24 Νοεμβρίου 2017 at 16:58

Μαθήματα Κλασικής Παιδείας – Ξενοφώντας, μια συνολική θεώρηση μέρος 2ο

από

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

16η Διδακτική Περίοδος (2017-2018)

Μάθημα 8ο

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου, 7μ.μ., Σέρρες

 

 ΘΕΜΑ: Συνολική θεώρηση του Ξενοφώντα

(Ιστορικός, βιογράφος, ανταποκριτής,

πολιτικός συγγραφέας, οικονομολόγος κ.)

Εισηγητής: Ζήσης Μητλιάγκας, Φιλόλογος

Με τον Ξενοφώντα και το έργο του συνολικά θα ασχοληθεί και στα επόμενα δύο μαθήματα ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας.

Ο Ξενοφώντας έζησε στα τέλη του 5ου π.Χ. αιώνα μέχρι τα μέσα περίπου του 4ου π.Χ. αιώνα

Θεωρείται ο πιο πολύμορφος συγγραφέας του αρχαίου κόσμου και η πιο πολύτιμη πηγή πληροφοριών τόσο για τα ιστορικά γεγονότα της εποχής εκείνης, όσο για την πολιτική, πνευματική και πολιτιστική κατάσταση εκείνης της εποχής. Υπήρξε ο πρώτος πολεμικός ανταποκριτής στην παγκόσμια δημοσιογραφία, με το έργο Κύρου Ανάβασις κ.α.. Σπουδαίος ιστορικός μιας που στα Ελληνικά του συνεχίζει του Θουκυδίδη την ιστόρηση του Πελοποννησιακού Πολέμου και επεκτείνεται στον ολέθριο αλληλοσπαραγμό των Ελληνικών πόλεων μέχρι το 462 π.Χ. (Μάχη της Μαντίνειας, όπου τελειώνει η εποχή της αυτοδιαχειριζόμενης πόλης – κράτους και αρχίζει η ατελείωτη σειρά των δειναστικών εξουσιών).

Γράφει σπουδαίες βιογραφίες, όπως η Κύρου παιδεία, όπου μαθαίνουμε αξιόλογα πράγματα για τη σύσταση και λειτουργία της Περσικής αυτοκρατορίας. Στα Απομνημονεύματα μας διασώζει τον Σωκράτη στην καθημερινή και πρακτική λειτουργία του. Με τον Οικονομικό παρουσιάζεται σαν οικονομολόγος, ρεαλιστής καταγραφέας για την οικονομική λειτουργία της Αρχαίας Αθήνας.

Στον Ιέρωνα, στο Συμπόσιο και σε άλλα αναδεικνύεται ένας εξαίρετος φιλόσοφος της πρακτικής ζωής και λειτουργίας των κοινωνιών, και πολλά άλλα.

Μαζί με την συνοπτική παρουσίαση των έργων του, θα δοθούν και αντιπροσωπευτικά κείμενα του, στα οποία, φαίνεται καθαρά η μετάβαση από τη σύνθετη γραφή του 5ου αιώνα στον πιο απλουστευτικό λόγο του 4ου π.Χ. . Αυτός ο λόγος προοιωνίζει τη γλώσσα των Ελληνιστικών χρόνων, και της Καινής Διαθήκης που σαν φυσιολογική προέκταση τους είναι η σημερινή ζωντανή Νεοελληνική Γλώσσα.

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στην αίθουσα ομιλιών (Σωκράτης Μικρού) του Μαξίμειου Πνευματικού Κέντρου Σερρών.

Συντονιστές οι εκπαιδευτικοί: Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς και Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγοί:

η Α.Ε. Θέρμη Σερρών (Τηλεθέρμανση)

 η Α.Ε. Ουστριάς (εμπορία αυτοκινήτων)

 και η Α.Ε ΑΓΡΟΕΦΟΔΙΑ ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

 Για το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

(Εμφανιστηκε 403 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.