25 Ιουνίου 2013 at 09:55

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο!

από

Παυλοπέτρι Ελαφονήσου: Η αρχαιότερη βυθισμένη πόλη στον κόσμο!

Κείμενο: Μέντης  Κωνσταντίνος*

Η ΥΔΡΟΛΥΤΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

   Η Ιστορία του Σμιγοπέλαγου νησιού, ένα βαθυγάλαζο μονοπάτι που σε σεργιανάει στους μανταλωμένους θησαυρούς των βυθών που τους αγγίζει το γαλανοφόρετο μαγνάδι του Μύθου, στα μαγευτικά απύθμενα της Ελληνικής προϊστορίας, που αχούνε μέσα τους οι φωνές των θεών, στα άγνωρα Κυανέμβολα πολυδρόμια, που τα σκεπάζουν οι γαλαζόλευκοι αφροί και στα ιριδένια ακρογιάλια που τα χρυσίζει του χρόνου η ροδοσυγνεφιά.

   Το θαλασσόβλημά του η Ιστορία και ο Πολιτισμός,  ανάγλυφα αποτυπωμένο στους εδαφολογικούς ανασχηματισμούς του και στο Παυλοπέτρι, το σπάνιο πρόπλασμα του Παγκόσμιου Πολιτισμού.

Κατάλοιπα του νεκροταφείου της  εποχής του Χαλκού στην υφαλοράχη, έμπροσθεν της  Βυθισμένης Πόλης
Κατάλοιπα του νεκροταφείου της εποχής του Χαλκού στην υφαλοράχη,
έμπροσθεν της Βυθισμένης Πόλης

    Η προϊστορική πόλη της Ελαφονήσου βρίσκεται βυθισμένη σε τιρκουάζ θαλάσσια χρώματα – μεταξύ νησίδων – και το νεκροταφείο του φωλιάζει σε τροπικούς αμμόλοφους και σπάνιους κέδρους, μεταξύ μιας σμαραγδένιας θάλασσας, ενός καναλιού και μιας γραφικής και προστατευόμενης λίμνης (Νatura 2000 και Rasmar), στην τροπική παραλία της Πούντας,  ανατολικά του καναλιού για το πέρασμα στη Σμιγοπέλαγη Ελαφόνησο και αποτελεί σπάνιο Παγκόσμιο Μνημείο Σύνθεσης Φυσικού και Πολιτιστικού  Περιβάλλοντος.

BBC "Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι". ψηφιακή αναπαράσταση
BBC “Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι”. ψηφιακή αναπαράσταση

Προϊστορικό κέντρο του Σμιγοπέλαγου Πολιτισμού

   Το Παυλοπέτρι συνδυάζει όλες τις πρώτες φάσεις και αποχρώσεις του Ελληνικού Πολιτισμού  (Εποχή Χαλκού, Μεσοελλαδικό πολιτισμό, Μινωικό Πολιτισμό, Μυκηναϊκό Πολιτισμό, επιρροές Κυκλαδίτικου Πολιτισμού κ.α.).

   Σύμφωνα με τον Άγγλο αρχαιολόγο N.C. Flemming το Παυλοπέτρι χάθηκε μαζί με το περίφημο κράτος της Ατλαντίδας.

    Ο λαμπρός αυτός πολιτισμός της εποχής του Χαλκού, έθεσε τις βάσεις της κοινωνικής, οικονομικής και οικιστικής οργάνωσης και μεταλαμπαδεύτηκε σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου.

   Ο σπάνιος πολιτισμός του Παυλοπετρίου διήνυσε δυο χιλιετίες και το τέλος του σημαδεύτηκε από βιβλικές καταστροφές.

  Στο Παυλοπέτρι  κείται το Αρχαιότερο Βυθισμένο Παλάτι Ηγεμόνων στον κόσμο

BBC "Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι". ψηφιακή αναπαράσταση
BBC “Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι”. ψηφιακή αναπαράσταση

Αρκετοί  Ηγήτορες του Παυλοπετρίου, που προηγήθηκαν κατά χιλιετίες του Μενέλαου και του Αγαμέμνονα, διοργάνωναν οικονομικές δραστηριότητες με τα Κύθηρα, την Κρήτη, τις Κυκλάδες, την Εύβοια και τις άλλες σημαντικές περιοχές του τότε γνωστού κόσμου.

Το Παυλοπέτρι μαζί με τα Κύθηρα έλεγχαν ένα από τα σπουδαιότερα Προϊστορικά περάσματα του τότε Γνωστού Κόσμου.

  

Η  ΑΝΑΚΑΛΥΨΗ  ΤΟΥ  ΣΠΑΝΙΟΥ  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ  ΤΗΣ  ΕΛΑΦΟΝΗΣΟΥ

   Το νεκροταφείο στο Παυλοπέτρι επισκέφθηκε το 1806 ο Leake, το 1904 ο πρώτος πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Φωκίων Νέγρης ανέφερε την ύπαρξη της Βυθισμένης πόλης και μετά την ίδρυση του νέου Συνοικισμού της Ελαφονήσου από τους Μανιάτες, ο Πασχάλης Γερακαράκης ενημέρωσε επίσημα την κυβέρνηση τ0 1840 για την ύπαρξη των προϊστορικών καταλοίπων.

BBC "Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι". ψηφιακή αναπαράσταση
BBC “Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι”. ψηφιακή αναπαράσταση

   Η σπάνια προϊστορική πόλη με οικιστικό σχέδιο (κτίσματα, δρόμους, πλατείες),  τοπογραφήθηκε από το Ινστιτούτο της Ωκεανογραφίας του Κέιμπριτζ το 1968.

BBC "Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι". ψηφιακή αναπαράσταση
BBC “Η πόλη κάτω από τα κύματα:Παυλοπέτρι”. ψηφιακή αναπαράσταση

Το έτος 2009, ξεκίνησαν υποβρύχιες έρευνες με τα πλέον σύγχρονα μέσα από το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ με υπεύθυνο τον  Dr Jon Henderson και με τη συμμετοχή Ελλήνων αρχαιολόγων όπως της κας Γάλλου Χρ. , του κου Σπονδύλη Ηλία κ.α. (το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το Ινστιτούτο Αιγαιακής Προϊστορίας, το Πανεπιστήμιο του Νότιγχαμ και τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών).

  Η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη στον    κόσμο

   Το 2011 το Παυλοπέτρι έγινε η πρώτη ψηφιακά αναπαριστώμενη υδρόλυτη προϊστορική πόλη και η τρισδιάστατη απεικόνιση του προβλήθηκε για πρώτη φορά διεθνώς στις 9 Οκτωβρίου 2011, ημέρα Κυπριακή και  ώρα  20.00, (https://www.youtube.com/watch?v=XA7bAUp-hiI) από το BBC.

*Λάβαμε το άρθρο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Ο Δρ.   Μέντης  Κωνσταντίνος του  Σπ. είναι                                     Συγγραφέας,  Καθηγητής,  Ιστορικός  και    Πολιτισμικός    Ερευνητής.

(Εμφανιστηκε 2,176 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

0 0 vote
Article Rating
Εγγραφή
Ενημέρωση όταν
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x