21 Απριλίου 2016 at 20:26

Εξαιρετικό: Λαογραφικό Αρχείο Γρεβενών – Δημήτρης Ρίγγος (pdf)

από

Το Λαογραφικό Αρχείο Γρεβενών του Δημήτρη Ρίγγου

Ο γιατρός Δημήτρης Ρίγγος
Ο γιατρός Δημήτρης Ρίγγος

Ο γιατρός Δημήτρης Ρίγγος, εκτός από την ιατρική που υπηρέτησε πιστά (διαβάστε σχετικά το κείμενο της Μίλλυς Μπιζάνη) είχε και ένα άλλο μεγάλο πάθος που ήταν τα Γρεβενά, οι χωριανοί του και τα τραγούδια τους, οι χοροί, τα ήθη και τα έθιμα, δρώμενα, που κατέγραφε και αναπαριστούσε όσο μπορούσε πιο πιστά και “παλιακά”.

Κατέγραφε τα τραγούδια που του ‘λεγαν οι γέροντες και οι “μπάμπες” στα χωριά, τα παραδοσιακά, παλιακά βήματα των χορών, τα μύθια και τα παραμύθια που του διηγούνταν, τις φλογέρες που λαλούσαν.

Έχει ένα τεράστιο έργο που, δυστυχώς, δεν πρόλαβε να εκδώσει συνολικά.

Εμείς εδώ θα σας παρουσιάσουμε πρώτα τις εκδόσεις και καταγραφές που έκανε ο ίδιος και όλο το λαογραφικό υλικό που συνέλεξε και στη συνέχεια ψηφιοποιούμε με σεβασμό και αγάπη όλο το υπόλοιπο έργο του για να το περισώσουμε και να το γνωρίσουν όλοι οι Γρεβενιώτες και όχι μόνο.

Πολλοί θα αναγνωρίσουν τις φωνές των παππούδων, πατεράδων, συγγενών, μπαρμπάδων, χωριανών και θα δακρύσουν.

Όλο αυτό το ονομάσαμε “Το Λαογραφικό Αρχείο Γρεβενών του Δημήτρη Ρίγγου”.

Θα δείτε αποσπάσματα από ταινίες και βίντεο που γύρισε καθ΄όλη τη διάρκεια της πορείας του με τη βοήθεια της ΕΡΤ3 που πάντοτε πρόβαλλε και αξιοποιούσε όλες τις εκδηλώσεις που γίνονταν για το νομό των Γρεβενών και τη λαογραφία του.

Θα διαβάσετε κείμενα που έγραψε σαν νομάρχης του νομού, σε εκδηλώσεις που εκπροσώπησε και πρόβαλλε το νομό Γρεβενών.

Θα αρχειοθετήσουμε όλο αυτό το ανέκδοτο υλικό που κατέγραψε ακούραστα ο ίδιος για να μπει στη χρήση και τη γνώση όλων όσοι αγαπούν και τιμούν τη λαϊκή παράδοση των Γρεβενών.

Όλο το λαογραφικό του έργο δωρίθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, στο τμήμα Λαογραφίας για να σχολιαστεί από τους ειδικούς μελετητές λαογράφους και να δοθεί στους πιθανούς μελετητές του μέλλοντος.

Είναι ένα τεράστιο έργο που θα πάρει καιρό να ολοκληρωθεί, όμως τώρα δίνουμε αυτά που ετοιμάσαμε μέσα σε αυτόν τον οδυνηρό χρόνο της απώλειας και ανοίγουμε ένα παράθυρο επικοινωνίας, στη θύμησή του.

Μίκα Ζαχαροπούλου – Ρίγγου.

Δείτε ολόκληρο το Αρχείο: http://www.dimitrisriggos.gr/index.php/el/

(Εμφανιστηκε 1,358 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.