12 Ιανουαρίου 2022 at 00:13

Νέα κυκλοφορία: Λησμονημένες Ιστορίες νο2

από

Τίτλος: Λησμονημένες Ιστορίες νο2

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Μαυρίδης

Σελ. 286

Κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία, για ηλεκτρονικές παραγγελίες επισκεφτείτε το ηλεκτρονικό μας κατάστημα.

Απόσπασμα από την εισαγωγή του Γ. Ρακκά 

Οι «Λησμονημένες Ιστορίες» αποτελούν μια από τις πιο σταθερές στήλες της Ρήξης και συνοδεύουν την έκδοσή της από το 2008, για πάνω από 13 χρόνια. Έκτοτε, έχουν αποκτήσει το δικό τους προσηλωμένο κοινό, ενώ αρκετές από αυτές αναπαράγονται ευρέως στο διαδίκτυο. Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι ιστορίες με τις οποίες θα καταπιαστούν, θα τροφοδοτήσουν ευρύτερο ενδιαφέρον και άλλα δημοσιεύματα σε μαζικότερα μέσα, πολλές φορές δυστυχώς δίχως να αναφέρεται η αρχική πηγή.
Οι ιστορίες που περιλαμβάνονται εδώ αποτελούν μια επιλογή από το σύνολο εκείνων που δημοσιεύθηκαν σε μηνιαία βάση από το 2015 μέχρι σήμερα. Μπορούν να διαβαστούν ως σύντομα ιστορικά διηγήματα, τα οποία επανέρχονται ξανά και ξανά σε ορισμένες κεντρικές θεματικές που αποτελούν τα κατ’ εξοχήν πεδία της ενασχόλησης του συγγραφέα τους με την ιστορία. Η στρατιωτική Ιστορία, και συγκεκριμένα ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, που υπήρξε εξ άλλου και το αντικείμενο των σπουδών του στην Ιστορία, είναι αναμφίβολα, μια από τις κυριότερες.
Ο Κ. Μαυρίδης γοητεύεται από τις τιτάνιες διαστάσεις της σύγκρουσης των μεγάλων δυνάμεων/κοσμοσυστημάτων της εποχής (Γ΄ Ράιχ, Σταλινικό καθεστώς, Βρετανική Αυτοκρατορία και Σύμμαχοι), ενώ την ίδια στιγμή απεχθάνεται όσο τίποτα άλλο την ιδεολογική υπεραπλούστευση που έχει κυριαρχήσει στην προσέγγιση της περιόδου, χρωματίζοντας την σύγκρουση με τους όρους μιας αντιπαράθεσης του απόλυτου κακού με το υπέρτατο καλό.
Γι’ αυτό και η γραφή του εστιάζει στις λεπτομέρειες εκείνες –πτυχές των καθεστώτων, όψεις της προσωπικότητας των ηγετών, συμπεριφορές των μαζών, πρακτικές και στάσεις των στρατιωτών– που ο συγγραφέας πιστεύει ότι μπορούν να μας μαρτυρήσουν περισσότερα γι’ αυτό που υπήρξαν τα φαινόμενα ιστορικά, αντί του τρόπου που σήμερα τα αναπαριστούμε ιδεολογικά. Αυτήν την προσέγγιση θα τη βρει κανείς σε ιστορίες όπως οι «Βιο-ναζί και ζωοφιλία», «Οι ναζί και ο ντεκαφεϊνέ» ή το «Σουΐνγκ Χάιλ», που πραγματεύεται την καταστολή των χορευτικών εκδηλώσεων στην ναζιστική Γερμανία….

Λησμονημένες Ιστορίες νο2. Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Λησμονημένες Ιστορίες νο2. Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Κωνσταντίνος Μαυρίδης

Ο Κωνσταντίνος Μαυρίδης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1968. Είναι ιστορικός με μεταπτυχιακό δίπλωμα στις ευρωπαϊκές σπουδές κι έχει εκπονήσει εκτεταμένες μελέτες πάνω στην προεδρική ιστορία των Η.Π.Α., τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον Aμερικανικό Eμφύλιο και τον πόλεμο του Βιετνάμ. Τα τελευταία 25 χρόνια εργάζεται στην ιδιωτική εκπαίδευση. Έχει μεταφράσει σειρά άρθρων, βιβλίων και συγγραμμάτων από και προς την αγγλική γλώσσα. Το Μάιο του 2013, η σύντομη ταξιδιωτική του ιστορία με τον τίτλο «Stormbringer», πήρε την τρίτη θέση στη συλλογή ταξιδιωτικών αφηγημάτων του B.T.B.C. Το 2015 κυκλοφόρησε από τις Εναλλακτικές Εκδόσεις το βιβλίο του με τίτλο Λησμονημένες Ιστορίες, συνέχεια του οποίου αποτελεί το παρόν πόνημα. Είναι ορειβάτης, πιλότος ελαφρών αεροσκαφών κι έχει πραγματοποιήσει ποδηλατικά ταξίδια σε τρεις ηπείρους. Σ’ έναν κόσμο που όλα είναι χαρτογραφημένα και το οδόστρωμα εισβάλλει παντού, αναζητά ακόμη το ανεξερεύνητο και το απρόσιτο, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα.

(Εμφανιστηκε 368 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Τα σχίλα είναι κλειστά.