29 Μαΐου 2017 at 09:00

Κωστής Παπαγιώργης: Συντριπτικά όπλα, νηφάλιοι εφευρέτες

από

Συντριπτικά όπλα, νηφάλιοι εφευρέτες

Κείμενο: Κωστής Παπαγιώργης

Η εφεύρεση  ενός όπλου, ενός φαρμάκου σαν την πενικιλίνη, της ατομικής βόμβας, ενός οργάνου σαν την πυξίδα, κάτι τέλος πάντων που εμπλουτίζει τις τεχνικές και άλλες δυνατότητες της ανθρωπότητας θεωρείται κοσμοσωτήριο ακόμα και αν – όπως στην περίπτωση του Μιχαήλ Καλάσνικοφ – έχει στείλει στα θυμαράκια εκατομμύρια ανθρώπους. Το ιδιάζον σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ότι η εφεύρεση πιθανότατα να απέχει παρασάγγες από τον κατασκευαστή της. Πράγματι η κατασκευή του Καλάσνικοφ (από το όνομα αυτού που το επινόησε) αφορά ένα όπλο απίθανης  απλότητας και αποτελεσματικότητας. Κατά μία έννοια το Καλάσνικοφ είναι το όπλο των φτωχών, των επαναστάσεων του τρίτου κόσμου, των συμμοριών και γενικά κάθε επανάστασης που οπλίζεται εκ των ενόντων.

Το AK-47 ή Καλάσνικωφ είναι πυροβόλο επιθετικό τυφέκιο πιέσεως αερίων με επιλογέα βολής που δέχεται φυσίγγια 7.62×39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ.
Το AK-47 ή Καλάσνικωφ είναι πυροβόλο επιθετικό τυφέκιο πιέσεως αερίων με επιλογέα βολής που δέχεται φυσίγγια 7.62×39mm. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στη Σοβιετική Ένωση από τον Μιχαήλ Τιμοφέγεβιτς Καλάσνικωφ.

Σε ένα βιβλίο του ο Ιταλός Ρομπέρτο Μπολάνο  εκθείασε με εξαιρετικό τρόπο την ηθική υπόσταση και την καλοσύνη του Καλάσνικοφ. Ένας ηλικιωμένος άνθρωπος που ζει ειρηνικά με την γυναίκα του, που αρέσκεται να ακούει κλασική μουσική  να γράφει ποιήματα και να  κατασκευάζει γεωργικά μηχανήματα δεν μπορεί να ταυτιστεί με έναν πολεμοχαρή εφευρέτη ενός συντριπτικού όπλου. Εντούτοις  έχουμε να κάνουμε με τον άνθρωπο ο οποίος έπλασε το όπλο που αφάνισε – ναί! – περισσότερους ανθρώπους  από οποιοδήποτε όπλο  στην οικουμένη.

Γεννημένος το 1919  στην Κούρια της Ρωσίας, ακολούθησε τους γονείς του στην εκτόπιση στη Σιβηρία. Μικροσκοπικός στο σώμα, αλλά ιδιοφυής παρά το γεγονός ότι δεν τελείωσε το σχολείο, ο Καλάσνικοφ στρατολογήθηκε στον κόκκινο στρατό ως μηχανικός τεθωρακισμένων και κατόπιν ως οδηγός. Την εφεύρεση του όπλου του που θα τον κάνει διάσημο στον πλανήτη γη την όφειλε σε μια απλή σκέψη με αφορμή την έκρηξη ενός όλμου. Ως εκ τούτου, το 1947  θα κατασκευάσει το πρόπλασμα του ΑΚ -47.

Ο Καλάσνικοφ ήταν αφιερωμένος ψυχή τε και σώματι στην οικοδόμηση του ρώσικου σοσιαλισμού, κατά συνέπεια το όπλο του ήταν κατασκεύασμα του σοσιαλισμού: το μεγάλο του πλεονέκτημα αφορούσε την απλότητα και το γεγονός ότι δεν μπλοκάρει τόσο στην έρημο εξαιτίας της άμμου όσο και στη ζούγκλα εξαιτίας της υγρασίας. Συμπέρασμα: το «τέκνο» του Μιχαήλ ρίχνει 650 σφαίρες στο λεπτό και μπορεί να το χειριστεί αποτελεσματικά αν οχι ο οιοσδήποτε ηλίθιος τουλάχιστον ένα παιδί.

Το αξιοθαύμαστο στην περίπτωση του Μιχαήλ  Καλάσνικοφ είναι ότι αφιερώθηκε στον σοσιαλισμό χωρίς καν να  διεκδικήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας. Φτωχός Ρώσος, δαιμόνιος Ρώσος, συγγραφέας βιβλίων, με ένα λόγο άνθρωπος για όλες τις εποχές. Μιλάμε για έναν αθώο  ιδιοφυή που λίγο αν παρεξηγηθεί διεκδικεί θέση στην Κόλαση…

Πηγή: http://www.matrix24.gr

(Εμφανιστηκε 1,111 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.