8 Νοεμβρίου 2019 at 01:01

Η καταρράκωση της Βουλής συνεχίζεται

από

Η καταρράκωση της Βουλής συνεχίζεται

Γράφει ο Μανόλης Δρεττάκης

Στο φύλλο της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 19.1.18 δημοσιεύτηκε ένα άρθρο μου με τίτλο «Στο ναδίρ η υποβάθμιση και απαξίωση της Βουλής». Το άρθρο αυτό αναφερόταν στην υποβάθμιση που είχε υποστεί η Βουλή την περίοδο των μνημονιακών κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. την πενταετία 2010-2014. Την περίοδο εκείνη η Βουλή υποβαθμιζόταν συνεχώς, δεδομένου ότι είχε μετατραπεί σε μια «μηχανή» επικύρωσης σχεδίων νόμων τα οποία συντάσσονταν με βάση τις απαιτήσεις των δανειστών. Πολλά από τα νομοσχέδια αυτά ήταν πολυνομοσχέδια, αφορούσαν πολλά υπουργεία και εκτείνονταν σε εκατοντάδες σελίδες με πολλές πρόσθετες τροπολογίες. Το χειρότερο απ’ όλα ήταν ότι περνούσαν με τη διαδικασία του επείγοντος ή του κατεπείγοντος.

Δυστυχώς η διαδικασία που προαναφέρθηκε συνεχίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Ένα μάλιστα από τα νομοσχέδια που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση εκείνη τις ημέρες που δημοσιεύτηκε το παραπάνω άρθρο, αφορούσε εφαρμογή δεσμεύσεων του τρίτου Μνημονίου, περιλάμβανε 400 άρθρα και εκτεινόταν σε 1.500 σελίδες. Το νομοσχέδιο αυτό «συζητήθηκε» με διαδικασία-εξπρές, ώστε να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στις απαιτήσεις των δανειστών για να εγκρίνουν την εκταμίευση μιας δόσης του δανείου.

Η Βουλή των Ελλήνων.
Η Βουλή των Ελλήνων.

Τόσο στη συζήτηση νομοσχεδίων όσο και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο στη διάρκεια των οχτώ μνημονιακών ετών, και ιδιαίτερα μετά την είσοδο στη Βουλή της Χρυσής Αυγής, η συζήτηση ξέφευγε και ορισμένοι από τους μετέχοντες -πρωτοστατούντων των βουλευτών του κόμματος εκείνου- ξεστόμιζαν ανήκουστες λέξεις και φράσεις που σ’ έκαναν να ντρέπεσαι για το πόσο χαμηλά είχε πέσει το επίπεδο των συζητήσεων στη Βουλή.

Η αποτυχία της Χρυσής Αυγής να ξεπεράσει το 3% στις εκλογές της 7ης Ιουλίου απάλλαξε τη Βουλή από την παρουσία ενός κόμματος που υμνούσε τον Χίτλερ και μόλυνε τον «ναό» της δημοκρατίας. Μετά τον αποκλεισμό του κόμματος αυτού και τις δεσμεύσεις που περιελάμβαναν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης για την αναβάθμισή της Βουλής και των βουλευτών και την αποφυγή πρακτικών του παρελθόντος, θα ήλπιζε κανείς ότι η υποβάθμισή της θα σταματούσε και θα άρχιζε μια περίοδος αποκατάστασης του κύρους της. Μάταια. Πριν αλέκτορα φωνήσαι η ελπίδα διαψεύστηκε όχι τρις, αλλά πολλάκις από τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στη Βουλή και τη συμπεριφορά τόσο ορισμένων υπουργών όσο και βουλευτών κυρίως της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ.

Πιο συγκεκριμένα:

Φέτος ήταν μία από τις σπάνιες φορές στη διάρκεια της Μεταπολίτευσης που στη διάρκεια των θερινών μηνών λειτούργησε η Ολομέλεια της Βουλής, με ολιγοήμερη διακοπή τον Αύγουστο. Στη διάρκεια των μηνών αυτών η νέα κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την απουσία αντιδράσεων λόγω θερινών διακοπών, κατέθεσε και ψήφισε πλήθος νομοσχεδίων σε εφαρμογή πολλών δεσμεύσεών της για κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζομένων και καθιέρωση διευκολύνσεων στις επιχειρήσεις και σε οικονομικά ισχυρούς. Μερικά από τα νομοσχέδια αυτά πέρασαν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με την έναρξη των εργασιών της νέας συνόδου της Βουλής την 1η Οκτωβρίου η πρακτική που προαναφέρθηκε συνεχίστηκε με κορύφωση την κατάθεση και ψήφιση του λεγόμενου «αναπτυξιακού νομοσχεδίου», ενός νομοσχεδίου το οποίο δημοσιοποιήθηκε για διαβούλευση με 85 άρθρα και κατέληξε με πλήθος τροπολογιών να φτάσει τα 234 άρθρα και τις 1.000 σελίδες. Ο νόμος, πλέον, αυτός με την πανσπερμία των άρθρων του καταργεί και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων, παρέχει διευκολύνσεις και προνόμια σε επενδυτές επιβαρυντικά για το περιβάλλον, νομιμοποιεί παρανομίες και περιλαμβάνει ακόμα και ρουσφετολογικές διατάξεις σε «ημετέρους». Και ενώ λειτουργεί η Ολομέλεια της Βουλής, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου η κυβέρνηση κατάργησε το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων. Ο αυταρχισμός των μονοκομματικών κυβερνήσεων στο μεγαλείο του!

Πότε θα γίνει επιτέλους κατανοητό από όλα τα κόμματα, και κυρίως από τους αρχηγούς και βουλευτές των νυν και πρώην κομμάτων εξουσίας, ότι αυτή η «κατρακύλα» πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει συστηματική προσπάθεια ανόρθωσης και αποκατάστασης του κύρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας;

Εκτός από αυτό το όργιο στη νομοθετική εργασία, συνεχίστηκε από ορισμένους βουλευτές και η απαράδεκτη συμπεριφορά της περιόδου των μνημονίων τόσο εντός όσο και εκτός της αίθουσας της Ολομέλειας καθώς και στις επιτροπές με ανταλλαγή ακατονόμαστων εκφράσεων που, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, προκαλούν δυσμενέστατα σχόλια όχι μόνο στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό. Δυστυχώς η πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «από εμάς τέλειωσαν οι ευγένειες και καθωσπρεπισμοί», δεν συμβάλλει στην αποτροπή της απαράδεκτης αυτής συμπεριφοράς βουλευτών και δεν αποκλείει και την επέκτασή της σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων.

Όλα όσα προαναφέρθηκαν δείχνουν και αποδείχνουν ότι η καταρράκωση της Βουλής, του κορυφαίου θεσμού της πολιτείας, συνεχίζεται, με αποτέλεσμα η εκτίμηση της κοινής γνώμης σ’ αυτήν να βρίσκεται σε ολοένα και χαμηλότερο επίπεδο, γεγονός που πλήττει ευθέως τη δημοκρατία.

Πότε επιτέλους θα γίνει κατανοητό από όλα τα κόμματα, και κυρίως από τους αρχηγούς και βουλευτές των νυν και πρώην κομμάτων εξουσίας, ότι αυτή η «κατρακύλα» πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει συστηματική προσπάθεια ανόρθωσης και αποκατάστασης του κύρους της Εθνικής Αντιπροσωπείας;

* Πρώην αντιπρόερδος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ

Πηγή: https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/217951_i-katarrakosi-tis-boylis-synehizetai

(Εμφανιστηκε 313 φορές, 1 εμφανίσεις σήμερα)

Δείτε ακόμη:

Κάντε ένα σχόλιο

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.