25 Νοεμβρίου 2019 at 19:52

Περί των προσφυγικών ονομάτων στο νόμο Σερρών

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

17η Διδακτική περίοδος

Μάθημα 9ο, Τετάρτη 27-11-2019, ώρα 7:00 μμ.

στο Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο Σερρών

Πνευματικοί Δημιουργοί των Σερρών

   ΘΕΜΑ: Περί των προσφυγικών ονομάτων στο νόμο Σερρών

  ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Νίκος Ταχινοζλής, Φιλόλογος

διδάκτωρ Πανεπιστήμιου Κολωνίας και Θεσσαλονίκης

Ο συμπολίτης μας φιλόλογος Νίκος Ταχινοζλής, με επιμονή, πολύχρονη και συστηματική έρευνα και συγγραφή, κυρίως πανελλαδικά ανθρωπωνύμια, μετά την παρουσίαση αξιόλογων εργασιών, μας παρουσιάζει στο επόμενο μάθημα αξιόλογη εργασία του για τα προσφυγικά ονόματα στο νομό Σερρών.

Συγκεκριμένα:

Με φροντίδα της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών φωτογραφήθηκε και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο ο Ονομαστικός Κατάλογος Αγροτών Προσφύγων , τον οποίο συνέταξε το 1928 το Υπουργείο Γεωργίας σε συνεργασία με τη Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων (ΕΑΠ) . Περιλαμβάνει περισσότερα από 200.000 επώνυμα , βαφτιστικά , πατρώνυμα και την ακριβή διεύθυνση της καταγωγής ανδρών και γυναικών , αρχηγών οικογενειών ή μελών που διέθεταν κάποια περιουσία . Με βάση ένα αρχείο 97.963 ονοματεπωνύμων επιχειρείτε μια πρώτη αξιολόγηση του γλωσσικού θησαυρού και προτείνεται μια – κατά κανόνα μη συμβατική – πρόταση για την ετυμολόγηση βαφτιστικών και επωνύμων χαρακτηριστικών κυρίως του Μικρασιατικού χώρου , όπως Αμανατίδης , Βροχίδης , Ιλανίδης , Ναυροζίδης , Μουρατόγλου , κ.α.

Ο ομιλητής σπούδασε κλασσική φιλολογία στη Θεσσαλονίκη και τη Γερμανία , όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κολωνίας (1983). Αντικείμενο των επιστημονικών του ενδιαφερόντων από το 1986 είναι η έρευνα των νεοελληνικών ανθρωπωνυμίων. Έχει δημοσιεύσει εργασία ονοματολογικού περιεχομένου σε διάφορα επιστημονικά περιοδικά . Στην διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης (2005) με τίτλο, «Μορφές του Κωνσταντίνος 19ος αι.–1913.» θεωρεί ένα πλήθος βαφτιστικών και επωνύμων μορφές της καθημερινής επικοινωνίας του ονόματος του ιδρυτή της Κωνσταντινουπόλεως.

 Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

Η Α.Ε Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

η TOYOTA ΟΥΣΤΡΙΑΣ Α.Ε. ΣΕΡΡΕΣ-ΚΑΒΑΛΑ-ΔΡΑΜΑ.

 

Για το

Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο                 Σύνδεσμο Φιλολόγων

Ζήσης Μητλιάγκας                                   Δώρα Μπαγανά

Φιλόλογος                                Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 340 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.