10 Απριλίου 2016 at 02:06

Παρουσίαση βιβλίου για τον Σωκράτη, του Σαπαρδάνη Κωνσταντίνου

από

ΜΑΞΙΜΕΙΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Ν.ΝΙΚΟΛΑΟΥ 21, ΣΕΡΡΕΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΕΡΡΩΝ
Σέρρες 11 Απριλίου 2016

Προς

Τα Τοπικά Μέσα Ενημέρωσης Σέρρες

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θέµα: «Σωκράτης, η ηθική φιλοσοφία στην καθηµερινή ζωή» του Κωνσταντίνου Σαπαρδάνη.

Εισηγητές: Γιώργος Κωστούρος, Ζήσης Μητλιάγκας, φιλολόγοι.

Με µια θαυµάσια πνευµατική εργασία, τέκνο του έρωτα προς το Πλατωνικό έργο, του νεαρού συµπολίτη µας Κωνσταντίνου Σαπαρδάνη, θα ασχοληθούν στο επόµενο µάθηµα, Τετάρτη, 13 Απριλίου 2016, οι βασικοί συνεργάτες του Πνευµατικού µας συµποσίου, Γιώργος Κωστούρος και Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογοι.

Συγκεκριµένα:

Το βιβλίο δοµείται σε δύο µέρη. Το πρώτο (το ένα πέµπτο το βιβλίου) είναι µια εισαγωγή στο ιστορικό πλαίσιο όπου έζησε και φιλοσόφησε ο Σωκράτης καθώς και µια πρώτη, γενική, παράθεση των σκέψεών του. Πιο συγκεκριµένα, µελετώνται ο στόχος του φιλοσοφικού του βίου, οι βασικές αρχές του, η σχέση του µε τους Σοφιστές, η µαιευτική µέθοδος, η θρησκεία του και το πρόβληµα των πηγών από όπου αντλούµε στοιχεία.

Στο δεύτερο και κύριο µέρος πραγµατεύονται ένας-ένας όλοι οι σωκρατικοί διάλογοι του Πλάτωνα. Καθώς ο συγγραφέας απευθύνεται σε αναγνώστες που ίσως δεν έχουν γνωριµία µε το πρωτότυπο πλατωνικό κείµενο, για κάθε διάλογο παρουσιάζει το κεντρικό θέµα, προχωράει σε φιλοσοφική και, όπου χρειάζεται, ιστορική ανάλυση και ολοκληρώνει µε δικό του σχολιασµό.

Καθώς στοχεύει στον µη καταρτισµένο αναγνώστη, το βιβλίο είναι εκλαϊκευµένο, χωρίς όµως η απλότητά του να χαρίζεται στην βαθιά ανάλυση του φιλοσοφικού περιεχοµένου. Επιπλέον, µε τον σχολιασµό του, ο συγγραφέας στοχεύει στο να αναδείξει την απλότητα, τη διορατικότητα και τη διαχρονική αξία της προσφοράς του Σωκράτη, αποδεικνύοντας την επικαιρότητά της.

Ο Σαπαρδάνης Κωνσταντίνος γεννήθηκε στη Δράµα το 1981 και µεγάλωσε στις Σέρρες. Σπούδασε στο Οικονοµικό τµήµα του Αριστοτέλειου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης. Αρθρογραφεί τακτικά σε τοπική σερραϊκή εφηµερίδα, στον ιστότοπο eranistis.net και στο tνxs.gr. Η θεµατολογία του εκτείνεται σε θέµατα φιλοσοφίας, ιστορίας, επιστήµης και πολιτικής.

Ο Γιώργος Κωστούρος υπηρετεί µε επιστηµοσύνη. ήθος και συνέπεια τη Δηµόσια εκπαίδευση, πολύτιµος αρωγός της σπουδάζουσας νεολαίας µας Πρόσφατα εντυπωσίασε µε την παρουσία του, ως εισηγητή, στο Πανελλήνιο Συνέδριο Φιλόλογων, για τον Σοφοκλή, που οργάνωσε µε µεγάλη επιτυχία στις Σέρρες ο σύνδεσµος φιλολόγων του Νοµού Σερρών.

Πρόσφατα πάλι γοήτευσε τους μαθητές του Πνευµατικού µας Συµποσίου, µε τον Φιλοκτήτη του Σοφοκλή. Με λιτό και ουσιαστικό λόγο άφησε µέσα µας ανάγλυφη την εικόνα του αγωνιζοµένου, µέσα από πολλά δεινά, ανθρώπου καταλήγοντας στο σπουδαίο ουτοπικό και τραυµατικό… για την εποχή µας, αξίωµα: καλύτερα να χάνεις έντιµα, παρά να νικάς ανέντιμα.

Τα µαθήµατα, εδώ και δεκατρία χρόνια, γίνονται συνέχεια κάθε Τετάρτη, ώρα 7 το απόγευµα στην αίθουσα οµιλιών του Μαξίµειου Πνευµατικού Κέντρου.

Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί : Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωµάς, Χασιωτάκη Ειρήνη.

Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Χορηγός η Α.Ε Θέρµη Σερρών (Τηλεθέρµανση)

Για το Μαξίµειο Πνευµατικό Κέντρο

και την Περιφερειακή Ενότητα Σερρών

Ζήσης Μητλιάγκας

Φιλόλογος

socrates-sapardanis-poster-small

Για αγορά του βιβλίου σε ηλεκτρονική μορφή πατήστε εδώ. Για αγορά αντίτυπου μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον συγγραφέα στο [email protected]

(Εμφανιστηκε 225 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Ένα σχόλιο

  1. Pingback: Ο Πλατωνισμός απέναντι στον Χριστιανισμό και ο φιλοσοφικός βίος του Σωκράτη κατά του αμοραλιστικού σχετικισμού - Ερανιστής

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.