1 Μαΐου 2013 at 10:57

Μικρή ιστορία της παλιάς πόλης της Κέρκυρας

από

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Συγγραφέας: Κατσαρού Αλίκη, Εικονογράφος: Κάπελα Παναγιώτα, Εκδοτικός οίκος: Λοράνδου, Έτος έκδοσης:2012, Σελίδες: 48, ISBN: 9789609909747

ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Συγγραφέας: Κατσαρού Αλίκη, Εικονογράφος: Κάπελα Παναγιώτα, Εκδοτικός οίκος: Λοράνδου, Έτος έκδοσης:2012, Σελίδες: 48, ISBN: 9789609909747
ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, Συγγραφέας: Κατσαρού Αλίκη, Εικονογράφος: Κάπελα Παναγιώτα, Εκδοτικός οίκος: Λοράνδου, Έτος έκδοσης:2012, Σελίδες: 48, ISBN: 9789609909747

Γράφει ο Γιώργος Τσουτσίδης

Το κείμενο διαβάστηκε στην παρουσίαση του βιβλίου

Όπως είναι γνωστό, ένας  από τους βασικούς σκοπούς του σχολείου είναι να αγαπήσουν οι μαθητές το βιβλίο και την ανάγνωση. Τα σημερινά παιδιά  αναθρεμμένα σε μια εποχή όπου τείνει να κυριαρχήσει η εικόνα δύσκολα γίνονται κι ακόμη δυσκολότερα παραμένουν συστηματικοί αναγνώστες.

H κ. Βλάχου αναφέρθηκε, ήδη, εκτενώς στη συγγραφέα και στην πρώτη της συγγραφική απόπειρα· από την πλευρά μου θα πω λίγα ακόμη ως δάσκαλος.

Προκειμένου τα παιδιά να συγκεντρωθούν και να διαβάσουν ένα βιβλίο αυτό οφείλει να διαθέτει ελκυστικό εξώφυλλο, συντομία και σοφές περιεχόμενο και κατάλληλη εικονογράφηση. Η ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, λοιπόν, νομίζω ότι ανταποκρίνεται στα τρία αυτά κριτήρια που θέτουν οι μικροί αναγνώστες.

Εύκολα αναγνωρίζει κανείς την καλαίσθητη και προσεγμένη εικονογράφηση και την ζωντάνια με την οποία προβάλλει η συγγραφέας τα ιστορικά γεγονότα. Επιπλέον, το βιβλίο έχει κι ετούτο το χαρακτηριστικό: το χρονικό πλαίσιο δίνεται με σαφήνεια και στην αφήγηση εντάσσονται με τέχνη οι απαραίτητες πληροφορίες, ώστε η ιστορική στιγμή και τα δεδομένα της να είναι απολύτως κατανοητά από τα παιδιά που δεν διαθέτουν τις ιστορικές γνώσεις των ενηλίκων.

Το βιβλίο για την παλιά και όμορφη πόλη της Κέρκυρας, ενδιαφέρον και καλογραμμένο, μας βοηθά να συνδέσουμε την γενική ιστορία της Ελλάδας με ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος  και μπορεί να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του εκπαιδευτικού που θέλει να διδάξει στους μαθητές του την ιδιαίτερη ιστορία του νησιού μας.

Εξάλλου, τα παιδιά βλέπουν καθημερινά γύρω τους τα σημάδια του χρόνου και όσα άφησαν οι παλαιότερες γενιές στο πέρασμα τους. Τα ίχνη φαίνονται παντού, στους δρόμους και τα κτίρια, στα ονόματα των οδών και τα μνημεία, στη γλώσσα και την ντοπιολαλιά και τελικά στον τρόπο που ζούμε. Η ιστορία της Κέρκυρας είναι κομμάτι της ιστορίας της πατρίδας μας και η συγγραφέας επισημαίνει επιτυχώς τα σημεία αυτής της πολυτάραχης και ενδιαφέρουσας διαδρομής από την αρχαιότητα μέχρι και την ένωση των Επτανήσων με την Ελλάδα.  Ο Ιταλός φιλόσοφος Μπενεντέτο Κρότσε έλεγε ότι κάθε ιστορία είναι σύγχρονη ιστορία.

Όπως και να έχει, η δασκάλα και ο δάσκαλος δουλεύοντας με το βιβλίο έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν  περισσότερα θέματα που θα κινήσουν το ενδιαφέρον των μαθητών. Αξίζει να αναφέρουμε τι έγραψε για την ΜΙΚΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ η σπουδαία συγγραφέας παιδικών βιβλίων, κ. Λότη Πέτροβιτς Ανδρουτσοπούλου, στο λογοτεχνικό περιοδικό Διαδρομές (τεύχος 109,άνοιξη 2013):

«Στις 48 σελίδες αυτού του έξοχα εικονογραφημένου βιβλίου έχει χωρέσει μια μεγάλη ιστορία κι ας την αναφέρει ως  μικρή ο τίτλος του. Η παλιά πόλη της Κέρκυρας, που από το 2007 συγκαταλέγεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO έχει μια θαυμαστή ιστορία που ξεκινά πριν από 2800 χρόνια. Το κατόρθωμα ,λοιπόν, αυτού του βιβλίου είναι ότι με απλό, κατανοητό και ευσύνοπτο τρόπο παρέα με πανέμορφες εικόνες, ταξιδεύει μικρούς και μεγάλους  μέσα στους αιώνες από την αρχαία εποχή ως την ένωση των Επτανήσων με τη μητέρα Ελλάδα, το 1864. Η συγγραφέας του, αρχειονόμος- βιβλιοθηκονόμος με ειδίκευση στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας παρέδωσε ένα πολύτιμο βιβλίο – υπόδειγμα για το πώς θα μπορούσε να παρουσιαστεί η ιστορία μιας εξέχουσας πόλης συνοπτικά και ταυτόχρονα γοητευτικά, έτσι που να μείνει στη μνήμη των παιδιών».

Εύχομαι στην συγγραφέα καλή και δημιουργική συνέχεια!

(Εμφανιστηκε 790 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.