«Η εργασία απελευθερώνει». Γιατί οι βόρειοι δεν μάς καταλαβαίνουν;
Γράφει ο Γιάννης Σιατούφης
Επισκέφτηκα το καλοκαίρι την Πολωνία και είχα την ευκαιρία να πάω στο Άουσβιτς και να δω από κοντά το αίσχος αυτό που κληροδότησαν οι «πολιτισμένοι» Γερμανοί στον παγκόσμιο πολιτισμό. Ήταν απλώς συγκλονιστικό!!! Είναι πολλά αυτά που μπορείς να πεις για το χώρο και για τη νοοτροπία των Ευρωπαίων. Εκεί βλέπεις την τάξη, την ανακύκλωση (7 τόνοι μαλλιά πήγαιναν για ανακύκλωση στα υφαντουργεία), την καθαριότητα των βορειοευρωπαίων, που θέλουν να τα κάνουμε και εμείς οι νότιοι (τα P.I.G.S.), τόσο καλά όπως αυτοί.
Όμως, θα ήθελα να σταθώ στην πινακίδα που υπάρχει στην είσοδο του στρατοπέδου και γράφει τη φράση «η εργασία απελευθερώνει». Ξέρετε, αυτό δεν το έγραψαν με ειρωνική ή χλευαστική διάθεση… Το έγραψαν γιατί το πιστεύουν πραγματικά. Είναι μία αντίληψη που μας διαφοροποιεί με αποτέλεσμα ούτε οι Βόρειοι καταλαβαίνουν γιατί δεν το αποδεχόμαστε, αλλά ούτε και εμείς μπορούμε να καταλάβουμε πως είναι δυνατό να το πιστεύουν.
Θα ήθελα τα παραπάνω να τα συνδυάσω με κάποιες ειδήσεις που διάβασα πριν λίγο καιρό και αφορούσε την εργοδοσία στη Νορβηγία. Παρατήρησαν ότι η παραγωγικότητα μειώνεται από τη συχνή επίσκεψη των εργαζόμενων στην τουαλέτα!!! Γι’ αυτό θα βάλλουν, λέει, κάρτα στην είσοδο των W.C. για να ελέγχουν πόσες φορές πηγαίνουν σ’ αυτές οι εργαζόμενοι. Το καλύτερο ακολουθεί: τις γυναίκες, στις «δύσκολες» μέρες του μήνα, θα τις υποχρεώσουν να φορούν κόκκινο βραχιόλι, για να ξέρουν ποιες έχουν λόγο να πηγαίνουν στην τουαλέτα συχνά!!!Απίστευτο κι όμως αληθινό.
Επιπλέον στην Ελβετία σε δημοψήφισμα οι πολίτες της χώρας ψήφισαν να μην αυξηθούν οι μέρες άδειας των εργαζόμενων της χώρας των ρολογιών.
Ο Μαξ Βέμπερ στο έργο του, «Η προτεσταντική ηθική και το πνεύμα του καπιταλισμού», που το συνιστώ ανεπιφύλακτα, δίνει μια πολύ πειστική εξήγηση για τα παραπάνω. Διερευνά το ρόλο του προτεσταντισμού στη δημιουργία αυτής της νοοτροπίας στους βόρειους λαούς, που τους κάνει να διαφέρουν από τους καθολικούς και ορθόδοξους.
Όπως, λοιπόν, χαρακτηριστικά αναφέρει η μεταθανάτια σωτηρία δημιουργεί στον άνθρωπο μεγάλο άγχος. Ο καθολικισμός και η ορθόδοξη ανατολική Εκκλησία δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία στον κόσμο μας, γιατί τον θεωρούν προσωρινό. Προτείνουν τον ασκητισμό, την αλληλεγγύη και τις καλές πράξεις για να πάει κανείς στον Παράδεισο. Οι Καλβινιστές αντίθετα υποστηρίζουν ότι λίγοι είναι οι «εκλεκτοί» που έχουν τη Θεία Χάρη, ενώ οι περισσότεροι είναι «καταδικασμένοι». Κανένας δεν μπορεί να τους σώσει, ούτε οι παπάδες (που με μαγικά μέσα, όπως χαρακτηριστικά λένε, προσπαθούν να τους γλιτώσουν από την αμαρτία) ούτε τα μυστήρια ούτε και η Εκκλησία.
Το μεγάλο ερώτημα είναι, όμως, πώς μπορεί να ξέρει κανείς αν είναι ο «εκλεκτός», αφού δε διαφέρουν εξωτερικά από τους «καταδικασμένους». Δυστυχώς, κανείς δεν μπορεί να το ξέρει αυτό, αλλά κάθε άνθρωπος πρέπει να καταπολεμά την αμφιβολία, που του στέλνει ο Σατανάς, και να θεωρεί τον εαυτό του «εκλεκτό». Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι αποτέλεσμα ανεπαρκούς πίστης (να σημειώσω σε αυτό το σημείο ότι ο Καλβίνος ένιωθε ότι ήταν «εκλεκτός», ότι είχε τη Θεία Χάρη και ήταν σίγουρος ότι είχε σωθεί).
Προκειμένου, επομένως, να αποκτήσεις αυτοπεποίθηση -άρα και πίστη ότι έχεις τη Θεία Χάρη– πρέπει να έχεις τεράστια εγκόσμια δραστηριότητα. Δηλαδή επιβάλλεται να εργάζεσαι σκληρά, να μη τεμπελιάζεις και να μη χάνεις τσάμπα τον πολύτιμο χρόνο σου, καθώς η απροθυμία για εργασία είναι σύμπτωμα απουσίας της Θείας Χάρης. Θεόσταλτα κατανέμεται η εργασία, που ταιριάζει στον κάθε εργαζόμενο. Η διαφοροποίηση των ανθρώπων σε τάξεις και επαγγέλματα είναι αποτέλεσμα της Θείας Θέλησης και η παραμονή του κάθε πιστού στη θέση, που του έχει καθορίσει ο Θεός, είναι θρησκευτικό του καθήκον. Η εξειδίκευση βοηθά το κοινό καλό με την ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της παραγωγής. Άλλωστε από έναν άνθρωπο χωρίς επάγγελμα λείπει ο μεθοδικός χαρακτήρας.
Από την άλλη πλευρά η αποταμίευση και η συσσώρευση πλούτου είναι ηθικά μεμπτή στο βαθμό που κάνει τον άνθρωπο οκνηρό. Έχεις κάθε δικαίωμα να «βάζεις στην άκρη» λεφτά, αρκεί να μην πάψεις να εργάζεσαι σκληρά και αποδοτικά. Γιατί το να θέλει κανείς να είναι φτωχός είναι το ίδιο με το να θέλει να είναι άρρωστος.
Συμπερασματικά, σύμφωνα με τον Βέμπερ, ο Καλβινισμός υιοθετεί κάτι διαφορετικό, για να απαλύνει το άγχος των πιστών για τη μεταθανάτια ζωή. Πώς; Με τον ασκητισμό, την οικονομία και τη μετρημένη ζωή χωρίς σπατάλες (κάτι μου θυμίζει από Μέρκελ…), αλλά και με την επιτυχία στον επαγγελματικό τομέα (ζούμε για να δουλεύουμε). Η προτεσταντική καλβινιστική θεολογική θεωρία προτείνει, δηλαδή, τη σκληρή δουλειά και τη συστηματική αποταμίευση για να σώσουμε την ψυχή μας. Είτε είσαι εργάτης είτε είσαι επιχειρηματίας, πρέπει η εργασία σου να είναι σκληρή, να αποφεύγεις τη σπατάλη και τη χλιδή και να αποταμιεύεις – συσσωρεύεις πλούτο, σαν ένα είδος προσευχής.
Σε αυτή τη θεολογική θεωρία βρήκε ο καπιταλισμός πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθεί. Σύμφωνα με τον Βέμπερ υπήρχαν και παλαιότερα καπιταλιστικές μορφές οργάνωσης κοινωνιών, ακόμη και στα προχριστιανικά χρόνια, αλλά αυτός ο συστηματικός και οργανωμένος καπιταλισμός έκανε την εμφάνισή του για πρώτη φορά στη Βόρεια Ευρώπη. Όπως τονίζει, οι διευθυντές επιχειρήσεων, οι κεφαλαιούχοι και οι εργάτες με το ανώτερο επίπεδο εκπαίδευσης είναι στη μεγάλη τους πλειονότητα προτεστάντες. Οι συμμετοχή των καθολικών στην επιχειρηματική ζωή της Γερμανίας είναι μικρή. Μάλιστα παρατήρησε ότι στην εποχή του, ενώ οι καθολικοί προτιμούσαν το ουμανιστικό γυμνάσιο, οι προτεστάντες προτιμούσαν τις τεχνικές σχολές.
Η εργασία «απελευθερώνει» λοιπόν! Δουλέψτε σκληρά από το πρωί ίσαμε το βράδυ, (χωρίς να πηγαίνετε ούτε τουαλέτα και ούτε να καπνίζετε, γιατί δεν είστε παραγωγικοί) και έτσι θα πάτε στον παράδεισο. Αποταμιεύστε και μη σπαταλάτε, για να σώσετε την ψυχή σας! Μην ξεχνάτε, οι Γερμανοί έχουν να δουν αύξηση στο μισθό τους από το 1990!!! Όπως βλέπετε είναι βαθύτερα τα αίτια που κάνουν τους βόρειους να μην μπορούν να μας καταλάβουν, αλλά και εμάς να μην μπορούμε να τους κατανοήσουμε.
Pingback: «Η εργασία απελευθερώνει». Γιατί οι βόρειοι δεν μάς καταλαβαίνουν; | Ένωση Μακεδόνων Κέρκυρας