20 Νοεμβρίου 2014 at 23:06

41 χρόνια πριν, 16 Νοεμβρίου 1973 – Δυο ιστορικά ψηφίσματα των αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

από

41 χρόνια πριν, 16 Νοεμβρίου 1973

Δυο ιστορικά ψηφίσματα των αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Δυο ιστορικά ψηφίσματα των αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
ιστορικό ψήφισμα των αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Του Γιάννη Κύρκου Αικατερινάρη 

Δυο σημαντικά ψηφίσματα εκδόθηκαν από αρχιτέκτονες της Θεσσαλονίκης την παραμονή του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου της 17ης Νοέμβρη του 1973. Το ένα αφορούσε στην πολιτική κατάσταση της χώρας και στη συμπαράσταση των αρχιτεκτόνων της πόλης στους εξεγερμένους φοιτητές και το δεύτερο στη διαμαρτυρία για την απειλούμενη καταστροφή του αρχαιολογικό χώρου (Οκτάγωνο) της πλατείας Ναυαρίνου, στη Θεσσαλονίκη:

Το πρώτο το είχαν υπέγραψαν οι αρχιτέκτονες-εκπρόσωποι του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης στο γνωστό εντευκτήριο της οδού Προξένου Κορομηλά 37. Αυτοί ήταν οι Κική Καυκούλα  και Αναστασία Λαδά, που ακολούθησαν αργότερα ακαδημαϊκή καριέρα στην Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ, η αείμνηστη Ζαχαριάδου-Τσόκου Νέλλη, που δίδασκκε Πολεοδομία, οι μετέπειτα πρόεδροι του ΣΑΘ Μιχάλης Χατζόπουλος, Χρήστος Κουλουκούρης  και Γιάννης Αικατερινάρης, (σημ. οι δύο τελευταίοι  υπήρξαν μέχρι την κήρυξη της δικτατορίας επιμελητές, στην έδρα του Μουτσόπουλου ο πρώτος  και στου Φατούρου ο δεύτερος), οι Παρασκευάς Μιμίδης, Πέτρος Δεβολής και ο Αντώνης Μητρόπουλος που ήταν απόφοιτος του Μετσοβείου. Η διαγραμμένη υπογραφή ανήκε σε ομότιμο καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής, την οποία απέσυρε τότε για προσωπικούς λόγους.

Δυο ιστορικά ψηφίσματα των αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης
Δυο ιστορικά ψηφίσματα των αρχιτεκτόνων Θεσσαλονίκης

Το δεύτερο ψήφισμα υπέγραψαν, μεταξύ των άλλων, πολλοί καθηγητές της Αρχιτεκτονικής (Αθήνας και Θεσσαλονίκης) και δύο Ακαδημαϊκοί (ο αείμνηστος Γιώργος Λάββας και ο Νίκος Μουτσόπουλος). Το αποτέλεσμα υπήρξε καθοριστικό για την διάσωση του μνημείου, καθώς έγινε ανάκληση της οικοδομικής αδείας και σταμάτησε η …ανοικοδόμησή του! Τα πέλματα μάλιστα της θεμελίωσης που πρόλαβαν και τα «έρριξαν, αφαιρέθηκαν πριν λίγα χρόνια και σήμερα το σημαντικότερο τμήμα του Γαλεριανού συγκροτήματος στην πλατεία Ναυαρίνου σώθηκε και κοσμεί τη Θεσσαλονίκη, τεκμηριώνοντας την ιστορία της. Ας ελπίσουμε ότι ανάλογη τύχη θα έχουν και τα βυζαντινά ευρήματα στη στάση Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης!

Σήμερα 41 χρόνια μετά, μαθητές, φοιτητές και νέοι βγαίνουν και πάλι στις επάλξεις, διεκδικούν όπως και τότε την πραγμάτωση των προσδοκιών τους. Κι αυτό το ζωντάνεμα των νέων αποτελεί ελπίδα για όλους!

(Εμφανιστηκε 1,740 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.