιοπαθητικής Ιατρικής είναι μεγάλα: Ήδη στη Γαλλία, εννιά πανεπιστήμια παρέχουν τριετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εκμάθησης της Ομοιοπαθητικής και στο τέλος των σπουδών απονέμουν πανεπιστημιακό δίπλωμα.

Στο Βέλγιο: Η Ομοιοπαθητική διδάσκεται στους τελειόφοιτους της Ιατρικής Σχολής του Catholic University of Louvain, το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο του Βελγίου.

Στην Ισπανία τέσσερα πανεπιστήμια έχουν μεταπτυχιακά τμήματα Ομοιοπαθητικής.

Στην Γερμανία και στην Αυστρία οι επίσημοι ιατρικοί σύλλογοι απονέμουν κατόπιν εξετάσεων τον τίτλο του ομοιοπαθητικού ιατρού ενώ οι φοιτητές της ιατρικής όλων των πανεπιστημίων εξοικειώνονται με την ομοιοπαθητική. Στο πανεπιστήμιο Exceter της Μ. Βρετανίας έχει δημιουργηθεί έδρα με αντικείμενο την έρευνα στη μη συμβατική ιατρική και στο πανεπιστήμιο του Liverpool έδρα ομοιοπαθητικής.

Στις ΗΠΑ: Σε έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA αναφέρει ότι στο 64% όλων των Ιατρικών Σχολών στις ΗΠΑ δίνονται στους φοιτητές τους μαθήματα εναλλακτικής ή συμπληρωματικής ιατρικής.Υπάρχουν πάνω από 200 ερευνητικές εργασίες σε έγκυρα ιατρικά περιοδικά που αποδεικνύουν την ευεργετική δράση του ομοιοπαθητικού φαρμάκου.

Στην Ελλάδα η “ομοιοπαθητική φαρμακοτεχνία” διδάσκεται από τον Τομέα της Φαρμακογνωσίας της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών.

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  Καίτη

Ο ανορθολογισμός καλά κρατεί λοιπόν. Τα στοιχεία που παραθέτεις Καίτη τα βρίσκω τραγικά – ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

gep
gep
6 έτη Πρίν

Κε Σαπαρδάνη,διαβάσαμε το εξαίρετο άρθρο σας,αλλά σταματήστε τα σχόλια.Είσθε,προφανώς,άσχετος επί του θέματος.

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
6 έτη Πρίν
Reply to  gep

Καλά θα ήταν να μας λέγατε και τίποτα συγκεκριμένο. Εξαίρετο άρθρο και άσχετος ταυτόχρονα…να κλάψουμε ή να γελάσουμε τώρα; Όσο για το συγκεκριμένο σχόλιο όπου απαντάω, προφανώς δεν το έκανα εγώ και υποψιάζομαι ότι είναι τουλάχιστον υπερβολικά αυτά που αναφέρονται, αν έχουν κάποια βάση εξαρχής. Αν έχετε στοιχεία παρακαλώ πείτε μας να ξέρουμε. Αυτό που ξέρω είναι ότι στην Αγγλία υπάρχει ομοιοπαθηιτκή κλινική που την πληρώνουν οι φορολογούμενοι, και από ό,τι διάβασα (δεν κράτησα λινκ δυστυχώς) και στην Ελλάδα τα ταμεία καλύπτουν τέτοιες θεραπείες.

filos
filos
7 έτη Πρίν

Η προσωπική μου εμπειρία δεν μου αφήνει περιθώρια αμφισβήτισης.Στα δώδεκα χρόνια που ακολουθώ την ομοιοπαθητική,με έχει θεραπεύσει από συσσωρευμένα σοβαρά χρόνια προβλήματα υγείας (γαστροεντερική παλλινδρόμηση,κολικούς, κ.α.) ΜΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.(Θεραπεία 1 μηνός-σε αντιθεση με την σχεδον δυο ετων ταλαιπωρία με γαστροσκοπήσεις και ΑΠΕΙΡΑ χάπια,6 καθημερινά-εως αντικαταθληπτικά-των γαστρεντερολόγων,τα οποία δρούσαν μονο συμπτωματικά ).
Εξίσου αποτελεσματική και σε οξείες καταστάσεις,θα αναφέρω την πιο χαρακτηριστική.Οξεία επιδυδιμίτιδα.(λοίμωξη στον όρχι,με οίδημα)ο ουρολόγος μου συνέστησε Ciproxin 1000mg και άλλη μια αντιβίωση των 250mg ταυτοχρονα με επανεξέταση σε 1 μήνα).Ο ομοιοπαθητικός μου συνέστησε 1 ομοιοπαθητικό χαπι.(μια δοση).Οι ουρολόγοι (διευθυντής και υποδιευθυντής ουρολογικού σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο) σάστισαν με τους υπέρυχους με διαφορά 2 ημερών και αρκέστηκαν στο οτι είμαι καλά και δεν χρειαζόμουν κάποια αγωγή επιπλέον.
Για εμένα,η ομοιοπαθητική δουλεύει.Δεν γνωρίζω τον μηχανισμό δράσης,αλλά είναι σίγουρο.Και αν είναι και placebo,ακόμη καλύτερα.Προτιμώ να θεραπευομαι με αραιωμένο νεράκι.

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  filos

Η οποιαδήποτε ανεκδοτολογική περίπτωση δεν μπορεί να γίνεται αποδεκτή σαν επιστημονική γνώση (ούτε καν από αυτόν που έχει να τη λέει), γιατί πολύ απλά δεν ξέρουμε τι θα του συνέβαινε αν δεν είχε δοκιμάσει τη συγκεκριμένη θεραπεία. Η επιστημονική μέθοθος δοκιμάζει την ίδια μέθοδο σε μεγάλο πληθυσμό με την ίδια πάθηση για να δει αν υπάρχει σε στατιστικά σημαντικό βαθμό κάποια συγκεκριμένη αντίδραση. Αν οι ομοιοπαθητικοί θέλουν να αγνοούν την επιστημονική μέθοδο και να προτείνουν μόνο μεμονωμένα παραδείγματα, τότε δεν πρέπει να αποκαλούν την ομοιοπαθητική “επιστήμη”.

Όσον αφορά τα placebo,
α) από τη στιγμή που αποδέχεστε ότι κάτι είναι placebo, πολύ απλά δεν θα πιάσει (άρα κάτι άλλο είναι που σας γιατρεύει)
β) τα placebo ΔΕΝ θεραπεύουν ΠΟΤΕ. Το φαινόμενο Placebo δεν είναι ότι “πιστεύω ότι παίρνω φάρμακο και ενεργοποιήται το ανοσοποιητικό μου σύστημα και γιατρεύομαι” όπως πολλοί πιστεύουν. Φαινόμενο placebo έχουμε όταν επειδή περιμένουμε και θέλουμε και έχουμε επενδύσει (ελπίδες, λεφτά…) σε ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα, το παρατηρούμε ακόμα κι όταν δεν έχει τελεσθεί ή το αποδίδουμε σε λάθος αιτία (σε ότι κάναμε πριν το παρατηρήσουμε).
http://www.sciencebasedmedicine.org/the-placebo-effect/

filos
filos
7 έτη Πρίν

Η προσωπική μου εμπειρία δεν μπορεί να γίνει αντικείμενο συζήτησης, μιλω εξ ιδίας πείρας.κατα την άποψη μου η ομοιοπαθητική μπορεί να θεραπεύσει.αυτο το θεωρώ αξίωμα.
τον μηχανισμό δράσης της δεν μπορώ να τον ερμηνεύσω όπως προφανώς και η επιστήμονες.αυτό τι σημαίνει;πως ο,τι δεν ερμηνεύεται απο την επιστημονική κοινότητα είναι αναληθές;η επιστήμη έχει το μέγιστο προνομιο να γινεται αποδεκτη σαν η μόνη αλήθεια.σκεφτείτε όμως. τι θα ήταν η επιστήμη αν σταματούσε να αυταναιρειται και να αναπροσαρμόζεται;π.χ. Στα χρόνια της ανακάλυψης της ομοιοπαθητικής η αφαίμαξη ήταν μια επιστημονική μέθοδος που εφαρμοζόταν κατά κόρον απο τους γιατρους της εποχής.σημερα κάτι τέτοιο μας φαίνεται βάρβαρο και απαρχαιωμένο.υπηρξε όμως η αλήθεια της εποχής.Η βαρυτητα ας πούμε προϋπήρχε της επιστημονικής της απόδειξης.Αυτο που θέλω να πω είναι πως αν ο μηχανισμός δρασης της ομοιοπαθητικής αποτυγχάνει να αναγνωριστεί απο την σημερινή επιστημονική κοινότητα,αυτο συνιστά πρόβλημα της επιστήμης και όχι της ομοιοπαθητικής και δεν καταργεί τα πιθανά ωφελη της,έστω κι αν τεκμηριώνονται μονο εμπειρικα.Δεν ξέρω αν συνιστά επιστήμη υπό την στενή έννοια του όρου,αλλα σίγουρα συνιστά θεραπευτική μέθοδο με πολύ καλές επιδόσεις.οι μαρτυρίες είναι άπειρες και σε περιπτώσεις όπου η ανεπάρκεια της συμβατικής ιατρικής είναι εμφανέστατη-όπως στη δικη μου-. τι έχει να πει η ιατρική για τα αίτια που προκαλούν ασθένειες όπως ημικρανίες,ψωρίαση η το χρόνιο πυελικό άλγος και πως καταπολεμά τα ΑΙΤΙΑ που τις προκαλούν;
Εσείς,προσωπικά έχετε έρθει σε επαφή με την ομοιοπαθητική,η εκφέρετε γνωμη δημοσιως,για κάτι το οποίο αγνοείτε εντελώς;

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν
Reply to  filos

Ούτε οι δικές μου προσωπικές εμπειρίες θα γίνουν αντικείμενο συζήτησης.
Η επιστήμη φυσικά και έχει όρια, αλλά η ομοιοπαθητική έχει μπει στο μικροσκόπιο εδώ και πάρα πολλά χρόνια και δεν έχει βρεθεί ως αξιόπιστη ούτε στο ελάχιστο. Φυσικά και υπάρχουν πράγματα που αναγνωρίζουμε ότι συμβαίνουν αλλά δεν ξέρουμε ακόμα πώς, αλλά αυτό πολύ απλά δεν ισχύει για τη ομοιοπαθητική, για την οποία δεν παρατηρείται κάποια μετρήσιμη χρησιμότητα πέραν του φαινομένου placebo, στο οποίο ήδη αναφέρθηκα.
Το ότι η μέθοδος μπορεί να θεραπεύσει ΔΕΝ μπορεί να θεωρηθεί αξίωμα, δεδομένης της σοβαρότητας των παθήσεων που παριστάνει ότι μπορεί να γιατρέψει, με τα τραγικά αποτελέσματα που περιγράφω στο άρθρο. Οφείλει να αποδειχθεί.
Όσο για τις αφαιμάξεις, και παρενθετικά μόνο, η λέξη “επιστήμονας” άρχισε να χρησιμοποιείται στα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς τότε αναγνωρίστηκε η ύπαρξη και η αξία της επιστημονικής μεθόδου (μέχρι τότε υπήρχαν οι “φυσικοί φιλόσοφοι”).

Στέλλα Κ
Στέλλα Κ
7 έτη Πρίν

Διάβασα το ΥΠΕΡΟΧΟ άρθρο (επιστημονικά ορθό) και μετά τα πέρασα στα σχόλια και μου ανέβηκε η πίεση. (Κλασσική ημιμάθεια -για την ακρίβεια άγνοια- ανθρώπων που δεν έχουν ασχοληθεί στο ελάχιστο με τίποτα επιστημονικό).
Βάζω ένα ποτηράκι νερό να πιώ και αν μου πέσει η πίεση θα σας γράψω για να προσθέσετε μια ακόμα “μαγική” ίαση στο ενεργητικό της ομοιοπαθητικής…

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
7 έτη Πρίν

Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια.

gep
gep
6 έτη Πρίν

Γλυκιά μου, για την υπέρτασή σας ίσως ευθύνεται το οξυζενέ στα μαλλιά σας. Δοκιμάστε να σταματήσετε τις βαφες και τα ξαναλέμε.Φιλικά.

Αναστάσιος
Αναστάσιος
6 έτη Πρίν
Reply to  gep

Είσαι ωραίος ρε φίλε

Yorgis Toufexis
6 έτη Πρίν

Είναι εύκολο να γράφουμε για πράγματα και καταστάσεις που αγνοούμε ολοκληρωτικά. Είναι νέο χόμπι των “επιστημόνων”. Δυστυχώς για εσάς, η αληθινή επιστήμη έχει άλλους κανόνες, τελείως διαφορετικούς από εκείνους που χρησιμοποιείτε στη δική σας “σκέψη”.

Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος
6 έτη Πρίν

Πείτε μας λοιπόν ποιοι είναι οι “άλλοι κανόνες” για να σκεφτόμαστε σωστά κι εμείς

sno
sno
3 έτη Πρίν

γιατί δεν υπάρχει αντισυλληπτικό ομοιοπαθητικό χάπι;

akrivodikaios
akrivodikaios
3 έτη Πρίν

Διαβάζοντας καθυστερημένα το άρθρο θα συμφωνήσω και πάλι με τον Κ. Σαπαρδάνη, τα κείμενα του οποίου είναι πάντα εξαιρετικά καλογραμμένα. Απλώς θα προσέθετα ότι και αρκετές από τις λεγόμενες φυσικές ουσίες μπορεί να είναι εξίσου επικίνδυνες με τα χημικές για την ανθρώπινη υγεία. Αυτό το λέω γιατί υπάρχει μια πεπλανημένη εντύπωση και μια βιομηχανία παραπλανητικών ισχυρισμών.
Και κάτι τελευταίο μια που αναφέρει κάτι για τον Παράκελσο για τον οποίο και πάλι έχει δίκιο σε γενικές γραμμές.
Μέσα στα πολλά που είπε πέτυχε και κάτι σωστό: “κάθε τι μπορεί να αποδειχθεί επιβαρυντικό για την υγεία ή και δηλητηριώδες. Εξαρτάται από την ποσότητα”.
Όποιος έχει καταφέρει να πιει 20-30 ποτήρια νεράκι του θεού για τους νεφρούς ή την ουρολοίμωξη θα έχει καταλάβει την σημασία της ρήσης.

Konstantinos Sapardanis
3 έτη Πρίν
Reply to  akrivodikaios

Ευχαριστώ και πάλι για τα καλά λόγια

Γιάννης
Γιάννης
2 έτη Πρίν

Είναι γνωστό ότι ένας Άγιος γνωρίζει απείρως περισσότερα και από τον καλύτερο επιστήμονα του κόσμου, παρόλο που ο Άγιος αυτός μπορεί να μην έχει τελειώσει ούτε το Δημοτικό. Και γνωρίζει περισσότερα καθώς η γνώση του προέρχεται από τη Χάρη και τη φώτιση του Θεού. Ως εκ τούτου δεν κάνει λάθος.
Ανατρέξτε στο διαδίκτυο αλλά και στα βιβλία του Αγίου Παϊσίου για να δείτε τι έλεγε για τους ομοιοπαθητικούς. Ήταν πολύ αυστηρός με αυτούς…
Άρα, θα πιστέψουμε τον οποιονδήποτε υπεραμύνεται της ομοιοπαθητικής ή έναν Άγιο; Πιστεύω πως είναι πανεύκολη η επιλογή.

Γιάννης Αγιάννης
Γιάννης Αγιάννης
1 έτος Πρίν
Reply to  Γιάννης

Ένας όχι τόσο άγιος θα μπορούσε να καταλάβει πως η ομοιοπαθητική είναι έργο του Σατανά γιατί και μόνο που δεν υπάρχουν ληγμένα ομοιοπαθητικά φάρμακα τα λέει όλα.
Έχεις ακούσει κάποιον να παίρνει ληγμένα ομοιπαθητικά;
η έκφραση : ληγμένα παίρνεις; γιατί δεν έχει την αντίστοιχη στα ομοιοπαθητικά;
αναρωτήσου και η επιφοίτηση θα σου έρθει σύντομα.
Μόνον ο διάβολος φτιάχνει πράματα που δεν λήγουν…

35
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x