3 Νοεμβρίου 2020 at 19:45

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Δημοσθένης: Άμεση Δημοκρατία

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

18η Διδακτική περίοδος 2020-2021

Μάθημα 3ο, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, ώρα 7 μ.μ.

στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Μόνο τηλεοπτικά και διαδικτυακά

ΘΕΜΑ: Δημοσθένης: Άμεση Δημοκρατία – Aι των ολίγων πολιτείαι (Βασιλεία – Τυραννία – Ολιγαρχία κ.τ.λ.)

ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος

Στα επόμενα, ένα έως δύο μαθήματα, θα έρθουμε σε επαφή με τον αγώνα, τις σκέψεις και την σύγκριση του Δημοκρατικού πολιτεύματος, με τα ολιγαρχικά, από τον κορυφαίο πολιτικό – ρήτορα της Αρχαιότητας τον Δημοσθένη, ο οποίος αναδεικνύεται, με τις δημηγορίες του πολιτικός φιλόσοφος εν τοις πράγμασι.

Ο Δημοσθένης ζει στον 4ο π.Χ. αι. τον αιώνα της παρακμής της Αθήνας και κατ’ επέκταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Κίνδυνος είναι ισχυρές δυνάμεις εξουσιαστικού τύπου (βασιλεία κ.λπ.) όπου παραγκωνίζεται ο ρόλος του πολίτη, παύει να είναι ο νοικοκύρης και το αφεντικό στο σπίτι του, δηλ. στην πόλη, και στον Δήμο, κυριαρχούν οι δυνάμεις της εξουσίας του ενός ή των ολίγων και έτσι παύει το πολίτευμα να απελευθερώνει, να ενεργοποιεί και να αξιοποιεί όλες τις δυνάμεις της κοινωνίας, με επακόλουθο την παρακμή και την τελική πτώση της άμεσης δημοκρατίας.

Με μια σειρά κορυφαίων δημηγοριών αντιπαραθέτει την πολιτεία όπου κυρίαρχος είναι ο πολίτης – δημότης, με τις δυναστικές εξουσίες, όπου ο ελεύθερος και δημιουργικός πολίτης είναι υποχείριο του εξουσιαστή, με αποτέλεσμα τον παραγκωνισμό μέχρι εξαφάνισης του υγιούς δυναμικού της κοινωνίας και την περιθωριοποίηση και την παρακμή ολόκληρης της κοινωνίας, πράγμα που διήρκησε πολλούς αιώνες.

Στο πρώτο μάθημα, 14 Οκτωβρίου 2020, αναφερθήκαμε ιστορικά, στην πολιτική οργάνωση της Αρχαίας Ελλάδας και τα στάδια αλλαγών μέχρι το Δημοκρατικό πολίτευμα, το οποίο υπερέχει των άλλων μορφών πολιτικής λειτουργίας, γιατί κρίθηκε από την καλύτερη μορφή ζωής και δημιουργίας σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα σε ζωντανή μετάδοση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Σερρών (live streaming μέσα από το κανάλι του ΔΗ. ΠΕ. ΘΕ. Σερρών στο YouTube, https://www.youtube.com/watch?v=GyJxpz9D_WU&feature=emb_title) οπότε μπορεί να γίνεται και ζωντανή συζήτηση με τους τηλεθεατές.

Επίσης θα αναρτώνται στο διαδίκτυο σε διάφορες ιστοσελίδες όπως πχ. Ζήσης Μητλιάγκας πρώην Δήμαρχος Σερρών:

https://www.facebook.com/zisis.mitliagas/

Ανδρονίδης Θεολόγος:

https://www.youtube.com/channel/UCTtG_Mzft3dAi1VATdt46bA

Κλασσική παιδεία:

https://www.youtube.com/channel/UCk6Czni-OkM9SHw7CznMSQw

και τηλεοπτικά.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ και

η ΔΡΟΜΕΑΣ Α.Β.Ε.Ε.Α. και η ΑΕ ΜΕΤΡΟΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΙ

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος, Συντονιστής των φορέων υλοποίησης

(Εμφανιστηκε 214 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.