26 Μαρτίου 2014 at 14:50

Μεγάλα αντεργατικά μυστικά

από

Μεγάλα αντεργατικά μυστικά

"- Αυτή η κρίση θα κρατήσει χρόνια". "-Επιτέλους, λίγη σταθερότητα". Σκίτσο του Αλτάν
“- Αυτή η κρίση θα κρατήσει χρόνια”. “-Επιτέλους, λίγη σταθερότητα”. Σκίτσο του Αλτάν

Γράφει ο Τζώρτζης Ρούσσος*

Καταρρέουν μέσα στο 2014 και τα εναπομείναντα μέτρα προστασίας των εργαζομένων με βάση τη συμφωνία της συγκυβέρνησης Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ με την τρόικα. Από τη μείωση του μισθού του 1,1 εκατομμυρίου μακροχρόνια ανέργων (που αν βρουν εργασία θα λαμβάνουν μισθό όσοι είναι άνω των 25 ετών, χωρίς τριετίες και όχι το 50%) και τις ομαδικές απολύσεις μέχρι την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού, που σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις. Ούτε λίγο ούτε πολύ στις αλλαγές που έχουν συμφωνηθεί να νομοθετηθούν μέσα στο 2014, πέραν της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων και της μείωσης του μισθού στα όρια των κατώτατων αποδοχών, περιλαμβάνονται η πλήρης και χωρίς όρους και προϋποθέσεις απελευθέρωση της ενοικίασης εργαζομένων, ο περιορισμός (ή καλύτερα ο εκμηδενισμός) του δικαιώματος της απεργίας, η ενεργοποίηση του lockout και οι νέες αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με πιθανή κατάργηση ακόμη και της κρατικής συνεισφοράς στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης.

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στο φως το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών, που όλες προβλέπονται μέσα στο 2014 και η κυβέρνηση κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό. Ετσι πρόκειται να ανοίξει ο ασκός του Αιόλου που θα πάρει στο διάβα του τα δικαιώματα των εργαζομένων, ενώ θα θεσμοθετηθούν οι μειώσεις στις συντάξεις μέσα από τη νέα αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος.

Η «Εφ.Συν.» έχει στη διάθεσή της την έγγραφη συμφωνία που επιμελώς κρατούν στο συρτάρι ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς, ο αντιπρόεδρος Ευάγγ. Βενιζέλος και οι αρμόδιοι υπουργοί Γ. Βρούτσης και Γ. Στουρνάρας. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, που θα υλοποιεί σιγά σιγά τα συμφωνηθέντα, ήθελε να αποκαλύψει αυτή τη συμφωνία μετά τις ευρωεκλογές και τις εκλογές της αυτοδιοίκησης, ώστε να περιορίσει την εκλογική συντριβή των ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.

Οι κυριότερες αλλαγές (κατά χρονολογική σειρά) που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση και οι οποίες καθίσταται σαφές ότι θα μειώσουν το κόστος εργασίας, οξύνοντας τις ανισότητες και οδηγώντας τους Ελληνες πολίτες στη φτώχεια είναι:

ΜΑΡΤΙΟΣ 2014

● Νομοσχέδιο για τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών από την 1η-7-2014 κατά 2,9% (1% για τις εργατικές εισφορές). Μέχρι την 1η-1-2016 να θεσμοθετηθεί νέα μείωση 1% στο εργοδοτικό μη μισθολογικό κόστος.

● Νομοσχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της λειτουργίας των Εταιρειών Προσωρινής Απασχόλησης (ΕΠΑ- εταιρείες ενοικίασης εργαζομένων). Θα καταργηθεί η παραχώρηση μισθωτού σε έμμεσο εργοδότη μόνο αν πρέπει να καλυφθούν έκτακτες ή πρόσκαιρες ή εποχικές ανάγκες. Συμφωνήθηκε ακόμη να μειωθούν τα όρια πρόσληψης ενοικιαζομένων μέσω ΕΠΑ από τους 6 στους 3 μήνες αν υπάρχουν απολύσεις για οικονομοτεχνικούς όρους και από τους 12 στους 6 μήνες σε περίπτωση ομαδικών απολύσεων. Το κυρίαρχο όμως είναι ότι συμφωνήθηκε να επεκταθεί η ενοικίαση εργαζόμενων και στους οικοδόμους που πρόκειται να απασχοληθούν στα μεγάλα έργα (αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ και πάνω).

Σκίτσο του Αλτάν
Σκίτσο του Αλτάν

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2014

● Θεσμοθετείται η κατάργηση των τριετιών μέχρι την 31η-1-2017 για τους μακροχρόνια ανέργους άνω των 25 ετών. Πλέον κάποιος που έχει μείνει περισσότερο από 12 μήνες άνεργος θα προσλαμβάνεται ανεξαρτήτως ηλικίας και εμπειρίας με τον κατώτατο μισθό των 586 ευρώ.

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2014

● Απεργίες. Συμφωνήθηκε να μην παρεμποδίζεται η ευχέρεια του εργοδότη να αποφασίζει για τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της επιχείρησης από την άσκηση του απεργιακού δικαιώματος, ενώ εισάγεται το θέμα του lockout με την τρόικα να θέλει να περιορίσει το δικαίωμα προκήρυξης απεργίας. Τον Ιούνιο θα πρέπει να ανταλλαγούν οι πρώτες ενημερώσεις, ενώ από τον Αύγουστο θα συζητηθεί το θέμα ώστε τον Σεπτέμβριο να νομοθετηθούν οι αλλαγές.

Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Το σχέδιο για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα έχει παραδοθεί από την Παγκόσμια Τράπεζα και έχει ήδη υιοθετηθεί από το υπουργείο Εργασίας (χωρίς να ενημερώσει κανέναν ο κ. Βρούτσης). Εχει συμφωνηθεί με την τρόικα η πιλοτική εφαρμογή του σχεδίου τον Σεπτέμβριο σε 2 περιοχές της χώρας.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2014

● Αλλάζουν όλα, με τα όρια των ομαδικών απολύσεων να αυξάνονται στους 10 (από 6) εργαζόμενους που μπορούν να απολυθούν κάθε μήνα χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20-100 εργαζόμενους (σήμερα είναι από 20-150). Αντίστοιχα αυξάνονται σε πάνω από 10% (από 5% που είναι σήμερα) οι ομαδικές απολύσεις σε επιχειρήσεις που απασχολούν από 100-300 εργαζόμενους (σήμερα είναι πάνω από 150 εργαζόμενους και μέχρι 30 κάθε μήνα) και, τέλος, επιχείρηση με 300 εργαζόμενους και πάνω μπορεί να απολύσει μέχρι 30 εργαζόμενους χωρίς να θεωρούνται ομαδικές απολύσεις. Τα ανωτέρω έχουν ήδη συμφωνηθεί και δεν σχετίζονται με τη μέθοδο Βρούτση, που αφορά προσπάθεια να περάσει ο νέος τρόπος ρύθμισης των ομαδικών απολύσεων μέσω του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας. Γι’ αυτή τη μέθοδο η τρόικα συμφώνησε να περιμένει ώστε να δοκιμαστεί μέχρι τον Οκτώβριο.

● Αλλαγές στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Συμφωνήθηκε να διαχωριστεί η παροχή σύνταξης από τις παροχές υγείας, να ενοποιηθούν τα Ταμεία και οι εισφορές. Έτσι αναμένεται να θεσμοθετηθούν τρία Ταμεία (μισθωτών, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών) που θα φέρει νέες μειώσεις στις συντάξεις (αφού όλα θα εξισωθούν στην κατώτατη παροχή). Επίσης έχει συμφωνηθεί να συνδεθεί η κατώτατη σύνταξη με τον εθνικά καθοριζόμενο κατώτατο μισθό αλλά και να καταργηθεί η κρατική χρηματοδότηση (που σημαίνει μείωση πόρων για τα Ταμεία και συνεπώς νέες μειώσεις στις συντάξεις) με εισαγωγή της βασικής προνοιακής σύνταξης των 360 ευρώ.

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2014

Θα πρέπει να θεσμοθετηθεί ο νέος εργατικός κώδικας.

*Πηγή: https://www.efsyn.gr/?p=184430. Το σκίτσο είναι από εδώ: http://www.popoculture.com/2011_07_01_archive.html

(Εμφανιστηκε 639 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.