16 Φεβρουαρίου 2018 at 22:40

Κατεβάστε: Μικρός Σερίφης – Μικρός Καουμπόϋ. Συλλεκτικά τεύχη (PDF)

από

Κατεβάστε: Μικρός Σερίφης – Μικρός Καουμπόϋ. Συλλεκτικά τεύχη (PDF)

Μικρός Σερίφης: τεύχος 1, τεύχος 201, τεύχος 431, τεύχος 454, τεύχος 1171

Μικρός Καουμπόϋ: τεύχος 12τεύχος 541, τεύχος 557. Περισσότερα τεύχη του περιοδικού υπάρχουν εδώ.

Κείμενο: Χρήστος Νάστος

Στο ημερολόγιο της καρδιάς μας (ακόμη κι αν αρκετοί εξ ημών ήμασταν αγέννητοι!), η 13/11/1962, ημέρα Τρίτη-και βροχερή σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες!- έχει μία ιδιαίτερη, αξία στη φιλό-συλλεκτική θύμηση μας.  Ένα περιοδικό που περιελάμβανε τις περιπέτειες τον νεαρού (μόλις 18 ετών!) Ελληνο-αμερικανού σερίφη Τζιμ Άνταμς και της αχώριστης παρέας του που αποτελούνταν από τον συνομήλικο του, γκαφατζή-μα και άσο την ώρα της μάχης- Μεξικάνο Πεπίτο Γκονζάλες, την 17χρονη, πανέμορφη, μελαχρινή αμαζόνα Ντιάνα Μόρισον και τον πανέξυπνο 12χρονο ινδιάνο της φυλής των Κομάντσι που άκουγε στο όνομα Τσιπιρίπο. Μια φαινομενικά αταίριαστη παρέα που έμελλε, όμως,  να αγαπηθεί φανατικά από τόσες γενιές Ελληνόπουλων. Μέχρι και σήμερα!

Μικρός Σερίφης, εξώφυλλο.
Περιοδικό Μικρός Σερίφης, τεύχος 1, εξώφυλλο.

Σχήμα 25 x 18 (αρχικά), σελίδες 20, μοναδικής αισθητικής εξώφυλλα δια χειρός Θέμου Ανδρεόπουλου, απλές μα συνάμα συναρπαστικές western περιπέτειες που προκαλούν έντονα συναισθήματα, προβάλουν με κάθε τρόπο διαχρονικές ηθικές αξίες, και μια τετράδα (συχνά πεντάδα, αφού σε αρκετά τεύχη προστίθεντο και η μικρή Ινδιάνα Παλόμα) ηρωικών παιδιών, μερικώς επηρεασμένη από την υπέρ-επιτυχημένη φόρμουλα του εμβληματικού Μικρού Ήρωα.

Μικρός Σερίφης, τεύχος 1
Περιοδικό Μικρός Σερίφης, τεύχος 1

    Ο δημιουργός τους, συγγραφέας Πότης Στρατίκης δημιουργεί , ένα θρύλο της Άγριας Δύσης, μα κυρίως έναν ανυπέρβλητο χάρτινο θρύλο της ελληνικής λαικής λογοτεχνίας που όμοιο του δεν υπήρξε ξανά. Ο Μικρός Σερίφης άλλαξε σχήμα στο τεύχος 409-έγινε μικρότερο (17 x 12)-αύξησε τις σελίδες του σε 68 και συνέχισε (έκτοτε δίχως τον Θ. Ανδρεόπουλο) τη θριαμβευτική του πορεία στο πέρασμα του χρόνου. Το περιοδικό δε κρατήθηκε πάντα σε υψηλό επίπεδο, οι σελίδες μειώθηκαν σε 52 (τεύχος 519), υπήρξαν περίοδοι μετριότητας και κούρασης των δημιουργών του, άντεξε όμως σε πολύ δύσκολες, για τέτοιου είδους αναγνώσματα, εποχές κλείνοντας το κύκλο του στο τεύχος 1468. Το ημερολόγιο έγραφε 17/12/1991. Ο Μικρός Σερίφης σταμάτησε, ο θρύλος όμως θα ζούσε…

Μικρός Σερίφης, τεύχος 1. Ο Πεπίτο Γκονζάλες και ο Πελεγρίνο σε δράση.
Περιοδικό Μικρός Σερίφης, τεύχος 1. Ο Πεπίτο Γκονζάλες και ο Πελεγρίνο σε δράση.

Κείμενο: Προκόπης Κωφός

#1) Εν Ονόματι του Νόμου

Το τεύχος 1 του «Μικρού Σερίφη» με τίτλο «Εν Ονόματι του Νόμου» κυκλοφόρησε για πρώτη φορά την Τρίτη 13 Νοεμβρίου 1962 και επανακυκλοφόρησε σε ανατύπωση το 1968. Την ίδια μέρα που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του «Μικρού Σερίφη», κυκλοφορούσε το τεύχος 508 του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Ο Ηρωικός Παπάς». Δύο μέρες μετά, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 1962, είχε κυκλοφορήσει το τεύχος 52 της Ανατύπωσης της Γ’ περιόδου του «Γκαούρ-Ταρζάν» με τίτλο «Ο Μυστηριώδης Αγριάνθρωπος» που είναι ήδη δημοσιευμένο στο «μπαούλο» και τέσσερις μέρες μετά, το Σάββατο 17 Νοεμβρίου 1962 κυκλοφόρησε το τεύχος 86 της Ανατύπωσης του «Μικρού Ήρωα» με τίτλο «Αιχμάλωτος!». Δυόμισι μήνες πριν την έναρξη της κυκλοφορίας του «Μικρού Σερίφη», είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο τεύχος 96 του «Υπερανθρώπου», ενώ ο «Πλανητάνθρωπος», «Ο Μικρός Ζορρό», το «Λάσσο», το «Ζούγκλα-Ταρζάν», «Ο Κάου Μπόυ Φάντασμα», «Ο Αετός των Γηπέδων» και φυσικά «Ο Μικρός Κάου Μπόυ» είναι περιοδικά μεταγενέστερα του «Μικρού Σερίφη» και έπρεπε να τον ανταγωνιστούν.

Μικρός Καουμπόϋ. Η Ντιάνα
Περιοδικό Μικρός Καουμπόϋ. Κλασικό δεξί κροσέ από τον Τζιμ Άνταμς

Η κυκλοφορία του «Μικρού Σερίφη» στα τέλη του 1962 τον τοποθετεί ανάμεσα στα κλασσικά παιδικά λαϊκά αναγνώσματα των δεκαετιών του ’50 και ’60. Ταυτόχρονα, αφού η κυκλοφορία του εκτείνεται μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο «Μικρός Σερίφης» κατέχει δεσπόζουσα θέση και ανάμεσα στα παιδικά αναγνώσματα των επόμενων γενεών. Προσωπικά, στα τέλη του 1962 που κυκλοφόρησε το πρώτο τεύχος του «Μικρού Σερίφη», συμπλήρωνα ήδη δυο χρόνια συντροφιάς με τους ήρωες του «Γκαούρ-Ταρζάν», του «Υπερανθρώπου» και του «Μικρού Ήρωα» και έχοντας πολλές εκκρεμότητες και πολλά αδιάβαστα τεύχη από αυτά τα τρία αγαπημένα μου περιοδικά δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να επεκταθώ και στα καουμπόικα που άκουγα πως άρχισαν να διαβάζουν κάποια άλλα παιδιά. Επιπλέον, τα περιορισμένα οικονομικά περιθώρια που υπήρχαν και οι δυσκολίες να βρίσκουμε στο Λιτόχωρο όπου μεγάλωσα τα παλιότερα αδιάβαστα τεύχη των αγαπημένων περιοδικών δεν μου επέτρεπαν παρά τα καλά λόγια που άκουγα για τον Τζιμ Άνταμς και τη συντροφιά του να αναζητήσω νέους ορίζοντες, νέους ήρωες και να επεκταθώ σε καινούρια περιοδικά κι έτσι δεν διάβασα ούτε ένα τεύχος του «Μικρού Σερίφη» και ούτε ένα τεύχος του «Μικρού Κάου Μπόυ» που κυκλοφόρησε κι αυτό λίγους μήνες μετά. Τους ήρωες της Άγριας Δύσης και τις περιπέτειές τους τα γνώρισα περνώντας απ’ ευθείας από το «Γκαούρ-Ταρζάν», τον «Υπεράνθρωπο» και το «Μικρό ‘Ήρωα», στο «Μυστήριο» και στη «Μάσκα», διαβάζοντας τις περιπέτειες του «Γερόλυκου» του Jackson Cole και του «Γερακιού» του Bradford Scott. Τα τεύχη του «Μυστήριον» που ήδη κυκλοφορούσε από τον Οκτώβριο του 1959 μου τα έδινε να τα διαβάσω ένα μεγαλύτερο παιδί που το παράθυρο του ισογείου του σπιτιού του έβλεπε μέσα στην αυλή μας και μου τα έδινε κατευθείαν από το παράθυρο. Όμως, κάλλιο αργά, παρά ποτέ! Μετά από 54 ολόκληρα χρόνια από τη μέρα που κυκλοφόρησε, διάβασα τώρα για πρώτη φορά τεύχος του «Μικρού Σερίφη» και μάλιστα το νούμερο 1 της σειράς, για να γράψω αυτό το σχόλιο για τη δημοσίευσή του στο «μπαούλο»!

Μικρός Σερίφης. Η Ντιάνα
Μικρός Σερίφης. Η Ντιάνα

Γνωρίζοντας το γουέστερν από τη «Μυστήριο» και τη «Μάσκα» και από τις περιπέτειες των ηρώων τους, των ρέιντζερ Γερόλυκου και Γερακιού, του μάρσαλ Γουάιτ Ερπ, του Ρίο Κιντ, του Τομ Μιξ και άλλων και διαβάζοντας σήμερα την πρώτη περιπέτεια του Τζιμ Άνταμς στο τεύχος 1 του «Μικρού Σερίφη» δεν μπορώ παρά να επισημάνω τις ομοιότητες του «Μικρού Σερίφη» με τον ρέιντζερ «Γερόλυκο», τον Τζιμ Χάτφιλντ, με τον οποίο ίσως όχι τυχαία έχει το ίδιο όνομα. Η ομοιότητα με τον ρέιντζερ Γεράκι, τον Ουώλντ Σλέιντ, που αν και ρέιντζερ είναι γνωστός και εμφανίζεται και δρα ως παράνομος, είναι για το λόγο αυτό μικρότερη.

Μικρός Σερίφης, τεύχος 1.
Μικρός Σερίφης, τεύχος 1.

Ο Τζιμ Άνταμς, γιος του ελληνικής καταγωγής Τζωρτζ Άνταμς που ονομαζόταν Γιώργος Αδαμόπουλος και ήταν σερίφης του Έλτζιν, αναλαμβάνει μετά το θάνατο του πατέρα του σερίφης στην ίδια πόλη. Τα ηρωικά του κατορθώματα τον κάνουν γνωστό σε όλη την Αμερική και ο αρχηγός όλων των σερίφηδων του Τέξας, ο κάπταιν Τζων Κούπερ, που έχει την έδρα του στην πόλη Ώστιν, καλεί στο γραφείο του τον Τζιμ Άνταμς και εξαίροντας την τιμιότητα, τη γενναιότητα, την τόλμη, την σεμνότητα, την οδύσσεια νηφαλιότητά του, την εξυπνάδα του, τη γρηγοράδα του στο πιστόλι και την αφοσίωσή του στην υπεράσπιση του νόμου, του ανακοινώνει πως θα πρέπει να εγκαταλείψει τη θέση του ως σερίφη του Έλτζιν, να μείνει κοντά του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του σε όλο το Τέξας και σε όλη την Αμερική, αναλαμβάνοντας να φέρει σε πέρας τις αποστολές που θα του αναθέτει. Ο Μικρός Σερίφης αναλαμβάνει το νέο του ρόλο ζητώντας μόνο μια χάρη, να έχει μαζί του σε κάθε αποστολή που θα του ανατίθεται τον παιδικό του φίλο Πεπίτο Γκονζάλες. Ο κάπταιν Κούπερ δέχεται ευχαρίστως το αίτημα αυτό με τη σκέψη πως ο Τζιμ χρειάζεται και έναν βοηθό και του παραδίδει το τιμημένο αστέρι των σερίφηδων του Τέξας, το αστέρι των υπερασπιστών του Νόμου που προκαλεί δέος και τρόμο σε όσους τον καταπατούν.

Ο Τζιμ Άνταμς, γιος του ελληνικής καταγωγής Τζωρτζ Άνταμς που ονομαζόταν Γιώργος Αδαμόπουλος και ήταν σερίφης του Έλτζιν, αναλαμβάνει μετά το θάνατο του πατέρα του σερίφης στην ίδια πόλη.
Ο Τζιμ Άνταμς, γιος του ελληνικής καταγωγής Τζωρτζ Άνταμς που ονομαζόταν Γιώργος Αδαμόπουλος και ήταν σερίφης του Έλτζιν, αναλαμβάνει μετά το θάνατο του πατέρα του σερίφης στην ίδια πόλη.

Ο Τζιμ Χάτφιλντ, ο θρυλικός Γερόλυκος, ο ήρωας της Άγριας Δύσης που πιθανόν ενέπνευσε τη δημιουργία του Μικρού Σερίφη είναι ρέιντζερ του Τέξας, ομοσπονδιακός προστάτης του Νόμου, και αναλαμβάνει τις αποστολές που του αναθέτει ο θρυλικός αρχηγός των ρέιντζερ καπιτάν Μπιλ Μακ Ντόουελ, που έχει την έδρα του όπως και ο κάπταιν Τζων Κούπερ στο «Μικρό Σερίφη» επίσης στην πόλη Ώστιν. Είναι εύλογο να δεχτούμε πως ο δημιουργός του «Μικρού Σερίφη» Πότης Στρατίκης, που υπογράφει τις περιπέτειες με το ψευδώνυμο Κώστας Φωτεινός ως «Απόδοση στα Ελληνικά», εμπνεύστηκε τον ήρωά του από τις ιστορίες γουέστερν των περιοδικών «Μάσκα» και «Μυστήριο» προσαρμόζοντάς τον για μικρότερες ηλικίες, αλλάζοντας την ιδιότητά του από «ρέιντζερ» στο πιο γνωστό και διαδεδομένο «σερίφης» και αντλώντας τη βασική θεματολογία των περιπετειών του ήρωά του από τις περιπέτειες του Γερόλυκου, του Γερακιού, του Γουάιτ Ερπ, του Ρίο Κιντ, του Τομ Μιξ και των άλλων ηρώων της αμερικάνικης γουέστερν Pulp Fiction λογοτεχνίας, προσαρμόζοντας την πλοκή και τις λεπτομέρειές της στις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των παιδιών της εποχής.

Η κυκλοφορία του «Μικρού Σερίφη» στα τέλη του 1962 τον τοποθετεί ανάμεσα στα κλασσικά παιδικά λαϊκά αναγνώσματα των δεκαετιών του ’50 και ’60. Ταυτόχρονα, αφού η κυκλοφορία του εκτείνεται μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο «Μικρός Σερίφης» κατέχει δεσπόζουσα θέση και ανάμεσα στα παιδικά αναγνώσματα των επόμενων γενεών.
Η κυκλοφορία του «Μικρού Σερίφη» στα τέλη του 1962 τον τοποθετεί ανάμεσα στα κλασσικά παιδικά λαϊκά αναγνώσματα των δεκαετιών του ’50 και ’60. Ταυτόχρονα, αφού η κυκλοφορία του εκτείνεται μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’90, ο «Μικρός Σερίφης» κατέχει δεσπόζουσα θέση και ανάμεσα στα παιδικά αναγνώσματα των επόμενων γενεών.

Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του περιοδικού «Μικρός Σερίφης» είναι η εξαιρετική του εικονογράφηση από τον Θέμο Ανδρεόπουλο.

Στην περιπέτεια του τεύχους 1 του Μικρού Σερίφη παρακολουθούμε τον Τζιμ Άνταμς και τον φίλο του Πεπίτο στην πρώτη τους αποστολή. Στην κωμόπολη Μπήβιλ μια συμμορία τριών αδελφών έχουν αναστατώσει την περιοχή, κλέβουν, απειλούν, έχουν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των φιλήσυχων κατοίκων της και ο Μικρός Σερίφης έχοντας βοηθό του τον Πεπίτο πρέπει να επαναφέρει την τάξη και την ηρεμία. Όμως, όταν ο Τζιμ και ο Πεπίτο φτάνουν στο Μπήβιλ η κατάσταση που αντιμετωπίζουν είναι εκτός ελέγχου. Ο σερίφης έχει συλλάβει τον ένα από τους αδελφούς Μπρόντερ γιατί πυροβόλησε και σκότωσε μεθυσμένος ένα κοριτσάκι οχτώ χρονών και ο πατέρας του κοριτσιού μαζί με τους κατοίκους της κωμόπολης πολιορκούν τη φυλακή απαιτώντας να τους παραδοθεί ο κακοποιός για να τον τιμωρήσουν οι ίδιοι. Ο Τζιμ θα βρεθεί στη δύσκολη θέση να πείσει τον απεγνωσμένο δύστυχο πατέρα πως η αυτοδικία είναι παράνομη και πως αν ο κακοποιός βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης η δίκαιη τιμωρία του είναι βέβαιη…

Δυόμισι μήνες πριν την έναρξη της κυκλοφορίας του «Μικρού Σερίφη», είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο τεύχος 96 του «Υπερανθρώπου», ενώ ο «Πλανητάνθρωπος», «Ο Μικρός Ζορρό», το «Λάσσο», το «Ζούγκλα-Ταρζάν», «Ο Κάου Μπόυ Φάντασμα», «Ο Αετός των Γηπέδων» και φυσικά «Ο Μικρός Κάου Μπόυ» είναι περιοδικά μεταγενέστερα του «Μικρού Σερίφη» και έπρεπε να τον ανταγωνιστούν.
Δυόμισι μήνες πριν την έναρξη της κυκλοφορίας του «Μικρού Σερίφη», είχε κυκλοφορήσει το τελευταίο τεύχος 96 του «Υπερανθρώπου», ενώ ο «Πλανητάνθρωπος», «Ο Μικρός Ζορρό», το «Λάσσο», το «Ζούγκλα-Ταρζάν», «Ο Κάου Μπόυ Φάντασμα», «Ο Αετός των Γηπέδων» και φυσικά «Ο Μικρός Κάου Μπόυ» είναι περιοδικά μεταγενέστερα του «Μικρού Σερίφη» και έπρεπε να τον ανταγωνιστούν.

Το πρωτότυπο του συγκεκριμένου τεύχους που δημοσιεύεται σήμερα στο «μπαούλο» το εξασφάλισα από το μπαούλο του φίλου μου Γιώργου Τσιφοδήμου. Το τεύχος φέρει την ένδειξη της «ανατύπωσης» και εκδόθηκε το 1968.

Θεσσαλονίκη, 29 Ιανουαρίου 2017.

Μικρός Σερίφης
Μικρός Σερίφης

Τα κείμενα είναι από εδώ: http://baoula.blogspot.gr/p/blog-page_18.html

(Εμφανιστηκε 12,449 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.