3 Ιουνίου 2023 at 14:32

Οι μυστηριώδεις Χαζαροεβραίοι

από

Οι μυστηριώδεις Χαζαροεβραίοι

Ένας βολικός ψευδοϊστορικός μύθος και η πορεία του στον χώρο της κατευθυνόμενης συνωμοσιολογίας

Του Νικόλα Δημητριάδη 

Αν και η μεσαιωνική ιστορία της ευρασιατικής στέπας και των πολυάριθμων νομαδικών φυλών που τη διέσχισαν είναι εν πολλοίς άγνωστη στο ευρύ κοινό, υπάρχει εντούτοις ένας από τους λαούς αυτούς που απολαμβάνει σήμερα μία απρόσμενη δημοφιλία, όχι μεταξύ των ιστορικών και των μεσαιωνολόγων, αλλά μεταξύ των… «ειδικών» της ουφολογίας και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Οι Χαζάροι ήταν ένα από τα νομαδικά φύλα της Κεντρικής Ασίας, που εγκαταστάθηκαν βορείως του Καυκάσου και στις εκβολές του ποταμού Δον και του Βόλγα. Τον 7ο αιώνα θα καταφέρουν να στήσουν ένα εκτεταμένο χανάτο (βασίλειο) που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση, από την Κασπία ως τη χερσόνησο της Κριμαίας. Το βασίλειο αυτό, που είχε κομβική θέση στον Δρόμο του Μεταξιού, καταλύθηκε από τους Ρως του Κιέβου το 969 και έκτοτε οι Χαζάροι εξαφανίζονται σταδιακά από την Ιστορία[1].

Υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα μεταξύ των ιστορικών για την καταγωγή, τη γλώσσα και τη θρησκεία του λαού αυτού. Κατά πάσα πιθανότητα, το χανάτο τους ήταν πολυφυλετικό και περιλάμβανε μία σειρά από τουρκογενή κατά κύριο λόγο νομαδικά φύλα της στέπας, υπό την ηγεσία μίας πολεμικής αριστοκρατίας. Το πέπλο του μυστηρίου που καλύπτει το βασίλειο αυτό οφείλεται τόσο στο γεγονός ότι οι Χαζάροι δεν άφησαν καθόλου γραπτές πηγές, όσο και στο ότι τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα είναι ελάχιστα.

Οι Χαζάροι ήταν ένα από τα νομαδικά φύλα της Κεντρικής Ασίας, που εγκαταστάθηκαν βορείως του Καυκάσου και στις εκβολές του ποταμού Δον και του Βόλγα. Τον 7ο αιώνα θα καταφέρουν να στήσουν ένα εκτεταμένο χανάτο (βασίλειο) που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση, από την Κασπία ως τη χερσόνησο της Κριμαίας.
Οι Χαζάροι ήταν ένα από τα νομαδικά φύλα της Κεντρικής Ασίας, που εγκαταστάθηκαν βορείως του Καυκάσου και στις εκβολές του ποταμού Δον και του Βόλγα. Τον 7ο αιώνα θα καταφέρουν να στήσουν ένα εκτεταμένο χανάτο (βασίλειο) που κάλυπτε μία μεγάλη έκταση, από την Κασπία ως τη χερσόνησο της Κριμαίας.

Το ενδιαφέρον στοιχείο με τους Χαζάρους είναι η πληροφορία που διασώζουν κάποιες μεσαιωνικές πηγές (αλλά αγνοούν οι περισσότερες), για την υιοθέτηση του   ιουδαϊσμού ως επίσημης θρησκείας του χανάτου. Δεν είναι γνωστοί οι λόγοι που οδήγησαν στην απόφαση αυτή (εάν, π.χ., οφειλόταν στην επιρροή Εβραίων εμπόρων ή αν υπήρχαν πολιτικά/διπλωματικά ελατήρια), ούτε και η έκταση που έλαβε (εάν δηλαδή αφορούσε μόνον κάποιο τμήμα της αριστοκρατίας ή επεκτάθηκε και στον υπόλοιπο πληθυσμό του βασιλείου). Η έλλειψη επαρκών στοιχείων επιτρέπει μόνον υποθέσεις, ενώ κάποιοι ιστορικοί αμφισβητούν ακόμη και το ίδιο το γεγονός, το οποίο αντιμετωπίζουν ως έναν ευφάνταστο μεσαιωνικό μύθο[2].

Η υπόθεση αυτή παρέμενε ξεχασμένη επί μακρόν και τράβηξε το ενδιαφέρον κάποιων μελετητών μόλις τον περασμένο αιώνα. Έντονο ενδιαφέρον γύρω από τους Χαζάρους υπήρξε κυρίως στη Ρωσία (ο ίδιος ο Στάλιν φέρεται να επηρεάστηκε ιδιαίτερα) και στην Τουρκία, όπου έχουν μεταφραστεί τα κυριότερα βιβλία γύρω από το θέμα, οι δε Χαζάροι θεωρούνται τουρκικής καταγωγής. Περιστασιακά, θα κυκλοφορούσε και κάποιο βιβλίο που θα αναθέρμαινε για λίγο τις σχετικές συζητήσεις, όπως το βιβλίο «Η 13η φυλή» του Άρθρουρ Κέσλερ που ισχυριζόταν –χωρίς να πείσει την ακαδημαϊκή κοινότητα– ότι οι Χαζάροι ήταν οι πρόγονοι των Ασκενάζι Εβραίων της Ανατολικής Ευρώπης.

Αν, όμως, οι ιστορικοί ασχολήθηκαν μάλλον περιστασιακά με το ξεχασμένο αυτό μεσαιωνικό βασίλειο, δεν ισχύει το ίδιο για τους σύγχρονους ψευδοϊστορικούς και συνωμοσιολόγους. Η ιστορία των Χαζάρων θα ξεφύγει από τον στενό κύκλο των ακαδημαϊκών μελετητών του μεσαιωνικού κόσμου και θα περάσει στο ευρύ κοινό, μέσα από μία σειρά αναθεωρητικών ιστορικών, ψευδοϊστορικών ή απλά συνωμοσιολογικών θεωριών.

* * *

Για να πιάσουμε το νήμα αυτό, θα πρέπει πρώτα να δούμε το έργο του δημοφιλούς Ρώσου ευρασιανιστή Λεβ Γκουμιλιώφ. Κεντρικό σημείο στο έργο του Γκουμιλιώφ κατέχει η αποδαιμονοποίηση των Μογγόλων, τον ρόλο των οποίων εκτιμά θετικά, καθώς τους παρουσιάζει να ζουν αρμονικά με τους Ρώσους. Αφού αφαίρεσε από τους Μογγόλους τον τίτλο του ολετήρα της ευρασιατικής στέπας, ο Γκουμιλιώφ είχε έτοιμο τον αντικαταστάτη τους: ήταν οι Χαζάροι που είχαν ασπαστεί τον ιουδαϊσμό. Ο Βαντίμ Ρόσμαν, καθηγητής στην Αγία Πετρούπολη, παραθέτει σε ένα άρθρο του τις σχετικές κατηγορίες που εξαπολύει ο δημοφιλής ευρασιανιστής[3]: Το βασίλειό τους χαρακτηρίζεται μία πληγή για την περιοχή, κατά τον 9ο και 10ο αιώνα. Οι Χαζάροι, φιλάργυροι και ανήθικοι, επιδόθηκαν σε δουλεμπόριο σλαβικών πληθυσμών. Ιδιαίτερα καταστρεπτική για την Ευρώπη ήταν η συμμαχία τους με τους Βίκινγκς, ενώ αυτοί ήταν και οι υπεύθυνοι των ρωσικών ακροτήτων στα Βαλκάνια, καθώς υποκίνησαν τους Ρως να επιτεθούν στη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Η ίδια η ευρασιανική ιδιοσυγκρασία του ρωσικού έθνους θα διαμορφωθεί –κατά τον Γκουμιλιώφ– από την αντίθεσή της στην ιδιοσυγκρασία των Χαζαροεβραίων.

Το γεγονός ότι οι θεωρίες αυτές είναι είτε τραβηγμένες, είτε εντελώς αστήρικτες, δεν εμπόδισε τον μύθο των δαιμόνιων Χαζαροεβραίων να ξεπεράσει τον στενό κύκλο των ψευδοϊστορικών και να διαχυθεί στο πολυποίκιλο παγκόσμιο δίκτυο των θεωριών συνωμοσίας. Έτσι, τις τελευταίες δεκαετίες θα πληθύνουν τα δημοσιεύματα με κάθε μορφής απίθανες θεωρίες: Ότι οι Χαζάροι είναι η χαμένη 13η φυλή του Ισραήλ, οι διαβόητοι τερατόμορφοι «Γωγ και Μαγώγ» των μεσαιωνικών αποκαλυψιακών θρύλων, οι πρόγονοι των Ασκενάζι Εβραίων, που διεσπάρησαν σε όλο τον κόσμο και κυβερνούν μέχρι σήμερα τον πλανήτη. Οι παλιές θεωρίες συνωμοσίας θα εμπλουτιστούν με μύθους περί «Χαζαρικής Μαφίας» και «Χαζαροεβραίων» που κατέληξαν στις Η.Π.Α., όπως η οικογένεια Ρότσιλντ. Τέλος, οι τουρκογενείς Χαζάροι προβάλλονται ως οι πραγματικοί απόγονοι των σημερινών Εβραίων του Ισραήλ, οι οποίοι, κατά συνέπεια, δεν έχουν καμία σχέση με τους αρχαίους Εβραίους της Ιουδαίας. Οι μύθοι αυτοί θα διαχυθούν και στον ισλαμικό κόσμο και θα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν, ακόμη και σε ανώτατο επίπεδο, για λόγους προπαγάνδας[4].

Τα νέα θα φτάσουν, ασφαλώς, και στην Ελλάδα και θα κυκλοφορήσουν σε πλειάδα «αποκαλυπτικών» ιστοσελίδων και εντύπων, από το pronews.gr και το pentapostagma.gr μέχρι την Ελεύθερη Ώρα και το Μακελειό[5]. Έτσι, π.χ., ο «διεθνολόγος/αναλυτής Γεωπολιτικής/αρθρογράφος» (sic) Αντώνης Γρυπαίος μας ενημερώνει πως: «Οι Χάζαροι, μετά τη κατάκτηση της διεθνούς οικονομίας, εισέδυσαν και στη διεθνή πολιτική ιδρύοντας τη Νέα Τάξη Πραγμάτων, τη Παγκοσμιοποίηση, και τέλος τη Παγκόσμια Διακυβέρνηση», ενώ «οι σημερινοί απόγονοι των Χαζάρων, Επικυρίαρχοι της Γης, μισούν Έλληνες και Ρώσους»[6]. Η νεοναζιστική ιστοσελίδα derkamerad.com εμπλουτίζει το κατηγορητήριο εναντίον των Χαζαροεβραίων (π.χ. οργάνωσαν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις Η.Π.Α.)[7], ενώ το Μακελειό του Στέφανου Χίου συμπληρώνει τη θεωρία, ώστε να γίνει πιο συμπεριληπτική: «Οι τρεις μυστικές αδελφότητες που ίδρυσαν οι Χάζαροι ήταν η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Τάγμα των Ναϊτών και οι Σιωνιστές»[8].

Στη συνέχεια, αναλαμβάνουν οι ουφολόγοι να συνδέσουν τους Χαζάρους / Εβραίους με τους πάσης φύσεως εξωγήινους / ενδογήινους / ερπετανθρώπους και τα διάφορα άλλα …«διαβολικά βδελύγματα τα οποία ήρθαν σε συμφωνία με τους βασιλείς-ραβίνους του λαού του Ισραήλ. Με την υπόσχεση ότι θα τους δώσουν δύναμη και κυριαρχία, και πώς θα γίνουν εξουσιαστές επί όλων των λαών στην Γη, ήρθαν σε συμφωνία, με αντίτιμο να γίνουν τυφλά τους όργανα, να υπακούουν στις εντολές τους, και να υπηρετούν πιστά τους στόχους τους»[9].

* * *

Ο τελευταίος σταθμός της πορείας αυτής δεν θα μπορούσε παρά να είναι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όταν και η Ρωσία θα κινητοποιήσει όλο τον μηχανισμό και τους οπαδούς της ανά τον κόσμο. Το γεγονός ότι το βασίλειο των Χαζάρων περιελάμβανε και πολλά εδάφη της σημερινής Ουκρανίας είναι αρκετό για να τροφοδοτήσει τον προπαγανδιστικό μηχανισμό. Με την έναρξη του πολέμου, φιλορωσικά και ακροδεξιά δίκτυα σε Ευρώπη και Η.Π.Α. θα αρχίσουν να αναπαράγουν διαρκώς τη σχετική παραφιλολογία που… συνδέει όλα τα κομμάτια του συνωμοσιολογικού παζλ: τους Χαζάρους, τους Ρότσιλντ, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Ουκρανία και… τα Νεφελίμ[10]. Οι Χαζάροι κατακλύζουν τα γνωστότερα δίκτυα συνωμοσιολόγων, από το infowars.com του γνωστού παραγωγού Άλεξ Τζόουνς[11] μέχρι το διαβόητο δίκτυο «Qanon», που πληροφορεί τους «μυημένους» ότι: «η Ουκρανία είναι το τελευταίο προπύργιο της Μαφίας των Χαζάρων, που ελέγχει το παγκόσμιο Βαθύ Κράτος»[12].

Έτσι και στην Ελλάδα, το ελληνικό διαδίκτυο θα γεμίσει από αναρτήσεις διαφόρων ψευδοαναλυτών, ουφολόγων, οπαδών του Αρτέμη Σώρρα και κηρύκων του «αντιεμβολιαστικού κινήματος» που, στηρίζοντας τη ρωσική εισβολή, ανασύρουν τους Χαζάρους για να παρουσιάσουν τους Ουκρανούς ως ένα προγεφύρωμα του παγκόσμιου σιωνισμού και των δυνάμεων του Σκότους. Αναρτήσεις που κυκλοφορούν και αναδημοσιεύονται διαρκώς, μας πληροφορούν ότι «οι AshkeNAZI Χαζάροι κυβερνούν την Ουκρανία»[13] και ότι: «Ο «Πρόεδρος» [Ζελένσκι], υποστηριζόμενος από το ευρωατλαντικό μπλοκ και τους σιωνιστικούς κύκλους, είναι μια διεφθαρμένη μαριονέτα στα χέρια του οικονομικού κόσμου. Να μην ξεχνάμε ότι ο Ζελένσκι είναι Χαζάρος… Και αυτό είναι καρατσεκαρισμένο…»[14].

Τη γενική «γραμμή» θα δώσει ο πολυγραφότατος Αλέξανδρος Καρράς, ιδρυτής των εκδόσεων «Νέα Γενεά», μέσα από την ιστοσελίδα του «Τρίτος δρόμος»: «Η Ρωσία είναι ο μόνος παράγοντας που εμποδίζει την δημιουργία μιας παντοδύναμης Τουρκίας που θα συμμαχεί με την αναβιωμένη Χαζαρία, η οποία σήμερα καλείται Ουκρανία και την κυβερνά ένας Εβραίος»![15] Το κείμενο θα κυκλοφορήσει ευρέως σε διάφορες παραλλαγές[16].

Για ένα τμήμα της κοινωνίας, που επί μακρόν έχει εθιστεί από τους συνωμοσιολόγους να πιστεύει ότι τα πάντα κινούνται παρασκηνιακά από τους Εβραίους, η δε χώρα τους και οι ίδιοι είναι παντελώς ανίκανα και αδύναμα πιόνια στα χέρια των ισχυρών, οι απίθανοι αυτοί ισχυρισμοί δημιουργούν αυτόματους συνειρμούς που δεν θα μπορούσε να πετύχει ούτε η πιο εκλεπτυσμένη φιλορωσική προπαγάνδα. Η δε ρωσική διείσδυση στον χώρο των παραεκκλησιαστικών οργανώσεων, επηρεάζει αρνητικά ένα τμήμα των πιστών, που εκτίθενται διαρκώς σε πάσης φύσεως συνωμοσιολογίες και ψευδείς ειδήσεις.

Εντέλει, πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο χώρος της συνωμοσιολογίας δεν είναι τόσο αθώος όσο φαίνεται. Η γραφικότητα των ανθρώπων αυτών μπορεί σε κάποιους να προκαλεί το γέλιο, αλλά η επιρροή τους σε ένα τμήμα της κοινής γνώμης είναι υπαρκτή και ασφαλώς ανησυχητική, τα δε ελατήριά τους φαίνεται ότι δεν περιορίζονται πάντα στην απόσπαση του οβολού των αφελών. Όπως φάνηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας και έγινε πασιφανές κατά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο «χώρος» αυτός πρέπει να προσεχθεί πολύ περισσότερο.

* * *

Όσο για τους πραγματικούς Χαζάρους, η σύντομη παρουσία τους στον μεσαιωνικό κόσμο υπήρξε, τελικά, μάλλον ευεργετική, καθώς επί δύο αιώνες συγκράτησαν μέσω αιματηρών μαχών τους Άραβες και εμπόδισαν την περαιτέρω προώθησή τους στον Καύκασο. Γι’ αυτό και διατηρούσαν καλές σχέσεις με το Βυζάντιο, το οποίο τους χρησιμοποίησε ως σύμμαχο και «κυματοθραύστη» απέναντι στην προς δυσμάς προώθηση των λαών της στέπας. Ο Ιουστινιανός Β΄ και ο Κωνσταντίνος Ε΄ θα παντρευτούν Χαζάρες πριγκίπισσες, ο αυτοκράτορας Θεόφιλος θα στείλει τον αρχιτέκτονα Πετρωνά Καματηρό (μετέπειτα στρατηγό του θέματος της Χερσώνας) να χτίσει το ισχυρό χαζαρικό φρούριο του Σαρκέλ και το 860 θα σταλεί στο βασίλειο των Χαζάρων μία βυζαντινή διπλωματική και ιεραποστολική αποστολή, στην οποία συμμετείχαν και οι Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος[17]. H βυζαντινοχαζαρική συμμαχία θα λήξει τον 10ο αιώνα, καθώς το χανάτο αρχίζει να παρακμάζει. Σύντομα θα καταλυθεί από τους Ρως του Σβιατοσλάβου, μία εξέλιξη με ανυπολόγιστες συνέπειες: αφότου εξέλιπε ο «κυματοθραύστης» αυτός, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου για την εισβολή της ευρασιατικής στέπας στα Βαλκάνια, με καταστρεπτικές για το Βυζάντιο και τον Ελληνισμό συνέπειες.


[1] Μία συνοπτική παρουσίαση των Χαζάρων παρέχει το άρθρο του Dan Shapira «So, Who Were the Khazars?» (29 Ιανουαρίου 2021, www.tabletmag.com).

[2] Βλ. και τη μονογραφία «Did the Khazars Convert to Judaism?», του ιστορικού Σολ Στάμπφερ (Jewish Social Studies, τ. 19, τχ. 3, Άνοιξη-Θέρος 2013, σσ. 1-72).

[3] Βλ. Vadim Rossman, «Lev Gumilev, Eurasianism and Khazaria», East European Jewish Affairs, 32:1, 2002, σσ. 30-51.

[4] Βλ. ενδεικτικά τις περσινές δηλώσεις του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού: «Palestinian PM Mohammad Shtayyeh: There Is No Connection Between Israelis And The Jews; Modern Jews Are Khazar», 29 Ιουνίου 2021, www.memri.org.

[5] Βλ. ενδεικτικά: «Ποιοί ήταν οι Χαζάροι Τούρκοι;», 8/2/2019, www.pentapostagma.gr, «Χαζάροι: Η 13η φυλή του Ισραήλ αποτελεί ένα μεγάλο μυστήριο», 26/2/2016, www.pronews.gr, «Χαζάροι: Η μυστήρια 13η φυλή του Ισραήλ και η μυστική της δράση», crashonline.gr.

[6] Αντώνης Γρυπαίος, «Χαζάροι και Κοσμοκράτορες», 13 Ιουνίου 2016, www.greek1.blogspot.com.

[7] «Η Μυστική Ιστορία Της Απίστευτα Μοχθηρής Χαζαρικής Μαφίας», 3 Δεκεμβρίου 2015, www.derkamerad.com.

[8] «Xάζαροι: η 13η φυλή του Ισραήλ! – Καταδυναστεύουν από αιώνες μέχρι σήμερα τους λαούς της γης!», 9 Απριλίου 2015, www.makeleio.gr.

[9] «Αστάνα. Πώς Εβραίοι και Χαζάροι συνδέονται με Υπογήινους», 22 Αυγούστου 2016, www.katohika.gr.

[10] Βλ. π.χ.: Rhoda Wilson, «Khazaria, Rothschild Dynasty, New World Order, Ukraine and Implementation of the Nephilim Agenda», 4 Απριλίου 2022, www.expose-news.com.         

[11] «REVEALED: Hidden History Of The Khazar Kingdom», 4 Νοεμβρίου 2022, www.infowars.com.

[12] Jacob Vaughn, «QAnon John Gets Slammed on Real Time with Bill Maher», 15 Μαρτίου 2022, www.dallasobserver.com.

[13] «ΟΙ AshkeNAZI ΧΑΖΑΡΟΙ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ. Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Volodimir Zelensky ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΙΕΒΟΥ Vitali Klitschko !!», 27 Μαρτίου 2022, www.alfeiospotamos.gr

[14] Νικόλαος Αναξίμανδρος, «Ο Zelensky έχει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε λογαριασμό στην Κόστα Ρίκα», 12 Μαρτίου 2002, www.nikolaosanaximandros.gr.

[15] Αλέξανδρος Καρράς, «Ουκρανία: Η αναβίωση της Χαζαρίας», 6 Μαρτίου 2022, www. tritosdromos.gr.

[16] Βλ. π.χ. Καλλιόπη Σούφλη, «Όσα έχουν αποσιωπηθεί για την Ουκρανία και όσα πρέπει να μάθουμε για τον ΧΑΖΑΡΟ ΖΕΛΕΝΣΚΙ…», 6 Μαρτίου 2022, www.attikanea.info.

[17] Για τις σχέσεις του Βυζαντίου με τους Χαζάρους βλ. και τη διδακτορική διατριβή του Απόστολου Κραλίδη με τίτλο «Οι Χάζαροι και το Βυζάντιο: ιστορική και θρησκειολογική προσέγγιση» (ΑΠΘ, 2001).

Πηγή: περιοδικό Άρδην τ. 125

(Εμφανιστηκε 4,427 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Τα σχίλα είναι κλειστά.